niko nije savrsen ...livadic wrote:Vodenjak wrote:Ima samo jedan problem!cowboy wrote:Problem je u tome sto su sve tri potpisnice Daytonskog sporazuma potpisale isti s neiskrenim namjerama. HDZ ga je potpisala samo deklarativno, s neizgovorenom namjerom da prije ili kasnije dobije nezavisnost hrvatskih teritorija. SDS ga je potpisala pod istim arsinima, sa gotovo pa otvorenom namjerom da RS prije ili kasnije u potpunosti odvoje i eventualno je pripoje Srbiji. SDA, opet, je potpisala s namjerom da se zaustavi rat, ali biva sve jasnije i da zabetoniraju svoju vlast na svojoj teritoriji, ne birajuci sredstva. Muftije i hodze su im postale gotovo pa glavni promotor politickog kursa.
Znaci, niko nije prisao mirovnom sporazumu sa ozbiljnim namjerama. Da su to uradili, danas bi imali drzavu sa jakom centralnom vladom, profesionalnom policijom, vladavinom prava i ekonomijom u reformi, otvorenu stranim ulaganjima.
No, stranke lazu jedna drugu i sve zajedno lazu medjunarodnoj zajednici. Odugovlace reforme i slabe centralnu vlast.
Ukidanje viznog rezima nekoj drzavi se smatra prvorazrednim cinom medjudrzavnog povjerenja. Europi je vise nego jasno da se vlastima u BIH ne moze i ne smije vjerovati, jer su skloni svemu u svacemu, samo da bi zadrzali moc. Da bi odredjena drzava stekla medjunarodno povjerenje, ta drzava treba da dokaze da je u stanju da vodi racuna sama o sebi. To je mission impossible za nacionalne stranke koje su na vlasti u BIH, jer im to (nekom manje, nekom vise), nikad nije ni bio cilj.
I kako mi ocekujemo da nam svijet ukine vize? Samo zato sto to nije fer? Zato sto i mi zasluzujemo jednak tretman kao i ostali? Jeste li sigurni?
Ne kazem da Europa nije odgovorna za nasu situaciju. Odgovorna je samo radi toga sto je od politickih partija, koje su nas vodile u ratu, napravila partnere s kojima pokusava da implementira mirovni sporazum, a sto je vise nego kontradiktorno.
Zato vizni rezim ostaje onoliko dugo koliko nasem drustvu bude potrebno vremena da kreira politicare koji ce biti u stanju da preuzmu obaveze iz Daytona sa punom moralnom i ljudskom odgovornoscu.
Ti si i protiv naroda, i protiv vjere i protiv drzave!
Pomiri se s tim!
I ti si komunista, jugonostalgicar, titoista...
Ako sam sta zaboravio, prikaci si sam...
Eto, samo da znas!
osim toga ...
Ja sam yugonostalgicar, komunista i titoista. Nadam se da mi nezamjeris.