Enver Kazaz o Sarajevu
-
Homer_Simpson
Ko sto kazu definicija provincijalizma je nemogucnost sagledavanja sebe u sirem kontekstu...
Sarajevo se uporedi sa Travnikom,Glamocem i Cajnicem i osjeca se veliko...
(ej jebote imamo nebodere,imamo tramvaj,jes da zaobilaznicu jos nemamo i da u Sa ulazis ko u Banovice,ali kazu ljudi da je nekada davno ovdje bila olimpijada)
Nedo bog da se uporedi sa Zagrebom ili Beogradom...ili duplo manjom Ljubljanom pa da skonta gdje mu je mjesto...
No vecinu nije ni briga... pola sarajlija je zivot provela od sebilja do marin dvora godisnje krenuvsi za makarsku...zapravo ljudi ne znaju sta je GRAD (pogotovo glavni) pa podvode Sarajevo pod taj pojam...
samo izgleda da nikoga nije briga (ono ja svoju avliju ogradio pa ne vidim vanjski svijet)
Sarajevo se uporedi sa Travnikom,Glamocem i Cajnicem i osjeca se veliko...
(ej jebote imamo nebodere,imamo tramvaj,jes da zaobilaznicu jos nemamo i da u Sa ulazis ko u Banovice,ali kazu ljudi da je nekada davno ovdje bila olimpijada)
Nedo bog da se uporedi sa Zagrebom ili Beogradom...ili duplo manjom Ljubljanom pa da skonta gdje mu je mjesto...
No vecinu nije ni briga... pola sarajlija je zivot provela od sebilja do marin dvora godisnje krenuvsi za makarsku...zapravo ljudi ne znaju sta je GRAD (pogotovo glavni) pa podvode Sarajevo pod taj pojam...
samo izgleda da nikoga nije briga (ono ja svoju avliju ogradio pa ne vidim vanjski svijet)
-
The 51st State
Da si pazljivije citala skontala bi da taj "duh olimpijade" nikad nije ni postojao i da je dobro opljuno po gradu inace nevezano za poslijeratno vrijeme.amrica wrote:Ne prica o ratu, prica o promjeni mentaliteta Sarajlija i ostalih stanovnika ovog grada, koji su doveli do unistenja duha grada, zar nisi citao tekst? Sa duha Sarajevske olimpijade dolazimo do kasabe u kojoj primitivci vladaju, unistavaju grad ne samo aritektonskim rugobama nego su prvo ubili dusu gradu, a gradjane i njihovu svijest bacili na marginu. Nema vise sarajevske raje, vladaju neka druga pravila, svi smo na forumu neki pametni likovi, a u zivotu, suti i poklopi se usima.Topla voda wrote:ako sam dobro shvatio....a ne bi mi prvi put bilo da grijesim,prica se jednim dijelom o ratu i ucescu u ratu.
ako je to u pitanju,trebate znati da je kazaz bio pomocnik komandanta prve slavne brigade(envera sehovica),a sad me ubijte ako se mogu sjetiti jel za moral il personal...bice prije da je ovo prvo,al sigurno tu nije 93 pao s marsa.
ostalo ne bih komentarisao.
Grad je dobar kroz sta je prosao.
Last edited by The 51st State on 08/02/2008 08:53, edited 2 times in total.
-
tempora
[Matrix] wrote:Tesko je naci u istupu prof. Kazaza bilo sta epohalno.On konstatuje prije svega "komunalnu" situaciju."Duh grada" nemoze biti smrdljiv i taj atribut nikako ne stoji.Cijeli clanak je nabijen subjektivnim(vise lice na intelektualiziranu frustraciju).Neko rece on je obketivan jer misli o onome sto je pred njim a ne o apstraktnoj dusi grada.Prof Kazaz samo ozivljava staru predrasudu o "njima"(onima sto nisu Sarajlije) i "nama" koji eto kao jesmo.Dihotomija smrdljivih i mirisljivih Sarajlija.Cijeli clanak lici na izvjesaj JKP Rad a u njegovu simboliku sakrio je zive ljude,pa jos smrdljivce.Nova ornamentika je "oklagija" nova kultura je "roke-koke" ,turbo ovo i ono.Nigdje pomena o pijanim kolegama,koji jednako zaudaraju ako ne i vise od ovih "smrdljivaca".Namjera je moze biti dobra,ali nova podjela na smrdljivce koji su kuzni i "bolest" naseg drustva i na duhovne puritance koji eto cuvaju grad od nestajanja.Zaista,grad nekad lici na Seku Aleksic a nekad se uozbilji i zamisli kao nas Tesla.GRad je to.
