EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.

Moderator: Bloo

Post Reply
User avatar
IceCat
Posts: 82
Joined: 28/08/2013 08:44

#1 EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by IceCat »

Evo još jedne pomalo mučne teme.

Kao građanina BiH koji je kao i većina sugrađana građanin trećeg reda u EU, već neko vrijeme me muči pitanje odnosa EU prema tzv. "zemljama trećeg svijeta" u koje spadaju i praktično njima susjedne evropske zemlje poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Albanije itd.

Ono što sam barem ja primijetio je to da su članice EU koje "ispunjavaju uslove za članstvo" ustvari isključivo rimokatoličke države. Da, u njih ubrajam i Rumuniju, Bugarsku i Grčku, "pravoslavne" zemlje koje Božić slave 25. decembra, čime su praktično obećale da će jednoga dana (limburga mjeseca) preći na Katoličanstvo, bar kako sam čuo od par Bugara koje poznajem. Dakle, samo odanost Papi je uslov za EU, barem koliko se meni čini. Tu ne računam bogate protestantske zemlje, jer Rimokatolička crkva iako de jure "neprijateljska" de fakto nema ništa protiv ovakvog oblika Hriščanstva (Božić 25. decembra...).

Ono što je po meni veliki problem za prihvatanje gore pomenutih zemalja u članstvo je isključivo religija, tj. malo drugačiji oblik Hrišćanstva ili nedaj bože Islam. EU zemlje pravoslavce i muslimane ostraščeno nazivaju "šizmaticima", a takvima u Evropskoj uniji definitivno nije mjesto. Da pojasnim malo ovakav moj stav.

EU stav o nekakvim "ekonomskim" i "demokratskim" uslovima za članstvo slobodno okačite mačku o rep. Prijem Rumunije, čije žene su do prije svega par godina od "ispunjavanja uslova za članstvo" dolazile u BiH kao prostitutke koje su se i bukvalno prodavale na pijacama (ne "usluga", kupiš ih ko robu) može biti samo rezultat ovakvog stava o "ispunjavanju uslova". Bijeda u ovoj "EU" državi čak je i nama Balkancima još uvijek neshvatljiva. To valjda objašnjava njihovo shvatanje ljudskih prava - radi se o zemlji gdje se djevojčice od 12 godina "prodaju", pardon, "udaju" kao životinje. Slično je i u Ukrajini, ali oni ne mogu u EU jer šizmatici su to. Što se tiče ekonomije, mislim da je malo smiješno porediti Rumuniju i Bugarsku sa na primjer Turskom, koja ipak ima solidnu demokratiju, turizam, bivša je imperija, a standard ima tendenciju porasta. Ali muslimani su to. Pola Kipra (grčkog) može u EU ali turski dio ne može - ni u kom slučaju. Nikozija je fizički podijeljena koliko se sjećam u to vrijeme nekakvim drvenim zidom, ali samo u BiH su podjele problem. Kakvo licemjerje.

Tu je i presedan sa poklanjanjem hrvatskog državljanstva BH građanima katoličke vjeroispovjesti, čak i onima koji možda nikada nogom nisu kročili u Hrvatsku. Građani BiH "šizmatici" su opaki, primitivni i siromašni, a građani iste države katoličke vjeroispovjesti su prepošteni, super moderni i ekstremno bogati. Pa njihovi građani mogu živjeti na ulici i raditi na crno u EU, a šizmaticima se i te kako postavlja pitanje gdje im je ugovor za stanovanje, mjesecima čekaju odobrenje za rad čak iako su vrhunski traženi stručnjaci. Prosto rečeno, moj komšija katolik iz iste zgrade može gdje hoće živjeti u "demokratskoj" EU a ja ne. Ja sam svake godine u Hrvatskoj na moru, a on u Hrvatsku nikada nogom nije kročio. Samo da napomenem da Austrija neće dati državljanstvo Nijemcu samo na osnovu istog jezika ili "narodnosti" a pogotovo vjeroispovjesti. Lihtenštajn također ni u kom slučaju - tamo je uslov 30 godina neprekidnog života za državljanstvo. Švajcarska pogotovo ne.

Takođe zanimljiva stvar u svemu ovome je takozvani EEA ili evropski ekonomski prostor koji obuhvata i države koje formalno nisu članice EU: Norveška, Island, Andora, San Marino, Monako, Lihtenštajn, Švajcarska i naravno Vatikan. Sve odreda rimokatoličke zemlje. Kao i da jesu u EU.

Ovaj topic vjerovatno će gorko razočarati one koji se nadaju, ako ništa bar za svoju djecu da će BiH jednog dana (limburga mjeseca) ući u EU i omogućiti im život u emigraciji (jer šizmatici su osuđeni da budu vječita puka sirotinja). Identično je i sa svim ostalim "šizmatičkim" državama. Posebno Turska kojoj se već decenijama obećava ulazak u EU. Samo se moraju krstit. To su im valjda zaboravili reći. Pitanje je samo koliko će im vremena trebati da to shvate.

