Engleski katolici vise ne smatraju da je Biblija istinita

Rasprave o vjerskim temama.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Imao sam priliku citati matematicke analize Svetih knjiga, s obzirom da mi je matematika jednim dijelom profesija, a i studirao sam je. Postoje tacni matematicki odnosi u broju rijeci, pjevanja odnosno sura, medjutim to ne znaci da i danas ne moze neko objaviti knjigu koja ce na ovaj nacin biti matematicki potkovana i proglasiti je univerzalnom istinom.

Posebno sto se zna da je Biblija nastala tek 400 godina, da nije Bozija rijec, nego da su je sastavljali ljudi, i to poprilicno pristrano, s obzirom da se sastoji iz, koliko je meni poznato 4 evandjelja od 80 mogucih. Ako neko misli drugacije neka se zapita zasto je pristup odredjenim dijelovima Vatikanske biblioteke moguc samo Papama.

S druge strane, Kur'an, koji je nastao 600 godina iza Biblije (200 godina, ako se uzme da je biblija nastala u 400-tim godinama a ne po rodjenju Hrista/Krista po kome se racuna moderni kalendar) takodje je prilagodjen vremenu i podneblju gdje je nastao. S matematicke tacke gledista, broj oko kojeg se sve vrti u Kur'anu je broj 9 i broj 13, koga interesuje zasto neka malo razmisli ili neka prelista literaturu, nije neki problem za skontati.

Medjutim, moje licno misljenje je (ponavljam: LICNO) da su to dvije (odnosno cetiri) odlicne bajke koje su tadasnjem covjeku trebale ukloniti predrasude i strahove, te pronaci nacin kako vladati neukim sirokim masama od strane mozda jos neukijih ljudi. Lakse je u srednjem vijeku bilo spaliti naucnika nego se sam predati nauci, ali danas je vrijeme drugacije, te stoga ne vidim razlog da se iko cvrsto drzi totalno uopstenih knjiga, koje moze tumaciti ko i kada hoce, a nebitno u kojem vremenu zivio. Hajde tumaciti, ali naturati drugima...

Eto, toliko od jednog matematicara :)
Ze Dijaspora

Post by Ze Dijaspora »

Slazem se u potpunosti da ljudi mogu proucavat i tumacit te dvije knjige al da naturaju ta svoja tumacenja na nacin kao do sad je bilo pogresno a ovo sad je kao tacno nemogu tolerisat nikako. Ta neka uvjeravanja da su oni upravu mi prelazi na neko omalovazavanje. Kao ti si glup i vjerujes u pogresno. Mi smo ti koji su upravi. Bas kao i oni Jehovi svjedoci. Zamislite da one koji vjeruju u Svetu kravu uvjeris da krava nis drugo nije nego domaca zivotinja koja proizvodi mlijeko. Mislim nema smisla. Po meni je svaka vjera OK i treba vise tolerancije a ne namecivanja koja je bolja il losija. Koja je ispravnija a koja nije.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

A u svom tom nametanju misljenja svaka druga recenica je "Islam/Pravoslavlje/Katolicanstvo je najtolerantnije, neces vjerovati, ali..." pa onda ospu opet suplju...
avicena

Post by avicena »

