Ekskluzivno: STA SE DOGADJA OKO USTAVNIH PROMJENA

Post Reply
E. Jaganjac
Posts: 359
Joined: 02/07/2005 19:47
Contact:

#1 Ekskluzivno: STA SE DOGADJA OKO USTAVNIH PROMJENA

Post by E. Jaganjac »

USTAVNE PROMJENE OD TERZICA DO TIHICA I OD WASHINGTONA DO BRISELA


Potrebno je da se oko BiH konacno angaziraju pravnici i ispostavi zahtjev osporivosti RS umjesto Lagumdzijinog i Terzicevog diletantizma i izdaje kroz tezu o “potrebi dogovora unutar BiH bez uplitanja iz vana”. Udruzeni s prosvecenim cetnikom Dodikom oni su zapravo veca opasnost za BiH od Holbruka i Karadzica zajedno. Dogovor sa RS u kojem Bosne nema, kao antiteza pravnom postupku u kojem ima cak i Republike BiH, najbolji je nacin da se zlocinacka RS spasi i ovjekovjeci.


Za ostalo, procitajte vise na ovom linku:

http://www.republikabih.net/content/Akt ... ktuelno508
User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19071
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2

Post by PipiDugaDevetka »

akademik Filipović Muhamed wrote:Kažu da je stari Caton govorio: "Ceterum censeo Cartaginam delenadam esse" ili po naški: "Na kraju krajeva Kartagenu treba razoriti". U našem slučaju svi bi mi Bosanci morali svako jutro ponavljati: "Na kraju krajeva Dayton treba ukinuti i ovom narodu dati slobodu".
Ko je napisao Dejtonski ustav, neka sada napiše i novi građanski Ustav RBiH po evropskim mjerilima. Pa, onda da se dogovaramo.
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2919
Joined: 24/08/2003 00:00

#3

Post by Novi_Nick »


Izvor: http://oslobodjenje.com/index.php?optio ... &Itemid=46

Piše: Zija DIZDAREVIĆ

29/11/05
Image

Dani ustavne nervoze

SAD i Evropska unija konsenzualno su krenuli u odlučnu akciju da Bosnu i Hercegovinu ubrzano uspostave kao politički subjekt sposoban za evroatlantske integracije. Početak dijaloga sa EU o pridruživanju izvodi BiH iz pozicije getoizirane zemlje potičući je da nađe snage i ponovo uspostavi političko i svako drugo samopoštovanje. Odlučnost SAD da se reaktivira u punom kapacitetu u BiH i regiji rezultirala je malim političkim čudom koje je dovelo dotle da su se udružili kadrovi Bušove i Klintonove administracije u nastojanju Vašingtona da dovrši posao koji je tragično kasno započeo. Pozitivan učinak u BiH i regiji nužan je Vašingtonu i zbog drastičnog pada kredibiliteta vlade Džoržda Buša, no svejedno, bitno je da to ovoj nazovi državi daje izuzetnu priliku da postane odgovornom državom.

Pregovori o izmjeni Ustava BiH donijeli su u Vašingtonu tek izjavu ključnih bh. političkih stranaka o spremnosti za reformu u tom dijelu Dejtonskog sporazuma. Postupno ustavno reformisanje je rezultat činjenice da ne postoji usaglašenost svjetskih autoriteta da se novom međunarodnom konferencijom uspostavi bh. država na najvišim demokratskim standardima, poštujući njeno civilizacijsko iskustvo i etničku kompleksnost. SAD i EU su se postavili kalkulantski spram ustavne refome u BiH vodeći i računa da istodobno ide angažman na rješavanju statusa Kosova. To znači i dodvoravanje Beogradu tetošenjem RS, pa tako BiH nanovo plaća cijenu za nešto što i nije njen problem.