Island može odmah u EU, ali građani to svakako neće podržati jer stavljanje "šapa" ECB na islandske finansije i rigorozni zakoni o ribarenju koje je islandska osnovna privredna djelatnost mogu zaista finansijski upropastiti ovu državu. Slično je i sa Norveškom. Ali EU "slobodu" su isposlovali. Dali bi oni EU rado svoju teritoriju, kad bi samo znali da će to preživjeti. Ali vjeroispovjest je sasvim dovoljna. Baš kao što je i Hrvatska oduvijek imala bezvizni režim, i mnogo prije EU ali ne i Češka na primjer. Ipak su to bivši komunisti, a to se mora malo kazniti, ne može to tako čas bi vjernik bio a čas ne, al' ajd' većinom svi barem imaju imena koja su Vatikanu po volji.

Moje mišljenje je da inkvizicija još uvijek živi ali u drugačijem obliku. Možda pretjerujem, ali način na koji EU tretira (bolje rečeno šikanira) nekatoličko (šizmatičko) stanovništvo mi ostavlja utisak da smo kažnjeni samo zbog religijske pripadnosti, pa bili u duši i vatreni ateisti. Dakle, ništa drugo do čista genetska segregacija po oprobanom nacističkom modelu.

Treba li da spomenem da EU 2021. godine vraća vizni režim gore pomenutim šizmaticima, ovaj, pardon, državama?

Kakvo je vaše mišljenje o tome?
manki
Posts: 2075
Joined: 24/12/2003 00:00
Location: Sarajevo

#2 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by manki »

Nije mi se dalo citati citav tekst, ali htjedoh samo da spomenem da EU ne vraca vizni rezim, i pogotovo ne vraca iskljucivo tim gore pomenutim zemljama. EU uvodi ETIAS, sto nije isto sto i vizni rezim, i ne uvodi ga kao sto rekoh samo za pomenute zemlje, nego za sve ne-EU zemlje, dakle barem to nema nikakve veze s religijom.
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#3 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by insomnia78 »

Cenim da je sljedeca stvar predlog ds se okrenemo braci pravoslavcima?
User avatar
mousstapha
Posts: 4181
Joined: 14/07/2008 03:13
Location: Stuttgart

#4 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by mousstapha »

Ja nemam nista protiv da slavimo Bozic 25. decembra. Pajel? Iaonko nismo vidjeli nekog hajra od arapskih investicija.
zposao
Posts: 2578
Joined: 22/03/2019 09:27

#5 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by zposao »

Ahahahahaha :lol:
Vatikanska urota bre. Ceo svet protiv nas. :D
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#6 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by insomnia78 »

mousstapha wrote:Ja nemam nista protiv da slavimo Bozic 25. decembra. Pajel? Iaonko nismo vidjeli nekog hajra od arapskih investicija.
Opet vera za veceru?
User avatar
animals
Posts: 21500
Joined: 19/04/2013 22:13

#7 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by animals »

Super tema..
kako ja ne vidim nista od tog hajira...
niko me ne jebe ni 5% sto sam rimokatolik..
u toj Rimokatolickoj uniji..
User avatar
Dope_Man
Posts: 7773
Joined: 03/06/2016 16:31

#8 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by Dope_Man »

Bolan, pobogu, aman zaman i sve ostalo... jesi li imalo razmislio prije pisanja ovog posta? Je li tebi jasno da je kompletna centralna i zapadna Evropa jednostavno sacinjena od zemalja koje su kroz stoljeca bile dominantno pod utjecajem katolicizma zbog historije koja seze sve do podjele Rimskog carstva na istocno i zapadno?

Je li ti takodjer jasno da su to, uglavnom, neke od najrazvijenijih drzava svijeta?

Evropska Unija je pocela kao ekonomska unija par bogatih drzava kojima ce osigurati jos bolju poziciju svjetskoj ekonomiji. To i danas jeste, samo je vremenom dobila i druge odrednice. Siri se, izmedju ostalog, kada su potencijalni kandidati i ekonomski dovoljno organizovani da se pridruze jer im ne treba bolest vec nov, zdrav misic. Naravno, zbog drugih politickih pitanja neke drzave koje nisu ekonomski relevantne su primljene da bi se granice na mapi pomjerale i utjecaj Rusa na iste smanjio.

