VJETRENJAČE
Moderator: anex
-
veka
#1 VJETRENJAČE
Ima li neko podatke o mogućnosti izgradnje vjetrenjača u Hercegovini u predjelu oko Kalinovika, dali uopšte neke organizacije o tome razmišljaju i dali imaju možda neki projekti.
- Mjesanac
-
kilam
#3 Re: VJETRENJAČE
Trenutno se razvijaju dva vjetroparka, oba locirana u Hercegovini. Jedan u nadleznosti EPHZHB u okolini Livna (KfW funded), a drugi na mostarskom podruciju (Hum) - EPBIH. http://energis.ba/?lang=bh&n1=2&n2=10&n3=0&c=19 tu imas nesto malo o tome, a izguglaj ima dosta podataka o ove dvije koje sam vec naveo.
Pozdrav
Pozdrav
- drndalo
#4 Re: VJETRENJAČE
Kad smo vec kod ovoga, imam podpitanje za "potkovanije" u tematiku...
Nisu solo vjetrenjace u pitanju, vise je "ekoloska" el. energija u pitanju, dakle i vjetrenjace, ali i solarne farme, termalne, pa donekle i mini-hidro-elektrane, dakle sve sto ima neke veze sa "ekoloskom" proizvodnjom el. energije, tj. iz obnovljivih izvora...
Imam par upita ljudi koji bi se mozda upustali u tako nesto, ali im kao strancima fali pouzdanih informacija... Za sada je jos idejna faza u pitanju, a oni koji bi trebali znati vise o tome su vec "u necijem taboru"... Pa tako i djeluju...
Navodno prica ide ovako, mozes uz ispunjavanje uslova krenuti (sad su mini-hidro IN), izgraditi, proizvesti struju, ali je moras (ili visak koji ostvaris, a ne potrosis u npr. pilani kraj mini-elektrane) prodati samo JP EP po cijeni odredjenoj s njihove strane...? A ne mozes je npr. prodati firmi XYZ iz Zivinica po medjusobno dogovorenoj cijeni (vecoj od one u EP, a za firmu XYZ jeftinije nego iz mreze EP), naravno uz placanje naknade za transport struje Elektroprenosu ??? Ili ja to nisam dobro razumio...?
Jos nesto, ima li vec, ili ce biti (u dogledno vrijeme, prije moje smrti prirodnim putem, za npr. 45 godina...
) nekih konkretnih pomaka po pitanju "stimulacija" proizvodnje ovakve "ekoloske" struje ? Ima li tu sta da se "iza brijega valja"...?
Nisu solo vjetrenjace u pitanju, vise je "ekoloska" el. energija u pitanju, dakle i vjetrenjace, ali i solarne farme, termalne, pa donekle i mini-hidro-elektrane, dakle sve sto ima neke veze sa "ekoloskom" proizvodnjom el. energije, tj. iz obnovljivih izvora...
Imam par upita ljudi koji bi se mozda upustali u tako nesto, ali im kao strancima fali pouzdanih informacija... Za sada je jos idejna faza u pitanju, a oni koji bi trebali znati vise o tome su vec "u necijem taboru"... Pa tako i djeluju...
Navodno prica ide ovako, mozes uz ispunjavanje uslova krenuti (sad su mini-hidro IN), izgraditi, proizvesti struju, ali je moras (ili visak koji ostvaris, a ne potrosis u npr. pilani kraj mini-elektrane) prodati samo JP EP po cijeni odredjenoj s njihove strane...? A ne mozes je npr. prodati firmi XYZ iz Zivinica po medjusobno dogovorenoj cijeni (vecoj od one u EP, a za firmu XYZ jeftinije nego iz mreze EP), naravno uz placanje naknade za transport struje Elektroprenosu ??? Ili ja to nisam dobro razumio...?
Jos nesto, ima li vec, ili ce biti (u dogledno vrijeme, prije moje smrti prirodnim putem, za npr. 45 godina...
-
faraon_sa
#5 Re: VJETRENJAČE
Ovo o cemu ti pricas je princip tkz "otvorenog pristupa" tržištu električne energije, odnosno pravo potrošača da bira isporučioca električne energije, te se na taj nacin stvara konkurentsko trziste... Nasi su se obavezali da ce, cini mi se, do 2015 napraviti ovakvu organizaciju trzista, prvo za velike potrosace a kasnije i za domacinstva... ukratko za nekoliko godina aBd moci ces kupiti elektricnu energiju iz Francuske ako je ona za tebe iz nekih razloga povoljnijadrndalo wrote:Kad smo vec kod ovoga, imam podpitanje za "potkovanije" u tematiku...
