ekonomija-kamo dalje rodjace

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

zutipostar

#1 ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by zutipostar »

Svjedoci smo kritika na sve strane.Moram priznati da su uglavnom opravdane.

Nesposobni,korumpirani,neuki politicari, koji se bave vise sobom nego poslom za koji su placeni,doveli su ovu napacenu bosnu na prosjcki stap sa tendencijom da ce sutra biti jos gore nego sto je danas.

Da ste u poziciji da odlucujute o ekonomiji.
Sta bi ste napravili da se situacija okrene na bolje .
Koje programe
kojim smijerom bi trebalo krenuti u situaciji i uslovima u kojima se bosna nalazi

Molim ozbiljne diskusije bez prozivanja imena sadasnjih politicara jer ne zasluzuju da su prisutni na ovoj temi

HVALA
glavutan

#2 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by glavutan »

Posutati strance napolje.
Povratiti monetarnu suverenost zemlje.
Nacionalizirati sve popljackano kroz lafo privatizacije a pogotovo ono sto je zavrsilo u stranim rukama.
Kriminalce suditi i povjesati javno.

No za ovo navedeno bi trebala jedna malo krvavija revolucija a za to se treba malo i umoriti pa je onda bolje da stvari teku kako teku.
Jebes ga, zguzilo nas je da vise ne moze, no nikako da ufercimo da moze biti i gore.
Pa ti daj stoci da glasa i vjeruje u svaku budalastinu o demokratiji i trzisnoj ekonomiji.

Kandzija je za marvu.
Lesli Eldridž

#3 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by Lesli Eldridž »

Bravo majstore, svaka ti je zlatna, k'o da sam i sam pis'o :thumbup:
Biznis

#4 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by Biznis »

za moderatora: mozda bi najbolje ovu temu bilo prebaciti na pdf politika jer se vec u startu pocela politizirati i pocelo je pozivanje na linc i revolucije. pdf ekonomija je ejdan od rijetkih na kojem se vode odlicne rasprave koje uglavnom prolaze bez politizacije i mislim da bi tako trebalo biti i ubuduce.
BarbaDue

#5 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by BarbaDue »

glavutan wrote:Posutati strance napolje.
Ja ih ne bi posuto vec bi ih jos dok su tu dobro iskoristio
glavutan wrote: Povratiti monetarnu suverenost zemlje.
Povratices je ako istjeras strance iz zemlje, ali nemoj ih tjerati dok ih ne iskoristis (koristiti taktiku "mudri zec", uslov je da je bar struka bude ujedinjena u jednom cilju a to je jacanje BH ekonomije)
glavutan wrote: Nacionalizirati sve popljackano kroz lafo privatizacije a pogotovo ono sto je zavrsilo u stranim rukama.
Kriminalce suditi i povjesati javno.
Za ovo se slazem.

P.S. Tema sad za sad ostaje tu ali budite pametni.
Arc_Angel

#6 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by Arc_Angel »

Tesko pitanje

licno mislim da nasa drzava ni za 300 godina nece biti na nekom nivo recimo kao štoje češka danas. razloga je puno za depresiju i jako malo za optimizam
Stranci nas posjeduju svidjelo se to nama ili ne, štampaju nam valutu( zar milite da to rade dzabe) odrzavju je stabilnom ( ovo sigurno nerade dzabe) kupuju fabrike i postrojenja za 1 marku jer smo duzni zaduzeni i prezaduzeni. politicari jesu neuki i to jako jako puno, bas bih volio da vidim ko je i kakve ocjene od njih ima na fakultetima (pod uslvom da ih nisu kupili što je mao vjerovatno) , koliko ja znam niko od njih negovori tečno niti jedan strani jezik (sramota)

Možćda da probamo sa velikim infrastruktuirnim radovima, pa ako vec nema para nek drzava obezbjedi mateijal i ako treba mozda bi bolje bilo da jedno 5 godina radimo dzabe, samo da nasa djeca sutra mogu imati akkv takav normalan zivot, jer mi ga siurno necemo imati.

