Pozdrav, zanimaju me iskustva žena koje su imale planirani, zakazani carski rez, kakvo je bilo iskustvo i oporavak? Pošto planirani može biti i elektivni, tj. bez indikacija nego vlastitim izborom, zanima me ako ima žena koje su odabrale carski rez - kakvo je bilo iskustvo, da li su vas pokušavali odgovoriti i da li se kajete? Kako ste pristupile tom razgovoru s ljekarom?
Ne zanimaju me nikakva filozofska razmišljanja o:
- razmazenosti modernih zena
- kvaliteti majke na osnovu nacina poroda
- ljepoti bola poroda
- korelaciji izmedju kolicine patnje i vrijednosti zene
- nasim nenama
Unaprijed hvala
Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
Moderator: anex
-
#2 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
Imala planirani zbog uske karlice i glavate bebeshameonme wrote: ↑24/01/2024 18:42 Pozdrav, zanimaju me iskustva žena koje su imale planirani, zakazani carski rez, kakvo je bilo iskustvo i oporavak? Pošto planirani može biti i elektivni, tj. bez indikacija nego vlastitim izborom, zanima me ako ima žena koje su odabrale carski rez - kakvo je bilo iskustvo, da li su vas pokušavali odgovoriti i da li se kajete? Kako ste pristupile tom razgovoru s ljekarom?
Ne zanimaju me nikakva filozofska razmišljanja o:
- razmazenosti modernih zena
- kvaliteti majke na osnovu nacina poroda
- ljepoti bola poroda
- korelaciji izmedju kolicine patnje i vrijednosti zene
- nasim nenama
Unaprijed hvala
Neplanirano, tokom operacije sam izgubila mnogo krvi, bilo jos nekih komplikacija, uglavnom jako tesko mi je bilo doci sebi poslije, od uspostave dojenja do oporavka. Ostala trudna nakon 2 godine, totalno drugacije iskustvo, vrlo brzo ustala. Nakon 10 godina, mogu reci da bih prije izabrala porod, nego CR, mjesto reza me cesto boli na promjene, misici atrofrali, sama cinjenica da rezu 9 slojeva da bi dosli do bebe mi je strasna, ali opet ako je nuzno ponovila bih, osim sto bih se bolje spremila za CR i poslije oporavak, nosenje steznika, vjezbi i sl.
- nivla
#3 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
ovo je bosna, ovdje nemas pravo izbora da mozes birati jer insistiranje na carskom bez medicinske indikacije je poprilicno skupo u odnosu na 200-300-400-500km mita
sto se zena koje su se tako porodile imas kategorije:
-morale jer je takva medicinska indikacija
-nisu morale, potplacivale da upadnu u prvu kategoriju zbog radi toga sto im je bilo skupo a realno nisu ni informisane da mogu masno platiti i imati carski, bez stele
sto se zena koje su se tako porodile imas kategorije:
-morale jer je takva medicinska indikacija
-nisu morale, potplacivale da upadnu u prvu kategoriju zbog radi toga sto im je bilo skupo a realno nisu ni informisane da mogu masno platiti i imati carski, bez stele
- South Blue Mama
#4 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
Prije 17,5 godina porodila sam se carskim rezom, planiranim iz medicinskih razloga. Beba je bila velika i nije htjela da se okrene. Da sam imala nekih velikih priprema, nisam. Osim cescih kontrola prije poroda i vadjenja raznih nalaza i pregleda radi anestezije ne sjecam se nekih posebnih stvari. Ja nisam uopce bila odusevljena cinjenicom da cu se tako poroditi jer smatram da je prirodan porod zdraviji i za bebu i za majku, osim naravno ako ne postoje opravdani razlozi za to. I dan danas se sjecam da nisam mogla danima da se sagnem, da sam imala problem sa uspostavljanjem dojenja jer majka priroda nije bila u prilici da odradi svoje.
Mislim da je kod nas taj sam naziv "carski" malo digao rejting tom nacinu poradjanja a da vecina zena koje to nisu iskusile nemaju pojma da u odnosu na prirodan cesce moze doci do kompikacija kako u toku poroda tako i nakon (razne priraslice i sl.) Moj rez je fantasticno uradjen (bikini) i do danas nisam imala nikakvih problema sa istim. Necu vas nesto ubjedjivati u ovo ili ono, samo se dobro informisite i razmislite kako i sta.
Mislim da je kod nas taj sam naziv "carski" malo digao rejting tom nacinu poradjanja a da vecina zena koje to nisu iskusile nemaju pojma da u odnosu na prirodan cesce moze doci do kompikacija kako u toku poroda tako i nakon (razne priraslice i sl.) Moj rez je fantasticno uradjen (bikini) i do danas nisam imala nikakvih problema sa istim. Necu vas nesto ubjedjivati u ovo ili ono, samo se dobro informisite i razmislite kako i sta.
-
#5 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
Update nakon carskog za trudnice koje muče ista pitanja:
Porodila sam se carskim isključivo svojom željom u privatnoj klinici u Tuzli i ne kajem se ni 1%.
Prvorotka sam i od kad sam saznala da sam trudna sam znala da želim na carski i ne želim da prolazim porodjajne boli niti cijepanja ili epizotomiju. Meni jednostavno sve zvuči manje bolno od toga, ne podnosim bol i nelagodu ispod pojasa. Takodjer sam tip osobe ako nešto može lakše ja bih i da bude to lakše što je možda rijetkost na balkanu, ne doživljavam plemenitost patnje ukoliko se ona može izbjeći - naprotiv.
Kako sam pitala ljekara:
Jako sam se plašila osude kad sam htjela da pitam da idem na carski naročito jer se beba lijepo namjestila za porod i ljekar je prokomentarisao da će i porod sigurno biti lak kao i trudnoća da se ne brinem. Kada sam konačno skupila hrabrosti i objasnila da sam svjesna posljedica i vaginalnog i carskog i da smatram da je za mene lično lakši izbor carski jer lako podnosim kontrolisanu bol on je imao jako razuman komentar - “Ako neko moze birati da smanji nos ili poveca guzicu zasto jedna zena ne bi mogla birati kako ce se poroditi?”. I tako je bilo.
