EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Da li ste za prikljucenje Bosne i Hercegovine Evro-Azijskoj Uniji-Panslavenskom Savezu/SSSR II?

Da
16
32%
Ne
34
68%
 
Total votes: 50

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

#1 EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Bosnolog »

EKONOMISTI IZ OBA ENTITETA SAVETUJU BH. POLITIČARE :oops:

Image
Šansa BiH su evroazijska unija i Rusija! :oops:
Pristupanjem evroazijskoj uniji čije formiranje je zvanično najavio ruski premijer Vladimir Putin, BiH bi osnažila svoju ekonomsku poziciju, a ni u kom slučaju ne bi ugrozila put ka Evropskoj uniji, tvrde domaći politički i ekonomski analitičari.

MOĆNO Teritorija buduće evroazijske unije
Prema njihovim rečima, BiH bi ulaskom u političko-ekonomski savez sa zemljama bivšeg SSSR-a ostvarila dugoročnu ekonomsku, ali i političku korist.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica tvrdi da bi pristupanje BiH jednoj takvoj asocijaciji kao što je evroazijska unija širom otvorilo vrata za izvoz i predstavljalo ogromnu perspektivu za domaću privredu.
- BiH se nalazi u svojevrsnoj ekonomskoj izolaciji, zbog čega otvaranje bilo kog tržišta predstavlja korak napred. Tržište evroazijske unije broji više od 250 miliona stanovnika i izlazak na njega bi sigurno osnažio privredu BiH i pomogao da izađe iz ćorsokaka u kome se trenutno nalazi - kaže Vukmirica.
:lol: :lol: :lol: [/size]

Šansa za BiH

Prema njegovim rečima, roba iz BiH bi na tržištu Rusije, Belorusije, Kazahstana i ostalih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza bila konkurentna i pronašla bi kupce pre nego u zemljama EU.
- Ulaskom na evroazijsko tržište otvaraju se mogućnosti za izvoz poljoprivrednih dobara, a pošto je reč o zemljama koje ubrzano razvijaju svoju infrastrukturu, to znači da bi građevinska operativa iz BiH sasvim sigurno imala posla. Pored toga, ne treba zanemariti korist od slobodne cirkulacije radne snage, zbog čega smatram da je reč o veoma interesantom predlogu - kaže Vukmirica.
Njegovo mišljenje deli i Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS „SWOT", koji kaže da od ekonomskih integracija ni u kom slučaju ne može da bude štete, pogotovo ako je reč o udruživanju sa zemljama na čijem tržištu će proizvodi iz BiH biti mnogo konkurentniji nego u zemljama sa sofisticiranom proizvodnjom.
- Kada je reč o tzv. evroazijskoj uniji, dovoljno je imati na umu da je Rusija stub tog saveza, a slobodan izlazak na rusko tržište je veliki uspeh. Koliko sam shvatio, u okviru te evroazijske unije bi pored Rusije bilo još nekoliko zemalja iz sastava bivšeg SSSR-a, što znači ogromno tržište od nekoliko stotina miliona ljudi i, što je najvažnije, tržište na kome bi se proizvodi iz BiH mnogo lakše prodali, a preduzeća iz BiH mnogo lakše napravila rezultat nego na zapadnom tržištu - kaže Grabovac.
Rusi dolaze

Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, kaže da sve pametne države, ekonomije i politike pronalaze i koriste mogućnost da svoje proizvode plasiraju na tržište na kome će uspeti da ih prodaju i ostvare korist.
- S druge strane, samo glupe države, glupe ekonomije i glupi političari se bore za vlast unutar države koja se raspada - kaže Kazaz.

Mogućnost da BiH pristupi Evroazijskoj uniji pozdravljaju i politički analitičari koji podsećaju na izjave najviših ruskih zvaničnika o neophodnosti novih integracija. Direktor banjalučkog Centra za međunarodne odnose Miloš Šolaja kaže da iz Rusije odavno duvaju novi vetrovi i da Rusija više nije sinonim za aroganciju kao što je bila u nekom ranijem periodu.

