Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Ateista

#26 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

petunija wrote: 30/01/2025 09:37
Ateista wrote: 30/01/2025 09:31 Zanimljivo je to da je skibus besplatan, ovdje se morao platiti, po nekim informacijama na web stranici sam stekao utisak da su ove godine poceli naplacivati, ali nisam siguran
Besplatan je ako uzmeš onaj najveći ski-pass, bar je tako ovdje kod mene bilo. Mada nisam koristili autobuse ali tako mi rekoše na ski-kasi.
I veliko hvala za onaj link sa skijalištima, sad ću se zadati oko toga :kiss:
edit: odlična je hvalaaa
Izvini ako je glupo pitanje, ali sta je najveca karta? :D Mislis na Dolomiti superski koja obuhvata sva skijalista na Dolomitima?

Nema na cemu, i ja sam je skoro otkrio, prethodno su na gmap bile ucrtane zicare i cini mi se staze, pa su to iz nekog razloga izbacili, onda sam ovo nasao i stvarno je odlicna, sretno sa istrazivanjem. :thumbup:
petunija

#27 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

Ateista wrote: 30/01/2025 10:03 Izvini ako je glupo pitanje, ali sta je najveca karta? Mislis na Dolomiti superski koja obuhvata sva skijalista na Dolomitima?
Ni jedno pitanje nije glupo, opleti slobodno
Da, dolomiti super ski
petunija

#28 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

Ateista wrote: 30/01/2025 10:00 Evo bas sam potrazio tu stazu na openskimap, i ovdje pokazuje oko 7km uz mogucnost da se spoji sa jos nekom stazom iznad ali to moze malo samo produziti, tako da se poklapa sa tim sto si napisala
Inače, uvijek sam oprezna kad takve stvari govorim jer sam prilično dezorjentisana i uvijek ostavljam mogućnost da sam negdje pogriješila.
U svakom slučaju staza je lijepa pa ako ništa vrijedi je obići, mada je komplikovana za doći do nje, ali sad kad su mape tu... :D
Inače dosta staza svuda je tako po 4-5km i tačno kako si rekao nemaš osjećaj koliko si prešao. Inače uvijek mjerim GPSom da znam koliko sam prešla i jedan dan sam izmjerila 88km, ako trećinu odbacim na sjedežnice, to ispadne pofina kilometraža. A skijala sam oko 5 sati. Bez pauze, naravno :lol:
splinter

#29 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by splinter »

Passo San Pellegrino otvaraj kapije !
petunija

#30 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

Bio ili ideš?
Ako tek ideš nek ti je sretno skijanje pa da nam preneseš utiske :kiss:
splinter

#31 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by splinter »

petunija wrote: 30/01/2025 10:38 Bio ili ideš?
Ako tek ideš nek ti je sretno skijanje pa da nam preneseš utiske :kiss:
Tek ožujak. Sad idu pripreme i tako to. ( rezervacija smještaja, skipass )
Najviše idem zahvaljujući ovom klipu.
Spoiler
Show
5 godina se kanim :-D
Ateista

#32 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

petunija wrote: 30/01/2025 10:30
Ateista wrote: 30/01/2025 10:00 Evo bas sam potrazio tu stazu na openskimap, i ovdje pokazuje oko 7km uz mogucnost da se spoji sa jos nekom stazom iznad ali to moze malo samo produziti, tako da se poklapa sa tim sto si napisala
Inače, uvijek sam oprezna kad takve stvari govorim jer sam prilično dezorjentisana i uvijek ostavljam mogućnost da sam negdje pogriješila.
U svakom slučaju staza je lijepa pa ako ništa vrijedi je obići, mada je komplikovana za doći do nje, ali sad kad su mape tu... :D
Inače dosta staza svuda je tako po 4-5km i tačno kako si rekao nemaš osjećaj koliko si prešao. Inače uvijek mjerim GPSom da znam koliko sam prešla i jedan dan sam izmjerila 88km, ako trećinu odbacim na sjedežnice, to ispadne pofina kilometraža. A skijala sam oko 5 sati. Bez pauze, naravno :lol:
Fina je to kilometraza stvarno, pogotovo za samo 5 sati skijanja. Sta koristis za pracenje?

