Evolucija čovjeka

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
tovarish
Posts: 3501
Joined: 26/05/2008 23:57

#1 Evolucija čovjeka

Post by tovarish »

Evo da pokrenemo i ovu temu.

Tema je namijenjena onima koji prihvataju (EDIT) evolucijski razvoj čovjeka.

Nije cilj da se rasprava vodi sa kreacionistima i ulogom njihovih bogova, nego da se iznose stručni aspekti evolucije čovjeka i članci na tu temu.

Ja ću postepeno objavljivati svoje tekstove na ovu temu.

Edit:

Kome je mrsko čitati, ovdje imate objaššnjen ukratko čitav proces.


Prema teoriji evolucije čovjek se razvio iz životinjskog svijeta, tj. od primata.
Primati su grupa sisara iz koje su se procesom evolucije razvili čovjek i majmuni.
Evolucija čovjeka je započela u centralnoj Africi prije 4 miliona godina.
Borba za opstanak je tjerala čovjeka na evoluciju.
Faktori evolucije: bipedalizam (korištenje ruku što je omogućilo rad, razmišljanje i razvoj kreativnosti), ishrana mesom (razvoj mozga i živčanog sistema) i razvoj govora (prenošenje iskustava), društvenost i briga za druge.
Faze evolucije:
Australopitak – primat, pojavio se prije 4 miliona godina, razvija hod na dvije noge čime oslobađa ruke i tako se pretvara u čovjeka, bio je biljojed, živi u grupama.
Homo habilis – prvi čovjek (homo), pojavio se prije 2,5 miliona godina, počinje koristiti kameno oruđe i jesti meso - strvinar, koristi krikove za komunikaciju.
Homo ergaster/erectus - pojavio se prije 2 miliona godina, razvio govor, prvi lovac i seli se u Aziju, u njegovo vrijeme čovjek upoznaje vatru (prije 1 milion godina).
Homo antecessor: - pojavio se prije 800 000 godina - malo ostataka
Hajdelberški čovjek: pojavio se prije 600 000 godina, naselio i Evropu i Aziju.
Neandertalac – razvio se iz hajdelberškog čovjeka na području Evrope (i jugozapadne Azije) prije 400 000 godina, poznaje paljenje vatre, oblači se, razvija prve oblike vjerovanja i umjetnosti, pokopava umrle, dobar lovac, izumire prije 30 000 godina.
Kromanjonac (Homo sapiens) - razvio se u Africi iz hajdelberškog čovjeka prije 200 000 godina. On se smatra modernim čovjekom i naselio je čitav svijet, a u Evropi se javlja prije 45 000 godina. Iza sebe je ostavio pećinske crteže, bio je odličan lovac i usavršio je obradu kamena u odnosu na svoje prethodnike.
Last edited by tovarish on 09/05/2021 14:58, edited 3 times in total.
User avatar
tovarish
Posts: 3501
Joined: 26/05/2008 23:57

#2 Re: Evolucija čovjeka

Post by tovarish »

Pitanje nastanka čovjeka je sigurno jedno od najvažnijih pitanja u nauci. Tako u 19. stoljeću engleski naučnik Čarls Darvin iznosi teoriju evolucije. Prema teoriji evolucije, čovjek je nastao iz životinjskog svijeta, tj. iz grupe sisara koju nazivamo primatima. Prema tome, evolucija je proces razvoja u prirodi u kojem od jednostavnijih nastaju složeniji organizmi. To podrazumijeva i da su sva ostala živa bića prošla kroz proces evolucije.

Borba za opstanak je tjerala čovjeka na evoluciju, a najznačajniji faktori ovog procesa su bili bipedalizam (korištenje ruku što je omogućilo rad, razmišljanje i razvoj kreativnosti), ishrana mesom (razvoj mozga i živčanog sistema), razvoj govora (prenošenje iskustava), društvenost i briga za druge.

Najveći broj ostataka primata je nađen na teritoriji centralne Afrike, pa se Afrika smatra čovjekovim rodnim mjestom. U prilog tome idu brojni anatomski, arheološki i genetski dokazi. Uprkos tome, jedna grupa naučnika smatra da se čovjek, nakon što je ergaster napustio Afriku, paralelno razvijeli u mnogim dijelovima svijeta, a zatim međusobnim miješanjem pretvarali u moderne ljude tako što se između tih vrsta vršio protok gena putem njihovog međusobnog parenja.

Jedan od presudnih momenata u razvoju čovjeka jeste silazak pojedinih primata sa drveća na tlo, gdje su se morali prilagoditi novom načinu života. Na to su bili prisiljeni jer su zbog klimatskih promjena prašume nestajale, te je pračovjek bio prinuđen da siđe sa drveća i krene u potragu za hranom. Morao je ispravljati leđa kako bi uočio opasnost u visokoj travi i tako dobivao uspravan hod - bipedalizam.