- Iz Rusije više ne dolaze pretnje silom i ratovima, već poruke mira i tolerancije i stalno ukazivanje na neophodnost ekonomskih integracija i drugih oblika saradnje. Najviši ruski zvaničnici potpuno otvoreno i nedvosmisleno govore o neophodnosti novih ekonomskih i bezbednosnih asocijacija čiji cilj nije pokretanje nekakvog novog Hladnog rata, već razvoj što bolje saradnje između Istoka i Zapada - kaže Šolaja.
U tom smislu, nastavlja on, eventualno pristupanje BiH tom savezu nipošto ne bi značilo odricanje od proklamovanog puta ka članstvu u EU, već upravo suprotno.
:-) :-) :-) http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/s ... ja%21.html
Koja gomila gluposti,pa od Rusa su vecina brace pobjegla glavom bezobzira,ponukani iskustvom za vrijeme Komunisticko kataklizmicnog SSSR-a i Varsavskog Pakta,....
Bratska Gruzija im je porucila daleko vam kuca bila,.
Od Rusije i Srbije su svi pobjegli,vrata zakovali i mostove minirali.
Ponekad pomislim steta sto i Titina Yuga nije bila dio Sovjet propasti zasigurno bi barem izbjegli svo ono zlo devedesetih godna kao i ovu srpsku rusofiliju zbog nedostatka iskustva sovjetske cizme,....
Vidim da je napuseni Kazaz izrazio zdusnu podrsku ideji,sada mi je jasno kako je on ipak ljubljenik Staljinizma i Boljsevizma,.
Krajnje misljenje o ovim velikosrpskoRusofilskim snovima,da BiH nije mjesto u ovom savezu,.... :oops:
User avatar
Hunkar
Posts: 655
Joined: 04/05/2008 18:05
Location: peskun

#2 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Hunkar »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kako im ne dosadi. cuj sirija :-) :lol: :lol: sa centrom u beogradu :lol: :lol:

a kazaz je fakat napusen lik :-)
User avatar
casa_vode
Posts: 271
Joined: 31/05/2011 13:00

#3 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by casa_vode »

nek se hebu, mi smo sa SAD i Turskoj
User avatar
prljavi Hare
Posts: 10553
Joined: 28/02/2011 09:14
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#4 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by prljavi Hare »

Hunkar wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kako im ne dosadi. cuj sirija :-) :lol: :lol: sa centrom u beogradu :lol: :lol:

a kazaz je fakat napusen lik :-)
Da li Kazaz duva to ne znam,ali da se napije ko svinja,e to sam gledao! :D
Srbija se ubila za ovu uniju,neka se oni priključe,uvjek su bili lideri u regionu,a mi ćemo gledati šta će biti! :oops:
Last edited by prljavi Hare on 09/10/2011 09:08, edited 1 time in total.
User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19071
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by PipiDugaDevetka »

Image
Grljenje sa Azijskim međedom vodi u depru.
:(
User avatar
arzuhal
Posts: 20826
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#6 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by arzuhal »

Ovo je dobra vijest za šahiste, osnivanjem neke Panslavenske šahovske lige bili bismo najjači na svijetu.
User avatar
mO k3
Posts: 34082
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#7 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by mO k3 »

kakva bre euro-azijska unija... od toga nema nista mozda bude islo par godina i onda raspad... to je do mentaliteta jedni ce da vlaaju u ovome slucaju rusija a drugi ce da budu robovi
User avatar
nosara
Posts: 22695
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

#8 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by nosara »

Ako se moze sta zaradit sa nivoa posmatraca, sto da ne...
Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

#9 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Goran_35 »

