EU stiže u Rumuniju 2007

Vitezanin

#76 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by Vitezanin »

prog321 wrote:nijedan od gornjih parametara ne govore o standardu jedne zemlje.
ocigledno ne znas o cemu pricas. :-)
Ajmo pogledati prosječne plaće, GDP per capita, stope ekonomskog rasta, zaposlenost po sektorima itd.

Tu ćeš vidjeti da smo negdje isti, a negdje da su oni daleko ispred.

Naravno da ti npr ukupni GDP ne govori ništa, ali svejedno možeš dobiti realniju sliku. Čitaj između redova.
prog321

#77 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by prog321 »

To su sve nebitni faktori kada se govori o standardu jedne zemlje.
Pogotovo ako se prica o zemlji kao BiH koja ima preko 50% svojih aktivnosti u sivoj ekonomiji.
Rumuni to imaju puno manje. Pokahontas?

Evo na brzinu cu ti objasniti jer radim nesto dvanesto nevezano za ovo, ali mani se boga ti ekonomije. Mislim da si na istoriji puno pametnije pricao.
Standard se mjeri po zaradi i troskovima zivota baziranu na prosjecnim cijenama. U Ruminiji nema mrljanja oko toga. Znas da je zarada oko 500-600 eura , dok u BiH ne znas. Oficijalno recimo u Sarajevu je toliko ali ja ne znam nikoga kome se pise 1000 KM da nema min 2 hiljade u padze. Oni koji imaju zaradu 700 dobijaju u ruke 1300- 1400, itd.
Znaci, oficijalno je zarada tu isto kao u Rumuniji, ali u stvarnosti BiH zarada je puno veca.

Onda idu troskovi.

Poredimo Sareajevo-Bukurest. Dobijemo sljedeci rezultat:
--
Consumer Prices in Bucharest are 3.05% higher than in Sarajevo
Consumer Prices Including Rent in Bucharest are 10.92% higher than in Sarajevo
Rent Prices in Bucharest are 50.58% higher than in Sarajevo
Restaurant Prices in Bucharest are 26.22% higher than in Sarajevo
Groceries Prices in Bucharest are 1.28% higher than in Sarajevo
https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... =Bucharest

Po tome vidimo da su cijene u Bukurestu puno vece od onih u Sarajevu. Ali realna zarada je veca u Sarajevu. Znaci, standard je veci kod nas.

Hajd' zdravo. :-D
Vitezanin

#78 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by Vitezanin »

Cijene u Bukureštu apsolutno nisu veće nego u SA nego su skoro iste. Podatke iznad može unijeti 100, 200, 500 ljudi, nije bitno. Mislim da čak u ovoj tabeli ovdje i ima broj unosa. To ti daje samo dio odgovora, a nama treba cijela slika. Site koji si naveo je ok, ali znaš li koliko podataka tu unose expats? Da te napomenem, to su uglavnom ljudi koji žive u skupljim stanovima i jedu u skupljim restoranima. To su samo dva podataka. Da li ti na osnovu toga možeš izvući zaključak da se kod nas bolje živi? Ne.

Također, suludo je zanemariti i smatrati nebitnim makroekonomske pokazatelje. Oni ti jasno govore u kojem smjeru ide CIJELA zemlja.

Da bi shvatio kako neko mjesto funkcionira, moraš ga posjetiti, vidjeti i razgovarati s ljudima koji tu žive.

Plaće u pojedinim strukama su manje nego kod nas (u školama, pogotovo na istoku zemlje), veće u drugim (npr u trgovinama i sličnim poslovima), ali posla itekako ima. Je li bolje da imaš kućanstvo s jednom plaćom od 500 Eura ili dvije s 400 Eura ?

Stanovi, rentanje i to, iste k'o u Sarajevu. Ako lažu građani Bukurešta, onda lažem i ja.

Izuzetno malo ljudi u BiH ima iznad 1000. Ne znam kakvim s ljudima okružen, ali čak i u Sarajevu je stvar ista kao i u drugim sredinama u BiH.

Standard u BiH definitivno nije viši. On je, ponavljam, skoro isti kao u Rumunjskoj s tim da je u Rumunjskoj ipak viši. Plus, ta država grabi naprijed i prešišala je većinu zemalja u regiji i to je samo početak.

Ono gdje je BiH u prednosti jeste da su ekstremi između bogatih i siromašnih kod nas manji nego u Rumunjskoj i generalno odnos između razvijenijih i nerazvijenih dijelova obje zemlje je manje izražen u BiH. Rumunjska je također prošla znatno agresivniju ekonomsku tranziciju (i još prolazi) za razliku od nas.