puno je puno depresije i patnje, svakim danom sve vise i vise ljui prosi i pretura po kontejnerima, dolaze ljudi i na vrta da traze da jedu netraze vise pare. nezadovoljstvo je jako veliko, kriminal korupcija siva ekonomija odakle da se pocne jer sigurno nemoze sve od jednom imamo tko puno problema koji su tko usko povezani i toliko duboki da mi pri samoj pomili na sve to jednostavno zastaje dah
BarbaDue

#7 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by BarbaDue »

Kad ti spomenu velike infrasrukturne radove i rad jedno 5 godina đaba...
ja sam se uvjek pitao koliko bi ljudi u BiH smjelo da se usudi, u stvari ne smjelo nego htjelo jedno 2 godine raditi za jedan minimalac zarad oporavka drzave?
zar nije bolje 2 godine stegnuti kajš a nakon toga biti hadžo?
ne znam meni je to bio uvjek super projekat, znam vecina ce reci "utopista"!
Biznis

#8 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by Biznis »

Ama ljudi pustite se oporavka drzave. daj da oporavimo 4 miliona pojedinaca, svakog ponaosob, pa ce se i drzava oporaviti. Svima su puna usta drzave, niko da se sjeti malih ljudi koji cine tu drzavu.

Svuda se trazi svjez kapital. Gadafi bi uskoro mogao doci u Cro. Rijec je o poslovima tezine milijarde eura. Nasi za promjenu tjeraju i ono malo pameti i kapitala sto se ima svojim uskostranackim interesima i prepucavanjima.

Moj program promjena: jacanje vladavine prava i zakona, stroga finansijska kontrola javnih institucija, implementacija principa odgovornosti za ucinjeno/neucinjeno u mentalni kod javnih sluzbenika, ukidanje nepotrebnih zakona koji otezavaju poslovanje, reforma javne uprave, mjere poticaja poljoprivredi, reforma skolstva, zdravstva i penzionih fondova. Stvaranje stimulativnog okruzenja za poslovanje. Ulaganje u projekte infrastrukture i energetike, jacanje razvojnih fondova/banaka u BiH. Eto...
Utokkha

#9 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by Utokkha »

a ko će uraditi to sve što navodite :)?

u Bosanaca nikada više planera i stratega nije bilo :wink:
Vertigo

#10 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by Vertigo »

S obzirom na geopoliticki polozaj,
BiH moze postici stabinu ekonomiju i pristojan standard njenih gradana jedino i iskljucivo putem euroatlantskih integracija, ukljucujuci i mrsku globalizaciju. To je ujedno i put za politicku stabilnost.

zvuci poznato, ali sve drugo je mlacenje prazne slame.
BarbaDue

#11 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by BarbaDue »

Vertigo wrote:S obzirom na geopoliticki polozaj,
BiH moze postici stabinu ekonomiju i pristojan standard njenih gradana jedino i iskljucivo putem euroatlantskih integracija, ukljucujuci i mrsku globalizaciju. To je ujedno i put za politicku stabilnost.

zvuci poznato, ali sve drugo je mlacenje prazne slame.
ni euroatlanske integracije nam ne znace nista kada nam je haman svaki ekonomista politicar a svaki politicara ekonomista.
panzer

#12 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by panzer »

Nije uvijek potrebna jaka politička struktura koja će usmjeravati ekonomiju odnosno većina ekonomista je protiv toga. Normalno, dobro je da se daje poticaj ali političari ne trebaju biti predvodnici. Iz tog razloga je dobro konstatacija
daj da oporavimo 4 miliona pojedinaca, svakog ponaosob, pa ce se i drzava oporaviti
Nije cilj porediti entitete jer je BIH jedan ekonomski prostor ali uticaj političara se jasno vidi. U RS je jedan vid centralističke ekonomije koji ima određenog efekta ali dugoročno nije dobar jer efikasni pojedinci ne mogu doći do izražaja (jedini koji se ističe je Bobar). Kada predvodnik takve ekonomije ode s položaja dolazi do konfuzije. Daleko je bolje imati Širbegovića, Lijanoviće, MIMS, Violetu, I-CRNI-og,Prevent i sl. koji će zbog vlastitog interesa opstati u svakoj situaciji što se u ovom periodu i pokazuje.

