vanjki wrote: ↑25/05/2020 10:13
sarajevsko_pivo wrote: ↑25/05/2020 08:58
Sto ne šaljete preko paypalla ili jednostavno na IBAN račun?
Da na Unicredit temi je neko pisao da mozes primati uplate iz inostranstva preko racuna iako nemas devizni racun.Takodjer ima paypal i meni bi zadnja opcija bila ovaj bezobrazni western union
Po mom skromnom znanju WU jeste najgori.
Pokretac teme je pitao za slanje $300 iz Amerike u BiH i za taj iznos se ne isplati direktan bankovni transfer jer americke banke naplacuju fiksnu proviziju od cirka $45 bez obzira na iznos a to je puno na $300. Ne znam da li te jos dodatno zajebu sa kursom dolara, nisam slao pa ne znam.
Paypal, koliko sam upratio istrazujuci po internetu, radi na istom principu tj. izrade te na kursu po kojem mijenjaju $ u KM, s tim da im je kurs povoljniji od Western Uniona. Kurs mozes saznati samo ako se ulogujes u svoj racun na Paypalu. Nemam racun kod njih a sudeci po mom internet-istrazivanju uzmu ti na kursu oko 2,5% do 3%.
Ako je to tacno (a nisam koristio Paypal pa je sve sto o njima govorim informacija sa interneta) to bi u prevodu bio kurs od oko $1= 1,75 KM sto je tu negdje kao i Moneygram kod kojeg je kurs bio $1=1,77 KM kad sam ja slao.
Elem, meni je Moneygram bio najjeftiniji i najbrzi mada i Paypal moze proci.
Napomena: Moneygram ne treba uplacivati online jer bude skuplji, treba odnijeti pare u poslovnicu a njih ima svuda u Walmart prodavnicama.