Takodjer svi u mojoj okolini su me odgovarali - od moje porodice do muževe porodice do komšiluka ma svii redom i ko se poradjao i ko nije do te mjere da sam tajno otišla na carski dok sam svima rekla da čekam da krene prirodno da ih ne moram slušat
Sam proces carskog je isao ovako:
Dosla sam u 7 i uradjena mi je preoperativna (tu sam se takodjer bojala stavljanja katetera ali bkv ništa nije boljelo ), i uhvatio me veliki strah, taj strah je ustvari bio najteži dio jer me potpuno obuzeo - sreća opet pa nisam prirodno bukvalno mislim da bih bila najgori pacijent ikad jer od straha nisam mogla da funkcionišem. Vjerujem aBd kad budem drugi put išla da će strah biti daleko manji jer sad znam šta da očekujem.
U salu sam ušla u 9:30, data mi je spinalna i muž je prisustvovao što mi je takodjer mnogo značilo. Apliciranje spinalne nisam osjetila niti ikakav bol narednih 6-7 sati. U 9:50 su izvadili moju bebicu i dali nam da je poljubimo i taj osjećaj je najljepši na svijetu i svaki dan se prisjećam tih poljubaca i topline u duši.
Zatim su me odveli u sobu i donjeli nam bebicu da se družimo i da se uspostavi dojenje i da javimo svima itd itd. Taj dan i naredni sam primala analgetike svakih 8 sati i bol je bila snošljiva, uporedljiva sa jako bolnom menstruacijom. Pokretnost mi je bila nula, samo po krevetu, ali sestre su se brinule za bebicu i dodavale mi je.
Najveća muka mi je bila u oporavljanju što se ne smije jesti otprilike 2 dana a ja nikaad gladnija uprkos infuziji.
Prvo ustajanje je bilo dan poslije poroda i zaista jeste jako teško ali kratko traje i nije ni to nužno toliko velika bol nego jednostavno na tu bol ti ne možeš da stojiš i zlo ti je i prečudan je osjećaj. Drugo ustajanje sljedeci dan malo lakse. Trece ustajanje podnošljivo skroz i prohodala sam.
Treci dan od poroda sam vec bila ok, nisu mi trebali ni analgetici. Nisam bila sad Husein Bolt, ali mogla sam do wc, po sobi gore dole, oko bebice malo mazenje i tako.
Iz bolnice sam izašla cetri dana od poroda i prvih par dana sam bila ogranicenih pokreta i pod blagim bolovima. Poslije 10 dana sam izvadila konce i taj dan sam se istinski osjetila oporavljeno i posve pokretno.
Da, zaboravila sam - prvi odlasci u wc - uriniranje je bezbolno, a defekacija prva je bila tek kući kad sam došla i jaaako sam vodila računa da ne izazovem sebi tvrdu stolicu, pila sam kompot, Portalak sirup, voće, jogurt i zahvaljujući tome je i to prošlo ok Poslije sam imala problema sa hemeroidima, ali ja to vučem godinama pa nema baš veze s porodom.
Sve u svemu ne kajem se i opet bih isto, nit sam se ja patila niti dijete. Opet to je moj izbor, volim modernu medicinu i da postoji neki još lakši način izabrala bih njega.
Svako treba imati pravo na svoj izbor, ne podržavam ni forsiranje carskih ženama koje imaju želju da se porode prirodno. Bilo bi lijepo da i u državnim bolnicama imamo pravo na vlastiti izbor i dostojanstven porodjaj.
Poenta podjeljenog iskustva nije nužno da postupite isto nego da vjerujete svom ženskom trudnickom instinktu - ako osjećate nešto da je ispravno za vas - vjerovatno i jeste i nemojte se opirati tom osjećaju jer vas okolina ubjedjuje u suprotno.
Porodila sam se carskim isključivo svojom željom u privatnoj klinici u Tuzli i ne kajem se ni 1%.
Prvorotka sam i od kad sam saznala da sam trudna sam znala da želim na carski i ne želim da prolazim porodjajne boli niti cijepanja ili epizotomiju. Meni jednostavno sve zvuči manje bolno od toga, ne podnosim bol i nelagodu ispod pojasa. Takodjer sam tip osobe ako nešto može lakše ja bih i da bude to lakše što je možda rijetkost na balkanu, ne doživljavam plemenitost patnje ukoliko se ona može izbjeći - naprotiv.
Kako sam pitala ljekara:
Jako sam se plašila osude kad sam htjela da pitam da idem na carski naročito jer se beba lijepo namjestila za porod i ljekar je prokomentarisao da će i porod sigurno biti lak kao i trudnoća da se ne brinem. Kada sam konačno skupila hrabrosti i objasnila da sam svjesna posljedica i vaginalnog i carskog i da smatram da je za mene lično lakši izbor carski jer lako podnosim kontrolisanu bol on je imao jako razuman komentar - “Ako neko moze birati da smanji nos ili poveca guzicu zasto jedna zena ne bi mogla birati kako ce se poroditi?”. I tako je bilo.
Takodjer svi u mojoj okolini su me odgovarali - od moje porodice do muževe porodice do komšiluka ma svii redom i ko se poradjao i ko nije do te mjere da sam tajno otišla na carski dok sam svima rekla da čekam da krene prirodno da ih ne moram slušat
Sam proces carskog je isao ovako:
Dosla sam u 7 i uradjena mi je preoperativna (tu sam se takodjer bojala stavljanja katetera ali bkv ništa nije boljelo ), i uhvatio me veliki strah, taj strah je ustvari bio najteži dio jer me potpuno obuzeo - sreća opet pa nisam prirodno bukvalno mislim da bih bila najgori pacijent ikad jer od straha nisam mogla da funkcionišem. Vjerujem aBd kad budem drugi put išla da će strah biti daleko manji jer sad znam šta da očekujem.