_BosanaC wrote: S druge strane, Kur'an, koji je nastao 600 godina iza Biblije (200 godina, ako se uzme da je biblija nastala u 400-tim godinama a ne po rodjenju Hrista/Krista po kome se racuna moderni kalendar) takodje je prilagodjen vremenu i podneblju gdje je nastao. S matematicke tacke gledista, broj oko kojeg se sve vrti u Kur'anu je broj 9 i broj 13, koga interesuje zasto neka malo razmisli ili neka prelista literaturu, nije neki problem za skontati.
Ti krenuo po ključu.....tvrdiš da je Kur'an prilagođen vremenu i podneblju.....u čemu je problem da se postulati islama prakticiraju danas i u svim podnebljima......ilustracije radi.....Islam is the second largest religion in the United States, Great Britain, and France. Fifty two countries in the world have a majority Muslim population....džamije (islamski centri) se i danas grade ne samo u arapskim zemljama nego i u Rimu, Londonu, Tokiju.....gdje nikada nisu postojale.....zašto oni počinju u 21. vijeku da "konzumiraju" Nešto čemu je istekao rok trajanja......
Što se tiče matematike i Kur'ana je u kontekstu dokaza božanskog porijekla ove Objave. Pored matematike možemo govoriti i o fizici, medicini, geologiji, astronomiji.... i Kur'anu.
Brojevi koji karakterišu formu Kur'ana su 7, 19 i 931 i da li je baš jednostavno upakovati Poruku u takvu formu pa čak i pomoću kompjutera:
http://www.ip-emer.tk/
_BosanaC wrote:Medjutim, moje licno misljenje je (ponavljam: LICNO) da su to dvije (odnosno cetiri) odlicne bajke koje su tadasnjem covjeku trebale ukloniti predrasude i strahove, te pronaci nacin kako vladati neukim sirokim masama od strane mozda jos neukijih ljudi. Lakse je u srednjem vijeku bilo spaliti naucnika nego se sam predati nauci, ali danas je vrijeme drugacije, te stoga ne vidim razlog da se iko cvrsto drzi totalno uopstenih knjiga, koje moze tumaciti ko i kada hoce, a nebitno u kojem vremenu zivio. Hajde tumaciti, ali naturati drugima...
Ako si imao priliku sretati se sa likom i djelom Mojsija/Musa a.s, Isusa/Isa a.s. i Muhameda a.s. gdje si prepoznao njihovu potrebu da se manipuliše ljudima radi vlasti ili nekog drugog interesa. Pouzdano se zna npr. za Muhameda a.s. da mu je nuđeno i bogatstvo i vlast samo da prestane širiti islam. On jednostavno odbija riječima:"Dragi amidža, kunem se velikim Allahom, da mi stave Sunce u desnu ruku, a Mjesec u lijevu neću prestati zvati u vjeru i niti stati ka svome cilju. Tako će biti sve dok ne savladam sve prepreke ili život izgubim na tom putu".Ovaj amidža kome se Muhamed a.s. obraća je Ebu Talib koji nije primio islam.
Pa još što se naturanja tiče nisu jedanput citirani ajeti iz Kur'ana na ovom mjestu:
"Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?" (10:99)
U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude! (2:256)
Ko to tebi natura vjeru? Pitam, zato što imam drugačija iskustva. Ili čime te ja mogu uplašiti, ili na koji način te neko može ubijediti, da bi postao vjerujući?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

avicena wrote: Ako si imao priliku sretati se sa likom i djelom Mojsija/Musa a.s, Isusa/Isa a.s. i Muhameda a.s. gdje si prepoznao njihovu potrebu da se manipuliše ljudima radi vlasti ili nekog drugog interesa. Pouzdano se zna npr. za Muhameda a.s. da mu je nuđeno i bogatstvo i vlast samo da prestane širiti islam. On jednostavno odbija riječima:"Dragi amidža, kunem se velikim Allahom, da mi stave Sunce u desnu ruku, a Mjesec u lijevu neću prestati zvati u vjeru i niti stati ka svome cilju. Tako će biti sve dok ne savladam sve prepreke ili život izgubim na tom putu".Ovaj amidža kome se Muhamed a.s. obraća je Ebu Talib koji nije primio islam.
Pa još što se naturanja tiče nisu jedanput citirani ajeti iz Kur'ana na ovom mjestu:
"Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?" (10:99)
U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude! (2:256)
Ko to tebi natura vjeru? Pitam, zato što imam drugačija iskustva. Ili čime te ja mogu uplašiti, ili na koji način te neko može ubijediti, da bi postao vjerujući?
Krenucu od Biblije, kao starije. Po godini rodjenja Isusa Krista racuna se nulta godina tekuceg kalendara, kao sto sam rekao. Biblija nije nikakva objava, data od Boga. Biblija je napisana, bolje reci sastavljena, od ljudi, tacnije zaslugom cara Konstantina, u cetvrtom stoljecu nove ere, i sadrzi mnoge paganske simbole, pocevsi od samog simbola krsta/kriza. Na tom skupuje odluceno i da se Isus proglasi bozanstvom. Isus jeste bio covjek, prorok, ali personifikaciju bozanstva, odnosno bozanskog, dali su mu ljudi.

Sada malo o Kur'anu. Znamo da su puno starije civilizacije od naseg imali poprilicno velika znanja iz mnogih nauka, koja su tek kasnije mozda ponovo otkrivena od strane modernog covjeka. Grcka civilizacija, istocne civilizacije, zatim civilizacije s prostora sadasnje Juzne Amerike, ne znaci da su bile ni glupe ni nepismene. Posebno isticem istocne civilizacije, koje su se isticale u nauci u svoje vrijeme, ali sistem dokumentovanja i prenosenja informacija u to doba je bio kudikamo losiji nego danas, sto znaci da postoji malo konkretnih dokaza o specificnim disciplinama koje su tada praktikovane. I zasto onda misterija da se u Kur'anu nalaze zapisane stvari koje je nauka kasnije potvrdila? Jos malo pa ce neko reci kako je i svijet nastao s Kur'anom, kao da se prije njega nije ni znalo, ni mislilo.

