ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Student ETF Sa
Posts: 29
Joined: 27/01/2020 01:45

#1 ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Student ETF Sa »

Napomena prije nego počnete čitati:
Ukoliko želite da čitate sljedeći tekst sa omogućenim linkovima, molim vas da ga pročitate ovdje (pošto Klix forum omogućava samo 5 linkova po postu): https://drive.google.com/file/d/1JCYoru ... sp=sharing

Pošto vidim da se kroz medije u posljednje vrijeme spominju profesorica Selma Rizvić, profesor Zikrija Avdagić, te razna dešavanja na Elektrotehničkom fakultetu Sarajevo, odlučio sam da podijelim nekoliko (poprilično puno) informacija sa vama.

Prvo ko sam, šta sam i zašto smatram sebe iole kompetentnim da iznosim ikakve činjenice o ovim dešavanjima. Bivši sam student Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo sa odsjeka za Računarstvo i Informatiku. Završio sam prošle godine i slušao sam predmete pomenutih profesora i učestvovao u nastavi. Iste te predmete sam riješio u redovnom roku tako da nemam razloga da budem "ogorčen" ili "ljut" na dotične profesore. Također želim spomenuti i da sam aktivan na fakultetu van redovnih nastavnih obaveza (u oblasti studentskog organizovanja i aktivizma, raznih projekata, te u držanju demonstratura na predmetima). Ne smatram sebe ni blizu savršenim studentom, ali vjerujem da sam daleko od "ublehaša" koji samo želi da pljuje na sve na šta naleti.

Prije nego što počnemo pričati o svim problemima koji su zadesili Elektrotehnički fakultet u posljednje vrijeme, moramo se također složiti oko jedne stvari. Niko nije savršen! Svi smo ljudi, griješimo, ne znamo sve. Isto tako ne možemo reći ni da je trenutačni dekan prof. dr. Jasmin Velagić bez ijedne greške u svojoj akademskoj karijeri, kako prema studentima, tako i prema svojim kolegama i ostalima. Ovo, naime, ne znači da uvijek griješi i da trebamo odmah zanemariti svaki njegov dalji potez u karijeri kao pogrešan. Zbog toga bih vas sve zamolio da ostanete otvoreni za mogućnost da prof. dr. Jasmin Velagić u ovom slučaju pokušava postupiti u najboljem interesu studenata, fakulteta i zakona. Ja sam ovdje da vam izložim kako informacije iz prve ruke, tako i dodatne dokaze zašto dobar dio studenata Elektrotehničkog fakulteta u ovom slučaju podržava upravu Elektrotehničkog fakulteta. OVIM PUTEM ŽELIM POZVATI SVE STUDENTE ETF-a DA UČINE ISTO.

UVOD - Pozadina trenutačnih događaja (preskočite ako vas ne zanima)

Svi ovi problemi su počeli krajem akademske 2018/2019. godine, dolaskom novog dekana, tj. rukovodioca organizacione jedinice ETF Sarajevo. Naime, dosta dugo su određeni problemi na Elektrotehničkom fakultetu "gurani pod tepih", pa i od strane prof. dr. Samima Konjicije koji je bio bivši dekan ETF-a (od maja 2015. do maja 2019. godine). Neki bi rekli da ove "igrice" kojima se bave profesori ne bi trebale interesovati studente, ali je to dovelo do ozbiljnih problema u vođenju nastave i do opadanja kvalitete nastave, posebno na Računarstvu i Informatici.
Ovdje u priču dolazi i (trenutačno penzionisani) profesor Zikrija Avdagić koji okuplja oko sebe određenu grupu profesora koji su doktorirali kod njega. Kada je došlo vrijeme da profesor Avdagić ide u penziju (po zakonu, nakon što je navršio 65 godina starosti), novi dekan, prof. dr. Jasmin Velagić, je donio odluku o penzionisanju pomenutog profesora. Na tu odluku su se odlučili otvoreno pobuniti mnogi (ne svi) iz grupe profesora koji su doktorirali kod profesora Zikrije, a najglasniji od njih je bio profesor Ingmar Bešić, te profesorica Selma Rizvić, zajedno sa njenom kolegicom i najboljom prijateljicom profesoricom Vensadom Okanović.

Objasnimo zašto je vrijedno uopće spomenuti da se neko pobunio na određenu odluku (ne mislimo svi isto, tako da bi poneka primjedba trebala biti i uredu za skoro sve). Postoji razlog zašto sam ovo nazvao isprva pobuna, a ne primjedba dekanu ili nešto slično, jer su dotični profesori odlučili da prvenstveno javno po hodnicima iznose svoj "prljavi veš" da bi probali diskreditovati dekana i cijelu upravu (prodekana za nastavu - prof. dr. Željka Jurića, koji vam je mnogima vjerovatno poznat od ranije, te prodekanesu za finansije - prof. dr. Selmu Hanjalić). Profesorica Okanović je javno iznosila prijetnje o tužbi fakulteta i klevete koje su udarale na čast drugih profesora (prof. dr. Jasmina Velagića i prof. dr. Novice Nosovića) zajedno sa profesoricom Rizvić.
Ovo bi se još moglo zanemariti kao bezazleno da prof. dr. Ingmar Bešić, tadašnji i trenutačni šef odsjeka za Računarstvo i Informatiku, nije odlučio da U POTPUNOSTI zanemari svoje profesorske obaveze da bi pokušao nanijeti štetu ETF-u i upravi ETF-a, te na određeni način pridobiti podršku od studenata ETF-a (prvenstveno Računarstva i Informatike). Profesor je odlučio da NEĆE održavati skoro pa nikakav oblik nastave iz predmeta Računarska Vizija (predmet sa prve godine master studija RI-a), te dio nastave na Računarskim Sistemima u Realnom Vremenu, uz izgovor da je primoran da ne drži određene oblike nastave zbog manjka asistenata. Manjak asistenata je naravno okrivio na upravu Elektrotehničkog fakulteta, iako mu je ponuđen stručnjak iz prakse na spomenutim predmetima.
Zbog ovakve odluke profesora Bešića su najviše ISPAŠTALI STUDENTI! Ovdje vidimo prvi primjer da su neki od ovih profesora voljni da zanemare svoju pravu dužnost, podučavanje novih generacija inženjera, zarad lične dobiti ili lične dobiti svojih kolega/mentora.
Vrijeme koje profesor Bešić nije držao predavanja ni laboratorijske vježbe (iako je držao petnaestominutne konsultacije sedmično) je utrošio pišući više inspekcijskih prijava koje su bile upućene na upravu, a prvenstveno na prof. dr. Željka Jurića. Naravno, nijedna od ovih prijava nije bila istinita.
Da skratimo priču, ovo se prof. Bešiću obilo o glavu, te je nakon nekog vremena njemu upućena prijava za neodržavanje nastave i neobavljanje svoje dužnosti, nakon čega su opet... nažalost... studenti ispaštali. Profesor je odlučio da nadoknadi svako svoje predavanje do kraja semestra tako što će svake sedmice držati po devet sati predavanja. Da ne govorimo o raznim izmjenama bodovanja i vođenja predmeta koje su natjerale studente da rade razne "mentalne akrobacije" da bi mogli sustići obaveze na tom predmetu.

Ukoliko nekoga interesuje o kakvom se zaista mentalnom sklopu radi, upućujem vas da pročitate forumski post koji je preuzet od novinskog časopisa BH Dani: https://forum.hardwarebase.net/index.php?threads/saka-laka-bum.13301/

Isti ovaj članak možete naći i u digitalnoj arhivi Infobiroa: http://www.infobiro.ba/article/472379

Sve bi ovo još moglo biti shvaćeno kao pokušaj da se zaštiti jedan profesor od preranog penzionisanja ili da se zaštiti profesor koji je od visoke važnosti za odvijanje nastave na fakultetu ili za istraživački opus Elektrotehničkog fakulteta.
Što se tiče preranog penzionisanja, po zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, donesen 31.07.2017. godine, koji je objavljen u službenim novinama Kantona Sarajevo, broj 33/17, stoji da, po članu 119. stav 6, član akademskog osoblja može ostati u radnom odnosu do navršenih 65 godina života i to do isteka studijske godine ukoliko je 65 godina života navršio u toku studijske godine.

Profesor Avdagić je navršio 65 godina života krajem prošle akademske godine (2018/2019), te nije validno da ostane još ovu godinu profesor, po zakonu.

Možda postoji nastavna potreba za profesora Zikriju, jer po istom zakonu, član 119. stav 7, vrijedi da kada postoji nastavna potreba, tada se akademsko osoblje sa navršenih 65 godina života u akademskom zvanju redovnog profesora može ostaviti na radnom mjestu još najduže dvije godine (uz dodatne uslove). No, bilo bi teško povjerovati da postoji nastavna potreba za profesorom Avdagićem sa obzirom da trenutačno najmanje OSAM njegovih doktoranata, koji mogu držati njegove predmete, rade kao profesori na fakultetu, a neki, kao profesorica Rizvić, ne drže dovoljno predmeta niti imaju dovoljno časova.

Član 119. stav 6. i 7. zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo možete vidjeti na:
https://pasteboard.co/IRFjJow.png

Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo možete i sami pročitati u Službenim novinama Kantona Sarajevo na:
https://propisi.ks.gov.ba/sites/propisi.ks.gov.ba/files/zakon_o_visokom_obrazovanju_ks.pdf

Što se tiče kvalitete ovog profesora, svaki student Elektrotehničkog fakulteta koji je došao u doticaj sa ovim profesorom, a posebno ako je prisustvovao predavanjima i svim oblicima nastave kod ovog profesora, će vam reći isto. Zikrija Avdagić je sve samo ne dobar profesor i predavač, pa čak bi se mogao i dati primjer da nije ni dobar čovjek.
Sljedeće izjave se odnose na predmet Vještačka Inteligencija na trećoj godini Bachelor studija kod ovog profesora. Profesorova predavanja su suhoparna i beskorisna, u najboljem slučaju. Sastoje se od MS Power Point prezentacija na čijim su slajdovima nabacane razne slike i grafici koje on u pola slučajeva ne zna drugačije objasniti nego da objasni šta to tačno mi vidimo na slajdu.