S druge strane, instutucije države i entiteta ili kantona nisu toliko finansijski uticajne da bi mogle uraditi nešto značajno tako je bolje držati se onog "laissez faire" i gledati da se samo naprave neke olakšice što ,ako se malo bolje pogleda, vlada FBIH radi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by Truba »

mislim da niko neće umrijeti od gladi

stoga je dobro

samo možda nećemo uživati kao od 1996 do 2007

a kao i da smo uživali :P
_aja_

#14 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by _aja_ »

BarbaDue wrote:Kad ti spomenu velike infrasrukturne radove i rad jedno 5 godina đaba...
ja sam se uvjek pitao koliko bi ljudi u BiH smjelo da se usudi, u stvari ne smjelo nego htjelo jedno 2 godine raditi za jedan minimalac zarad oporavka drzave?
zar nije bolje 2 godine stegnuti kajš a nakon toga biti hadžo?
ne znam meni je to bio uvjek super projekat, znam vecina ce reci "utopista"!
Dragi moj dovoljno bi bilo da ovi u državnoj administraciji stegnu malo kaiš i da smanje budžetski deficit. I naravno
nema manje zemlje sa toliko državnih službenika, od općina, kantona pa nadalje ...
zalizani

#15 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by zalizani »

glavutan wrote:Posutati strance napolje.
Nacionalizirati sve popljackano kroz lafo privatizacije
Kapitalisti su nam dosli i nece ic` fino im je ovde,imace sve za malo para-čeka se samo da se BHTelecom proda(naravno strancu).Energenti dolaze na red još nam fali situacija iz Venecuele-iskopaš bunar=pa ga zatrpaš.
panzer

#16 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by panzer »

To je to:

http://www.biznis.ba//index.php?option= ... &Itemid=59

Samo pustiti ljude da rade. Sve drugo, nekakve "intervencije", nekakvo "pokretanje investicionog" ciklusa je šuplja priča odnosno "vidjela žaba da se konji potkivaju...". Ako razvijene zemlje mogu pokušavati intervenisati da spase ekonomiju ne znači da i mi to trebamo raditi na isti način. A i da pokušamo nemamo sredstava kao što to oni rade.

Nažalost, tu se pokazuje i način razmišljanja naših profesora ekonomske struke koji to predlažu a sami znaju da uslovi u mogućnosti naše zemlje i razvijenih zemalja nisu ni slični tako da se ne može primjenjivati isti recept. Ne treba ni spominjati onu inicijativu o povlačenju sredstava državnih firmi iz komercijalnih banaka i prebacivanje u investicionu banku. Tek onda bi se vidjela pogubnost odlučivanja političkih struktura i njen direktni uticaj na ekonomiju.
zutipostar

#17 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by zutipostar »

panzer wrote:To je to:

http://www.biznis.ba//index.php?option= ... &Itemid=59

Samo pustiti ljude da rade. Sve drugo, nekakve "intervencije", nekakvo "pokretanje investicionog" ciklusa je šuplja priča odnosno "vidjela žaba da se konji potkivaju...". Ako razvijene zemlje mogu pokušavati intervenisati da spase ekonomiju ne znači da i mi to trebamo raditi na isti način. A i da pokušamo nemamo sredstava kao što to oni rade.