Hodanje na dvije noge je bilo brže, donosilo je veću sigurnost, a smanjivala se i izloženost tijela suncu, što je uticalo na termoregulaciju, te na kraju dovelo do gubitka dlaka i pojačanog znojenja. Također, primatima su oslobađani prednji udovi koji su se pretvorili u ruke i sada su mogli da koriste oruđe, sakupljaju sjemenke, beru voćke, te nose veće količine namirnica. Ove promjene su navele pračovjeka da počne razmišljati, čime se mozak nastavio razvijati i to je omugućilo dalju evoluciju.
Last edited by tovarish on 19/05/2021 13:25, edited 1 time in total.
caseytron
Posts: 2083
Joined: 01/06/2016 16:42

#3 Re: Evolucija čovjeka

Post by caseytron »

Je l' evolucija u smislu vjerovanja da smo nastali od majmuna? Ako je tako, zao mi vas onda :lol:
User avatar
tovarish
Posts: 3501
Joined: 26/05/2008 23:57

#4 Re: Evolucija čovjeka

Post by tovarish »

Za nastanak ljudske vrste, najznačajniji predstavnik primata je bio australopitek (južni majmun) iz čijih podvrsta australopitecus afarensis ili australopitecus africanus će se procesom evolucije razviti prvi čovjek.

Australopitek se pojavio prije oko 4 miliona godina (podvrsta: australopitek anamensis). Naseljavao je prostor istočne i južne Afrike. Posljednji predstavnici ove vrste su izumrli prije 2 miliona godina (Australopitecus afarensis ), iako su neki ogranci, sporedni u odnosu na našu vrstu, izumrli tek prije 1 milion godina.

Australopiteci su u prosjeku bili veličine između 1 i 1,3 m, teški između 30 i 45 kg, a obim mozga im je bio od 400 do 550 cm3. Hranili su se sjemenkama, voćem i kukcima. Živjeli su u grupama koje su se zadržavale uglavnom u krošnjama drveća i samo u slučaju potrebe za pronalskom hrane, napuštali su sigurnost krošnji. Zbog toga su imali ograničen opseg kretanja i iskorištavali su samo malo područje.

Uporedo sa posljednjim australopitecima, prije oko 2,5 miliona godina, pojavila se prva ljudska vrsta – homo habilis (spretni čovjek). Sa njim i započinje kameno doba jer je on počeo prvi da upotrebljava kameno oruđe. To kameno oruđe je imalo oštre rubove koje je pravio tako što je udarao oblutke kamena od drugi kamen. Ovo oruđe je koristio za rezanje i otkidanje mesa, lomljenje kostiju životinja zbog koštane srži, a ne za lov i samoodbranu.

I habilis je naseljavao prostore istočne i južne Afrike, a kao i njegov prethodnik živio je uglavnom u krošnjama drveća, jer se jedino na taj način mogao zaštiti od lavova i drugih opasnih životinja, kojim je često bio plijen.

Prvi je i počeo da razvija sposobnost verbalne komunikacije, iako se radilo samo o primitivnim oblicima govora koji su vjerovatno podsjećali više na krikove. Počinje jesti meso, uglavnom od uginulih životinja.

Borba za leš/strvinu je doprinijela daljem razvoju čovjeka jer se tako kod habilisa počela razvijati lukavost. Pored mesa, oni pripadnici vrste homo habilis koji su živjeli uz more su se također hranili rakovima, mekušcima, žabama, ptičjim jajima, tj. namirnicama koje su bile bogate nutrijentima za razvoj mozga. Ipak, prehrana mesom je najviše doprinijela razvoju neurona, a samim tim i mozga, čija se zapremina povećavala sa 550 na 700 cm3. Razvoju mozga je doprinijela i obrada kamena, te potraga za različitim materijalima za izradu oruđa. Bio je izuzetno nizak (oko 1,3m), ali je imao duge ruke. Izumro prije 1,5 miliona godina, tako da je nastavio da živi uporedo sa novom ljudskom vrstom (homo ergaster) koja se od habilisa odvojila nekih 500 000 godina ranije.

Prema tome, homo ergaster (čovjek radnik), se pojavio prije 2 000 000 godina. Počinje se baviti lovom, ali i pravi prva skrovišta. Dostigao je visinu od 1,7m, a obim mozga mu je bio oko 850cm3. Tjelesne proporcije su mu bile slične kao kod današnjeg čovjeka, što je bio prvi slučaj u procesu evolutivnog razvoja čovjeka. I ergaster je naseljavao istočnu i južnu Afriku. Bio je dobar lovac, a u potrazi za lovinom, počinje i seliti iz Afrike, te naseljava Aziju. Svoju mobilnost je mogao zahvaliti činjenicom što je bio mnogo izdržljiiviji i pokretniji u odnosu na svoje prethodnike, a ta izdržljivost je izazvana stalnim kretanjem u potrazi za lovinom.