Nisu solo vjetrenjace u pitanju, vise je "ekoloska" el. energija u pitanju, dakle i vjetrenjace, ali i solarne farme, termalne, pa donekle i mini-hidro-elektrane, dakle sve sto ima neke veze sa "ekoloskom" proizvodnjom el. energije, tj. iz obnovljivih izvora...![]()
Jos nesto, ima li vec, ili ce biti (u dogledno vrijeme, prije moje smrti prirodnim putem, za npr. 45 godina...) nekih konkretnih pomaka po pitanju "stimulacija" proizvodnje ovakve "ekoloske" struje ? Ima li tu sta da se "iza brijega valja"...?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6 Re: VJETRENJAČE
tesko da ce tvoji ahbabi omastit brke u Bih ganjajuc strujnu pravdu i krivdu, te trgovinu. Jedino da imaju masnu lovu. A da imaju ne bi ti u njihovo ime pito ove stvari po forumu.drndalo wrote:Kad smo vec kod ovoga, imam podpitanje za "potkovanije" u tematiku...
Nisu solo vjetrenjace u pitanju, vise je "ekoloska" el. energija u pitanju, dakle i vjetrenjace, ali i solarne farme, termalne, pa donekle i mini-hidro-elektrane, dakle sve sto ima neke veze sa "ekoloskom" proizvodnjom el. energije, tj. iz obnovljivih izvora...![]()
Jos nesto, ima li vec, ili ce biti (u dogledno vrijeme, prije moje smrti prirodnim putem, za npr. 45 godina...) nekih konkretnih pomaka po pitanju "stimulacija" proizvodnje ovakve "ekoloske" struje ? Ima li tu sta da se "iza brijega valja"...?
Lakse ce doci u poziciju da vade kajmak iz bih energije ako u BiH presele proizvodnju opreme i postrojenja za tu eco energiju.... pa nek nemo vrijeme prodaju tu opremu iy BoH a kad se odomace onda ce moci mastiti brke i na struji...
Samo ce tako uci u BiH
BiH ima tehnologijiu da samostalno radi kompletne mini hidrocentrale.. Zenica: celik i livnice , Novi Travnik turbine i osovine. Energoinvest elektro komponente. a gradjevinske operative ima po BiH koliko hos..
Ako hoces radit vjetrenjace od karbona/kevlara (sacastih konstrukcija) u Mostaru imas autoklav fi 4mx15 m sa velikom halom i svom pratecom opremom njemacke proizvodnje. U istom takvom danci prave svoje vjetrenjace. Istina: autoklav je ostecen je u ratu, ali je napravljena defektaza i proizvodjac je reko da se moze sanirat za ISO standarde. Pored njega ima prazan prostor predvidjen za drugog autoklava, pa ako hoce nek kupe novi autioklav i krenu sa proizvodnjom..
Ova tehnologija spada u one tehnologije koje stranci rado iseljavaju.
Takodje imaju i strucni ljudi (od inzinjeringa do proizvodnje) sa svim ISO i AIRBUS certifikatima potrebnim za taj vid proizvodnje. Dok vi opravite halu njima donesite certeze i tri mjeseca poslije pustanja autoklava u rad mozete doci po sve sklopove sto, ste im poslali na crezima.
Pored te hale je 1985 napavljena eksperimentalna vjetrenjaca precnika krakova od 30 m. Eksperimentalni krakovi su radjeni klasicnom tehnologijom radi nize cijene aerodinamickih eksperimentalnih ispitivanja, ali su uradjeni i crtezi i tehnolgija za karbonske i saćaste kontrukcije.
- drndalo
#7 Re: VJETRENJAČE
Ma gledaj, o omascivanju brka necemo sada, jer smo zadnji put na sastanku sa "bizmismenima" koji vec imaju koncesije za male HE, slucajno saznali (ljudi maksuz avionom dosli da se dogovore...) da ne mozes npr. sam sebi struju prodati... Tu tacno ne mozes biti siguran s kojim od klanova ni da "zaigras", jer svi nesto obecavaju, ali uvijek ostave ogradu, da ne mogu bas 100% garantovati ono sto bi im se trebalo platiti... Tako da sam ovo pitanje postavio prije svega iz zelje da saznam ima li kakvih nagovjestaja promjene zakonske regulative koja nas svakako ceka po diktatu "Europe"...
