EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sinus
#151 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
Jel se automobil kupuje da bi se sudarali ili da se normalno vozimo ?
Meni može biti automobil koji nema ni jednog zračnog jastuka ni absova ni klinaca palaca jer nisam debil vozač i normalno vozim.Ako bi svi normalno vozili mislim da bi nam sasvim bili dovoljni bilo kakvi auti, ali to nikada nećemo doživjeti, na žalost.
S druge strane treba mi automobil sa svom mogućom zaštitnom opremom zbog debila koji voze divljački da bi me ubili i mnoge druge na cesti.
Ako sagledamo stvari u vezi kome treba dati da vozi auto ja bih to ovako postavio:
Prije bih dopustio da neko ko je normalan i poštuje saobraćajne znakove i punu liniju vozi automobil od 189 godina (tehnički ispravan, nebitno je koliko ima godina), nego da majmun retardirani, potencijalni ubica na cesti vozi najnovije auto sa svom tehnologijom svijeta.
Meni može biti automobil koji nema ni jednog zračnog jastuka ni absova ni klinaca palaca jer nisam debil vozač i normalno vozim.Ako bi svi normalno vozili mislim da bi nam sasvim bili dovoljni bilo kakvi auti, ali to nikada nećemo doživjeti, na žalost.
S druge strane treba mi automobil sa svom mogućom zaštitnom opremom zbog debila koji voze divljački da bi me ubili i mnoge druge na cesti.
Ako sagledamo stvari u vezi kome treba dati da vozi auto ja bih to ovako postavio:
Prije bih dopustio da neko ko je normalan i poštuje saobraćajne znakove i punu liniju vozi automobil od 189 godina (tehnički ispravan, nebitno je koliko ima godina), nego da majmun retardirani, potencijalni ubica na cesti vozi najnovije auto sa svom tehnologijom svijeta.
- Qler
#152 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
dokaz onaj mali sto je sa peticom glofom ubio onu svabicu u trici
- Arc_Angel
#153 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
joj ljudi dragi ako se ovo ukine negine nam opet još više krševa po cestama, i onako jako puno ljudi svake godine pogine na našim putevima u saobraćajnim nesrećama. nije riječ samo o automobilima putničkim, zamislite kamione i autobuse stre po 15 godina tehnički neispravne,
pa to će da bude cirkus. ali hej demokratija je pa neka bude šta odluči većina. ja sam znam da nije samo u pitanju imati auto, ngo je to čitav niz problema
mi hoćemo da nam dignu zabranu za uvoz vozila starijih od sedam godina i vaimo se na to kako su ta auta koja su u njemačkoj puno bolja i i zdravija pa čak i ako su stara 10 i 15 godina. a to što ljudi u njmačkoj imau sve zakonski uredjeno od redovnih tehničkih pregleda i servisa do zakonom zagarantovanog kvaliteta goriva i zamjenskih djelova to nama nije bitno..
hajde kazite vi meni ko ovdje meni daje garanciju da je gorivo koje sipam u auto u rangu kvalitete kao što je i cjenom recimo sa gorivom u njemačkoj, ili zamjenski dio, pk remen, diskovi, lamele itd itd.
jer kod nas nema zakona o kvalitetu i porijeklu roba svcako uvozi sta hoće i prodaje m..a pod bubrege
treba biti realan
pa to će da bude cirkus. ali hej demokratija je pa neka bude šta odluči većina. ja sam znam da nije samo u pitanju imati auto, ngo je to čitav niz problema
mi hoćemo da nam dignu zabranu za uvoz vozila starijih od sedam godina i vaimo se na to kako su ta auta koja su u njemačkoj puno bolja i i zdravija pa čak i ako su stara 10 i 15 godina. a to što ljudi u njmačkoj imau sve zakonski uredjeno od redovnih tehničkih pregleda i servisa do zakonom zagarantovanog kvaliteta goriva i zamjenskih djelova to nama nije bitno..
hajde kazite vi meni ko ovdje meni daje garanciju da je gorivo koje sipam u auto u rangu kvalitete kao što je i cjenom recimo sa gorivom u njemačkoj, ili zamjenski dio, pk remen, diskovi, lamele itd itd.
jer kod nas nema zakona o kvalitetu i porijeklu roba svcako uvozi sta hoće i prodaje m..a pod bubrege
treba biti realan
- sinus
#154 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
1.) zaboravljaš da naglasiš da je uzrok pogibija na cesti uveliko uzrokovan ljudskim faktorima, a ne faktorom krša.Arc_Angel wrote:
1.) joj ljudi dragi ako se ovo ukine negine nam opet još više krševa po cestama, i onako jako puno ljudi svake godine pogine na našim putevima u saobraćajnim nesrećama.
