Euharistija - srce Crkve

Rasprave o vjerskim temama.
El_Camino

Post by El_Camino »

Lojo_Hasanovic wrote:Jeste, i ja sam hanefijskog mezheba, al mi ne smeta sto je moj cimer safijskog! OK? Ne smeta mi sto neko klanja drugacije...
Ne smeta ni nama. Mi volimo safije isto kao sto volimo hanefije, malikije, i hanbelije. Sve 4 ove grupe vjeruju isto. Mi se svi volimo kao braca.

Hajde ti sada budi junacina i navedi meni ovdje gdje to pise u nasim stranicama da nama smetaju safije, malikije ili hanbelije.

Prava ulema je rekla da je ova podjela, u okviru ehli sunneta, to jest po pitanju idztihada, Allahov dzelle-sanuhu rahmet. Tako isto pise i na nasim stranicama.

http://www.praviput.com

http://ehlisunet.com

http://bosnaislam.com
sojka

Post by sojka »

Rituali sami po sebi nisu uopshte vazhni, pa chak ni chinjenica koliko se redovno neko pricheshcuje itd.
Neshto sasvim drugo je bitno: imati vjeru. Iskustvo mi govori da su deklarisani ateisti najveci vjernici. Vjeruju u neki nevidljivom rukom napisan Zakon pravde. Kad bi to svi mi uvidili shvatili bi najzad da nema razloga za mrzhnju, za osvetu, za ratove i tako dalje.
Sam sebi i sudija i kadija.;) Vrlo, vrlo jednostavno.

A te formalnosti i rasprave oko formalnosti, ko je bio ovaj ili onaj su tracenje dragocijenog vremena.

Mozhda je paradox imati vjeru kao ateist, ali i tu mi iskustvo govori da oni svetkovine vishe cijene, kao i osjet za bozhanstvenost.
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
jao sojkooooo.........kazu da si se nekad zvala bulbul...al et to je turcizam pa je nepozeljan.... :D
El_Camino

Post by El_Camino »

sojka wrote:Rituali sami po sebi nisu uopshte vazhni, pa chak ni chinjenica koliko se redovno neko pricheshcuje itd.
Neshto sasvim drugo je bitno: imati vjeru.
Bulbul :lol: ptico!

Nazalost hriscani su promijenili i jedno i drugo. Promijenili i obrede i vjerovanje.
Musafir

Post by Musafir »

El_Camino wrote:
Lojo_Hasanovic wrote:Jeste, i ja sam hanefijskog mezheba, al mi ne smeta sto je moj cimer safijskog! OK? Ne smeta mi sto neko klanja drugacije...
Ne smeta ni nama. Mi volimo safije isto kao sto volimo hanefije, malikije, i hanbelije. Sve 4 ove grupe vjeruju isto. Mi se svi volimo kao braca.

Hajde ti sada budi junacina i navedi meni ovdje gdje to pise u nasim stranicama da nama smetaju safije, malikije ili hanbelije.

Prava ulema je rekla da je ova podjela, u okviru ehli sunneta, to jest po pitanju idztihada, Allahov dzelle-sanuhu rahmet. Tako isto pise i na nasim stranicama.

http://www.praviput.com

http://ehlisunet.com

http://bosnaislam.com

Brate prvo sta sam uocio u ovim stranicama a to je, trazenje pomoci od umrlih, kod nas je to strogo zabranjeno brate, znas o cemu se radi.

Ovo sam kopirao iz tvojih stranica>>:Neki alimi su rekli da su ‘oni u grobovima,’ u hadisi šerifu, ‘Kada ste zbunjeni u vašim poslovima tražite pomoć od onih u grobovima!&#8217.

Astaghfirullah, pomoc daje samo Allah i samo od Njega pomoc trazimo.

