EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Locked
insomnia78

#76 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by insomnia78 »

Pa ko unisti?
славянин

#77 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by славянин »

Haman2 wrote:Stavi se u ulogi migrnta da bi koliko toliko spoznao njegov zivot i zivotne patanje. Migrant nije obicni putnik, on nema vize, od putuje trbuhom zakruhom. Nekadasnji "pljackasi" naredili su da niko ne moze dalje od BiH radi njihove sigurnosti. Sada policija nasih susjeda mlati sve one koji pokusaju preci.
Nezadovoljstvo migranta treba da se siri u BiH a ne kod nekadasnjih " pljackasa". Poslat ce ono malo novca da zamazu oci, ali nece graditi nista u zemljama gdje su nekad "pljackali". Njima ne treba nikakva konkurencija. Oni treba da budu samo potrosaci njihove robe.
Sjetite se price " BiH treba mala privreda". Unisti se Energoinvest, Hidrogradnja itd. I sta sada. Nista, mladi ljudi nemaju posla, mala privreda malo zaposljava. Mladi i obrazovani odlaze trbuhom za kruhom.
Pa opet pitanje, znaci nije mi dobro u mojoj zemlji i onda pjehe idem gdje ocu, zapalim dokumente i to je to. - jeli to ta logika :D
Haman2

#78 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Nisam te najbolje razmumio "nije mi dobro u mojoj zemlji". Migrantima nije dobro u njihovoj zemlji, jer " pljackasi" nisu nista gradili nego raubali njihova bogastva. Zbog toga oni idu tamo gdje je otislo njihovo bogastvo.
Ne ide migrant sto zeli nego sto moraJesti se mora, izdrzavati porodicu takodje.
славянин

#79 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by славянин »

Haman2 wrote:Nisam te najbolje razmumio "nije mi dobro u mojoj zemlji". Migrantima nije dobro u njihovoj zemlji, jer " pljackasi" nisu nista gradili nego raubali njihova bogastva. Zbog toga oni idu tamo gdje je otislo njihovo bogastvo.
Ne ide migrant sto zeli nego sto moraJesti se mora, izdrzavati porodicu takodje.
Cekaj - koji "pljackasi" i sta su im to "pljackasi" ukrali tj odnijeli. Sta su ti pljackasi zatekli u tim zemljama. Vidim gdje vjetar puse... evropljani ukrali bogatstva pakistana maroka itd odnijeli rudnike,rijeke i fabrike :lol:
insomnia78

#80 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by insomnia78 »

Zato danas valjda prosjecni Bosnjo suje majku Gavrilu i vice sad bi bili Austrija
Haman2

#81 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Pljackali su prirodna bogastva na kojima su se razvili. Dakle, u njihovom zemlja su zatekli prirodna bogastva .
Zasto Bosnju psuje majku Gavrilu. Pa Gavrilo nije radio za dobro BiH nego za dobro Srbije.
Kakav odnos Srbija ima prema Bosnji pokazala su dva poslednja rata. U Drugom svjetskom ratu pocinjeni su strasni zlocini o kojima se nije smjelo pisati a da ne govorimo o ucenju tokom skolovanja. U ovo poslednjem ratu ponovo su pocinjeni zlocini svake vrse sve do genocida
Za Srbiju je Bosnjo Turcin. Zasto Turcin, da bi Bosnje ubijali umjesto Turaka. To se u psihologiji naziva pogresno usmjerena agresija.
Last edited by Haman2 on 15/06/2019 16:46, edited 3 times in total.
insomnia78

#82 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by insomnia78 »

Joj dokle vise to kmezenje i nabijanje krivice. Pljackali bi i ovi da su mogli
Haman2

#83 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Mi govorimo o cinjenicnom stanju a ne iznosimo hipoteticke tvrdnje. Cinjenicno stanje se zasniva na argumentime, a hipoteticko misljenje vrvi od pretpostavki.
славянин

#84 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by славянин »