-
Ibrahimovski
Za moral, i to tek kasnije... Ranjavan čojek bio, na Žuči. Mislim glupo je prizivati sve to, jer tekst je ubitačno tačan, u svakom trenutku Sarajeva.Topla voda wrote:ako sam dobro shvatio....a ne bi mi prvi put bilo da grijesim,prica se jednim dijelom o ratu i ucescu u ratu.
ako je to u pitanju,trebate znati da je kazaz bio pomocnik komandanta prve slavne brigade(envera sehovica),a sad me ubijte ako se mogu sjetiti jel za moral il personal...bice prije da je ovo prvo,al sigurno tu nije 93 pao s marsa.
ostalo ne bih komentarisao.
- Drvosjeca iz Dejcica
Tekst k'o tekst, jedni ga hvale drugi kude. Nije da Enver ne govori istinu, al' zar to nismo i sami znali? Ja bar jesam, za ostale ne znam! Sarajevo je samo slika i prilika jedne drzave koja je drzava ali to u neku ruku i nije. Sigurno da u Sarajevu nije sve tako crno kako to Enver napisa, ima tu i pozitivnih stvari.
-
Krugman
Ma kakvi - ovi sad sto su na vlasti i na celu drustva su gori 100 puta od cetnika. Stetocine do daske. Sve sto dotaknu uniste. Cetnik barem fizicki unisti, pa se duhom to da popraviti. Ali ovi sad papani "sto se pitaju", sto je najgore ubise duh, ubise kulturu grada da nema nazad.
Sta ces kad je narod ko k*rac - dobije sto zasluzi kad dozvoli da ih se handri.
Sta ces kad je narod ko k*rac - dobije sto zasluzi kad dozvoli da ih se handri.
-
Ledena Princeza
Čim je istupio javno, znači da nije psovač sa tribina.EasT wrote:I to napisa naš dragi "profesor" opšte prakse, psovač majki i svega ostalog treneru i igračima sa tribina, alkos u i van radnog vremena.
Stvarno smiješno kakav primitivac se osjeća pozvanim da nešto kritikuje!
Pa kome on može biti primjer za bilo šta?
Cijenim to što je napisao kao i njegove ostale javne istupe (najnoviji je izjava o vjerunauci u školama). Šta još treba da uradi jedan intelektualac - da se spali u znak protesta?
- Andrej4MRN7H
#35 Re:
E moj sarajlijo kako si mizeran i jadan.Nasao si ti da omalovazavas gospodina Envera Kazaza.A Enver je u Sarajevu od svoje petnaeste godiine.Intelektualac,obrazovan,pametan,profesor,recenzent,pisac,pjesnik i puno stosta, i nesto studenti nauce od njega.A ti tako,i cobanom ga nazivas!Grad je njegov kao i tvoj,grad je svih onih gradjana koji u njemu zive,pa nema veze kad su dosli u taj grad.Grad Sarajevo branio je i on i njegova mbnogobrojna rodbina iz Crne Rijeke,prijatelji iz Sarajeva i svi oni koji vole svoj narod,komsije i grad.ghetter_exe wrote:Enver Kazaz o Sarajevu kao o svom gradu nema nikakvih prava da prica.
Kao prvo, rodjen je i odrastao u najvecem selu u sarajevskom kantonu, gdje se odrzavaju koride "Crna rijeka", negdje kod Olova i do pocetka svoje srednje skole nije grada ocima vidio.
Drugo, vokabular, necu reci gospodina Kazaza, jer to svakako nije, dolici vokabularu jednog seoskog cobanina, i kamiondzije u kafani u sto sam se sam uvjerio.