Njegova predavanja svi možete pregledati na c2.etf.unsa.ba (šesti semestar RI) stranici, a neki primjeri su dati na sljedećim linkovima:
https://pasteboard.co/IRF0zEI.png
https://pasteboard.co/IRF0Xtk.png
https://pasteboard.co/IRF19HU.png
https://pasteboard.co/IRF1k1e.png
https://pasteboard.co/IRF1w7d.png

Vrijedi i spomenuti da u podacima o datoteci (metapodacima) njegovih predavanja ne stoji uopće njegovo ime, već određene kolegice Čardaković Belme, što se vidi i na sljedećoj slici i znači da je ona posljednja modifikovala datoteku prije postavljanja na informacioni sistem ETF-a:
https://pasteboard.co/IRF1ZID.png

A u metapodacima laboratorijskih vježbi opet ne stoji njegovo ime, već određene kolegice Neire, što se vidi na sljedećoj slici:
https://pasteboard.co/IRF2CP3.png

Ovdje to ne bi bilo ni toliko šokantno sa obzirom da ne bi bio jedini profesor koji ima užasno loša predavanja (sjećate se kolegice Rizvić? Uskoro ćemo doći do nje). Njegovi komentari i ophodnja prema studentima su na nezavidnom nivou. Lično sam prisustvovao predavanju gdje je profesor Avdagić "zezao" dva studenta i to tako što im je prišao dok su radili na laptopima i rekao: "Ah, pa što sakrivate šta gledate, i ja sam gledao porniće u svoje doba". Ovo je naravno u akademskim krugovima nedopustivo i uzrokovalo popriličnu nelagodu među studentima, ali profesor tu nije stao. Sljedeća izjava mu se odnosila na njegovo doba na fakultetu, te da je on najviše volio kad su asistentice "dolazile u suknjama" da ih on može gledati. Naglasio je da bi mu namjerno ispadale stvari pored asistentica, da bi ih gledao kako se saginju po određene predmete.
Ovo ponašanje je poslije postalo očito kod profesorovog odabira asistentica i stručnjaka iz prakse na njegovom predmetu, koje su u dobrom dijelu (opet, ne sve) dolazile stalno "sređene" (našminkane i lijepo obučene), ali ne i spremne za održavanje laboratorijskih vježbi. Ovo je, naravno, također užasno uticalo na kvalitetu nastave koja se održavala.
Potrebno je napomenuti i da su profesorove "perverznjačke" tendencije se ispoljavale i u bliskom susretu sa trenutačnim studenticama. Jednom je prilikom sjedio u kabinetu (svom ličnom laboratoriju) sa nekoliko studentica i studenata, koji su mu trebali predati svoje projektne zadatke na USB sticku. Nakon što je kolegica predala svoj USB stick, profesor se odmaknuo od računara te komentarisao kako njoj prepušta da mu nađe svoj projekat na sticku, da on ne bi naletio na njene gole slike dok traži projekat. Smatram da takva izjava ne zaslužuje dodatni komentar.
Pored toga što profesor nema sposobnost da čak ni sa svojih 65 godina kontroliše primitivne nagone, njegovo cijelo obrazovanje, pa time i akademska karijera je poprilično došla u pitanje jednom veoma kratkom, ali utjecajnom izjavom. Profesor je na popravnom ispitu iz navedenog predmeta (Vještačka Inteligencija), održanom 06.07.2019. godine izjavio: "Samo vi prepisujte, i ja sam prepisivao, ali ne treba o tome javno da se priča na društvenim mrežama." Ovakva izjava ne dolikuje nikome u akademskim krugovima niti u visokom obrazovanju, a da ne govorim da ne dolikuje osobi za koju neki tvrde da je vrsni stručnjak, naučnik, profesor i šta sve ne.

Ovo je bio "kratki" uvod o nekim osobama u ovoj cijeloj priči do sada. Ovo je sve donekle pokrenulo trenutačni "kaos" na ETF-u, za koji moram napomenuti da nije počeo sa dolaskom dekana, već je samo tada otkriven. Kao što ste svi vidjeli, nedavno se u medijima pojavila i profesorica Selma Rizvić koja je posebna priča ovdje, kao što je to bio i profesor Zikrija Avdagić, pa počnimo...

SELMA RIZVIĆ - Jedna petina profesorice (a ni to)

Profesorica Selma Rizvić je nedavno došla u žižu javnosti sa tvrdnjama da dekan Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo vrši mobbing nad njom. Bez obzira da li postoji određena doza lične netrpeljivosti između profesorice Rizvić i profesora Velagića, te da li ova cjelokupna situacija stvara neki dodatni pritisak i stres profesorici Rizvić iz određenih razloga, bitno je napomenuti da su optužbe prezentovane protiv profesorice Rizvić i više nego validne, a sad ćemo objasniti kako i zašto.

Po profesoricinoj stranici na ETF-ovom serveru (http://people.etf.unsa.ba/~srizvic/index.htm) možemo vidjeti da ona drži dva predmeta (Razvoj kompjuterskih igara se neće održavati do akademske 2020/2021. godine), a to su Računarska Grafika, te Numerička Grafika i Animacija. Pogledajmo koliko ti predmeti imaju časova nastave po nastavnom planu i programu (NPP) za Računarstvo i Informatiku.

Po nastavnom planu i programu za Bachelor ciklus Računarstva i Informatike (http://www.etf.unsa.ba/fileadmin/Nastavni_plan_i_program_-_RI_-_Izmjene_i_dopune_-_ASIIN.pdf) se vidi, na stranici 67, da predmet Računarska Grafika ima ukupno 22 časa predavanja, 30 časova laboratorijskih vježbi, i 8 časova tutorijala.

To možemo vidjeti i na sljedećoj slici:
https://pasteboard.co/IRL1Uyt.png

Po nastavnom planu i programu za Master ciklus Računarstva i Informatike ( drive.google.com/file/d/1Z-OBqbOQp_D-WDZl16Lv4Q0xjeE7miFo/view ) se vidi, na stranici 25, da predmet Numerička Grafika i Animacija ima ukupno 20 časova predavanja, 30 časova laboratorijskih vježbi, i 5 časova tutorijala.

To možemo vidjeti i na sljedećoj slici:
https://pasteboard.co/IRL3C7Z.png

Nešto što je bitno napomenuti za ovaj drugi predmet jeste i to da profesorica Rizvić dijeli predmet Numerička Grafika i Animacija sa profesoricom Okanović (koja je istog, ako ne i goreg kalibra od ove profesorice), a to možemo vidjeti u istom dokumentu na prvoj stranici. Na sljedećem linku se nalazi i slika tog dijela dokumenta:
https://pasteboard.co/IRL4mWA.png

Ovo znači da profesorica Rizvić ne drži ni dva cijela predmeta, posebno što nijedan od ova dva predmeta nema velik fond sati za predavanja!

Ali, bićemo uljudni prema profesorici i napravit ćemo ustupak. Pretpostavit ćemo za naše "računice" da ona oba predmeta drži u punom kapacitetu (sva predavanja).
Pošto se RG održava u zimskom semestru, a NGA u ljetnom, ovo bi značilo da profesorica ima ukupno 42 sata predavanja u toku jedne akademske godine, pošto profesorica drži SAMO predavanja na svojim predmetima. Za ostale oblike nastave je zadužena asistentica Ivona Ivković, MoEE.
Sa obzirom da po Standardima i normativima za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području Kantona Sarajevo, koji su objavljeni u Službenim novinama Kantona Sarajevo na 25.04.2019. godine, po članu 19. stavu 1. i 2, se profesoru isplaćuje osnovna plata ukoliko ima nastavno opterećenje od minimalno 120, a maksimalno 150 sati, na godišnjem nivou. Također se i propisuje koja je struktura tog opterećenja, to jeste, da minimalno 4 do 5 sati sedmično to mora biti u izvođenju nastave, a 15 do 16 sati sedmično mora biti u ostalim nastavnim aktivnostima (po članu 17. stav 2. istog dokumenta su to mentorstva, priprema nastave, realizacija ispita itd). Ovo znači da po nastavnom planu i programu profesorica Rizvić jedva ima dovoljno opterećenja za deset sedmica nastave, gledajući samo predavanja! OVO NIJE NI JEDAN SEMESTAR!

Član 17. stav 2. standarda i normativa visokog obrazovanja Kantona Sarajevo:
https://pasteboard.co/IRLQVFA.png

Član 19. stav 1. i 2. standarda i normativa visokog obrazovanja Kantona Sarajevo:
https://pasteboard.co/IRLRmz5.png

Na sljedećem linku možete vidjeti cijeli dokument standarda i normativa za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području Kantona Sarajevo:
http://propisi.ks.gov.ba/sites/propisi.ks.gov.ba/files/standardi_i_normativi_za_obavljanje_djelatnosti_visokog_obrazovanja_na_podrucju_kantona_sarajevo.pdf

Uzimajući u obzir ovu količinu nastavnog opterećenja, vidimo da profesorica Rizvić ima jedva 35% potrebnog nastavnog opterećenja kad bi izvršavala sve svoje obaveze.

Gledajući sa studentske strane nas to ne bi trebalo interesovati, ali profesorica Rizvić ne ispunjava ni ove svoje osnovne obaveze... Studenti godinama "muku muče" sa ovom profesoricom, a iz ličnog iskustva mogu govoriti o predmetu Računarska Grafika. Na navedenom predmetu se po rasporedu nalazi 14 sedmica predavanja, gdje svake sedmice u rasporedu pišu 3 časa predavanja. Profesorica Rizvić u toku jednog semestra, već godinama, održi maksimalno 6 ili 7 časova predavanja. Ne sedmica, već časova! I to samo u prvom dijelu semestra, a vidjet ćemo poslije gdje se nalazi dok ne drži predavanja u drugom dijelu semestra.