Procitaj ovaj Tirmizijev hadis sta kaze:

Ibn Abbas r.a. prenosi da je jednoga dana jahao iza Poslanika s.a.v.s., pa mu je on rekao: "Mladicu, sjeti se Allaha, pa ce se i On sjetiti tebe. Ako nesto trazis, trazi to od Allaha, ako trebas pomoc, trazi je od Allaha. Znaj, kada bi se svi ljudi ujedinili da ti pomognu, pomogli bi ti samo onoliko koliko ti je Allah vec odredio, i kada bi se ujedinili da ti nastete, nastetili bi ti samo onoliko koliko je Allah vec odredio. Pera su se podigla i stranice su se osusile" (Ahmed, Tirmizi)
El_Camino

Post by El_Camino »

Musafir wrote: Ovo sam kopirao iz tvojih stranica>>:Neki alimi su rekli da su ‘oni u grobovima,’ u hadisi šerifu, ‘Kada ste zbunjeni u vašim poslovima tražite pomoć od onih u grobovima!&#8217.

Astaghfirullah, pomoc daje samo Allah i samo od Njega pomoc trazimo.
Naravno je da je Allah dzelle-sanuhu sam sve daje. Samo se od Njega pomoc trazi i samo se Njemu klanja. Ni ziv ni mrtav covjek ili zivotinja, ni zivo ni nezivo stvorenje, ne moze nista uraditi bez Allahove dzelle-sanuhu dozvole.

Dakle Allah dzelle-sanuhu jedini i sam koji sve stvara i daje. La havle ...

Ali on sve stvara kroz posrednike, sebebe i vesile. On stvara i posrednike i njihove ucinke!!! Lijek ne moze pomoci sve dok i On ne zeli da on pomogne. Ako On hoce da lijek pomogne lijek ce pomoci. Ako to On nece lijek nece pomoci. Sam po sebi ne moze ni pomoci ni odmoci!!! Mi tako vjerujemo. Dakle, On nesto stvara kroz jedne posrednike, nesto kroz druge, nesto kroz trece, nesto kroz cetvrte, ... itd.:

Naš Pejgamber, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao, “Kada ste zbunjeni u vašim poslovima pitajte one u grobovima da vam pomognu!Šejh-ul-islam Ahmed ibni Kemal je objasnio ovaj hadisi šerif u svojoj knjizi Hadis-i erba’in terdžemesi. On je takođe opširno objašnjen i u knjigama Et-tevessulu bin Nebi ve bis-Salihin (na arapskom jeziku), Red-i vehhabi (na persijskom) i Kijamet i Ahiret (na turskom). Osmo, dvadeset osmo, i dvadeset peto, pismo Abdullaha Dehlevija su snažni dokazi u ovom pogledu. On ovako piše u bejtu trideset trećeg pisma:
Allah je Evlijama dao toliko kudreta
da će odbiti smetnju, čak da je i vatreni metak.
.

Dragi brate ja bih ti preporucio da procitas ovaj clanak UMRLI I OTSUTNI.
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

@El_Camino haj sad objasni razliku izmedju kulta svetaca kod krscana i kulta evlija koji se zagovara na ovoj stranici!
Zar to nije jedno te isto, samo sto je rijec svetac zamijenjena rijecju evlija! :roll:
Musafir

Post by Musafir »

Ja te savijetujem da citas o tewhid Uluhije i tewhid arrububije, tewekul, sta znaci rijec tewesul, sta spada pod shirkom, i koja su karakteristike Evlije.

Koristi svoj razum, a ne te vase stranice, Kada bi uzeli za primjer recimo da ti trazis od svoga oca pomoc, te da je on u mogucnosti da te cuje, vidi, odgovori, pomogne…(itd). Zasto bi trazio od svog starijeg brata da trazi pomoc za tebe od vaseg oca ????, Zar tvoj otac nije zasluzio tvoje postovanje da se ti njemu direktno obratis…. ??? Zasto koristiti posrednika…. ?? .......

Ti dobro znas da To nisu praktikovali ashabi niti je to Poslanik as. praktikovao.

Evo sta kaze Uzviseni Allah, dobro citaj :

A onima koji pored Njega uzimaju zaštitnike: "Mi im se klanjamo samo zato da bi nas što više Allahu približili" - Allah će njima, zaista, presuditi o onome u čemu su se oni razilazili. Allah nikako neće uputiti na pravi put onoga ko je lažljivac i nevjernik." (Prijevod značenja,Ez-Zumer, 2.-3.)