Ljudi vec imaju proizvodni pogon u BiH koji trosi dosta struje, i zbog smanjenja tog ulaznog troska, isplatilo bi im se ulagati u svoju struju, a ako sta ostane, nije problem prodati ni po "njihovim" diktiranim cijenama, ali ti kao firma XYZ npr. iz Zivinica, kojoj treba struja, a koju ti oni naplacuju po npr. 10 pf./kW/h, ne mozes napraviti svoju elektranu xyz (mozes napraviti, ali ne mozes prodati struju mimo njih) u npr. Bugojnu, te trositi za svoju proizvodnju iz Bugojna u Zivinicama (naravno podrazumijeva se da bi se na to normalno platile provizije za transport te struje iz Bugojna do Zivinica firmi Elektroprenos)... Pa ako imas manje struje nego sto ti treba, dokupis od njih iz mreze, ako imas vise, ne bi bilo lose da je oni kupe cak ni po toj "svojoj" naredjenoj cijeni... Ali da ne mozes (jos uvijek) trositi ni "svoju" struju, nego te tjeraju da svoju prodas njima po npr. 4 pf. u Bugojnu, a platis im njihovu po 10 pf. u Zivinicama...
Sama ideja o prozvodnji opreme u BiH nije nimalo glupa, i samom mi se tako nesto vrtilo po glavi, mada je za tako nesto po mom misljenju BiH trziste premalo, za sada barem... Kada bi barem bivse SFRJ zemlje uskladile regulativu, te pocele forsirati proizvodnju takve "ekoloske" struje, da krenu stizati procente zadane od Europe, onda bi i to bio mega posao barem 20-30 godina... To je opet pitanje zakonske regulative koja to ne da ne stimulise, nego bas suprotno, ubili bi te da nesto napravis (mimo njih naravno)...
Nesto sto sam vidio po tom "truhlom" zapadu je da se na taj nacin dosta "pasivne" zemlje (one koja zbog raznih razloga nije podobna za obradu, izgradnju) aktivira... Onako bi stajala ko npr. kamen na vrh Veleza, a kada bi na taj kamen montirao vjetrenjacu, taj kamen bi ti davao struju... Kamara zgrada ima neupotrebljene krovove, koji bi isto mogli proizvoditi dosta "zelene" struje uz pomoc foto-panela, a ovako sluze bilo golubovima, bilo narkomanima...
Ljudi vec imaju proizvodni pogon u BiH koji trosi dosta struje, i zbog smanjenja tog ulaznog troska, isplatilo bi im se ulagati u svoju struju, a ako sta ostane, nije problem prodati ni po "njihovim" diktiranim cijenama, ali ti kao firma XYZ npr. iz Zivinica, kojoj treba struja, a koju ti oni naplacuju po npr. 10 pf./kW/h, ne mozes napraviti svoju elektranu xyz (mozes napraviti, ali ne mozes prodati struju mimo njih) u npr. Bugojnu, te trositi za svoju proizvodnju iz Bugojna u Zivinicama (naravno podrazumijeva se da bi se na to normalno platile provizije za transport te struje iz Bugojna do Zivinica firmi Elektroprenos)... Pa ako imas manje struje nego sto ti treba, dokupis od njih iz mreze, ako imas vise, ne bi bilo lose da je oni kupe cak ni po toj "svojoj" naredjenoj cijeni... Ali da ne mozes (jos uvijek) trositi ni "svoju" struju, nego te tjeraju da svoju prodas njima po npr. 4 pf. u Bugojnu, a platis im njihovu po 10 pf. u Zivinicama...
Sama ideja o prozvodnji opreme u BiH nije nimalo glupa, i samom mi se tako nesto vrtilo po glavi, mada je za tako nesto po mom misljenju BiH trziste premalo, za sada barem... Kada bi barem bivse SFRJ zemlje uskladile regulativu, te pocele forsirati proizvodnju takve "ekoloske" struje, da krenu stizati procente zadane od Europe, onda bi i to bio mega posao barem 20-30 godina... To je opet pitanje zakonske regulative koja to ne da ne stimulise, nego bas suprotno, ubili bi te da nesto napravis (mimo njih naravno)...
Nesto sto sam vidio po tom "truhlom" zapadu je da se na taj nacin dosta "pasivne" zemlje (one koja zbog raznih razloga nije podobna za obradu, izgradnju) aktivira... Onako bi stajala ko npr. kamen na vrh Veleza, a kada bi na taj kamen montirao vjetrenjacu, taj kamen bi ti davao struju... Kamara zgrada ima neupotrebljene krovove, koji bi isto mogli proizvoditi dosta "zelene" struje uz pomoc foto-panela, a ovako sluze bilo golubovima, bilo narkomanima...
