Evandelje Turska-

Rasprave o vjerskim temama.
oridjidji

#26 Re: Evandelje Turska-

Post by oridjidji »

fatamorgana wrote:
vodoprovodčik wrote:hjoj, ovdje neki ne znaju napisat ni ime religije, a pisali bi o njoj :lol:
kršČanstva, :wink:
što ne mogu ovih cjepidlaka koji kao neprave pravopisne greške, pa se za pravopis fataju kao za posljednju slamku...
john fante

#27 Re: Evandelje Turska-

Post by john fante »

oridjidji wrote:
fatamorgana wrote:
vodoprovodčik wrote:hjoj, ovdje neki ne znaju napisat ni ime religije, a pisali bi o njoj :lol:
što ne mogu ovih cjepidlaka koji kao neprave pravopisne greške, pa se za pravopis fataju kao za posljednju slamku...

pa smijesno je ispalo
ti si njemu prebacio da ne zna napisati ime religije a u prethodnom postu si i sam pogrijesio :D
oridjidji

#28 Re: Evandelje Turska-

Post by oridjidji »

Tyke

#29 Re: Evandelje Turska-

Post by Tyke »

john fante wrote:ne vidim sta bi ovo moglo da promijeni u globalnim religijskim okvirima

da li ce krscani zbog ovoga, cak i ako je tacno preci na islam? cisto sumnjam
Istina, jer krscani svakako prelaze na islam. Ovo otkrice ili podvala nece bitno uticati na volju insana.

Medjutim, strucnjaci ce samo dokazati je li ovo "laznjak" ili ne, i tu se zavrsava sva prica oko toga. Dok ne "pronadju" neko drugo Evandjelje.
theTruePath

#30 Re: Evandelje Turska-

Post by theTruePath »

Nista promjeniti nece,muslimani znaju i sa i bez ovog sve sto treba da znaju :)
fatamorgana

#31 Re: Evandelje Turska-

Post by fatamorgana »

oridjidji wrote:
fatamorgana wrote:
Uz napomenu da nisam pravopisni "freak" rekao bih da pravopis nije cjepidlačenje već dio osnovnog obrazovanja pa bih stoga, uz tvoju dozvolu, ovu tvoju gornju rečenicu napisao ovako:

Što ne mogu ovih cjepidlaka koji kao ne prave pravopisne greške pa se za pravopis hvataju kao za posljednju slamku ... :)
Last edited by fatamorgana on 29/02/2012 21:55, edited 1 time in total.
theTruePath

#32 Re: Evandelje Turska-

Post by theTruePath »

Uz napomenu da nisam pravopisni "freak" rekao bih da pravopis nije cjepidlačenje već dio osnovnog obrazovanja pa s bih stoga ja, uz tvoju dozvolu, ovu tvoju gornju rečenicu napisao ovako:

hajde onda i ovo ispravi kad trazis dlaku u jajetu :D
fatamorgana

#33 Re: Evandelje Turska-

Post by fatamorgana »

theTruePath wrote:
Uz napomenu da nisam pravopisni "freak" rekao bih da pravopis nije cjepidlačenje već dio osnovnog obrazovanja pa s bih stoga ja, uz tvoju dozvolu, ovu tvoju gornju rečenicu napisao ovako:

hajde onda i ovo ispravi kad trazis dlaku u jajetu :D
Done, ovo nije bila pravopisna već lapsus calami greška, :)
vodoprovodčik

#34 Re: Evandelje Turska-

Post by vodoprovodčik »

Došlo je do promašivanja poente. Ono nisam napisao zbog lapsusa dotičnog forumaša, nego zbog toga što je njegova greška sistemska, ona koja se ponavlja iz posta u post, dakle, nije plod slučajnosti.
oridjidji

#35 Re: Evandelje Turska-

Post by oridjidji »

fatamorgana wrote:
oridjidji wrote:
fatamorgana wrote: kršČanstva, :wink:

Što ne mogu ovih cjepidlaka koji kao ne prave pravopisne greške pa se za pravopis hvataju kao za posljednju slamku ... :)
ovo je forum, nije pismena vježba, a pod osnovno obrazovanje potpada mnogo toga, pa to ljudi danas nepoznaju. meni je pravopis uvijek bio mana i na fakultetu dok sam bio, mješanje č i ć, spajanje i razdvajanje negacija sa glagolima, pisanje ije i je u pojedinim riječima i apsolutno nema veze s onim čime se bavim...
oridjidji