Povećano kretanje je tražilo više kalorija, što je iziskivalo potrebu i za većom količinom hrane. To je u konačnici ponovo donijelo novi napredak u razvoju mozga. Kod ergastera se primjećuje i napredak u komunikacionim sposobnostim, jer se koristi nečim što se može prepoznati kao govor. Izumro je prije 1,3 miliona godina.

Napuštanjem Afrike, iz ergastera se razvija homo erectus (uspravni čovjek), koji se javlja prije 1,8 miliona godina. Svoj naziv, uspravni čovjek, je dobio prije otkrića uspravnih australopiteka, tako je pogrešno smatrati ga prvim uspravnim čovjekom. Homo erectusa je bio napredniji predstavnik ljudske vrste u odnosu na svog prethodnika. On je bio taj koji je prvi upoznao vatru, postao je lovac, usavršio je i govor, a prakticirao je i kanibalizam. Raširio se po Evropi i Aziji. S obzirom da je živio uporedo sa svojim prethodnikom ergasterom, ove dvije vrste su međusobno razmjenjivale iskustva i saznanja, te je tako erectus prenio znanje o vatri svom rođaku ergasteru. Koristio se i splavovima, što mu je omogućilo da naseli i prekomorske teritorije, pa čak stigne i u Australiju. Erectus je izumro prije 70 000 godina, kada su njegovi posljednji ostaci došli u kontakt sa razumnim čovjekom.

Mnogi naučnici smatraju da iza sebe nije ostavio nasljednika, iako među pojedinim postoji i mišljenje kako su erectus i ergaster u stvari ista vrsta, a koja je naseljavala različita područja. Isto tako neki smatraju i da je naš direktni predak.
Last edited by tovarish on 19/05/2021 13:36, edited 1 time in total.
User avatar
tovarish
Posts: 3501
Joined: 26/05/2008 23:57

#5 Re: Evolucija čovjeka

Post by tovarish »

Iako o homo antecessoru (čovjek predak) nemamo mnogo podataka i tek u posljednjim godina je pronađeno nekoliko njegovih skeleta, za nas je on veoma značajan jer je on naš predak i nastavio je lozu ergastera/erectusa. Antecessor se pojavio u perodu između 1 200 000 i 800 000 godina i naseljavao je prostor Afrike. Zapremina mozga mu je iznosila između 1000 i 1100 cm3.

Iz antecessora će se prije otprilike 600 000 godina razviti homo heidelbergensis (hajdelberški čovjek). Zapremina mozga ove ljudske vrste je iznosila 1100 do 1400 cm3. Koristio je koplje sa kamenim vrhovima, a možda je on bio prva ljudska vrsta koja je sahranjivala svoje mrtve.

Kao ergaster i on će napustiti Afriku, te naseliti Evropu i jugozapadnu Aziju. Upravo će ovo biti od važnog značaja za nastavak čovjekove evolucije, jer će se iz njega razviti neandertalac (Evropa i JI Azija) i razumni čovjeka (Afrika) kojem i mi pripadamo. Hajdelberški čovjek je izumro prije 200 000 godina.

Homo neanderthalensis (neandertalac) se pojavio prije otprilke 400 000 godina i naseljavao je Evropu i razvio se iz hajdelberškog čovjeka. Imao je kratak životni vijek i rijetko je dostizao 40 godina. Bio je dobar lovac, poznavao je paljenje vatre, razvio prvi oblik religije, stanovao je u pećinama, koristio je odjeću, ljepilo i nakit. Pokapao je svoje umrle članove, a čak je tom prilikom vršio i neke ceremonijalne obrede, što je označilo i početak nekog oblika duhovnog života. O tome svjedoče grobovi pokriveni lomljenim kamenim oblutcima ili pločama, dok su mrtvi polagani u položaj spavača na boku. Najčešće je to bilo na desnom boku, sa povijenim koljenima. Ponekad su ostavljane i kamene alatke kao grobni prilozi. Na taj način je sačuvan jako veliki broj skeletnih ostataka neandertalaca, što je naučnicima omogućilo bolji uvid u njihovu prošlost. Na skeletima su bili vidljivi česti lomovi kostiju koji su bili zacijeljeni, što nam svjedoči da su se neandertalci brinuli o članovima svoje grupe. Zapremina mozga neandertalca je iznosila i do 1700cm3, što je više nego i kod modernog čovjeka. Istovremeno se primjećuje kako su neandertalci bili i znatno snažniji od modernih ljudi. I kod njih je bio prisutan kanibalizam i to najvjerovatnije u periodu kada je nedostajalo hrane. Unatoč svojoj naprednosti, posljednji neandertalac je misteriozno nestao prije 25 000 godina (ostaci pronađeni na Gibraltaru), vjerovatno u kontaktu sa prvim modernim ljudima ili zbog neke prirodne kataklizme.