U salu sam ušla u 9:30, data mi je spinalna i muž je prisustvovao što mi je takodjer mnogo značilo. Apliciranje spinalne nisam osjetila niti ikakav bol narednih 6-7 sati. U 9:50 su izvadili moju bebicu i dali nam da je poljubimo i taj osjećaj je najljepši na svijetu i svaki dan se prisjećam tih poljubaca i topline u duši.
Zatim su me odveli u sobu i donjeli nam bebicu da se družimo i da se uspostavi dojenje i da javimo svima itd itd. Taj dan i naredni sam primala analgetike svakih 8 sati i bol je bila snošljiva, uporedljiva sa jako bolnom menstruacijom. Pokretnost mi je bila nula, samo po krevetu, ali sestre su se brinule za bebicu i dodavale mi je.
Najveća muka mi je bila u oporavljanju što se ne smije jesti otprilike 2 dana a ja nikaad gladnija uprkos infuziji.
Prvo ustajanje je bilo dan poslije poroda i zaista jeste jako teško ali kratko traje i nije ni to nužno toliko velika bol nego jednostavno na tu bol ti ne možeš da stojiš i zlo ti je i prečudan je osjećaj. Drugo ustajanje sljedeci dan malo lakse. Trece ustajanje podnošljivo skroz i prohodala sam.
Treci dan od poroda sam vec bila ok, nisu mi trebali ni analgetici. Nisam bila sad Husein Bolt, ali mogla sam do wc, po sobi gore dole, oko bebice malo mazenje i tako.
Iz bolnice sam izašla cetri dana od poroda i prvih par dana sam bila ogranicenih pokreta i pod blagim bolovima. Poslije 10 dana sam izvadila konce i taj dan sam se istinski osjetila oporavljeno i posve pokretno.
Da, zaboravila sam - prvi odlasci u wc - uriniranje je bezbolno, a defekacija prva je bila tek kući kad sam došla i jaaako sam vodila računa da ne izazovem sebi tvrdu stolicu, pila sam kompot, Portalak sirup, voće, jogurt i zahvaljujući tome je i to prošlo ok Poslije sam imala problema sa hemeroidima, ali ja to vučem godinama pa nema baš veze s porodom.
Sve u svemu ne kajem se i opet bih isto, nit sam se ja patila niti dijete. Opet to je moj izbor, volim modernu medicinu i da postoji neki još lakši način izabrala bih njega.
Svako treba imati pravo na svoj izbor, ne podržavam ni forsiranje carskih ženama koje imaju želju da se porode prirodno. Bilo bi lijepo da i u državnim bolnicama imamo pravo na vlastiti izbor i dostojanstven porodjaj.
Poenta podjeljenog iskustva nije nužno da postupite isto nego da vjerujete svom ženskom trudnickom instinktu - ako osjećate nešto da je ispravno za vas - vjerovatno i jeste i nemojte se opirati tom osjećaju jer vas okolina ubjedjuje u suprotno.
- dulekrele
#6 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
Koji je smisao ovoga teksta. Da zene nagovoris na carski rez ? Meni je mama umrla zbog carskog reza. Ne zbog samog porodaja vec zbog priraslica koje su nastale od carskog reza. Posljedice carskog reza su nastale priraslica koje su prouzrokovale zapetljaj crijeva. Razumijem carski ako nastanu problemi ili je nemoguc prirodni porodaj ostale razloge ne razumijem.
- dzejkej
#7 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
---
Last edited by dzejkej on 07/09/2024 18:03, edited 1 time in total.
- dzejkej
#8 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
iskreno mi je zao @dulekreledulekrele wrote: ↑26/07/2024 09:54 Koji je smisao ovoga teksta. Da zene nagovoris na carski rez ? Meni je mama umrla zbog carskog reza. Ne zbog samog porodaja vec zbog priraslica koje su nastale od carskog reza. Posljedice carskog reza su nastale priraslica koje su prouzrokovale zapetljaj crijeva. Razumijem carski ako nastanu problemi ili je nemoguc prirodni porodaj ostale razloge ne razumijem.
- banjaluka078
- Moderator
#9 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
dulekrele wrote: ↑26/07/2024 09:54 Koji je smisao ovoga teksta. Da zene nagovoris na carski rez ? Meni je mama umrla zbog carskog reza. Ne zbog samog porodaja vec zbog priraslica koje su nastale od carskog reza. Posljedice carskog reza su nastale priraslica koje su prouzrokovale zapetljaj crijeva. Razumijem carski ako nastanu problemi ili je nemoguc prirodni porodaj ostale razloge ne razumijem.
Prijateljici su jedva, ali baš jedva, spasili život poslije carskog reza, jer je nastupila plućna embolija.
Nikad joj poslije nije palo na um ostati trudna.
A otišla na carski eto, onako, da je ne boli i jer ju je bio strah. Pored epi, spinalnih anestezija, odlučiti se za pravu pravcatu operaciju koja sa sobom donosi sve rizike...ne znam.
-
#10 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
Moje iskreno saučešće i s obzirom na tu tragediju razumijem Vaš gnijev na moju objavu, ipak smisao je bila da podijelim iskustvo. Kada sam se pripremala za porod nisam nigdje mogla naći na našim prostorima da je neko podijelio iskustvo sa elektivnim carskim, nego kao da žene kriju i stide se ako su imale isti.dulekrele wrote: ↑26/07/2024 09:54 Koji je smisao ovoga teksta. Da zene nagovoris na carski rez ? Meni je mama umrla zbog carskog reza. Ne zbog samog porodaja vec zbog priraslica koje su nastale od carskog reza. Posljedice carskog reza su nastale priraslica koje su prouzrokovale zapetljaj crijeva. Razumijem carski ako nastanu problemi ili je nemoguc prirodni porodaj ostale razloge ne razumijem.
Mislim da je a stretch da se iz teksta koji završava sa “ Svako treba imati pravo na svoj izbor” i “ne podržavam forsiranje carskog ženama koje žele da se porode prirodno” zaključi da ja nagovaram nekoga na nešto, ali opet, razumijem reakciju. Jako mi je žao Vaše mame, kako tužna ljudska sudbina, neopisiva je to tuga za čuti, a kamoli dožvjeti…
Last edited by shameonme on 07/08/2024 01:03, edited 1 time in total.