Trece, njegovo predavacko mjesto na filozofskom fakultetu treba da zauzme neki mladi, izuceni i fin covjek, a ne da ga drzi osoba koja je preko bratica i sestrica koji su se docepali vlade kantona sarajevo od prije tri godine, dobila jedva svijetu i od vecine profesora koji su mu sada kolege, negiranu prolaznu ocjenu.
Tekst ne zelim da citam, jer kao sto rekoh, Kazaz svako nema prava da pise o Sarajevu kao svome gradu.
Mozda bi bolje bilo da je sastavio neku pjesmicu o koridi u svome mjestu
Po tebi moj Sarajlijo grad bi vjerovatno danas bio jos u gorem stanju nego sto ga objektivno opisuje profesor Enver Kazaz u ovom novinskom tekstu.Mozda bi gradom i krmad hodala,a stocna pijaca bila na carsiji,dzamije porusene i da ne nabrajam..Kazaz i svako drugi ima pravo i tekako da pise o onome sto vidi u gradu,a ovo sto je opisao u istinu stoji svakako 100%.
Ja sam malo stariji od Envera,pamtim ga vrlo dobro iz osnovne skole u Ivancicima,bio je odlican dzak,kasnije i u srednjoj skoli pa i na fakultetu.Procitao je knjiga toliko da bi se mogle naredati od aerodroma na Butmiru do vrha na Igmanu.I ti ga nazivas cobanom.Ja bi mu se izvinuo da sam na tvom mjestu moj sarajlija.Ovo su uvrede na njegov racun!
Boze sacuvaj koji si ti primitivac,svaka ti recenica je uvredljiva,i to tipicno dolikuje takvim seoskim dzilkosima kao ti!
- upravnik
#36 Re:
ono tekst ne želi da čita, ali ima šta za reći na tu temu!ghetter_exe wrote:Enver Kazaz o Sarajevu kao o svom gradu nema nikakvih prava da prica.
Kao prvo, rodjen je i odrastao u najvecem selu u sarajevskom kantonu, gdje se odrzavaju koride "Crna rijeka", negdje kod Olova i do pocetka svoje srednje skole nije grada ocima vidio.
Drugo, vokabular, necu reci gospodina Kazaza, jer to svakako nije, dolici vokabularu jednog seoskog cobanina, i kamiondzije u kafani u sto sam se sam uvjerio.
Trece, njegovo predavacko mjesto na filozofskom fakultetu treba da zauzme neki mladi, izuceni i fin covjek, a ne da ga drzi osoba koja je preko bratica i sestrica koji su se docepali vlade kantona sarajevo od prije tri godine, dobila jedva svijetu i od vecine profesora koji su mu sada kolege, negiranu prolaznu ocjenu.
Tekst ne zelim da citam, jer kao sto rekoh, Kazaz svako nema prava da pise o Sarajevu kao svome gradu.
e vala i na ovom forumu svega ima
- uvjek dobar gost
#37 Re: Enver Kazaz o Sarajevu
Kritikovati se treba da bi kritika uticala gdje treba i barem za promil promijenila stanje.... Sarajevo ... se drugačije vidi dok se kroz njega hodi, dok se njima vozi bicikl il dok se kroz njega jurca autom.. Perspektiva grada ovisi o očekivanjima posmatrača, šetača.. stanovnika.. grad danas nije po mom ukusu, bilo zimi bilo ljeti.. sve bi nekako moglo biti drugačije, sa više šmeka, sa manje velikih piljara i divlje gradnje, sa manje anarhije u saobraćaju, sa manje smeća naravno i sa manje profesionalnih prosaca.... no grad je danas ogledalo njegovih stanovnika, grad je ogledalo mene, ogledalo tebe koji čitaš ovo.
Drugi par rukava je ko je direktni krivac za sve to, ko je indirektni krivac, no ko god kaže recimo da je stanje u samom gradu zadovoljavajuće ja se lično ne mogu složiti, ne mogu se složiti jer dok hodam gledam po čemu hodim, gleda i vidim da jesmo postali najveća provincija u ovom dijelu svijeta...
U prenesenom značenju to znači da smo natakli najljepši par cipela i prostrli crveni tepih po blatnjavoj podlozi i da se furamo da smo jet-set da sve je ok.....
