kakve ba emocije
to su cure izmislile da opravdaju
svoje debilne poteze prema muškaricma koje žele
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
E cuj kljucam apostrofe.komi wrote:koliko se ti smoriš dok apostrof ukljucaš![]()
![]()
![]()
kakve ba emocije
to su cure izmislile da opravdaju
svoje debilne poteze prema muškaricma koje žele![]()
![]()
![]()
Jooj ovo mrzim al fkt sve sto smo "stariji" skontas da tako mora funkcionisati jer ako ne uzvratis jednom svaki put ti isto dodje.Ma.Le.Na wrote:slazem se..Alhemicarkaa wrote:Mogla bih o ovoj temi nadugo i naširoko.
Krene od onoga - da se cujemo kasnije, počinje mi super emisija? - Tebi je više stalo do te emisije, nego do mene,
pa dođe do onoga - da ti je stalo do mene ne bi se družila s tom prijateljicom jer joj nisam simpatičan.
I onda polako prerasta u emocionalno zlostavljanje, koje bi se trebalo karakterisati kao i fizičko zlostavljanje, jer izaziva iste posljedice - nesigurnost, gubitak samopoštovanja, samopouzdanja, a neki oblici emocionalnog zlostavljanja lako mogu završiti i sa fizičkim zlostavljanjem.
Naizgled bezazleno, ali ako se ne sasjeće u korjenu može biti jako pogubno
ali opet vjerujem ...da vecina toga nije namjerno
neki ljudi jednostavno ne znaju drugacije nego da neke stvari "nabiju na nos"..
prvi put kad mi se to desilo - ostala sam zatecena![]()
ja nikada nikome nisam spominjala nesto sto sam ucinila za nju/njega i bilo mi je van pameti da se uopce takvo nesto moze spominjati..
a onda sam naucila i to...i vracam sada istom mjerom..
ti meni " ja sam tebi ovo i ovo.." ...ja tebi "i ja sam tebi ovo i ovo"..
mislim da je najbitnije znati da TO NIJE U REDUWutkica wrote: Jooj ovo mrzim al fkt sve sto smo "stariji" skontas da tako mora funkcionisati jer ako ne uzvratis jednom svaki put ti isto dodje." ja tebi ovo..."
Dobro je dok nas to ne pocne mijenjati....meni je donijelo i dobrih stvari dosta mana sam uocila kod sebe i promijenila ih ali isto toliko ih i dobijes ucjenjivanjem, jer obicno ako te ucjenjuje to radi na slabostima koje iskoristi kao svoje prednosti a ti "suzbijes" te slabosti i dobijes nove njihovim suzbijanjem....mislim da svi ucjenjujemo neko vise neko manje
MoodSwingeR wrote:
Male tajne velikih majstora emotivne ucjene:
1. Uzmu se cinjenice i objektivne razlike u stavovima: 'ici ili ostati u BiH, meni se ne ide a on ovdje "ne bi zivio punim plucima"'
2. Cinjenice i opcije se 'pripreme' da se moze odabrati pozeljna opcija (opcija pogodna za emotivnu ucjenu, bez obzira koliko bila izvjesna ili vjerovatna): 'AKO ostanemo, ostat ce on zbog mene ALI ce MOZDA biti nesretan kraj'...
3. Postavi se emotivna ucjena: 'i sad da ja ostajem u mislima da, ako ostane zbog mene bice nesretan'... 'i ja da zivim s tim i zrtvujem sebe vise nego treba da njega ucinim sretnim'...
4. Naposlijetku se drugu stranu optuzi za emotivnu ucjenu, i to javno, na forumu.
Briljantno!
PS. Da li "Da me volis, ne bi se vise drogirao?" takodjer spada u emotivne ucjene?