I ono najvaznije - religija postaje sve manje znacajna upravo u najvaznijim clanicama EU, jer generalno religija gubi svoj utjecaj tamo gdje vlada blagostanje, obrazovanje itd.. Za koju deceniju nijedna od tih zemalja se nece zvati ''katolickom''. Bice i dalje ekonomske sile, dok ce ''islamske'' i ''pravoslavne'' bajate drzave poput nase i dalje radjati nove radnike za njihove ekonomije.
User avatar
animals
Posts: 21500
Joined: 19/04/2013 22:13

#9 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by animals »

Pa normalno..
te zemlje su i ekonomski i kulturno i svakako najace u Evropi..
EU je napravljena na temelju da zemlje koje su u nekakvoj uniji ne ratuju..
znaci, prvo mir, pa onda ekonomija, i sve ostalo..
znaci kad se ukulturis, kad postanes normalan i pocnes privredjivati, dobrodosao..
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#10 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by HAVANA »

animals wrote: znaci kad se ukulturis, kad postanes normalan i pocnes privredjivati, dobrodosao..
To,a i slabo koga boli qrac kojem se manituu molis,il ne molis...Bar je meni tako bilo.
User avatar
animals
Posts: 21500
Joined: 19/04/2013 22:13

#11 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by animals »

HAVANA wrote:
animals wrote: znaci kad se ukulturis, kad postanes normalan i pocnes privredjivati, dobrodosao..
To,a i slabo koga boli qrac kojem se manituu molis,il ne molis...Bar je meni tako bilo.
Ma stvarno zaboli koga za tim..kom se Bogu molis..
a ti kome je to vazno, stoje i cekaju na granicama te EU..
Dangubic
Posts: 795
Joined: 01/12/2019 15:11

#12 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by Dangubic »

IceCat wrote: 01/09/2019 22:10 Evo još jedne pomalo mučne teme.

Kao građanina BiH koji je kao i većina sugrađana građanin trećeg reda u EU, već neko vrijeme me muči pitanje odnosa EU prema tzv. "zemljama trećeg svijeta" u koje spadaju i praktično njima susjedne evropske zemlje poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Albanije itd.

Ono što sam barem ja primijetio je to da su članice EU koje "ispunjavaju uslove za članstvo" ustvari isključivo rimokatoličke države. Da, u njih ubrajam i Rumuniju, Bugarsku i Grčku, "pravoslavne" zemlje koje Božić slave 25. decembra, čime su praktično obećale da će jednoga dana (limburga mjeseca) preći na Katoličanstvo, bar kako sam čuo od par Bugara koje poznajem. Dakle, samo odanost Papi je uslov za EU, barem koliko se meni čini. Tu ne računam bogate protestantske zemlje, jer Rimokatolička crkva iako de jure "neprijateljska" de fakto nema ništa protiv ovakvog oblika Hriščanstva (Božić 25. decembra...).

Ono što je po meni veliki problem za prihvatanje gore pomenutih zemalja u članstvo je isključivo religija, tj. malo drugačiji oblik Hrišćanstva ili nedaj bože Islam. EU zemlje pravoslavce i muslimane ostraščeno nazivaju "šizmaticima", a takvima u Evropskoj uniji definitivno nije mjesto. Da pojasnim malo ovakav moj stav.

EU stav o nekakvim "ekonomskim" i "demokratskim" uslovima za članstvo slobodno okačite mačku o rep. Prijem Rumunije, čije žene su do prije svega par godina od "ispunjavanja uslova za članstvo" dolazile u BiH kao prostitutke koje su se i bukvalno prodavale na pijacama (ne "usluga", kupiš ih ko robu) može biti samo rezultat ovakvog stava o "ispunjavanju uslova". Bijeda u ovoj "EU" državi čak je i nama Balkancima još uvijek neshvatljiva. To valjda objašnjava njihovo shvatanje ljudskih prava - radi se o zemlji gdje se djevojčice od 12 godina "prodaju", pardon, "udaju" kao životinje. Slično je i u Ukrajini, ali oni ne mogu u EU jer šizmatici su to. Što se tiče ekonomije, mislim da je malo smiješno porediti Rumuniju i Bugarsku sa na primjer Turskom, koja ipak ima solidnu demokratiju, turizam, bivša je imperija, a standard ima tendenciju porasta. Ali muslimani su to. Pola Kipra (grčkog) može u EU ali turski dio ne može - ni u kom slučaju. Nikozija je fizički podijeljena koliko se sjećam u to vrijeme nekakvim drvenim zidom, ali samo u BiH su podjele problem. Kakvo licemjerje.

Tu je i presedan sa poklanjanjem hrvatskog državljanstva BH građanima katoličke vjeroispovjesti, čak i onima koji možda nikada nogom nisu kročili u Hrvatsku. Građani BiH "šizmatici" su opaki, primitivni i siromašni, a građani iste države katoličke vjeroispovjesti su prepošteni, super moderni i ekstremno bogati. Pa njihovi građani mogu živjeti na ulici i raditi na crno u EU, a šizmaticima se i te kako postavlja pitanje gdje im je ugovor za stanovanje, mjesecima čekaju odobrenje za rad čak iako su vrhunski traženi stručnjaci. Prosto rečeno, moj komšija katolik iz iste zgrade može gdje hoće živjeti u "demokratskoj" EU a ja ne. Ja sam svake godine u Hrvatskoj na moru, a on u Hrvatsku nikada nogom nije kročio. Samo da napomenem da Austrija neće dati državljanstvo Nijemcu samo na osnovu istog jezika ili "narodnosti" a pogotovo vjeroispovjesti. Lihtenštajn također ni u kom slučaju - tamo je uslov 30 godina neprekidnog života za državljanstvo. Švajcarska pogotovo ne.