Ono što se želi postići prvom fazom ustavnih promjena nije nevažno i biće značajan korak u snaženju bh. državnosti i jačanja njene unutrašnje i međunarodne kompetentnosti. Taj posao, uprkos skeptičnim reakcijama, biće urađen jer to SAD hoće. No, već po povratku iz Vašingtona na vidjelo je ponovo izbila sva zloćud dejtonskog ustava konstituisanog tako da trajno (re)produkuje konfliktno međunacionalno i međuentitetsko stanje i tako (p)održava nacionalističke koncepcije i hegemonističke apetite. Ulje na vatru dolio je član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Sulejman Tihić pompezno i provokativno najavljujući zahtjev Ustavnom sudu BiH da ocijeni ustavnost naziva RS.

Ta inicijativa je pravno osnovana, politički legitimna i moralno ispravna, a mogla je biti pokrenuta i mnogo ranije. Način na koji je Tihić postupio (a to se uostalom moglo izvesti i sasma diskretno) govori o namjeri da se nanovo demonstrira pretenzija SDA kao prvobranitelja države BiH i privuče bošnjačko glasačko tijelo retorikom nacionalnog naboja, što je istodobno prizivanje nacionalne homogenizacije kod drugih. Očekivano, najnervoznije rekacije stigle su iz RS.

Član Predsjedništva BiH Borislav Paravac - koji nije prisustvovao ceremoniji otvaranja pregovora s EU i tako demonstrirao šta uistinu misli o tom procesu - osporava mogućnost promjene naziv RS jer je ona strana u Dejtonskom sporazumu, što jednostavno nije istina. To govori o ukorijenjenosti svijesti o RS kao državi nasilu uguranoj u BiH. To potvrđuje i novi zakon o praznicima u RS koji ostavlja 9. januar kao dan tog entiteta referirajući na datum kada je RS protuustavno uspostavljena kao (para)država.

Promptni pritisak iz RS na Ustavni sud BiH bez presedana donio je i prijetnje krajnjih namjera. Vođa trenutno najjače stranke u BiH SNSD Milorad Dodik zaprijetio je pozivom na građansku neposlušnost, tj. demonstrativno odbijanje prihvatanja mogućeg pozitivnog rješenja na Tihićev zahtjev. Ponovo su se čuli i glasovi zagovaranja izdvajnja RS iz BiH. To potvrđuje koliko je opasno pristajanje na nasilnu teritorijalizaciju velikosrpske ideje u vidu RS i kakve sve nevolje to može donijeti na širem planu. Potvrđuje se da nema stabilizacije i demokratizacije BiH sve dok je ona taocem velikosrpstva i udvaranja Beogradu.

Vašingtonski dogovor dodatano je frustrirao bh. Hrvate. Politički logično zvuči njihov zahtjev ili za ukidanjem entiteta ili njihovim umnožavanjem. Doći će i entiteti i sav unutarnji ustroj na dnevni red, najavljuju iz SAD. U međuvremenu, nezadovoljstvo Hrvata još je jedno opterećenja za BiH u fazi intenziviranja integracionih procesa.

Sada je ključno političko pitanje kako stvoriti takvu političku atmosferu da većina Srba prihvati cijelu bh. državu kao svoju i liši se zablude da im je RS jedini siguran okvir.
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2919
Joined: 24/08/2003 00:00

#4

Post by Novi_Nick »


http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=UP

Unutarnja politika

29.11.2005 (12:11

Image

SARAJEVO: POČELA TRODNEVNA KONFERENCIJA POSVEĆENA 10. GODIŠNJICI DAYTONSKOG SPORAZUMA



SARAJEVO, 29. novembra (FENA) – Predsjedavajući OSCE-a slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je danas u Sarajevu, otvarajući konferenciju posvećenu desetogodišnjici Daytonskog sporazuma, kako će pripremanje BiH za integraciju u EU biti najveći izazov međunarodne zajednice i bh. vlasti u narednom periodu.

Rupel smatra kako početak pregovora s EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja novi početak za BiH, ali upozorava da je proces evropskih integracija dug put i da zahtijeva teške političke odluke.