E sada malo o turbo vjernicima, opet moje licno misljenje. Imamo turbo folk, zasto da nemamo i turbo vjernike? Meni ne smeta kada neko praktikuje i upraznjava religijske obicaje, niti nacin na koji to radi. Ali smeta mi kada se sprda s vlastitom religijom. Ja sam kao poziv u zivotu izabrao egzaktne nauke, od njih zivim, i njih cu se drzati dok mogu. Ako je neko izabrao religiozan put, odakle mu onda pravo da to namece ostalima. Kada ja sjednem danas, u po' bjela dana, u neki kafic u Starom gradu, i narucim pivo... Sta mislis koliko ce se glava okrenuti prema meni? Znaci, automatski sticem dojam da nisam pozeljan tu u tom trenutku, jer ne pripadam vecini, koja, eto, kao posti, iako je cugala isto to pivo jos dan pred ramazan. I napice se ko stoka za sam Bajram. Ali neka. Kada sjednem s prijateljem, koji za sebe kaze da je "pravi musliman", sta god to znacilo, i koji mi pocne prosipati pricu o tolerantnim religijama, ali mu stvarno nije jasno sta moja djevojka muslimanka radi sa mnom cafirom i nemuslimanom? Toliko i o toleranciji.

Mene ne moze niko natjerati ni za sta, moze mi samo dici tlak svojom nepismenoscu i neupucenoscu u neke teme i tematike. Kada bi svi ti koji prosipaju price o religiji, pocevsi od ovog foruma, pa generalno u BiH, poceli malo vise citati, skolovati se, edukovati se, i upraznjavati religiju po nekim pravilima a ne onako kako njima licno odgovara, onda bi mozda i bilo nekog hajra od ove drzave. A ovako...
avicena

Post by avicena »

_BosanaC wrote: Sada malo o Kur'anu. Znamo da su puno starije civilizacije od naseg imali poprilicno velika znanja iz mnogih nauka, koja su tek kasnije mozda ponovo otkrivena od strane modernog covjeka. Grcka civilizacija, istocne civilizacije, zatim civilizacije s prostora sadasnje Juzne Amerike, ne znaci da su bile ni glupe ni nepismene. Posebno isticem istocne civilizacije, koje su se isticale u nauci u svoje vrijeme, ali sistem dokumentovanja i prenosenja informacija u to doba je bio kudikamo losiji nego danas, sto znaci da postoji malo konkretnih dokaza o specificnim disciplinama koje su tada praktikovane. I zasto onda misterija da se u Kur'anu nalaze zapisane stvari koje je nauka kasnije potvrdila? Jos malo pa ce neko reci kako je i svijet nastao s Kur'anom, kao da se prije njega nije ni znalo, ni mislilo.
Ako uzmeš vrijeme i mjesto objavljivanja Kur'ana, tj. da je objavljen nepismenom Muhamedu a.s. koji je odrastao i živio u pustinji u narodu koji je bio toliko obrazovan i civilizovan da nije imao ni jedne jedine napisane knjige iz bilo koje oblasti.......da je djelo čovjekovo u tom sadržaju od preko 6000 rečenica bi se morale naći i takve rečenice koje bi nam blago rečeno bile smiješne iz današnje perspektive....

Sam Bog poručuje Muhamedu a.s.:

Kad bismo, njih radi, kapiju na nebu otvorili i oni se kroz nju uspinjali, opet bi oni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!" (15:14,15)

A i da ti Knjigu na papiru spustimo i da je oni rukama svojim opipaju, opet bi sigurno rekli oni koji neće da vjeruju: "Ovo nije ništa drugo do prava vradžbina." (6:7)

Kada bismo im meleke poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali, oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna. (6:111)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

avicena wrote: Sam Bog poručuje Muhamedu a.s.:

Kad bismo, njih radi, kapiju na nebu otvorili i oni se kroz nju uspinjali, opet bi oni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!" (15:14,15)

A i da ti Knjigu na papiru spustimo i da je oni rukama svojim opipaju, opet bi sigurno rekli oni koji neće da vjeruju: "Ovo nije ništa drugo do prava vradžbina." (6:7)

Kada bismo im meleke poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali, oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna. (6:111)
Ono sto ti citiras su citati iz Kur'ana, koji je, logikom stvari, pisan tako da sam sebi bude dokaz. Jedan moj prijatelj je imao interesantno vidjenje Muhameda, naravno sa ateistickog stanovista: "Sta ocekivati osim halucinacija od covjeka koji provede svo ono vrijeme u pustinji, gladan i zedan, i pored toga jos i nepismen?"

I u Medjugorju su vidjeli Gospu, pa kome sada vjerovati? Ali, da cujem tvoje misljenje, Kur'an sam procitao dovoljan broj puta, a i Bibliju isto tako.

Drago mi je da ima neko s kim se moze i normalna komunikacija povesti.
avicena

Post by avicena »

_BosanaC wrote: Ono sto ti citiras su citati iz Kur'ana, koji je, logikom stvari, pisan tako da sam sebi bude dokaz. Jedan moj prijatelj je imao interesantno vidjenje Muhameda, naravno sa ateistickog stanovista: "Sta ocekivati osim halucinacija od covjeka koji provede svo ono vrijeme u pustinji, gladan i zedan, i pored toga jos i nepismen?"
Bog za Kur'an i kaže da je čudo/mudžiza Muhameda a.s. kao što je Isus ili Mojsije imao svoja......