Ja koristim weski i ona posebno mjeri penjanje a posebno spustanje, tako da se moze pratiti koliko se stvarno skija, prosjecna, maksimalna brzina, broj zica i slicno. Ukupno u ovih 6 dana sam presao oko 330km, najvise u jednom danu 71km, a rekord mi je i dalje prosle godine na Bjelasnici kad sam presao 78km u jednom danu, ali tad je bila neuobicajeno mala guzva pa sam uspio, a i bio sam sam i niko me nije usporavao. :D
Ja pauze nikad ne pravim, sjedenje u zicarama i gondolama su i vise nego dovoljne pauze. :D
petunija

#33 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

splinter wrote: 30/01/2025 10:44 5 godina se kanim
:evil: :evil:
naĆi, pakuj se odmah i idiiiii
nek ti je sretno, mislim da će te i vrijeme poslužiti, mart je idealan
Ateista

#34 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

splinter wrote: 30/01/2025 10:35 Passo San Pellegrino otvaraj kapije !
:thumbup: Sretno i uzivaj, ja sam bio u komsiluku. :D

Bas gledam i super djeluje, najduza staza u komadu 11km. :-)
petunija

#35 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

Ateista wrote: 30/01/2025 10:48 Fina je to kilometraza stvarno, pogotovo za samo 5 sati skijanja. Sta koristis za pracenje?

Ja koristim weski i ona posebno mjeri penjanje a posebno spustanje, tako da se moze pratiti koliko se stvarno skija, prosjecna, maksimalna brzina, broj zica i slicno. Ukupno u ovih 6 dana sam presao oko 330km, najvise u jednom danu 71km, a rekord mi je i dalje prosle godine na Bjelasnici kad sam presao 78km u jednom danu, ali tad je bila neuobicajeno mala guzva pa sam uspio, a i bio sam sam i niko me nije usporavao.
Ja pauze nikad ne pravim, sjedenje u zicarama i gondolama su i vise nego dovoljne pauze.
Sin mi instalirao Speedometer GPS prije 7-8god, stara aplikacija, ali i ja sam :D pa mi ne smeta. Inače taj dan sam samo koristila šestosjede, snimanje sam počela kad me je žičara izbacila na vrh i onda tako cijeli dan. Bilo je fantastično, čak sam se usudila ići i na neke crne staze, koje po pravilu izbjegavam :D
kuli1961

#36 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by kuli1961 »

Ateista wrote: 30/01/2025 09:31 Ja nisam naisao na grijane zicare, bilo je gondola i jedan cetvorosjed sa pleksi zastitom, ali nisam naletio na grijanje, koja je tacno funkcija toga?
Funkcija je vrlo jednostavna i zna biti korisna- grije ti zadnjicu dok se vozis do gornje stanice :-D

"Zanimljivo je to da je skibus besplatan, ovdje se morao platiti, po nekim informacijama na web stranici sam stekao utisak da su ove godine poceli naplacivati, ali nisam siguran. Cijena je 3 eura dnevna karta po osobi."

Začuđen sam da naplaćuju skibus. Na ama bas svakom skijalištu na kojem sam bio tokom posljednjih 17 godina (počev od 2007. godine), a nabrojacu samo nekoliko- Schladming, Wildkogel/Bramberg, Zell am See, Sella Ronda, Kronplatz, Bad Hofgastein, Nassfeld, Bad Kleinkircheim, itd, ski bus je bio besplatan. Opcije su bile: ili se karte ne kontrolišu uopšte, ili ih dobiješ u hotelu ili samo pokažeš skipass. Dakle, fizički, zasebno je ne plaćaš. Pošto sam neke od navedenih destinacija ponovio, spomenucu samo Kronplatz. Jedne prilike, hotel smo odabrali u mjestu Falzes (Falcen), bio je malo udaljen. Do voza (da, klasični voz) vozio nas je hotelski shuttle, pa onda vozom (bez plaćanja vozne karte) do gondole Olang. Zanimljivo iskustvo.
Još jedna, jako važna stvar za poredjenje- ni na jednom od ovih skijališta- parking se NE PLAĆA! Čak, evo posljednje iskustvo- u Nasfeldu, parking je zaista vrlo vrlo veliki, besplatan. No, od pojedinih dijelova parkinga pa do stanice gondole- (cca 200-400 m) skijase vozi i odvozi gradjevinska mašina grejder (ušminkan u lokomotivu :-D ) sa otvorenim vagonom. Realno, skupo je angazovati gradj. mašinu za takve poslove, ali, očito imaju interes, da privuku sto vise skijaša.
Neuporedivo sa našim skijalištima.
splinter

