Uporedne cijene energenata

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

_Astra_

#51 Re: Uporedne cijene energenata

Post by _Astra_ »

Da li neko od ovih strucnjaka zna da li je ok (znam da sve moze) pec-tj.kamin na drva (aplam) direktno spojiti na onaj "solunar" kroz zid, i isti samo izvuci iznad krova ?

Pitam iz razloga sto mi je u jednom stanu, koji je u potkrovljum dimnjak vec zauzet, a mjesto gdje bi trebao doci taj kamin-pec je pored vanjskog zida... znaci nekih 4-5m cijevi bi trebalo... Kakva bi iskoristivost te peci bila obzirom da nije na dimnjak?
lovacs

#52 Re: Uporedne cijene energenata

Post by lovacs »

lamudan wrote:Sta smatrate pod konfor,ugalj je prljav,zagadjuje,ima oko njeg rada svaki dan,instalacija centralnog grijanja je skuplja od instalacije toplotnih pumpi u mom slucaju,skuplje me kosta samo grijanje nego sto mi toplotne pumpe potrose struje,sa pumpama nemam nikakvog rada,a to dali moze grijat izolovanu ili neizolovanu kucu to valjda bolje znam ja koji sam imao i jedno i drugo i trece itd,vi mi djelujeta kao da nemate dobru toplotnu pumpu i kao da ne znate o njima nista,ali svejedno znate nekako da to ne moze
Znam da moze toplotna pumpa ali je pitanje isplativosti. jer grijanje na cvrsto gorivo kosta skoro isto i za 20kw i za 40 kw a ako ti hoces umjesto 10kw da imas 20kw sa toplotnim pumpama puno veca je razlika.
beskogradi

#53 Re: Uporedne cijene energenata

Post by beskogradi »

Evo i o uticaju loženja ćumura na životni vijek.
http://news.yahoo.com/study-air-polluti ... 45711.html
beskogradi

#54 Re: Uporedne cijene energenata

Post by beskogradi »

Za one kojima se ne prevodi gore navedeni tekst.
Istraživanje je pokazalo:
- Da je u dijelu Kine gdje se za grijanje koristio ugalj životni vijek ČITAVE POPULACIJE kraći za 5.5 godina
- Da povećanje zagađenosti za dodatnih 100 mikrograma po kubnom metru zraka skraćuje prosječnu dužinu života (ponovo naglašavam) ČITAVOJ POPULACIJI za oko 3 godine
Pitanje je koliko su ovi rezultati primjenjivi i kod nas. Mislim da u dobroj mjeri jesu. Da li je to prosječno skraćenje života u nekoj regiji BiH 5.5 godina ili je neka druga vrijednost, to ne znamo (ali ću ovdje ipak koristiti taj podatak kao ilustraciju). Ono što je bitno je da je istraživanje pokazalo stravične posljedice zagađenja zraka nastale korištenjem uglja za grijanje.
Ono što mene žulja je jedan paradoks.
Čovjek koji puši svjesno skraćuje sam sebi život (ne čitavoj populaciji) u prosjeku za oko 10 godina (ovaj podatak sam na brzinu našao na internetu i ne mora biti baš tačan, ali tu je negdje). Ako je procenat pušača kod nas (prema nekim podacima) oko 35 do 40% stanovništva, onda pušenje skraćuje prosječni životni vijek čitave populacije za manje od 5.5 godina. Paradoks je da se društvo (ili država) bori protiv pušenja (takse, zabrana reklamiranja, etikete sa upozorenjima o štetnosti...) koje je „manje“ zlo, a ne bori protiv „većeg“ zla. Loženje uglja se čak i podstiče (spašavanje rudnika, omogućavanje povoljnije nabavke uglja na rate, izostanak informacija o štetnosti ...).
Mislim da je potrebno stalno naglašavati teške posljedice zagađenja zraka nastalog zbog loženja uglja u domaćinstvima i da nam jako nedostaju konketne akcije ekoloških udruženja na podizanju svijesti ljudi o ovim opasnostima.
beskogradi

#55 Re: Uporedne cijene energenata

Post by beskogradi »

I još nešto o potrebi bolje informiranosti.
U zadnje vrijeme sam se raspravljao sa nekoliko ljudi (među njima u fakultetski obrazovanih) o štetnosti loženja vlažnog uglja. Prosto je nevjerovatno koje argumente koriste u opravdavanju čak i namjernog posipanja uglja vodom prije ubacivanja u peć. Pojavila se i teorija da vodonik iz vode pomaže gorenju. Na kraju, kada vidim da nema svrhe dalje objašnjavati, postavim im pitanje:
Ako zaboraviš politi ugalj vodom prije ubacivanja u peć, je li kasno da se pospe vodom kada se već uhvati žar?
lovacs