"Allah je nebesa i Zemlju i ono sto je izmedju njih u sest dana stvorio, a zatim se nad Arsom uzvisio; vi, osim Njega, ni zastitnika ni posrednika nemate, pa zasto se ne opomenete?/4/ On upravlja svima, od neba do Zemlje, a onda se sve to Njemu vraca u Danu koji, prema vasem racunanju vremena, hiljadu godina traje./5/ To je Onaj Koji zna i nevidljivi i vidljivi svijet, Silni i Milostivi." /6 :32 ES - SEDZDA / PADANJE NICICE

"Moj namaz, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, Koji nema saučesnika, to mi je naređeno i ja sam prvi musliman." (Prijevod značenja, El-En'am, 162.-163.)

Nemoj stavit vise te linkove nijesu potpisane tekstove, tj. neznamo ko je autor vecina tekstova iz te strenice. Cak neznamo jel onaj hadis sahih, daif ili ko ga prenosi, nisu ga ni Muslim ni Buhari prenosili, ok.
sojka

Post by sojka »

El_Camino wrote:
sojka wrote:Rituali sami po sebi nisu uopshte vazhni, pa chak ni chinjenica koliko se redovno neko pricheshcuje itd.
Neshto sasvim drugo je bitno: imati vjeru.
Bulbul :lol: ptico!

Nazalost hriscani su promijenili i jedno i drugo. Promijenili i obrede i vjerovanje.

To bulbul mozhemo machicima komforno...
:-)

Ugodno caskanje zhelim.
El_Camino

Post by El_Camino »

Lojo_Hasanovic wrote:@El_Camino haj sad objasni razliku izmedju kulta svetaca kod krscana i kulta evlija koji se zagovara na ovoj stranici!
Zar to nije jedno te isto, samo sto je rijec svetac zamijenjena rijecju evlija! :roll:
Lojo brate ne nasjedaj na vehabijske laži i potvore. Zamolio bih te da prvo brate pročitaš ta dva članka pa ćemo onda, inšaallah, razgovarati. Ja sam za to i postavio linkove.

Lojo trebamo znati da su evlije Allahovi dželle-šanuhu dragi robovi, koje Allah dželle-šanuhu puno voli, i kojima daje sve što od Njega zatraže. Hrišćanski "sveci" su kafiri koji su Allahovi dželle-šanuhu neprijatelji. Oni su sav svoj život lagali onim koji misle da slijede Isa alejhisselama, kada su im se ispovijedali, da će im oni kao bajagi oprostiti njihove grijehe; da vjeruju u Isa alejhisselama da je on haša bog, stvoritelj nebesa, zemlje i svega; da je on haša umro za njihove grijehe; da se oni moraju krstiti, čestiti,... , i ostale Pavlove gluposti i izmišljotine.

Dakle, u člancima čije sam linkove postavio je jasno napisano:

Muslimani se ne mole evlijama i ne OBOZAVAJU evlije. Oni se ne mole njima. Oni ne čine dovu njima. Ko kaže da im se oni mole i da od njih traže on ne samo da kleveće i laže na muslimane koji su se pojavili u zadnjih 14 stoljeća već on nema ni pojma o islamu! Muslimani obožavaju samo Allaha dželle-šanuhu i nikoga drugog, samo se Njemu se mole i samo Njemu dovu čine, i samo od Njega (Allaha dželle-šanuhu) traže svoje potrebe. Muslimani kazu: O moj dragi Allahu, moj dragi Gospodaru! Daj mi molim Te to i to radi hurmeta Tvog tog i tog ROBA. Ovako dovu činiti je dozvoljeno. Muslimani su 14 vijekova tako činili dovu i nijedan alim nije nikada rekao da to nije dobro tako činiti. I Resulullah alejhisselam je tako dovu činio.