Nažalost, tu se pokazuje i način razmišljanja naših profesora ekonomske struke koji to predlažu a sami znaju da uslovi u mogućnosti naše zemlje i razvijenih zemalja nisu ni slični tako da se ne može primjenjivati isti recept. Ne treba ni spominjati onu inicijativu o povlačenju sredstava državnih firmi iz komercijalnih banaka i prebacivanje u investicionu banku. Tek onda bi se vidjela pogubnost odlučivanja političkih struktura i njen direktni uticaj na ekonomiju.
Ne bi se slozio da je to tako jednostavo -pusti ljude da rade i eto ekonomije
Dragi moj da bi pustio ljude da rade- potrebno je stvoriti povoljne predusloveda bi to bilo uspjesno.
Ko ce stvoriti preduslove ako ne vlada i politicke strukture.
Mislis li da se mze pokrenuti bilo koji vid priizvodnje sa cijenom energenata u bosni/industriska struja , industriski plin/
Mislis da tu skupu energiju bosna moze kompenzirati savremenom tehnologijom koja je uzasno skupa i prilicno nepristupacna za bosanaca/pa kamion koji kosta na svjetskom trzistu 100000km dok ga proguras kroz bosanske rampe u Sarajevu je 200000/
Mislis da sa takvim preduslovima bosanac moze napraviti konkurentan proizvod?
Ma ne .Nece bosna ni proizvoditi. Baviti ce se trgovinom-e onda dobijes toyotu rav 4 za 60000km koja kosta 32000km u truhloj Americi.Tako ti je isto sa repro materijalima i drugim proizvodima.
Mozda ne mora ni trgovinom .Moze turizam-gdje je infrastruktura-mislis da se jedna zemlja moze baviti turizmom sa 10km auto puta.................

Cini mi se da si malo previse kupio ovog kapitalizma koji se oslanja samo na trziste i mislis da je to rjesenje za sve probleme-primjer Amerika koja se danas nalazi u govnima bas zbog toga sto su pustili da im trziste regulise ekonomju.

Zapitaj se malo kako Kina ima rast dest procenata zadnjih deset godina -jeftine sirovine, jeftina energija, jeftina radna snaga i time kompenziraju salbiju tehnologiju,a u skoroj buducnosti nece zaostajati ni u tehnologiji-strasno brzo napreduju i na tom planu.

Sto satice banaka po tebi trinaest do petnaest procenata kamate nije problem za razvoj????????????????
Ti si protv investicinih banaka
Ne mora se ona zvati investiciona / funkcionisati kao kod cenralnog komiteta/ moze se zvati i kreditna unija ali mora biti pod kontrolom i obezbjediti jeftine kredite-to je preduslov bilo kakvog napretka.Poznato je kad se neko hoce da unisti odobri mu se kredit sadeset i vise procenata i on je potopljen prije nego sto je poceo.

Mislim da politika i trziste moraju raditi zajedno i mudro da bi se osjetio ekonomski pomak.
panzer

#18 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by panzer »

Neki zakoni i procedure se donose postepeno tako da se primjeti poboljšanje. Normalno da može znatno bolje ali imajući u vidu mentalitet političara i birokrata opet je dobro.

Iz tog razloga sam protiv većeg angažmana investicione banke. Bolje da privreda zavisi od komercijalnih banaka nego od apartčika i birokrata u državnoj banki. Razlog je jednostavan. Ukoliko komercijalna banka primjeti da može ili mora dati povoljnije uslove ona će to uraditi sa velikim sumama koje može dobaviti iz vana. Evo jedan primjer. Volksbanka je prije godinu dana ponudila firmi kredit koji je vezan za EURIBOR( ne znam detalje). Firma ga je prihvatila i sad ima kamatnu stopu manju od 5%. Iako je prošle godine taj kredit bio nepovoljan sad je sa najboljim uslovima.
Investiciona banka ima ograničen kapacitet i sigurno je da će veći dio podijeliti u zavisnosti od pritisaka ili političara ili uticajnih medija.
Zar nam treba još skandala?

Jedan naslov iz današnjeg oslobođenja koje je i ocjena stranaca (EBRD)
"Privreda uspješnija od administracije". Možda to više govori

Pošto veći dio privrede nose privatnici onda je jasno da se treba ići samo na konstantne manje korekcije poslovnog okruženja a ne na preuzimanje liderstva javnog sektora.
The 51st State

#19 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by The 51st State »

panzer wrote:Neki zakoni i procedure se donose postepeno tako da se primjeti poboljšanje. Normalno da može znatno bolje ali imajući u vidu mentalitet političara i birokrata opet je dobro.

