Željeznice - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DebelinJoe

#2251 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

HelaS wrote: 13/01/2025 19:01
DebelinJoe wrote: 13/01/2025 16:26
HelaS wrote: 08/01/2025 21:32 Image
Pa će ŽFBiH trebati dvije godine da obnove kontaktnu mrežu. Zivi bili pa vidjeli.
Ali pogledaj ti koliko je to sve zapušteno. Totalna nebriga za državnu imovinu, javašluk. Drskost, i niko ne odgovara :?
Jučer mi priča kondukter u lokalu da je u ŽFBiH totalni raspad sistema, ne zna se ko šta radi. Eto u lokalu nije radilo grijanje, jadni i požrtvovani kondukter je pokušavao uključiti grijanje, ali bez uspjeha. Negdje je pukao kvar ali niko se nije počešao da to popravi.

Na posao valjda dolazi ko hoće, ako hoće. Moral i radna disciplina trenutno su nepostojeći u ŽFBiH. Radnici se takmiče ko će manje raditi.

Tokom posljednjih sedmica kada god sam došao na šalter na Glavnoj željezničkoj u Sarajevu, nije bilo nikoga, niti jednog radnika koji prodaje karte. Lupao na ono staklo, derao se kroz oni šubu dole, ništa, neko tamo u onoj prostoriji priča i smije se.

Kaže mi kondukter: "Džafić 12 godina nije uložio ništa u ovu firmu...Ovaj novi sve i da hoće ništa ne može promijeniti..."
HelaS

#2252 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

DebelinJoe wrote: 13/01/2025 22:22
DebelinJoe wrote: 13/01/2025 16:26

Pa će ŽFBiH trebati dvije godine da obnove kontaktnu mrežu. Zivi bili pa vidjeli.
Ali pogledaj ti koliko je to sve zapušteno. Totalna nebriga za državnu imovinu, javašluk. Drskost, i niko ne odgovara :?
Jučer mi priča kondukter u lokalu da je u ŽFBiH totalni raspad sistema, ne zna se ko šta radi. Eto u lokalu nije radilo grijanje, jadni i požrtvovani kondukter je pokušavao uključiti grijanje, ali bez uspjeha. Negdje je pukao kvar ali niko se nije počešao da to popravi.

Na posao valjda dolazi ko hoće, ako hoće. Moral i radna disciplina trenutno su nepostojeći u ŽFBiH. Radnici se takmiče ko će manje raditi.

Tokom posljednjih sedmica kada god sam došao na šalter na Glavnoj željezničkoj u Sarajevu, nije bilo nikoga, niti jednog radnika koji prodaje karte. Lupao na ono staklo, derao se kroz oni šubu dole, ništa, neko tamo u onoj prostoriji priča i smije se.

Kaže mi kondukter: "Džafić 12 godina nije uložio ništa u ovu firmu...Ovaj novi sve i da hoće ništa ne može promijeniti..."
Može! Da zna ili da hoće - može. Imati poziciju koju ima generalni direktor federalne transportne firme, sa svim resursima i podrškom koju može imati, a ne činiti ništa - ravno je sabotaži. To je postupak za pravosuđe i najmanje nekoliko godina boravka u Zenici.
MAha

#2253 Re: Željeznice - all about

Post by MAha »

HelaS wrote: 13/01/2025 23:06
DebelinJoe wrote: 13/01/2025 22:22

Može! Da zna ili da hoće - može. Imati poziciju koju ima generalni direktor federalne transportne firme, sa svim resursima i podrškom koju može imati, a ne činiti ništa - ravno je sabotaži. To je postupak za pravosuđe i najmanje nekoliko godina boravka u Zenici.
Ma samo ostro treba. Ko god sabotira, ili ne radi, nona u guzu . Pogotovo ove pokancel i salterima. Proizv9dnne radnike, na odrzavanju, masinovodje, pruzne radnike pripaziti. Ostalo, sto je u svim javnim preduzecima i najveci problem, samo kedan diaci0linski, drugi i onda nona. Samo tako se moze disciplina uvest.
Nijednom direktoru to nije bas lako zavest. Ne treba drvlje i kamenje na stare sada. Nek se samo ide naprijed. Nek svala garnitura nesto unaprijedi i bice dobro.
DebelinJoe