2.) a to što ljudi u njmačkoj imau sve zakonski uredjeno od redovnih tehničkih pregleda i servisa do zakonom zagarantovanog kvaliteta goriva i zamjenskih djelova to nama nije bitno..
3.) hajde kazite vi meni ko ovdje meni daje garanciju da je gorivo koje sipam u auto u rangu kvalitete kao što je i cjenom recimo sa gorivom u njemačkoj, ili zamjenski dio, pk remen, diskovi, lamele itd itd.
4.) jer kod nas nema zakona o kvalitetu i porijeklu roba svcako uvozi sta hoće i prodaje m..a pod bubrege
5.) treba biti realan
2.) I kod nas ima tehnički pregled. Zar treba da te zakon tjera da automobil pregledaš da li je tehnički ispravan
3.) Nismo u Đibutiju da nemamo originalnih rezervnih dijelova za automobile ( a falsifikata ima i u svijetu ) samo se treba potruditi pa nabaviti original. Opet ljudski faktor.
4.) Slažem se, ali uvijek ima onih koji prodaju i kvalitet između ostalog
5.) I stvarno treba biti realan
Od 4 navedene stavke za 3 je direktni krivac ljudski faktor. Nek me neko ubijedi i nek mi dokaže da nije...
- Arc_Angel
#155 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
sinus wrote:1.) zaboravljaš da naglasiš da je uzrok pogibija na cesti uveliko uzrokovan ljudskim faktorima, a ne faktorom krša.Arc_Angel wrote:
1.) joj ljudi dragi ako se ovo ukine negine nam opet još više krševa po cestama, i onako jako puno ljudi svake godine pogine na našim putevima u saobraćajnim nesrećama.
2.) a to što ljudi u njmačkoj imau sve zakonski uredjeno od redovnih tehničkih pregleda i servisa do zakonom zagarantovanog kvaliteta goriva i zamjenskih djelova to nama nije bitno..
3.) hajde kazite vi meni ko ovdje meni daje garanciju da je gorivo koje sipam u auto u rangu kvalitete kao što je i cjenom recimo sa gorivom u njemačkoj, ili zamjenski dio, pk remen, diskovi, lamele itd itd.
4.) jer kod nas nema zakona o kvalitetu i porijeklu roba svcako uvozi sta hoće i prodaje m..a pod bubrege
5.) treba biti realan
2.) I kod nas ima tehnički pregled. Zar treba da te zakon tjera da automobil pregledaš da li je tehnički ispravanZnaći opet LJudski faktor.
3.) Nismo u Đibutiju da nemamo originalnih rezervnih dijelova za automobile ( a falsifikata ima i u svijetu ) samo se treba potruditi pa nabaviti original. Opet ljudski faktor.
4.) Slažem se, ali uvijek ima onih koji prodaju i kvalitet između ostalog
5.) I stvarno treba biti realan
Od 4 navedene stavke za 3 je direktni krivac ljudski faktor. Nek me neko ubijedi i nek mi dokaže da nije...
zaboravio sam da dodam ekološki faktor jer ipak mi ovaj svijet posudjujemo od naše djece, znaci trebamo ga što više zatrovati svim i svačim ali hajde da prvo krenemo od auta starih po 15 godina ona su pravo ekološki čista sigurno su im motori zdravi nakon što su prešla po 400 000 km a onda im naši šverce4ri vrate satove na 100-120 hiljada kilometara i ispade onaj frajer u njemačkoj koji dnevno prelazi po 100 km u prosjeku da je za 15 godina prešao 120 000 km ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa fli nam koja hiljada.