- Toto
#8 Re: VJETRENJAČE
Meni u ovoj tvojoj prici nesto nedostaje. Strujno receno: cini mi se da je uzemljenje u pitanju. Mozda bi tebi bilo prikladnije da krenes monofazno - pa kad nabijes snagu, da se odmetnes u sve tri faze. Malo ih je i trofaznih koji se mogu baviti, zakonodavstvom, trgovinom i proizvosnjom struje u isto vrijeme. Toga nema ni po tim tvojim zapadima. Imam osjecaj da ti nisi bas sve upratio po tim farmama vjetrenjaca. Mora da je to bilo vise turisticki a tebi zamirilsale strujeni pare pa te ponijele profitne stope.drndalo wrote:Ma gledaj, o omascivanju brka necemo sada, jer smo zadnji put na sastanku sa "bizmismenima" koji vec imaju koncesije za male HE, slucajno saznali (ljudi maksuz avionom dosli da se dogovore...) da ne mozes npr. sam sebi struju prodati... Tu tacno ne mozes biti siguran s kojim od klanova ni da "zaigras", jer svi nesto obecavaju, ali uvijek ostave ogradu, da ne mogu bas 100% garantovati ono sto bi im se trebalo platiti... Tako da sam ovo pitanje postavio prije svega iz zelje da saznam ima li kakvih nagovjestaja promjene zakonske regulative koja nas svakako ceka po diktatu "Europe"...
Ljudi vec imaju proizvodni pogon u BiH koji trosi dosta struje, i zbog smanjenja tog ulaznog troska, isplatilo bi im se ulagati u svoju struju, a ako sta ostane, nije problem prodati ni po "njihovim" diktiranim cijenama, ali ti kao firma XYZ npr. iz Zivinica, kojoj treba struja, a koju ti oni naplacuju po npr. 10 pf./kW/h, ne mozes napraviti svoju elektranu xyz (mozes napraviti, ali ne mozes prodati struju mimo njih) u npr. Bugojnu, te trositi za svoju proizvodnju iz Bugojna u Zivinicama (naravno podrazumijeva se da bi se na to normalno platile provizije za transport te struje iz Bugojna do Zivinica firmi Elektroprenos)... Pa ako imas manje struje nego sto ti treba, dokupis od njih iz mreze, ako imas vise, ne bi bilo lose da je oni kupe cak ni po toj "svojoj" naredjenoj cijeni... Ali da ne mozes (jos uvijek) trositi ni "svoju" struju, nego te tjeraju da svoju prodas njima po npr. 4 pf. u Bugojnu, a platis im njihovu po 10 pf. u Zivinicama...![]()
Ova tvoja ideja da ti pored pilane u podvelezju imas i vjetrenjacu pije vode -iako je u podvelezju suhotinja ziva.
Ali nikako ne mogu skontat da si se ufuro da ti neku kantu struje viska - koju me bi potroslila pilana prodajes nekim nesvrstanima u Zivinicama. Zamisli da sa podvelejza potjeras stado ovaca Frehatovicu pred cevabdzinicu na Bascariju i da mu prodajes bravce- za cevapa- tvrdeci: da si platio transportne troskove. A to sto ovce brabonjaju po bascarsiji i sto to neko tereba ocistit tebe ne interesuje.
Ako vec hoces da razvijas svoj model na relaciji Podvelezaje- Bugojno -Zivinice detaljno proanazilraj sistem transporta struje, a posebno gubitke kod transposta i na trafo stanicama. Tebi kao malom proizvodjacu se to nikako ne bi isplatilo jer bi tad tvoja stuja bila puno skuplja. Troskovi transporta i gubitaka transformacije nema nikakve veze sa trgovackim marifetlucima i zakonodavstvom - fec sa cistom elektrotehnikom.
- drndalo
#9 Re: VJETRENJAČE
Cuj, ja ni ne tvrdim da znam dobro te stvari, zato pitam.