-
#11 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
Hvala što ste podijelili iskustvo! Da, primjetila sam da je ogromna razlika izmedju iskustava sa hitnim i planiranim carskim.dzejkej wrote: ↑27/07/2024 00:44Prvi carski nakon neuspjelo induciranog prirodnog poroda. Nije bilo drugog izbora. Rez vertikalni, to nisam vidjela kod mnogo zena. Kad se sjetim sada mogu ti reci da je zeznuto. Totalna anestezija, budjenje, dren, ne mozes jesti nista dva dana, krvaris, boris se da uspostavis dojenje. Opet kao nuzno zlo hvala Bogu da ima i ta opcija i sve se zaboravi. Sigurno sada i zene koje su imale tezak porod imaju slicne uspomene ali se zaista sve zaboravi i ne sjecas se toga kao nekog traumaticnog iskustva. Napisala sam da je zeznuto samo da dobijes realnu sliku oporavka.shameonme wrote: ↑24/01/2024 18:42 Pozdrav, zanimaju me iskustva žena koje su imale planirani, zakazani carski rez, kakvo je bilo iskustvo i oporavak? Pošto planirani može biti i elektivni, tj. bez indikacija nego vlastitim izborom, zanima me ako ima žena koje su odabrale carski rez - kakvo je bilo iskustvo, da li su vas pokušavali odgovoriti i da li se kajete? Kako ste pristupile tom razgovoru s ljekarom?
Drugi porod je bio zakazni carski. Doktor je sam sugerisao carski i ja se nisam uopste premisljala. Nije se niko mjesao, tako da nisam imala nekih pregovora. Ja sam imala srecu jer je sve dobro proslo i za mene i za bebe tako da nema premisljanja niti kajanja sto sam ovako ili onako.
U svakom slucaju, ako se jako bojis prirodnog poroda, što je btw. sasvim normalno, najbolje ti je da razgovaras sa svojim doktorom. On će ti dati najbolji savjet.. Na kraju krajeva moze ti se desiti da krenes na prirodni porod i zavrsis na hitnom carskom. Mozes zakazati carski i da ti navece krene prirodni porod. Nikad to ne znas. Ja ti zelim da sve prodje u najboljem redu pa kako god se porodis
Što se tiče vertikalnog reza - ne mogu da vjerujem, to je toliko zaostala praksa, da li su Vam dali objašnjenje zašto je uradjen rez tako, baš me zanima?
- dzejkej
#12 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
---
Last edited by dzejkej on 07/09/2024 18:04, edited 1 time in total.
-
#13 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
shameonme wrote: ↑07/08/2024 00:56Hvala što ste podijelili iskustvo! Da, primjetila sam da je ogromna razlika izmedju iskustava sa hitnim i planiranim carskim.dzejkej wrote: ↑27/07/2024 00:44Prvi carski nakon neuspjelo induciranog prirodnog poroda. Nije bilo drugog izbora. Rez vertikalni, to nisam vidjela kod mnogo zena. Kad se sjetim sada mogu ti reci da je zeznuto. Totalna anestezija, budjenje, dren, ne mozes jesti nista dva dana, krvaris, boris se da uspostavis dojenje. Opet kao nuzno zlo hvala Bogu da ima i ta opcija i sve se zaboravi. Sigurno sada i zene koje su imale tezak porod imaju slicne uspomene ali se zaista sve zaboravi i ne sjecas se toga kao nekog traumaticnog iskustva. Napisala sam da je zeznuto samo da dobijes realnu sliku oporavka.shameonme wrote: ↑24/01/2024 18:42 Pozdrav, zanimaju me iskustva žena koje su imale planirani, zakazani carski rez, kakvo je bilo iskustvo i oporavak? Pošto planirani može biti i elektivni, tj. bez indikacija nego vlastitim izborom, zanima me ako ima žena koje su odabrale carski rez - kakvo je bilo iskustvo, da li su vas pokušavali odgovoriti i da li se kajete? Kako ste pristupile tom razgovoru s ljekarom?
Drugi porod je bio zakazni carski. Doktor je sam sugerisao carski i ja se nisam uopste premisljala. Nije se niko mjesao, tako da nisam imala nekih pregovora. Ja sam imala srecu jer je sve dobro proslo i za mene i za bebe tako da nema premisljanja niti kajanja sto sam ovako ili onako.
U svakom slucaju, ako se jako bojis prirodnog poroda, što je btw. sasvim normalno, najbolje ti je da razgovaras sa svojim doktorom. On će ti dati najbolji savjet.. Na kraju krajeva moze ti se desiti da krenes na prirodni porod i zavrsis na hitnom carskom. Mozes zakazati carski i da ti navece krene prirodni porod. Nikad to ne znas. Ja ti zelim da sve prodje u najboljem redu pa kako god se porodis
Što se tiče vertikalnog reza - ne mogu da vjerujem, to je toliko zaostala praksa, da li su Vam dali objašnjenje zašto je uradjen rez tako, baš me zanima?
Kada zaostali i neobrazovani pisu komentare iz oblasti medicine ?
Središnja infraumbilikalna incizija (laparotomia mediana inferior)
Ova metoda otvaranja trbušnog zida je jednostavna i brza za izvođenje. Korisna je posebno kod onih stanja gdje je potrebno uraditi hitan carski rez. Rez se pravi od pupka prema simfizi i može se proširiti oko umbilikusa ukoliko je potrebno. Zbog razmicanja pravih trbušnih mišića u toku trudnoće, skoro da i nema potrebe za njihovim razdvajanjem u toku operacije što omogućava brz pristup u peritonealnu duplju.
https://www.ukctuzla.ba/ukctuzla/?page_id=1244&lang=bs
Kod mene je doslo do odlubljivanja posteljice, zbog akutnog krvarenja ca.2h zaustavljali ga da mi ne urade histerektomiju, beba (nedonosce) odmah reanimirana i intubirana.
Samo kazem HVALA KCUS Sarajevo, jedan i jedini, uvijek bio i ostao za medicinske usluge na najvisem nivou.