#56 Re: Uporedne cijene energenata

Post by lovacs »

Evo jedne zanimljive stranice za one sto znaju njemacki: http://www.u-wert.net/berechnung/waermebedarf/
sami sebi izracunate koliko vam treba energije godisnje. kod mene se skoro poklopilo sa mojim proracunom. uzmite grad minhen ili ausgburg jer su slicni nasoj klimi.
iSwagga

#57 Re: Uporedne cijene energenata

Post by iSwagga »

Super tema!
lovacs

#58 Re: Uporedne cijene energenata

Post by lovacs »

Slusam jutros da ce doci do poskupljenja grijanja 20% i da se masovno kupuju ugalj i drva. navodno dnevno 300 metara drva. samo daj boze da bude blaga zima inace cemo se svi pogusiti
Red Wolf

#59 Re: Uporedne cijene energenata

Post by Red Wolf »

lovacs wrote:Slusam jutros da ce doci do poskupljenja grijanja 20% i da se masovno kupuju ugalj i drva. navodno dnevno 300 metara drva. samo daj boze da bude blaga zima inace cemo se svi pogusiti
nes neba vidjet do maja
NNNN

#60 Re: Uporedne cijene energenata

Post by NNNN »

lovacs wrote:Slusam jutros da ce doci do poskupljenja grijanja 20% i da se masovno kupuju ugalj i drva. navodno dnevno 300 metara drva. samo daj boze da bude blaga zima inace cemo se svi pogusiti
vrijeme je i bilo. samo što treba zabraniti korištenje krutih goriva u gradskoj jezgri.
udrch

#61 Re: Uporedne cijene energenata

Post by udrch »

a šta je alternativa..da plaćam plin 300 do 400 KM mjesečno od novembra do marta, 5 mjeseci?
nisam još odlučio, ali vjerovatno se prebacim sa plina iz principa..
lovacs

#62 Re: Uporedne cijene energenata

Post by lovacs »

udrch wrote:
a šta je alternativa..da plaćam plin 300 do 400 KM mjesečno od novembra do marta, 5 mjeseci?
Ja evo sad narucio jos drva kod drvosjece jer kako stvari stoje to ce mi biti kao primarno grijanje samo kad mi je mrsko lozit ili ujutru ce biti struja. nadam se samo da ce mi se koliko toliko osusiti do zime.
NNNN

#63 Re: Uporedne cijene energenata

Post by NNNN »

lovacs wrote:
udrch wrote:
Ja evo sad narucio jos drva kod drvosjece jer kako stvari stoje to ce mi biti kao primarno grijanje samo kad mi je mrsko lozit ili ujutru ce biti struja. nadam se samo da ce mi se koliko toliko osusiti do zime.
tanko će ti se usušiti. moja se još od jula cvrcaju na suncu. ima da gore ko baklja
lovacs

#64 Re: Uporedne cijene energenata

Post by lovacs »

NNNN wrote: tanko će ti se usušiti. moja se još od jula cvrcaju na suncu. ima da gore ko baklja
ma i mojih 6 metara se cvrca isto tako al sad sam se prekonto da uzmem jos. nista jedino da oblozim unutrasnje zidove drvima ;)
Sijedi63

#65 Re: Uporedne cijene energenata

Post by Sijedi63 »

Pozz svima !
lamudan wrote:na toplotne pumpe nije skupo ali tesko nasi povjeruju da to uopce moze grijat,ima nas ali malo
Ajd' mi (nam) malo pobliže napiši šta imaš od TP, šta je izvor-voda,zrak...., kakvo je grijanje u prostoru (podno, radijatori...)??
U pravu si u svemu u vezi TP, a najviše u ovom što sam citirao.
Inače sam 10-ak godina "na uglju" i mislim to definitivno promijeniti. Potrošim za sezonu oko 40.000 kWh u uglju i oko 10.000 kWh u drvima, a ubijeđen sam da koristim termoakumulacione peći da bi mi bilo dovoljno 20-ak hiljada kWh, znači iskoristivost ispod 50%.
Priznajem da je "do mene" tj. loša peć, dimnjak, nedostatak aku-spremnika, krkansko loženje itd....
Ali šta je tu je...
Sijedi63

#66 Re: Uporedne cijene energenata

Post by Sijedi63 »

Aha, mislio sam da imaš neku specijaliziranu TP....
Dobre (i skupe) inverter klime mogu dobro odraditi grijanje.

