Europska Unija: Zabrana pušenja i na otvorenome

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
realna do boli

Post by realna do boli »

JA jesam tolerantna, nikada ne pusim u prostorijama za nepusace ,u kucama gdje se ne pusi, u blizini male djece ..itd..itd.. postujem kada neko kaze da mu smeta dim...aliiiii dobijem napad kada se opcenito pocne pisati i pricati o pusacima kao gamadi ove planete.
Negdje neko pretjeruje..
Neelix

Post by Neelix »

mIRCerka wrote:
_BosanaC wrote: Uostalom, vazda je bilo da je napad najbolja odbrana, a vi se imate od cega braniti.
bla bla bla....

Nepusaci su prvi krenuli u napad na pusace u cijelom svijetu, stoga moram reci DA, SLAZEM SE SA TOBOM!!!

:lol:
nepusaci su krenuli prvi u napad na navike pusaca u cijelom svijetu. to stoji.
pusaci su prvi krenuli u napad na zdravlje - i svoje (za koje me boli briga) i od nepusaca - u tom zecu grmi lez! nece moci.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Neelix wrote:
mIRCerka wrote:
_BosanaC wrote: Uostalom, vazda je bilo da je napad najbolja odbrana, a vi se imate od cega braniti.
bla bla bla....

Nepusaci su prvi krenuli u napad na pusace u cijelom svijetu, stoga moram reci DA, SLAZEM SE SA TOBOM!!!

:lol:
nepusaci su krenuli prvi u napad na navike pusaca u cijelom svijetu. to stoji.
pusaci su prvi krenuli u napad na zdravlje - i svoje (za koje me boli briga) i od nepusaca - u tom zecu grmi lez! nece moci.
Pa dajte onda da se i tu segregiramo :D
pusaci lijevo nepusaci desno, necemo se ni na ulici pozdravljati i svi ce biti sretni :D
Neelix

Post by Neelix »

ejh

a narkomani :?
triton

Post by triton »

njih u sredinu, kao tampon zonu
Stari

Post by Stari »

Strastven sam pusac vec dugi niz godina...samo jednom prije 20-tak godina sam bio primoran prestati pusiti u prajanju od 2-3 sedmice ...i zamalo se nisam bacio pod voz zbog traume koju mi je taj period zivota prouzrokovao. Nikad se nisam osjecao kao kriminalac zbog toga sto pusim (cigarete)...ali bih volio da se to zabrani ...da vidim sta ce "pravna drzava" (ne zajebavam se ovdje mislim na Svedsku)... uraditi po tom pitanju kad odjednom , politickom deklaracijom, ...dobiju nekoliko stotina hiljada dejure novih kriminalaca.

Apsurdna situacija ...sta drugo da vam kazem...Mislim, gospodo moja draga ako je to -to, hajd stisnite pa zabranite ...skroz...isto kao drogu...Dakle Kriminaliziraj duhanske cigarete ....ali ali ali .... tu dodje jedno veliko medjutim...Mnogi se tu odmah sjete americkog neuspjelog pokusaja izmedju dva svjetska rata ...samo se tad radilo o alkoholu...Lijepo ameri zabranise ...a nedugo zatim se pojavise Al Kapone, Laki Luciano ...Vito Korleone i slicni tipovi koji pocese na toj zabrani uzimati velike novce a tim novcima kupovati sve vecu vlast ....i pita je odjednom postade skuplja no tepsija.

Zabranite ...majaka mu stara ...da se barem jednom u zivotu osjecam ko kriminalac....
wels

Post by wels »

Josh ce rec da pushaci unishtavaju i ozonski omotac.
Pearl

Post by Pearl »

wels wrote:Josh ce rec da pushaci unishtavaju i ozonski omotac.
indirektno da..

pusaci zapuse prostoriju, onda gazdarica kuce nasprica sprejeve protiv smrada koji unistavaju ozonski omotac :D

ako ne unistavaju sad, kad je zabranjeno pusenje u zatvorenim prostorijama, unistavali su ranije - tj dali svoj skromni doprinos ;) :D
wels

Post by wels »

Pushackim dimom je prouzrokovano i ubrzano topljenje leda na Antarktiku. :?
wels

Post by wels »