Od nemoguceg naprave moguce.
-
#14 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
Toliko zaostala da botujem za money draining kliničke centre ove zemlje nisam. Koliko života oni nisu spasili i koliko života su morali spašavati vlastitom greškom je pitanje koje bi se moglo istraživati.narcisaa wrote: ↑10/08/2024 12:46shameonme wrote: ↑07/08/2024 00:56Hvala što ste podijelili iskustvo! Da, primjetila sam da je ogromna razlika izmedju iskustava sa hitnim i planiranim carskim.dzejkej wrote: ↑27/07/2024 00:44
Prvi carski nakon neuspjelo induciranog prirodnog poroda. Nije bilo drugog izbora. Rez vertikalni, to nisam vidjela kod mnogo zena. Kad se sjetim sada mogu ti reci da je zeznuto. Totalna anestezija, budjenje, dren, ne mozes jesti nista dva dana, krvaris, boris se da uspostavis dojenje. Opet kao nuzno zlo hvala Bogu da ima i ta opcija i sve se zaboravi. Sigurno sada i zene koje su imale tezak porod imaju slicne uspomene ali se zaista sve zaboravi i ne sjecas se toga kao nekog traumaticnog iskustva. Napisala sam da je zeznuto samo da dobijes realnu sliku oporavka.
Ova metoda otvaranja trbušnog zida je jednostavna i brza za izvođenje. Korisna je posebno kod onih stanja gdje je potrebno uraditi hitan carski rez. Rez se pravi od pupka prema simfizi i može se proširiti oko umbilikusa ukoliko je potrebno. Zbog razmicanja pravih trbušnih mišića u toku trudnoće, skoro da i nema potrebe za njihovim razdvajanjem u toku operacije što omogućava brz pristup u peritonealnu duplju.
Kod mene je doslo do odlubljivanja posteljice, zbog akutnog krvarenja ca.2h zaustavljali ga da mi ne urade histerektomiju, beba (nedonosce) odmah reanimirana i intubirana.
Samo kazem HVALA KCUS Sarajevo, jedan i jedini, uvijek bio i ostao za medicinske usluge na najvisem nivou.
Koliko sam upoznata s tom oBlAsTi mEdICInEE vertikalni rez ima oko 2 minuta (ako nije i manje, ne da mi se sad tražiti tu studiju) section to delivery time - sto je relevantno samo u najhitnijim slucajevima. Pitanje sam postavila jer poznajem dvije žene koje su poslane na hitni carski na koji su zatim čekale … (jedna od njih mi je rekla da je čekala da doktorica popije kafu), pa im je uradjen vertikalni rez.
Tako da kad kažem da je zaostala praksa - ne griješim. Horizontalni rez je uveden davno, ali naknadno i postao je standardna praksa, većina ljekara se ne odlučuje za vertikalni ni u hitnim slučajevima (zbog težeg oporavka i estetskih razloga). Čula sam i priču da neki ginekolog u Sarajevu uvijek tako radi carski, to ne znam da li je istina ali eto - recimo da žene izmišljaju
Bilo kako bilo - zar ne bi bio red objasniti porodilji zašto se odstupilo od standardne prakse?
- dzejkej
-
#16 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
shameonme wrote: ↑06/09/2024 01:05Toliko zaostala da botujem za money draining kliničke centre ove zemlje nisam. Koliko života oni nisu spasili i koliko života su morali spašavati vlastitom greškom je pitanje koje bi se moglo istraživati.narcisaa wrote: ↑10/08/2024 12:46shameonme wrote: ↑07/08/2024 00:56
Hvala što ste podijelili iskustvo! Da, primjetila sam da je ogromna razlika izmedju iskustava sa hitnim i planiranim carskim.
Koliko sam upoznata s tom oBlAsTi mEdICInEE vertikalni rez ima oko 2 minuta (ako nije i manje, ne da mi se sad tražiti tu studiju) section to delivery time - sto je relevantno samo u najhitnijim slucajevima. Pitanje sam postavila jer poznajem dvije žene koje su poslane na hitni carski na koji su zatim čekale … (jedna od njih mi je rekla da je čekala da doktorica popije kafu), pa im je uradjen vertikalni rez.
Tako da kad kažem da je zaostala praksa - ne griješim. Horizontalni rez je uveden davno, ali naknadno i postao je standardna praksa, većina ljekara se ne odlučuje za vertikalni ni u hitnim slučajevima (zbog težeg oporavka i estetskih razloga). Čula sam i priču da neki ginekolog u Sarajevu uvijek tako radi carski, to ne znam da li je istina ali eto - recimo da žene izmišljaju
Bilo kako bilo - zar ne bi bio red objasniti porodilji zašto se odstupilo od standardne prakse?
Ako se "razumijes" u ovu oblast medicine odgovori mi na par pitanja .
1. Sta ti znaci ovo "vertikalni rez ima oko 2 minuta"?
2. Zasto ne koristis strucnu medicinsku terminologiju kada pises o ovoj temi?
3. Cuj ljekari ih poslali na "hitni carski rez"? One pri tome jos i cekale, cak jedna zna da je cekala da doktorica popije kafu .
Na hitni carski rez se ne salje, on se radi na licu mjesta, ako se salje iz lokalne provincijske bolnice zbog nastalih komplikacija onda se salje sa hitnom uz sirenu i plavo rotaciono svjetlo i sa ljekarom hitne a na drugoj strani cekaju spremni da zena stigne i zapocnu sa narkozom i carskim rezom jer je u ovom slucaju ugrozen zivot ili djeteta ili majke ili obadvoga. Hitnim carskim rezom se spasava zivot i on se doista radi na licu mjesta. Ako je potrebno i u bolesnickom krevetu, na porodjajnom stolu.
Od momenta postavljanja indikacije pa do trenutka kada se dijete izvadi iz materice moze proci maksimalno 10 minuta, inace je dijete ili mrtvo ili ostaje sa trajnim invaliditetom ako prezivi. Na hitni carski rez se "ne salje" nikoga .
Tvoje "zene" nisu ni o sebi a ni pri sebi. One su tipicne seoske snase.