Haman2 wrote:Pljackali su prirodna bogastva na kojima su se razvili. Dakle, u njihovom zemlja su zatekli prirodna bogastva .
Zasto Bosnju psuje majku Gavrilu. Pa Gavrilo nije radio za dobro BiH nego za dobro Srbije.
Kakav odnos Srbija ima prema Bosnji pokazala su dva poslednja rata. U Drugom svjetskom ratu pocinjeni su strasni zlocini o kojima se nije smjelo pisati a da ne govorimo o ucenju tokom skolovanja. U ovo poslednjem ratu ponovo su pocinjeni zlocini svake vrse sve do genocida
Za Srbiju je Bosnjo Turcin. Zasto Turcin, da bi Bosnje ubijali umjesto Turaka. To se u psihologiji naziva pogresno usmjerena agresija.
Zatekli koja rudna-prirodna bogatsva - kako su ih ukrali, natovarili rudnike,zemlju itd na brodove i odnijeli jel ? Mozes li neki primjer te kradje ??
Gavrilo je bio dio "mlade bosne" i radio je za "dobro" nezavisnosti jugoslovena prije nego se pocelo sa nacionalizmom i medjusobnom netrpeljivoscu medju istim.
Jah radili svi protiv Bosnjaka - nije mi jasno kako onda nakon 2.sv rata ili nakon prvog nisu jednostavno pobili sve i podijelili bosnu.

Kakav ti je to fazon sa boldanjem teksta- neko ti rekao da su ti tvrdnje kvalitetnije ako boldiras pocetak recenice jel :lol:
славянин

#85 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by славянин »

Haman2 wrote:Mi govorimo o cinjenicnom stanju a ne iznosimo hipoteticke tvrdnje. Cinjenicno stanje se zasniva na argumentime, a hipoteticko misljenje vrvi od pretpostavki.
Za nekoga je cinjenica da je zemlja ravna... sto ne znaci da je to istina :D :D :D
Haman2

#86 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Procitaj koja prorodna bogastva imaju Afganistan, Irak, Sirija, Libija, Alzir, Maroko, Mauritanija itd. Ne moram ti ja sve objasnjavati. Kako se danas prevozi nafta tako su se prevozila i druga bogastva. Niko ne drzi drugi narod u pokronosti iz cistog hira nego iz koristi.
Slavenski narodi na Balkanu bili su u sastavu drugih drzava. Smatrali su da bi zajednica slavenskih naroda bila puno bolja. Iz tog su razloga i zagovarali slavensku drzavu, koja se kasnije pokazala kao cist promasaj, zbog hegemonisticke politike nekih naroda. Iz istoh razloga propala je KSHS a kasnije i YU.
славянин

#87 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by славянин »

Haman2 wrote:Procitaj koja prorodna bogastva imaju Afganistan, Irak, Sirija, Libija, Alzir, Maroko, Mauritanija itd. Ne moram ti ja sve objasnjavati. Kako se danas prevozi nafta tako su se vprevozila i druga bogastva. Niko ne drzi drugi narod u pokronosti iz cistog hira nego iz koristi.
Slavenski narodi na Balkanu bili su u sastavu drugi drzava. Smatrali su da bi zajednica slavenskih naroda bila puno bolja. Iz tog su razloga i zagovarali slavensku drzavu, koja se kasnije pokazala kao cist promasaj, zbog hegemonisticke politike nekih naroda. Iz istoh razloga propala je KSHS a jasnije i YU.
Koja pa de navedi ti tvrdis da su im ukrali nesto - pa sta su im ukrali ?? De objasni ? Sta su to nasli i odnijeli im.Mislis jel odnijeli im rudnike necega jel ??? :lol: De primjer toga :D

Pa eto sam si napisao tj. potvrdio ono sto sam ja napisao oko gavrila, SHS nije propala nego je njemacka opuhala (SHS je pretvorena u kraljevinu jugoslaviju) posle komunisti preuzeli vlast i eto.Sada promasaj ili ne ja sam ti napisao zasto je recimo desio se taj atentat.