#2254 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

Ovo mi je zanimljivo.

https://klix.ba/forto-i-katic-dosli-d ... fuRdrokrPA
U Donjoj Jablanici, na gradilištu Komadinovo Vrelo, danas su boravili ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić, te novi članovi Uprave Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine.

Niko im imena ni ne zna.
Zanimljivo da imena članova uprave ŽFBiH koji su se pojavili u Jablanici nigdje nisu ni najavljena ni spomenuta.

https://klix.ba/wp-content/uploads/20 ... x1365.jpeg

Ko su ljudi sa lijeve i desne strane?

Ovaj desno bi zaista mogao biti Mirza Hadžibegić, VD direktora ŽFBiH. Na netu sam našao neke fotke iz 2019. dok je bio na nekoj važnoj funkciji u Unioninvestu. Dosta se promijenio.

Ko je ovaj lijevo, pojma nemam? Tip izgleda zbunjeno i izgubljeno. I niko ne zna kako se zove.

Zamisli koliko su bitni ovi ljudi kada niko ne zna njihova imena, a na čelu su firme koja je kičma privrede u državi.
MAha

#2255 Re: Željeznice - all about

Post by MAha »

DebelinJoe wrote: 14/01/2025 00:16 Ovo mi je zanimljivo.

https://klix.ba/forto-i-katic-dosli-da- ... fuRdrokrPA
U Donjoj Jablanici, na gradilištu Komadinovo Vrelo, danas su boravili ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić, te novi članovi Uprave Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine.

Niko im imena ni ne zna.
Zanimljivo da imena članova uprave ŽFBiH koji su se pojavili u Jablanici nigdje nisu ni najavljena ni spomenuta.

https://klix.ba/wp-content/uploads/2025 ... x1365.jpeg

Ko su ljudi sa lijeve i desne strane?

Ovaj desno bi zaista mogao biti Mirza Hadžibegić, VD direktora ŽFBiH. Na netu sam našao neke fotke iz 2019. dok je bio na nekoj važnoj funkciji u Unioninvestu. Dosta se promijenio.

Ko je ovaj lijevo, pojma nemam? Tip izgleda zbunjeno i izgubljeno. I niko ne zna kako se zove.

Zamisli koliko su bitni ovi ljudi kada niko ne zna njihova imena, a na čelu su firme koja je kičma privrede u državi.
A eto do sad se znali. 99,9% raje, u koje i ja spadam, a koji nemaju direktnog dodira s tim ljudima, nisu imali pojma ko su, kao ni sad. Sto bi sad bilo dtigacije. Zna se obicno ko je direktor, i onda jos neko iz uprave ako napravi kakvo njesra :) Meni je najjinteresantnija ova ministrica, izmilila poslije sveg belaja da se slika kad se zavrsava sve. A do tad niko cuo niko vidio, nisam znao da postoji uopste
So What!

#2256 Re: Željeznice - all about

Post by So What! »

Image

Image
DebelinJoe

#2257 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

Europljanima trebalo 19 mjeseci da poprave prugu između Pariza i Milana.

https://www.msn.com/en-xl/africa/kenya/ ... 57b6&ei=12
kakaljin

#2258 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

DebelinJoe wrote: 21/01/2025 22:49 Europljanima trebalo 19 mjeseci da poprave prugu između Pariza i Milana.

https://www.msn.com/en-xl/africa/kenya/ ... 57b6&ei=12
I nasi bi tako radili da nije bilo rata i da 30 godina poslije rata narod nije glasao za iste
ShnjaZZZ