Iz tog razloga sam protiv većeg angažmana investicione banke. Bolje da privreda zavisi od komercijalnih banaka nego od apartčika i birokrata u državnoj banki. Razlog je jednostavan. Ukoliko komercijalna banka primjeti da može ili mora dati povoljnije uslove ona će to uraditi sa velikim sumama koje može dobaviti iz vana. Evo jedan primjer. Volksbanka je prije godinu dana ponudila firmi kredit koji je vezan za EURIBOR( ne znam detalje). Firma ga je prihvatila i sad ima kamatnu stopu manju od 5%. Iako je prošle godine taj kredit bio nepovoljan sad je sa najboljim uslovima.
Investiciona banka ima ograničen kapacitet i sigurno je da će veći dio podijeliti u zavisnosti od pritisaka ili političara ili uticajnih medija.
Zar nam treba još skandala?

Jedan naslov iz današnjeg oslobođenja koje je i ocjena stranaca (EBRD)
"Privreda uspješnija od administracije". Možda to više govori

Pošto veći dio privrede nose privatnici onda je jasno da se treba ići samo na konstantne manje korekcije poslovnog okruženja a ne na preuzimanje liderstva javnog sektora.
uloga razvojnih/investicionih banaka sa vecinski drzavnim kapitalom je krucijalna u svim ekonomijama svijeta u smislu da obezbjedjuja povoljnih kreditnih aranzmana u firmama sa niskom akumulacijom te proizvodjacima u poljoprivredi, stocarstvu, drvnoj i slicnim privrednim granama. u tim podrucjime ne da ne treba da se mjesa nego treba biti glavni oslonac u smislu finansiranja.
zutipostar

#20 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by zutipostar »

Pedeset prva - slazem se u potpunosti

Sve ekonomije drzava u usponu zasnovane su na "drzavnom kapitalizmu" /japan, koreja u novije vrijeme kina .

Sarena laza liberalnog kapitalizma ,ispostavilo se da ne radi ,cak ni u SAD naj vecem zagovorniku istog. SAD su direktan krivac za haos u svijetu samo zato sto su vjerovali da trziste moze regulisati sve segmente ekonomije. Danasnji haos u finansiskom sektoru je posljedica deregulacije finansiskog sistema u sad-trziste je prizvelo ovo sto danas imamo. Sam tvorc te deregulacije Alan G.priznao je da je sve otislo u neocekivanom smijeru.

Za ovog zagovornika liberalnog kapitalizma pitanje ; Ima li primjera da je neko uspio da se razvije tim putem
Latinska amerika -nje/Venecuela radi na drzavnom kapitalizmu i krece naprijed ,Mexiko ima liberalni kapitalizam i puku sirotnju sa naj bogatim pojedimcima na svijetu i to je upravo ono sto liberalni kapitalizam proizvodi.
Azija nije Indija sa liberalnim kapitalizmom je daleko iza kine , japana ,koreje.

Evropa se razvila na drzavnom kapitalizmu

Rusija prelazi iz liberalnog u drzavni kapitalizm i to je pokrenulo rusku ekonomiju

Bliski istok-oni nisu mjera niazasto ,nikome i ni u cemu-osim u prljevanju iz supljeg u prazno
panzer

#21 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by panzer »

Opet pravimo grešku poredeći USA i BIH.

Ono što se sad dešava je nedostatak kontrole u finansijskom sektoru. i zato države moraju intervenisati. Nije bio problem realni sektor nego "nešto u zraku" finansijski derivati i derivati derivata a to nema veze sa osnovama "liberalne ekonomije".

S druge strane, samo zato što oni intervenišu ne znači da i naši moraju raditi isto. Prvo zato što ne možemo: niti imamo državne obveznice kao što imaju oni, niti možemo štampati novac po želji. A drugo, nešto simbolično,: ako čovjek pravi zaklon od oluje ne treba i mrav graditi isto jer nema koristi.(valjda se prepoznaje ko je mrav).