Denisovski čovjek je jedna od bočnih i izumrlih linija u evoluciji čovjeka. Njegovi ostaci su pronađeni i jednoj pećini u Altaju i stari su oko 40 000 godina. On je pripadao istoj liniji kao inenandertalac, a ono što je zanimljivo jeste da današnje stanovništvo Melanezije ima 6% genoma denisovskog čovjeka.

Prema pretpostavkama, razumni čovjek, tj. homo sapiens (kromanjonac - nazvan tako po nalazištu Cro Magnon u Francuskoj) se pojavio u centralnoj Africi prije 200 000 godina. Njegovi najstariji ostaci potiču iz Etiopije, a prosječna zapremina mozga mu je varirala od 1350 do 1450 cm3. Prije 100 000 godina i on napušta Afriku i tokom narednih 80 000 godina će naseliti čitavu planetu, potisnuvši sve preostale ljudske vrste (denisovskog čovjeka, homo erectusa i neandertalca). Posljednju su naselilu Ameriku, gdje stižu prije 12 000 godina.

U odnosu na neandertalca, imao je razvijeniji imunološki sistem i potpuno razvijen jezik, napredniju umjetnost (izrađuju kipove ljudi, životinja i božanstava, crtaju po zidovima pećina), usavršeno i specijalizirano oružje i oruđe. Grobni prilozi ukazuju da su vjerovali u život poslije smrti. Imali su i običaj da tetoviraju tijelo. Kromanjonci nisu više isključivo živjeli u pećinama, nego su pravili šatore od životinjske kože.

Svoj puni razvoj, homo sapiens je dostigao prije 45 000 godina i to baš u ono vrijeme kada se pojavio u Evropi i koju je narednih 10 000 godina dijelio skupa sa neandertalcem. Sve do danas u nauci ostaje zagonetka kakav su odnos imale ove dvije grupe ljudi. S obzirom da kod modernih ljudi u Evropi i jugozapadnoj Aziji u genima ima ostataka nenadertalca i denisovskog čovjeka, pretpostavlja se da je bilo moguće parenje između homo sapiensa i njegovih prethodnika. Tako Evropljani u sebi prosječno imaju 2-4 % neandertalskog genoma. Također između dvije vrste ljudi je uspostavljena saradnje, a o tome svjedoči i nagli napredak u obradi kamenja kod neandertalaca i to baš u vrijeme kada su došli u kontakt sa homo sapiensom.
Last edited by tovarish on 19/05/2021 13:42, edited 1 time in total.
soha96
Posts: 2377
Joined: 13/01/2015 23:30

#6 Re: Evolucija čovjeka

Post by soha96 »

:thumbup: :thumbup:
Tromblon
Posts: 2023
Joined: 18/01/2015 19:37

#7 Re: Evolucija čovjeka

Post by Tromblon »

Ako je evolucija prirodni i životni proces zašto se ne dešava još uvijek? Zbog čega je došao do kraja nastankom modernog čovjeka? Šta je sa ostalim životinjskim svijetom?

Mene buni kako evolucija kada su vrste živjele jedni pored drugih? Kako neke tvrdnje kada i danas otkeivamo istoriju. Najstariji pronađeni ostaci homo sapiensa danas datiraju 300.000 godina unazad i pronađeni su u pećinama atlaških planina u Maroku.

Puno toga je zbunjujuće u objašnjenju teorije evolucije. Puno toga nije adekvatno objašnjeno jer ne znamo.
User avatar
Leverage
Posts: 9469
Joined: 27/05/2018 16:32

#8 Re: Evolucija čovjeka

Post by Leverage »

tovarish wrote: 09/05/2021 12:17 Tema je namijenjena onima koji vjeruju u evolucijski razvoj čovjeka.
Moram ovdje reagovati. Nema smisla govoriti o vjerovanju ili nevjerovanju u evolucioni razvoj, on se ili prihvata ili ne prihvata kao naučno dokazana činjenica. U tom smislu kad neko kaže "ne vjerujem u evoluciju", on zapravo poručuje "ne uvažavam nauku".

Inače, odlična tema i nadam se finoj diskusiji.
User avatar
irac300
Posts: 9026
Joined: 18/07/2009 18:36

#9 Re: Evolucija čovjeka

Post by irac300 »

Tromblon wrote: 09/05/2021 12:46 Ako je evolucija prirodni i životni proces zašto se ne dešava još uvijek? Zbog čega je došao do kraja nastankom modernog čovjeka? Šta je sa ostalim životinjskim svijetom?