-BiH je sada potrebna vizija i jako političko vodstvo, istaknuo je Rupel na otvaranju trodnevne konferencije "Dayton -deset godina poslije: rješavanje konflikta i perspektive za saradnju“.

On je ocijenio kako sporazum iz Washingtona o opredijeljenosti bh. političara na provedbu ustavnih promjena dolazi u pravo vrijeme i da predstavlja korak u odgovarajućem smjeru. U tom kontekstu je ustvrdio kako su našoj zemlji nužne jake i djelotvorne državne institucije, te smanjivanje izdataka za organe vlasti.

Rupel je upozorio i da u promjenama ustava treba biti pažljiv kako se ne bi umanjila prava sva tri naroda, jer se tako neće unaprijediti djelotvornost države.

Također, odbacio je navode o mogućnosti teritorijalne zamjene Kosova za RS, ističući kako bi to značilo kraj BiH, te da nema osnova porediti Kosovo i RS. Budućnost Srbije, Crne Gore, Kosova i BiH je unutar konteksta EU, dodao je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović konstatirao je kako je uspjeh Daytonskog sporazuma okončanje tragičnog rata, ali je mišljenja da ni 10 godina od njegovog potpisivanja nije ostvareno jedno društvo koje garantira napredak i jednakopravnost za građane i narode BiH.

-Daytonski sporazum je ponovno uspostavio kontinuitet bh. državnosti koja je ostala podijeljenja među konstitutivnim narodima i to neravnomjerno, ostavljajući pritom niz neriješenih i nekonzistentno riješenih pitanja s kojima se i danas hrvemo, smatra Jović.

Istaknuo je kako BiH ne može sistemski rješavati svoje političke, socijalne i privredne probleme sve dok ne bude usvojen novi ustav koji će s jedne strane garantirati učinkovitu političku administraciju, a s druge sva građanska prava, te nacionalnu ravnopravnost svih naroda u BiH.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown mišljenja je da Daytonski sporazum ne treba napuštati, već nadograđivati i modernizirati. Treba jačati, kako je naglasio, državne institucije, kao što je Vijeće ministara BiH, te težiti stvaranju funkcionalne i djelotvorne države.

Ashdown je ustvrdio kako se BiH odmiče od faze provođenja mira u fazu stvaranja dobre vlade, vladavine prava i postizanju evropskih standarda. U BiH su nužne promjene ustava koje će omogućiti bolji život za građane BiH. Ako institucije neće funkcionirati i ako neće biti jeftinije, onda nema razloga takve promjene nametati građanima, stav je visokog predstavnika.

On je upozorio kako u procesu evropskih integracija međunarodna zajednica ne može raditi umjesto bh. vlasti, te da BiH sada mora preuzeti puno vlasništvo nad procesom reformi.

To ne znači da će međunarodna zajednica prestati raditi na pitanjima BiH, naglasio je Ashdown, te ponovio kako ovdje nije riječ o izlaznoj strategiji međunarodne zajednice, nego strategiji ulaska BiH u EU.

O Daytonskom sporazumu i ustavnim promjenama na konferenciji su iz ugla akademske struke govorili i predstavnici Univerziteta iz Sarajeva i Univerziteta Primorska koji su organizatori ovog trodnevnog skupa.

Kako je istaknuto, ova konferencija u Sarajevu, koja je okupila istaknute političari, vladine zvaničnike, studente i stručnjake iz različitih oblasti, ne pokreće samo apstraktna akademska pitanja nego pitanja od presudne egzistencijalne važnosti za BiH.

Skup "Dayton- deset godina poslije: rješavanje konflikta i perspektive za saradnju“ organiziran je uz podršku slovenskog predsjedavajućeg OSCE-a i Misije OSCE-a u BiH.