Takođe zanimljiva stvar u svemu ovome je takozvani EEA ili evropski ekonomski prostor koji obuhvata i države koje formalno nisu članice EU: Norveška, Island, Andora, San Marino, Monako, Lihtenštajn, Švajcarska i naravno Vatikan. Sve odreda rimokatoličke zemlje. Kao i da jesu u EU.

Ovaj topic vjerovatno će gorko razočarati one koji se nadaju, ako ništa bar za svoju djecu da će BiH jednog dana (limburga mjeseca) ući u EU i omogućiti im život u emigraciji (jer šizmatici su osuđeni da budu vječita puka sirotinja). Identično je i sa svim ostalim "šizmatičkim" državama. Posebno Turska kojoj se već decenijama obećava ulazak u EU. Samo se moraju krstit. To su im valjda zaboravili reći. Pitanje je samo koliko će im vremena trebati da to shvate.

Island može odmah u EU, ali građani to svakako neće podržati jer stavljanje "šapa" ECB na islandske finansije i rigorozni zakoni o ribarenju koje je islandska osnovna privredna djelatnost mogu zaista finansijski upropastiti ovu državu. Slično je i sa Norveškom. Ali EU "slobodu" su isposlovali. Dali bi oni EU rado svoju teritoriju, kad bi samo znali da će to preživjeti. Ali vjeroispovjest je sasvim dovoljna. Baš kao što je i Hrvatska oduvijek imala bezvizni režim, i mnogo prije EU ali ne i Češka na primjer. Ipak su to bivši komunisti, a to se mora malo kazniti, ne može to tako čas bi vjernik bio a čas ne, al' ajd' većinom svi barem imaju imena koja su Vatikanu po volji.

Moje mišljenje je da inkvizicija još uvijek živi ali u drugačijem obliku. Možda pretjerujem, ali način na koji EU tretira (bolje rečeno šikanira) nekatoličko (šizmatičko) stanovništvo mi ostavlja utisak da smo kažnjeni samo zbog religijske pripadnosti, pa bili u duši i vatreni ateisti. Dakle, ništa drugo do čista genetska segregacija po oprobanom nacističkom modelu.

Treba li da spomenem da EU 2021. godine vraća vizni režim gore pomenutim šizmaticima, ovaj, pardon, državama?

Kakvo je vaše mišljenje o tome?
To nije tačno, mnogi Evropljani su se pokajali što su primili muslimane. Nikad i nisu očekivali da su razlike tako velike i da se neće prilagoditi društvu u kojem žive. I sam se iznenadio koliko su ljudi zaostali. Turci su daleko više zaostali od nas a oni su možda i najbolji, ovi ostali. Maroko, Alžir su užas da ne povjeruješ. Ljudi neće više muslimane što potpuno razumijem.Mrznja je velikim dijelom izazvana ponašanjem doseljenika.
u-pet-deka
Posts: 1348
Joined: 11/02/2021 22:46

#13 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by u-pet-deka »

Dangubic wrote: 02/01/2021 10:09
IceCat wrote: 01/09/2019 22:10 Evo još jedne pomalo mučne teme.

Kao građanina BiH koji je kao i većina sugrađana građanin trećeg reda u EU, već neko vrijeme me muči pitanje odnosa EU prema tzv. "zemljama trećeg svijeta" u koje spadaju i praktično njima susjedne evropske zemlje poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Albanije itd.

Ono što sam barem ja primijetio je to da su članice EU koje "ispunjavaju uslove za članstvo" ustvari isključivo rimokatoličke države. Da, u njih ubrajam i Rumuniju, Bugarsku i Grčku, "pravoslavne" zemlje koje Božić slave 25. decembra, čime su praktično obećale da će jednoga dana (limburga mjeseca) preći na Katoličanstvo, bar kako sam čuo od par Bugara koje poznajem. Dakle, samo odanost Papi je uslov za EU, barem koliko se meni čini. Tu ne računam bogate protestantske zemlje, jer Rimokatolička crkva iako de jure "neprijateljska" de fakto nema ništa protiv ovakvog oblika Hriščanstva (Božić 25. decembra...).

Ono što je po meni veliki problem za prihvatanje gore pomenutih zemalja u članstvo je isključivo religija, tj. malo drugačiji oblik Hrišćanstva ili nedaj bože Islam. EU zemlje pravoslavce i muslimane ostraščeno nazivaju "šizmaticima", a takvima u Evropskoj uniji definitivno nije mjesto. Da pojasnim malo ovakav moj stav.

