Europska Unija: Zabrana pušenja i na otvorenome

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Tesssa

Post by Tesssa »

B.Medjed wrote:
dinchy84 wrote:A pazi ovu situaciju.Neko pusi i na kraju dobije rak pluca zbog toga sto zivi u gradu i svaki dan udise ispusne gasove iz automobila, fabrika, itd...naravno, ima tu i pusenja, ali ono sto hocu da kazem je da krenemo malo od vecih problema, pa onda na manje.

Nepusac ce reci pusacu:" Skloni tu cigaru, ne zelim da obolim.", ali ce rijetko nekom drugom reci:" Molim te ne vozi auto, nego idi na posao biciklom."
Zaboravljas da ni jedan ni drugi ne drze auspuh u ustima niti koriste auto da bi se navodno smirili nego obojica idu autom na pos'o, u kupovinu ili slicno. Ne kazem da ne treba da se smanji upotreba auta ali to nema nikake veze sa cinjenicom da pusac ne mora, niti je ikad morao da pusi. :shock:
.ebiga, mjesas babe i zabe i tarabe. nije to ni slicno a kamoli isto!
Malo si me pogresno razumio.

Naravno da su auta neophodna (ali ako cemo tako, nekome je i pusenje isto tako neophodno).Ono sto mene nervira je kad se ljudi zale na pusace, pa onda odu autom na izlet, a do tog istog izletista vozi i kombi ali je njima mrsko.

Naravno da necu zapaliti cigaru u zatvorenom prostoru ako nekome smeta, ali zabrana pusenja na otvorenom?To nema apslutno nikakvog smisla.
niskoprofilni

Post by niskoprofilni »

Kao bivsi pusac i trajni ovisnik o nikotinu u potpunosti podrzavam ukidanje pusenja na svim mjestima. Totalnu zabranu prodaje duhanskih proizvoda i uzgoja duhana. Vrijeme je da se covjecanstvo opameti. I da, sasvim je lijepo zivjeti bez CIGARE I KAHVE! :D

Za sve koji govore engleski i zele da o pusenju, njegovim uzrocima, djelovanju i posljedicama saznaju vise odlicna stranica: http://www.whyquit.com
Last edited by niskoprofilni on 02/02/2007 19:20, edited 1 time in total.
uozo

Post by uozo »

dinchy84 wrote:
B.Medjed wrote:
dinchy84 wrote:A pazi ovu situaciju.Neko pusi i na kraju dobije rak pluca zbog toga sto zivi u gradu i svaki dan udise ispusne gasove iz automobila, fabrika, itd...naravno, ima tu i pusenja, ali ono sto hocu da kazem je da krenemo malo od vecih problema, pa onda na manje.

Nepusac ce reci pusacu:" Skloni tu cigaru, ne zelim da obolim.", ali ce rijetko nekom drugom reci:" Molim te ne vozi auto, nego idi na posao biciklom."
Zaboravljas da ni jedan ni drugi ne drze auspuh u ustima niti koriste auto da bi se navodno smirili nego obojica idu autom na pos'o, u kupovinu ili slicno. Ne kazem da ne treba da se smanji upotreba auta ali to nema nikake veze sa cinjenicom da pusac ne mora, niti je ikad morao da pusi. :shock:

Naravno da su auta neophodna (ali ako cemo tako, nekome je i pusenje isto tako neophodno).Ono sto mene nervira je kad se ljudi zale na pusace, pa onda odu autom na izlet, a do tog istog izletista vozi i kombi ali je njima mrsko.

Naravno da necu zapaliti cigaru u zatvorenom prostoru ako nekome smeta, ali zabrana pusenja na otvorenom?To nema apslutno nikakvog smisla.
Nigdje ja ne reko' da treba zabraniti pusenje na otvorenom. :roll:
Samo sam napomenuo kamo ide drustvo u pokusaju sprecavanja pusenja i izricito sam naglasio da se sa takvim stvarima ne slazem. Medjutim, htjeli to pusaci ili ne oni moraju da se pomire sa cinjenicom da ce im svaki dan biti sve teze i teze uzivati u plavicastom dimu. Ono sto se kaze, radi se na sve strane ne bil im se ikako moglo "posrat u cejf" . E sad posto sam ja liberalan ko Montesquieu meni i ne smeta sto neko zapali negdje. Ali je porediti to sa paljenjem auta i voznjom negdje jednostavno smjesno!!! :roll: :D
Tesssa

Post by Tesssa »

Nisam ja ni rekla da si ti protiv pusenja na otvorenom, to je samo bila moja reakcija na cjelokupnu temu.