Opet sam ti naveo i primjer gdje se radilo o povelikoj instalisanoj snazi, doduse na malim HE, koje su ljudi htjeli za svoje pare da sagrade, uz placanje svega posteno svima kako je propisano, i Opstini (Kantonu) za koncesiju, i elektroprivredi, i vodoprivredi, i Sulji i Muji... Zasto ? Zato sto su izracunali da im je takav kW jeftiniji, i da na godisnjem nivou ostaje u dzepu xxx.xxx $... Ta razlika $ bi im investiciju u tu malu HE vratila jos brze nego solo prodaja struje EP... I sta je u tome problem ? Svi u svijetu pokusavaju za svoj novac dobiti sto vise...
Problem koji ja ne mogu da shvatim (a ni zainteresovani ulagaci) je da kada sam sebi hoces iz svoje elektrane da "prodas" svoju struju u svoju fabriku, to ne moze... Zato jer to podrazumijeva da "trgujes" strujom sam sa sobom, ali trgujes... Dakle nisu bas zazeljeli da budu novi Vukovi Hamovici i ostali iz tog posla sa prometom od stotine miliona $, tako da bas i ne bi bili neka konkurencija nikome... Bar na strujnom trzistu... Pa se ne moras bojati radi dolaska konkurencije...
Mozda sam se previse uhvatio bas ovog konkretnog primjera iz proslosti, a premalo ovog ostalog djela svojeg izlaganja zbog kojeg sam "ga" stavio medju Vjetrenjace, a ne medju politiku...
Dok je ovo:
Opet sam ti naveo i primjer gdje se radilo o povelikoj instalisanoj snazi, doduse na malim HE, koje su ljudi htjeli za svoje pare da sagrade, uz placanje svega posteno svima kako je propisano, i Opstini (Kantonu) za koncesiju, i elektroprivredi, i vodoprivredi, i Sulji i Muji... Zasto ? Zato sto su izracunali da im je takav kW jeftiniji, i da na godisnjem nivou ostaje u dzepu xxx.xxx $... Ta razlika $ bi im investiciju u tu malu HE vratila jos brze nego solo prodaja struje EP... I sta je u tome problem ? Svi u svijetu pokusavaju za svoj novac dobiti sto vise...
Problem koji ja ne mogu da shvatim (a ni zainteresovani ulagaci) je da kada sam sebi hoces iz svoje elektrane da "prodas" svoju struju u svoju fabriku, to ne moze... Zato jer to podrazumijeva da "trgujes" strujom sam sa sobom, ali trgujes... Dakle nisu bas zazeljeli da budu novi Vukovi Hamovici i ostali iz tog posla sa prometom od stotine miliona $, tako da bas i ne bi bili neka konkurencija nikome... Bar na strujnom trzistu... Pa se ne moras bojati radi dolaska konkurencije...
Mozda sam se previse uhvatio bas ovog konkretnog primjera iz proslosti, a premalo ovog ostalog djela svojeg izlaganja zbog kojeg sam "ga" stavio medju Vjetrenjace, a ne medju politiku...
Nemoj sta zamjeriti, posto vidim da ovo skoro licno shvatas. Da se tako nesto zatalasa, naravno da bih i ja bio u raspodjeli (malog) dijela tog kolaca, kao lokalni "mali od palube", i ne vidim sta je lose u svemu tome, pa zar se nismo za to borili, mislim za kapitalizam...? Ali da se legitiman interes za potencijalno ulaganje na trzistu el. energije, i to npr. obnovljivu, ekolosku, kakve najmanje imamo, odmah dobiju epiteti kakve ti dijelis ni ne poznavajuci me, nije u redu.drndalo wrote:Nisu solo vjetrenjace u pitanju, vise je "ekoloska" el. energija u pitanju, dakle i vjetrenjace, ali i solarne farme, termalne, pa donekle i mini-hidro-elektrane.
Toto wrote:Mora da je to bilo vise turisticki a tebi zamirilsale strujeni pare pa te ponijele profitne stope.
Toga nema ni po tim tvojim zapadima.
Obrati paznju da sam sve lokacije i cijene uzimao kao primjer...Ova tvoja ideja da ti pored pilane u podvelezju imas i vjetrenjacu pije vode -iako je u podvelezju suhotinja ziva.
tesko da ce tvoji ahbabi omastit brke u Bih ganjajuc strujnu pravdu i krivdu, te trgovinu.