Nego pitanje za "ugljene" znalce:
Pošto sam dobar u elektronici mislio sam sebi uraditi neki termostat sa 2-3,4 sonde (mjeriti polaznu, povratnu temperaturu, vanjsku, sobnu...), integrisati tu i sat za dnevne/noćne režime.
E sad s tim bih trenutno mogao jedino upravljati pumpom i eventualno umjesto regulatora promaje ugraditi neki ventilator pa da i njim upravljam.....
Znam da bi idealno bilo i akuu-posuda i miješajući ventili, ali nemam ni prostora ni sredstava za to...
Pa da pitam, ima li ovo smisla raditi ? Ima li neki algoritam (program rada) koji bi poboljšao iskorištenje u mom slučaju....?
sleepercode

#67 Re: Uporedne cijene energenata

Post by sleepercode »

http://www.elektro-test.ba

Elektro-test d.o.o

Prodaja solarnih panela i elektro opreme , vrijedi pogledati!
beskogradi

#68 Re: Uporedne cijene energenata

Post by beskogradi »

Bio sam kod majstora da mi nešto napravi. Između ostalog se povela i priča o grijanju. Čovjek živi u kući i loži ugalj u kotlu za centralno grijanje. Očigledno mu je do-izdilo loženje i čišćenje, razmišlja da pređe na pelete pa makar i bilo „nešto skuplje“. Bio bi zadovoljan sa potrošnjom od 6 tona peleta na godinu. Ono što je interesantno je da razmišlja da kupi kotao namjenjen isključivo za pelete a ima kotao na koji se može ugraditi palmenik na pelete. Argument za to je da takav kotao ima veće iskorištenje.
Tačno je da takvi kotlovi imaju veće iskorištenje i da je to super stvar, ali da vidimo šta će reći (vrlo gruba) računica.
Kotao maksuz za pelete košta 4 do 6000KM plus ugradnja (ovo je po mojim saznanjima i za potrebe ove računice). Plamenik za kotao košta 2 do 2500KM sa ugradnjom – takođe po mojim saznanjima. Hajde da kažemo da je za potrebe ove računice kotao 5000, plamenik 2500KM, potrošnja 6 tona i cijene peleta 300KM po toni. Ako neko ima druge cijene i ponude neka sam sebi izračuna.
Za plamenik bi dao 2500KM i imao bi godišnji trošak od 6x300KM=1800KM.
Neka kotao zbog boljeg iskorištenja potroši čak 15% manje peleta. Odnosno 1800KMx0.15=270KM manje za sezonu loženja.
Razlika cijena kotla i plamenika je 2500KM. Sa uštedom od 270KM godišnje kotao će se otplatiti tek za 2500/270=9.3 godina.
Kako će se kretati cijena peleta u tih 9 godina je drugo pitanje. Lož ulje sam nekada plaćao 60 feninga, tonu ćumura 70KM …. Cijene energenata mogu samo rasti – po mojoj procjeni i iskustvu. U zadnjih 4-5 godina je cijena peleta kod nas je ljeti prilično stabilna. BiH je izvoznik peleta i iz mog iskustva koliko će koštati peleti kod nas određuje izvozna cijena. Prelazak sa ćumura na pelete – nema cijene. Naravno plamenik treba da je instaliran kako treba i najvažnije je da regulacija bude kako treba – po mogućnosti da ima modulaciju (da plamenik radi promjenjivom snagom), da je izveden sobni termostat, da se pazi na okretanje termostata… još ako se ugradi vremenski relej – mislim da sam pisao o tome na ovoj temi.
Ako čovjek raspolaže sa nekih 5000KM ima i drugih mogućnosti da grijanje napravi boljim, fleksibilnijim i jeftinijim (ovo je samo jedna od opcija za razmatranje). Nabavkom plamenika od 2500KM bi mu ostalo 2500KM za koje bi mogao uzeti jednu veću ili dvije manje inverter klime. Ovdje moram da kažem “ako je to u konkretnom slučaju primjenljivo”. Odnosno, ako bi te klime mogle da pokriju prostor zbog kvadature, rasporeda prostorija i sl. Kod nas bi to u pravilu bilo minimalno dvije. Bitno je da kažem da bi namjena te dvije inverter klime bila da griju kada je vanjska temperatura u plusu ili maksimalno par stepeni u minusu (znači ne moraju biti vrhunske japanske klime). Moja (gruba) procjena je da bi te klime mogle da uštede oko 2 tone peleta u ovom konkretnom slučaju. To bi bilo 600KM manje za pelete godišnje. Ako se pazi na jeftinu stuju onda bi one nadoknadile energiju te 2 tone peleta (opet gruba računica) za oko 300KM potrošnje stuje u toku sezone, pošto je tada grijanje na klime više nego dva puta jeftinije (vidi početak ove teme).
Znači, umjesto da cirka 5000KM dadne za kotao (a ni to nije loše), može da za te pare ugradi plamenik i klime i ima fleksibilnije grijanje za oko 1500KM za sezonu – jeftinije od ćumura.
Ove dvije stvari, plamenik i klime, ne moraju da budu vezane. Može se uzeti prve godine klime i kombinovati sa ćumurom a kasnije uzeti plamenik. Ili prve godine uzeti plamenik pa sačekati da se „neko u selu“ počne grijati i na klime pa vidjeti kakva su iskustva.
Ovo „neko u selu“ je dobro ali onaj ko ovo čita ima internet pa može da sazna i „kako je u gradu“. U svakom slučaju treba se dobro informisati i o kotlovima, i plamenicima, i regulaciji, a posebno o toplinskim pumpama – u ovom slučaju toplinskim pumpama tipa zrak-zrak (klimama).
lovacs