Ovo znači da je od 22 časa predavanja po NPP-u ona jedva održala nešto manje od jedne trećine potrebnih predavanja. Kad bismo zalazili u to kakva je materija tih predavanja, te kako je ta materija izložena, ovo bi više bila horor priča nego ekspoze o profesorici Selmi Rizvić, ali ćemo i to vidjeti dijelom kroz profesoricine pisane materijale. Treba napomenuti da ova predavanja uopće nisu bila dostupna studentima u elektronskoj formi ni u kojem momentu u toku semestra. Ovdje je već očita neozbiljnost i neprofesionalnost dotične profesorice.

Ovo vidimo i izloženo u jednom studentskom komentaru na predmet (predanom kroz ETF-ov informacioni sistem, Zamger) iz akademske 2016/2017. godine:
https://pasteboard.co/IRLZ8QY.jpg

Vidimo ovdje još jedan problem iz ove ankete. Navedeno je da profesorica "se nije pojavila cak ni na jednom pismenom ispitu". Također je profesorica Selma Rizvić izjavila za klix.ba, na 24.01.2020. godine, u članku "Ugledna profesorica ETF-a otvoreno: Dekan je odlučio da primam 20 posto plaće" (https://www.klix.ba/vijesti/bih/ugledna-profesorica-etf-a-otvoreno-dekan-je-odlucio-da-primam-20-posto-place/200124080) sljedeće:
"...nijedan čas nastave nije propušten i da su je u slučaju odsustva saradnici mijenjali..."

Po članu 116. stav 3. zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo (na koji sam ranije linkovao) vrijedi da asistent, viši asistent, ili lektor može držati predavanje samo u prisustvu predmetnog nastavnika. Ukoliko pogledamo kaznene odredbe, vidjet ćemo da je po članu 173. stav 1. (j) prekršaj ovog dijela zakona kažnjiv sa 5.000 do 10.000 KM za visokoškolsku ustanovu(UNSA)/organizacionu jedinicu(ETF), a ne samo to, već se spominje da je prekršaj ukoliko se vrše ispiti suprotno ovom zakonu. Ovdje vidimo grubo kršenje zakona o visokom obrazovanju koje je javno izneseno od profesorice Rizvić, a dokaz je i anketa studenta iz akademske 2016/2017. godine. Moram naglasiti da se odsustvo profesorice Rizvić sa ispita nije popravilo, te već godinama nije prisustvovala nekom od pismenih ispita na svom predmetu Računarska Grafika.

Član 116. stav 3. zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo:
https://pasteboard.co/IRM4xQc.png

Član 173. Stav 1. (j) zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo (kaznene odredbe):
https://pasteboard.co/IRM5qOU.png
https://pasteboard.co/IRM5AGj.png

A rekli smo da je materija predavanja, te način na koji je izložena, horor priča sama za sebe. Sad ću vam izložiti nekoliko primjera iz trenutačne službene literature na predmetu Računarska Grafika, koju su pisale profesorica Selma Rizvić i profesorica Vensada Okanović. Iz navedene literature je očito da je "knjiga" napisana samo da bi se što prije stekla određena titula na Elektrotehničkom fakultetu, tj. da bi se ispunili formalni uslovi za sticanje titule. Nećemo PUNO ulaziti u materiju jer bi za to bilo potrebno puno više nego što je ovaj post već dug, već ćemo više gledati formu i ozbiljnost napisane literature.

Počevši od netačnih i ujedno smiješnih izjava, za ljude koji su iole upoznati sa računarima, koje se vide na sljedećoj slici (označeno):
https://pasteboard.co/IRM7xIJ.png

Do različitih poluformatiranih prikaza formula i koncepata:
https://pasteboard.co/IRM9v7D.png
https://pasteboard.co/IRM9CBA.png
https://pasteboard.co/IRMoNbhU.png

Preko stranica koje su tu samo da bi popunile dio knjige i "nabile" broj strana u literaturi:
https://pasteboard.co/IRMaWHL.png

Te naravno, dio materije koju izučava budući inženjer elektrotehnike, emocionalna pozadina boja:
https://pasteboard.co/IRMc6i5.png

Da ne govorimo kako je većina ovih slika koje se nalaze u knjizi preuzeto bez ikakve reference odakle su preuzete, što je u akademskim krugovima izuzetno neozbiljno i može se ponekad čak smatrati oblikom plagijarizma/krađe.

Cijelu digitalnu verziju njenih materijala možete preuzeti na sljedećem linku, ukoliko nekoga lično interesuje kvalitet materijala:
http://people.etf.unsa.ba/~srizvic/Kompjuterska_grafika.pdf

Naravno, najbolje ko može o njenim predmetima da govori, i o njenoj kvaliteti kao predavačici i profesorici, su studenti koji su odslušali predmet kod nje. Ovakav loš stav o njenom predmetu se proteže kroz više generacija (vidjeli ste anketu iz 2016/2017. godine), a to pokazuju i ocjene predmeta u akademskim 2017/2018. i 2018/2019. godinama. Na sljedeće dvije slike vidimo ukupne ocjene studenata za predmet Računarska Grafika, gdje je maksimalna ocjena 5:
https://pasteboard.co/IRMhoPu.png (2017/2018)
https://pasteboard.co/IRMhD5e.png (2018/2019)

Ukoliko obratimo pažnju na najbitnije pitanje na ovom cijelom upitniku, a to je šesto pitanje, "Sveukupna ocjena predmeta", vidjet ćemo da je obje godine izuzetno niska ocjena predmeta. U akademskoj 2017/2018. godini je ocjena bila 2.79, a kada je anketu sljedeće akademske 2018/2019. godine popunilo više od duplo studenata, ocjena je bila još niža i iznosila je 1.84.

Također vrijedi i pokazati istu ovu ocjenu za akademsku 2016/2017. godinu, kada je prethodno navedeni komentar i napravljen, ali ćemo njega prikazati u poređenju sa drugim predmetima iz tog semestra:
https://pasteboard.co/IRMzvjI.png

Na predmetu Računarska Grafika (RG) na šestom pitanju ocjenu od 2.77, koja je najniža u cijeloj generaciji na petom semestru. Ukoliko uporedimo sa drugim predmetima, na kojima je prolaznost uvijek niža nego na dotičnom predmetu, vidjet ćemo da nije uopće u pitanju "težina" predmeta niti potreban napor koji se treba uložiti da se on položi, već niska kvaliteta cijelog predmeta.

Vidimo da navedena profesorica već GODINAMA šteti studentima sa svojim bahatim ponašanjem i nekvalitetnim držanjem predmeta, te da su sami studenti generacijama svjesni da dotična nije dorasla zadatku profesorice.

Nakon što smo prošli malo priču o predavanjima, kako dotična profesorica ne drži sva predviđena predavanja, a na predavanjima koja drži iznosi materiju predmeta na grozan način, te samoj ocjeni studenata njenih predavanja i njenog predmeta osvrnimo se i malo na njene navode o držanju laboratorijskih vježbi na ovom predmetu ove godine.

Profesorica je ove godine samovoljno u toku semestra, bez ikakvog praćenja nastavnog plana i programa koji je glavni za određivanje koliko sati predavanja/vježbi neki predmet ima, organizovala određene laboratorijske vježbe. Pored toga što profesorica NIJE održala sve te vježbe sama, nego je i asistentica Ivković držala neke od tih vježbi, te vježbe su održane u obliku individualne nastave. Ovo znači da su vježbe održane 1-na-1 sa studentom. Takva nastava je priznata samo na grupaciji fakulteta umjetnosti (Akademija likovnih umjetnosti, Akademija scenskih umjetnosti, Muzička akademija) na Univerzitetu u Sarajevu, po standardima i normativima o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, što se očito vidi i iz člana 12. stava 1. tog istog dokumenta:
https://pasteboard.co/IRMr3T6.png

Iz sljedećeg obavještenja objavljenog na fakultetskoj stranici za obavještenja i materijale (c2.etf.unsa.ba) vezano za dotične vježbe se vidi da su studenti bili raspoređeni POJEDINAČNO u termine od 45 minuta, te da se studenti za bilo koje probleme oko termina mogu javiti ASISTENTICI, a ne profesorici:
https://pasteboard.co/IRMrFYd.jpg

Bitno je reći još šta su tačno ove vježbe bile. Profesorica je odlučila da može studente iskoristiti zarad lične dobiti, te je napravila ove vježbe kao review VR (virtual reality) aplikacije koje su razvili studenti/istraživači u sklopu Sarajevo Graphics Group. Na kraju "igranja" sa tom aplikacijom u trajanju od pola sata su studenti morali ispuniti anketu o aplikaciji da bi "uspješno završili vježbu". Ovo je očiti primjer iskorištavanja studenata gdje studenti nisu dobili ništa zauzvrat nego što su potrošili 45 minuta svog vremena.

Kad smo već kod ovih vježbi, osvrnimo se i na pomen dvije laboratorije koje je profesorica Rizvić više puta spomenula da je "opremila" uz pomoć svog H2020 projekta za studente. Neću zalaziti odakle su pare došle za opremanje tih prostorija, ali je činjenica da te laboratorije NISU ZA STUDENTE, te rijetki dobiju pristup njima. Prvi put su, nakon ne znam koliko generacija, studenti Računarske Grafike ove godine dobili "pristup" jednoj od te dvije laboratorije, a i to samo jednom u toku gore spomenutih VR laboratorijskih vježbi. Ove prostorije koristi pretežno njena lična istraživačka grupa "Sarajevo Graphics Group", te "Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA" gdje je profesorica Selma Rizvić predsjednica upravnog odbora spomenutog udruženja.