4."Horizontalni rez je uveden davno, ali naknadno i postao je standardna praksa.."
Kako se zove "horizontalni rez", kada je "uveden" i kako se radi?
5."većina ljekara se ne odlučuje za vertikalni ni u hitnim slučajevima (zbog težeg oporavka i estetskih razloga)."
Kako se zove "vertikalni rez"?
Koji su to hitni slucajevi pri kojima se radi Središnja infraumbilikalna incizija (laparotomia mediana inferior) i kako se radi pa je, po tebi, oporavak tezak?
6."Čula sam i priču da neki ginekolog u Sarajevu uvijek tako radi carski, to ne znam da li je istina ali eto - recimo da žene izmišljaju "
Ako su zene poput tebe nije ni cudo da izmisljaju i da "cuju price".
7. "Bilo kako bilo - zar ne bi bio red objasniti porodilji zašto se odstupilo od standardne prakse?"
Koja je to "standardna praksa", po kojem pitanju? Da li dijagnozu i indikaciju postavljas ti ili ljekar?
"Bilo kako bilo" ja se nadam da ljekari svoje pacijentice (kao sto je mene moja), do u detalje, upute o indikacijama, kontraindikacijama (kojih uz danasnju anesteziju skoro i nema), zatim komplikacijama carskog i komplikacijama vaginalnog poroda da one svjesno mogu odluciti koju vrstu poroda zele kod sebe, a ne da slusaju "price rekla-kazala" poput ovih tvojih i da ne postavljaju pitanja ove vrste na forumu nego da to sve do u detalje rastabire sa svojim ginekologom.
Na kraju, bilo za sta da se odluci ona licno mora potpisati svoj pristanak i prihvatanje svih komplikacija koje iz toga proizilaze , ne TI.
Licno sam prosla kroz sve ovo. licno na operacionom stolu, prije narkoze, potpisala ja, ne moj suprug koji je blijed sjedio pored .
Da sam bila u besvjesnom stanju, uradili bi carski rez bez icijeg potpisa (hitni slucaj) jer su spasavali zivot djeteta, ne moj.
Zalosno je da laici pisu o strucnim temama o kojima ni minimum obrazovanja iz medicine nemaju sireci tako teorije zavjere.
Jadno i zalosno
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#17 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
ni diskus hernija ni godine nisu kako se to kaze indikator
oni ako vide na tom spisku bolesti ide
ako ne vide bez potplacivanja MIKULIN Boris kažu uzima lopatom
onda ništa možeš crkavat neće te dati na opewraciju
osim kad vide na licu mjesta da umireš
oni ako vide na tom spisku bolesti ide
ako ne vide bez potplacivanja MIKULIN Boris kažu uzima lopatom
onda ništa možeš crkavat neće te dati na opewraciju
osim kad vide na licu mjesta da umireš
-
#18 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
narcisaa wrote: ↑07/09/2024 19:55shameonme wrote: ↑06/09/2024 01:05Toliko zaostala da botujem za money draining kliničke centre ove zemlje nisam. Koliko života oni nisu spasili i koliko života su morali spašavati vlastitom greškom je pitanje koje bi se moglo istraživati.narcisaa wrote: ↑10/08/2024 12:46
nisam rekla da se razumijem samo znam citati i razmisljati
section to delivery time (vrijeme od reza do rodjenja djeteta je 2 minuta krace vertikalnim nego horizontalnim rezom)
vise info ovdje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3228350/
zato sto ne znam s kim razgovaram i sva literatura koju citam je na engleskom i mrsko mi je prevoditi u glavi
3. Cuj ljekari ih poslali na "hitni carski rez"? One pri tome jos i cekale, cak jedna zna da je cekala da doktorica popije kafu .
Na hitni carski rez se ne salje, on se radi na licu mjesta, ako se salje iz lokalne provincijske bolnice zbog nastalih komplikacija onda se salje sa hitnom uz sirenu i plavo rotaciono svjetlo i sa ljekarom hitne a na drugoj strani cekaju spremni da zena stigne i zapocnu sa narkozom i carskim rezom jer je u ovom slucaju ugrozen zivot ili djeteta ili majke ili obadvoga. Hitnim carskim rezom se spasava zivot i on se doista radi na licu mjesta. Ako je potrebno i u bolesnickom krevetu, na porodjajnom stolu.
Od momenta postavljanja indikacije pa do trenutka kada se dijete izvadi iz materice moze proci maksimalno 10 minuta, inace je dijete ili mrtvo ili ostaje sa trajnim invaliditetom ako prezivi. Na hitni carski rez se "ne salje" nikoga .
salje se iz porodjajne sobe u operacionu salu
4."Horizontalni rez je uveden davno, ali naknadno i postao je standardna praksa.."
Kako se zove "horizontalni rez", kada je "uveden" i kako se radi
Since its initial description in 1897 by Pfannenstiel, a transverse suprapubic incision has been used frequently in both obstetric and gynecologic surgeries.
Vise ovdje: https://scholar.google.com/scholar_look ... ages=68-98&
sta mene briga kako se radi nisam hirurg
5."većina ljekara se ne odlučuje za vertikalni ni u hitnim slučajevima (zbog težeg oporavka i estetskih razloga)."
Koji su to hitni slucajevi pri kojima se radi Središnja infraumbilikalna incizija (laparotomia mediana inferior) i kako se radi pa je, po tebi, oporavak tezak?
zove se pop usimi a vise o postoperativnim tegobama imate ovdje https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11354317/
6."Čula sam i priču da neki ginekolog u Sarajevu uvijek tako radi carski, to ne znam da li je istina ali eto - recimo da žene izmišljaju "
internalizovanu mizoginiju mozete rijesiti sa lokalnim psihologom
7. "Bilo kako bilo - zar ne bi bio red objasniti porodilji zašto se odstupilo od standardne prakse?"
Koja je to "standardna praksa", po kojem pitanju? Da li dijagnozu i indikaciju postavljas ti ili ljekar?