EU stav o nekakvim "ekonomskim" i "demokratskim" uslovima za članstvo slobodno okačite mačku o rep. Prijem Rumunije, čije žene su do prije svega par godina od "ispunjavanja uslova za članstvo" dolazile u BiH kao prostitutke koje su se i bukvalno prodavale na pijacama (ne "usluga", kupiš ih ko robu) može biti samo rezultat ovakvog stava o "ispunjavanju uslova". Bijeda u ovoj "EU" državi čak je i nama Balkancima još uvijek neshvatljiva. To valjda objašnjava njihovo shvatanje ljudskih prava - radi se o zemlji gdje se djevojčice od 12 godina "prodaju", pardon, "udaju" kao životinje. Slično je i u Ukrajini, ali oni ne mogu u EU jer šizmatici su to. Što se tiče ekonomije, mislim da je malo smiješno porediti Rumuniju i Bugarsku sa na primjer Turskom, koja ipak ima solidnu demokratiju, turizam, bivša je imperija, a standard ima tendenciju porasta. Ali muslimani su to. Pola Kipra (grčkog) može u EU ali turski dio ne može - ni u kom slučaju. Nikozija je fizički podijeljena koliko se sjećam u to vrijeme nekakvim drvenim zidom, ali samo u BiH su podjele problem. Kakvo licemjerje.

Tu je i presedan sa poklanjanjem hrvatskog državljanstva BH građanima katoličke vjeroispovjesti, čak i onima koji možda nikada nogom nisu kročili u Hrvatsku. Građani BiH "šizmatici" su opaki, primitivni i siromašni, a građani iste države katoličke vjeroispovjesti su prepošteni, super moderni i ekstremno bogati. Pa njihovi građani mogu živjeti na ulici i raditi na crno u EU, a šizmaticima se i te kako postavlja pitanje gdje im je ugovor za stanovanje, mjesecima čekaju odobrenje za rad čak iako su vrhunski traženi stručnjaci. Prosto rečeno, moj komšija katolik iz iste zgrade može gdje hoće živjeti u "demokratskoj" EU a ja ne. Ja sam svake godine u Hrvatskoj na moru, a on u Hrvatsku nikada nogom nije kročio. Samo da napomenem da Austrija neće dati državljanstvo Nijemcu samo na osnovu istog jezika ili "narodnosti" a pogotovo vjeroispovjesti. Lihtenštajn također ni u kom slučaju - tamo je uslov 30 godina neprekidnog života za državljanstvo. Švajcarska pogotovo ne.

Takođe zanimljiva stvar u svemu ovome je takozvani EEA ili evropski ekonomski prostor koji obuhvata i države koje formalno nisu članice EU: Norveška, Island, Andora, San Marino, Monako, Lihtenštajn, Švajcarska i naravno Vatikan. Sve odreda rimokatoličke zemlje. Kao i da jesu u EU.

Ovaj topic vjerovatno će gorko razočarati one koji se nadaju, ako ništa bar za svoju djecu da će BiH jednog dana (limburga mjeseca) ući u EU i omogućiti im život u emigraciji (jer šizmatici su osuđeni da budu vječita puka sirotinja). Identično je i sa svim ostalim "šizmatičkim" državama. Posebno Turska kojoj se već decenijama obećava ulazak u EU. Samo se moraju krstit. To su im valjda zaboravili reći. Pitanje je samo koliko će im vremena trebati da to shvate.

Island može odmah u EU, ali građani to svakako neće podržati jer stavljanje "šapa" ECB na islandske finansije i rigorozni zakoni o ribarenju koje je islandska osnovna privredna djelatnost mogu zaista finansijski upropastiti ovu državu. Slično je i sa Norveškom. Ali EU "slobodu" su isposlovali. Dali bi oni EU rado svoju teritoriju, kad bi samo znali da će to preživjeti. Ali vjeroispovjest je sasvim dovoljna. Baš kao što je i Hrvatska oduvijek imala bezvizni režim, i mnogo prije EU ali ne i Češka na primjer. Ipak su to bivši komunisti, a to se mora malo kazniti, ne može to tako čas bi vjernik bio a čas ne, al' ajd' većinom svi barem imaju imena koja su Vatikanu po volji.

Moje mišljenje je da inkvizicija još uvijek živi ali u drugačijem obliku. Možda pretjerujem, ali način na koji EU tretira (bolje rečeno šikanira) nekatoličko (šizmatičko) stanovništvo mi ostavlja utisak da smo kažnjeni samo zbog religijske pripadnosti, pa bili u duši i vatreni ateisti. Dakle, ništa drugo do čista genetska segregacija po oprobanom nacističkom modelu.

Treba li da spomenem da EU 2021. godine vraća vizni režim gore pomenutim šizmaticima, ovaj, pardon, državama?

Kakvo je vaše mišljenje o tome?
To nije tačno, mnogi Evropljani su se pokajali što su primili muslimane. Nikad i nisu očekivali da su razlike tako velike i da se neće prilagoditi društvu u kojem žive. I sam se iznenadio koliko su ljudi zaostali. Turci su daleko više zaostali od nas a oni su možda i najbolji, ovi ostali. Maroko, Alžir su užas da ne povjeruješ. Ljudi neće više muslimane što potpuno razumijem.Mrznja je velikim dijelom izazvana ponašanjem doseljenika.
To je tako, a najbolje može se vidjeti po broju desnice, ali ne samo ta strana nego gdje i lijevica je postepeno postala protiv stranaca pretežno muslimana.
Dangubic
Posts: 795
Joined: 01/12/2019 15:11

#14 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by Dangubic »

u-pet-deka wrote: 12/03/2021 15:01
Dangubic wrote: 02/01/2021 10:09
IceCat wrote: 01/09/2019 22:10 Evo još jedne pomalo mučne teme.