a što se tiče provjera svako od tih svercera u bilko kojem ovlaštenom servisu pa čak i u asa autu završi da ti pšregled pri kupovini vozila bude baš ono što ti je on pričao.
ako treba i ja ću ti zvaršiti
toliko košta laž koju ljudui kupuju 100 km da ti glavni mehaničar u servisu koji je ovlašten na dijagnostici automobila potvrdi sve ono što ti je tvoj prodavac=švercer već rekao( ovo je za bili koji ovlašteni servis )
i9 da zakon treba da te natzjera da ideš na tehnički kao što je svugdje u zapadnoj evropi pa i u njemačkoj
jer što bih ja išao na tehnički da mi tamo levat za auto koje je staro 15 godjna kaže da moram da zamjenim 5000 dijelova da bi mogao da vozim
pa nisam budala
svigdje u eu ti je tehnički obligatoran i eliminatoran
- sinus
#156 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
Eto sam ti napisa i dokaza da sam u pravu kada sam rekao da je ljudski faktor taj koji pravi probleme, a ne starost automobilai9 da zakon treba da te natzjera da ideš na tehnički kao što je svugdje u zapadnoj evropi pa i u njemačkoj
jer što bih ja išao na tehnički da mi tamo levat za auto koje je staro 15 godjna kaže da moram da zamjenim 5000 dijelova da bi mogao da vozim
pa nisam budala
Automobil se provjerava zbog svoje sigurnosti i svog života u prvom redu. I ako treba 5000 dijelova promijeniti kako ti kažeš onda i 5000 promijeniti, mada nema potrebe da se odokativno lupamo malo prevelikim ciframa kvarova, jer sam si napisao treba biti realan.
A da te ne citiram ono za majstora kojem te prodavac auta šalje. To bi baš morao da budem idiot pa da mi kaže prodavac gdje da ja provjerim auto i da ga još poslušam...moje pare, moj majstor.
Ali eto ne pokušavam ja da te ubijedim u nešto imaš svoj stav i to je ok, poštujem...
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#157 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
u srbiji je ukinuta starosna granica, ali su uvedene euro norme
samim tim je onemogućen uvoz automobila starijih od 4-5 godina
tako da je bilo slučajeva da ljudi uvezu automobile u srbiju a isti nemaju euro 3 ili 4 normu (ne sjećam se koja je od ove dvije) i onda su se ti isti automobili prebacivali u BiH
bilo je jeftnih Clia u Višegradu jer je neki lik iz Užica uvezao 8 komada i kad nisu zadovoljili norme prebacio ih u Višegrad i tu prodavao
postavlja se pitanje ko će u BiH (ako se ukine starosna granica) vršiti pregled i ustanoviti ima li auto euro norme ili ne?
i dali će se to poštivati?
poznavajući BiH mislim da će ovo biti raj za malverzacije automobilima
samim tim je onemogućen uvoz automobila starijih od 4-5 godina
tako da je bilo slučajeva da ljudi uvezu automobile u srbiju a isti nemaju euro 3 ili 4 normu (ne sjećam se koja je od ove dvije) i onda su se ti isti automobili prebacivali u BiH
bilo je jeftnih Clia u Višegradu jer je neki lik iz Užica uvezao 8 komada i kad nisu zadovoljili norme prebacio ih u Višegrad i tu prodavao
postavlja se pitanje ko će u BiH (ako se ukine starosna granica) vršiti pregled i ustanoviti ima li auto euro norme ili ne?
i dali će se to poštivati?
poznavajući BiH mislim da će ovo biti raj za malverzacije automobilima
- Arc_Angel
#158 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
da tvoje pare tvoj majstor ali ja ti kao prodavac kazem, slusaj mene neinteresuju mahalski majstori da mi razbija pazar mozes samo ici u ovlkasteni servis, pa ti vidi ako hoces da ti prodam auto idi u ovlasteni ( a tamo ja imam svoj tal što ti kao kupac neznas)sinus wrote:i9
A da te ne citiram ono za majstora kojem te prodavac auta šalje. To bi baš morao da budem idiot pa da mi kaže prodavac gdje da ja provjerim auto i da ga još poslušam...moje pare, moj majstor.