Standardna praksa je ono sto se standardno radi (statisticki vise od 90% carskih rezova se radi horizontalno), svaki normalan ljekar s kojim sam se srela objasni pacijentu sve sto se radi i desava, te rijeci znace i smanjuju anksioznost i strahove pacijentu, to je dio posla.
"Bilo kako bilo" ja se nadam da ljekari svoje pacijentice (kao sto je mene moja), do u detalje, upute o indikacijama, kontraindikacijama (kojih uz danasnju anesteziju skoro i nema), zatim komplikacijama carskog i komplikacijama vaginalnog poroda da one svjesno mogu odluciti koju vrstu poroda zele kod sebe, a ne da slusaju "price rekla-kazala" poput ovih tvojih i da ne postavljaju pitanja ove vrste na forumu nego da to sve do u detalje rastabire sa svojim ginekologom.
Na kraju, bilo za sta da se odluci ona licno mora potpisati svoj pristanak i prihvatanje svih komplikacija koje iz toga proizilaze , ne TI.
Licno sam prosla kroz sve ovo. licno na operacionom stolu, prije narkoze, potpisala ja, ne moj suprug koji je blijed sjedio pored .
Da sam bila u besvjesnom stanju, uradili bi carski rez bez icijeg potpisa (hitni slucaj) jer su spasavali zivot djeteta, ne moj.
Zalosno je da laici pisu o strucnim temama o kojima ni minimum obrazovanja iz medicine nemaju sireci tako teorije zavjere.
Jadno i zalosno
Ma ja nisam nista potpisala ni razgovarala s ginekologom, ja sam izasla iza zgrade legla na pod i zvala ove s foruma da me operisu
Moja teorija zavjere je da opet preskaces terapiju Narcisa. Morala sam na laptop uci radi tebe da ovo izboldiram - ne smaraj me vise ako hoces da se jos dopkamo moracu ti naplatiti.
-
#19 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
najjaci komentar al uzima LOPATOM nisam taj izraz do sad cula tuzno zapravo kad bolje razmislim da smo se poceli smijati ovim stvarima
-
#20 Re: Elektivni i/ili Planirani Carski Rez Iskustva
Ako te je spucala postporodjajna depra ovaj forum nije ordinacija u kojoj mozes dobiti strucnu medicinsku pomoc.shameonme wrote: ↑08/09/2024 23:29narcisaa wrote: ↑07/09/2024 19:55shameonme wrote: ↑06/09/2024 01:05
Toliko zaostala da botujem za money draining kliničke centre ove zemlje nisam. Koliko života oni nisu spasili i koliko života su morali spašavati vlastitom greškom je pitanje koje bi se moglo istraživati.
nisam rekla da se razumijem samo znam citati i razmisljati
section to delivery time (vrijeme od reza do rodjenja djeteta je 2 minuta krace vertikalnim nego horizontalnim rezom)
zato sto ne znam s kim razgovaram i sva literatura koju citam je na engleskom i mrsko mi je prevoditi u glavi
salje se iz porodjajne sobe u operacionu salu
Kako se zove "horizontalni rez", kada je "uveden" i kako se radi
Since its initial description in 1897 by Pfannenstiel, a transverse suprapubic incision has been used frequently in both obstetric and gynecologic surgeries.
Vise ovdje: https://scholar.google.com/scholar_look ... ages=68-98&
sta mene briga kako se radi nisam hirurg
zove se pop usimi a vise o postoperativnim tegobama imate ovdje https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11354317/
internalizovanu mizoginiju mozete rijesiti sa lokalnim psihologom
Standardna praksa je ono sto se standardno radi (statisticki vise od 90% carskih rezova se radi horizontalno), svaki normalan ljekar s kojim sam se srela objasni pacijentu sve sto se radi i desava, te rijeci znace i smanjuju anksioznost i strahove pacijentu, to je dio posla.
Jadno i zalosno
Ma ja nisam nista potpisala ni razgovarala s ginekologom, ja sam izasla iza zgrade legla na pod i zvala ove s foruma da me operisu
Moja teorija zavjere je da opet preskaces terapiju Narcisa. Morala sam na laptop uci radi tebe da ovo izboldiram - ne smaraj me vise ako hoces da se jos dopkamo moracu ti naplatiti.
Isto tako ne izigravaj "zenu-boginju" koja je rodila jer nisi ni prva ni zadnja.
I napisala si, gore iznad, cula si kako zene pricaju, ne znas da li je istina, recimo da zene izmisljaju. Zar ne?nisam rekla da se razumijem samo znam citati i razmisljati
Mjerodavan trac seoskih snasa o strucnim medicinskim temama, postavlja link studije iz Amerike koju je proveo the Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development Maternal–Fetal Medicine Units Network, a koju sama nije u stanju ni prevesti.
Ovako obrazovana i sposobna prijavi se za Ministricu zdravstva drzave Bosne i Hercegovine pa uradi slicnu studiju ovoj.
Do tada ne skrabaj gluposti jer, nit` znas citati nit` razumijes na engleskom
1.
Kada seoska snasa izigarva ginekologa, uz to ne vlada ni jezikom sa kojeg postavlja linkove nebitne studije iz Amerike, koju nije u stanju ni prevesti .section to delivery time (vrijeme od reza do rodjenja djeteta je 2 minuta krace vertikalnim nego horizontalnim rezom)
METHODS
From 1999 to 2000, a prospective cohort study of all cesarean deliveries was conducted at 13 hospitals comprising the Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development’s Maternal–Fetal Medicine Units Network. This secondary analysis was limited to emergent procedures, defined as those performed for cord prolapse, abruption, placenta previa with hemorrhage, nonreassuring fetal heart rate tracing, or uterine rupture. Incision-to-delivery intervals, incision-to-closure intervals, and maternal outcomes were compared by skin-incision type (transverse compared with vertical) after stratifying for primary compared with repeat singleton cesarean delivery. Neonatal outcomes were compared by skin-incision type.
