ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

BACAČ1

#26 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by BACAČ1 »

Da se razuijemo:
1.je završiti fakultet,ako ne 4,onda tri god+2

e sad,ako lik ne može ili ne želi fak. a ima smisla i osnova za informatiku,onda Cisco pali.
Pa i iz Mostara dolaze momci tip-top za informatiku,ali to nije zato što je dole naučio,nego je imao predznanja i nadogradio se,ali opet zahvaljujući svojoj želji.I odzdo dođe "tupana"
Imaš ,uglavnom ženskih koje upišu,jer joj je dosadno kod kuće,pa iziđeiz tog istog Mostara-tute.
Isto je i u Sa.
madnessa

#27 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by madnessa »

Ajde da ne lupamo...

ETF u Sarajevu ima četiri odsjeka:
- Automatika i elektronika
- Energetika
- Telekomunikacije
- Računarstvo i informatika
Ranije se studiralo u 9 semestara, tj. pet školskih godina. Sada je isti nastavni plan i program, nešto olakšan i zanemarljivo izmijenjen, prebačen na 3+2 godine (Bachelor->Masters).

Situacija je realno da se struka ne cijeni, ali s druge strane sa ETF-a dolaze ljudi koji su teoretski potkovani više-manje, ali praktično nisu imali dodira sa strukom. Potražnja za automatičarima (zato što ih pravo malo završi ovaj smjer) je ok, ali obzirom da je kod nas ova grana slabo razvijena traljava je i plata. Energetičari još uvijek mogu naći mjesto u elektroprivredama i elektrodistribucijama, ali vjerovatnoća je da nećeš naći posao tamo gdje si htio (obično su to udaljeniji pogoni). Plata je ok za naše uslove, ali ne možemo reći da vrijedi znoja proljevenog na fakultetu. Telekomunikacije proizvode jako mnogo kadra (i po 200 bude na prvoj godini), a posla nema. U telekomima sjede isti ljudi, a tržište se ne širi. Većina ljudi pređe u informatiku i nastavi da radi u toj oblasti. Računarstvo i informatika generiše širokoobrazovan kadar bez da se iko (osim ako sam nije imao interes za nešto) usko profilirao. Posla ima i obično ljudi počnu da rade u prvoj firmi koja ih primi i to odaberu za struku.

Plate su pristojne kada ih poredimo sa primanjima ostatka stanovništva, uglavnom. Da ćeš odmah po završetku fakulteta biti u situaciji neke stanove planirati i nova auta, to baš ako si dobar i imaš sreće. Dosta toga zapravo ovisi gdje radiš i koliko si dobar. Fakultet dobro dođe u onim firmama gdje su i sami oni koji upošljavaju inžinjeri, pa pridaju značaj fakultetu na osnovu njegove stare slave.

Sa FIT-a dolaze većinom dobri programeri, jer se to dosta forsira na tom fakultetu i većina ljudi počne sa srednjom školom raditi taj posao, pa FIT naknadno upišu radi diplome. Većina raje sa FIT-a radi za outsourcing kompanije, tj. za inostranstvo.

Za ove što skrenuše priču na CISCO... CISCO akademija obrazuje kadar za CCNA ispit, prvi i osnovni ispit za networking na CISCO uređajima, koji se može položiti i bez akademije ukoliko neko zna svoj posao. Informatika iliti IT je širok pojam i nije samo zasnovan na CISCO programu. Pored mrežnih administratora postoje i programeri, sistem administratori, administratori baza, IT project menadžeri... Svaki od ovih poslova se zasniva i na tehnologiji koja se koristi (programiranje ide ka .NET, Java, PHP..., baze uglavnom ka tome da li je MS platforma ili Oracle..., Sys admini većinom ka MS ili Linux...). Svaka od ovih tehnologija ima svoje certifikacije (certification paths) i podkategorije. Govoriti nekome da će ga CISCO akademija obučiti da radi u IT-u je stvarno nezrelo. Ljudima koji nikad nisu radili slične poslove može dati dobru osnovu za dalje, ali ne znači da svako želi raditi u razvoju mreža.
Not My Idea

#28 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by Not My Idea »

.
Last edited by Not My Idea on 06/12/2012 00:05, edited 1 time in total.
madner

#29 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by madner »

To mozda brez prevoza i TO.