Ali eto ne pokušavam ja da te ubijedim u nešto imaš svoj stav i to je ok, poštujem...
ovo nepisem napamet, pisem iz iskustva mog brata koji je dvije godine radio za jenu auto kucu koja se bavi prodajom polovnih automobila i necs vjerovati ali 99% ljudi prihvati da ide na ovlašteni sevis jer misle da su ovlašteni servisi nepotkupljivi
jako je jako puno korupcije
a što se tiče ljudskog faktora, hm čovjek je po prirodi bezobrazno biće bez granica daš mu priliku da koristi situaciju i budi siguran u to da će je koristiti, zato postoji zakonodavstvo da sve detaljno precizira, da nebi doslo ljudskog faktora
-
harka
#159 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
Zna li se nesto konkretno u vezi ovog topica?
Blagodarim
Blagodarim
- corsa
#160 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
I ja cekam da se sta rijesi k'o ozeb'o sunce! 
- slavkoimamodilera
#161 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
Ako i bude ukidanja, svakako ce norma biti postavljena tako da ce se ta granica i poostriti, tako da odustanite od sanjanja da cete uvozit "nove" dvojke, lubenicare pasate i ostalo...corsa wrote:I ja cekam da se sta rijesi k'o ozeb'o sunce!
- corsa
#162 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
[quote=
Ako i bude ukidanja, svakako ce norma biti postavljena tako da ce se ta granica i poostriti, tako da odustanite od sanjanja da cete uvozit "nove" dvojke, lubenicare pasate i ostalo...[/quote]
Pa ko je spomenuo dvojke i lubenicare? Ja mislim da ce se zakon pomjeriti samo na 10 godina starosti, tako da se dvojke opet nece moci uvoziti!
Ako i bude ukidanja, svakako ce norma biti postavljena tako da ce se ta granica i poostriti, tako da odustanite od sanjanja da cete uvozit "nove" dvojke, lubenicare pasate i ostalo...[/quote]
Pa ko je spomenuo dvojke i lubenicare? Ja mislim da ce se zakon pomjeriti samo na 10 godina starosti, tako da se dvojke opet nece moci uvoziti!
- HAVANA
#163 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
Opet vi
Ništa od toga,ako nešta bude ,biće euro norme motora.
- Tahta
#164 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
Nadala se Nada
Što se ismijah majko mila sjetih se stare narodne
"Ko o čemu vojnik o skraćenju kurva o poštenju" a
Bosanac o uvozu auta starijeg od 7 god.
Što se ismijah majko mila sjetih se stare narodne
"Ko o čemu vojnik o skraćenju kurva o poštenju" a
Bosanac o uvozu auta starijeg od 7 god.
-
cevapcinica
#165 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
I ti i tvoje norme.HAVANA wrote:Opet vi![]()
Ja vjerujem da ce biti norma 2 ili 3.
Norme trebaju da ne bi uvozili vozila bez katalizatora.
-
Veljko1
#166 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
jel mi neko moze reci da li se moze uvesti i cariniti motor koji je star 9 godina??'
- olensoner
#167 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
moze, na uvoz motora nema ogranicenjaVeljko1 wrote:jel mi neko moze reci da li se moze uvesti i cariniti motor koji je star 9 godina??'
-
Majjah
#168 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila
Arc_Angel wrote:joj ljudi dragi ako se ovo ukine negine nam opet još više krševa po cestama, i onako jako puno ljudi svake godine pogine na našim putevima u saobraćajnim nesrećama. nije riječ samo o automobilima putničkim, zamislite kamione i autobuse stre po 15 godina tehnički neispravne,
treba biti realan
Meni se kada sam kupio Alfu stalno palio indikator u obliku svjechice ili neke brizgaljke, ali je auto normalno radilo. Kad sam je odvukao u Vitez u ovlasteni Alfin servis, kaze mi covjek da se ne sikiram, da je to samo do kvalitete naseg goriva. Pitam ga ja gdje da sipam,gdje je najkvalitetnije gorivo, kaze on ,,od Slavonskog Broda pa nadalje''