Zasto da ne?
U Rusiji sigurno bosanska roba moze dobro kotirati i biti znacajno konkurentna,dok ovako u zapadnim demokratijama ne moze ni do hrvatske da dodje!U Hrvatskoj mozete kupiti samo Sarajevski kiseljak koji je opet hrvatsko vlasnistvo i zato postoji po radnjama.Ostalo nista nema iako Bosna uvozi ogromne kolicine robe iz Hrvatske.Isti slucaj ce biti u tim nazovi "demokratijama" koje zapravo preziru muslimane i ispoljavaju "fasizam u rukavicama" sto se tice muslimana.
Dovoljno je pogledati par godina unazad i zakljuciti kako se politika zapadne Europe prema Bosni drasticno mjenja i sve se vise rat u Bosni posmatra kao sukob "islamskih fanatika" i srba i hrvata-sto naravno nije tacno!Institucije lazi su upregnute da falsifikuju historiju .Skorasnji primjer su dva dokumentarna filma snimljena u Norvesko-Svedskoj koprodukciji uz pomoc novinara Slobodne Bosne Mirsada fazlica i njegovih intervjua sa Seferom,Muhamedom Filipovicem i navodnim prezivjelim Srbima-zrtvama genocida .Jedan dokumentarac se zove "trag iz Sarajeva" kojim se navodno dokazuje veza izmedju nekakvih navodnih mudzahedina iz sarajeva i napada na WTC u New York-u a drugi se zove "grad koji je zrvovan" i kojim se navodno dokazuje genocid ali nad Srbima iz Kravice a negira se genocid u Srebrenici i Srebrenica se smatra legitimnim vojnim ciljem!

Da ne duzim!Moje misljenje je da je krajnje vrijeme da se izmirimo sa Srbima i shvatimo svo licemjerje zapadne politike.Takodjer treba se udruziti u ovaj savez u koji naravno treba pozvati i Tursku
Hodidid
Posts: 2015
Joined: 27/09/2010 12:09

#10 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Hodidid »

Samo u statusu posmatraca. I to ako cemo dobro pazariti i da budemo u debelom plusu odnosno izvoznom suficitu. E da i da se deal-ovi vode iskljucivo preko izvrsne vlade na drzavnom nivou a ciju ce ekonomsku politiku u odnosu na navedeni savez aminovati drzavni parlament.
Hodidid
Posts: 2015
Joined: 27/09/2010 12:09

#11 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Hodidid »

Goran_35 wrote:Zasto da ne?
U Rusiji sigurno bosanska roba moze dobro kotirati i biti znacajno konkurentna,dok ovako u zapadnim demokratijama ne moze ni do hrvatske da dodje!U Hrvatskoj mozete kupiti samo Sarajevski kiseljak koji je opet hrvatsko vlasnistvo i zato postoji po radnjama.Ostalo nista nema iako Bosna uvozi ogromne kolicine robe iz Hrvatske.Isti slucaj ce biti u tim nazovi "demokratijama" koje zapravo preziru muslimane i ispoljavaju "fasizam u rukavicama" sto se tice muslimana.
Dovoljno je pogledati par godina unazad i zakljuciti kako se politika zapadne Europe prema Bosni drasticno mjenja i sve se vise rat u Bosni posmatra kao sukob "islamskih fanatika" i srba i hrvata-sto naravno nije tacno!Institucije lazi su upregnute da falsifikuju historiju .Skorasnji primjer su dva dokumentarna filma snimljena u Norvesko-Svedskoj koprodukciji uz pomoc novinara Slobodne Bosne Mirsada fazlica i njegovih intervjua sa Seferom,Muhamedom Filipovicem i navodnim prezivjelim Srbima-zrtvama genocida .Jedan dokumentarac se zove "trag iz Sarajeva" kojim se navodno dokazuje veza izmedju nekakvih navodnih mudzahedina iz sarajeva i napada na WTC u New York-u a drugi se zove "grad koji je zrvovan" i kojim se navodno dokazuje genocid ali nad Srbima iz Kravice a negira se genocid u Srebrenici i Srebrenica se smatra legitimnim vojnim ciljem!

Da ne duzim!Moje misljenje je da je krajnje vrijeme da se izmirimo sa Srbima i shvatimo svo licemjerje zapadne politike.Takodjer treba se udruziti u ovaj savez u koji naravno treba pozvati i Tursku
Cuj da se izmirimo sa srbima? Ko se bolan svadjao s njima? Ako je tebi svadja to sto mi nismo zeljeli biti biloski istrebljeni onda ja fakat nemam rijeci. Ljudima treba pomoci da dodju sebi a imaju kompetentniji od nas koji ce im u tom procesu pomoci.
User avatar
Hemel
Posts: 6605
Joined: 08/11/2003 00:00
Location: prije i poslije tobe ista

#12 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Hemel »

Ni EU nije med i mlijeko ali naspram ovih ''medjeda'', raj na zemlji.
User avatar
MuaDib
Posts: 4049
Joined: 28/10/2006 23:25
Location: Sarajevo