#69 Re: Uporedne cijene energenata

Post by lovacs »

Evo napravio sam jednu temu da svako sebi moze da izracuna toplotne gubitke: http://www.klix.ba/forum/racunanje-topl ... 18930.html
suncokret10

#70 Re: Uporedne cijene energenata

Post by suncokret10 »

Sijedi63 wrote:Aha, mislio sam da imaš neku specijaliziranu TP....
Dobre (i skupe) inverter klime mogu dobro odraditi grijanje.

Nego pitanje za "ugljene" znalce:
Pošto sam dobar u elektronici mislio sam sebi uraditi neki termostat sa 2-3,4 sonde (mjeriti polaznu, povratnu temperaturu, vanjsku, sobnu...), integrisati tu i sat za dnevne/noćne režime.
E sad s tim bih trenutno mogao jedino upravljati pumpom i eventualno umjesto regulatora promaje ugraditi neki ventilator pa da i njim upravljam.....
Znam da bi idealno bilo i akuu-posuda i miješajući ventili, ali nemam ni prostora ni sredstava za to...
Pa da pitam, ima li ovo smisla raditi ? Ima li neki algoritam (program rada) koji bi poboljšao iskorištenje u mom slučaju....?
tek viđoh ovo

dakle, regulacija bez akumulacijskog spremnika neće da valja, jer će dovesti do pregrijavanja kotla, zatvaranja dotoka zraka u kotao, te gomilanje katrana po zidovima i trovanje komšija . iskorištenje jedino može poboljšati spremnik. spremnik možeš jeftino nabaviti na otpadu, ili kupi onaj za plin i navari mu izvode. ako se odlučiš na spremnik, tu sam, ja sam ga ugradio prije tri godine, pitaj šta te interesuje.
lovacs

#71 Re: Uporedne cijene energenata

Post by lovacs »

suncokret10 wrote:
tek viđoh ovo

dakle, regulacija bez akumulacijskog spremnika neće da valja, jer će dovesti do pregrijavanja kotla, zatvaranja dotoka zraka u kotao, te gomilanje katrana po zidovima i trovanje komšija . iskorištenje jedino može poboljšati spremnik. spremnik možeš jeftino nabaviti na otpadu, ili kupi onaj za plin i navari mu izvode. ako se odlučiš na spremnik, tu sam, ja sam ga ugradio prije tri godine, pitaj šta te interesuje.
ne samo da ce povecati iskoristenost i smanjiti zaganjenje nego ce povecati i komfor. manje ces morati loziti. ako nabavis dovoljno velik spremnik a s obzirom da su kod nas peci predimenzionisane moces proci sa jednim lozenjem ili 2 lozenja.
suncokret10