Vrijeme u kojem smo Rumunjsku, pa i Bugarsku, promatrali kao mjesta isključive bijede su prošlost i mislim da je vrijeme da se taj mit stavi pod zemlju.
Kikibombona

#79 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by Kikibombona »

prog321 wrote: Standard se mjeri po zaradi i troskovima zivota baziranu na prosjecnim cijenama. U Ruminiji nema mrljanja oko toga. Znas da je zarada oko 500-600 eura , dok u BiH ne znas. Oficijalno recimo u Sarajevu je toliko ali ja ne znam nikoga kome se pise 1000 KM da nema min 2 hiljade u padze. Oni koji imaju zaradu 700 dobijaju u ruke 1300- 1400, itd.
Znaci, oficijalno je zarada tu isto kao u Rumuniji, ali u stvarnosti BiH zarada je puno veca.
Sta bolan, ne znas nijednog pekara, gradjevinskog radnika, trgovca, i masu drugih?

Sarajevo nije nikakav pokazatelj. Jucer mi prica komsija, zaposlio se u pekari. 600km plata. I kaze da ni u jednoj pekari nije imao vecu, da su u ovoj najbolje plate. I kar'nu, da izvines, ima sa strane. Presretan i sa tim, casti raju. Oni robovi u Preventu imaju izmedju 600-700km i presretni zbog toga. U trgomarketima plate 400-500km, ko ima 600 car je. Konobar 500-600km i jos sto zavrne to mu je. U Mitalu oko 900km i to je najjaca plata uz rudnik. Telekom, Elektroprivreda i sl. imaju preko milje i to je sve. Brdo raje ne radi, cope koji dinar sa strane i na grbaci su roditelja ili dijaspore. U mnogim slucajevima jedno u porodici radi pa se jedva zivotari. Tako ti je u Zenici druze moj. Ocaj zivi. 1% zivi odlicno, 10% dobro, dok ostali zivotare ili se bas pate.

Ti si care potpuno odvojen od realnosti.
prog321

#80 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by prog321 »

Znaci, ti vjerujes ono sto ti ljudi kazu vise od oficijalnog indeksa cijena ? :-)
Mislim ako postoji jedan index da mu se moze vjerovati onda je taj.

Ukratko cu ti objasniti kroz sta prolaze Bugarska i Rumunija.
Isto ono kroz sta je prosla recimo Poljska prije desetak godina. Ulaskom u EU, Rumunija je dobila milione eura od pristupnih fondova ali i velike svote novca od EU banki. Ako pazljivo gledas rumunski rast primjetit ces da im se dug dize od ulaska u EU srazmjerno rastom BDPa.
To je utaban kolosjek svih postkomunistickih zemalja. Dobiju veliki priliv novca iz EU, izgrade kilometre puteva i GDP im eksponencijalno raste. Taj svjez priliv novca naravno ima uticaja i na plate i generalno standard zivota. Ali, problem u Rumuniji kao i Poljskoj, Hrvatskoj itd, je taj da frisak novac ide u jednom smjeru prema politickoj eliti . Znaci, manji procenat ljudi koji zive kao lordovi dok taj skok u standardu za obicnog covjeka je izrazen vise rastom cijena nego rastom plata.
I u tome se vidi razlika izmedju jedne uspjesne drzave i ekonomije kao sto neko spomenu Juznu Koreju (inace zemlja koja se jedino moze porecditi sa Njemackom ) i jedne banana, propale drzave. A Rumunija u biti je nestabilna drzava koja kratkotrajno uziva 5 minuta svoje slave, kao Hrvatska prije 10 godina, dok svi ti dugovi ne dodju na naplatu.
Rast GDP je najveca ubleha u svijetu ekonomije, zapamti to, Vecinom to bankari koriste da bi upumpali jos vise duga u vec zaduzenu drzavu.
Ako taj rast ne prati rast izvoza, u biti imas nakardnu drzavu koja stoji na santi leda. Dok se ne istopi.
Uostalom, ne idu oni na proteste jer im je dobro. :-)
prog321

#81 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by prog321 »

De ba Kiki, pekarski prodavaci u Rumuniji plivaju u novcu?
Kad bi ti poredio rumunske Zenice pao bi u nesvjest
Ono kad uletis bez osjecaja za vrijeme i prostor :-)
Kikibombona