#13 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by MuaDib »

Ovo je realnost, a ne EAU!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Commonweal ... ent_States

http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_E ... _Community

http://en.wikipedia.org/wiki/Collective ... ganisation

http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_C ... ganisation

Moskva je za Balkan daleko!!!
Ove ideje samo promviraju zagriženi rusofili u Srbiji, a naši mediji prenose jer nemaju nikakve inovativnosti.
Ne treba zanemariti da svi imaju svoje interese, ali stvaranje nekih novih unija na potezu Evropa - Azija je bar u narednih 50 godina iluzorno.
Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

#14 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Goran_35 »

Hodidid wrote:
Goran_35 wrote:Zasto da ne?
U Rusiji sigurno bosanska roba moze dobro kotirati i biti znacajno konkurentna,dok ovako u zapadnim demokratijama ne moze ni do hrvatske da dodje!U Hrvatskoj mozete kupiti samo Sarajevski kiseljak koji je opet hrvatsko vlasnistvo i zato postoji po radnjama.Ostalo nista nema iako Bosna uvozi ogromne kolicine robe iz Hrvatske.Isti slucaj ce biti u tim nazovi "demokratijama" koje zapravo preziru muslimane i ispoljavaju "fasizam u rukavicama" sto se tice muslimana.
Dovoljno je pogledati par godina unazad i zakljuciti kako se politika zapadne Europe prema Bosni drasticno mjenja i sve se vise rat u Bosni posmatra kao sukob "islamskih fanatika" i srba i hrvata-sto naravno nije tacno!Institucije lazi su upregnute da falsifikuju historiju .Skorasnji primjer su dva dokumentarna filma snimljena u Norvesko-Svedskoj koprodukciji uz pomoc novinara Slobodne Bosne Mirsada fazlica i njegovih intervjua sa Seferom,Muhamedom Filipovicem i navodnim prezivjelim Srbima-zrtvama genocida .Jedan dokumentarac se zove "trag iz Sarajeva" kojim se navodno dokazuje veza izmedju nekakvih navodnih mudzahedina iz sarajeva i napada na WTC u New York-u a drugi se zove "grad koji je zrvovan" i kojim se navodno dokazuje genocid ali nad Srbima iz Kravice a negira se genocid u Srebrenici i Srebrenica se smatra legitimnim vojnim ciljem!

Da ne duzim!Moje misljenje je da je krajnje vrijeme da se izmirimo sa Srbima i shvatimo svo licemjerje zapadne politike.Takodjer treba se udruziti u ovaj savez u koji naravno treba pozvati i Tursku
Cuj da se izmirimo sa srbima? Ko se bolan svadjao s njima? Ako je tebi svadja to sto mi nismo zeljeli biti biloski istrebljeni onda ja fakat nemam rijeci. Ljudima treba pomoci da dodju sebi a imaju kompetentniji od nas koji ce im u tom procesu pomoci.
to vazi mozda za tvojih 24-30% Bosne!ja sam iz onog dijela od 49% !!
Dakle Srbi kontrolisu 49% Bosne i ako se izmirimo sa njima onda je moguc i povratak na svoje.hrvata nema realno ni 9% a kontrolisu sve znacajnije firme i medije u Federaciji i svakako da im pase da je stalno zategnuto sa Srbima.

sa srbima smo zivili 500 godina u osmanskoj carevini,zivili smo oko 60 godina u Jugoslaviji.Kultura nam je potpuno ista a ni za vrijeme srednjek vijeka uglavnom je Bosna ratovala protiv Vatikana.Dakle kulturno -historijski geledano,mi smo oslonjeni jedni na druge i nebi trebali da se mrzimo vec da se pomazemo i da ne dozvolimo da nas spoljni a i unutarnji faktor zavadja i iz toga izvlaci svoju korist.Mi moramo jedni drugima oprostiti .
Ovaj savez je sasvim realno ujedinjavanje i reakcija na sve pritiske i ucjene od strane EU.U ovaj savez mi treba da udjemo samo ako Turska udje.Takodjer ako turska udje u EU ,u sta ja sumnjam,onda Bosnjaci mogu razmisljati pristupu EU
User avatar
ReD aka Socijalista
Posts: 2187
Joined: 22/08/2010 00:23
Location: U Daytonu General major

