mayab wrote:Ja bih pekac preporucio svakome ko se
grozi kruha iz (većine) nasih pekara koji je neka napuhana žilava vazdušasta masa, koje se moze pojesti u enormnim kolicinama, a da se ne zasiti
Jer ovaj kruh-hljeb iz pekaca je sušta suprotnost tome
Uz to, taj domaći hljeb ispadne i jeftiniji, ako zanemarimo nabavnu cijenu pekaca, i naravno, vremenom se sam pekač kroz to otplacuje...
Mi u kuci koristimo neki Elektroluxov, mislim vec 4 godine, to je tip sa onim jednim grijacem pri dnu oko posude za kruh.
Jedina primjedba na u njemu peceni kruh je sto pri dnu ipak bude vise nabijeno tijesto nego kako ide prema gore, ali sve u svemu moze proci, kvalitet kruha je neuporediv sa kupovnim, a kako rekoh i cijena je povoljnija
Slazem se s tobom. Jos kada bi ljudi bili u prilici da vide sta se nocu desava u tim pekarama...sigurno ne bi nikada kupovali taj hljeb.
Mnogi vlasnici pekaca probaju napraviti hljeb i on im odprve ne uspije.Mnogi odustanu i pekac skuplja prasinu. Steta...
Koristiti pekac je vrlo jednostavno...samo se moraju strogo postivati odredjena pravila. Napromjer, govorimo recept i to je u redu...ali strucnjaci nikada nece reci recept nego formula.Zasto...pa zato jer se mora vrlo precizno sve izmjeriti i po odredjenom redosljedu stavljati sastojci. Mlaka voda, mlijeko, ulje, so, secer, brasno i na kraju germa. Ne smije se odokativno nista raditi jer to utice na kvalitet hljeba.
Moje desetogodisnje iskustvo je uocilo da brasno mora da odstoji najmanje mjesec dana od dana pakovanja. Nevjerovatno je koliko brasno moze da negativno utice na kvalitet hljeba.
U mom domacinstvu pekac je vazan jer izmjesi sve sto nam treba. Koliko je olaksanje za moju suprugu da ne mora nista mjesiti i snagu a i vrijeme trositi na to. Tvrdi da je najbolje tjesto iz pekaca za picu. Ponekad izmjesimo za hljeb ali ga pecemo u rerni. E, da vidite kako je to dobar hljeb.
A tvrdnja da se pekac sam otplati je posve tacna, Ja otprilike ustedim i otplatim pekac u prvoj godini rada...
Kolega @mayab nesto pogresno radis jer i ja imam isti pekac, mala korekcija i hljeb ce ti biti dobar.