#82 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by Kikibombona »

prog321 wrote:De ba Kiki, pekarski prodavaci u Rumuniji plivaju u novcu?
Ne samo pekari. Vodece firme u ZE su Mital, Prevent, Almi, Cimos. Niko nema milju. Plate u jacim firmama su 700-800, u ovim slabijim 500-600. To je neki prosjek. U stamparijama ljudi imaju 600, maksimalno 700km. Gradjevinske firme 700-800. Trgovine 400, 500, 600. Komsija se nedavno zaposlio kao automehanicar, sa iskustvom, 700km. Kladionice 600-700km. U knjigovodstvenim servisima imaju po 800-900. Zastitari imaju 600-700 a rade po 12 sati dnevno. Na salterima u bankama do milje itd.

Komsija jedan radi vec par godina u gradjevinskoj firmi. Nema dan radnog staza iako radi. 600-700 plata, zavisi koliko ga polomi taj mjesec. I covjek sretan sto radi. Prejebeno je naci posao bilo kakav.

Znam bruku ljudi. Bez faksa jarane nema milje, osim na budzetu. Ima MMF, moze se.

Tebe je neko jebeno slagao. Zivi se puno gore nego mislis, puno puno gore. Malo ko ima sa strane prihode. Takvi su rijetkost. U dosta slucajeva radi samo jedno. Velika vecina ZAPOSLENIH zivotari, od prvog do prvog.
Last edited by Kikibombona on 06/02/2017 11:40, edited 2 times in total.
bh.tornjak

#83 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by bh.tornjak »

prog321 wrote:Znaci, ti vjerujes ono sto ti ljudi kazu vise od oficijalnog indeksa cijena ? :-)

Isto ono kroz sta je prosla recimo Poljska prije desetak godina. Ulaskom u EU, Rumunija je dobila milione eura od pristupnih fondova ali i velike svote novca od EU banki. Ako pazljivo gledas rumunski rast primjetit ces da im se dug dize od ulaska u EU srazmjerno rastom BDPa.
To je utaban kolosjek svih postkomunistickih zemalja. Dobiju veliki priliv novca iz EU, izgrade kilometre puteva i GDP im eksponencijalno raste. Taj svjez priliv novca naravno ima uticaja i na plate i generalno standard zivota. Ali, problem u Rumuniji kao i Poljskoj, Hrvatskoj itd, je taj da frisak novac ide u jednom smjeru prema politickoj eliti . Znaci, manji procenat ljudi koji zive kao lordovi dok taj skok u standardu za obicnog covjeka je izrazen vise rastom cijena nego rastom plata.
I u tome se vidi razlika izmedju jedne uspjesne drzave i ekonomije kao sto neko spomenu Juznu Koreju (inace zemlja koja se jedino moze porecditi sa Njemackom ) i jedne banana, propale drzave. A Rumunija u biti je nestabilna drzava koja kratkotrajno uziva 5 minuta svoje slave, kao Hrvatska prije 10 godina, dok svi ti dugovi ne dodju na naplatu.
Rast GDP je najveca ubleha u svijetu ekonomije, zapamti to, Vecinom to bankari koriste da bi upumpali jos vise duga u vec zaduzenu drzavu.
Ako taj rast ne prati rast izvoza, u biti imas nakardnu drzavu koja stoji na santi leda. Dok se ne istopi.

kakve milione Eura....???

Drug....radi se o milijardama a slobodno se moze reci o desetinama milijardi...
drugo, ulaskom u EU su "legli na sisu" i tako se umumpavaju milijarde da ti se u glavi zavrti....isto su privatizovali (prodali) sto se moglo prodat )....plus sto se i pored toga zaduzuju kod raznih finansijskih organizacija....
...od tih para i kredita napravili nesto infrastrukture i to je to......nesto je doslo investicijama...
s druge strane Rumunska ekonomija a samim tim i roba ima SLOBODAN pristup EU trzistu....
i opet su u qurtzu

ako pogledas BH i nase firme...razlika je u tome da su to vecinom samoodrzive firme i pogoni koji su u privatnim rukama i koje vode privatnici...dakle 100% domace i pamet i radna snaga a i taj kapital (bez obzira koliki je)....
nemamo pristup novcanim institucijama...nemamo slobodan pristum trzistu EU...moramo uzimati skupe kredite...mnoge firme (velike) nisu privatizovane...tj. nisu prodate).
i na kraju....treba napomenuti sa koje pozicije je BiH startovala....opljackana,porusena,devastirana.....