#37 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by splinter »

Ateista wrote: 30/01/2025 10:54

Hvala. Kontam nositi neke opreme, bar 2 drona, 2 kamere, na kacigu ide jedna i jedna onako, e sad ne znam kako to s opremom ide preko granice. Mislim ima još lijepih stvari za snimiti ionako usput. nije sve u skijanju :D

@petunija
:kiss:
Ma samo da zdravlje posluži.
Ateista

#38 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

petunija wrote: 30/01/2025 10:56
Ateista wrote: 30/01/2025 10:48 Fina je to kilometraza stvarno, pogotovo za samo 5 sati skijanja. Sta koristis za pracenje?

Ja koristim weski i ona posebno mjeri penjanje a posebno spustanje, tako da se moze pratiti koliko se stvarno skija, prosjecna, maksimalna brzina, broj zica i slicno. Ukupno u ovih 6 dana sam presao oko 330km, najvise u jednom danu 71km, a rekord mi je i dalje prosle godine na Bjelasnici kad sam presao 78km u jednom danu, ali tad je bila neuobicajeno mala guzva pa sam uspio, a i bio sam sam i niko me nije usporavao.
Ja pauze nikad ne pravim, sjedenje u zicarama i gondolama su i vise nego dovoljne pauze.
Sin mi instalirao Speedometer GPS prije 7-8god, stara aplikacija, ali i ja sam :D pa mi ne smeta. Inače taj dan sam samo koristila šestosjede, snimanje sam počela kad me je žičara izbacila na vrh i onda tako cijeli dan. Bilo je fantastično, čak sam se usudila ići i na neke crne staze, koje po pravilu izbjegavam :D
Vjerovatno mjeri samo brzinu, ne uzima u obzir da li se penjes ili spustas, jer nije nsmijenjena iskljucivo za skijanje.
Probaj weski,bez obzira na godine. :D
Nije losa aplikacija, besplatna osnovna verzija je sasvim ok.
petunija

#39 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

Ateista wrote: 30/01/2025 11:56 Vjerovatno mjeri samo brzinu, ne uzima u obzir da li se penjes ili spustas, jer nije nsmijenjena iskljucivo za skijanje
Nije uopšte za skijanje, za auto, biciklo i pješice
I nikako ne mogu da prebacima sa auta na biciklo :lol:
Inače, mjeri pređenu km, max i min brzinu i visinu i to je to. Ima neku opciju da se prebaci na google maps pa onda muž gleda kud sam hodala :lol:
Ateista

#40 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

kuli1961 wrote: 30/01/2025 11:06
Ateista wrote: 30/01/2025 09:31 Ja nisam naisao na grijane zicare, bilo je gondola i jedan cetvorosjed sa pleksi zastitom, ali nisam naletio na grijanje, koja je tacno funkcija toga?
Funkcija je vrlo jednostavna i zna biti korisna- grije ti zadnjicu dok se vozis do gornje stanice :-D

"Zanimljivo je to da je skibus besplatan, ovdje se morao platiti, po nekim informacijama na web stranici sam stekao utisak da su ove godine poceli naplacivati, ali nisam siguran. Cijena je 3 eura dnevna karta po osobi."