Mene buni kako evolucija kada su vrste živjele jedni pored drugih? Kako neke tvrdnje kada i danas otkeivamo istoriju. Najstariji pronađeni ostaci homo sapiensa danas datiraju 300.000 godina unazad i pronađeni su u pećinama atlaških planina u Maroku.

Puno toga je zbunjujuće u objašnjenju teorije evolucije. Puno toga nije adekvatno objašnjeno jer ne znamo.
Ko kaze da se ne desava? Evolucija je jako spor proces kada se usporedi sa nasim zivotnim vijekom. Evo na primjeru umnjaka, moze se vidjeti koliko smo se mi promijenili i mijenjamo naspram nasih predaka. Vilica nam je postala uza, zubi slabiji jer jedemo preradjenu hranu. Nemamo vise potrebu za tolikim kutnjacima za zvakanje. Zato sada mnogi imaju problema sa tim zubima, a mnogi ih nikako vise i ne dobijaju. Mojoj sestri recimo nikada nisu nikli umnjaci, dok meni jesu. Mijenjamo se mi i te kako, ali te promjene se vide kroz generacije.
soha96
Posts: 2377
Joined: 13/01/2015 23:30

#10 Re: Evolucija čovjeka

Post by soha96 »

Jel meni jedinom nema vise opcije “bookmark topic” ?
Tromblon
Posts: 2023
Joined: 18/01/2015 19:37

#11 Re: Evolucija čovjeka

Post by Tromblon »

irac300 wrote: 09/05/2021 12:52
Tromblon wrote: 09/05/2021 12:46 Ako je evolucija prirodni i životni proces zašto se ne dešava još uvijek? Zbog čega je došao do kraja nastankom modernog čovjeka? Šta je sa ostalim životinjskim svijetom?

Mene buni kako evolucija kada su vrste živjele jedni pored drugih? Kako neke tvrdnje kada i danas otkeivamo istoriju. Najstariji pronađeni ostaci homo sapiensa danas datiraju 300.000 godina unazad i pronađeni su u pećinama atlaških planina u Maroku.

Puno toga je zbunjujuće u objašnjenju teorije evolucije. Puno toga nije adekvatno objašnjeno jer ne znamo.
Ko kaze da se ne desava? Evolucija je jako spor proces kada se usporedi sa nasim zivotnim vijekom. Evo na primjeru umnjaka, moze se vidjeti koliko smo se mi promijenili i mijenjamo naspram nasih predaka. Vilica nam je postala uza, zubi slabiji jer jedemo preradjenu hranu. Nemamo vise potrebu za tolikim kutnjacima za zvakanje. Zato sada mnogi imaju problema sa tim zubima, a mnogi ih nikako vise i ne dobijaju. Mojoj sestri recimo nikada nisu nikli umnjaci, dok meni jesu. Mijenjamo se mi i te kako, ali te promjene se vide kroz generacije.
To o čemu pričaš su promjene uzrokovane vanjskim uticajem, a ne prirodnim putem. Zbog načina života, ishrane tj. industrijski prerađene hrane, zagađene vode se dešavaju promjene u zubima.
User avatar
Leverage
Posts: 9469
Joined: 27/05/2018 16:32

#12 Re: Evolucija čovjeka

Post by Leverage »

Evolucija i jeste dolazak do izražaja određenih genetskih promjena (selekcija) zbog vanjskog uticaja.
megaribi1
Posts: 763
Joined: 21/09/2016 21:51

#13 Re: Evolucija čovjeka

Post by megaribi1 »

S obzirom na relativnu rijetkost fosilizacije, ovu sliku ljudske evolucije možemo uzeti kao približnu stvarnoj, iako ne 100% tačnom. Slično rekonstrukciji opisa gradova na bazi ruševina i ponekog sačuvanog pisma iz srednjeg vijeka. Pronalazak novog pisma gdje se kaže: "Isplaćujemo 100 talira za kupovinu ljevanog željeza" može promijeniti sliku o nekoj državi i proglasiti je poluindustrijskom iako je do tada smatrana stočarskom.

Vjerujem da će se i ova slika dopunjavati kako se novi fosili budu javljali ili otkrivale neke osobine u ljudskom genomu. Nekada i drastičnije mijenjati, što najbolje pokazuje položaj neandertalaca, koji su bili smatrani direktnim pretkom homo sapinesa, pa sasvim drugom slijepom granom, pa podvrstom homo sapiensa. A neandertalac je dobro dokumentovan i nađen na više mjesta. Neki od hominida su su pronađeni u samo jednom primjerku, a ima i nekih koji su samo u hipotezi. Na primjer, postoje i hipoteze o oblicima praljudi koji su živjeli u vodi, pa se time smanjila dlakavost i pojavile plovne kožice između prstiju, ali nema nijednog fosila koji bi to dokazao.