#15 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by ReD aka Socijalista »

zagazaga wrote:
Goran_35 wrote:
to vazi mozda za tvojih 24-30% Bosne!ja sam iz onog dijela od 49% !!
Dakle Srbi kontrolisu 49% Bosne i ako se izmirimo sa njima onda je moguc i povratak na svoje.hrvata nema realno ni 9% a kontrolisu sve znacajnije firme i medije u Federaciji i svakako da im pase da je stalno zategnuto sa Srbima.

sa srbima smo zivili 500 godina u osmanskoj carevini,zivili smo oko 60 godina u Jugoslaviji.Kultura nam je potpuno ista a ni za vrijeme srednjek vijeka uglavnom je Bosna ratovala protiv Vatikana.Dakle kulturno -historijski geledano,mi smo oslonjeni jedni na druge i nebi trebali da se mrzimo vec da se pomazemo i da ne dozvolimo da nas spoljni a i unutarnji faktor zavadja i iz toga izvlaci svoju korist.Mi moramo jedni drugima oprostiti .
Ovaj savez je sasvim realno ujedinjavanje i reakcija na sve pritiske i ucjene od strane EU.U ovaj savez mi treba da udjemo samo ako Turska udje.Takodjer ako turska udje u EU ,u sta ja sumnjam,onda Bosnjaci mogu razmisljati pristupu EU
ko koga mrzi?
Jel ovo Kazaz prica ili ko... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bodkin
Posts: 21581
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

#16 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Bodkin »

zagazaga wrote:
Goran_35 wrote:
to vazi mozda za tvojih 24-30% Bosne!ja sam iz onog dijela od 49% !!
Dakle Srbi kontrolisu 49% Bosne i ako se izmirimo sa njima onda je moguc i povratak na svoje.hrvata nema realno ni 9% a kontrolisu sve znacajnije firme i medije u Federaciji i svakako da im pase da je stalno zategnuto sa Srbima.

sa srbima smo zivili 500 godina u osmanskoj carevini,zivili smo oko 60 godina u Jugoslaviji.Kultura nam je potpuno ista a ni za vrijeme srednjek vijeka uglavnom je Bosna ratovala protiv Vatikana.Dakle kulturno -historijski geledano,mi smo oslonjeni jedni na druge i nebi trebali da se mrzimo vec da se pomazemo i da ne dozvolimo da nas spoljni a i unutarnji faktor zavadja i iz toga izvlaci svoju korist.Mi moramo jedni drugima oprostiti .
Ovaj savez je sasvim realno ujedinjavanje i reakcija na sve pritiske i ucjene od strane EU.U ovaj savez mi treba da udjemo samo ako Turska udje.Takodjer ako turska udje u EU ,u sta ja sumnjam,onda Bosnjaci mogu razmisljati pristupu EU
ko koga mrzi?
srbi bosnjake
bosnjaci srbe
srbi hrvate
hrvati srbe
hrvati bosnjake
bosnjaci hrvate
User avatar
cyprus
Posts: 39272
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#17 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by cyprus »

Ne treba nijednu opciju apriori odbaciti bez sagledavanja i vaganja svih aspekata :)
Edin 24,5
Posts: 447
Joined: 31/08/2008 17:36

#18 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Edin 24,5 »

U slučaju veceg slabljenja SAD-a i raspada EU, Bosna i Hercegovina, misleci pritom na snage koje zagovaraju, kako njenu opstojnost, tako i opstojnost Bosnjaka kao naroda, moraju se prikloniti Rusiji, sto podrazumijeva zajednistvo sa Srbima. Ova unija nije nimalo slucajna kao ideja. Prilike su takve da ce se na istoku razviti velika unija, koju mozemo zvati pravoslavna, panslavenska, evroazijska, kako god, ali BH politika mora da ima plan B, ako zapad ispusti konce upravljanja na nasim prostorima, sto ce se dogoditi samo uz istovremeno odnosenje prevage tzv. istoka na geopolitickom planu.
Goblin
Posts: 320
Joined: 23/07/2011 13:14