Začuđen sam da naplaćuju skibus. Na ama bas svakom skijalištu na kojem sam bio tokom posljednjih 17 godina (počev od 2007. godine), a nabrojacu samo nekoliko- Schladming, Wildkogel/Bramberg, Zell am See, Sella Ronda, Kronplatz, Bad Hofgastein, Nassfeld, Bad Kleinkircheim, itd, ski bus je bio besplatan. Opcije su bile: ili se karte ne kontrolišu uopšte, ili ih dobiješ u hotelu ili samo pokažeš skipass. Dakle, fizički, zasebno je ne plaćaš. Pošto sam neke od navedenih destinacija ponovio, spomenucu samo Kronplatz. Jedne prilike, hotel smo odabrali u mjestu Falzes (Falcen), bio je malo udaljen. Do voza (da, klasični voz) vozio nas je hotelski shuttle, pa onda vozom (bez plaćanja vozne karte) do gondole Olang. Zanimljivo iskustvo.
Još jedna, jako važna stvar za poredjenje- ni na jednom od ovih skijališta- parking se NE PLAĆA! Čak, evo posljednje iskustvo- u Nasfeldu, parking je zaista vrlo vrlo veliki, besplatan. No, od pojedinih dijelova parkinga pa do stanice gondole- (cca 200-400 m) skijase vozi i odvozi gradjevinska mašina grejder (ušminkan u lokomotivu :-D ) sa otvorenim vagonom. Realno, skupo je angazovati gradj. mašinu za takve poslove, ali, očito imaju interes, da privuku sto vise skijaša.
Neuporedivo sa našim skijalištima.
Haha, hvala na informaciji. Iskreno, to mi stvarno nesto ne djeluje bitno, ne sjecam se da mi je ikad tu bilo hladno, jedino ako puse bas jak vjetar ali onda ti grijaci ne pomazu. :D Zato sam mislio da mozda pomazu i kod susenja ako napada snijega ili kise, bar mene to pravo nervira kada sjednem na mokro. Uzeo sam sad malo bolji skafander 20.000mm vodonepropusnost navodno, ali opet sam jednom osjetio da je malo propustio.

Za skibus, vjerovatno su to poceli ove godine, sad da li svugdje ili samo tamo nisam siguran, ali jeste malo bespotrebno, puno vise ima smisla da je besplatan uz kartu.
Vjerujem da su super sva ta iskustva, svasta si obisao od skijalista, ja sam tek poceo ove godine, pa su mi svi ti savjeti i preporuke dobrodosle da izaberem dobro iduce, jer kolko god da sam sad stvarno bio prezadovoljan imam zelju da iduce godine idem negdje drugo i probam nesto novo.

Za parking kod skijalista nisam upratio da li se placaju ovi da kazem oficijelni, vidio sam da ima i onih koji se placaju 10eura dan, dok na oficijelnim nisam vidio nista da pise, moguce isto da su besplatni. Posto smo odmah kupili sedmicne bus karte onda smo i isli busom i nisam ni probao autom, nisam bio siguran ni hocemo li naci mjesto i pa nisam htio komplikovati, a mozda bi bolje bilo da smo tako isli. Cak i cijena od 10eura po danu nije puno veca od ski karti za nas troje.
Ateista

#41 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

splinter wrote: 30/01/2025 11:11

Hvala. Kontam nositi neke opreme, bar 2 drona, 2 kamere, na kacigu ide jedna i jedna onako, e sad ne znam kako to s opremom ide preko granice. Mislim ima još lijepih stvari za snimiti ionako usput. nije sve u skijanju :D

@petunija
Kako rjesavas problem stabilizacije kad snomas sa kacige? Ja sam prosle godine nabavio neku action kameru ali mi snimci nikako nisu stabilni, probao i na kacigu i na tijelo, stabilizator u kameri ne uspijeva dovoljno da stabilizuje. Trazio sam po netu one gimbal stabilizatore, ali su svi za snimanje iz ruke, to mi nije bas prakticno.
Jos jedino da probam digitalnu stabilizaciju u postprodukciji, nisam se jos stigao time pozabaviti.
Nije mi cilj biti youtuber, onako za sebe vise, ali me svejedno nervira kad puno trese. :P
Za dron, pretpostavljam da mozes nastimati da te prati i snima dok skijas?