(Fena)mb
digger
Posts: 2925
Joined: 03/12/2004 02:10
Location: blizina Toronta

#5

Post by digger »

PipiDugaDevetka wrote:Ko je napisao Dejtonski ustav, neka sada napiše i novi građanski Ustav RBiH po evropskim mjerilima...
... pa nakon toga uvezemo par miliona demokrata, i cicha-micha... :)
Tulipan
Posts: 261
Joined: 14/11/2005 18:07

#6

Post by Tulipan »

Sada je ključno političko pitanje kako stvoriti takvu političku atmosferu da većina Srba prihvati cijelu bh. državu kao svoju i liši se zablude da im je RS jedini siguran okvir.

Mene fakat ovo zanima. Možda tada kada ta konstitutivnost nekada zaživi. Budimo realni konstitutivnost naroda na čitavom području BiH je samo na papiru a u stvarnost NE POSTOJI. Situacija je potpuno ista u oba entiteta.

Malo me sve ovo podsjeća na "zabrinutost" kosovskih Albanaca oko kosovskih Srba.

Skoro da nema razlike.

Dosada se pokazalo da je ipak najbolje u se i u svoje kljuse.
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#7

Post by danas »

nenade, de ziv bio ne tusi... :roll:
Tulipan
Posts: 261
Joined: 14/11/2005 18:07

#8

Post by Tulipan »

danas wrote:nenade, de ziv bio ne tusi... :roll:
Šta sam sada pogrešno rekao? Stanje je upravo takvo.
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#9

Post by danas »

Tulipan wrote:
danas wrote:nenade, de ziv bio ne tusi... :roll:
Šta sam sada pogrešno rekao? Stanje je upravo takvo.
Tulipan wrote:[Dosada se pokazalo da je ipak najbolje u se i u svoje kljuse.
pa hajde onda i ti, u se i u svoje kljuse -- odabrao si i "svoje" i "kljuse" ti...
pa popusti malo... :-?
User avatar
muha_sa
Posts: 128720
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#10

Post by muha_sa »

Zašto bi mi mjenjali svoj ustav?
Nek zemlje EU mijenjaju svoje ustave i prilagode se našem. :-D
_BaykoNoor_
Posts: 738
Joined: 17/06/2004 03:21

#11

Post by _BaykoNoor_ »

danas wrote:nenade, de ziv bio ne tusi... :roll:
o neeeeee..."Skljoco" ostavio klonove po forumu :roll: :roll:

pogodi ga cim teskim danas ziva bila da se malo smiri :D :D :D
Tulipan
Posts: 261
Joined: 14/11/2005 18:07

#12

Post by Tulipan »

danas wrote:
Tulipan wrote:
danas wrote:nenade, de ziv bio ne tusi... :roll:
Šta sam sada pogrešno rekao? Stanje je upravo takvo.
Tulipan wrote:[Dosada se pokazalo da je ipak najbolje u se i u svoje kljuse.
pa hajde onda i ti, u se i u svoje kljuse -- odabrao si i "svoje" i "kljuse" ti...
pa popusti malo... :-?
Koliko se da primijetiti u BiH svaki od tri naroda praktikuje u se i u svoje kljuse.

Što se tiče mene ne mogu se baš požaliti. Jedina stvar koja mi stvarno nedostaje je 24 satna konekcija na Internet. U narednih pola godine i to ću najvjerovatnije riješiti.
Tulipan
Posts: 261
Joined: 14/11/2005 18:07

#13

Post by Tulipan »

_BaykoNoor_ wrote:
danas wrote:nenade, de ziv bio ne tusi... :roll:
o neeeeee..."Skljoco" ostavio klonove po forumu :roll: :roll:

pogodi ga cim teskim danas ziva bila da se malo smiri :D :D :D
Koji crni Skljoco? Nemoj me samo s njim trpati u vreću!
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#14

Post by danas »

Tulipan wrote: Jedina stvar koja mi stvarno nedostaje je 24 satna konekcija na Internet. U narednih pola godine i to ću najvjerovatnije riješiti.
jel' to prijetnja :D :D :D da bjezimo sa saxa :lol: 8-)
Tulipan
Posts: 261
Joined: 14/11/2005 18:07