Da napomenem da je od ove akademske godine (2019/2020) jedna od ove dvije prostorije (sala 1-08) postala privatna kancelarija profesoricine asistentice.

Na sljedećim slikama vidimo dijelom prikaz tih prostorija, gdje je jedna prostorija samo green screen (sala 1-18) i namijenjena je za snimanje, dok je druga prostorija ustvari radna prostorija (sala 1-08):
https://pasteboard.co/IRMEl6X.jpg (sala 1-18)
https://pasteboard.co/IRMEtTs.jpg (sala 1-08)

Pored toga što ove prostorije koriste samo osobe koje su bliske sa profesoricom Rizvić, a što vidimo i kroz objave na stranici udruženja DIGI.BA (http://digi.ba/?p=847) i to bez ikakvog spomena Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo, ona ujedno koristi i resurse ovog fakulteta za projekte navedenog udruženja. Jedan od tih projekata se nalazi na ETF-ovim serverima na linku:
http://h.etf.unsa.ba/romanheritage/

Vidimo da ni u spomenutom članku, niti na navedenom linku, nema nigdje uopće naveden Elektrotehnički fakultet Sarajevo, niti Univerzitet u Sarajevu, bez obzira što se koriste laboratorije na toj organizacionoj jedinici i resursi iste. Očito je da profesorica Rizvić samo koristi svoju poziciju da bi doprinijela SEBI i SVOM UGLEDU, a NE ugledu obrazovne institucije na kojoj se nalazi niti ugledu budućih studenata koji će izaći sa te obrazovne institucije.

Ovo su samo još neki od primjera kako profesorica Selma Rizvić studente ISKORIŠTAVA I OŠTEĆUJE, te kako NE POŠTUJE ustanovu na kojoj je zaposlena.

Vratimo se sada opet na slučaj predavanja, vježbi, te zašto ustvari profesorica Rizvić nije tu dobar dio semestra. Profesorica Rizvić je očito strastveni skijaš, a i pored toga voli dosta da putuje, što pokazuje njen Facebook profil (Link na profil možete naći na pastebin.com/geysDXDv), te dijelom i Instagram profil (Link na profil možete naći na pastebin.com/geysDXDv), koji su javni.

Uporedimo sada putovanja profesorice Rizvić sa akademskim kalendarom Univerziteta u Sarajevu za akademsku 2018/2019. godinu. Akademski kalendar za ovu akademsku godinu možete naći na linku:
http://www.unsa.ba/sites/default/files/dodatak/2019-07/Akademski%20kalendar%202018_2019.pdf

Pogledajmo sada strukturu ove akademske godine.
Vidimo da je akademska godina počela 01.10.2018. godine, samim time je tada počeo i zimski semestar. Kraj nastave u ovom semestru je bio 18.01.2019. godine (sedmicu prije početka ispitnih rokova). Ispiti u ovom semestru su se održavali od 19.11.2018. do 23.11.2018. (za prvu parcijalu) i 21.01.2019. do 01.02.2019. (za drugu parcijalu i završne ispite). Naravno, poslije drugih parcijala su bili popravni ispiti, koji su trajali od 18.02.2019. do 28.02.2019. godine.

Ljetni semestar je počeo sa nastavom 04.03.2019. godine. Kraj nastave u ovom semestru je bio 14.06.2019. godine. Ispiti u ovom semestru su se održali od 22.04.2019. do 26.04.2019. (za prvu parcijalu) i od 24.06.2019. do 05.07.2019. (za drugu parcijalu i završne ispite). Naravno, opet poslije drugih parcijala su bili popravni ispiti, koji su trajali od 08.07.2019. do 19.07.2019. godine.

Sa ovim smo izložili cijelu strukturu akademske 2018/2019. godine, a možemo još prikazati i neke datume specifične za predmet Računarska Grafika u sljedećoj tabeli:
https://pasteboard.co/IRNHK92.png

Sve navedene datume za Računarsku Grafiku možete dobiti iz akademskog kalendara i uz pomoć sljedećih dokumenata:
https://c2.etf.unsa.ba/mod/forum/discuss.php?d=1956 (raspored nastave u neparnom semestru 2018/2019. godine, stranica 56)
https://c2.etf.unsa.ba/mod/forum/discuss.php?d=1968 (raspored prvih parcijala)
https://c2.etf.unsa.ba/mod/forum/discuss.php?d=1981 (raspored drugih parcijala)
https://c2.etf.unsa.ba/mod/forum/discuss.php?d=1982 (raspored popravnih ispita)

Hajmo sada vidjeti koliko se putovanja od profesorice Rizvić podudara sa vremenom kada bi trebala biti prisutna na fakultetu i obavljati svoje profesorske dužnosti, tj. u toku akademske godine kada traju predavanja i kada su ispitni rokovi:
https://pasteboard.co/IRNSQUU.png

Ne samo da se većina ovih putovanja poklapa sa vremenima dok traju predavanja u toku semestra, nego su neka i za vrijeme ispitnih rokova. Bitna je naravno i napomena unutar same slike koju ste gore imali priliku da vidite. Niko ne ide u Luxembourg, Italiju, Albaniju, pa vjerovatno čak ni Sloveniju, na jedan dan.
Ovo se ponavlja iz godine u godinu, što možemo pokazati i sa sličnom tabelom kao iznad, samo za akademsku 2017/2018. godinu koja je trajala od 01.10.2017. godine do 13.07.2018. godine, a što se vidi i na akademskom kalendaru od te akademske godine koji možete naći na:
https://www.unsa.ba/sites/default/files/dodatak/2018-01/Akademski%20kalendar%202017-2018_0.pdf

Profesorica Rizvić je bila na raznim putovanjima i ove akademske 2017/2018. godine, a to se vidi i u sljedećoj tabeli:
https://pasteboard.co/IRO3fOU.png

Interesuje me, kako može jedan profesor da obavlja sve svoje dužnosti, od držanja predavanja, nadgledanja vježbi, organizovanja i pregledanja ispita, organizovanja termina konsultacija i drugih dužnosti, ukoliko obitava van države u ovoj količini u kojoj to radi profesorica Rizvić? Odgovor je da ne može!

Ovo je još jedan primjer da STUDENTI ISPAŠTAJU!

Sve slike iz kojih su izvučeni podaci o datumima objava i lokacijama možete naći na pastebinu na kojem se nalaze svi linkovi na iste:
pastebin.com/geysDXDv

Sva ova neozbiljnost dotične profesorice se ispoljava i kroz još određene stvari, a navest ćemo ovdje samo dvije stvari (pored svih raznih uvodnih špica na državnim, i nekim drugim, televizijama koje ste sigurno vidjeli i smijali im se, a čiji je ona autor).

Prva stvar jesu studentski radovi sa predmeta Numerička Grafika i Animacija kojima se profesorica ponosi, što možete vidjeti na linku koji se nalazi na sljedećem pastebinu:
pastebin.com/geysDXDv

Ukoliko želite da vidite rad, a toplo vam preporučujem da pogledate jer ćete se dobro nasmijati, pogledajte video na:
https://www.youtube.com/watch?v=UlQyUrjpz4Y (ovaj link više ne radi)
https://www.metacafe.com/watch/12020790 ... -nga-2018/ (treba neko vrijeme da se aktivira video)
https://drive.google.com/file/d/1ZkBwp- ... sp=sharing (zamjenski link za video koji radi odmah)

Da napomenem, ovaj video bi možda bio za pohvalu da su ovo napravili studenti grafičkog dizajna, ali ovdje se radi o studentima elektrotehnike koji, zbog toga što ih profesorica tjera da rade ovakve besmislene projekte, ostaju bez veoma bitnih znanja iz oblasti grafike i animacije koje im ona ne može ni prenijeti. Ta znanja kolege sa univerziteta "na zapadu" imaju, a mi ovdje kao studenti ostajemo hendikepirani zbog ovakve profesorice, a to cu ilustrirati parafraziranjem njene izjave sa prvog predavanja iz Računarske Grafike u mojoj generaciji:
"Nećemo se baviti algoritmima kao što to rade na univerzitetima na zapadu, već ću vas ovdje naučiti osjećaju za lijepim."

Drugu stvar koju bih vam htio pokazati jeste sljedeći video, a vi sami zaključite da li je ovakvo okruženje, i ovakav "cirkus" kako ga je gospodin Fatmir Alispahić nazvao, dostojan jedne profesorice i akademskog građanina našeg društva:
https://youtu.be/ghcp_PGppBk?t=1497

Da ne govorimo da je određeni monolog gosp. Alispahića u najmanju ruku nacionalistički u više navrata...

Pošto se sve vrijeme radi o smanjenju plate dotične profesorice mislim da je uredu i da prikažemo njenu trenutačnu platu, a nju možemo vidjeti na sljedećoj slici:
https://pasteboard.co/IROLckD.png

Dobro ste pročitali... samo OSNOVICA PLATE je profesorici Rizvić 2835 KM. Uz sve dodatke na platu, koeficijent i slično ona sigurno prima više od 3000 KM za svoj NERAD.