Kao građanina BiH koji je kao i većina sugrađana građanin trećeg reda u EU, već neko vrijeme me muči pitanje odnosa EU prema tzv. "zemljama trećeg svijeta" u koje spadaju i praktično njima susjedne evropske zemlje poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Albanije itd.

Ono što sam barem ja primijetio je to da su članice EU koje "ispunjavaju uslove za članstvo" ustvari isključivo rimokatoličke države. Da, u njih ubrajam i Rumuniju, Bugarsku i Grčku, "pravoslavne" zemlje koje Božić slave 25. decembra, čime su praktično obećale da će jednoga dana (limburga mjeseca) preći na Katoličanstvo, bar kako sam čuo od par Bugara koje poznajem. Dakle, samo odanost Papi je uslov za EU, barem koliko se meni čini. Tu ne računam bogate protestantske zemlje, jer Rimokatolička crkva iako de jure "neprijateljska" de fakto nema ništa protiv ovakvog oblika Hriščanstva (Božić 25. decembra...).

Ono što je po meni veliki problem za prihvatanje gore pomenutih zemalja u članstvo je isključivo religija, tj. malo drugačiji oblik Hrišćanstva ili nedaj bože Islam. EU zemlje pravoslavce i muslimane ostraščeno nazivaju "šizmaticima", a takvima u Evropskoj uniji definitivno nije mjesto. Da pojasnim malo ovakav moj stav.

EU stav o nekakvim "ekonomskim" i "demokratskim" uslovima za članstvo slobodno okačite mačku o rep. Prijem Rumunije, čije žene su do prije svega par godina od "ispunjavanja uslova za članstvo" dolazile u BiH kao prostitutke koje su se i bukvalno prodavale na pijacama (ne "usluga", kupiš ih ko robu) može biti samo rezultat ovakvog stava o "ispunjavanju uslova". Bijeda u ovoj "EU" državi čak je i nama Balkancima još uvijek neshvatljiva. To valjda objašnjava njihovo shvatanje ljudskih prava - radi se o zemlji gdje se djevojčice od 12 godina "prodaju", pardon, "udaju" kao životinje. Slično je i u Ukrajini, ali oni ne mogu u EU jer šizmatici su to. Što se tiče ekonomije, mislim da je malo smiješno porediti Rumuniju i Bugarsku sa na primjer Turskom, koja ipak ima solidnu demokratiju, turizam, bivša je imperija, a standard ima tendenciju porasta. Ali muslimani su to. Pola Kipra (grčkog) može u EU ali turski dio ne može - ni u kom slučaju. Nikozija je fizički podijeljena koliko se sjećam u to vrijeme nekakvim drvenim zidom, ali samo u BiH su podjele problem. Kakvo licemjerje.

Tu je i presedan sa poklanjanjem hrvatskog državljanstva BH građanima katoličke vjeroispovjesti, čak i onima koji možda nikada nogom nisu kročili u Hrvatsku. Građani BiH "šizmatici" su opaki, primitivni i siromašni, a građani iste države katoličke vjeroispovjesti su prepošteni, super moderni i ekstremno bogati. Pa njihovi građani mogu živjeti na ulici i raditi na crno u EU, a šizmaticima se i te kako postavlja pitanje gdje im je ugovor za stanovanje, mjesecima čekaju odobrenje za rad čak iako su vrhunski traženi stručnjaci. Prosto rečeno, moj komšija katolik iz iste zgrade može gdje hoće živjeti u "demokratskoj" EU a ja ne. Ja sam svake godine u Hrvatskoj na moru, a on u Hrvatsku nikada nogom nije kročio. Samo da napomenem da Austrija neće dati državljanstvo Nijemcu samo na osnovu istog jezika ili "narodnosti" a pogotovo vjeroispovjesti. Lihtenštajn također ni u kom slučaju - tamo je uslov 30 godina neprekidnog života za državljanstvo. Švajcarska pogotovo ne.

Takođe zanimljiva stvar u svemu ovome je takozvani EEA ili evropski ekonomski prostor koji obuhvata i države koje formalno nisu članice EU: Norveška, Island, Andora, San Marino, Monako, Lihtenštajn, Švajcarska i naravno Vatikan. Sve odreda rimokatoličke zemlje. Kao i da jesu u EU.

Ovaj topic vjerovatno će gorko razočarati one koji se nadaju, ako ništa bar za svoju djecu da će BiH jednog dana (limburga mjeseca) ući u EU i omogućiti im život u emigraciji (jer šizmatici su osuđeni da budu vječita puka sirotinja). Identično je i sa svim ostalim "šizmatičkim" državama. Posebno Turska kojoj se već decenijama obećava ulazak u EU. Samo se moraju krstit. To su im valjda zaboravili reći. Pitanje je samo koliko će im vremena trebati da to shvate.