I ne pokusavam da uporedim pusenje sa autima, nego samo obracam paznju na licemjerstvo onih koji se zale na pusace i koji su za to da im se zabrani pusenje na otvorenom.
tempora

Post by tempora »

B.Medjede, ima jedna studija, koja dokazuje, da se u izuzetno industrijom zagadjenim podrucjima radja vise blizanaca, nego u podrucjima koja to nisu. :)
A i svjedoci smo promjene klime, na koju se desetljecima upozoravalo, upravo zbog zagadjivanja. Znaci, da nema efekta, ne moze se reci. Pogotovo da nema direktnog efekta?
Da li ce onda Shell biti spreman, da placa veca zdravstvena osiguranja onima u Nigeriji ili bilo gdje u svijetu gdje direktno unistavaju prirodu i covjeka?
Da li evropske zemlje biti spremne, da svoj hemijski otpad ne pohranjuju po Africi i direktno zagadjuju prirodu i ljude, koji masovno obolijevaju?

Da li su mocnici u vladi Amerike, koji posjeduju dionice prehrambene industrije, spremni placati osiguranja svojim debelim gradjanima?

Da li su farmaceutske firme, spremen da se odreknu bonusa koje placaju lijecnicima po propagiranju novih proizvoda i da li su ti isti lijecnici spremni da ucine isto?

Samo u Holandiji, trose se milijarde, ( iz drzavnog budzeta- od poreza gradjanja) na lijekove-tj na sistematsko trovanje gradjanstva. Nekome to odgovara, zar ne?

Da li je industrija oruzja, spremna uvristiti svoje kupce u rizicnu grupu i placati njihovo zdravstveno osiguranje u momentima, kada djete nadje ocev pistolj i rani se, i sl?

Ja sam apsolutno za zabranu pusenja na javnim mjestima. Na otvorenome ne znam, vidim kako to funkcionise u Holandiji, pa mi se cini smijesnim i nemoguce izvodljivim. Ali moguce je da grijesim. :oops:
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

iako sam i sam ovisnik i pusac...podrzavam ovaj zakon u potpunosti.

Naime, zabrana na otvorenom ne znaci zabranu da pusis cestom ili slicno nego negdje gdje su drugi ljudi prisiljeni sjediti ili stajati pokraj nekoga iako je otvoreno.

Dakle, ovdje u americi sam se navikao na smoke free okolinu tako da mi je ALI FAKAT bilo muka kada sam bio u sarajevu, nisam mogao disati u kafanama. Nije da serem i kazem i sam sam pusac ali je ipak vrlo pozitivno zabraniti pusenje na svim javnim mjestima pa eventualno i tim poluotvorenim.

U kuci ne pusim, nego izadjem ispred i zapalim.
wels

Post by wels »

Ja bih podrzao zabranu proizvodnje cigareta,a pokushaji zabrane pushenja na otvorenom su obicne budalashtine.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Svemirski_Jebach wrote:iako sam i sam ovisnik i pusac...podrzavam ovaj zakon u potpunosti.

Naime, zabrana na otvorenom ne znaci zabranu da pusis cestom ili slicno nego negdje gdje su drugi ljudi prisiljeni sjediti ili stajati pokraj nekoga iako je otvoreno.

Dakle, ovdje u americi sam se navikao na smoke free okolinu tako da mi je ALI FAKAT bilo muka kada sam bio u sarajevu, nisam mogao disati u kafanama. Nije da serem i kazem i sam sam pusac ali je ipak vrlo pozitivno zabraniti pusenje na svim javnim mjestima pa eventualno i tim poluotvorenim.

