NIN wrote:"Man with all his noble qualities, with sympathy which feels for the most debased, with benevolence which extends not only to other men but to the humblest living creature, with his god-like intellect which has penetrated into the movements and constitution of the solar system -- with all these exalted powers -- man still bears in his bodily frame the indelible stamp of his lowly origin."
Charles Darwin
E sad, vecini se ovo ne svidlja ali po meni je hrabrije sagledati istinu u oci, pa kakva god da ona bila, no zivjeti u iluziji!
Evolucija je znanstveni faktum kao sto je psotojanje povijesnih licnosti poput Napoleona, Marsala Tita, imperatora Dioklecijana i drugih. U Napolena se ne vjeruje samo zato sto je netko historicar nego zato sto je doticni cinjenica. Isto tako je i evolucija cinjenica, a ne stvar misljenja ili licnih osjecaja. Meni je cesto zao sto naucnici ne izlaze aktivnije i organizovanije u javnost da bi obicnom, to znaci svakom, covjeku priblizili razumijevanje evolucije i naseg razvoja u ovo sto smo danas. Mnogi naucnici su previse interni i misljenja isljucivo dijele medju sobom. Oni mozda ne zele povrijediti osjecanja drugih, no to ne predstavlja dovoljno opravdanje kada se radi o cinjenicama. Vjernici i kreacionisti nas zele uvjeriti kako nitko nema pravo otvoreno kritikovati njihova vjerovanja, sa cime zele zaobici svaku konfrontaciju. No znaju uvijek napadati "iza ledja" i indirektno napadati nauku i evoluciju, obracajuci se iskljucivo "svojoj publici". A kome ce drugom kada od drugih ne mogu praviti naivcine i zloupotrebljavati njihove strahove, iako ih ateisti, skeptici i racionalno razmisljajuca individua nemaju. Nas interesuju cinjenice, ne metafizicna mastanja. Mi smo dovoljno hrabri da zivimo u harmoniji sa istinom koja nam kaze da smo srodni sa svakim zivim bicem, da imamo isti genetski kod kao npr. biljke, da smo jednostavno rijecica jedne ogromne i fascinirajuce genetske rijeke i da pripadamo svijetu zivotinja. Ono sto cini kreacioniste je njihova arogancija kroz vjerovanje da su nesto posebno u ovom univerzumu, da za svako zlodjelo imaju opravdanje i zeleno svjetlo njihovog tzv. kreatora i da uce svoju djecu da ne moraju razumjeti prirodu ciji smo svi dio. Umjesto da proucavaju ovaj svijet u kojem zive, oni izmisljaju nove svjetove i raduju se bjezanju sa ovog. Iskazuju svoju nespremnost i neodgovornost prema trenutasnjoj situaciji i katastrofama koje su takodjer izazvali. Potpalili su vatru i gledaju da sto prije kidnu. No, jedino sto ih ceka su crvi.
Vjera ih uci da su apsolutno superiorni spram drugih zivotinja i da imaju svako pravo ubijati i zrtvujuci ih svojim bogovima. Za mene su zivotinje izvor znanja i razumijevanja onoga sto sam ja, no oni u njima vide samo sluge i obrok. To je upravo stajaliste tigrova, lavova, krokodila i drugih mocnih sugradjana ove planete koji u drugim specijama takodjer vide samo dobar obrok, ali oni ne ubijaju iz zadovoljstva nego iz potrebe. To se naravno moze prenijeti i na covjeka, no on je prilicno originalan ubojica: ubija clanove svoje vrste posto su drugog uvjerenja i posto mu zbirka bajki to odobrava. Naravno, razlozi su siroki, ali ovaj je najperverzniji. Ipak ovi pogledi nisu predmet jedne znanstvene teme kao sto je evolucija, ali nazalost je tesko voditi miran razgovor bez da ne upadaju kreacionisti sa svojim jednim te istim optuzbama i metodama. Njihova namjera je da u javnost plasiraju konfuziju o nekakvim kontroverzama kojih nema. Zbog toga nekada mislim da naucnici ne izlaze previse u javnost zato sto kreacioniste ne shvacaju ozbiljno, no ovi svaki popust koriste da bi kao divljaci usutkali svaki pokusaj suprotstavljanja njihovoj ideologiji. Drago mi je da je Charles Darwin svojevremeno istrajao u svojim uvjerenjima i znanju, a posebno da makar Richard Dawkins javno izlazi u obranu nauke. Netko je konacno krenuo u kontranapad da bi obranio dostojanstvo nauke i jednog veoma dugog truda. Znanje se moze steci samo visokim trudom i naporom, a ne sjedenjem na tepihu.