.....šta se sve iz halucinacija, nepismenosti, neobrazovanosti i kao produkt gladi i žeđi........bi moglo izroditi.....da pamet stane....ali....
Murisno1

Post by Murisno1 »

Pa ne vjerujem da je Muhamed a.s. bio toliki siromah pa da je bio toliko zedan i gladan da je mogo napisati nekih 600 stranica Kurana ako se ne varam...zalim ali mislim da je potpuno netacna ta teza!
Murisno1

Post by Murisno1 »

"Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja billi jedna cjelina,

pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo?

Pa zar neće onda vjerovati?"

Otkriće o "Velikom Prasku" i "Vodenom porijeklu života" je djelo ne-Muslimana, ("nevjernika"). Na početku univerzuma je sva materija i prostor (nebesa) bili u jednoj tački (jednom komadu). Onda je sve razdvojeno u onom što fizičari opisuju kao "Veliki Prasak." Dokazi da je univerzum nastao usljed tog "Velikog Praska" su toliko prevladavajući da se to sada smatra činjenicom a ne samo teorijom
Univerzum se konstatno širi od samog svog nastanka. Ovu vrlo značajnu činjenicu je otkrio astronom Hubbell, na početku ovog stoljeća. To je takođe predskazano Anštajnovom teorijom "Generalnog Relativiteta." Ekspanzija univerzuma je jasno spomenuta u sljedećoj Qur'anskoj rečenici:

"Mi smo nebesa moći Svojom sazdali, i mi ih još širimo."

Vrijeme je jedna od najlukavijih misterija univerzuma. Niko stvarno ne zna šta je vrijeme. Albert Anštajn je objasnio vrijeme rekavši da je to nešto što mi mjerimo sahatom. Vrijeme prolazi polako unutar objekata koji se kreću brzinom blizu brzine svjetlosti i potpuno stane na stepenu brzine svjetlosti. Vrijeme je takođe usporeno u blizini masivnih objekata kao što su Zemlja, Sunce, vrlo guste zbijena zvijezda koja se naziva neutronska zvijezda, i skoro potpuno stane unutar super masivnih zvijezda poznate kao "Crne Rupe." Vrijeme ima direkciju, ono se uvijek kreće prema budućnosti. Mi vidimo kišu kako pada sa neba, predmeti se razbijaju, ljudi staraju, i ljudi umiru. Mi ne vidimo čašu kako postaje "sklopljena iz paramparčadi" ili bilo koga da se povraća iz mrtvih. To bi se moglo desiti samo kad bi se vrijeme preokrenulo unazad. Neki fizičari kao Michael Berry, Thomas Gold, i Steven Hawking su predpostavili da bi se vrijeme moglo preokrenuti kada nastupi kontrakcija univerzuma. Rečenice u Qur'anu sugeriraju da će univerzum jednog dana doista početi da se skuplja i to će se podudariti sa početkom Sudnjeg Dana i preokretanjem (inverzijom) vremena.

Poglavlje: 21, Redak: 104

"Onoga Dana kada smotamo nebesa kao što se smota list papira.

Onako kako smo prvi put iz ništa stvorili,

tako ćemo ponovo iz ništa stvoriti, -

to je obećanje Naše, Mi smo kadri to učiniti."

U gornjoj rečenici, "Dan" označava Sudnji Dan a kontrakcija univerzuma, je upoređena sa savijanjem papira. Tada se može desiti preokretanje vremena. Inverzija vremena će uzrokovati čovjeka da se digne i proživi iz groba. Svaki događaj će biti repriziran jer je sve ostalo zabilježeno u vremenu.

Poglavlje: 45, Redak: 29

"Ova Kniga Naša o vama će samo istinu reći,

jer smo naredili da se sve zabilježi što ste radili."

Poglavlje: 27, Redak: 75

"Nema ničeg skrivenog ni na nebu ni na Zemlji,

a da nije u Knjizi jasnoj (u vremenu)."

Kada se istorija čovječanstva bude odvijala unazad kroz vrijeme, nacije će se povratiti jedna za drugom. Sva dobra i loša djela pojedinaca kao i nacija će biti otkrivena pri obrtanju vremena.

Poglavlje: 45, Redak: 28 (obrtanje vremena)

"I vidjećeš sve narode kako na koljenima kleče;

svaki narod pozvan prema svojoj Knjizi:

'Danas ćete biti nagrađeni ili kažnjeni prema tome kako ste postupali."