Pearl wrote:
wels wrote:Josh ce rec da pushaci unishtavaju i ozonski omotac.
indirektno da..

pusaci zapuse prostoriju, onda gazdarica kuce nasprica sprejeve protiv smrada koji unistavaju ozonski omotac :D

ako ne unistavaju sad, kad je zabranjeno pusenje u zatvorenim prostorijama, unistavali su ranije - tj dali svoj skromni doprinos ;) :D

Dakle, pod hitno zabraniti vrsenje nuzde u zatvorenim prostorijama.
Jorgovanu prijeti nestanak :-)
wels

Post by wels »

Pushacki dim,onako globalno je zagrijao planetu za nekih par stepeni ali jebesh to. :D

Toplije,bash lijepo.
Ushtede energije ogromne.
Eto i neke koristi. :-D
Pearl

Post by Pearl »

wels wrote:Pushacki dim,onako globalno je zagrijao planetu za nekih par stepeni ali jebesh to. :D

Toplije,bash lijepo.
neko ko je izabrao da sebe truje, truje i mene... a to nije moj izbor.. jebes TO!

ionako silujemo planetu i izumrijet cemo svakako, sta se sekiras... od raka ili otopljavanja ili komete.. nije uopste bitno.. jer se ionako ponasamo prema Zemlji kao da nema sutra..
Last edited by Pearl on 02/02/2007 13:17, edited 1 time in total.
wels

Post by wels »

Europska Unija: Zabrana pušenja i na otvorenome
Image

Pushicemo auspuhe,uostalom
wels

Post by wels »

Pearl wrote:
wels wrote:Pushacki dim,onako globalno je zagrijao planetu za nekih par stepeni ali jebesh to. :D

Toplije,bash lijepo.
neko ko je izabrao da sebe truje, truje i mene... a to nije moj izbor.. jebes TO!

ionako silujemo planetu i izumrijet cemo svakako, sta se sekiras... od raka ili otopljavanja ili komete.. nije uopste bitno.. jer se ionako ponasamo prema Zemlji kao da nema sutra..

Hocu rec samo da mocnici pridaju puno vishe znacaja stetnosti pushenja za zdravlje od konstantnih industrijskih i inih zagadjivaca koji su kudikamo stetniji za ljudski organizam,covjecije zdravlje i koji dovode u pitanje sam opstanak planete.

Ali bez njih ne bi bili vishe tako mocni. :x
tempora

Post by tempora »

Stari wrote:Strastven sam pusac vec dugi niz godina...samo jednom prije 20-tak godina sam bio primoran prestati pusiti u prajanju od 2-3 sedmice ...i zamalo se nisam bacio pod voz zbog traume koju mi je taj period zivota prouzrokovao. Nikad se nisam osjecao kao kriminalac zbog toga sto pusim (cigarete)...ali bih volio da se to zabrani ...da vidim sta ce "pravna drzava" (ne zajebavam se ovdje mislim na Svedsku)... uraditi po tom pitanju kad odjednom , politickom deklaracijom, ...dobiju nekoliko stotina hiljada dejure novih kriminalaca.

Apsurdna situacija ...sta drugo da vam kazem...Mislim, gospodo moja draga ako je to -to, hajd stisnite pa zabranite ...skroz...isto kao drogu...Dakle Kriminaliziraj duhanske cigarete ....ali ali ali .... tu dodje jedno veliko medjutim...Mnogi se tu odmah sjete americkog neuspjelog pokusaja izmedju dva svjetska rata ...samo se tad radilo o alkoholu...Lijepo ameri zabranise ...a nedugo zatim se pojavise Al Kapone, Laki Luciano ...Vito Korleone i slicni tipovi koji pocese na toj zabrani uzimati velike novce a tim novcima kupovati sve vecu vlast ....i pita je odjednom postade skuplja no tepsija.

