avicena wrote:
Ako si imao priliku sretati se sa likom i djelom Mojsija/Musa a.s, Isusa/Isa a.s. i Muhameda a.s. gdje si prepoznao njihovu potrebu da se manipuliše ljudima radi vlasti ili nekog drugog interesa. Pouzdano se zna npr. za Muhameda a.s. da mu je nuđeno i bogatstvo i vlast samo da prestane širiti islam. On jednostavno odbija riječima:"Dragi amidža, kunem se velikim Allahom, da mi stave Sunce u desnu ruku, a Mjesec u lijevu neću prestati zvati u vjeru i niti stati ka svome cilju. Tako će biti sve dok ne savladam sve prepreke ili život izgubim na tom putu".Ovaj amidža kome se Muhamed a.s. obraća je Ebu Talib koji nije primio islam.
Pa još što se naturanja tiče nisu jedanput citirani ajeti iz Kur'ana na ovom mjestu:
"Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?" (10:99)
U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude! (2:256)
Ko to tebi natura vjeru? Pitam, zato što imam drugačija iskustva. Ili čime te ja mogu uplašiti, ili na koji način te neko može ubijediti, da bi postao vjerujući?
Krenucu od Biblije, kao starije. Po godini rodjenja Isusa Krista racuna se nulta godina tekuceg kalendara, kao sto sam rekao. Biblija nije nikakva objava, data od Boga. Biblija je napisana, bolje reci sastavljena, od ljudi, tacnije zaslugom cara Konstantina, u cetvrtom stoljecu nove ere, i sadrzi mnoge paganske simbole, pocevsi od samog simbola krsta/kriza. Na tom skupuje odluceno i da se Isus proglasi bozanstvom. Isus jeste bio covjek, prorok, ali personifikaciju bozanstva, odnosno bozanskog, dali su mu ljudi.
Sada malo o Kur'anu. Znamo da su puno starije civilizacije od naseg imali poprilicno velika znanja iz mnogih nauka, koja su tek kasnije mozda ponovo otkrivena od strane modernog covjeka. Grcka civilizacija, istocne civilizacije, zatim civilizacije s prostora sadasnje Juzne Amerike, ne znaci da su bile ni glupe ni nepismene. Posebno isticem istocne civilizacije, koje su se isticale u nauci u svoje vrijeme, ali sistem dokumentovanja i prenosenja informacija u to doba je bio kudikamo losiji nego danas, sto znaci da postoji malo konkretnih dokaza o specificnim disciplinama koje su tada praktikovane. I zasto onda misterija da se u Kur'anu nalaze zapisane stvari koje je nauka kasnije potvrdila? Jos malo pa ce neko reci kako je i svijet nastao s Kur'anom, kao da se prije njega nije ni znalo, ni mislilo.
E sada malo o turbo vjernicima, opet moje licno misljenje. Imamo turbo folk, zasto da nemamo i turbo vjernike? Meni ne smeta kada neko praktikuje i upraznjava religijske obicaje, niti nacin na koji to radi. Ali smeta mi kada se sprda s vlastitom religijom. Ja sam kao poziv u zivotu izabrao egzaktne nauke, od njih zivim, i njih cu se drzati dok mogu. Ako je neko izabrao religiozan put, odakle mu onda pravo da to namece ostalima. Kada ja sjednem danas, u po' bjela dana, u neki kafic u Starom gradu, i narucim pivo... Sta mislis koliko ce se glava okrenuti prema meni? Znaci, automatski sticem dojam da nisam pozeljan tu u tom trenutku, jer ne pripadam vecini, koja, eto, kao posti, iako je cugala isto to pivo jos dan pred ramazan. I napice se ko stoka za sam Bajram. Ali neka. Kada sjednem s prijateljem, koji za sebe kaze da je "pravi musliman", sta god to znacilo, i koji mi pocne prosipati pricu o tolerantnim religijama, ali mu stvarno nije jasno sta moja djevojka muslimanka radi sa mnom cafirom i nemuslimanom? Toliko i o toleranciji.
Mene ne moze niko natjerati ni za sta, moze mi samo dici tlak svojom nepismenoscu i neupucenoscu u neke teme i tematike. Kada bi svi ti koji prosipaju price o religiji, pocevsi od ovog foruma, pa generalno u BiH, poceli malo vise citati, skolovati se, edukovati se, i upraznjavati religiju po nekim pravilima a ne onako kako njima licno odgovara, onda bi mozda i bilo nekog hajra od ove drzave. A ovako...