Govori se o nekim javnim radovima u BIH kao rješenju krize. Iako su sredstva obezbijeđena ne može se za mjesec zakopati temelj termocentrale ili započeti gradnje 150 KM autoputa odjednom. Za to postoje procedure. Možda je trebalo ranije otpočeti te radove ali je to kriv bosanski mentalitet a ne par pojedinaca.

I još jedan dodatak. definicije razvojne ili investicione banke jeste takva kao što je navedena ali nema logike da ta banka preuzme primat za kreditiranje pravnih lica tako što bi oštetili komecijalne banke odnosno iz povlačeći iz njih 500 mil KM kao što zahtijevaju stručnjaci.
papacja

#22 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by papacja »

Nije svrha postojanja Investicijski/razvojnih banaka da oštete komercijalne banke, već da potpomognu privredu. Osim toga zašto ne bi komercijalne banke u BiH imale kamatne stope kao u Europi? Ako će ih investicijske banke natjerati na to, onda osim ove u RS iFBiH, treba da ima i svaki kanton. Osim ovog načina, složio bih se sa Barbom, moj san je vidjeti projekat javnih infrastrukturnih radova u BiH. Razlog je jednostavan, zato što bi se "ubacio" novac u privredu, ljudi bi se zaposlili, to indirektno na noge diže i druge grane, a psihološki efekat kod ljudi bi bio značajan, jer bi dobili osječaj napretka, izgradnje.
zutipostar

#23 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by zutipostar »

panzer wrote:Opet pravimo grešku poredeći USA i BIH.

Ono što se sad dešava je nedostatak kontrole u finansijskom sektoru. i zato države moraju intervenisati. Nije bio problem realni sektor nego "nešto u zraku" finansijski derivati i derivati derivata a to nema veze sa osnovama "liberalne ekonomije".

S druge strane, samo zato što oni intervenišu ne znači da i naši moraju raditi isto. Prvo zato što ne možemo: niti imamo državne obveznice kao što imaju oni, niti možemo štampati novac po želji. A drugo, nešto simbolično,: ako čovjek pravi zaklon od oluje ne treba i mrav graditi isto jer nema koristi.(valjda se prepoznaje ko je mrav).

Govori se o nekim javnim radovima u BIH kao rješenju krize. Iako su sredstva obezbijeđena ne može se za mjesec zakopati temelj termocentrale ili započeti gradnje 150 KM autoputa odjednom. Za to postoje procedure. Možda je trebalo ranije otpočeti te radove ali je to kriv bosanski mentalitet a ne par pojedinaca.

I još jedan dodatak. definicije razvojne ili investicione banke jeste takva kao što je navedena ali nema logike da ta banka preuzme primat za kreditiranje pravnih lica tako što bi oštetili komecijalne banke odnosno iz povlačeći iz njih 500 mil KM kao što zahtijevaju stručnjaci.
1.govorimo o uzrocima koji su doveli do ekonomskog kolapsa svijetske ekonomije ..
Ti govoris o posljedicama.Finansiska kriza je posljedica. Nije uzrok.Uzrok je deregulacija .U prevodu pustanje finansiskom sektoru da radi sta hoce ,kako hoce,igdje hoce bez ikakvih ogranicenja.Obzirom da u bankama i berzama rade majstori za manipulaciju/to im je posao/ dobijes to sto danas imas.

2 Nemam namjeru porediti bosansku ekonomiju i finansiski sektor sa ekonomijom SAD.to je prilicno neozbiljno .Primjera radi;vjestacko pumpanje cijena nekretnina izaziva iste posljedice u bosni i u sad.
3.Komercijalna banka je po svojoj priordi lesinar koji vrlo cesto radi protiv interesa drustva.Moze se jedino kontrolisati kontra tezom .Sta urade komercijelne banke u usloima kriza.Udvostruce kamate,uspore ekonomiju.Kako ces je pokrenuti sa skupim parama.Ako imas skupe pare dobijes jos skuplji proizvod koji nema ko dakupi i tuse zatvori krug.
4kapitalizam o kakvom ti pricas postoji samo u teorijama isto kao i komunizam.U postavci je uzmi ago koliko tidrago -naravno ako ti se ukaze prilika.Ti bi to pustio da se samo regulise.Jos jednom to su isprobali Amerikanci da im komercijalne banke i volstrit sam regulise pa su zavili u crno svjetsku ekonomiju.Ako to isto urade bosanci/mrav/ oni ce zaviti u crno samo bosnu.Pa moze valjda i bosanac nesto nauciti iz tudih gresaka ,Ne mora bas sve uciti preko svijih leda.