No, uzmimo, za sada ovu sliku kao važeću. Ono što ljude najviše zanima je kako je od homo ergastera ili (manje vjerovatno homo erectusa) nastao homo sapiens. Jedno objašnjenje je bilo da je zbog klimatskih promjena populacija ergastera drastično smanjena, skoro izumrla. Ali oni preostali primjerci su imali jednu osobinu, u ovom slučaju veću inteligenciju, koja je učinila da nađu lakše hranu kroz kretanje i orijentaciju, kao i da zaobiđu neke osobine koje bi van prirodne sredine bile loše (poput slabe dlake koja je dobra osobina gdje vaške prenose tifus, ali loša na -20 C), ili sporog razmnožavanja (sigurno slabe osobine za divljinu, ali odlične za produžetak života jedinki i dalji razvoj inteligencije). Da nije bilo te krize, vjerovatno još dugo na planeti ne bi bilo vrste sposobne da stvori točak, New York i ratove.
Gray
Posts: 4008
Joined: 14/06/2005 02:47

#14 Re: Evolucija čovjeka

Post by Gray »

Kao sto je neko rekao, evolucija je proces koji se i dalje događa, samo sto ga je teško vidjeti jer su za to potrebne hiljade godina.

Ali jedan primjer evolucije koji se može vidjeti je npr. Na bakterijama - kako koristimo antibiotik, javljaju se novi slojevi bakterija koji su otporni na njih. Kako? Pa zato sto je kod bakterija npr. Od 100 bakterija (primjer samo) bilo dvije koje su zbog neke mutacije bile otporne na antibiotik. Ovih 98 umire ali ove dvije preživljavaju. I razmnozavaju se pa raste njihov broj, npr. Na 4. Pa na 8 itd. Na kraju su sve bakterije taj soj koji je otporan na atibiotike. To je jako jako pojednostavljeno, ali to je princip.

Isti je princip kod ljudi. Kod svake nove generacije DNK nije identičan kao kod prošle, nego je kombinacija roditelja, plus dešavaju se greške kod kopiranja DNK koda, tj mutacije koje dovode do nasumicnih promjena u DNK.

Neke od tih mutacija su lose i prouzrokuju negativne efekte (npr zaostatak u razvoju), dok su neke dobre i prouzrokuju dobre rezultate.

Ako su te mutacije prouzrokovale nesto pozitivno, onda će te osobe lakše preživjeti i razmnozavati se i ta njihova mutacija (taj genetski kod) će postajati sve rasporstranjrniji, dok oni koji to nemaju će više umirati i manje ce se razmnozavati i manje ce biti rasprostranjen taj njihov genetski kod koji nema tu mutaciju.

Naravno,nr znaci da ce svi prvi umrijeti ni svi drugi preživjeti - može biti razlika da npr ti koji nemaju taj genetski kod preživi 4 od 10 a kod onih koji imaju prežive 6 od 10.

Ali tokom stotina hiljada godina i hiljada generacija ovi prvi potpuno izumiru a ovi drugi ostaju.

I onda se dešava neka nova mutacija (ili više njih istovremeno) i opet u krug.

E sada, evolucija se još dešava i kod ljudi, samo sto je teško vidjeti jer traje desetinama ili stotinama hiljada godina, a kao drugo društva nje na takvoj razini da više nije pitanje preživljavanja, pa neko ko ima i lošije osobine će preživjeti i razmnozavati se, a prije 10 hiljada godina možda ne bi..

Eto, nisam trucnjak, ali to je moje razumijevanje evolucije.
User avatar
Leverage
Posts: 9469
Joined: 27/05/2018 16:32

#15 Re: Evolucija čovjeka

Post by Leverage »

Gray wrote: 09/05/2021 13:43 Eto, nisam trucnjak, ali to je moje razumijevanje evolucije.
U principu je ovo vrlo fascinantna stvar o evoluciji, uopšte ne moraš biti neki stručnjak da bi razumio njen koncept.

Uglavnom, sad se sve svodi na redanje slagalice. Čim se nađe neki novi dio slagalice odma se zna gdje on ide jer se zna kako se slagalica slaže.
User avatar
tovarish
Posts: 3501
Joined: 26/05/2008 23:57

#16 Re: Evolucija čovjeka

Post by tovarish »

Leverage wrote: 09/05/2021 12:52
tovarish wrote: 09/05/2021 12:17 Tema je namijenjena onima koji vjeruju u evolucijski razvoj čovjeka.
Moram ovdje reagovati. Nema smisla govoriti o vjerovanju ili nevjerovanju u evolucioni razvoj, on se ili prihvata ili ne prihvata kao naučno dokazana činjenica. U tom smislu kad neko kaže "ne vjerujem u evoluciju", on zapravo poručuje "ne uvažavam nauku".