Imam-i Birgivi, rahmetullahi alejh, je ovako činio dovu, “O najbolji od svih pomagaća! O utočište očajnih ljudi! O najmilosniji od svih milostivih (Ja Erhamerrahimin!) O moj Allahu koji prekrivaš grijehe i koji si pun merhameta! Sažali se na nas, pune grijeha, radi hurmeta (množina) Tvog predragog Pejgambera, Habiba, i svih drugih Pejgambera, meleka, Pejgamberovih ashaba i tabi’ina! Oprosti naše grijehe!” Poznato je da je - da nam dove budu primljene (kabul) - dozvoljeno ovako činiti dovu Allahu dželle-šanuhu, radi hurmeta Njegovog Pejgambera, sallallahi alejhi ve sellem, i njegovih ashaba, radijallahu teala anhum edžma’in i tabi’ina, i uzimati ih kao vasilu (posrednike). Ovako činiti dovu je isto kao i od njih tražiti šefa’at. Alimi ehli sunneta, rahimehumullahu teala, su rekli da je to dozvoljeno. Mu’tezile to ne prihvataju. Dova koju učinimo, uzimajući evliju kao vasilu, se prima kao keramet tog evlije što pokazuje evlije imaju keramete takođe i nakon svoje smrti. Jeretici, i ehli bid’at u ovo ne vjeruju.
El_Camino

Post by El_Camino »

Musafir wrote: Nemoj stavit vise te linkove nijesu potpisane tekstove, tj. neznamo ko je autor vecina tekstova iz te strenice. Cak neznamo jel onaj hadis sahih, daif ili ko ga prenosi, nisu ga ni Muslim ni Buhari prenosili, ok.
Izvini brate ali to nije tačno.

Prvo, u našim tekstovima je jasno, masnim slovima, naveden naslov knjige iz koje je tekst uzet i ime njenog autora.

Drugo, ove tekstove je priredio mehrum Husejn Hilmi Išik, istanbulski muftija, rahmetullahi alejh.
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

El_Camino wrote:Lojo brate ne nasjedaj na vehabijske laži i potvore. Zamolio bih te da prvo brate pročitaš ta dva članka pa ćemo onda, inšaallah, razgovarati. Ja sam za to i postavio linkove.

Lojo trebamo znati da su evlije Allahovi dželle-šanuhu dragi robovi, koje Allah dželle-šanuhu puno voli, i kojima daje sve što od Njega zatraže. Hrišćanski "sveci" su kafiri koji su Allahovi dželle-šanuhu neprijatelji. Oni su sav svoj život lagali onim koji misle da slijede Isa alejhisselama, kada su im se ispovijedali, da će im oni kao bajagi oprostiti njihove grijehe; da vjeruju u Isa alejhisselama da je on haša bog, stvoritelj nebesa, zemlje i svega; da je on haša umro za njihove grijehe; da se oni moraju krstiti, čestiti,... , i ostale Pavlove gluposti i izmišljotine.

Dakle, u člancima čije sam linkove postavio je jasno napisano:

Muslimani se ne mole evlijama i ne OBOZAVAJU evlije. Oni se ne mole njima. Oni ne čine dovu njima. Ko kaže da im se oni mole i da od njih traže on ne samo da kleveće i laže na muslimane koji su se pojavili u zadnjih 14 stoljeća već on nema ni pojma o islamu! Muslimani obožavaju samo Allaha dželle-šanuhu i nikoga drugog, samo se Njemu se mole i samo Njemu dovu čine, i samo od Njega (Allaha dželle-šanuhu) traže svoje potrebe. Muslimani kazu: O moj dragi Allahu, moj dragi Gospodaru! Daj mi molim Te to i to radi hurmeta Tvog tog i tog ROBA. Ovako dovu činiti je dozvoljeno. Muslimani su 14 vijekova tako činili dovu i nijedan alim nije nikada rekao da to nije dobro tako činiti. I Resulullah alejhisselam je tako dovu činio.