Dok je ovo:
Fin i pametan nacin da mi se skrene paznja na nesto jako bitno u cijeloj prici, a na sta ja mozda nisam ni pomislio, te ti na tome zahvaljujem... Jos da mi te natjerati da se ne rasplinjujes na etikete, cak i gdje im nije mjesto, jer se radi o zaista dobroj namjeri, doduse, sa ciljem zarade>ulaganja...Ako vec hoces da razvijas svoj model na relaciji xx-xx-xx detaljno proanazilraj sistem transporta struje, a posebno gubitke kod transposta i na trafo stanicama. Tebi kao malom proizvodjacu se to nikako ne bi isplatilo jer bi tad tvoja stuja bila puno skuplja. Troskovi transporta i gubitaka transformacije nema nikakve veze sa trgovackim marifetlucima i zakonodavstvom - fec sa cistom elektrotehnikom.
- Toto
#10 Re: VJETRENJAČE
Nemas me sta tjerati, ali ces me animirati za diskusiju, ako se fokusiras na jedan aspekt. Tematika je po svim segmentima jako kompleksna i nemoguce ju je apsolvirati skacuci od nemila do ne draga po njoj.
Politicki, pravni, lobisticki aspekti me uopste ne interesuju. Ja ne plivam u tim vodama -a cini mi se ni ti- pa bi na tu temu mogao da mahalam i forumam.
Meni su ovi tvoji postovi izgledali kao mukte predizborni marketing energetskog lobija pa sam ironizirao ove zablude koje su ispoljene u postovima.
Ako imas sopstvenu elektranu na jednoj lokaciji, a 50 km dalje, privatnu pilanu -za koju ti treba struja, imas samo dvije opcije (mislim da je ovako u cijelom svijetu):
-da napravis sopstveni dalekovod sa trafo stanicama i povezes sopstvene lokacije;
-da prodas distributeru struju na lokaciji gdje je proizvodis (cime ona prestaje da bude tvoja), a da na drugoj lokaciji gdje si potrosac kupis struju kao i svaki drugi potrosac...
mislim da ne postoji treca opcija nigdje na svijetu i da to nije stvar kriminala i birokratije nego tehno-ekonomskih karakteristika elektro-energetskog sistema.
Sumnjam da neki veliki trgovacki lanac kupuje robu u nekog povrtlara koji ima basticu kojom hrani dvije familije.
Politicki, pravni, lobisticki aspekti me uopste ne interesuju. Ja ne plivam u tim vodama -a cini mi se ni ti- pa bi na tu temu mogao da mahalam i forumam.
Meni su ovi tvoji postovi izgledali kao mukte predizborni marketing energetskog lobija pa sam ironizirao ove zablude koje su ispoljene u postovima.
Ako imas sopstvenu elektranu na jednoj lokaciji, a 50 km dalje, privatnu pilanu -za koju ti treba struja, imas samo dvije opcije (mislim da je ovako u cijelom svijetu):
-da napravis sopstveni dalekovod sa trafo stanicama i povezes sopstvene lokacije;
-da prodas distributeru struju na lokaciji gdje je proizvodis (cime ona prestaje da bude tvoja), a da na drugoj lokaciji gdje si potrosac kupis struju kao i svaki drugi potrosac...
mislim da ne postoji treca opcija nigdje na svijetu i da to nije stvar kriminala i birokratije nego tehno-ekonomskih karakteristika elektro-energetskog sistema.
Sumnjam da neki veliki trgovacki lanac kupuje robu u nekog povrtlara koji ima basticu kojom hrani dvije familije.
- drndalo
#11 Re: VJETRENJAČE
Ma nije nista predizborno, ne beri brigu... Slucajno se potrefilo da sam nedavno na odmoru malo sjedio s tim drustvom "od prosli put" pa smo i to spomenuli... I malo po malo...Stigosmo do 8-og bloka TE Ugljevik...
U jednom si u pravu, ni ja tu nisam "plivac", a zamoljen sam da pokusam malo vise relevantnih stvari saznati, pa evo malo "talasam" i ovdje, ne bih li saznao vise nego sada znam...
U jednom si u pravu, ni ja tu nisam "plivac", a zamoljen sam da pokusam malo vise relevantnih stvari saznati, pa evo malo "talasam" i ovdje, ne bih li saznao vise nego sada znam...
- Toto
#12 Re: VJETRENJAČE
Ok. Nije lose da i o tome talasamo -onako kafanski i forumski, ali bi bilo dobro da se fokusiramo na segmente gdje imamo vise kompetencija.
Imam iskustvo da je kod nas propalo jako mnogo poslovnih prilika, zato sto lokalci nisu imali ili nisu znali plasirati kvelitetne informacije. Nije dosta imati samo dobre namjere ili licni interes.