Zabranite ...majaka mu stara ...da se barem jednom u zivotu osjecam ko kriminalac....
Mislim da se upravo zbog toga, Holandija drzi po strani u uvodjenju ovog zakona. Zabrana pusenja jos uvijek nije prosla za ugostiteljske objekte.
Ne znam sta bi to trebalo znaciti za coffeeshopove. :shock:
Iako sam, na zalost, pusac(ica) sto se mene licno tice, necu imati nista protiv da ga zabrane.
Ja sam u svojim prvim pokusajima pricanja Holandskog jezika, od silne zelje i bitnosti, htjela nauciti reci da sam pusac, pa sam uzela rijecnik, pronasla rijec "pijp" sto znaci lula i sklopila recenicu :
Ik pijp -sto u prevodu znaci da pusim jedan specificni organ! :shock:
a ne Ik rook =sto se odnosi na cigarete.
Nakon par navrata cudjenja, skontala sam intuitivno da nesto ne stima. :oops:
Od tada sam protiv bilo kakvog eksponiranja glede pusenja! Nadasve privatna stvar! :zzzz: :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ok... Hocemo u Evropu... Neka onda i cijene duhana budu kao u Evropi, pa neka pusi ko god i sta god hoce.

I neka definitivno ljudi sa cigaretom u ustima, koji su spremni dnevno odvojiti 2-4-6KM (ovo pricam iziritiran postupcima rodjenog oca) prestanu pricati o tome kako nemaju para, kako zive lose... Te suplje da ljudi utjehu za tezak zivot nalaze u alkoholu i cigaretama su vise svima otrle usi.
uozo

Post by uozo »

Ne znam sta mislite o kampanji pojedinih grupacija u raznim zemljama, koje zele da bolesnici cija je bolest dokazano posljedica pusenja placaju troskove svoga lijecenja samostalno. Znaci troskovi lijecenja takvih bolesnika ne bi pokrivalo normalno zdravstveno osiguranje!! :shock: :shock:
Ovo je ozbiljno pokusano vec vise puta!!! :shock:
Zvuci prilicno logicno mada je u svakom slucaju nehumano i odvratno!!! :roll:
Naravno da je moguce prosiriti ovakav prijedlog i na one cija bolest nastane upotrebom alkohola ili bavljenjem ekstremnim sportovima, ali je akcent dat na pusenje. :shock: :?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

B.Medjed wrote:Ne znam sta mislite o kampanji pojedinih grupacija u raznim zemljama, koje zele da bolesnici cija je bolest dokazano posljedica pusenja placaju troskove svoga lijecenja samostalno. Znaci troskovi lijecenja takvih bolesnika ne bi pokrivalo normalno zdravstveno osiguranje!! :shock: :shock:
Naravno da je moguce prosiriti ovakav prijedlog i na one cija bolest nastane upotrebom alkohola ili bavljenjem ekstremnim sportovima, ali je akcent dat na pusenje. :shock: :?
Ni jedno osiguranje te nece osigurati ako se bavis ekstremnim sportovima, dok ce pusaca osigurati svako...
uozo

Post by uozo »

_BosanaC wrote:
B.Medjed wrote:Ne znam sta mislite o kampanji pojedinih grupacija u raznim zemljama, koje zele da bolesnici cija je bolest dokazano posljedica pusenja placaju troskove svoga lijecenja samostalno. Znaci troskovi lijecenja takvih bolesnika ne bi pokrivalo normalno zdravstveno osiguranje!! :shock: :shock:
Ni jedno osiguranje te nece osigurati ako se bavis ekstremnim sportovima, dok ce pusaca osigurati svako...
Ne radi se o toj vrsti osiguranja! Radi se o normalnoj gradjanskoj vrsti zdravstvenog osiguranja! Znaci, dobijes bronhitis i odes u bolnicu, i kazu ti, care ti si dobio bronhitis od pusenja i imas da platis svaki pregled punu cijenu!!!
:? :shock:
tempora

Post by tempora »

B.Medjed wrote:
_BosanaC wrote:
Ne radi se o toj vrsti osiguranja! Radi se o normalnoj gradjanskoj vrsti zdravstvenog osiguranja! Znaci, dobijes bronhitis i odes u bolnicu, i kazu ti, care ti si dobio bronhitis od pusenja i imas da platis svaki pregled punu cijenu!!!
Ne, apsolutno ne i jos jednom ne! Ako cemo po logici, ne smije se zanemariti ni ucesce drzave u trovanju naroda! :oops:
uozo