Da i ja malo boldam mozda upali :D
Haman2

#88 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Odgovor na tvoje pitanje imas u prvoj recenici mog komentara iznad. Vrati se i procitaj a onda odi na Google pa vidi cime je sve bogat Avganistan, a cime Iraka i da ne nabrajam dalje.
KSH se raspala iz drugih razloga a ne onih koje ti navodis. Procitaj malo o atentatu u Skupstini KSHS. Mozda uspijes izvuci neki zakljucak.
славянин

#89 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by славянин »

Haman2 wrote:Odgovor na tvoje pitanje imas u prvoj recenici mog komentara iznad. Vrati se i procitaj a onda odi na Google pa vidi cime je sve bogat Avganistan, a cime Iraka i da ne nabrajam dalje.
KSH se raspala iz drugih razloga a ne onih koje ti navodis. Procitaj malo o atentatu u Skupstini KSHS. Mozda uspijes izvuci neki zakljucak.
Ok evo Afganistan - sta su im dosli i uzeli iz afganistana ?? Sta je to uzeto iz Iraka ?? Isti dok nije izvrsio napad na kuvajt niko nije dirao.
Poturas tezu da je nesto ukradeno a i danas sve to imaju i imali su i prije kolonizacija i okupacija i nikada nista ne napravise niti danas prave - da nemaju nafte bili bi ko afrika.To je mentalitet i uredjenje drzave od strane naroda.Japan nema nikakvih prirodnih bogatstava (veoma malo) pa opet su 3 ekonomija svijeta ...
zposao

#90 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by zposao »

Haman2 wrote:Nisam te najbolje razmumio "nije mi dobro u mojoj zemlji". Migrantima nije dobro u njihovoj zemlji, jer " pljackasi" nisu nista gradili nego raubali njihova bogastva. Zbog toga oni idu tamo gdje je otislo njihovo bogastvo.
Bogati de mi reci ko je kriv što je npr Pakistan kurac od drzave?
Koja bogatstva? Ko je pokro?
Kako ce im iko pokrast kad imaju nuklerano oruzje?
zposao

#91 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by zposao »

insomnia78 wrote:Zato danas valjda prosjecni Bosnjo suje majku Gavrilu i vice sad bi bili Austrija
Jeben je okupator bila Austrougarska... Ne bi vjerovo covjek koliko su toga napravili za nekih 40 godina koliko su bili...

Evo par nekih crtica koje sam procitao nekad negdje pa upamtio...
-austrijanci su izracunali prvi povrsinu BiH
-izracunali duzinu granice
-izracunali tada sve visine planinskih vrhova sa odstupanjem ispod 1m.
-probili masu puteva, tunela, napravili mostove
-napravili mrezu zeljeznica
-napravili prvi tramvaj (u sarajevu)
-popisali stanovnistvo
-uveli obavezno osnovno obrazovanje
-napravili funkcionalnu lokalnu upravu
-sagradili impozantne građevine drzavnih institucija (tipa vjecnica, etc)

Vjerovatno ima toga jos, ali ovo je sto sam nekad procitao i zapamtio.

Netko ce rec da je sve to samo zato da eksploatisu nasa prirodna bogatstva. Moguce. Ali koliko su nam pri tome civilizacije donijelo to je nevjerovatno.
zposao

#92 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by zposao »

Haman2 wrote:Procitaj koja prorodna bogastva imaju Afganistan, Irak, Sirija, Libija, Alzir, Maroko, Mauritanija itd. Ne moram ti ja sve objasnjavati. Kako se danas prevozi nafta tako su se prevozila i druga bogastva. Niko ne drzi drugi narod u pokronosti iz cistog hira nego iz koristi.
Slavenski narodi na Balkanu bili su u sastavu drugih drzava. Smatrali su da bi zajednica slavenskih naroda bila puno bolja. Iz tog su razloga i zagovarali slavensku drzavu, koja se kasnije pokazala kao cist promasaj, zbog hegemonisticke politike nekih naroda. Iz istoh razloga propala je KSHS a kasnije i YU.

Moram ti rec da si naporan sa tom glupom pricom. Al sad je valjda u modi to kmečanje i autoviktimizacija. Na sve strane samosažaljenje i kmečanje kako je neko drugi kriv za moju hudu sudbinu.

Evo haj neki moderniji primjer...
De mi reci na šta je ličila Saudijska Arabija prije nafte? Na šta liči danas?

Je li iko mogao spriječiti amerku ili neku drugu državu da dođe i vojno zauzme ta ribarska sela i eksploatiše naftu? Naravno da nije.

Sutra će neko opet za 50-100 godina srat da jr "white man" došo i pokrao prirodna bogatstva arapskog poluotoka. A nece pritom rec da su bili kozojebi i zivili pod satorima dok im ovi nisu rekli da žive na crnom zlatu i potpisali ugovore sa njima da to crno zlato eksploatišu.