Ako su tvoji prijatelji iz drvne industrije i hoce da se upetljaju u energtiku nek se malko zainteresuju za tehnologiju pirolize i da od drvnog otpada iz pilane prave biochar i biogorivo. Kada su americki naucnici odgonetnuli zagonetku "terra preta de indio" iz amazonskih suma, nastale je prava utrka medju lokalmim drvosjecama, da se ukljuce u taj biznis jer su imali besplatnu sirovinu i kokurentan proizvod...
Lokalne zajednice koje imaju visoke eko standarde traze od projektanata da uz mini elektrane razvijaju i druge komplementarne poslovne aktivnosti od kojih i biznisi i zajednica moze imati koristi, pa tako:
-iza brane, manje protocne HE, se napravi reprocentar i ribnjak za poluintezivi uzgoj ribe, iza kojeg se nalazi uredjeno loviste za ribiolovce, sa malim planinskim parkom za rekreaciju. Dio sumskih puteva koji su se koristili za gradnju brane i kanala se pretvara u mounti bike staze i setaliste za rekerativce. Lokaci imaju manje pansione za smjestaj ribolovaca. Sumarija koja cisti i odrzava sumu i pilana imaju kompostiste u kojem proizvode eko hranu (kalifornijske gliste) za uzgoj ribe u ribnjaku. Sve je na komercijalnoj bazi. Neke aktivnosti su projektovane kao profitne a neke kao not-for profit.
Imam iskustvo da je kod nas propalo jako mnogo poslovnih prilika, zato sto lokalci nisu imali ili nisu znali plasirati kvelitetne informacije. Nije dosta imati samo dobre namjere ili licni interes.
Ako su tvoji prijatelji iz drvne industrije i hoce da se upetljaju u energtiku nek se malko zainteresuju za tehnologiju pirolize i da od drvnog otpada iz pilane prave biochar i biogorivo. Kada su americki naucnici odgonetnuli zagonetku "terra preta de indio" iz amazonskih suma, nastale je prava utrka medju lokalmim drvosjecama, da se ukljuce u taj biznis jer su imali besplatnu sirovinu i kokurentan proizvod...
Lokalne zajednice koje imaju visoke eko standarde traze od projektanata da uz mini elektrane razvijaju i druge komplementarne poslovne aktivnosti od kojih i biznisi i zajednica moze imati koristi, pa tako:
-iza brane, manje protocne HE, se napravi reprocentar i ribnjak za poluintezivi uzgoj ribe, iza kojeg se nalazi uredjeno loviste za ribiolovce, sa malim planinskim parkom za rekreaciju. Dio sumskih puteva koji su se koristili za gradnju brane i kanala se pretvara u mounti bike staze i setaliste za rekerativce. Lokaci imaju manje pansione za smjestaj ribolovaca. Sumarija koja cisti i odrzava sumu i pilana imaju kompostiste u kojem proizvode eko hranu (kalifornijske gliste) za uzgoj ribe u ribnjaku. Sve je na komercijalnoj bazi. Neke aktivnosti su projektovane kao profitne a neke kao not-for profit.
- Vilenjak Lego
#13 Re: VJETRENJAČE
Situacija stoji ovako,
mozes napraviti elektranu (vjetro, solarnu, miniHE....) pod uslovom da dobijes licencu od nadleznog regulatora (FERK ili RERS-zavisi gdje pravis elektranu).
Električnu energiju koju proizvedeš možeš:
a) sam potrošiti
b) prodati EP koja radi na tom području po cijenama koje je odredila Vlada (i koje su stimulativne)
c) prodati nekom drugom.
Za ovo pod c) je potrebno pribaviti i licencu za trgovinu el. energijom.
Koncept otvorenog tržišta u BiH već postoji i danas svi koji nisu domaćinstva imaju mogućnost da kupe el. energiju od bilo koga ko ima licencu u BiH. Od 1.1.2015. će i domaćinstva imati tu mogućnost.
mozes napraviti elektranu (vjetro, solarnu, miniHE....) pod uslovom da dobijes licencu od nadleznog regulatora (FERK ili RERS-zavisi gdje pravis elektranu).
Električnu energiju koju proizvedeš možeš:
a) sam potrošiti
b) prodati EP koja radi na tom području po cijenama koje je odredila Vlada (i koje su stimulativne)
c) prodati nekom drugom.
Za ovo pod c) je potrebno pribaviti i licencu za trgovinu el. energijom.
Koncept otvorenog tržišta u BiH već postoji i danas svi koji nisu domaćinstva imaju mogućnost da kupe el. energiju od bilo koga ko ima licencu u BiH. Od 1.1.2015. će i domaćinstva imati tu mogućnost.