jedan primjer....juce ili prekjuce vidjeh dizel-el. lokomotivu koja je udarila u autobus u M.Zvorniku (ili okolini)....
bila je to 661-302.....lokomotiva je bila Bosanska...nekada....al sse preselila (humano) u Srbiju...

i jos jednom.....uporedjuju zemlju koja je imala i jos uvijek ima pristup svim mogucim fondovima....
Last edited by bh.tornjak on 06/02/2017 11:39, edited 1 time in total.
prog321

#84 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by prog321 »

Kikibombona wrote:
prog321 wrote:De ba Kiki, pekarski prodavaci u Rumuniji plivaju u novcu?
Ne samo pekari. Vodece firme u ZE su Mital, Prevent, Almi, Cimos. Niko nema milju. Plate u jacim firmama su 700-800, u ovim slabijim 500-600. To je neki prosjek. U stamparijama ljudi imaju 600, maksimalno 700km. Gradjevinske firme 700-800. Trgovine 400, 500, 600. Komsija se nedavno zaposlio kao automehanicar, sa iskustvom, 700km. Kladionice 600-700km. U knjigovodstvenim servisima imaju po 800-900. Na salterima u bankama do milje itd.

Znam bruku ljudi. Bez faksa jarane nema milje, osim na budzetu. Ima MMF, moze se.

Tebe je neko jebeno slagao. Zivi se puno gore nego mislis, puno puno gore. Malo ko ima sa strane prihode. Takvi su rijetkost. U dosta slucajeva radi samo jedno. Velika vecina ZAPOSLENIH zivotari, od prvog do prvog.

Neobrazovanog kadra ima pogotovo u Rumuniji.
Da je bajno, nije nigdje. Nisam ni rekao da nam je bajno, Samo je bolje nego u Rumuniji.
prog321

#85 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by prog321 »

bh.tornjak wrote:
prog321 wrote:Znaci, ti vjerujes ono sto ti ljudi kazu vise od oficijalnog indeksa cijena ? :-)

kakve milione Eura....???

Drug....radi se o milijardama a slobodno se moze reci o desetinama milijardi...
drugo, ulaskom u EU su "legli na sisu" i tako se umumpavaju milijarde da ti se u glavi zavrti....isto su privatizovali (prodali) sto se moglo prodat )....plus sto se i pored toga zaduzuju kod raznih finansijskih organizacija....
...od tih para i kredita napravili nesto infrastrukture i to je to......nesto je doslo investicijama...
s druge strane Rumunska ekonomija a samim tim i roba ima SLOBODAN pristup EU trzistu....
i opet su u qurtzu

ako pogledas BH i nase firme...razlika je u tome da su to vecinom samoodrzive firme i pogoni koji su u privatnim rukama i koje vode privatnici...dakle 100% domace i pamet i radna snaga a i taj kapital (bez obzira koliki je)....
nemamo pristup novcanim institucijama...nemamo slobodan pristum trzistu EU...moramo uzimati skupe kredite...mnoge firme (velike) nisu privatizovane...tj. nisu prodate).
i na kraju....treba napomenuti sa koje pozicije je BiH startovala....opljackana,porusena,devastirana.....

jedan primjer....juce ili prekjuce vidjeh dizel-el. lokomotivu koja je udarila u autobus u M.Zvorniku (ili okolini)....
bila je to 661-302.....lokomotiva je bila Bosanska...nekada....al sse preselila (humano) u Srbiju...

i jos jednom.....uporedjuju zemlju koja je imala i jos uvijek ima pristup svim mogucim fondovima....
Nisam slagao.
Hiljadu miliona je milijarda. Znaci, nekoliko (hiljada) miliona eura :-D

Inace se potpuno slazem sa tvojim tekstom. :thumbup:
Kikibombona

#86 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by Kikibombona »

prog321 wrote:Neobrazovanog kadra ima pogotovo u Rumuniji.
Da je bajno, nije nigdje. Nisam ni rekao da nam je bajno, Samo je bolje nego u Rumuniji.
Ne znam kako je tamo, zaista. Poslom imam tu i tamo kontakta sa Rumunima, ali ih nisam ispitivao...

Ovdje je ocajno. Plate su male u odnosu na troskove, mnogi poslodavci ne uplacuju penziono i zdrastveno. I sto je najgore jarane - NEMA POSLA. Nemas pojma kako je zajebano naci posao, bilo kakav. Imam drugara i poznanika raznih, sa faksom i bez, koji se ubise da nadju posao. I kad nadjes, ocaj, izrabljivanje i mobing za male pare, bez da te prijavi. Imas dosta djevojaka sa faksom koje rade u buticima i kaficima za 500-600km. Brutalna sirotinja.