#2259 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Sinoć smo otpremili tucanik za Jablanicu, trebalo bi brzo biti sve gotovo :)
kakaljin

#2260 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

ShnjaZZZ wrote: 23/01/2025 14:20 Sinoć smo otpremili tucanik za Jablanicu, trebalo bi brzo biti sve gotovo :)
:thumbup: :thumbup:
:bih:
video

#2261 Re: Željeznice - all about

Post by video »

ShnjaZZZ wrote: 23/01/2025 14:20 Sinoć smo otpremili tucanik za Jablanicu, trebalo bi brzo biti sve gotovo :)
A juja(struja) :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2262 Re: Željeznice - all about

Post by _BataZiv_0809 »

Kralju
MAha

#2263 Re: Željeznice - all about

Post by MAha »

Slatka, bravo.
ShnjaZZZ

#2264 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

video wrote: 23/01/2025 14:26
A juja(struja) :?
Električari će to sredit, trebat će 7-10 dana od trenutka kad Turci predaju sve.

Image

Sinoć nam je stigao zadnji voz iz Luke Koper tako da je i to indikativan znak da su radovi poprilično pri kraju i da uskoro kreću Ploče
DebelinJoe

#2265 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

Kako je ovo prošlo nezapaženo.

Image
ShnjaZZZ

#2266 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Dana 23.01.2025. godine uposlenici Željeznica FBiH, Radne jedinice ZOP Konjic i Mostar započeli su postavljanje pragova i šina na novoizgrađenom mostu na lokaciji Komadinovo Vrelo u Donjoj Jablanici. Zahvaljujući Kompaniji Cengiz Insaat Sanay ve Ticaret A.S. – Podružnica Zenica čiji su radnici završili sve radove na rekonstrukciji pruge u Donjoj Jablanici, željezničari su pristupili posljednjoj fazi radova, kako bi je što prije osposobili za saobraćaj.

-U jutarnjim satima 23.01.2025. godine, završili smo radove na nasipu gornjeg stroja, postavili tampon i tucanik i time omogućili vašim radnicima da pristupe završnoj fazi radova, postavljanjem pragova i šina- rekao je Alenko Topuz, inžinjer geodezije u Kompaniji Cengiz i poželio Željeznicama FBiH puno sreće u daljem radu.

Nakon što radnici RJ ZOP Konjic i Mostar postave pragove i šine, uposlenici Službe za elektrotehničku djelatnost Mostar pristupit će saniranju postrojenja kontaktne mreže i kablovske infrastrukture.

U dane vikenda planirano je testiranje opterećenja. Kada se završi ta faza, slijedi tehnički prijem građevine, nakon čega bi Federalno ministarstvo prostornog uređenja trebalo izdati upotrebnu dozvolu.

O tačnom datumu ponovne uspostave saobraćaja javnost će biti blagovremeno informisana.
Evo na linku ispod ima i fotografija
https://www.zfbh.ba/pocelo-postavljanje-pragova-i-sina/
video

#2267 Re: Željeznice - all about

Post by video »

Ovo je za mustuluka :thumbup:
Porodice Foht

#2268 Re: Željeznice - all about

Post by Porodice Foht »

Aferim Turcima a nasima na sramotu.
DebelinJoe

#2269 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

Ono što vidim na snimku

1. Jako loša organizacija na gradilištu.
2. Radnici su stariji, većina preko 55, 60 godina
3. Mnogo "posmatrača" sa strane, ovih sa kišobranima u rukama.
4. Koriste stare pragove i to oštećene. Hoće li zbog nekog napuknutog praga neki voz sletjeti u Neretvu?
5. Šine prenose bagerom. Ovaj sa bagerom na šinu baca betonske pragove. Ćuskija kao alat u 2025.godini.
6. Jako slaba zaštitna oprema, niti jedan radnik nema zaštitni šljem, HTZ cipele iz Pennija, neki nemaju ni rukavice.
7. Oko tridesetog minuta se čuje "Nemoj to radit...Tri centa si otišo..."
8. Jedan radnik za dlaku izbjegava da ostane bez prstiju...
9. Koriste stare ankere za šine, što može biti opasno.
10. Da se zaista neko igra sa životima voznog osoblja i putnika ŽFBiH?
11. Šta očekivati od firme koja koristi telefone kolutaše u 21. stoljeću?
12. Upravo ŽFBiH znate li šta radite i jeste li normalni?
Porodice Foht