6Dok se u svijetu kamate priblizavaju 0 sta to te tvoje komercijalne rade u bosni.Mislis tako nesto pokrenuti.Nece moci.
panzer

#24 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by panzer »

Da ne razvlačimo temu previše.

Zbog nedovoljne finansijske snage naših institucija tvrdim da ne trebaju preuzimati primat odnosno vodstvo u narednom periodu. Nemaju sredstva da nešto urade( sve je pred kolapsom i pitanje je mjeseca kada će proglasiti moratorijum).
Čak i da su te institucije dovoljno jake finansijski ne bi bilo dobro da budu aktivniji jer bi, znajući bosanski mentalitet,opet radili za svoj džep državnim novcem.
Znači, sada samo trebaju nastaviti implementaciju zakonskih propisa što oni već rade.

Kakav je tvoj prijedlog za " ekonomija BIH- kamo dalje rođače"?
Po mogućnosti da objasniš kako bi našao sredstva ukoliko misliš da državne institucije trebaju biti predvodnik u narednom periodu.
Paolo Volpe & Sons

#25 Re: ekonomija-kamo dalje rodjace

Post by Paolo Volpe & Sons »

Da sam u poziciji da odlucujem o ekonomiji uradio bih sljedece:

U sljedecih 10 godina bih
1. Izgradio autoputeve i brze ceste do svakog naseljenog mjesta u drzavi.
2. Asvaltirao put do svakog objekta u drzavi.
3. Doveo vodu, kanalizaciju, struju, plin, internet, kablovsku do svakog objekta u drzavi.
4. Izgradio dovoljno bolnica, skola, zatvora, sportskih dvorana, stadiona, bioskopa, pozorista, starackih
domova, parkova, sistema javnog prevoza i svega sto je potrebno tako da je sve potaman i da se nigdje ne
guramo i ne nerviramo.
5. Svaki objekat u drzavi bi morao biti energetski neovisan sa vlastitim geotermalnim i solarnim sistemom za
proizvodnju energije.
6. Nakon tog perioda izgradnje (jako je bitno da period izgradnje bude sto kraci) sve nepotrebno za drzavno
upravljanje bih privatizovao.

panzer wrote:Po mogućnosti da objasniš kako bi našao sredstva ukoliko misliš da državne institucije trebaju biti predvodnik u narednom periodu.
Sredstva bih obezbjedio iz primarne emisije. Znaci otkaciti Euro i MMF. Sada ce te reci: a inflacija, a devalvacija marke koja ce uslijediti kao posljedica primarne emisije.

E tu je zackoljica.
U citavom svijetu ce kao posljedica globalne recesije u ove dvije tri godine ce biti ubaceno najmanje $ 22000000000000,00 svjezeg novca.
Znaci devalvacija marke bi bila amortizovana time sto sto ce i sve ostale valute devalvirati. U citavom svijetu posle recesije ce doci do inflacije sto znaci bice
je i kod nas htjeli mi to ili ne.
Cak sta vise mislim da je trenutna situacija idealna da Bosna nadoknadi i u nekim segmentima pretekne Evropu u sljedecih 10-15 godina.

Da sam u poziciji da odlucujem o van ekonomskim pitanjima uradio bih sljedece:

1. Uveo obavezno osnovno, srednje i visoko obrazovanje :D
2. Uveo drakonske kazne za proizvodnju, promet i upotrebu turbo folka :D

Sad tek vidim da je Hugo Chaves mali mis za mene :dance:
Post Reply