Repriziranje vremena unazad će učiniti da ljudi vide sve što su prije počinili. Oni neće imati kontrole nad svojim rukama, stopalima, ustima, i očima. Sve dobro ili loše što su počinili će se ponoviti pred njima. U ovom smislu, usta, ruke, i stopala, će postati svjedoci protiv njih ispred anđela (meleka) i Allaha, i oni neće moći poreći nijednu grešku.

Poglavlje: 24, Redak: 24 (inverzija vremena)

"Na Dan kada protiv njih budu svjedočili jezici njihovi, i ruke njihove,

i noge njihove za ono što su radili."

Poglavlje: 78, Redak: 40

"Mi vas na skoru patnju upozoravamo,

na Dan u kome će čovjek djela ruku svojih vidjeti,

A nevjernik uzviknuti: "Da sam, bogdom, zemlja ostao."

Poglavlje: 77, Redak: 11

"I, kad se Vjerovjesnici u određeno vrijeme skupe..."

(Allahovi Poslanici će se vratiti u svoje epohe kako se vrijeme bude unazad odvijalo)

NEMA SLOBODNE VOLJE TJ. IZBORA

U KONTRAKTIRAJUĆEM UNIVERZUMU

Čovjeku je podarena slobodna volja da izabere između dobra i zla u ekspanzirajućem univerzumu, tj, kada će se sva njegova djela bilježiti (urezivati, snimati) u vremenu. U kontraktirajućem univerzumu pak, neće biti slobodne volje, i niko neće imati snage da pomogne ili odmogne drugima, ili da promjeni bilo šta počinjeno u prošlom životu.

"Dan kada niko nikome neće moći nimalo pomoći,

Toga Dana će vlast jedino Allah imati."

Ovi citati (ajeti) su ljudima u tom vremenu mogli samo biti objasnjeni onako kako pise i oni su u to vjerovali. Međutim razvijanjem ljudskog razuma i tehnologije ovi citati dobijaju smisao koji bi savremenom vjerniku dao bolji dokaz o postojanju Boga .Mi živimo u svijetu koji zahtijeva dokaz ne zadovoljavajući se samo s vjerovanjem. Dokaz pak, je samo za zadovoljstvo vjernika, a vjerovanje dolazi iz naših srca. Čak ni najveći dokaz neće zadovoljiti nevjernika, dok i najmanji dokaz može biti izvor velikog zadovoljstva za vjernika.
mosor1

Post by mosor1 »

Murisno1 wrote:"Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja billi jedna cjelina,

pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo?

Pa zar neće onda vjerovati?"

Otkriće o "Velikom Prasku" i "Vodenom porijeklu života" je djelo ne-Muslimana, ("nevjernika"). Na početku univerzuma je sva materija i prostor (nebesa) bili u jednoj tački (jednom komadu). Onda je sve razdvojeno u onom što fizičari opisuju kao "Veliki Prasak." Dokazi da je univerzum nastao usljed tog "Velikog Praska" su toliko prevladavajući da se to sada smatra činjenicom a ne samo teorijom
Univerzum se konstatno širi od samog svog nastanka. Ovu vrlo značajnu činjenicu je otkrio astronom Hubble, na početku ovog stoljeća. To je takođe predskazano Anštajnovom teorijom "Generalnog Relativiteta." Ekspanzija univerzuma je jasno spomenuta u sljedećoj Qur'anskoj rečenici:

"Mi smo nebesa moći Svojom sazdali, i mi ih još širimo."

...

Ovi citati (ajeti) su ljudima u tom vremenu mogli samo biti objasnjeni onako kako pise i oni su u to vjerovali. Međutim razvijanjem ljudskog razuma i tehnologije ovi citati dobijaju smisao koji bi savremenom vjerniku dao bolji dokaz o postojanju Boga. Mi živimo u svijetu koji zahtijeva dokaz ne zadovoljavajući se samo s vjerovanjem. Dokaz pak, je samo za zadovoljstvo vjernika, a vjerovanje dolazi iz naših srca. Čak ni najveći dokaz neće zadovoljiti nevjernika, dok i najmanji dokaz može biti izvor velikog zadovoljstva za vjernika.
Nema bolje ilustracije prilagodavanja interpretacije svetih tekstova sadasnjici, od Murisno1-ovog posta. Zaista, ljudi postaju sve obrazovaniji i jednostavna vjerovanja vise ih ne zadovoljavaju. Zato treba potraziti "dublje dokaze", pa makar se oni zasnivali na mistifikaciji nauke. U ratu rijetki biraju saveznike.