Fali nama kulture, fali nam sistema, fali nam sankcije, fali nam građana ako baš hoćete, sa druge strane imamo viška velikih piljara, imamo viška objekata po gradu, imamo viška divlje izgrađenih objekata, imamo viška neispravnih vozila koja voze gradom, imamo viška lopova u kantonu i gradu.
Sarajevo je voistinu grad koji sve ovo nije zaslužio, drugo pitanje je jesmo li mi ovako pasivni, aljkavi, površni, banalni i korupmirani.... no koliko poznajem istoriju grada... on NIJE!
Jeli Enver u pravu.. po meni je trebao biti direktniji i povezati smrad grada sa smradom politike koja ga vodi na periferiju jer se tamo osjeća kao kod kuće.... !
Naravno nije sve crno ima u gradu dosta super likova i pozitivnih stvari, ali sve dok se držimo logike... nema od toga ništa i šta ja mogu promijeniti .... nema od nas selameta... i crnjaci i negativni likovi će kreirati sliku o Sarajevu !
živili
Drugi par rukava je ko je direktni krivac za sve to, ko je indirektni krivac, no ko god kaže recimo da je stanje u samom gradu zadovoljavajuće ja se lično ne mogu složiti, ne mogu se složiti jer dok hodam gledam po čemu hodim, gleda i vidim da jesmo postali najveća provincija u ovom dijelu svijeta...
U prenesenom značenju to znači da smo natakli najljepši par cipela i prostrli crveni tepih po blatnjavoj podlozi i da se furamo da smo jet-set da sve je ok.....
Fali nama kulture, fali nam sistema, fali nam sankcije, fali nam građana ako baš hoćete, sa druge strane imamo viška velikih piljara, imamo viška objekata po gradu, imamo viška divlje izgrađenih objekata, imamo viška neispravnih vozila koja voze gradom, imamo viška lopova u kantonu i gradu.
Sarajevo je voistinu grad koji sve ovo nije zaslužio, drugo pitanje je jesmo li mi ovako pasivni, aljkavi, površni, banalni i korupmirani.... no koliko poznajem istoriju grada... on NIJE!
Jeli Enver u pravu.. po meni je trebao biti direktniji i povezati smrad grada sa smradom politike koja ga vodi na periferiju jer se tamo osjeća kao kod kuće.... !
Naravno nije sve crno ima u gradu dosta super likova i pozitivnih stvari, ali sve dok se držimo logike... nema od toga ništa i šta ja mogu promijeniti .... nema od nas selameta... i crnjaci i negativni likovi će kreirati sliku o Sarajevu !
živili
- Fiore
#38 Re: Enver Kazaz o Sarajevu
Ako nam budu kreirali sliku grada SPIJUNCINE i petokolonasi ko ti.. onda je ovako i bolje.. Problem je sto su bar negdje Bosnjaci na vlasti.. E to je glavni TVOJ problem.. Jesi bio kod Dodika jel ti dao nove upute?uvjek dobar gost wrote:Kritikovati se treba da bi kritika uticala gdje treba i barem za promil promijenila stanje.... Sarajevo ... se drugačije vidi dok se kroz njega hodi, dok se njima vozi bicikl il dok se kroz njega jurca autom.. Perspektiva grada ovisi o očekivanjima posmatrača, šetača.. stanovnika.. grad danas nije po mom ukusu, bilo zimi bilo ljeti.. sve bi nekako moglo biti drugačije, sa više šmeka, sa manje velikih piljara i divlje gradnje, sa manje anarhije u saobraćaju, sa manje smeća naravno i sa manje profesionalnih prosaca.... no grad je danas ogledalo njegovih stanovnika, grad je ogledalo mene, ogledalo tebe koji čitaš ovo.