Prva plata bila 1500 nakon probnog rada. Od tada je rasla. :D
Not My Idea

#30 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by Not My Idea »

madneru, to meni govoris?
jok, sa svim. doduse, svima njima je ovo pripravnicka al svejedno je sramotno niska.
madner

#31 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by madner »

430 KM ne moze biti pripravnicka osim ako nije preko onog programa za zaposljavanje, kada kanton placa neku cifru da se odradi taj pripravnicki.

Pripravnik ima cini mi se 80% plate i nema TO i prevoz, tako da bi trebali svi izac na preko 1000 KM. Sto je opet jako nisko, ali su i firme u donjoj trecini sto se tice plata.
Not My Idea

#32 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by Not My Idea »

.
Last edited by Not My Idea on 06/12/2012 00:05, edited 1 time in total.
sinuhe

#33 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by sinuhe »

Bosna je zemlja inžinjera pa vjerovatno ima posla.
madner

#34 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by madner »

Dakle nije zaposlena na puno radno vrijeme. Mada mi onda nije jasno kako je pripravnik.

Pa nije je niko tjero, prosvjetni radnici su meni najveci kraljevi. :D
_Reds_

#35 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by _Reds_ »

.
Last edited by _Reds_ on 25/04/2013 23:02, edited 1 time in total.
statham

#36 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by statham »

Ne znam da li je pravo mjesto za ovo ali ukoliko neko ima da je studirao industrijski inzinjering da mi kaze nesto vise o tome i kakvi su poslovi s tim zanimanjem ?
denis007

#37 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by denis007 »

statham wrote:Ne znam da li je pravo mjesto za ovo ali ukoliko neko ima da je studirao industrijski inzinjering da mi kaze nesto vise o tome i kakvi su poslovi s tim zanimanjem ?
Ne znam sta to konkretno znaci, ali po meni je to najblize smjeru AiE sto se tice ETF-a. Ovdje se neces previse usreciti, ali uvijek imas mogucnost da se uz dodatni malo veci trud preorijentises u IT vode. Taj, kako ti kazes industrijski inzinjenring, je mnogo zanimljiviji od IT, ali ovdje to jednostavno nikom ne treba. I to sto treba je uglavnom dosta primitivno i slabo placeno.
Nebitan32

#38 Re: ETF_Inzenjer_stanje u bosni

Post by Nebitan32 »

figaroUno wrote:Pozdrav iz Austrije!

Zanima me (posto sam iz te struke) nekoliko stvari...
Naime zanima me kakvo je trenutno stanje jednog inzenjera recimo elektrotehnike u bosni (specificno u Sarajevu)?
Imali posla, koji smijer dole lagano nadje poso (ovdje u prosijeku se na jedno mijesto prijavi 0,75 inzenjera), kako je bachelor prihvacen sad (u nas se tretira kao pogonski inzenjer), evtl. jel plata zadovoljavajuca, jel sanja iko da ide vani?
Pa navalite narode:P

Pozdrav

Mislim da se ne trebas ograniciti na Sarajevo.
Na donjem linku mozes procitati kratkiizvjestaj o firmi EMKA koja se nalazi i u Gorazdu. Ovaj zastupnik Omer se skolovao jedno vrijeme u Njemackoj. Ti si iz Austrije i pricas njemacki tako da ti je to velika prednost kada je ova firma u pitanju. Emka trenutno gradi i novu fabriku gdje ce zaposliti 300 radnika. Plate su 1500KM+. Uz to troskovi zivota su nizu nego u Sarajevu.

''EMKA Bosnia'' je firma koja u Goraždu već upošljava oko 200 radnika, a u narednom periodu će zaposliti oko 300 novih radnika u novim halama kojima Vitkovići svakim danom poprimaju oblik moderne europske industrijske zone.
http://gorazde.ba/index.php?option=com_ ... &Itemid=34

Ili
http://www.prijateljisrebrenice.org/ind ... enici.html

i tako redom
Post Reply