U kuci ne pusim, nego izadjem ispred i zapalim.

jarane :)
ides li ti u javni wc u kojem ne mozes disati?
ides li u kafic u kojem ti pucaju bubnjici?
sjedis li na Bazenima?
sjedis li na mjestima gdje drmaju ilahije?
vjerovatno ne ... zasto onda ....
van Basten

Post by van Basten »

Modernim kapitalnim vlastodršcima odgovara robotizacija ljudske vrste... i sve ide u tom smjeru... možda će malo potrajati, al ide se ka općem uspjehu... u takvom svijetu nema mjesta ljudima koji će pušiti tu odvratnu duhansku spodobu... šta tu oni imaju kome da prkose... tu niko ne smije prkositi... " We are the Borg..."... meni smeta tvoja cigareta i kad sam deset metara od tebe :-) ... meni smeta tvoj dim i kad sjedim u wc-u a ti sprati iznad mene na balkonu zapališ... šta? dim ide uzbrdo? svejedno, meni smeta...
I meni smeta štošta al opet, gle čuda, u masi tih stvari moralisti iz EU se pozivaju na neka ljudska prava... a kad je pušenje u pitanju tih prava nigdje... homoseksualci su davno pretegli pušače po tim pravima, a evo i emui opasno prijete da ugroze pušače na toj ljestvici... ah koliko bi svijet bio ljepši bez pušenja... imali bismo više genijalaca, više lijepih književnih dijela, više lijepe muzike, više korisnih puteva, više energetskih potencijala, više hrane gladnima, više snijega, manje ratova, manje nesreća, manje budala... živjeli bismo po dvjesto godina iako ni sa ovih 70ak ne znamo šta ćemo, iako bismo od tih 200 bar sto bili u kolicima, al šta ima veze, valja potrošiti teško zarađene kapitalističke pare kojih bi, jel de, bilo mnogo više samo da nije tih pušača... sram ih bilo... koja papagajska priča nepušača (sad je moderno udariti po pušenju pa de da i ja koju opletem)... moradoh zapaliti
Svemirski_Jebach

ne, pazi. Nije bas tako jednostavno.

Ne radi se tu vise o tome ko je naporan a ko nije nego se radi o zdravlju ljudi. Cinjenica je koju niko ne moze poreci da 50% pusaca oboli od bolesti koje su direktna posljedica pusenja...dakle 50%. Ogroman procenat.

Drzava ima interes da zastiti svoje stanovnistvo a zasto? Racunica je ekonomska. Ljudi koji puse prave pauze za pusenje - dakle opada im produktivnost, sto se da izracunati u lovi. Dalje, vise obolijevaju cime terete dodatno sistem zdravstvenog osiguranja. I trece, time idu ranije u penziju i stete ekonomiji. I jos nesto, kvalitet zivota u cjelini opada.

Dakle, pusac sam jos uvijek (ali sa zeljom da prestanem iako mi je tesko) i smanjio sam mnogo mnogo sad pusim oko 5-8 cigareta dnevno sa ranijih 30-40.

Slazem se da nepusaci nekad (al samo nekad znaju pretjerati) ali REALNO mi nismo u pravu, oni su.

Imamo pravo pusiti u svojim stanovima, u autu, na otvorenom (dakle ne u onim kategorijama otvorenog kao sto su prostori gdje su ljudi prisiljeni stajati jedni kraj drugih blizu) i to je to.

Na svim javnim mjestima - nepusaci imaju pravo na okolinu bez dima. Ipak je njihovo pravo na zdravlja jace od nase zelje i prava da pusimo.

Dakle, trujmo sebe (kako ko i dokle) ali ne smijemo trovati druge.
MuaDib

Post by MuaDib »

Svaka čast. :-D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

dinchy84 wrote:
B.Medjed wrote:

Bravo dinchy!

Ako ti je pusenje neophodno - onda nemoj da trujes i onoga kome nije.

I kao sto @medo rece, mijesas babe i zabe...
Svemirski_Jebach

pusenje nije neophodno jer niko ne mora poceti pusiti za razliku od hrane ili koristenja automobila.

postoje samo prava nepusaca dok ne postoje preva pusaca (ponavljam i sam sam pusac).

pravo nepusaca je pravo na okolinu bez dima, pravo na zdravlje, dok sta bi moglo biti pravo pusaca? ne postoji pravo na bolest ili pravo da se truje neko drugi.

Bujrum, svako neka pusi koliko hoce cestom, u svojoj kuci, u autu i slicno...ali nece pusiti u zatvorenim prostorijama (ukljucujuci i kafane).

U mojoj kuci se ne pusi, ni sam ne pusim tako da ako bi me neko pitao da zapali rekao bi mu ne, ni pod kojim uslovima ne moze zapaliti unutra. Mozemo jedino izaci vani i zapaliti a onda opet unutra.