Inače, odlična tema i nadam se finoj diskusiji.
Potpuno si upravu i prihvatam grešku. :thumbup:
Tromblon wrote: 09/05/2021 12:46 Ako je evolucija prirodni i životni proces zašto se ne dešava još uvijek?
Evolucija traje i dalje, nikad nije stale. Ljudi su npr. danas visočiji nego prije dvije hiljade godina.
User avatar
tovarish
Posts: 3501
Joined: 26/05/2008 23:57

#17 Re: Evolucija čovjeka

Post by tovarish »

Gray, dao si dobar primjer, a evo još jedan.

Sve domaće životinje imaju divlju verziju iz koje su se razvile, a sa tim promjenama mijenjaju svoj karakter.

Najbolji primjer je vuk koji radi preživljavanja ubija druge životinje, dok pas, njegova pitoma verzija, štiti svog gazdu koji ga hrani.

A i sam broj pasmina pokazuje kako se vuk razvijao u različitim uslovima.
Capljina74
Posts: 6709
Joined: 13/01/2020 09:50

#18 Re: Evolucija čovjeka

Post by Capljina74 »

Gray wrote: 09/05/2021 13:43 Kao sto je neko rekao, evolucija je proces koji se i dalje događa, samo sto ga je teško vidjeti jer su za to potrebne hiljade godina.

Ali jedan primjer evolucije koji se može vidjeti je npr. Na bakterijama - kako koristimo antibiotik, javljaju se novi slojevi bakterija koji su otporni na njih. Kako? Pa zato sto je kod bakterija npr. Od 100 bakterija (primjer samo) bilo dvije koje su zbog neke mutacije bile otporne na antibiotik. Ovih 98 umire ali ove dvije preživljavaju. I razmnozavaju se pa raste njihov broj, npr. Na 4. Pa na 8 itd. Na kraju su sve bakterije taj soj koji je otporan na atibiotike. To je jako jako pojednostavljeno, ali to je princip.

Isti je princip kod ljudi. Kod svake nove generacije DNK nije identičan kao kod prošle, nego je kombinacija roditelja, plus dešavaju se greške kod kopiranja DNK koda, tj mutacije koje dovode do nasumicnih promjena u DNK.

Neke od tih mutacija su lose i prouzrokuju negativne efekte (npr zaostatak u razvoju), dok su neke dobre i prouzrokuju dobre rezultate.

Ako su te mutacije prouzrokovale nesto pozitivno, onda će te osobe lakše preživjeti i razmnozavati se i ta njihova mutacija (taj genetski kod) će postajati sve rasporstranjrniji, dok oni koji to nemaju će više umirati i manje ce se razmnozavati i manje ce biti rasprostranjen taj njihov genetski kod koji nema tu mutaciju.

Naravno,nr znaci da ce svi prvi umrijeti ni svi drugi preživjeti - može biti razlika da npr ti koji nemaju taj genetski kod preživi 4 od 10 a kod onih koji imaju prežive 6 od 10.

Ali tokom stotina hiljada godina i hiljada generacija ovi prvi potpuno izumiru a ovi drugi ostaju.

I onda se dešava neka nova mutacija (ili više njih istovremeno) i opet u krug.

E sada, evolucija se još dešava i kod ljudi, samo sto je teško vidjeti jer traje desetinama ili stotinama hiljada godina, a kao drugo društva nje na takvoj razini da više nije pitanje preživljavanja, pa neko ko ima i lošije osobine će preživjeti i razmnozavati se, a prije 10 hiljada godina možda ne bi..

Eto, nisam trucnjak, ali to je moje razumijevanje evolucije.
Bakterije i antibiotici...

Glupost.

Nema novih sojeva. Favorizuješ vać postojeće otporne. Prestani upotrebu eto i onih drugih. Apsolutno nije potrebna mutacija. Kao što se i mi razlikujemo po nekom osobinama to i bakterije isto.

Ono,
Vopra primanje na Ćitu!
Capljina74
Posts: 6709
Joined: 13/01/2020 09:50

#19 Re: Evolucija čovjeka

Post by Capljina74 »

tovarish wrote: 09/05/2021 14:28 Gray, dao si dobar primjer, a evo još jedan.

Sve domaće životinje imaju divlju verziju iz koje su se razvile, a sa tim promjenama mijenjaju svoj karakter.

Najbolji primjer je vuk koji radi preživljavanja ubija druge životinje, dok pas, njegova pitoma verzija, štiti svog gazdu koji ga hrani.

A i sam broj pasmina pokazuje kako se vuk razvijao u različitim uslovima.
Šta je pisac htio reći?