Imam-i Birgivi, rahmetullahi alejh, je ovako činio dovu, “O najbolji od svih pomagaća! O utočište očajnih ljudi! O najmilosniji od svih milostivih (Ja Erhamerrahimin!) O moj Allahu koji prekrivaš grijehe i koji si pun merhameta! Sažali se na nas, pune grijeha, radi hurmeta (množina) Tvog predragog Pejgambera, Habiba, i svih drugih Pejgambera, meleka, Pejgamberovih ashaba i tabi’ina! Oprosti naše grijehe!” Poznato je da je - da nam dove budu primljene (kabul) - dozvoljeno ovako činiti dovu Allahu dželle-šanuhu, radi hurmeta Njegovog Pejgambera, sallallahi alejhi ve sellem, i njegovih ashaba, radijallahu teala anhum edžma’in i tabi’ina, i uzimati ih kao vasilu (posrednike). Ovako činiti dovu je isto kao i od njih tražiti šefa’at. Alimi ehli sunneta, rahimehumullahu teala, su rekli da je to dozvoljeno. Mu’tezile to ne prihvataju. Dova koju učinimo, uzimajući evliju kao vasilu, se prima kao keramet tog evlije što pokazuje evlije imaju keramete takođe i nakon svoje smrti. Jeretici, i ehli bid’at u ovo ne vjeruju.
Et ja sad vehabija sto slijedim svoj razum i logiku! :)
Drrrrrraaaaaaaaaaaagiiiiiiiiii brate nama muslimanima na danasnjem vaktu trebaju ZIVE EVLIJE ODNOSNO SPOSOBNI, OBRAZOVANI I STRUCNI LJUDI! A ne neki koji su prnuli u cabar prije petsto godina,pa da idemo na njihove grobove i odrazavamo njihova turbeta kodar je sama Kaba i trosimo na to silne novce! Nama muslimanima na svakom dijelu ove planete trebaju obrazovani ljudi; inzenjeri, doktori, profesori, fakihi, piloti...ljudi koji ce rijesit problem hidzaba u Francuskoj, Turskoj, Tunisu...trebaju nam alime,mualime, profesorice, doktorice, nastavnice, uciteljice, fakihe, inzenjerke, pilotkinje...zene koje ce radit na tome da se opismeni 90% nepismenih zena Afganistana,Bangladesa,Malija,Somalije...trebaju nam zene koje ce pomoc nasim sestrama na Filipinima, u Ceceniji, u Acehu da prebrode sve te strahote koje su prezivjele i koje prezivlavaju...Trebaju nam pare i volja da pomognemo te gladne u Somaliji, Mauritaniji, Maliju....
Najvise me boli kad cujem kolko se para daje na odrzavanje svih tih turbeta po Turskoj, Pakistanu, Indiji....A jos uvijek najmanje 20% nasih sestara u Turskoj ne zna da se potpise a kamoli da cita djela islamskih alima, u Pakistanu je ta cifra i do 50%, u Bangladesu do 90%....
Nama muslimanima svugdje treba osnovno znanje o vjeri, 90% Bosnjaka ne ode u dzamiju jednom-dva put godisnje....
I za kraj; ono sto sam ja li cno vidio u Truskoj po pitanju posjete i molitve po turbetima je cisiti sirk i mnogbostvo! Na hiljade ljudi pa mozda cak i milioni ljudi u odredjene dane posjecuju kaburove kojekakvih evlija, uzmu samo tad gusul i abdest, nose darove...kad se ide u pojedina turbeta obavezno se mora postiti, na pojedinim se mora iftarit samo sircetom ili iscijedjenim limunovim sokom.... Ponekad pomislim pa mozda je Ataturk i bio u pravu sto je pozatvaro sva turbeta i tekije, kad samo vidim sta se danas sve radi po tim turbetima i tekijama....

El_Camino wrote: Muslimani kazu: O moj dragi Allahu, moj dragi Gospodaru! Daj mi molim Te to i to radi hurmeta Tvog tog i tog ROBA.
Haj sad fino objasni sta to znaci hurmet? Zar mi nemamo u svom jeziku rijeci za to???

I da se konacno vratimno temi; Euharistija-srce crkve!
El_Camino

Post by El_Camino »

Lojo ja sam te zamolio da prvo procitas ta dva clanka pa onda.
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Brate nemam ja tu sta citat i analizirat, procito sam mnoge tekstove na ovoj stranici, al na kraju teksta Obozavaju li muslimani evlije stoji da je Hakikat izdao te knjige, sto me stvarno demoralise, jer znam ko su oni i sta sve rade protiv muslimana i islama....vec sam to napiso...
stickitout

Post by stickitout »

Ovo je najbolja suplja do sad :D :D :D
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

stickitout wrote:Ovo je najbolja suplja do sad :D :D :D
a sta to???? :roll:
stickitout

Post by stickitout »