Za granicu ne vjerujem da ce praviti problem, licna oprema koju bi trebao imati pravo nositi.
petunija

#42 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

splinter wrote: 30/01/2025 11:11 Hvala. Kontam nositi neke opreme, bar 2 drona
Ovo tek sad upratih, dobro se raspitaj oko dronova mislim da su zabranjeni na skijalištima
splinter

#43 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by splinter »

Ateista wrote: 30/01/2025 12:20

@petunija
Kako rjesavas problem stabilizacije kad snomas sa kacige? Ja sam prosle godine nabavio neku action kameru ali mi snimci nikako nisu stabilni, probao i na kacigu i na tijelo, stabilizator u kameri ne uspijeva dovoljno da stabilizuje. Trazio sam po netu one gimbal stabilizatore, ali su svi za snimanje iz ruke, to mi nije bas prakticno.
Jos jedino da probam digitalnu stabilizaciju u postprodukciji, nisam se jos stigao time pozabaviti.
Nije mi cilj biti youtuber, onako za sebe vise, ali me svejedno nervira kad puno trese. :P

Za granicu ne vjerujem da ce praviti problem, licna oprema koju bi trebao imati pravo nositi.
Ne bi trebalo da puno trese. Pa sad iole kvalitetna action kamera sa EIS fukcijom bi trebala poslužiti. Samo što čvršće zategnem kacigu i onaj nosač za kameru i to je :D
Do sada sam koristio Acme action 4k vr 04 i bio sam zadovoljan, a sad sam uzeo SJCAM SJ6 PRO, dakle niakakv GoPro ili DJI Osmo ili Insta 360
Iste koristim i za FPV dronove, ali pravi izazov je tu stabilizovati kameru. Nekada ni EIS ne pomaže.
S DJI mini 4 pro je ljepota, sam radi sve, a snimak 4k, ali ipak neću koristiti follow me opciju, radije nek neko drugi snima, jbg ako padnem, ode kontroler u klinac, pa ne bih da rizkujem. A osim toga odmaći ću se malo od staza kada budem snimao.

@petunija
Ne bih ni koristio na samoj stazi ili direktno iznad skijališta. Zabranjeno je samo na onim skijalištima koja su u sklopu prirodnih ili nacionalnih parkova npr Madonna di Campiglio. (govorim o dronovima ispod 250 g), za veće i teže ti svakako treba licenca i dozvola.
BadBoy

#44 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by BadBoy »

Mene je iznenadio Google Location History kako dobro bilježi skijanje. Tačno detektuje kad se skija a kad se penješ liftom i da tačnu kilometražu. Jedino što ne mjeri jeste brzina i visinska razlika. Probajte. Meni je Location History svakako upaljen pa me ništa ne košta.
Ateista

#45 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

splinter wrote: 30/01/2025 13:06
Ateista wrote: 30/01/2025 12:20

@petunija

Ne bi trebalo da puno trese. Pa sad iole kvalitetna action kamera sa EIS fukcijom bi trebala poslužiti. Samo što čvršće zategnem kacigu i onaj nosač za kameru i to je :D
Do sada sam koristio Acme action 4k vr 04 i bio sam zadovoljan, a sad sam uzeo SJCAM SJ6 PRO, dakle niakakv GoPro ili DJI Osmo ili Insta 360
Iste koristim i za FPV dronove, ali pravi izazov je tu stabilizovati kameru. Nekada ni EIS ne pomaže.
S DJI mini 4 pro je ljepota, sam radi sve, a snimak 4k, ali ipak neću koristiti follow me opciju, radije nek neko drugi snima, jbg ako padnem, ode kontroler u klinac, pa ne bih da rizkujem. A osim toga odmaći ću se malo od staza kada budem snimao.