živili
Ja ovu zemlju volim
-
NISAM NACIONALISTA
#39 Re: Enver Kazaz o Sarajevu
Svi vi koji mislite da je nesto posebno kad covjek vidi vase bijedne komentare za koje mislite da su najbolje sintagme koje covjek moze napisati rukom
... Bjezite... Zasto se uvijek morate pozivati na rat? Zasto prodajete kosti bosnjaka? Zasto vam je tako jednostavno to i spomenuti? Sta ste vi i procitali o Sarajevu, osim plakata ''PARTY..PIVA 1KM..DOM MLADIH, SARAJEVO''..? Zasto smatrate sebe jedinim dostojnim ovog grada? Zasto ''neSarajlije'' MARGINALIZIRATE? Uostalom, sta vi znate o Kazazu? Popularni DID je u ratu bio komandant na Zuci... Nadam se da znate sta je to, bar? I nemate pravo pricati o tome kakav je profesor... Covjek je osijedio pokusavajuci objasniti takvim kao vama koji ga blatite, neke osnovne zivotne stvari... Jebem ja to vase sARAJEVo, koje je od carsije do cengic vile... Sarajevo je dvaput bilo u centru svijeta. Prvi put 84-e, drugi put od 92-95-e.. Poslije toga vise nikad nece biti isto... Navedite mi grad u kojem po noci ne smijes proci ulicom... Sta vam je na umu osim Sarajeva? ''GRADOVE KOJIMA JE PREOSTALA JEDINO PROSLOST TREBA POHODITI SAMO PO MJESECINI.'' (ZUKO DZUMHUR)... Sarajevo ne smijes ni tako...
- uvjek dobar gost
#40 Re: Enver Kazaz o Sarajevu
Kad ti već moram reći da ne sereš, učiniću to !Fiore wrote:Ako nam budu kreirali sliku grada SPIJUNCINE i petokolonasi ko ti.. onda je ovako i bolje.. Problem je sto su bar negdje Bosnjaci na vlasti.. E to je glavni TVOJ problem.. Jesi bio kod Dodika jel ti dao nove upute?uvjek dobar gost wrote:Kritikovati se treba da bi kritika uticala gdje treba i barem za promil promijenila stanje.... Sarajevo ... se drugačije vidi dok se kroz njega hodi, dok se njima vozi bicikl il dok se kroz njega jurca autom.. Perspektiva grada ovisi o očekivanjima posmatrača, šetača.. stanovnika.. grad danas nije po mom ukusu, bilo zimi bilo ljeti.. sve bi nekako moglo biti drugačije, sa više šmeka, sa manje velikih piljara i divlje gradnje, sa manje anarhije u saobraćaju, sa manje smeća naravno i sa manje profesionalnih prosaca.... no grad je danas ogledalo njegovih stanovnika, grad je ogledalo mene, ogledalo tebe koji čitaš ovo.
živili
Ja ovu zemlju volimi trudim se svakog dana da neke stvari idu na bolje.. a za razliku od tebe koji nemas ni fizickih kapaciteta da nesto promjenis..zato vodaj onog cvog cuckicu i uzivaj.. Dok je Enver skakao po prvim borbenim linijama i zapisivao sta se desava i redovno izvjestavao ti si uzivao u Novom Sadu.. i mojne mi vise patriotizma.,providan si
-
mami
#41 Re: Enver Kazaz o Sarajevu
Za gospodina Kazaza mogu reci da je jedan od rijetko pametnih ljudi koji zive u Sarajevu,pa ako nije rodjen u Sa nije manje vazan.Sta meni kao nekom koje rodjen ovdje daje za pravo da "pljujem"po nekom ko to nije.Sarajevo cine ljudi koji tu zive a njihova kultura odnosno nekultura oslikava trenutno stanje grada.Mislim da je tekst istinit i da ce to priznati svaki gradjanin ovog grada bez obzira dali je u njemu rodjen ili ne.Postali smo primitivci puni nekulture.
- Corto Maltese
#42 Re:
Pročitaj, pročitaj! Upravo o tebi se radi.ghetter_exe wrote:Enver Kazaz o Sarajevu kao o svom gradu nema nikakvih prava da prica.
-
Bandierra Rossa
#43 Re: Enver Kazaz o Sarajevu
Enver Kazaz je u ovom tekstu rekao sve što treba reći.Da ne bude da nisam kritički raspoložen,ja ću navesti još jedan problem koji on (namjerno ili slučajno) nije pomenuo.