Lojo_Hasanovic wrote:
stickitout wrote:Ovo je najbolja suplja do sad :D :D :D
a sta to???? :roll:
Ma cijela rasprava, ne sekiraj se i ne daj se zbunit! :D Nije moj komentar nikome licno upucen, posebno ne tebi, nesto kontam onako sam za sebe, zamislite da se ovako mudro i znalacki raspravlja o lijeku za malariju, sidu......bilo sta! Ovolike se cinjenice, znanje, vrijeme i sve ostalo trosi u jedno razlikovanje u misljenju i vjerovanju! Ogroman potencijal za rijesavanje konkretnih problema ali ego i arogancija cine svoje......

e da nam je.............
El_Camino

Post by El_Camino »

Lojo_Hasanovic wrote:stoji da je Hakikat izdao te knjige, sto me stvarno demoralise, jer znam ko su oni i sta sve rade protiv muslimana i islama...vec sam to napiso...
:lol: :lol: :lol:

A sta rade?
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

El_Camino wrote:
Lojo_Hasanovic wrote:stoji da je Hakikat izdao te knjige, sto me stvarno demoralise, jer znam ko su oni i sta sve rade protiv muslimana i islama...vec sam to napiso...

A sta rade?
Konkretno u svim svojim glasilima napadaju sve muslimane, uzeli su sebi
za pravo da progalsavaju kjafirom koga stignu, sto je suprotno hadisu gdje Poslanik s.a.v.s. kaze da nema niko pravo rec drugom muslimanu da je kjafir!
Vodje svih dzamta i sve alime u Turskoj proglasili su kjafirima!!!!
Konkretno proglasili su kjafirom vodju nurdzija, sulejmandzije (za ove su izdali i fetvu da se ne smije klanjat sa njima zajedno), vodju Milli Gorusa...
Ako znas turski evo ti link o ''kerametima'' njihovog ''sejha'', koji je silovao jednu od svojih dzematlijki i koji se ozenio sa 13-godisnjom djevojcicom...
http://www.tempodergisi.com.tr/toplum_p ... iendly=yes
El_Camino

Post by El_Camino »

Lojo_Hasanovic wrote:
El_Camino wrote:

A sta rade?
Konkretno u svim svojim glasilima napadaju sve muslimane, uzeli su sebi
za pravo da progalsavaju kjafirom koga stignu, sto je suprotno hadisu gdje Poslanik s.a.v.s. kaze da nema niko pravo rec drugom muslimanu da je kjafir!
Vodje svih dzamta i sve alime u Turskoj proglasili su kjafirima!!!!
Konkretno proglasili su kjafirom vodju nurdzija, sulejmandzije (za ove su izdali i fetvu da se ne smije klanjat sa njima zajedno), vodju Milli Gorusa...
Ako znas turski evo ti link o ''kerametima'' njihovog ''sejha'', koji je silovao jednu od svojih dzematlijki i koji se ozenio sa 13-godisnjom djevojcicom...
http://www.tempodergisi.com.tr/toplum_p ... iendly=yes
:lol: :lol: :lol: :lol:

Ja tebi napisah da mi nemamo nista s ovim idiotima i ti se opet ovdje razvaljujes. Ve la havle...

Ime hakikat je u Turskoj cesto kao ime Ahmed kod nas. Nijsu sve kompanije koje se zove hakikat iste. Mi smo dio kompanije HAKIKAT KITABEVI.
http://www.hakikatkitabevi.com/
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Da , da bas upravo ista kompnija sa dva razlicita imena :) , isti proizvod samo drugo pakvanje, obje propagiraju sirk tj. trazenje pomoci od mrtvih i molenje samim njima... :)
El_Camino

Post by El_Camino »

Lojo_Hasanovic wrote:Da , da bas upravo ista kompnija sa dva razlicita imena :)
:lol: :lol: :lol: :lol:
Kako da nije i baka bi bila djed da ima m***.
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Jest, jest tetka bi bila jal amidza jal dajdza kad bi imala m*** :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
digger

Post by digger »

Ne znam da li sam ikada procitao vise gluposti nego u komentarima na ovoj temi. Da odrasli ljudi mogu pricati i diskutovati o necemu sto ne znaju, sto niko ne zna, sto niko nije doslovice zabiljezio, je van svake pameti.
Post Reply