RESULTS
Of the 37,112 live singleton cesarean deliveries, 3,525 (9.5%) were performed for emergent indications of which 2,498 (70.9%) were performed by transverse and the remaining 1,027 (29.1%) by vertical incision. Vertical skin incision shortened median incision-to-delivery intervals by 1 minute (3 compared with 4 minutes, P<.001) in primary and 2 minutes (3 compared with 5 minutes, P<.001) in repeat cesarean deliveries. Total median operative time was longer after vertical skin incision by 3 minutes in primary (46 compared with 43 minutes, P<.001) and 4 minutes in repeat cesarean deliveries (56 compared with 52 minutes, P<.001). Neonates delivered through a vertical incision were more likely to have an umbilical artery pH of less than 7.0 (10% compared with 7%, P=.02), to be intubated in the delivery room (17% compared with 13%, P=.001), or to be diagnosed with hypoxic ischemic encephalopathy (3% compared with 1%, P<.001).
CONCLUSION
In emergency cesarean deliveries, neonatal delivery occurred more quickly after a vertical skin incision, but this was not associated with improved neonatal outcomes.
II
Since its initial description in 1897 by Pfannenstiel,1 a transverse suprapubic incision has been used frequently in both obstetric and gynecologic surgeries. As initially described, the Pfannenstiel incision includes dissection of the rectus muscles from the overlying fascia and ligation of any perforating vessels encountered. In emergency situations, tradition has taught that abdominal entry at the time of cesarean delivery may be facilitated more rapidly through a midline vertical skin incision because rectus dissection is not required and perforating vessels are thus not encountered.2 The Pfannenstiel incision is cosmetically more attractive than a vertical incision, is familiar to the obstetric surgeon, and may be associated with less postoperative pain and a lower risk of hernia formation, leading many practitioners to choose this incision location even in emergencies.3
Es gibt nur wenige wissenschaftliche Vergleiche zwischen querverlaufenden und vertikalen Hautschnitten bei Kaiserschnitten. In einer Studie wurden 619 Kaiserschnitte mit Mittellinienschnitt mit 328 Kaiserschnitten mit Pfannenstiel-Hautschnitt verglichen. Es wurden keine Unterschiede bei postoperativen Komplikationen wie Wundheilung oder Wundhämatomen festgestellt. 6 Die für die Entbindung des Neugeborenen erforderliche Zeit wurde nicht verglichen. Sowohl geplante als auch Notfallgeburten wurden einbezogen.
The purported shorter incision time with a vertical incision has not been rigorously confirmed. Therefore, the purpose of this analysis was to compare incision-to-delivery intervals, total operative time, and maternal and neonatal outcomes by skin incision (transverse compared with vertical) in a large cohort of women undergoing emergency cesarean delivery at multiple hospitals throughout the United States.
2.
Ne koristi se jezikom koji nisi u stanju prevesti! Koji ne razumijes!zato sto ne znam s kim razgovaram i sva literatura koju citam je na engleskom i mrsko mi je prevoditi u glavi
Jezik koji se razumije nije potrebno prevodoti ni u "glavi" ni uz pomoc rijecnika.
Prelaz izmedju dva jezika je tecan, jednostavan, neprimijetan.
3.
Ma da, poslali ih gologuze da prosetaju. Nisu ih odvezli u bolesnickom krevetusalje se iz porodjajne sobe u operacionu salu
4.
Kopirala sam, gore, onu tvoju studiju pa si prevodi sa engleskog ako si sposobna. Moj prevod sa engleskog + strucnu medicinsku terminologiju ti ne mozes platiti.Since its initial description in 1897 by Pfannenstiel, a transverse suprapubic incision has been used frequently in both obstetric and gynecologic surgeries.
Zalosno, pisati o temama o kojima se ni elementarno strucno obrazovanje nema. Pisati o rezovima za izvodjenje carskog reza, jos nazivati i primitivnom metodom jedan od njih, a ne znati kako se izvode, koja je razlika izmedju njih, koja se grupa misica pri tome koristi, da li se misici presijecaju ili samo razvlace, kako se misici zovu, koju funkciju imaju. Ne znati anatomiju trbusne stijenke! Ma, koga briga, pokondirena to zna najbolje. Kaj ne shameonme....., Gojo....., Geto.....?sta mene briga kako se radi nisam hirurg
5.Kako se zove "vertikalni rez"?
Hahh, vertikalni rez koji se zove pop-u-simi?? Tezi oblik seljaklukazove se pop usimi a vise o postoperativnim tegobama imate ovdje https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11354317/
6.
Ti obrazovanjem, koristenjem jezika koji razumijes, pisanjem o strucnim temama iz kojih se ima strucno obrazovanje i znanje. Ne, teorije zavjere, lazi i sijelo seoskih snasa.internalizovanu mizoginiju mozete rijesiti sa lokalnim psihologom
7.
Sta je standardna praksa u ginekologiji? Ko je odredjuje? Ti? Vijece seoskih snasa?Standardna praksa je ono sto se standardno radi (statisticki vise od 90% carskih rezova se radi horizontalno), svaki normalan ljekar s kojim sam se srela objasni pacijentu sve sto se radi i desava, te rijeci znace i smanjuju anksioznost i strahove pacijentu, to je dio posla.
8.
Otvorila "boginja" na forumu temu o carskom rezu, opisala i kada je kakila i piskila poslije poroda. Ni jedna zena prije nje nije rodila, ni jedna zena poslije nje nece roditi. huuiiiiiMa ja nisam nista potpisala ni razgovarala s ginekologom, ja sam izasla iza zgrade legla na pod i zvala ove s foruma da me operisu
Ako me budes i dalje zamarala sa jezikom koji ne razumijes moracu JA tebi "postaviti dijagnozu", odrediti terapiju i naplacivati prevode, u ovom slucaju, sa engleskog + prevode strucne medicinske terminologije.Moja teorija zavjere je da opet preskaces terapiju Narcisa. Morala sam na laptop uci radi tebe da ovo izboldiram - ne smaraj me vise ako hoces da se jos dopkamo moracu ti naplatiti.
Nit` znas engleski jezik, nit` znas strucnu medicinsku terminologiju a otvorila jos i temu o carskom rezu postavljajuci link nebitne studije na jeziku koji ne razumije iz oblasti iz koje nema ni elementarno obrazovanje.