- slobodni armirach
#14 Re: VJETRENJAČE
ma taj vjetar je najlošiji izbor, velika investicija nepouzdan izvor. To sto nas bombarduju na TV sa vjetrenjacama, nemora znaciti da mi imamo takve stalne vjetrove. O suncu da ne govorim, drzeci naseg geogrfaskog polozaja, velika nepouzdanost a puno ulaganja.
Najbolje isplativa zelena elektricna enrgija je geotermalna, konstantan prinos energije.Vidi sa svojim prijateljima da se pozabave sa ovim izvorom.
Najbolje isplativa zelena elektricna enrgija je geotermalna, konstantan prinos energije.Vidi sa svojim prijateljima da se pozabave sa ovim izvorom.
- Toto
#15 Re: VJETRENJAČE
Mislim da su ove ocjene izrecene dosta pausalno, Pogotovo za solarnu energiju.slobodni armirach wrote:ma taj vjetar je najlošiji izbor, velika investicija nepouzdan izvor. To sto nas bombarduju na TV sa vjetrenjacama, nemora znaciti da mi imamo takve stalne vjetrove. O suncu da ne govorim, drzeci naseg geogrfaskog polozaja, velika nepouzdanost a puno ulaganja.
Atlas vjetrova u BiH ne postoji, ali, svaki jedrilicar koji je letio iznad Mostara ce sigurno spomenuti podrucje Podvelezja, gdje je uvjek bilo povoljnih uzgonskih struja i vjetrova..kad bi jedrilicaru "iscurila" visina: letilo bi se u te zone da se potrazi uzgon i vjetar. Nekima su podveleski vjetrovi spasili ziovot.
Hercegovacki zeljeznicari ce pricati poznatu pricu: da je vjetar u Hercegovini zvan sjever, u podrucju mostarskog naselja Donje Mahale zaustavljao voz "ciru". Tolko je bio jak da jedna lokomotiva nije mogla da savlada vjetar, pa su trebale 2 ili 3 lokomotive da bi ciro usao u Mostar.
POzanto mi je da je Masinski fakultet univerziteta Demal Bijedic 2000 godine vrsio mjerenja vjetra u zoni Podvelzja i da su prvi statisticki uzorci bili povoljni. Ne pratim to odavno ali sam cuo da su vjetrovi podvelezja komercijalni i da su investicije izvjesne. Lovatori ne bacaju pare u vjetar pogotovo u postroejnja koja su izmiljena prije stotinjak godina.
Masinski fakultet univerzietta Demal Bijedic 1980 vrsio istrazivanja insolacije u Hercegovini: Insolacija je u Hercegovini bila izmedju 1500-1600 kWh/m2 godisnje, sto je bilo u rangu Spanije koja danas ima izgradjene solarne termalne elektrane. Ako su slarne termalne elektrane rentabilne u Spaniji mogu biti i u Herecegovini.
Vrijedi pogledati ovaj clip.
Najveci potencijal solarne energije je u pasivnim sistemima, koji su najrentabilniji kao alternativni izvori toplotne energije; koja se koristi za zagrijavanje prostorija, vode u domacinstvima i industriji.
ZA najprostiji sitem za grijanje kuce sistem treba: gajba pive, fen sa pokvarenog kompjutera, koja daska i farbe
ovi primjeri su sa planine vidi se cak i snijeg oko kuce tako da bi solarna energija mogla i na Lukomiru da zagrijava kuce.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bRZvAAqz ... re=related[/youtube]
-
michio
#16 Re: VJETRENJAČE
To je dosta napuhana priča o vjetrenjačama. Čak i Danska(a tamo vjetar stalno puše) troši samo 5% struje dobivene vjetrenjačama iako vjetar učestvuje u proizvodnji 20% struje u Danskoj. Stvar je da oscilacije u puhanju vjetra kompenzuju skandinavske i njemačke nuklearke i hidroelektrane.
To je dobar posao samo za proizvođače vjetrenjača (koji su često Danci
sa pričom o ekologiji).
To je dobar posao samo za proizvođače vjetrenjača (koji su često Danci
- Toto
#17 Re: VJETRENJAČE
Svaka novinarska prica je napuhana. Isto je sa Dzenifer Lopez i Fahrom Radonjcicem.
Stvar je nesto prizemnija kad se u to upetljaju bankari i inzenjeri.
Stvar je nesto prizemnija kad se u to upetljaju bankari i inzenjeri.