Da nam je vise posla, sve bi bilo drugacije, makar plate bile 500-600km. Samo da se mladi zaposle, da ne propadaju u kaficima i kladionicama, troseci crkavicu od roditelja. Ljudi trpe mobing jer znaju koliko je tesko naci bilo kakav posao. Da je stopa nezaposlenosti niza, makar plate bile 500km, ljudi bi sacuvali dostojanstvo a gazde bi se ponasale uljudnije. Ovako si kao rob. Imas porodicu ili kredit, moras raditi. Otkaz ne smijes dati jer znas da moze proci godina-dvije-tri da nadjes drugi posao. To je strasno. Narod je sludjen i isprepadan.

Kod mene u mahali ima bruka momaka i djevojaka koji ne rade. 2-3-5 markica od roditelja dnevno i to im je zivot.

Da se sutra u ZE otvori firma sa platom od 400km, vjeruj da bi mogli zapsoliti par hiljada za te pare. Toliko je situacija losa. I kamo srece da dodje jedna takva... Slabo nam ko navraca. A takva je cijela drzava. Ima ljudi koji dobro zive, ni meni nije lose, jebaji ga, ali vecina zivotari, velika vecina.
prog321

#87 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by prog321 »

odakle roditeljima tih 3 do 5 maraka dnevno ako je toliko lose ?

vidis moje iskustvo je sasvim drugacije. Omladina u BiH ne radi jer znaju da imaju kuce / stanove od roditelja. Imaju dnevno za kafe i palamude o millionima u inostranstvu. Tu im je i cilj da raspale. Nece ni da razmisljaju o poslu u BiH za 5 stoja.
evo ja otvoreno kazem ko god hoce posao u BiH moze ga naci. Ali neobrazovani krkan sanja platu kao u Njemackoj a troskovi bosanski :-)
VladaFBiH

#88 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by VladaFBiH »

Poslom sam često u Bukureštu i u kontaktu sa 300+ ljudi... tamo se neuporedivo bolje živi i imaju problem (Bukurešt) jer nemaju dovoljno radne snage i jako je teško naći zaposlenike jer svi imaju posao... za ostatak Rumunije zaista ne znam ali je Bukurešt daleko ispred nas
VladaFBiH

#89 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by VladaFBiH »

Edin H. wrote:
Maverick78 wrote:Pa dobro ima i pozitivnih primjera, nisu baš svi na socijali [emoji1]
Ali da ih ima more, ima, makar što se Švedske tiče...
I da, prosjaka što ima, to je iz Rumunije. Nikada ih prije nije bilo dok Rumunija nije ušla u EU. Ima ih sada, pa skoro ispred svakog tržnog centra ili slično. Švedi nemaju zakon kako bi ih uklonili, a oni tvrde nakon ispitivanja da ne dolaze organizirano... valjda se boje tih svojih bossova. Nejse, išli su sa ove neke televizije u ta mjesta odakle dolaze neki od tih prosjaka koje su intervjuisali... To na šta liči, naši manji gradovi te veličine su Amerika za ono [emoji50] katastrofa, ali bukvalno...

Skickat från min iPhone via Tapatalk
Ali opet covjeku milo oko srca kada ih vidi sa bebom u narucju po londonskoj podzemnoj zeljeznici sa papiricem napisanim na engleskom - ja sam iz Bosne, pomozite. :wink:

Kad joj progovoris na nasem, bjez :D
isto je i u Parizu :)
Kikibombona

#90 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by Kikibombona »

prog321 wrote:odakle roditeljima tih 3 do 5 maraka dnevno ako je toliko lose ?

vidis moje iskustvo je sasvim drugacije. Omladina u BiH ne radi jer znaju da imaju kuce / stanove od roditelja. Imaju dnevno za kafe i palamude o millionima u inostranstvu. Tu im je i cilj da raspale. Nece ni da razmisljaju o poslu u BiH za 5 stoja.
evo ja otvoreno kazem ko god hoce posao u BiH moze ga naci. Ali neobrazovani krkan sanja platu kao u Njemackoj a troskovi bosanski :-)
Stednja jarane. Mora ti dijete izaci, dok je mlado, na sok, pivu ili kafu. Za to se mora skuckati ako je ikako moguce. Neko ce izdvojiti 50 - neko 100 mjesecno da nezaposleno dijete ima neki dzeparac. Citava moja (ratna) generacija je tako kuckala. Neko od roditelja moze dobiti 2, neko 3, neko 5, a malo ko cenera. Uzmes pive za to i lagano. Isto tako rade novi klinci, od rata naovamo. Nista se ne mijenja.