Murisno1, ne trudi se prilagodavati kuranske ajete modernim znanstvenim teorijama, jer ne znas koje ce od njih prezivjeti. Teorija o velikom prasku, primjerice, jos ima oponenata:

http://www.spaceandmotion.com/Cosmology ... Theory.htm

Nemoj da se desi da sutra moras ajete prilagodavati nekoj drugoj, oprecnoj teoriji, po kojoj se, recimo, svemir uopce ne siri. :-)
Murisno1

Post by Murisno1 »

Pa raznih teorija ima i sad međutim Kuran se odprilike podudara sa ovom o velikom prasku. S obzirom na to da je ta teorija bila opisana u Kuranu prije nekih 1400 godina ja uzimam za pravo da vjerujem da je ona tacna.
Ali ti imas svoje misljenje i ja s tim nemam problema a i rekao sam da ako neko nece da vjeruje u nesto o cemu god se radilo on nece vjerovati i gotovo. To je u ljudskoj prirodi. Takve nas je Bog stvorio...ja vjerujem :-D . Tako da je to to! :)
digger

Post by digger »

_galaksija wrote: Jasno je meni da zena koja krvari ne moze klanjati, jer i ja sam Islamske vjeroispovjesti tako da me TI nemora suciti sta je pravilno.
Mozes li objasniti sta je tu tebi jasno? I sta treba da bude sa muskarcem koji slini ili ima kapavac?:-)
rumenko

Post by rumenko »

Slabo se javljam na temu religije jer nisam previse informisan...nego procitao sam knjigu "Davici kod" pa me interesuje ako je neko procitao da mi kaze sta misli o njoj s obzirom da je poruka iz knjige jasna a to je da je biblija kakvu danas predstavlja katolicka crkva lazna od samog svog pocetka..da je Isus bio obiocan smrtnik,jevrej,potomak kraljevske jevrejske loze.Da je bio ozenjen sa Marijom Magdalenom koju je crkva protjerala i proglasila kurvom...pa cak i da ima potomstvo sto znaci da danas po zemlji hodaju neki pra pra unuci od Isusa i Magdalene....

Naravno ovo je samo knjiga koja ne tvrdi nista bazirano na cinjenicama i mozda je samo plod maste pisca ali me bas interesuje da li ima istine u ovome....mozda mi neko ko je bolje informisan moze ovo malo objasniti...
Murisno1

Post by Murisno1 »

I ja sam procito knjigu i zadovoljan sam zbirom njenih informacija koje su me donekle i sokirale glede nekih stvari. Kad smo kod tih svetih knjiga - Kuran ili Islam propovijedaju da je Isus ili Isa bio obicni covjek poslan od Boga i samo to...znaci imao je istu misiju kao i Muhamed i Musa ili Mojsije. Kuran u raznim ajetima prica o Isi kao o covjeku i daje mu epitet Bozijeg (Allahovog) prijatelja i u Islamu je jednako cijenjen kao i svi ostali Boziji poslanici. Islam ne odbacuje cinjenicu da je on imao zenu, nista nije pisano o tome a tako isto i za njegove potomke. O tome ova religija nije puno raspravljala jer je podrazumjevala da je on bio covjek koji je zivio normalnim zivotom .cojk imo zenu djecu i ostalo ... U knjizi se spominje da je car Konstatntin naredio da se spale sve spise koje sadrze citate ili opise o Isusu kao obicnom covjeku. Daleko od toga da ta knjiga promovira nepostojanost Boga...ona samo promovira ideju da su svi ljudi (poslanici) imali istu misiju a to je da dalje prenesu ljudima "Boziju rijec" kao odabrani ljudi,historijske licnosti i nista vise. Nisu mogli letjet, pretvarat vodu u zlato, pitu u majmuna itd. Obicni ljudi!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Murisno1, opet se vracam na ono sto sam rekao ranije, a to je da Kur'an i svete knjige mozes tumaciti kako god ti hoces. Ti ako hoces da nadjes dokaz za nesto, ti ces ga naci.

Malo da se vratim na ono sto neko rece o Muhamedu... To ti bio i vidjeo kako je on to pisao? Nisam ni ja bio i vidjeo da nije, ali bajke su ipak bajke. Ono sto covjek nije mogao objasniti oduvjek je smatrao natprirodnim. Nekada se i od groma sakrivalo i bjezalo, ljudi su prinosili zrtve raznoraznim glupostima, danas je sve veci broj sekti, i upravo Islam radi ono sto je Katolicka crkva u srednjem vijeku - pokusava silom postici nesto, a istorija je davno pokazala da je to bas nemoguce bilo kojoj religijskoj opciji.
Murisno1

Post by Murisno1 »