#19 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Goblin »

cyprus wrote:Ne treba nijednu opciju apriori odbaciti bez sagledavanja i vaganja svih aspekata :)
Upravo tako ,hladne glave i bez emocija. Politicki mudro i pragmaticno. Postoji mogucnost pristupanja EU ,postoji mogucnost pristupanja ovoj uniji. Pa ko da bolje uslove i ko ponudi vise. EU je dosada samo davala izolacije ( vize ) pritiske,ucjene i ama nikakvu konkretnu podrsku. Tako da nam EU nije neka sreca sigurno.
Najbolje bi bilo sretno balansirati izmedzu ove dvije unije ali za tako nesto moras imati jake politicare,ljude sa vizijom i sa mudima. U Bosni takvoga jos nije bilo od Dzemala Bijedica i Hamdije Pozderca.
User avatar
Spejs
Posts: 286
Joined: 14/07/2011 18:00

#20 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Spejs »

Rusi se već decenijama satanizuju preko svih mogućih medija pa ne treba čuditi automatska odbojnost ljudi prema Euroazijskom pokretu.

Današnja Rusija u mnogo čemu nije ni nalik staroj SSSR Rusiji i post komunističkoj Rusiji, kada je Jelcin tu zemlju zamalo doveo do propasti. Putin je danas tu zemlju skoro preporodio i sigurno je da Rusija u budućnosti preuzima primat u "istočnom svijetu".

Iz R.S-a će vjerovatno sa simpatijama gledati na ovu uniju, dok će u Federaciji preovladati zapadna struja koja u ovome trenutku zavisi od Turske i njenog mogućeg ulaska u Euroazijsku uniju.

Kako god, mislim da ako bude dovoljno hladnih i pribranih glava, mi kao mala ali specifična država možemo izvući velike koristi iz svega ovog.
User avatar
cyprus
Posts: 39272
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#21 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by cyprus »

Edin 24,5 wrote:U slučaju veceg slabljenja SAD-a i raspada EU, Bosna i Hercegovina, misleci pritom na snage koje zagovaraju, kako njenu opstojnost, tako i opstojnost Bosnjaka kao naroda, moraju se prikloniti Rusiji, sto podrazumijeva zajednistvo sa Srbima. Ova unija nije nimalo slucajna kao ideja. Prilike su takve da ce se na istoku razviti velika unija, koju mozemo zvati pravoslavna, panslavenska, evroazijska, kako god, ali BH politika mora da ima plan B, ako zapad ispusti konce upravljanja na nasim prostorima, sto ce se dogoditi samo uz istovremeno odnosenje prevage tzv. istoka na geopolitickom planu.
Upravo htjedoh ovako nešto napisati. Ako ova eventualna Evroazijska unija bude u ekspanziji (za šta itekako ima potencijal), a SAD i EU ga ispuše na globalnom planu, i mi ćemo ispušit žestoko ako se budemo slijepo držali samo njih. Zato ako išta bude od ove nove unije, mi bi ako ništa trebali održavati prijateljske odnose sa njom...
User avatar
tbv
Posts: 882
Joined: 19/12/2010 14:46
Location: _______________
Contact:

#22 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by tbv »

Image

ove boje ne blijede...
zavrzlama
Posts: 10305
Joined: 15/01/2006 18:35

#23 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by zavrzlama »

Goran_35 wrote:Zasto da ne?
U Rusiji sigurno bosanska roba moze dobro kotirati i biti znacajno konkurentna,dok ovako u zapadnim demokratijama ne moze ni do hrvatske da dodje!U Hrvatskoj mozete kupiti samo Sarajevski kiseljak koji je opet hrvatsko vlasnistvo i zato postoji po radnjama.Ostalo nista nema iako Bosna uvozi ogromne kolicine robe iz Hrvatske.Isti slucaj ce biti u tim nazovi "demokratijama" koje zapravo preziru muslimane i ispoljavaju "fasizam u rukavicama" sto se tice muslimana.
Dovoljno je pogledati par godina unazad i zakljuciti kako se politika zapadne Europe prema Bosni drasticno mjenja i sve se vise rat u Bosni posmatra kao sukob "islamskih fanatika" i srba i hrvata-sto naravno nije tacno!Institucije lazi su upregnute da falsifikuju historiju .Skorasnji primjer su dva dokumentarna filma snimljena u Norvesko-Svedskoj koprodukciji uz pomoc novinara Slobodne Bosne Mirsada fazlica i njegovih intervjua sa Seferom,Muhamedom Filipovicem i navodnim prezivjelim Srbima-zrtvama genocida .Jedan dokumentarac se zove "trag iz Sarajeva" kojim se navodno dokazuje veza izmedju nekakvih navodnih mudzahedina iz sarajeva i napada na WTC u New York-u a drugi se zove "grad koji je zrvovan" i kojim se navodno dokazuje genocid ali nad Srbima iz Kravice a negira se genocid u Srebrenici i Srebrenica se smatra legitimnim vojnim ciljem!