Klinci hoce raditi. Nedavno sam renovirao stan i dosta su mi pomogli. U jednu ruku je zalosno a u drugu pohvalno koliko su to skromna djeca. Svi oni hoce raditi care moj. Moj drug ima posao u HR i vodi nase momke dole. Svi me pitaju da ih ubacim, da idu raditi. Nece da rade samo babini sinovi. Boli ih kita, stari ce izvaliti stoju kad god treba za provoda. Ovi momci sto nemaju SVI hoce raditi. Ako ne vjerujes, dodji pa se uvjeri. I to ne kazem samo ja za svoju mahalu, svi su takvi. Ima babinih sinova i klosara, ali velika, ogromna vecina hoce da radi. Ali, nema..
prog321

#91 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by prog321 »

imam rodbine i poznanike u Zenici i Travniku . Ta regija jeste najlosija u Federaciji ali nije ni blizu toliko lose kako ti opisujes. Mladi svagdje hoce da rade ali nemaju disciplinu i znanje da bi dugorocno radili u ozbiljnoj firmi.
Velika boljka kod nas je rad na crno i manjak tih low skill poslova. To stoji. Ali u citavom istocnom bloku je tako. Nije kod nas nista losije nego bilo gdje istocnije od Odra.
I primjetio sam da volis preuvelicavati :-D
Thorgerson

#92 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by Thorgerson »

Iskreno, ja ne bih volio da kod nas izadje eto 100-ak hiljada ljudi na ulice.

Jer bi nastalo sranje.

Izaslo je bilo onda kolko jel 6-7000 pa smo uspjeli zapaliti (bespotrebno) zgradu kantona i zgradu Predsjednistva - dakle dvije ustanove koje nisu imale nikakve veze sa tadasnjim protestima.

Da izadje 100.000 ja vam garantujem da bi grad bio poharan. Napravili bi desetine miliona stete i ne bi nista dobili.

Jer mi ne znamo pretestovati, a nije toliko ni do nas - toliko su nas rasparcali da raja nema pojma ni gdje da protestuje, ni ko je kriv za situaciju. Jel to opstina? Jel to kanton? jel to vlada federacije? jel vlada RS-a? Jel vlada drzave? Jel OHR?

I to je i namjerno uradjeno. Da se narod pogubi da ne zna gdje udara / mislim bukvalno gdje da udari.
bh.tornjak

#93 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by bh.tornjak »

prog321 wrote:odakle roditeljima tih 3 do 5 maraka dnevno ako je toliko lose ?

imam takvih u familiji......pricaju kako im je reko/rekla prijateljica kako njihov tetak/tetka zaradjuju po 4-6000 Ojra....
zive u tom svom snu kad ce neko da ih pokupi da i oni "namlate" love...
kad ih pitas sta znaju da rade....onda tajac....muk tisina...a nako kraceg razmisljanja ...et radilo bi to bilo sta.....ne mora bas toliko da zaradjuje...bilo bi zadovoljno i sa 3.500 Ojra...
do kulminacije dodje kada kazes da to nije ni blizu toga....da plate nisu ni blizu tih cifara kojima se "udaraju"...pa spomenes troskove...
onda lazes...jerbo tamo necija tetka je rekla istinu....

uglavnom sve se to moze opisati nekim izrekama kao npr:
"ne daj Boze nikom"...
"od zla oca i gore matere"....
"zapali zasmrdilo ne bi"....
"mrsko radit raakija dusa,za cigarom oci ispadose"...
"blago kuci koju oni promase"....

itd
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#94 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by _BataZiv_0809 »

Kad progi krene lupat gluposti univerzum se trese.
prog321

#95 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by prog321 »

inace nisi tako 'rabar sam stati pred svoju izjavu.
ocekivao sam da kao mis proviris iza ledja jaceg igraca. :-D
jos kad bi znao tacno reci sta je glupost ? :-)
bh.tornjak

#96 Re: EU stiže u Rumuniju 2007

Post by bh.tornjak »

ministar pravde je bacio peskir u ring...
ko je sledeci....?

ne vjerujem da ce rumuni stati.....idu dalje...
Post Reply