El_Camino wrote:Lojo brate ne nasjedaj na vehabijske laži i potvore. Zamolio bih te da prvo brate pročitaš ta dva članka pa ćemo onda, inšaallah, razgovarati. Ja sam za to i postavio linkove.
Lojo trebamo znati da su evlije Allahovi dželle-šanuhu dragi robovi, koje Allah dželle-šanuhu puno voli, i kojima daje sve što od Njega zatraže. Hrišćanski "sveci" su kafiri koji su Allahovi dželle-šanuhu neprijatelji. Oni su sav svoj život lagali onim koji misle da slijede Isa alejhisselama, kada su im se ispovijedali, da će im oni kao bajagi oprostiti njihove grijehe; da vjeruju u Isa alejhisselama da je on haša bog, stvoritelj nebesa, zemlje i svega; da je on haša umro za njihove grijehe; da se oni moraju krstiti, čestiti,... , i ostale Pavlove gluposti i izmišljotine.
Dakle, u člancima čije sam linkove postavio je jasno napisano:
Muslimani se ne mole evlijama i ne OBOZAVAJU evlije. Oni se ne mole njima. Oni ne čine dovu njima. Ko kaže da im se oni mole i da od njih traže on ne samo da kleveće i laže na muslimane koji su se pojavili u zadnjih 14 stoljeća već on nema ni pojma o islamu! Muslimani obožavaju samo Allaha dželle-šanuhu i nikoga drugog, samo se Njemu se mole i samo Njemu dovu čine, i samo od Njega (Allaha dželle-šanuhu) traže svoje potrebe. Muslimani kazu: O moj dragi Allahu, moj dragi Gospodaru! Daj mi molim Te to i to radi hurmeta Tvog tog i tog ROBA. Ovako dovu činiti je dozvoljeno. Muslimani su 14 vijekova tako činili dovu i nijedan alim nije nikada rekao da to nije dobro tako činiti. I Resulullah alejhisselam je tako dovu činio.
Imam-i Birgivi, rahmetullahi alejh, je ovako činio dovu, “O najbolji od svih pomagaća! O utočište očajnih ljudi! O najmilosniji od svih milostivih (Ja Erhamerrahimin!) O moj Allahu koji prekrivaš grijehe i koji si pun merhameta! Sažali se na nas, pune grijeha, radi hurmeta (množina) Tvog predragog Pejgambera, Habiba, i svih drugih Pejgambera, meleka, Pejgamberovih ashaba i tabi’ina! Oprosti naše grijehe!” Poznato je da je - da nam dove budu primljene (kabul) - dozvoljeno ovako činiti dovu Allahu dželle-šanuhu, radi hurmeta Njegovog Pejgambera, sallallahi alejhi ve sellem, i njegovih ashaba, radijallahu teala anhum edžma’in i tabi’ina, i uzimati ih kao vasilu (posrednike). Ovako činiti dovu je isto kao i od njih tražiti šefa’at. Alimi ehli sunneta, rahimehumullahu teala, su rekli da je to dozvoljeno. Mu’tezile to ne prihvataju. Dova koju učinimo, uzimajući evliju kao vasilu, se prima kao keramet tog evlije što pokazuje evlije imaju keramete takođe i nakon svoje smrti. Jeretici, i ehli bid’at u ovo ne vjeruju.
Et ja sad vehabija sto slijedim svoj razum i logiku!
Drrrrrraaaaaaaaaaaagiiiiiiiiii brate nama muslimanima na danasnjem vaktu trebaju
ZIVE EVLIJE ODNOSNO SPOSOBNI, OBRAZOVANI I STRUCNI LJUDI! A ne neki koji su prnuli u cabar prije petsto godina,pa da idemo na njihove grobove i odrazavamo njihova turbeta kodar je sama Kaba i trosimo na to silne novce! Nama muslimanima na svakom dijelu ove planete trebaju obrazovani ljudi; inzenjeri, doktori, profesori, fakihi, piloti...ljudi koji ce rijesit problem hidzaba u Francuskoj, Turskoj, Tunisu...
trebaju nam alime,mualime, profesorice, doktorice, nastavnice, uciteljice, fakihe, inzenjerke, pilotkinje...zene koje ce radit na tome da se opismeni 90% nepismenih zena Afganistana,Bangladesa,Malija,Somalije...trebaju nam zene koje ce pomoc nasim sestrama na Filipinima, u Ceceniji, u Acehu da prebrode sve te strahote koje su prezivjele i koje prezivlavaju...Trebaju nam pare i volja da pomognemo te gladne u Somaliji, Mauritaniji, Maliju....
Najvise me boli kad cujem kolko se para daje na odrzavanje svih tih turbeta po Turskoj, Pakistanu, Indiji....A jos uvijek najmanje 20% nasih sestara u Turskoj ne zna da se potpise a kamoli da cita djela islamskih alima, u Pakistanu je ta cifra i do 50%, u Bangladesu do 90%....
Nama muslimanima svugdje treba osnovno znanje o vjeri, 90% Bosnjaka ne ode u dzamiju jednom-dva put godisnje....
I za kraj; ono sto sam ja li cno vidio u Truskoj po pitanju posjete i molitve po turbetima je cisiti sirk i mnogbostvo! Na hiljade ljudi pa mozda cak i milioni ljudi u odredjene dane posjecuju kaburove kojekakvih evlija, uzmu samo tad gusul i abdest, nose darove...kad se ide u pojedina turbeta obavezno se mora postiti, na pojedinim se mora iftarit samo sircetom ili iscijedjenim limunovim sokom.... Ponekad pomislim pa mozda je Ataturk i bio u pravu sto je pozatvaro sva turbeta i tekije, kad samo vidim sta se danas sve radi po tim turbetima i tekijama....
El_Camino wrote: Muslimani kazu: O moj dragi Allahu, moj dragi Gospodaru! Daj mi molim Te to i to radi hurmeta Tvog tog i tog ROBA.
Haj sad fino objasni sta to znaci
hurmet? Zar mi nemamo u svom jeziku rijeci za to???
I da se konacno vratimno temi; Euharistija-srce crkve!