Podatak o plati je izvučen iz registra zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo sa:
https://www.anticorrupiks.com/registarZaposlenih

Osvrnimo se još samo na dvije stvari vezano za ovu profesoricu.
Prvo ćemo vidjeti da li je ona zaista naš najugledniji istraživač na Elektrotehničkom fakultetu, a u tome će nam pomoći stranica Google Scholar (https://scholar.google.com). Inače se istraživači u svijetu rangiraju po svom h-indexu i broju citacija koje imaju na naučne radove, tj. po tome koliko su njihovi naučni radovi bili korisni drugim istraživačima u svijetu. Ovdje ćemo napraviti rang listu NEKOLIKO (onoliko koliko sam se sjetio za sada) istraživača sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, koristeći citacije od 2015. godine pa do danas, sa stranice Google Scholar, a rang lista je sljedeća:
1) prof. Izudin Džafić - 1173 citacija
2) prof. emeritus Branislava Peruničić-Draženović, u penziji - 744 citacija (toplo preporučujem da više istražite o ovoj fenomenalnoj profesorici: https://pvnovine.com/nagrada-i-nakon-odlaska-u-penziju/)
3) prof. Jasmin Velagić, 449 citacija
4) prof. Bakir Lačević, 343 citacije
5) prof. Dženana Đonko, 275 citacija
6) prof. Mesud Hadžialić, rahmetli - 217 citacija
7) prof. Dinko Osmanković - 208 citacija
8) asistent Nedim Osmić - 207 citacija
9) prof. Jasmina Baraković-Husić - 191 citacija
10) prof. Samir Omanović - 173 citacije
11) prof. Selma Rizvić - 170 citacija
12) prof. Zikrija Avdagić, u penziji (za sada) - 132 citacije

Ove podatke možete naći na sljedećim stranicama, poredanim po istom redoslijedu kako su i profesori iznad poredani:
https://scholar.google.com/citations?user=GGwHHKYAAAAJ&hl=en
https://scholar.google.hr/citations?hl=en&user=Tw6VPN4AAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate
https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=kqs5cSkAAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate
https://scholar.google.com/citations?user=SgGLWuwAAAAJ&hl=en
https://scholar.google.com/citations?user=5dyeC5YAAAAJ&hl=en
https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=_zclVhoAAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate
https://scholar.google.com/citations?user=cVuNjEsAAAAJ&hl=en
https://scholar.google.com/citations?hl=hr&user=1KG9oo8AAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate
https://scholar.google.com/citations?user=7tf24lUAAAAJ&hl=en
https://scholar.google.com/citations?user=hG8--j0AAAAJ&hl=en
https://scholar.google.com/citations?user=NviTEr8AAAAJ&hl=en
https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=fhbn5fMAAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate

Činjenično stanje pokazuje da profesorica Rizvić nije ni blizu naših najugledniji istraživača! Jedino što profesorica zna bolje raditi od mnogih drugih koji su ispred nje u istraživačkim sferama jeste samopromocija, a u tome je besramna. To nije ni čudno sa obzirom da je godinama radila u medijskim krugovima koji je danas podržavaju i promovišu.

Želim se osvrnuti na samo još jednu, posljednju stvar vezano za prof. Selmu Rizvić. Nažalost, ovo je momenat kad moram malo uključiti i politiku u ovaj ekspoze. Naime, vidio sam da su neki u određenim člancima, pa čak i u komentarima na tim člancima, optužili profesora Velagića da je produžena ruka Stranke Demokratske Akcije i želi da makne profesoricu koja je apolitična sa fakulteta. Ovdje želim pokazati da profesorica ne samo da nije apolitična, već je ona sama simpatizer ranije spomenute Stranke Demokratske Akcije, te ranije optužbe da je to razlog takozvanog mobbinga nad profesoricom padaju u vodu.

Prvenstveno je tu podrška Bakiru Izetbegoviću, zaštitnom licu i predsjedniku ove stranke:
pastebin.com/geysDXDv

Onda i prijedlog da ukoliko neko iz bilo kojeg razloga ne voli doktoricu Sebiju Izetbegović, da nije dovoljno dobro informisan te da treba da se informiše:
pastebin.com/geysDXDv

A dodatno su tu dijeljenja i iznošenja raznih, nazovimo ih, kontraverznih mišljenja koja se dobrim dijelom vežu uz ovu političku opredjeljenost:
pastebin.com/geysDXDv

Isto tako, podrška rektora Rifata Škrijelja nije izostala za dotičnu profesoricu, a svi znamo da je on kadar već pomenute stranke. A pošto smo završili sa profesoricom Rizvić, htio bih se osvrnuti i na Rifata Škrijelja u jednom paragrafu, pošto je doprinio više puta tome da studenti ispaštaju na ovom univerzitetu.

Želim naglasiti da je Rifat Škrijelj već u najmanje dva navrata dopustio da studenti ovog univerziteta budu u nepovlaštenoj poziciji.
Prvi put se desio prije tačno godinu dana kada je dopustio, opet preko stranačke veze, da studenti izgube po drugi put zaredom krovnu studentsku organizaciju na UNSA, a to je SPUS (Studentski Parlament Univerziteta u Sarajevu). Dozvolio je da stranački uticaji preovladaju i ilegalno i nelegitimno da se politika vrati nazad u SPUS, te je zbog toga trenutačno studentsko tijelo na cijelom univerzitetu podijeljeno na dva dijela!
Drugi put kada je prof. Škrijelj dozvolio da studenti ispaštaju bilo je nedavno kada je njegova prepirka sa Sebijom Izetbegović dovela do toga da studenti na fakultetima iz grupacije medicinskih fakulteta nemaju predavanja skoro dovoljno dugo da im se ne prizna akademska godina.
Ovaj treći put, kada podržava prof. Rizvić, je još jedan prikaz toga da mu nisu u interesu studenti niti njihovo obrazovanje, nego zaštita prijatelja i stranačkih poklonika...

Sa ovim smo završili cijelo poglavlje o Selmi, a sad ćemo veoma kratko o prof. Jasminu Velagiću, dekanu Elektrotehničkog fakulteta.

JASMIN VELAGIĆ - Dekan za vrijeme koga su otkrivene mnoge stvari

Profesor Jasmin Velagić nije osoba koju baš mnogi studenti Automatike i Elektronike, odsjeka na kojem on predaje, vole. No to nije zbog njegovog umijeća u predavanju, te zbog kvalitete njegovih predmeta. Mnogi znaju da je karakterom poprilično napadna, nekad drska, a i dosta nabusita osoba. Ovo je ono što najviše odbija studente, a i njegove kolege od njega. Ono što želim ovdje reći jeste da ne smijemo dozvoliti da njegov karakter (kojeg ni sam nisam ljubitelj, pošto sam imao u par navrata susret sa njim) utiče na naše mišljenje o njegovim trenutačnim postupcima.

Kao što ste vidjeli u izlaganju iznad, trenutačni postupci profesora Jasmina Velagića su proizvod zdravorazumskog razmišljanja, te rezultat svih zakona koji se moraju primjenjivati i poštovati na našem univerzitetu. Dovoljno je reći da on nije uzrok trenutačnih problema na Elektrotehničkom fakultetu Sarajevo, već ih je samo razotkrio i uložio maksimalne napore da ih ispravi.

Postoji jedna stvar koju mu mnogi prebacuju trenutačno, pa i profesorica Rizvić, a to je da je profesor dekan ETF-a i predsjednik sindikata Univerziteta u Sarajevu. Ne znam kao student pozadinu te cijele priče, ali je činjenica da te dvije pozicije nisu u sukobu interesa, sa obzirom da prof. Velagić nije predsjednik sindikata Elektrotehničkog fakulteta (to je prof. Novica Nosović). Da li je to nešto što bi bolje bilo da dvije različite osobe rade? Da. Da li je ilegalno? Ne, i da jeste, postoje sudovi koji bi trebali i mogu to regulisati.

Pošto vjerujem da su rijetki do ovdje ovo pročitali, mislim da je dosta i mene, pa ćemo preći na zaključak.

ZAKLJUČAK

Profesorica Rizvić radi već 26 godina na Elektrotehničkom fakultetu, ranije pomenuti profesor Avdagić još duže.

Zamislite samo koliko su generacija ti i njima slični profesori uništili. Koliko generacija inženjera je slušalo kod njih predmete i ništa korisno nije naučilo, te su samo potrošilo svoje vrijeme.
Zamislite koliko vjerovatno dobrih inžinjera je izgubilo volju za učenjem nakon što su kod njih morali da rade besmislice samo kako bi upisali ocjenu. Koliko je njih POBJEGLO vani nakon takve mentalne torture? Koliko je njih nastavilo svoje obrazovanje kao zombiji jer su im ovakvi profesori uništili želju za otkrićem i učenjem?
Zamislite koliko ljudi nije moglo dalje da napreduje jer su ih ovakvi profesori uskratili za potrebno znanje.

Vjerujem da je vrijeme da mi kao studenti kažemo da ovo više NEĆEMO PODNOSITI U MIRU I TIŠINI.

A bitna je činjenica i zašto ovaj forumski članak objavljujem anonimno, bez svog imena i prezimena. Objašnjenje je poprilično jednostavno... mi studenti nemamo nikoga. Svaka naša riječ protiv bilo kojeg profesora može značiti da ćemo ostati vječni studenti na ovom univerzitetu. Taoci smo ovakvih profesora kao što su profesorica Rizvić i njene kolege koji će uraditi sve samo da bi ostali na profesorskoj poziciji, zadržali plate, i prikazali sebe u najboljem svjetlu. Razumijete li koliko to znači kad vam budući akademski građani, budući inžinjeri, kažu tako nešto: TAOCI SMO. Da li da sa takvim osjećajem idemo u svijet nakon što završimo fakultet? Da li su to budući naraštaji na kojima treba ostajati naša država? Ili bi baš svi trebali početi bježati iz države prije nego nam uzmu i ovo malo ljudskosti što nam je ostalo?

Zbog svega iznesenog, ovim putem želim da prozovem određene ljude, a oni nek razmisle:

POZIVAM SVE PROFESORE, da ponovo razmisle o svom životnom putu i zašto su postali profesori. Da li ste kad ste započinjali svoj put u ovoj karijeri imali u vidu samo platu i sigurnost posla koju ova pozicija donosi, ili su vam bili bitni studenti i dobro koje činite tako što obrazujete buduće naraštaje? Ako je bilo u pitanju samo ovo prvo, odabrali ste pogrešnu karijeru...

POZIVAM PROFESORICU RIZVIĆ I SVE NJENE PRIJATELJE/PROFESORE SA ETF-a, da počnu misliti na studente, jer to do sada uopće nisu radili. Ako to ne žele, sigurno će se naći drugi profesori i budući doktoranti koji će ih rado zamijeniti. Nadam se da će početi obavljati svoj posao savjesno i da će napokon poštovati zakon koji je iznad njihovih želja za moći i novcem.