Što to njih nisu pokrali? Ko je mogao ikog zaustavit da satare sa zemljom taj dole arapski poluotok i ukrade im naftu? Pa što nisu?
insomnia78

#93 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by insomnia78 »

Ma klasicna liberalna agenda. Sramota je biti bijeli evropski straight muskarac
zposao

#94 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by zposao »

insomnia78 wrote:Ma klasicna liberalna agenda. Sramota je biti bijeli evropski straight muskarac
Ja neznam odakle ta ideologija i sa kojim ciljem dolazi samo znam da nije regularna. Bolesno koliko kmečanja.
A kako su stvari krenule jos malo pa ce postat krivično djelo biti "straight white man". Jad od svjetske politike
Haman2

#95 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Ovo sto ja pricam nije glupiranje, nego neki nisu u stanju razumijeti kolonijanu politiku, jer je ucen i naucen da je kolonijalna politika bila opravdana.
Liziguzi kao sto je npr. S. Arabija i drige zemlje Zaliva mogle su se razviti jer se nisu bunile sto drugi odnose njihva bogastva. Ono sto su dobile za ta bogastva dovoljno je da dobro zive. I danas su eksponenti politike koja ne ide u korist arapskih zemlja. To najbolje pokazuje primjer Iraka, Sirije i Libije a trenutno i Irana. Ili slusaj ili te nema.
Svi su pocinjali od vukojebina Juzna Amerika je bogata a narod ipak zivo u velikoj bijedi i danas hrli tamo gdje su otisla njihova bogastva. Pogledaj Venecuelu i desavanja oko nje pa ces razumjeti ono o cemu govorim. Sva bogastva moraju biti dostupna bogatim. To sto neko ne moze da razumijeova desavanja nije moj problem.
Dakle, migranti iz Afrike, Azije i sa Bliskog istoka hrle u Evropu a oni iz Juzne Amerike u Sjevernu. Znaju oni dobro gdje su otsla njihova bogastva.
славянин

#96 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by славянин »

Haman2 wrote:Ovo sto ja pricam nije glupiranje, nego neki nisu u stanju razumijeti kolonijanu politiku, jer je ucen i naucen da je kolonijalna politika bila opravdana.
Liziguzi kao sto je npr. S. Arabija i drige zemlje Zaliva mogle su se razviti jer se nisu bunile sto drugi odnose njihva bogastva. Ono sto su dobile za ta bogastva dovoljno je da dobro zive. I danas su eksponenti politike koja ne ide u korist arapskih zemlja. To najbolje pokazuje primjer Iraka, Sirije i Libije a trenutno i Irana. Ili slusaj ili te nema.
Svi su pocinjali od vukojebina Juzna Amerika je bogata a narod ipak zivo u velikoj bijedi i danas hrli tamo gdje su otisla njihova bogastva. Pogledaj Venecuelu i desavanja oko nje pa ces razumjeti ono o cemu govorim. Sva bogastva moraju biti dostupna bogatim. To sto neko ne moze da razumijeova desavanja nije moj problem.
Dakle, migranti iz Afrike, Azije i sa Bliskog istoka hrle u Evropu a oni iz Juzne Amerike u Sjevernu. Znaju oni dobro gdje su otsla njihova bogastva.
Ti jos ne pises sta su im to konkretno odnijeli, sta su prije imali i sta sada imaju. Napises "otisla" bogatstva... koja bogatstva i kako su otisla :lol:
Haman2

#97 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Da li ti razumijes sta se podrazumijeva pod pojmom prorodna bogastva?
славянин

#98 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by славянин »

Haman2 wrote:Da li ti razumijes sta se podrazumijeva pod pojmom prorodna bogastva?
Ne zato i trazim da mi objasnis koja su im to prirodna bogatstva ukrali i odnijeli :D
Sanjarko

#99 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Sanjarko »

Bilo je eksploatacije. To je normala. Ali problem je sto domicilni nakon povlacenja tih kolonizatora mnogi nisu uspjeli da podignu standard itd. Ali kriviti samo kolonizatore za to je pogresno.
insomnia78

#100 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by insomnia78 »

Svi ljudi samim tim ni narodi nisu isti. Jbg. Tako je kako je
Locked