Energija je poskupila 23%, ali vam je račun za struju veći 10,2%.
Dakle plaćamo 10,2% više, to je ukupno poskupljenje.
Jel ovo gore tačno?
Moderator: anex
Energija je poskupila 23%, ali vam je račun za struju veći 10,2%.
Kakve veze ima tvoja priča sa pitanjem regresa i dividende?kB27 wrote: ↑09/08/2024 13:41Ja pricam sta bi trebalo biti bitno radnicima i investitorima, i sta im i jeste bitno. Sto zakoni drzave, a prije svega i zakoni ekonomije, propisuju. To sto isti isto nemaju, drugi je par cipela. Zasto je tako - cijena struje po kWh u zadnjih XX godina + stotinu drugih odluka vecinskog vlasnika ove kompanije.Naslovnica wrote: ↑09/08/2024 13:08Kakav ba regres i dividenda a firma u minusu?!kB27 wrote: ↑09/08/2024 13:02
Radnicima/dionicarima da. Ne rade/investiraju jer vole drzavu. Bar se nadam. Vec 200 puta prezvakano - Vlada ako zeli da bude drugacije treba da otkupi stopostotno vlasnistvo nad EP BiH i onda ispunjava i onda upravlja kako zeli i koristi kompaniju da ispuni neke druge ciljeve.
Ili, potpuno u duhu naslova teme: Elektroprivreda - Pljacka.
Da, ja sam napisao da je bitan samo regres i dividenda, ironično.kB27 wrote: ↑09/08/2024 13:52Pa ti si, jadan ne bio, (ironicno) napisao:Naslovnica wrote: ↑09/08/2024 13:48Kakve veze ima tvoja priča sa pitanjem regresa i dividende?kB27 wrote: ↑09/08/2024 13:41
Ja pricam sta bi trebalo biti bitno radnicima i investitorima, i sta im i jeste bitno. Sto zakoni drzave, a prije svega i zakoni ekonomije, propisuju. To sto isti isto nemaju, drugi je par cipela. Zasto je tako - cijena struje po kWh u zadnjih XX godina + stotinu drugih odluka vecinskog vlasnika ove kompanije.
Ili, potpuno u duhu naslova teme: Elektroprivreda - Pljacka.
Firma u minusu - nema regresa i dividende, bez obzira šta je bitno radnicima i investitorima.Bitan je samo regres i dividenda.
Da.drug_profi wrote: ↑09/08/2024 13:43Energija je poskupila 23%, ali vam je račun za struju veći 10,2%.
Dakle plaćamo 10,2% više, to je ukupno poskupljenje.
Jel ovo gore tačno?
Hoće jer tako propisuje Zakon o radu i Kolektivni ugovor.Naslovnica wrote: ↑09/08/2024 14:22Da, ja sam napisao da je bitan samo regres i dividenda, ironično.kB27 wrote: ↑09/08/2024 13:52Pa ti si, jadan ne bio, (ironicno) napisao:Naslovnica wrote: ↑09/08/2024 13:48
Kakve veze ima tvoja priča sa pitanjem regresa i dividende?
Firma u minusu - nema regresa i dividende, bez obzira šta je bitno radnicima i investitorima.Bitan je samo regres i dividenda.
Kakav regres i dividenda kada firma posluje s gubitkom.
Oni eto neće imati dividendu, ali će regres imati, siguran sam.
Ja sam kont'o da se dividenda i regres isplaćuju ako je društvo poslovalo s dobiti, ali izgleda da sam pogriješio.kB27 wrote: ↑09/08/2024 14:27Naslovnica wrote: ↑09/08/2024 14:22 Da, ja sam napisao da je bitan samo regres i dividenda, ironično.
Kakav regres i dividenda kada firma posluje s gubitkom.
Oni eto neće imati dividendu, ali će regres imati, siguran sam.Kakve veze cijena osnovnog/jedinog proizvoda firme ima sa regresom i dividendom, te sa poslovanjem sa gubitkom, nadam se da ne moramo diskutovati.