POZIVAM SVE STUDENTE ELEKTROTEHNIČKOG FAKULTETA, podijelite svoje mišljenje o navedenoj profesorici Rizvić, pa i o drugim profesorima u ovom tekstu, znam da vas ima mnogo koji isto mislite i sve ovo znate iz ovog teksta, pokažite da ste tu.

POZIVAM SVE STUDENTE UNIVERZITETA, ispravljajte nepravdu gdje je vidite i nemojte dati da vas neko pravi budalom. Studenti ste, historijski najveći pokretači promjena u društvu i vrijeme je da se probudimo.

Hvala vam puno što ste pročitali ovo sve (ili barem dobrim dijelom) i želim vam sretan "Dan Selme Rizvić" (https://pasteboard.co/IRPoSmn.png).

EDIT HISTORIJA:
- 28.01. 11:25h - linkovi na postove sa društvenih mreža te linkovi na društvene mreže premješteni na pastebin.com/geysDXDv
- 29.01. 16:06h - pronađeni još neki linkovi sa društvenih mreža te su svi prebačeni na pastebin.com/geysDXDv, također ažuriran PDF dokument sa početka teksta zbog ispravki sitnih, gramatičkih, grešaka u tekstu na forumu
- 02.02. 11:52h - izmijenjen link za video "2018 Film Kompozišn NGA", pošto je prethodni video izbrisan sa YouTubea
Last edited by Student ETF Sa on 02/02/2020 23:52, edited 5 times in total.
User avatar
Tony Soprano
Posts: 952
Joined: 21/01/2015 00:35
Location: Bada Bing

#2 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Tony Soprano »

Joj, treba mi godisnji da procitam ovaj post. :lol:
Guadalajara
Posts: 32809
Joined: 24/04/2019 18:10
Contact:

#3 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Guadalajara »

Tony Soprano wrote: 27/01/2020 19:40 Joj, treba mi godisnji da procitam ovaj post. :lol:
hahaha :lol:
Student ETF Sa
Posts: 29
Joined: 27/01/2020 01:45

#5 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Student ETF Sa »

Tony Soprano wrote: 27/01/2020 19:40 Joj, treba mi godisnji da procitam ovaj post. :lol:
Hahahahah taman malo "istraživačkog novinarstva" za odmor, umjesto nekog "krimića" ili trilera
Guadalajara wrote: 27/01/2020 20:05 @Student ETF Sa

Ovaj dio je za temu gdje-putujete-kako-vam-je-bilo-t83571s3425.html :lol:
Neko bi morao i tamo uzeti godišnji da pročita sva putovanja profesorice :lol:
Guadalajara
Posts: 32809
Joined: 24/04/2019 18:10
Contact:

#6 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Guadalajara »

Student ETF Sa wrote: 27/01/2020 20:09
Uziva zena 8-)

Ti si samo ljubomoran na nju :oops: :mrgreen:
Bušman
Posts: 2146
Joined: 08/04/2008 08:48

#7 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Bušman »

Ma dajte molim vas, prolaznost na tim predmetima je odlicna. Nije to izivljavanje niti mobbing. Ona je odlicna profesorica :izet:
User avatar
hrasno38
Posts: 31408
Joined: 21/11/2004 23:42
Location: Sarajevo
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba
Contact:

#8 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by hrasno38 »

Bušman wrote: 27/01/2020 20:44 Ma dajte molim vas, prolaznost na tim predmetima je odlicna. Nije to izivljavanje niti mobbing. Ona je odlicna profesorica :izet:
Samo je pitanje ko ocjenjuje :lol: :lol: :lol: :lol:
User avatar
zanimljiv
Posts: 291
Joined: 19/08/2013 10:13

#9 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by zanimljiv »

Manje-više uvjerljiv roman, mogu se složiti s nekim tačkama, ali ne mogu se složiti da studenti napuštaju fakultet zbog navedenih profesora, kao ni da se osjećaju uskraćeno. 90% studenata ETFa možda ne vidi neku suštinu tih predmeta, ali isto tako i na Računarskoj grafici i na predmetima profesorice Vensade postoje izuzetno dobre vježbe, zadaće i projekti gdje studenti mogu steći solidna znanja ukoliko to žele.
Studenti napuštaju fakultet i odlaze u inostranstvo najviše zbog predmeta s prve godine kao i već poznatih profesora koji prkose zakonima, a ima ih bar po dvoje na svakom odsjeku. Jedno je ne moći položiti predmet zbog nekoga, a drugo je položiti predmet bez većeg stečenog znanja.

Ovo prvo je katastrofalno i srozava obrazovanje jer dobri studenti idu u inostranstvo i kasnije o njima pišu članke kada uspješno završe poznate fakultete i postanu istaknuti naučnici, a ovamo ih je neki gospodin ili gospođa zavlačio 3 godine na jednom predmetu, iako su "razvaljivali" predmete zbog kojih su upisali isti fakultet.
Ovo drugo je nešto protiv čega se treba sistemski boriti kroz kontrole i reforme, ali teško je maknuti nekoga ko je doktor nauka sa ugovorom na neodređeno.

Isto tako čisto sumnjam da se većina studenata osjeća poput tebe, pogotovo ukoliko mislim da si osoba koju vidim kroz ovaj tekst (a ove stavove i količinu materijala može iznijeti 2-3 osobe sa ETFa). Bez ikakve uvrede, ali teško shvaćen pokušaj aktivizma, volio bih da uspije, ali moraš imati realnu sliku o ljudima (studentima) koje predstavljaš. :thumbup:
Student ETF Sa
Posts: 29
Joined: 27/01/2020 01:45

#10 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Student ETF Sa »

zanimljiv wrote: 27/01/2020 20:58 Manje-više uvjerljiv roman, mogu se složiti s nekim tačkama, ali ne mogu se složiti da studenti napuštaju fakultet zbog navedenih profesora, kao ni da se osjećaju uskraćeno. 90% studenata ETFa možda ne vidi neku suštinu tih predmeta, ali isto tako i na Računarskoj grafici i na predmetima profesorice Vensade postoje izuzetno dobre vježbe, zadaće i projekti gdje studenti mogu steći solidna znanja ukoliko to žele.
Studenti napuštaju fakultet i odlaze u inostranstvo najviše zbog predmeta s prve godine kao i već poznatih profesora koji prkose zakonima, a ima ih bar po dvoje na svakom odsjeku. Jedno je ne moći položiti predmet zbog nekoga, a drugo je položiti predmet bez većeg stečenog znanja.

Ovo prvo je katastrofalno i srozava obrazovanje jer dobri studenti idu u inostranstvo i kasnije o njima pišu članke kada uspješno završe poznate fakultete i postanu istaknuti naučnici, a ovamo ih je neki gospodin ili gospođa zavlačio 3 godine na jednom predmetu, iako su "razvaljivali" predmete zbog kojih su upisali isti fakultet.
Ovo drugo je nešto protiv čega se treba sistemski boriti kroz kontrole i reforme, ali teško je maknuti nekoga ko je doktor nauka sa ugovorom na neodređeno.

Isto tako čisto sumnjam da se većina studenata osjeća poput tebe, pogotovo ukoliko mislim da si osoba koju vidim kroz ovaj tekst (a ove stavove i količinu materijala može iznijeti 2-3 osobe sa ETFa). Bez ikakve uvrede, ali teško shvaćen pokušaj aktivizma, volio bih da uspije, ali moraš imati realnu sliku o ljudima (studentima) koje predstavljaš. :thumbup:
1) Volio bih zaista da mi predočiš te dobre vježbe, zadaće i projekte gdje studenti mogu SOLIDNA znanja ukoliko to žele na predmetima profesorice Rizvić i profesorice Okanović, a što ne mogu steći u roku od maksimalno jedne sedmice uz pomoć tutorijala na YouTubeu. Nadam se da se slažemo šta su to SOLIDNA znanja, te da se slažemo da se na fakultetu, posebno nekom sa kojeg izlaze budući inženjeri, nijedan predmet ne bi trebao moći svesti na jednosedmični YouTube tutorijal. Eto, samo te molim da nam ovdje postaviš te vježbe, zadaće i projekte što spominješ.

2) Za profesoricu Rizvić SIGURNO većina studenata vjeruje, pa i zna, da je ona očajna profesorica i da ne zna voditi svoje predmete. Vjerujem da je njena nesposobnost i neprofesionalnost već dovoljno iznesena u originalnom postu. Za ovu profesoricu je to čak ČINJENIČNO pokazano kroz ankete i ocjene njenog predmeta, posebno u poređenju sa drugim predmetima. Ne mogu činjenično tvrditi isto za profesoricu Okanović, ali mogu reći jedno zasigurno. Jedino što drži predmete profesorice Okanović na životu je njen asistent Irfan Prazina koji se svojski trudi da održava sve oblike nastave koliko-toliko kvalitetnim, iako je to za jednu osobu, asistenta, skoro pa nemoguće za stići. Činjenica da ovaj asistent pored toga mora još da brine o toni studentskih Bachelor/Master radova gdje je profesorica Okanović "mentorica" je dodatno sramotna.
Ovo drugo možeš da vjeruješ ili ne, ali naravno da neće nijedan student izaći i javno tako nešto reći, sa svojim imenom i prezimenom, ili da će studenti na nekoj javnoj anketi ovo da pokažu, sa obzirom da je ljudima cilj da nekada i završe ovaj fakultet.