Island može odmah u EU, ali građani to svakako neće podržati jer stavljanje "šapa" ECB na islandske finansije i rigorozni zakoni o ribarenju koje je islandska osnovna privredna djelatnost mogu zaista finansijski upropastiti ovu državu. Slično je i sa Norveškom. Ali EU "slobodu" su isposlovali. Dali bi oni EU rado svoju teritoriju, kad bi samo znali da će to preživjeti. Ali vjeroispovjest je sasvim dovoljna. Baš kao što je i Hrvatska oduvijek imala bezvizni režim, i mnogo prije EU ali ne i Češka na primjer. Ipak su to bivši komunisti, a to se mora malo kazniti, ne može to tako čas bi vjernik bio a čas ne, al' ajd' većinom svi barem imaju imena koja su Vatikanu po volji.

Moje mišljenje je da inkvizicija još uvijek živi ali u drugačijem obliku. Možda pretjerujem, ali način na koji EU tretira (bolje rečeno šikanira) nekatoličko (šizmatičko) stanovništvo mi ostavlja utisak da smo kažnjeni samo zbog religijske pripadnosti, pa bili u duši i vatreni ateisti. Dakle, ništa drugo do čista genetska segregacija po oprobanom nacističkom modelu.

Treba li da spomenem da EU 2021. godine vraća vizni režim gore pomenutim šizmaticima, ovaj, pardon, državama?

Kakvo je vaše mišljenje o tome?
To nije tačno, mnogi Evropljani su se pokajali što su primili muslimane. Nikad i nisu očekivali da su razlike tako velike i da se neće prilagoditi društvu u kojem žive. I sam se iznenadio koliko su ljudi zaostali. Turci su daleko više zaostali od nas a oni su možda i najbolji, ovi ostali. Maroko, Alžir su užas da ne povjeruješ. Ljudi neće više muslimane što potpuno razumijem.Mrznja je velikim dijelom izazvana ponašanjem doseljenika.
To je tako, a najbolje može se vidjeti po broju desnice, ali ne samo ta strana nego gdje i lijevica je postepeno postala protiv stranaca pretežno muslimana.
Razlog je ponašanje muslimana na zapadu(imao sam i sam dosta puta problema sa njima) i Evropljani su previše tolerani prema njima zato to i koriste, bilo gdje u svijetu bi i davno stanovnistvo protjeralo.
User avatar
escobar__
Posts: 8874
Joined: 07/06/2010 22:48
Location: 🇪🇺

#15 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by escobar__ »

Nije, katolika u EU nema ni 50%. Kršćana u EU (dakle ne samo katolika) je oko 69%, ostalih oko 31% čine pripadnici drugih religija ili ateisti/agnostici kojih je oko 25, 26%.
User avatar
Truba
Posts: 81623
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#16 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by Truba »

Zastava je katolicka :mrgreen:
Gli invincibili
Posts: 401
Joined: 08/02/2021 03:27
Location: Europa

#17 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by Gli invincibili »

IceCat wrote: 01/09/2019 22:10 Evo još jedne pomalo mučne teme.

Kao građanina BiH koji je kao i većina sugrađana građanin trećeg reda u EU, već neko vrijeme me muči pitanje odnosa EU prema tzv. "zemljama trećeg svijeta" u koje spadaju i praktično njima susjedne evropske zemlje poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Albanije itd.

Ono što sam barem ja primijetio je to da su članice EU koje "ispunjavaju uslove za članstvo" ustvari isključivo rimokatoličke države. Da, u njih ubrajam i Rumuniju, Bugarsku i Grčku, "pravoslavne" zemlje koje Božić slave 25. decembra, čime su praktično obećale da će jednoga dana (limburga mjeseca) preći na Katoličanstvo, bar kako sam čuo od par Bugara koje poznajem. Dakle, samo odanost Papi je uslov za EU, barem koliko se meni čini. Tu ne računam bogate protestantske zemlje, jer Rimokatolička crkva iako de jure "neprijateljska" de fakto nema ništa protiv ovakvog oblika Hriščanstva (Božić 25. decembra...).

Ono što je po meni veliki problem za prihvatanje gore pomenutih zemalja u članstvo je isključivo religija, tj. malo drugačiji oblik Hrišćanstva ili nedaj bože Islam. EU zemlje pravoslavce i muslimane ostraščeno nazivaju "šizmaticima", a takvima u Evropskoj uniji definitivno nije mjesto. Da pojasnim malo ovakav moj stav.