komi wrote:jesi se udalanema te
Zavisi od indivudualne definicije ljubavi i paznje. Ja smatram da svako treba odlucivati za sebe te da se u vezi treba naci neka sredina/kompromis dogovor te da emocionalna ucjena ne treba da utjece na odluke jer su neke odluke dozivotne i sa njima treba zivjeti, a kako je nekad tesko onda bas treba jaka unutrasnja volja... Ja licno vjerujem da je btinije postovanje i razumijevanje nego ljubav...ljubav_aha wrote:tu sam,rekoh da malo priskocim/pomognem/ tema nije komplokovana ,ali kombinacija para: osobe koja voli najvise sebe i osobe koaj vise voli druge od sebe je odlicna teritorija za emocionalne komplikacijekomi wrote:jesi se udalanema te
ima'l' kod tebe merhameta u ljubavi![]()
kod mene ljubav k'o vremenska prognoza , no mozda bude bolje
Da, vjerujem da se na takvim stvarima covjek nekako uci da postane snazniji i mijenja svoje mane. Ali... biti sa osobom koja ce stalno pokusavati da na osnovu toga sto poznaje moje mane i slabosti 'gura svoje' dovodi mene do toga da stalno moram da budem na oprezu, da pazim kad koristi koju taktiku i da znam da sve sto zelim moram reci otvoreno ili traziti neki nacin da udaram na njegove slabostida bude 'po mom'. Mislim da je nemoguce da dvoje pametnih ljudi mogu da se sloze drugacije osim ako to nije otvorenim razgovorom jer sve te metode se prije ili kasnije skontajua covjek izgubi jako puno zivaca sa tim glupostima... ali opet to je samo moje misljenje...mozda sam sa pogresnom osobom...Wutkica wrote: Dobro je dok nas to ne pocne mijenjati....meni je donijelo i dobrih stvari dosta mana sam uocila kod sebe i promijenila ih ali isto toliko ih i dobijes ucjenjivanjem, jer obicno ako te ucjenjuje to radi na slabostima koje iskoristi kao svoje prednosti a ti "suzbijes" te slabosti i dobijes nove njihovim suzbijanjem....mislim da svi ucjenjujemo neko vise neko manje
LillySwahilly wrote:Zavisi od indivudualne definicije ljubavi i paznje. Ja smatram da svako treba odlucivati za sebe te da se u vezi treba naci neka sredina/kompromis dogovor te da emocionalna ucjena ne treba da utjece na odluke jer su neke odluke dozivotne i sa njima treba zivjeti, a kako je nekad tesko onda bas treba jaka unutrasnja volja... Ja licno vjerujem da je btinije postovanje i razumijevanje nego ljubav...ljubav_aha wrote:tu sam,rekoh da malo priskocim/pomognem/ tema nije komplokovana ,ali kombinacija para: osobe koja voli najvise sebe i osobe koaj vise voli druge od sebe je odlicna teritorija za emocionalne komplikacijekomi wrote:jesi se udalanema te
ima'l' kod tebe merhameta u ljubavi![]()
kod mene ljubav k'o vremenska prognoza , no mozda bude bolje
Ne trebaju mi izljevi ljubavi, cvijece, saputanja i te romanticne sitnice...treba mi dokaz, nesto konkretno...
Temu sam postavila da vidim iskustva drugih a kako ne vidim ni da se neko vrijedja je bas super 'caskanje'
Mozda nije bas najbolji primjer ali sta da zelim da kupim cipele koje mi se ne svidjaju? Nosim ih samo jer neko misli da su ok, zuljaju me i mrzim ih a moram ih nositi... Zar nije logicno da ja trebam da odlucim da kupim cipele i bez obzira kakve su zelim da ih nosim, sretna i zadovoljna bez ikakvog prava da optuzujem nekog drugog sto sam izabrala bas te...ili da mi neko vec "namjesti" neke cipele, a ne kaze mi da je plan da bas uzmem te cipele (a prije ili aksnije takve stvari se shvate) i shvatim kasnije za plan u kojem ne niko nije pitao....
To nije najboji primjer ali otprilike to tako vidim. Vjerujem da sam sposobna i cak da me drugacije pitao i predlozio mozda bi i pristala ali me vrijedja i ponizava scenarij koji sam vec ranije opisala...
gdje je ljubav nakon nekoliko godina braka, je li stvarno bitna ili je bitno razumijevanje???
je li bitna emocionalna ucjena i kasnije ko zna sta ili kasnije oguglas, prestanes da maris i obracas paznju? Da li je vrijedno to trpiti da bi bio sa odredjenom osobom??? sta mislite, sta biste vi uradili???
kad padnu maskeLillySwahilly wrote:Da, nakon sto se ljudi medjusobno dobro upoznaju i kada sve 'fore i ucjene' prestanu da prolaze, vjerovatno ostaje to razumijevanje i postovanje medju ljudima koji ostanu zajedno jer samo jos to moze da ih odrzi... Valjda to dolazi vremenom, nakon sto svi prodju kroz sve faze....
Imal iko preko 13 godina ovdjezijancer wrote:sinus, izgleda vrlo jednostavno
ako ne uradiš to i to, više te ne volim
(postoji milion načina na koje se ovo može reći, ne uvijek riječima)