3) Što se tiče toga da studenti napuštaju fakultet jer ih je neko "uzeo na pik". Uvijek postoje komisijski ispiti ukoliko neko smatra da ne može zbog profesora da položi. Huse Fatkić je otišao sa fakulteta. Taj strah i trepet više ne postoji na prvoj godini, kao ni mnogi koji su bili tu prije 5-6 godina.
mrgreen
Posts: 1223
Joined: 12/05/2008 21:11

#11 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by mrgreen »

....
Last edited by mrgreen on 10/01/2021 19:06, edited 1 time in total.
User avatar
hrasno38
Posts: 31408
Joined: 21/11/2004 23:42
Location: Sarajevo
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba
Contact:

#12 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by hrasno38 »

Eeeehhhh hvalim te boze da se klupko pocelo odmotavati i stvari nazivati pravim imenima. @Student sa ETF Sa svaka cast ne vrlo iscrpnom, detaljnom, dokazima podkrepljenom i detaljno pojasnjenjeeom tekstu. Da su ove dvije jedine dobro i bilo. ETF pitaj boga od kada drze jedne te iste struje, jedan te isti nacin obrazovanja, nedodirljivi profesori koji nikoga na svijetu ne mogu nista nauciti mada se nekima ne moze osporiti znanje. Ono sto je problem naseg obrazovanja je to da u obrazovanju misle da je dovoljno doktorirati i da si odmah dobar profesor. Dobar profesor se radja kao i dobar sportista jer jebes svo znanje svijeta ako nisi u stanju da ga preneses drugom. Huse je bio matematicar samo takav ali nikada nikoga nije naucio matematiku na ETF-u a radi njega a prije rata Galica masa studenata koji su bilinadareni za elektroniku i elektrotehniku a danas recimo rinformatiku su odlazili sa tog fakulteta. Ko se odlucio da nastavi van BiH studirati zavrsvao je bez ikakvih problema po zapadu sto je samo pokazivalo uzaludnost ovakog nacina obrazovanja. Najbolji naziv za to je obrazovni mazohizam. Jer ponovit cu dati studentu racunarstva i informatike predmet fizika je cisti mazohizam.
Rizvicka je vjerovatno kao i na svakom sarajevskom fakultetu clan SDA grupacije profesora koji sami sebe hvale, dok se studenti za glavu hvataju kako ce nauciti predmet. Oni imaju maksimalnu podrsku da rade sta hoce i kako hoce i ne daj boze da slucajno dohvatite te osinjake. Tako je mislila vjerovatno da moze i ova zadnja sto je predavala matemapatiku na prvoj godini a ciji je muz u vrhuski SDA ali nema zajebancije sa Velagicem. On jeste sirov do bola, namcorast, misli da je najbolji, nisam bas siguran da cijeni profesore koji su zavrsili ETF a pogotovo prijerane profesore koji su zaista bili profesori, misli da je ufatio boga za jaja sto je doktorirao u Zagrebu ali mislim da ima stav od kojeg ne odstupa i mislim da je ovdje u pravu 100%. Takodje mislim da su prodekani Juric i Hanjalic dohvatili to osinje gnjezdo pokusavajuci da od ETF-a naprave zaista ono sto bi trebalo da bude a upravo te uvezane grupacije koje misle da su nedodrljive jer ih stite Braco i Seka vjerovatno podapinju nogu konstatntno i ne dozvoljavaju da se dira u njihov konfor.
Sve u svemu daj boze da se ovo zakoluta na svim UNSA institucijama i da se gamad koja ne vrijedi i koju drze stranacke clanske knjizice ociste nekim efikasnim insekticidom te studentima zaista napokon pocne davati pravo znanje od profesora koji se nece izivljavati na njima nego ih uciti sto su dva totalno razlicita procesa.
nekome
Posts: 2930
Joined: 17/05/2011 10:41

#13 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by nekome »

Hocete da su svi predmeti intenzivni ko Juricevi?
Forsaken
Posts: 824
Joined: 11/02/2005 10:51

#14 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Forsaken »

Kao bivsi student, slazem se sa svim. U moje doba, Rizvicka nas je tjerala da koristimo 3DSMax(crackovanu verziju naravno, softwera koji vrijedi hiljade km) i pravimo nekakve animacije lica. Nisam aktivno ucestvovao u predmetu jer mi se nije svidio koncept od pocetka tako da sam ga odradio reda radi ali i kolege koje su radila sve sto je od njih trazila su bili nezadovoljni.

O Zikriji, sta reci. Seminarski je bio da se prekuca svrakopis sa njegovih folija u power point prezentaciju. Da , to je bio SEMINARSKI. Uradis to i dobijes ocjenu. Dakle,studenti su i materijale pisali za doticnog.

Ovo je jako velika steta jer su to dva predmeta koja su toliko iskoristiva u danasnje doba, i sa toliko potencijala, posebno AI. Ja sam u slobodno vrijeme pratio predavanja za AI po raznim kursevima i portalima ( obicno svaki ozbiljniji fakultet ima ovo digitalizirano i dostupno) i mogu reci da je nebo i zemlja.

Zali boze utrosenog vremena na ova 2 predmeta :-) :-?
User avatar
sve_ovo_ja
Posts: 1957
Joined: 13/07/2016 11:10

#15 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by sve_ovo_ja »

Svaka čast @Student za trud :thumbup:
Ingmar mi se uvijek činio kao gospodin dok sam studirao, London studiranje ti fazoni, o Zikriji, Selmi i Vensadi nemam fino mišljenje. Znaju sigurno materiju ili dio nje, ali slab prenos znanja.
User avatar
Euridika
Globalna šefica
Posts: 7926
Joined: 25/08/2015 21:31

#16 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Euridika »

Student ETF Sa wrote: 27/01/2020 19:37
Hvala vam puno što ste pročitali ovo sve (ili barem dobrim dijelom) i želim vam sretan "Dan Selme Rizvić" (https://pasteboard.co/IRPoSmn.png).
Potrudila sam se da pročitam čitav ekspoze i pregledam solidan broj priloga. Kao bivši, davno svršeni student ETF-a i odsjeka za RI, slažem se s ocjenama koje su date za imenovane profesore (u doba kad sam ja studirala, većina njih su bili samo asistenti).
Kao osoba koja je i sama bila organizator "pobuna", potpuno podržavam transparentno izvještavanje o svim zloupotrebama pozicija, neradu, nemaru i sl. Međutim, kao moderator na ovom forumu, imam zamjerku na iznošenje privatnih stvari (ovdje mislim na objave sa društvenih mreža), iako su ovdje iste date kao dokazi tvrdnji iz teksta.
Stoga, držat ću ovu temu na oku i moguće je da će se neke stvari iz uvodnog posta morati ukloniti, tipa linkovi i sl. i zamijeniti ih numeriranim oznakama priloga (a da prilozi budu na vanjskom serveru).
User avatar
hrasno38
Posts: 31408
Joined: 21/11/2004 23:42
Location: Sarajevo
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba
Contact:

#17 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by hrasno38 »

Euridika wrote: 28/01/2020 11:05
Student ETF Sa wrote: 27/01/2020 19:37
Hvala vam puno što ste pročitali ovo sve (ili barem dobrim dijelom) i želim vam sretan "Dan Selme Rizvić" (https://pasteboard.co/IRPoSmn.png).
Potrudila sam se da pročitam čitav ekspoze i pregledam solidan broj priloga. Kao bivši, davno svršeni student ETF-a i odsjeka za RI, slažem se s ocjenama koje su date za imenovane profesore (u doba kad sam ja studirala, većina njih su bili samo asistenti).
Kao osoba koja je i sama bila organizator "pobuna", potpuno podržavam transparentno izvještavanje o svim zloupotrebama pozicija, neradu, nemaru i sl. Međutim, kao moderator na ovom forumu, imam zamjerku na iznošenje privatnih stvari (ovdje mislim na objave sa društvenih mreža), iako su ovdje iste date kao dokazi tvrdnji iz teksta.
Stoga, držat ću ovu temu na oku i moguće je da će se neke stvari iz uvodnog posta morati ukloniti, tipa linkovi i sl. i zamijeniti ih numeriranim oznakama priloga (a da prilozi budu na vanjskom serveru).
Nije privatna stvar nista sto se objavi javno tek toliko da znas. Na FB imas opciju da tvoje objave mogu vidjeti samo tvoji prijatelji i onda je to privatno!
User avatar
Euridika
Globalna šefica
Posts: 7926
Joined: 25/08/2015 21:31

#18 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Euridika »

hrasno38 wrote: 28/01/2020 11:08
Euridika wrote: 28/01/2020 11:05
Student ETF Sa wrote: 27/01/2020 19:37
Hvala vam puno što ste pročitali ovo sve (ili barem dobrim dijelom) i želim vam sretan "Dan Selme Rizvić" (https://pasteboard.co/IRPoSmn.png).
Potrudila sam se da pročitam čitav ekspoze i pregledam solidan broj priloga. Kao bivši, davno svršeni student ETF-a i odsjeka za RI, slažem se s ocjenama koje su date za imenovane profesore (u doba kad sam ja studirala, većina njih su bili samo asistenti).
Kao osoba koja je i sama bila organizator "pobuna", potpuno podržavam transparentno izvještavanje o svim zloupotrebama pozicija, neradu, nemaru i sl. Međutim, kao moderator na ovom forumu, imam zamjerku na iznošenje privatnih stvari (ovdje mislim na objave sa društvenih mreža), iako su ovdje iste date kao dokazi tvrdnji iz teksta.
Stoga, držat ću ovu temu na oku i moguće je da će se neke stvari iz uvodnog posta morati ukloniti, tipa linkovi i sl. i zamijeniti ih numeriranim oznakama priloga (a da prilozi budu na vanjskom serveru).
Nije privatna stvar nista sto se objavi javno tek toliko da znas. Na FB imas opciju da tvoje objave mogu vidjeti samo tvoji prijatelji.
Ja govorim o pravilima foruma koja ne dozvoljavaju kačenje privatnih stvari, ne osvrćem se na pravila privatnosti drugih društvenih mreža.
Student ETF Sa
Posts: 29
Joined: 27/01/2020 01:45