Neka se ljuti koliko god ko hoce...a sad mi na um pade ona anka koja se ljutila na jaranicu sto joj nije dala da zapali u kuci :D :D i kaze nisu nepusaci tolerantni, a ona i drugi slicni kao jesu...tolerisu pravo potrebu drugih ljudi da zive bez duhanskog dima.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

postoje samo prava nepusaca dok ne postoje preva pusaca (ponavljam i sam sam pusac).
ja demokratije i govana :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Svemirski_Jebach wrote:pusenje nije neophodno jer niko ne mora poceti pusiti za razliku od hrane ili koristenja automobila.
imas bajs svemirko :oops:

ja odo u francusku u aprilu, vec evo pushim kutiju i po dnevno, da zalihe katrana ubacim, nema pusenja nigdje...
pas mater..
Odabi

Post by Odabi »

Sarafcina wrote:
ja demokratije i govana :D
Bas vala....
Kazem ja svima... nije EU za nas... mi se i dalje cudimo kada neko odbije cigaru i kaze "ne pusim, hvala"... :D :D
Ja mislim da kod nas nepusaci jesu ugrozeni... mogu samo u bolnici biti sigurni da su u "no smoking" zoni :D
Ma ja onda kada ne budem mogla zapaliti uz kafu... sigurna sam da cu tu kafu samo u svojoj kuci piti.
mescha

Post by mescha »

Aktivni pušači su oni koji su izabrali taj ˝ćeif˝, i recimo da je to njihovo pravo.
Međutim, to nije i izbor onih koji ne konzumiraju duhanske proizvode. Njihov izbor je u ovom slučaju da ne udišu taj dim, ali oni to pravo, tj. pravo na vazduh bez duhanskog dima nemaju.

Ljudi koji konzumiraju duhan nikad nisu imali razumijevanja za ove koji duhan ne konzumiraju, a neće ga samovoljno nikad ni imati.

Mi u svakom smislu izgledamo kao zemlja na kraju svijeta, gdje svako može uništavati i sebe i druge, a pritom ne razmišljajući o tome.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

mescha wrote:Aktivni pušači su oni koji su izabrali taj ˝ćeif˝, i recimo da je to njihovo pravo.
Međutim, to nije i izbor onih koji ne konzumiraju duhanske proizvode. Njihov izbor je u ovom slučaju da ne udišu taj dim, ali oni to pravo, tj. pravo na vazduh bez duhanskog dima nemaju.

Ljudi koji konzumiraju duhan nikad nisu imali razumijevanja za ove koji duhan ne konzumiraju, a neće ga samovoljno nikad ni imati.

Mi u svakom smislu izgledamo kao zemlja na kraju svijeta, gdje svako može uništavati i sebe i druge, a pritom ne razmišljajući o tome.
Aktivni sportisti biraju da ne idu na posao autom, vec recimo biciklom, ali ga otrovase ovi sto voze auta... mozemo tako u krug...
kontam zabranu za unutra, ali koji klinac mi brane da zapalim vani?
skendo

Post by skendo »

mIRCerka wrote:
mescha wrote:Aktivni pušači su oni koji su izabrali taj ˝ćeif˝, i recimo da je to njihovo pravo.

Aktivni sportisti biraju da ne idu na posao autom, vec recimo biciklom, ali ga otrovase ovi sto voze auta... mozemo tako u krug...
smrdi gospođo, smrdi!!

a auto nije nikako primjereno porediti sa cigaretama, mislim da smo to već apsolvirali.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

skendo wrote:
mIRCerka wrote:
mescha wrote:Aktivni pu¹aèi su oni koji su izabrali taj ½æeif½, i recimo da je to njihovo pravo.
Meðutim, to nije i izbor onih koji ne konzumiraju duhanske proizvode. Njihov izbor je u ovom sluèaju da ne udi¹u taj dim, ali oni to pravo, tj. pravo na vazduh bez duhanskog dima nemaju.

Ljudi koji konzumiraju duhan nikad nisu imali razumijevanja za ove koji duhan ne konzumiraju, a neæe ga samovoljno nikad ni imati.

Mi u svakom smislu izgledamo kao zemlja na kraju svijeta, gdje svako mo¾e uni¹tavati i sebe i druge, a pritom ne razmi¹ljajuæi o tome.
smrdi gospoðo, smrdi!!

a auto nije nikako primjereno porediti sa cigaretama, mislim da smo to veæ apsolvirali.