#36 Re: Evandelje Turska-

Post by oridjidji »

vodoprovodčik wrote:Došlo je do promašivanja poente. Ono nisam napisao zbog lapsusa dotičnog forumaša, nego zbog toga što je njegova greška sistemska, ona koja se ponavlja iz posta u post, dakle, nije plod slučajnosti.
Pa sada nečije nevladanje pravopisom treba da bude razlogom da se popljuje bilo šta napisano na nekoj forumskoj temi od strane toga forumaša?
fatamorgana

#37 Re: Evandelje Turska-

Post by fatamorgana »

oridjidji wrote:
ovo je forum, nije pismena vježba, a pod osnovno obrazovanje potpada mnogo toga, pa to ljudi danas nepoznaju. meni je pravopis uvijek bio mana i na fakultetu dok sam bio, mješanje č i ć, spajanje i razdvajanje negacija sa glagolima, pisanje ije i je u pojedinim riječima i apsolutno nema veze s onim čime se bavim...
Ok, ali globalni cilj nije nepismenost već pismenost, ja ne vladam savršeno pravopisom ali u razumnim granicama da,
pisanje i na ovom forumu je prilika za sve nas da poboljšamo vlastiti pravopis iako on zapravo nije tema ove emisije ....
oridjidji

#38 Re: Evandelje Turska-

Post by oridjidji »

fatamorgana wrote:
oridjidji wrote:
Ok, ali globalni cilj nije nepismenost već pismenost, ja ne vladam savršeno pravopisom ali u razumnim granicama da,
pisanje i na ovom forumu je prilika za sve nas da poboljšamo vlastiti pravopis iako on zapravo nije tema ove emisije ....
forum je sredstvo za razmjenu mišljenja i znanja, a ne mjesto gdje se stiće znanje o pravopisu. to sto sam napisao krščanstvo ili krščanstvo ne može dati kompletnu sliku o tome koliko znam o tome ili ne... ali očito neko misli da može pa ti slovo jedno spočitava u postu...
fatamorgana

#39 Re: Evandelje Turska-

Post by fatamorgana »

Oprosti ali i pravopis je dio znanja ili ne?
oridjidji

#40 Re: Evandelje Turska-

Post by oridjidji »

fatamorgana wrote:Oprosti ali i pravopis je dio znanja ili ne?
jeste, ali kakve veze ima sa temom o evanđelju pronađenom u Turskoj ili sa apokrifnim evanđeljima uopšte :D
jbg, da smo na temi o pravopisu to bih razumio sto mi se prebacuje, ali ovako ovo je samo trolanje teme ništa više...
Edin Wien

#41 Re: Evandelje Turska-

Post by Edin Wien »

Haj popustite sa gramatikom zivi bili, bas je dobro bilo krenulo. Bitno je da se razumijemo.
oridjidji

#42 Re: Evandelje Turska-

Post by oridjidji »

Edin Wien wrote:Haj popustite sa gramatikom zivi bili, bas je dobro bilo krenulo. Bitno je da se razumijemo.
Postao sam ti zanimljiv link o apokrifnim evanđeljima. onako daje malo cijelokupniju sliku o temi.Pored toga upoznaj se sa sukobom apostola Petra i Pavla na jerusalemskom saboru i Pavlovom uticaju da se zanemari slijeđenje običaja judeohrišćana tj. ljudi koji su svoj vjeronauk učinili direktno od Isusa. Pavle iz Tarsa ili apostol Pavao je bukvalno svojim učenjem ubio smisao poruke s kojom je došao Isus, a to je da potvrdi stari zavijet novim, što je mnoge učenike okrenulo protiv njega. Apostoli Petar i Bernaba su bili učenici Isusovi, dok je Pavao bio preobračenik kojem se na putu u Damask ukazao Isus zbog toga što je progonio njegove učenike.

Međutim treba spomenuti da je on bio u raskolu sa stavovima judeohrišćana. On je imao ključnu ulogu u pisanju Novog zavjeta, jer su čak i četiri jevanđelja napisana pod uticajem njegovih poslanica. Zato su tako olako mnoga evanđelja poslje odbačena od strane crkve.

On je Isusovo učenje raširio ostalima i to na način da je prvenstveno zanemario stari zavjet na koga se novi zavjet itekako oslanjao.

Pogledaj šta o njemu kaže Porfirije.
Quaresma

#43 Re: Evandelje Turska-

Post by Quaresma »

.
zambaklija

#44 Re: Evandelje Turska-

Post by zambaklija »

:shock: bo ajku čim se ljudi sve nebave :shock: :shock: nije ni čudo kako nam je :run:
Post Reply