#19 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Student ETF Sa »

Euridika wrote: 28/01/2020 11:05
Student ETF Sa wrote: 27/01/2020 19:37
Hvala vam puno što ste pročitali ovo sve (ili barem dobrim dijelom) i želim vam sretan "Dan Selme Rizvić" (https://pasteboard.co/IRPoSmn.png).
Potrudila sam se da pročitam čitav ekspoze i pregledam solidan broj priloga. Kao bivši, davno svršeni student ETF-a i odsjeka za RI, slažem se s ocjenama koje su date za imenovane profesore (u doba kad sam ja studirala, većina njih su bili samo asistenti).
Kao osoba koja je i sama bila organizator "pobuna", potpuno podržavam transparentno izvještavanje o svim zloupotrebama pozicija, neradu, nemaru i sl. Međutim, kao moderator na ovom forumu, imam zamjerku na iznošenje privatnih stvari (ovdje mislim na objave sa društvenih mreža), iako su ovdje iste date kao dokazi tvrdnji iz teksta.
Stoga, držat ću ovu temu na oku i moguće je da će se neke stvari iz uvodnog posta morati ukloniti, tipa linkovi i sl. i zamijeniti ih numeriranim oznakama priloga (a da prilozi budu na vanjskom serveru).
Iako se slažem sa komentarom "hrasno38", premjestio sam sve linkove na društvene mreže profesorice, te na slike postova sa društvenih mreža, na pastebin.com/L03q2A9W da ne bi imali budućih problema na ovoj temi i da bi ostala otvorena za diskusiju.
User avatar
Alfons Kauders
Posts: 37199
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

#20 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Alfons Kauders »

Meni se drug žalio na ovu profesoricu (tad je bila asistentica) prije dvadeset godina, na kafi na Obali. Tad smo se smijali jer joj nije bilo najjasnije kako funkcioniše DV kompresija. Mislila je da je "lossless" i držala metar neke sirovine na SCSI diskovima. Ta "sirovina" je zapravo bila DV prebačen u sirovi AVI bez kompresije. Kolega najebo kad joj je pokušao objasniti da se kvalitet videa neće popraviti ako uzmeš nešto komprimirano i snimiš bez kompresije.

Nevjerovatno je da se išta pita na fakultetu, kamoli da je profesorica. :lol:
User avatar
Alfons Kauders
Posts: 37199
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

#21 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Alfons Kauders »

Student ETF Sa wrote: 28/01/2020 11:29
Euridika wrote: 28/01/2020 11:05
Student ETF Sa wrote: 27/01/2020 19:37
Hvala vam puno što ste pročitali ovo sve (ili barem dobrim dijelom) i želim vam sretan "Dan Selme Rizvić" (https://pasteboard.co/IRPoSmn.png).
Potrudila sam se da pročitam čitav ekspoze i pregledam solidan broj priloga. Kao bivši, davno svršeni student ETF-a i odsjeka za RI, slažem se s ocjenama koje su date za imenovane profesore (u doba kad sam ja studirala, većina njih su bili samo asistenti).
Kao osoba koja je i sama bila organizator "pobuna", potpuno podržavam transparentno izvještavanje o svim zloupotrebama pozicija, neradu, nemaru i sl. Međutim, kao moderator na ovom forumu, imam zamjerku na iznošenje privatnih stvari (ovdje mislim na objave sa društvenih mreža), iako su ovdje iste date kao dokazi tvrdnji iz teksta.
Stoga, držat ću ovu temu na oku i moguće je da će se neke stvari iz uvodnog posta morati ukloniti, tipa linkovi i sl. i zamijeniti ih numeriranim oznakama priloga (a da prilozi budu na vanjskom serveru).
Iako se slažem sa komentarom "hrasno38", premjestio sam sve linkove na društvene mreže profesorice, te na slike postova sa društvenih mreža, na pastebin.com/L03q2A9W da ne bi imali budućih problema na ovoj temi i da bi ostala otvorena za diskusiju.
Sve javne objave - ne znam zašto bi ikom bilo sporno ostaviti linkove na stvari koje je dotična sama objavila pod vlastitim imenom, ili čak na "profesionalne" uratke poput ovog.

https://www.youtube.com/watch?v=UlQyUrjpz4Y

Godina 2018, a univerzitetska profesorica još nije savladala Alpha kanal, tehnologiju korištenu u Autodesk proizvodima s kraja osamdesetih.
User avatar
Euridika
Globalna šefica
Posts: 7926
Joined: 25/08/2015 21:31

#22 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Euridika »

Alfons Kauders wrote: 28/01/2020 11:35
Student ETF Sa wrote: 28/01/2020 11:29
Euridika wrote: 28/01/2020 11:05
Potrudila sam se da pročitam čitav ekspoze i pregledam solidan broj priloga. Kao bivši, davno svršeni student ETF-a i odsjeka za RI, slažem se s ocjenama koje su date za imenovane profesore (u doba kad sam ja studirala, većina njih su bili samo asistenti).
Kao osoba koja je i sama bila organizator "pobuna", potpuno podržavam transparentno izvještavanje o svim zloupotrebama pozicija, neradu, nemaru i sl. Međutim, kao moderator na ovom forumu, imam zamjerku na iznošenje privatnih stvari (ovdje mislim na objave sa društvenih mreža), iako su ovdje iste date kao dokazi tvrdnji iz teksta.
Stoga, držat ću ovu temu na oku i moguće je da će se neke stvari iz uvodnog posta morati ukloniti, tipa linkovi i sl. i zamijeniti ih numeriranim oznakama priloga (a da prilozi budu na vanjskom serveru).
Iako se slažem sa komentarom "hrasno38", premjestio sam sve linkove na društvene mreže profesorice, te na slike postova sa društvenih mreža, na pastebin.com/L03q2A9W da ne bi imali budućih problema na ovoj temi i da bi ostala otvorena za diskusiju.
Sve javne objave - ne znam zašto bi ikom bilo sporno ostaviti linkove na stvari koje je dotična sama objavila pod vlastitim imenom, ili čak na "profesionalne" uratke poput ovog.

https://www.youtube.com/watch?v=UlQyUrjpz4Y

Godina 2018, a univerzitetska profesorica još nije savladala Alpha kanal, tehnologiju korištenu u Autodesk proizvodima s kraja osamdesetih.
Njene lične objave sadrže i slike, odnosno imena ljudi koji nisu javne ličnosti i čiji podaci su tajni. Čak je diskutabilno koliko su i njene objave na FB (čak i one objavljene kao javne) zaista javne, a ne privatne. Profesionalne uratke objavljene na YouTube ne brojim ovdje.
User avatar
Alfons Kauders
Posts: 37199
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

#23 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Alfons Kauders »

Euridika wrote: 28/01/2020 12:08
Alfons Kauders wrote: 28/01/2020 11:35
Student ETF Sa wrote: 28/01/2020 11:29

Iako se slažem sa komentarom "hrasno38", premjestio sam sve linkove na društvene mreže profesorice, te na slike postova sa društvenih mreža, na pastebin.com/L03q2A9W da ne bi imali budućih problema na ovoj temi i da bi ostala otvorena za diskusiju.
Sve javne objave - ne znam zašto bi ikom bilo sporno ostaviti linkove na stvari koje je dotična sama objavila pod vlastitim imenom, ili čak na "profesionalne" uratke poput ovog.

https://www.youtube.com/watch?v=UlQyUrjpz4Y

Godina 2018, a univerzitetska profesorica još nije savladala Alpha kanal, tehnologiju korištenu u Autodesk proizvodima s kraja osamdesetih.
Njene lične objave sadrže i slike, odnosno imena ljudi koji nisu javne ličnosti i čiji podaci su tajni. Čak je diskutabilno koliko su i njene objave na FB (čak i one objavljene kao javne) zaista javne, a ne privatne. Profesionalne uratke objavljene na YouTube ne brojim ovdje.
Šta ba? Kako javna objava na internetu može biti tajna?!

Je li neko ovdje hakirao dotičnu, pa sad objavljuje neke privatne stvari? Jer ako jeste, onda to nije samo posao za moderaciju, već i za policiju (krivična prijava).

Ukoliko se ne radi o podacima koji su rezultat nekog krivičnog djela, ukoliko ljudi samo dijele javne objave, onda mi stvarno nije jasno u čemu je problem?

Ili to možda hoćeš reći da profesorica ETF ne zna kako rade internet i privacy settings na Facebooku?
Student ETF Sa
Posts: 29
Joined: 27/01/2020 01:45

#24 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Student ETF Sa »

Kad smo već kod policije i krivične prijave, profesorica je upravo obećala da će prijaviti policiji ovu forumsku temu, tačnije originalni post.

Čisto da znate, ako nestanem... i rekla je da se veoma lagano utvrdi identitet anonimnih korisnika na Internetu i da ovo vjerovatno nije student što je postavio ovaj tekst baš zbog toga. Je li to znači da ako se lagano otkrije identitet anonimnog korisnika i taj korisnik bude student, da će student u tom slučaju da na neki način bude kažnjen zbog toga što je progovorio protiv profesora? Interesantno je da je u tom istom postu navela da postoje aparati zaštite za studente na UNSA, tako da vjerujem da bi se i oni mogli uključiti u raspravu o totalitarnom prizvuku ovakve izjave.

Šta da vam kažem, simpatično, volim kako je svaka izjava koja ne odgovara dotičnoj jednaka kleveti i govoru mržnje (?!?!?)

A i da uspije saznati ko je, "lijepo" će se iznenaditi kad sazna da je stvarno (bivši) student u pitanju.

EDIT HISTORIJA:
- 28.01. 12:43h - u pitanju je bivši student, ne sadašnji
Last edited by Student ETF Sa on 28/01/2020 12:43, edited 1 time in total.
User avatar
travar
Posts: 2764
Joined: 14/08/2006 21:23
Location: Tudena

#25 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by travar »

Image
Post Reply