@mircerka
ne kontam ja ni zabranu za unutra.... ko koga tjera da ulazi u zadimljenu kafanu???

a auto i cigare su itekako uporedivo skendo ... ja nisam apsolvirao :) da je to neprimjereno :)
eno ti tramvaj pa .. gdje trebas
i meni smetaju izduvni gasovi

a ne vidim da ovdje iko ikoga prisiljava... jedino sto vidim je da bi nepusaci da budu u drustvu pusaca u istim kafanama...ali da im sjednu za vrat i da ovi ne puse. nikome nije zabranjeno da otvori nepusacku kafanu...samo sto bi svi u kafani ...pusace koji nece pusiti... kontradikcija :D
skendo

Post by skendo »

Sarafcina wrote:
skendo wrote:
mIRCerka wrote: Aktivni sportisti biraju da ne idu na posao autom, vec recimo biciklom, ali ga otrovase ovi sto voze auta... mozemo tako u krug...
smrdi gospođo, smrdi!!

a auto nije nikako primjereno porediti sa cigaretama, mislim da smo to već apsolvirali.

@mircerka
ne kontam ja ni zabranu za unutra.... ko koga tjera da ulazi u zadimljenu kafanu???

a auto i cigare su itekako uporedivo skendo ... ja nisam apsolvirao :) da je to neprimjereno :)

a ne vidim da ovdje iko ikoga prisiljava... jedino sto vidim je da bi nepusaci da budu u drustvu pusaca u istim kafanama...ali da im sjednu za vrat i da ovi ne puse. nikome nije zabranjeno da otvori nepusacku kafanu...samo sto bi svi u kafani ...pusace koji nece pusiti... kontradikcija :D
Ti nama samo jednu stvarnu korist od cigare navedi, pa da je možemo uporediti samo sa točkom automobila!!!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

skendo wrote:
Sarafcina wrote:
skendo wrote: smrdi gospođo, smrdi!!

@mircerka

Ti nama samo jednu stvarnu korist od cigare navedi, pa da je možemo uporediti samo sa točkom automobila!!!
svako jutro ljudi krecu po pola sata ranije na posao da bi svojim autima stigli na posao, koji je vecini od tramvajske ili trolejbuske stanice udaljen 2 minute hoda...
njih 4 sa dobrinje i alipashina idu u 4 auta, umjesto da dogovore pickup, da njih 4 idu jednim autom..
Vise potrose an gorivo nego sto bi platili mjesecne karte...
i niko ih ne tjera da voze auto..pa opet voze... i izbacuju ogromne kolicine SMRADA i stetnih gasova...a bog dao sarajevo nema vise dovoljno zelenih pluca da to filtriraju...
skendo

Post by skendo »

mIRCerka wrote:
skendo wrote:
Sarafcina wrote:
@mircerka

svako jutro ljudi krecu po pola sata ranije na posao da bi svojim autima stigli na posao, koji je vecini od tramvajske ili trolejbuske stanice udaljen 2 minute hoda...
njih 4 sa dobrinje i alipashina idu u 4 auta, umjesto da dogovore pickup, da njih 4 idu jednim autom..
i niko ih ne tjera da voze auto..pa opet voze... i izbacuju ogromne kolicine SMRADA i stetnih gasova...a bog dao sarajevo nema vise dovoljno zelenih pluca da to filtriraju...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

skendo wrote:
Sarafcina wrote:
skendo wrote: smrdi gospoðo, smrdi!!

a auto nije nikako primjereno porediti sa cigaretama, mislim da smo to veæ apsolvirali.

@mircerka

Ti nama samo jednu stvarnu korist od cigare navedi, pa da je mo¾emo uporediti samo sa toèkom automobila!!!
procito sam u avazu da poslije dobrog vodjenja ljubavi... cigar sjedne ko kec na desetku. sa tockom ne zna sta bih.
a i kad te zena nasekira i nece da dadne... ti opet cigar... nikad pusac nije ubio zenu jer mu nije dala...vazda nepusac... a zasto.. jer ima cigar koji ga smiri ;)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

skendo wrote:
mIRCerka wrote:
skendo wrote: Ti nama samo jednu stvarnu korist od cigare navedi, pa da je možemo uporediti samo sa točkom automobila!!!
najvise volim cigaretu prije i poslije...svega :D
Post Reply