Da ne duzim!Moje misljenje je da je krajnje vrijeme da se izmirimo sa Srbima i shvatimo svo licemjerje zapadne politike.Takodjer treba se udruziti u ovaj savez u koji naravno treba pozvati i Tursku


Slazem se......prijedlog..

nek srbi postave nekih svojih npr. 5 uslova koji ce uticati na izmirenju..
a evo sa probosanske strane ja prdlazem 5 uslova...

a) ukinuti ime rs-u i nazvati entitet A.a federaciju entitet B
b)ukinuti oblijezja u oba entiteta i koristiti samo drzave BIH
c) vratiti imena gradova,sela iz predratnog doba
d) izbaciti vjersko is institucijalnog(skole,fabrike,entiteske institucije)
d) proglasiti Srebrenicu Distriktom BIH...


e sad skontaj kad bi se predlozilo ovih 5 zahtjeva sta bi bilo pet srpskih zahtjeva :wink:


























srpski zahtjevi bi bili zadrzavanje sadasnjeg stanja i odbijanje ovih 5 zahtjeva sa probosanske strane....

u B IH nemoze doci do pomirenja/izmirenja, jer jedna strana institucijano i ustavno kao vodilju socijalnog,politickog ,skolskog i svakog drugog nacina zivota ima fasizam=danasnji mali ausvic..
zavrzlama
Posts: 10305
Joined: 15/01/2006 18:35

#24 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by zavrzlama »

cyprus wrote:
Edin 24,5 wrote:U slučaju veceg slabljenja SAD-a i raspada EU, Bosna i Hercegovina, misleci pritom na snage koje zagovaraju, kako njenu opstojnost, tako i opstojnost Bosnjaka kao naroda, moraju se prikloniti Rusiji, sto podrazumijeva zajednistvo sa Srbima. Ova unija nije nimalo slucajna kao ideja. Prilike su takve da ce se na istoku razviti velika unija, koju mozemo zvati pravoslavna, panslavenska, evroazijska, kako god, ali BH politika mora da ima plan B, ako zapad ispusti konce upravljanja na nasim prostorima, sto ce se dogoditi samo uz istovremeno odnosenje prevage tzv. istoka na geopolitickom planu.
Upravo htjedoh ovako nešto napisati. Ako ova eventualna Evroazijska unija bude u ekspanziji (za šta itekako ima potencijal), a SAD i EU ga ispuše na globalnom planu, i mi ćemo ispušit žestoko ako se budemo slijepo držali samo njih. Zato ako išta bude od ove nove unije, mi bi ako ništa trebali održavati prijateljske odnose sa njom...
malo morgen....samo se lijepo prisljepat onim sto cekaju bijeli dim,pa kad oni , USA,GB i sva zapadna evropa propadnu,pa nek i nas zgaze rusi i srbija :wink:
......................... ...isto ko da je srbija neka sila kao USA ,natalietetom jedne Turske,ekonomije jedne Njemacke i demokratije jedne Svedske.....samo se zapadu okretat...
Last edited by Anonymous on 09/10/2011 18:29, edited 2 times in total.
Reason: OPOMENA
User avatar
pici
Posts: 43564
Joined: 19/07/2007 23:17
Location: zbrinut u kupleraju...
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#25 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by pici »

Image

prek Rumunije i Kirgistana biĆe Bosne do Japana...kad se sklope Hercegovina i Afrika sve je našHe do Pacifika...OOOJJJSAAAAA :thumbup: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Post Reply