Kakve veze domestifikacija ima sa evolucijom?
Last edited by Capljina74 on 09/05/2021 14:48, edited 1 time in total.
Capljina74
Posts: 6709
Joined: 13/01/2020 09:50

#20 Re: Evolucija čovjeka

Post by Capljina74 »

Alo,

Mutacija je genetska diverzija. Mutacija ne dovodi ni do čega dobrog.

Prosraste se za sve pare, a sve ono "dubokomislena", eke!
User avatar
tovarish
Posts: 3501
Joined: 26/05/2008 23:57

#21 Re: Evolucija čovjeka

Post by tovarish »

Capljina74 wrote: 09/05/2021 14:45
tovarish wrote: 09/05/2021 14:28 Gray, dao si dobar primjer, a evo još jedan.

Sve domaće životinje imaju divlju verziju iz koje su se razvile, a sa tim promjenama mijenjaju svoj karakter.

Najbolji primjer je vuk koji radi preživljavanja ubija druge životinje, dok pas, njegova pitoma verzija, štiti svog gazdu koji ga hrani.

A i sam broj pasmina pokazuje kako se vuk razvijao u različitim uslovima.
Šta je pisac htio reći?

Kakve veze domestigikacija ima sa evolucijom?
Drži se ti litijaša i Armena, mani se ove teme. Nemaš kapaciteta za nju, trolčino. Ne zagađuj temu i haj zdra'o!
carobnjak_N
Posts: 816
Joined: 18/06/2020 13:11

#22 Re: Evolucija čovjeka

Post by carobnjak_N »

Ima li objasnjenje zasto smo postali mesozderi ako smo bili biljojedi ? Koji djavo te natjera da trcis za zecom ako mozes da jedes lisce i budes npr kao gorila ?
Biljne hrane u izobilju i ti iz nekog cudnog razloga suzavas sebi izbor i postajes lovac itd
User avatar
tovarish
Posts: 3501
Joined: 26/05/2008 23:57

#23 Re: Evolucija čovjeka

Post by tovarish »

carobnjak_N wrote: 09/05/2021 14:49 Ima li objasnjenje zasto smo postali mesozderi ako smo bili biljojedi ? Koji djavo te natjera da trcis za zecom ako mozes da jedes lisce i budes npr kao gorila ?
Biljne hrane u izobilju i ti iz nekog cudnog razloga suzavas sebi izbor i postajes lovac itd
Nedostatak bilja, tj. drveća i plodova, tj. glad uticalo je da homo habilis počne jesti ostatke leševa iza divljih zvjeri. Kad su skontali dobrobiti mesa i dovoljno se razvili, homo ergaster/erectus počinje loviti krupni divljač, ne zečeve.
Capljina74
Posts: 6709
Joined: 13/01/2020 09:50

#24 Re: Evolucija čovjeka

Post by Capljina74 »

tovarish wrote: 09/05/2021 14:48
Capljina74 wrote: 09/05/2021 14:45
tovarish wrote: 09/05/2021 14:28 Gray, dao si dobar primjer, a evo još jedan.

Sve domaće životinje imaju divlju verziju iz koje su se razvile, a sa tim promjenama mijenjaju svoj karakter.

Najbolji primjer je vuk koji radi preživljavanja ubija druge životinje, dok pas, njegova pitoma verzija, štiti svog gazdu koji ga hrani.

A i sam broj pasmina pokazuje kako se vuk razvijao u različitim uslovima.
Šta je pisac htio reći?

Kakve veze domestigikacija ima sa evolucijom?
Drži se ti litijaša i Armena, mani se ove teme. Nemaš kapaciteta za nju, trolčino. Ne zagađuj temu i haj zdra'o!
Pusti vrjeđanja, nego objasni to što si naveo, ako uopšte imaš predstavu o čemu pišeš!

Pas je i dalje vuk, šta si zamislio da je!?

Canis lupus familiaris.

Pusti ga u prirodu i proradiće isti instikti.
Last edited by Capljina74 on 09/05/2021 15:12, edited 2 times in total.
Capljina74
Posts: 6709
Joined: 13/01/2020 09:50

#25 Re: Evolucija čovjeka

Post by Capljina74 »

carobnjak_N wrote: 09/05/2021 14:49 Ima li objasnjenje zasto smo postali mesozderi ako smo bili biljojedi ? Koji djavo te natjera da trcis za zecom ako mozes da jedes lisce i budes npr kao gorila ?
Biljne hrane u izobilju i ti iz nekog cudnog razloga suzavas sebi izbor i postajes lovac itd
Ma nebuloze.

Sada da iznesem sve prevare oko tih "fosila" nadigčo bi dreku...

Svega je tu bilo od kostiju majmuna i ljudi do kostiju svinja...

A oni znaju šta je Ćita i doručkovao.
Post Reply