Tacno tako! Sve svete knjige ce svako tumacit kako hoce i to jt to. ali kad neko pocne pricat o toj upotrebi sile u ime neke vjere dodje mi da vrisnem :-D . Ostavi se te ba price...pa vidio bi tebe sta bi prico da si usred Iraka ili ne znam vec koje vrazije matere pa da gledas kako te deru za naftu i ostala sranja ... kad si vec kod tog,sto jednostavno i ameri i ostali ne povuku svoju vojsku o tamo i puste ljude na miru pa da vidimo sta ce onda bit...pa i nama su to isto uradili u BiH i et vidi nam demokratije .ebo ga ti!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Murisno1 wrote:Tacno tako! Sve svete knjige ce svako tumacit kako hoce i to jt to. ali kad neko pocne pricat o toj upotrebi sile u ime neke vjere dodje mi da vrisnem :-D . Ostavi se te ba price...pa vidio bi tebe sta bi prico da si usred Iraka ili ne znam vec koje vrazije matere pa da gledas kako te deru za naftu i ostala sranja ... kad si vec kod tog,sto jednostavno i ameri i ostali ne povuku svoju vojsku o tamo i puste ljude na miru pa da vidimo sta ce onda bit...pa i nama su to isto uradili u BiH i et vidi nam demokratije .ebo ga ti!
Ne znam za tebe, ali meni je stvarno vise nego dovoljno cetiri godine rata za jedan zivot. Da sam ga barem zeljan ostao, ali nisam, jbg. A da neko ratuje za vjeru - ratuje. Pardon, za religiju. Da crkva pobije milione i milione ljudi zbog hereze - pobije. Da *ebeni turbo musliman se zaleti avionom pa pobije hiljade ljudi, *ebali mu oni mater svi u *upak (moderator nek' izvine) ako se on na taj nacin bori za svoju vjeru. Izvini drug, ali nasilje nema opravdanja, kako god se ti zvao i kojoj god konfesiji pripadao.
Murisno1

Post by Murisno1 »

Pa to je jasno ko dan! Nema opravdanja za nasilje. Međutim terorista je vise onaj sto izaziva teroriste. Boli Busha ona stvar za one sto su izginuli i njego i tuđi...sve dok njegova elita bude manipulisala sa svojim dubokim dzepovima od svijeta nema nista!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Murisno1 wrote:Međutim terorista je vise onaj sto izaziva teroriste. Boli Busha ona stvar za one sto su izginuli i njego i tuđi...sve dok njegova elita bude manipulisala sa svojim dubokim dzepovima od svijeta nema nista!
E upravo tako je razmisljao i onaj sto je sjeo u avion pa pobio onoliki narod. Upravo tako razmislja i Bush. Svaka cast!
Murisno1

Post by Murisno1 »

Pa jesam li ja to sad reko da im cestitam i jednoj i drugoj strani. Sto to matere ti teroristi ubijaju...jel mozda zbog lose muzike u svojim krajevima,ili zbog dobro nepecenog pileceg batka! Nismo bolan kompetentni da pricamo o toj temi ni ja a ni ti! Sta to molim te po tebi izaziva teroristu da se zaleti i utoha se zajedno sa jos stotinama ljudi. Da nece mozda da zavlada ...ce,cek ne moze ...pa izgino cojk!! Svi imaju tu granicu u sebi i kad se ona pređe jarane - KAPUT! Covjek je spreman na sve...a to sto mi to ne mozemo razumjet to je neka druga stvar...tog sto se utoho vjerovatno zaboli briga sto mi to ne kontamo...njemu je vazno da nanese bol onom ko je nanio njemu i nema pardona ...sad sto tu ispasta nevin narod ..ebiga. Jel ti to mislis sva amerika cvjeta u borbi za slobodu i demokratiju...ma to su najveci teroristi i pola svijeta misli tako samo sto ne mogu i ne smiju da se zalete avionom i sjede i gledaju ko ce bit sledeci predsjednik!!

ali skrenuli smo s teme ...rekoste biblija nije ispravna... :P
Fair Life

Post by Fair Life »

_BosanaC wrote:(...)
Medjutim, moje licno misljenje je (ponavljam: LICNO) da su to dvije (odnosno cetiri) odlicne bajke koje su tadasnjem covjeku trebale ukloniti predrasude i strahove, te pronaci nacin kako vladati neukim sirokim masama od strane mozda jos neukijih ljudi. Lakse je u srednjem vijeku bilo spaliti naucnika nego se sam predati nauci, ali danas je vrijeme drugacije, te stoga ne vidim razlog da se iko cvrsto drzi totalno uopstenih knjiga, koje moze tumaciti ko i kada hoce, a nebitno u kojem vremenu zivio. Hajde tumaciti, ali naturati drugima...
...
Bas tako... bajke za uspavljivanje razuma.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

mosor1 wrote:Pretpostavljam da bi nepristran a informiran netko mogao dati pregled slicnih tendencija u islamskom svijetu.
U islamskom svijetu imas pojavu raznih sekti, monge od njih nijecu ili iskrivljuju ajete pa cak i citav Kur'an ili ih jednostavnno svojevoljno prevode na narodni jezik!
Neke od njih su prezivjele do danasnjeg dana (ibaditi, i haridzije u Omanu i Tunisu, jedanaesto imamske ismailije u Indiji) neke nisu (Kariti koji su u sjeveroistocnom dijelu arapskog poluostrva bili osnovali neku polu drzavu koja je bila zasnovana na principima slicnim komunizmu), neke su svdene na seosku tradiciju u zabacenim krajevima(sedmoimamske ismailije u Afganistanu, razne vrste alevija u Turskoj) , dok neke se neke od njih bave aktivnim misonarstvom (Ahmedije sirom svijeta)....
Sinapsa