1kw je poskupio 10%. Samo sto se cijena na racunu prikazuje u dva segmenta, jedan koji nije poskupio i drugi koji je poskupio preko 20%.Ateista wrote: ↑09/08/2024 14:55 Ako je tacno da je struja po kw poskupila 23% a fiskni troskovi nisu, onda je besmisleno pricati o tome da je racun poskupio za 10% jer to zavisi od toga ko koliko trosi struje i koji je udio fiksnih a koji troskova kw. Onda su mozda uzeli neki prosjek racuna i rekli oko 10%, ali u stvarnosti ko ima vecu potrosnju od prosjeka to je vise od 10%, ko ima manju od prosjeka njemu je poskupljenje manje od 10%.
Racun je poskupio za 10% u bilo kojoj racunici.Ateista wrote: ↑09/08/2024 14:55 Ako je tacno da je struja po kw poskupila 23% a fiskni troskovi nisu, onda je besmisleno pricati o tome da je racun poskupio za 10% jer to zavisi od toga ko koliko trosi struje i koji je udio fiksnih a koji troskova kw. Onda su mozda uzeli neki prosjek racuna i rekli oko 10%, ali u stvarnosti ko ima vecu potrosnju od prosjeka to je vise od 10%, ko ima manju od prosjeka njemu je poskupljenje manje od 10%.
k4mi wrote: ↑09/08/2024 14:591kw je poskupio 10%. Samo sto se cijena na racunu prikazuje u dva segmenta, jedan koji nije poskupio i drugi koji je poskupio preko 20%.Ateista wrote: ↑09/08/2024 14:55 Ako je tacno da je struja po kw poskupila 23% a fiskni troskovi nisu, onda je besmisleno pricati o tome da je racun poskupio za 10% jer to zavisi od toga ko koliko trosi struje i koji je udio fiksnih a koji troskova kw. Onda su mozda uzeli neki prosjek racuna i rekli oko 10%, ali u stvarnosti ko ima vecu potrosnju od prosjeka to je vise od 10%, ko ima manju od prosjeka njemu je poskupljenje manje od 10%.
Oba troska su varijabilna, nisu fiksna.
kB27 wrote: ↑09/08/2024 14:59Jedini fiksni trosak trebalo bi da je mjerno mjesto, prema racunu iznad ukupno 3.80KM. Sve ostalo je trosak po kWh.Ateista wrote: ↑09/08/2024 14:55 Ako je tacno da je struja po kw poskupila 23% a fiskni troskovi nisu, onda je besmisleno pricati o tome da je racun poskupio za 10% jer to zavisi od toga ko koliko trosi struje i koji je udio fiksnih a koji troskova kw. Onda su mozda uzeli neki prosjek racuna i rekli oko 10%, ali u stvarnosti ko ima vecu potrosnju od prosjeka to je vise od 10%, ko ima manju od prosjeka njemu je poskupljenje manje od 10%.
gidra wrote: ↑09/08/2024 15:02Racun je poskupio za 10% u bilo kojoj racunici.Ateista wrote: ↑09/08/2024 14:55 Ako je tacno da je struja po kw poskupila 23% a fiskni troskovi nisu, onda je besmisleno pricati o tome da je racun poskupio za 10% jer to zavisi od toga ko koliko trosi struje i koji je udio fiksnih a koji troskova kw. Onda su mozda uzeli neki prosjek racuna i rekli oko 10%, ali u stvarnosti ko ima vecu potrosnju od prosjeka to je vise od 10%, ko ima manju od prosjeka njemu je poskupljenje manje od 10%.
Mrezarina nije fiksni dio i onda se mjeri po utrosku i ima svoju cijenu po VT i MT i do sada je bila skoro ista kao i cijena utrošene električne energije.
Ako ti je racun bio npr 35 KM.
15 KM je struja - poskupljenje 23%
15 mrežarina - poskupljenje 0%
5 KM brojilo - poskupljenje 0%
= sa poskupljenjem 38.5 KM, što je cca 10% na ukupni račun.
Provuci ovo kroz bilo koju racunicu i dobices isto, to jeste cca 10%.
Pretpostavljam samo drugo vrijeme utakmice. Šta ćeš gledati prvo kada još ne znaš rezultat.
Nisu.