@petunija
Ne bih ni koristio na samoj stazi ili direktno iznad skijališta. Zabranjeno je samo na onim skijalištima koja su u sklopu prirodnih ili nacionalnih parkova npr Madonna di Campiglio. (govorim o dronovima ispod 250 g), za veće i teže ti svakako treba licenca i dozvola.
Ja sam nakon dosta istrazivanja uzeo Akaso Brave 7 Le, kao po nekim ocjenama je trebala biti bestbuy, ali iskreno nisam bas nesto zadovoljan, najvise sa stabilizacijom slike. Snimao sam i voznju biciklom i isto mi nekako previse trese, stabilizazacija ne radi bas najbolje, ili ja nesto ne koristim kako treba. :D
Za skijanje moze biti dijelom i do kacige, skontao sam da mi je mozda malo prevelika i ima lufta, ne mogu je bas ono utegnuti da stoji nepomicno. :D

Dronovima se nisam bavio, iako mi djeluje zanimljivo i privlaci me, ali nije doslo na red nikad. :D
Sretno sa snimanjem, ako nisu privatni snimci, okaci neki da vidimo malo. :thumbup:
Ateista

#46 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 30/01/2025 14:53 Mene je iznenadio Google Location History kako dobro bilježi skijanje. Tačno detektuje kad se skija a kad se penješ liftom i da tačnu kilometražu. Jedino što ne mjeri jeste brzina i visinska razlika. Probajte. Meni je Location History svakako upaljen pa me ništa ne košta.
Ja ne dam guglu da mi biljezi location history, lokacija mi je uvijek iskljucena i sve permisije vezane za istu, ukljucujem samo kad skijam i koristim navigaciju. :D Vjerujem da on svakako biljezi sta hoce, ali eto bar da mu ne dam svoje odobrenje. :D
Edin H.

#47 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Edin H. »

petunija

#48 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

Edin H. wrote: 05/02/2025 00:14 Bjelašnica No 1 :oops:

https://www.timeout.com/europe/travel/a ... ays-europe
:thumbup:
a taman razmišljam da postavim ovdje :D
petunija

#49 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

...i konačno...za kraj sezone pravo skijanje na pravom skijalištu :D Tre Vallee, Fra naravno :D
Smještaj je ovaj put bio u Les Menuires, 10 noći i 9 skijaških dana
Cijene smještaja namjerno ne pišem, jer se mogu naći od trocifrenih do petocifrenih, pa kako kome odgovara
Ski pass za 9 dana, cijela regija + osiguranje je 604 eura, pri čemu je osiguranje vrlo jeftino, u nivou je turističke takse i stvarno se isplati uzeti. I, moram napomenuti, :D od podataka je trebalo samo reći godine, da znaju koju katru da vam daju. Živjeli Francuzi :-D
Samo skijalište se sastoji iz: Orelle, Les Menuires, Val Thorens, Meribell i Courchevel.
U Courchevel je smještaj najskuplji ali je i najprikldniji za raju sa malom dječicom jer su staze fantastično urađene i ima zelenih u nižim djelovima, a plave, crvene i crne su u visočijem dijelu
Inače, sva pobrojana mjesta, izuzev Meribela, imaju fantastično sređene staze, u Meribelu - uređene su ali ne tako dobro kao u ostalim dijelovima.
Ono što je najbitnije, sve je jako lijepo uvezano, svuda ide VT i nema potrebe za izuvanjem skija, prelascima preko ceste i sl, Prema zvaničnim podacima ukupno je 600 km staza, (prema nezvaničnim malo ispod 500). U glavnom dok sjedite na šestosjedu vidite skijališta na obje svoje strane onoliko koliko se pogled pruža i prizor je zaista fantastičan.
Na skijalištu su 4 glečera, ali samo do jednog vodi žičra na sam vrh, ne ostalim je skijanje malo niže.
Takođe svuda imaju barovi i restornčići gdje se mogu popiti različita pića ali i nešto pojesti - u glavnom je to brza hrana. I ono što mi se jako dopalo, neki barovi imaju muziku u živo. Hrana uopšte nije skupa, hamburgeri se kreću oko 10ak eura koliko sam upratila, mislim da je porcija pomfrija od 250 gr oko 3 eura, kola i čajevi su od 3-5eura kako gdje a alkohol je malo skuplji.
@Ateista hvala za savjet za onu app, instalirala je i vrlo sam zadovoljna jer mi tačno mjeri koliko sam na skijama provela, max brzinu :D koju sam postigla i još neke meni zanimljive podatke. Jedino me malo nervira što je u miljama i fitima, voljela bih nekako da je u našem met. sistemu ali nisam skontala može li se uopšte prebaciti.
Ako se još čega sjetim - dopišem kasnije :D
Ateista