EU stav o nekakvim "ekonomskim" i "demokratskim" uslovima za članstvo slobodno okačite mačku o rep. Prijem Rumunije, čije žene su do prije svega par godina od "ispunjavanja uslova za članstvo" dolazile u BiH kao prostitutke koje su se i bukvalno prodavale na pijacama (ne "usluga", kupiš ih ko robu) može biti samo rezultat ovakvog stava o "ispunjavanju uslova". Bijeda u ovoj "EU" državi čak je i nama Balkancima još uvijek neshvatljiva. To valjda objašnjava njihovo shvatanje ljudskih prava - radi se o zemlji gdje se djevojčice od 12 godina "prodaju", pardon, "udaju" kao životinje. Slično je i u Ukrajini, ali oni ne mogu u EU jer šizmatici su to. Što se tiče ekonomije, mislim da je malo smiješno porediti Rumuniju i Bugarsku sa na primjer Turskom, koja ipak ima solidnu demokratiju, turizam, bivša je imperija, a standard ima tendenciju porasta. Ali muslimani su to. Pola Kipra (grčkog) može u EU ali turski dio ne može - ni u kom slučaju. Nikozija je fizički podijeljena koliko se sjećam u to vrijeme nekakvim drvenim zidom, ali samo u BiH su podjele problem. Kakvo licemjerje.

Tu je i presedan sa poklanjanjem hrvatskog državljanstva BH građanima katoličke vjeroispovjesti, čak i onima koji možda nikada nogom nisu kročili u Hrvatsku. Građani BiH "šizmatici" su opaki, primitivni i siromašni, a građani iste države katoličke vjeroispovjesti su prepošteni, super moderni i ekstremno bogati. Pa njihovi građani mogu živjeti na ulici i raditi na crno u EU, a šizmaticima se i te kako postavlja pitanje gdje im je ugovor za stanovanje, mjesecima čekaju odobrenje za rad čak iako su vrhunski traženi stručnjaci. Prosto rečeno, moj komšija katolik iz iste zgrade može gdje hoće živjeti u "demokratskoj" EU a ja ne. Ja sam svake godine u Hrvatskoj na moru, a on u Hrvatsku nikada nogom nije kročio. Samo da napomenem da Austrija neće dati državljanstvo Nijemcu samo na osnovu istog jezika ili "narodnosti" a pogotovo vjeroispovjesti. Lihtenštajn također ni u kom slučaju - tamo je uslov 30 godina neprekidnog života za državljanstvo. Švajcarska pogotovo ne.

Takođe zanimljiva stvar u svemu ovome je takozvani EEA ili evropski ekonomski prostor koji obuhvata i države koje formalno nisu članice EU: Norveška, Island, Andora, San Marino, Monako, Lihtenštajn, Švajcarska i naravno Vatikan. Sve odreda rimokatoličke zemlje. Kao i da jesu u EU.

Ovaj topic vjerovatno će gorko razočarati one koji se nadaju, ako ništa bar za svoju djecu da će BiH jednog dana (limburga mjeseca) ući u EU i omogućiti im život u emigraciji (jer šizmatici su osuđeni da budu vječita puka sirotinja). Identično je i sa svim ostalim "šizmatičkim" državama. Posebno Turska kojoj se već decenijama obećava ulazak u EU. Samo se moraju krstit. To su im valjda zaboravili reći. Pitanje je samo koliko će im vremena trebati da to shvate.

Island može odmah u EU, ali građani to svakako neće podržati jer stavljanje "šapa" ECB na islandske finansije i rigorozni zakoni o ribarenju koje je islandska osnovna privredna djelatnost mogu zaista finansijski upropastiti ovu državu. Slično je i sa Norveškom. Ali EU "slobodu" su isposlovali. Dali bi oni EU rado svoju teritoriju, kad bi samo znali da će to preživjeti. Ali vjeroispovjest je sasvim dovoljna. Baš kao što je i Hrvatska oduvijek imala bezvizni režim, i mnogo prije EU ali ne i Češka na primjer. Ipak su to bivši komunisti, a to se mora malo kazniti, ne može to tako čas bi vjernik bio a čas ne, al' ajd' većinom svi barem imaju imena koja su Vatikanu po volji.

Moje mišljenje je da inkvizicija još uvijek živi ali u drugačijem obliku. Možda pretjerujem, ali način na koji EU tretira (bolje rečeno šikanira) nekatoličko (šizmatičko) stanovništvo mi ostavlja utisak da smo kažnjeni samo zbog religijske pripadnosti, pa bili u duši i vatreni ateisti. Dakle, ništa drugo do čista genetska segregacija po oprobanom nacističkom modelu.

Treba li da spomenem da EU 2021. godine vraća vizni režim gore pomenutim šizmaticima, ovaj, pardon, državama?

Kakvo je vaše mišljenje o tome?
Kakva hrpa gluposti
BiBi911
Posts: 2883
Joined: 09/12/2018 17:47

#18 Re: EU i vizni režim - da li je Evropska Unija rimokatolička unija?

Post by BiBi911 »

escobar__ wrote: 30/03/2021 15:11 Nije, katolika u EU nema ni 50%. Kršćana u EU (dakle ne samo katolika) je oko 69%, ostalih oko 31% čine pripadnici drugih religija ili ateisti/agnostici kojih je oko 25, 26%.
Izbacis poljsku I Katolika je je ispod 40%..
Post Reply