Post by Sinapsa »

Ubijedjen sam da ce Hriscanstvo i Islam za par stotina godina nestati.....
koliko dugo ce taj proces (koji je vec otpoceo) trajati zavisi od tempa razvoja covjecanstva.
Religioznost shvatam jer ona moze biti alat za laksi zivot i lakse umiranje.
Medjutim religija je alatka i za mnogo drugih stvari....perfektna za zloupotrebu na svim nivoima...od familijarnog preko drustvenog i drzavnog, do svjetskoga.....

Najbolji i pouzdani dokaz o neistinitosti Biblije i Kurána su upravo te dvije knjige!!!

te knjige su prakticne za svasta ponesta, i dobro i zlo, ali nazalost neistinite.....

Ja ne mogu da znam sta je to Bog i da li uopste egzistira nesto u univerzumu ili pak van njega sto bi mi mogli prozvati Bogom.....
Mi ljudi nismo u stanju da definiramo Boga jer ne znamo i nismo svjesni kompletne kompleksnosti univerzuma i onoga sto se van njega desava i sto se "prije" njega desavalo (vrijeme postaje zajedno sa univerzumom).

Medjutim mi ipak mozemo nesto.......Ako neki ljudi tvrde da Biblija i Kuran predstavljaju istinu, da je Bog (Isus ili Allah) sebe u tim knjigama tacno i istinito opisao...onda moram reci da je to najbolji dokaz o njihovom ljudskom porijeklu, dokaz da su one sa ovoga svijeta a ne odnekle tamo.....

Allah nije Bog....Isus nije Bog......upravo onoliko koliko i Mars i Zeus, Venera i ostala kompanija nisu Bogovi....a bili su....

Dakle najbolji dokaz o neistinosti Biblije i Kurana su te dvije knjige....jer se u njima nasa neperfektnost, neznanje,strahovi i potrebe reflektiraju...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Sinapsa wrote:Ubijedjen sam da ce Hriscanstvo i Islam za par stotina godina nestati.....
koliko dugo ce taj proces (koji je vec otpoceo) trajati zavisi od tempa razvoja covjecanstva.
Religioznost shvatam jer ona moze biti alat za laksi zivot i lakse umiranje.
Medjutim religija je alatka i za mnogo drugih stvari....perfektna za zloupotrebu na svim nivoima...od familijarnog preko drustvenog i drzavnog, do svjetskoga.....

Najbolji i pouzdani dokaz o neistinitosti Biblije i Kurána su upravo te dvije knjige!!!

te knjige su prakticne za svasta ponesta, i dobro i zlo, ali nazalost neistinite.....

Ja ne mogu da znam sta je to Bog i da li uopste egzistira nesto u univerzumu ili pak van njega sto bi mi mogli prozvati Bogom.....
Mi ljudi nismo u stanju da definiramo Boga jer ne znamo i nismo svjesni kompletne kompleksnosti univerzuma i onoga sto se van njega desava i sto se "prije" njega desavalo (vrijeme postaje zajedno sa univerzumom).

Medjutim mi ipak mozemo nesto.......Ako neki ljudi tvrde da Biblija i Kuran predstavljaju istinu, da je Bog (Isus ili Allah) sebe u tim knjigama tacno i istinito opisao...onda moram reci da je to najbolji dokaz o njihovom ljudskom porijeklu, dokaz da su one sa ovoga svijeta a ne odnekle tamo.....

Allah nije Bog....Isus nije Bog......upravo onoliko koliko i Mars i Zeus, Venera i ostala kompanija nisu Bogovi....a bili su....

Dakle najbolji dokaz o neistinosti Biblije i Kurana su te dvije knjige....jer se u njima nasa neperfektnost, neznanje,strahovi i potrebe reflektiraju...
Haj ne mlati praznu slamu molim te!
Neg dokazi nam da su te dvije knjige lazne!
Slazem se s tobom da vjera moze biti sredstvo iskoristavnja ljudi, ali isto tako i svaka druga ideologija, a prije svega nepismenih i neobrazovanih ljudi!
Sinapsa wrote:Ubijedjen sam da ce Hriscanstvo i Islam za par stotina godina nestati.....
A na osnovu cega si ubijedjen da ce te dvije vjere nestat sa scene???
Mnogi su posle I. sv. rata predvidjali poptuni nestanak islama, al et ne nestade... :roll:
Post Reply