Sarajevo ja danas grad u kojem žive trećerazredni umjetnici,ali mediji široku masu drže u hipnozi i ne dozvoljavaju da narod "proviri preko taraba" i vidi da u današnjem svijetu postoji mnogo bolja muzika od one koju izvodi Dino Merlin (namjerno kažem izvodi jer on nije autor te muzike),postoje mnogo bolje filmadžije od Tanovića,postoje mnogo veći književnici od recimo Sidrana,postoje mnogo važniji događaji od SFF-a (uz dužno poštovanje istog)...
Dakle,konzervativni mentalitet Sarajeva nam je omugućio sve blagoceti naprđivanja u zajedničku nam tikvu.
A kad tikva pukne,biće svašta...
(Možda je već odavno došlo vrijeme da malo odškrinemo vrata da se malo izrači...).

Sarajevo ja danas grad u kojem žive trećerazredni umjetnici,ali mediji široku masu drže u hipnozi i ne dozvoljavaju da narod "proviri preko taraba" i vidi da u današnjem svijetu postoji mnogo bolja muzika od one koju izvodi Dino Merlin (namjerno kažem izvodi jer on nije autor te muzike),postoje mnogo bolje filmadžije od Tanovića,postoje mnogo veći književnici od recimo Sidrana,postoje mnogo važniji događaji od SFF-a (uz dužno poštovanje istog)...
Dakle,konzervativni mentalitet Sarajeva nam je omugućio sve blagoceti naprđivanja u zajedničku nam tikvu.
A kad tikva pukne,biće svašta...
(Možda je već odavno došlo vrijeme da malo odškrinemo vrata da se malo izrači...).
- Corto Maltese
#44 Re: Enver Kazaz o Sarajevu
Odvadi Danisa iz te priče. On, uz još dvoje- troje filmadžija, je rijedak izuzetak koji kvari sliku o neprikosnovenoj vladavini prosjeka u Gradu.Bandierra Rossa wrote: Sarajevo ja danas grad u kojem žive trećerazredni umjetnici,ali mediji široku masu drže u hipnozi i ne dozvoljavaju da narod "proviri preko taraba" i vidi da u današnjem svijetu postoji mnogo bolja muzika od one koju izvodi Dino Merlin (namjerno kažem izvodi jer on nije autor te muzike),postoje mnogo bolje filmadžije od Tanovića,postoje mnogo veći književnici od recimo Sidrana,postoje mnogo važniji događaji od SFF-a (uz dužno poštovanje istog)...
- KadSeMrtviProbudimo
#45 Re: Re:
Corto Maltese wrote:Pročitaj, pročitaj! Upravo o tebi se radi.ghetter_exe wrote:Enver Kazaz o Sarajevu kao o svom gradu nema nikakvih prava da prica.
Nije on sam na ovom forumu koji onaj tekst treba da procita, ima ih još, eno ih "iznad", kriju se na raznim diskusijama
- @rman
#46 Re: Enver Kazaz o Sarajevu
Da, baš smo zaglibili, a šlag na našu nesreću donosi činjenica da nam jedan alkoholičar i prostak postaje meritum vrijednosti.
Pa do jučer je bio radikalni, zatucani Alijin pionir a danas sebe Marksom želi izvući iz te sebi sramne biografije. Kao da se jedini borio na Žuću, što u tolikoj mjeri naglašava na svojim predavanjima da dobijete utisak kako ste neku vojnu akademiju upisali a ne knjizevnost. A da kojim slučajem nije bio u ARBIH, te iste ljude bi danas etiketirao pod ideološki zatrovanim ovcama. Neshvatljivo je po čemu tog čovjeka neko može smatrati kriterijem za bilo šta. Pa koliko nejgovih djela je prevedeno na strane jezike? Da li je uopće ikada izlazio iz Sarajeva? Očigledno da je postao "poznat" i "ugledan" zbog istih onih osobina zbog kojih su to i njegovi glavni junaci u tom tekstu.