#2270 Re: Željeznice - all about

Post by Porodice Foht »

DebelinJoe wrote: 24/01/2025 00:25

Ono što vidim na snimku

1. Jako loša organizacija na gradilištu.
2. Radnici su stariji, većina preko 55, 60 godina
3. Mnogo "posmatrača" sa strane, ovih sa kišobranima u rukama.
4. Koriste stare pragove i to oštećene. Hoće li zbog nekog napuknutog praga neki voz sletjeti u Neretvu?
5. Šine prenose bagerom. Ovaj sa bagerom na šinu baca betonske pragove. Ćuskija kao alat u 2025.godini.
6. Jako slaba zaštitna oprema, niti jedan radnik nema zaštitni šljem, HTZ cipele iz Pennija, neki nemaju ni rukavice.
7. Oko tridesetog minuta se čuje "Nemoj to radit...Tri centa si otišo..."
8. Jedan radnik za dlaku izbjegava da ostane bez prstiju...
9. Koriste stare ankere za šine, što može biti opasno.
10. Da se zaista neko igra sa životima voznog osoblja i putnika ŽFBiH?
11. Šta očekivati od firme koja koristi telefone kolutaše u 21. stoljeću?
12. Upravo ŽFBiH znate li šta radite i jeste li normalni?
Ma i okruzenje je isto, bar u toj bransi, u mnogim aspektima pobrojanoga. Mene zanima zasto se cekalo na radove na elektroinstalaciji. Sad jos 7-10 dana radova i na tome, kako kazu. :shock: Ne razumijem se, ali zar neki kablovi, sta li, idu ispod sina pa da se cekalo da prvo prugu urade? Zar bas nista nisu mogli u tom dijeli uraditi za ova cetiri mjeseca? :?
DebelinJoe

#2271 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

Ćuskija i krampa, tehnologija ŽFBiH za 21.stojeće.

Image
thekupus

#2272 Re: Željeznice - all about

Post by thekupus »

Gledao sam nedavno video o spajanju šina termitom u njemačkoj, doslovno isto ovako namještaju
ShnjaZZZ

#2273 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

thekupus wrote: 24/01/2025 12:33 Gledao sam nedavno video o spajanju šina termitom u njemačkoj, doslovno isto ovako namještaju
Bio sam pružni radnik 3 godine, da ovog kloca vidim zabio bi ga trifonjerkom u prag. Pojma nema šta priča.
video

#2274 Re: Željeznice - all about

Post by video »

Danas prolazeci autom pored Komadinovog vrela uocih jedan stub za kontaktnu mrezu na ovom Cengizovom mostu.
Znaci radi se na kontaktnoj mrezi dok je pruga, po Letinom snimku, zavrsena.
Ovo onda bude zavrseno u kratkom roku, mozda vec do 1.2. :thumbup: ako ne i prije
DebelinJoe

#2275 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

ShnjaZZZ wrote: 24/01/2025 17:23
thekupus wrote: 24/01/2025 12:33 Gledao sam nedavno video o spajanju šina termitom u njemačkoj, doslovno isto ovako namještaju
Bio sam pružni radnik 3 godine, da ovog kloca vidim zabio bi ga trifonjerkom u prag. Pojma nema šta priča.
A što ne ostade pružni radnik, živ bio?

Btw, post ti je prijavljen.
Post Reply