#50 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

petunija wrote: 21/03/2025 10:55 ...i konačno...za kraj sezone pravo skijanje na pravom skijalištu :D Tre Vallee, Fra naravno :D
Smještaj je ovaj put bio u Les Menuires, 10 noći i 9 skijaških dana
Cijene smještaja namjerno ne pišem, jer se mogu naći od trocifrenih do petocifrenih, pa kako kome odgovara
Ski pass za 9 dana, cijela regija + osiguranje je 604 eura, pri čemu je osiguranje vrlo jeftino, u nivou je turističke takse i stvarno se isplati uzeti. I, moram napomenuti, :D od podataka je trebalo samo reći godine, da znaju koju katru da vam daju. Živjeli Francuzi :-D
Samo skijalište se sastoji iz: Orelle, Les Menuires, Val Thorens, Meribell i Courchevel.
U Courchevel je smještaj najskuplji ali je i najprikldniji za raju sa malom dječicom jer su staze fantastično urađene i ima zelenih u nižim djelovima, a plave, crvene i crne su u visočijem dijelu
Inače, sva pobrojana mjesta, izuzev Meribela, imaju fantastično sređene staze, u Meribelu - uređene su ali ne tako dobro kao u ostalim dijelovima.
Ono što je najbitnije, sve je jako lijepo uvezano, svuda ide VT i nema potrebe za izuvanjem skija, prelascima preko ceste i sl, Prema zvaničnim podacima ukupno je 600 km staza, (prema nezvaničnim malo ispod 500). U glavnom dok sjedite na šestosjedu vidite skijališta na obje svoje strane onoliko koliko se pogled pruža i prizor je zaista fantastičan.
Na skijalištu su 4 glečera, ali samo do jednog vodi žičra na sam vrh, ne ostalim je skijanje malo niže.
Takođe svuda imaju barovi i restornčići gdje se mogu popiti različita pića ali i nešto pojesti - u glavnom je to brza hrana. I ono što mi se jako dopalo, neki barovi imaju muziku u živo. Hrana uopšte nije skupa, hamburgeri se kreću oko 10ak eura koliko sam upratila, mislim da je porcija pomfrija od 250 gr oko 3 eura, kola i čajevi su od 3-5eura kako gdje a alkohol je malo skuplji.
@Ateista hvala za savjet za onu app, instalirala je i vrlo sam zadovoljna jer mi tačno mjeri koliko sam na skijama provela, max brzinu :D koju sam postigla i još neke meni zanimljive podatke. Jedino me malo nervira što je u miljama i fitima, voljela bih nekako da je u našem met. sistemu ali nisam skontala može li se uopšte prebaciti.
Ako se još čega sjetim - dopišem kasnije :D
:thumbup:
Sve to zvuci fenomenalno, 500km staza znaci da mozes tih 9 dana skijati i da skoro nikako ne ponovis ni jednu stazu vec stalno nekom drugom. :D
9 dana skijanja isto zvuci odlicno, ja sam mislio da ce mi 6 dana biti i vise nego dovoljno sad u Italiji, pogotovo sto ne pravim pauze, ali kad je proslo bilo mi je zao i mogao sam jos koji dan, iduce godine imam namjeru bar 7 ili 8 dana.

Sto se tice aplikacije, moze se naravno prebaciti.
Ides u aplikaciji dole na YOU (ako je na engleskom), jedna od onih 5 ikonica dole i onda ima skroz gore desno onaj "zubcanik" koji otvara opcije za podesavanja, i tu odmah imaju da se podese jedinice, hoce li prikazivati u km ili miljama. Kad promijenis, onda ce ti i sve ono sto je do sad snimljeno pokazati u normalnim jedinicama. :D

Sve u svemu, sezonu si zavrsila na pravi nacin i sa stilom. :thumbup:
Post Reply