Pa do jučer je bio radikalni, zatucani Alijin pionir a danas sebe Marksom želi izvući iz te sebi sramne biografije. Kao da se jedini borio na Žuću, što u tolikoj mjeri naglašava na svojim predavanjima da dobijete utisak kako ste neku vojnu akademiju upisali a ne knjizevnost. A da kojim slučajem nije bio u ARBIH, te iste ljude bi danas etiketirao pod ideološki zatrovanim ovcama. Neshvatljivo je po čemu tog čovjeka neko može smatrati kriterijem za bilo šta. Pa koliko nejgovih djela je prevedeno na strane jezike? Da li je uopće ikada izlazio iz Sarajeva? Očigledno da je postao "poznat" i "ugledan" zbog istih onih osobina zbog kojih su to i njegovi glavni junaci u tom tekstu.
- Corto Maltese
#47 Re:
Petkom od 15:00 do 15:03 imaju akciju u Opštini Centar. Na rodne listove dopisuju: "Diplomirano novorođenče Opštine Centar- Sarajevo". To ti je sad na birou jača diploma od magistarskog na Elektrotehnici. Trk tamo!ghetter_exe wrote:Enver Kazaz o Sarajevu kao o svom gradu nema nikakvih prava da prica.
- madner
#48 Re: Enver Kazaz o Sarajevu
Mnogi su rodjene Sarajlije. Nije bilo bolnice blize 
- Corto Maltese
#49 Re: Enver Kazaz o Sarajevu
Ma i ja sam, i to baš na današnji dan, neke davne godine. Ne treba se toga stidjeti, ali ne može se samo time ponositi.madner wrote:Mnogi su rodjene Sarajlije. Nije bilo bolnice blize
-
Romanija
#50 Re: Enver Kazaz o Sarajevu
Kazaz ga dobrano sere kad satro analizira BiH drustveno-politicku stvarnost, a serucka go i ovdje podobro. Kad su recimo setalista u pitanju, moze li nam profesor reci kad je poslednji put sa rukama na dupetu prosetao uz Milju od Skenderije do recimo Otoke i nazad, ili do Kozije cuprije, ili do Jevrejskog groblja pa na Spomen-park Vraca. Kad je poslednji put bio u Zemljskom muzeju - ili sto bi meni mnogo vise znacilo i sto bi bar za mrvicu u mojim ocima popravilo moju sliku o njemu da je neko ko govori razumom a ne najobicniji stari serator - sta je on kao neki jebeni istaknuti intelektualac 'whatever it means' uradio da grad dobije pravi kvalitetan muzej, galeriju, kino sa kvalitetnim neholivudskim repertoaraom, ..., ili njemu toliko drage parkove. Ali ono sto me najvise nervira kod ovog govnara, je da on kao i masa preostalih 'pravih' sarajlija nece da sagleda istinu da je grad i prije rata bio onako podobra rupcaga i nista vise od toga, grad u zapecku politicki, komunikacijski, kulturno, grad koji je po svim parametrima udarao podobro iznad svojih mogucnosti, grad koji je uvjek gledao negdje drugdje ne bi li poboljsao sliku o samom sebi. Da je jedina razlika sa prijeratnim Sarajevom nestanak male ali kriticne grupe ljudi koja nije visila na relaciji Kogo - Sos i punila Zetru jednom godisnje na Dugmetu ili Dini. Tako da ova mizerija od covjeka prodaje neku maglu u koj se gubi istina da je i prijeratni grad imao ZOO vrt da bi se u bilo kojoj zapadnoj zemlji nasao na sudu zbog divljackog tretmana nad zivotinjama; da su mladi narastaji bar dvaput godisnje lomili lmadice drveca uzduz i poprijeko grada; da se u tom njegovom predrartnom, mnogo boljem Sarajevu nije mogla naci klupa ili ljuljacka da je citava........
Druze Profesore ne seri zivota ti, bar nama koji smo sposobni da vidimo gdje smi bili, gdje smo sada i gdje idemo......grad nam je takav kakav je, ali nam bar ti ne nasjedaj na muku sa svojim usranim analizama.
Druze Profesore ne seri zivota ti, bar nama koji smo sposobni da vidimo gdje smi bili, gdje smo sada i gdje idemo......grad nam je takav kakav je, ali nam bar ti ne nasjedaj na muku sa svojim usranim analizama.