Post by uozo »

tempora wrote:
B.Medjed wrote:
_BosanaC wrote: Ni jedno osiguranje te nece osigurati ako se bavis ekstremnim sportovima, dok ce pusaca osigurati svako...
Ne, apsolutno ne i jos jednom ne! Ako cemo po logici, ne smije se zanemariti ni ucesce drzave u trovanju naroda! :oops:
Naravno, samo je to trovanje drzave podjednako i prema onima koji puse i prema onima koji ne puse. Znaci, nema izbora! Dok se pusac sam odlucuje na pusenje i time prihvata cinjenicu da ce mu se sutra kao posljedica istog tog pusenja pojaviti neka ozbiljna bolest koja kosta gomilu novaca. Znaci, ili oni koji puse moraju da placaju znacajno vise zdravstveno osiguranje ili moraju da placaju lijecenje posljedica istog. Nisam za tako nesto, mada je nemoguce reci da ljudi koji se zalazu za takvu prevenciju, nisu donekle u pravu. :roll: Slicno je i sa drugima koji smatraju da se debeli ljudi isto tako moraju svrstati u slicnu kategoriju!!! :shock:
Tesssa

Post by Tesssa »

B.Medjed iako sam pusac, mislim da je to sa osiguranjem sasvim ok.Naravno ako se ustanovi da je bolest nastala iskljucivo pusenjem, ali da li je to moguce?

S druge strane postoji i pravilo da nemas pravo da dobijes doniranu jetru ako si alkoholicar (doduse nisam upoznata s tim u kojim drzavama).I to je sasvim na mjestu.
uozo

Post by uozo »

dinchy84 wrote:B.Medjed iako sam pusac, mislim da je to sa osiguranjem sasvim ok.Naravno ako se ustanovi da je bolest nastala iskljucivo pusenjem, ali da li je to moguce?

S druge strane postoji i pravilo da nemas pravo da dobijes doniranu jetru ako si alkoholicar (doduse nisam upoznata s tim u kojim drzavama).I to je sasvim na mjestu.
Ne radi se o doniranoj jetri niti plucima nego o cjelokupnom lijecenju bolesti nastalih pusenjem i, u pravu si. alkoholizmom. Kako bi se to otkrilo. Pa jednostavno. Pusenje bi bilo dozvoljeno samo u odredjenim prostrima, gdje bi pusac mogao da udje samo ako se registruje kao pusac. I samim time bi se stavljao u rizicnu grupu i naravno nudili bi mu se razni kursevi, seminari i kur.evi, palcevi za odvikavanje. E ako to nista ne upali, onda otprilike dvostruko vece zdravstveno osiguranje ili placanje iz svog dzepa za lijecenje bolesti za koje se zna da su posljedica pusenja.
Futuristicko drustvo, po medjedu. :D
Nije daleko od istine vjerujte!!!
Tesssa

Post by Tesssa »

A pazi ovu situaciju.Neko pusi i na kraju dobije rak pluca zbog toga sto zivi u gradu i svaki dan udise ispusne gasove iz automobila, fabrika, itd...naravno, ima tu i pusenja, ali ono sto hocu da kazem je da krenemo malo od vecih problema, pa onda na manje.

Nepusac ce reci pusacu:" Skloni tu cigaru, ne zelim da obolim.", ali ce rijetko nekom drugom reci:" Molim te ne vozi auto, nego idi na posao biciklom."
uozo

Post by uozo »

dinchy84 wrote:A pazi ovu situaciju.Neko pusi i na kraju dobije rak pluca zbog toga sto zivi u gradu i svaki dan udise ispusne gasove iz automobila, fabrika, itd...naravno, ima tu i pusenja, ali ono sto hocu da kazem je da krenemo malo od vecih problema, pa onda na manje.

Nepusac ce reci pusacu:" Skloni tu cigaru, ne zelim da obolim.", ali ce rijetko nekom drugom reci:" Molim te ne vozi auto, nego idi na posao biciklom."
Zaboravljas da ni jedan ni drugi ne drze auspuh u ustima niti koriste auto da bi se navodno smirili nego obojica idu autom na pos'o, u kupovinu ili slicno. Ne kazem da ne treba da se smanji upotreba auta ali to nema nikake veze sa cinjenicom da pusac ne mora, niti je ikad morao da pusi. :shock:
.ebiga, mjesas babe i zabe i tarabe. nije to ni slicno a kamoli isto!
Post Reply