#15

Post by Tulipan »

danas wrote:
Tulipan wrote: Jedina stvar koja mi stvarno nedostaje je 24 satna konekcija na Internet. U narednih pola godine i to ću najvjerovatnije riješiti.
jel' to prijetnja :D :D :D da bjezimo sa saxa :lol: 8-)
:D :D :D :D :D
_BaykoNoor_
Posts: 738
Joined: 17/06/2004 03:21

#16

Post by _BaykoNoor_ »

Tulipan wrote:
_BaykoNoor_ wrote:
danas wrote:nenade, de ziv bio ne tusi... :roll:
o neeeeee..."Skljoco" ostavio klonove po forumu :roll: :roll:

pogodi ga cim teskim danas ziva bila da se malo smiri :D :D :D
Koji crni Skljoco? Nemoj me samo s njim trpati u vreću!

znas ti dobro "koji" :D :D :D "onaj" crni "Skljoco" :D :D :D

ne trpam te ja, sam se trpas u vrecu sa njim :-? :-?

popusti ba malo sa ustavom i sa promjenama i sa drzavom i sa svime...previse si ti mlad da se tako lako das zajebati na sitan fol :-)
Tulipan
Posts: 261
Joined: 14/11/2005 18:07

#17

Post by Tulipan »

_BaykoNoor_ wrote:
Tulipan wrote:
_BaykoNoor_ wrote: o neeeeee..."Skljoco" ostavio klonove po forumu :roll: :roll:

pogodi ga cim teskim danas ziva bila da se malo smiri :D :D :D
Koji crni Skljoco? Nemoj me samo s njim trpati u vreću!

znas ti dobro "koji" :D :D :D "onaj" crni "Skljoco" :D :D :D

ne trpam te ja, sam se trpas u vrecu sa njim :-? :-?

popusti ba malo sa ustavom i sa promjenama i sa drzavom i sa svime...previse si ti mlad da se tako lako das zajebati na sitan fol :-)
Da mi je znati koliko si ti "star"?
_BaykoNoor_
Posts: 738
Joined: 17/06/2004 03:21

#18

Post by _BaykoNoor_ »

Tulipan wrote:
_BaykoNoor_ wrote:
Tulipan wrote: Koji crni Skljoco? Nemoj me samo s njim trpati u vreću!

znas ti dobro "koji" :D :D :D "onaj" crni "Skljoco" :D :D :D

ne trpam te ja, sam se trpas u vrecu sa njim :-? :-?

popusti ba malo sa ustavom i sa promjenama i sa drzavom i sa svime...previse si ti mlad da se tako lako das zajebati na sitan fol :-)
Da mi je znati koliko si ti "star"?

ili koliko sam "mlad"? :D :D :D

znas sta Balasevic kaze ko se bavi politikom: impotentni ljudi koji jos nisu naucili igrati saha. :D :D ako se ti ne prepoznajes u tom opisu nemoj se ljutiti ako te neko i greskom prepozna :D :D :D
Tulipan
Posts: 261
Joined: 14/11/2005 18:07

#19

Post by Tulipan »

_BaykoNoor_ wrote:
Tulipan wrote:
_BaykoNoor_ wrote:
znas ti dobro "koji" :D :D :D "onaj" crni "Skljoco" :D :D :D

ne trpam te ja, sam se trpas u vrecu sa njim :-? :-?

popusti ba malo sa ustavom i sa promjenama i sa drzavom i sa svime...previse si ti mlad da se tako lako das zajebati na sitan fol :-)
Da mi je znati koliko si ti "star"?

ili koliko sam "mlad"? :D :D :D

znas sta Balasevic kaze ko se bavi politikom: impotentni ljudi koji jos nisu naucili igrati saha. :D :D ako se ti ne prepoznajes u tom opisu nemoj se ljutiti ako te neko i greskom prepozna :D :D :D
Ja se politikom ne bavim jer me prava politika uopšte ne zanima samo dnevnu politiku smatram interesantnom.
Post Reply