#72 Re: Uporedne cijene energenata

Post by suncokret10 »

lovacs wrote:
suncokret10 wrote:
tek viđoh ovo

ne samo da ce povecati iskoristenost i smanjiti zaganjenje nego ce povecati i komfor. manje ces morati loziti. ako nabavis dovoljno velik spremnik a s obzirom da su kod nas peci predimenzionisane moces proci sa jednim lozenjem ili 2 lozenja.
a sa dobrom izolacijom objekta i jedno loženje na dva dana, u prelaznim periodima i na tri dana. kotao na ugalj bez spremnika ništa ne valja, ni ekološki ni finansijski. obična trovačnica, pare odoše kroz dimnjak, promašaj čisti.
mukimax

#73 Re: Uporedne cijene energenata

Post by mukimax »

Evo da napišem par rezultata nakon prelaska sa plina na pelet.
Navodim rezultate za mjesece novembar 2012. i 2013. godine. Što se tiče meteoroloških prilika prema prosječnim temperaturama novembar 2013. je bio nešto hladniji od novembra 2012. godine. 2012. sam se grijao na plin (sistem centralnog grijanja sa kombi bojlerom).
U novembru 2012. potrošio 270 m3 plina što je po tadašnjoj cijeni od 1,04 KM/m3 iznosilo 280,8 KM.
U novembru 2013. potrošio 475 kg peleta što je po cijeni od 0,284 KM/kg iznosilo 135 KM.
Ovo grijanje na pelet je bilo za nijansu toplije ali očigledno i jeftinije. Činjenica je da je plin u međuvremenu pojeftinio 8% i da bi račun za novembar 2012. po novoj cijeni bio oko 258 KM.
Tokom novembra 2012. topla voda je bila sa plinskog bojlera, a u novembru 2013. pola mjeseca struja a pola pelet, tako da bi radi potpunije predstave na ovaj iznos od 135 KM trebalo dodati jos nekih 15 KM da bi situacija bila podjednaka onoj iz novembra 2012.
Dakle,
novembar 2012. plin = 258 KM
novembar 2013. pelet =150 KM

Analizirajući dobijene rezultate može se dobiti jedna gruba procjena da energetski 1,8 kg peleta mijenja 1 m3 gasa. Fol je u tome što je m3 gasa 0,95 KM a 1,8 kg peleta 0,51 KM.
lovacs

#74 Re: Uporedne cijene energenata

Post by lovacs »

mukimax wrote:Evo da napišem par rezultata nakon prelaska sa plina na pelet.
Navodim rezultate za mjesece novembar 2012. i 2013. godine. Što se tiče meteoroloških prilika prema prosječnim temperaturama novembar 2013. je bio nešto hladniji od novembra 2012. godine. 2012. sam se grijao na plin (sistem centralnog grijanja sa kombi bojlerom).
U novembru 2012. potrošio 270 m3 plina što je po tadašnjoj cijeni od 1,04 KM/m3 iznosilo 280,8 KM.
U novembru 2013. potrošio 475 kg peleta što je po cijeni od 0,284 KM/kg iznosilo 135 KM.
Ovo grijanje na pelet je bilo za nijansu toplije ali očigledno i jeftinije. Činjenica je da je plin u međuvremenu pojeftinio 8% i da bi račun za novembar 2012. po novoj cijeni bio oko 258 KM.
Tokom novembra 2012. topla voda je bila sa plinskog bojlera, a u novembru 2013. pola mjeseca struja a pola pelet, tako da bi radi potpunije predstave na ovaj iznos od 135 KM trebalo dodati jos nekih 15 KM da bi situacija bila podjednaka onoj iz novembra 2012.
Dakle,
novembar 2012. plin = 258 KM
novembar 2013. pelet =150 KM
Analizirajući dobijene rezultate može se dobiti jedna gruba procjena da energetski 1,8 kg peleta mijenja 1 m3 gasa. Fol je u tome što je m3 gasa 0,95 KM a 1,8 kg peleta 0,51 KM.
svaka cast na analizi. pelet si placao po dosta jeftinoj cijeni. inace je pred sezonu bio oko 350KM ako si ga uspio naci. i tada bi bio jeftiniji od plina. koliko sam primjetio da dosta ljudi u svijetu a i kod nas dosta kombinuju primarno grijanje sa drvima tj kaminom i to vecinom zbog ustede.
beskogradi

#75 Re: Uporedne cijene energenata

Post by beskogradi »

Otkud ovoliko zagađenje zraka, sumpor dioksid, čestice prašine? Polako se dolazi do glavnog uzročnika – loženje ćumura po kućama.
http://www.zenicablog.com/zuta-minuta/i ... 1enje.html
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=55754
U svoj muci sa zagađenjem ima i smiješnih stvari. Evropskim poreskim obveznicima niko nije objasnio stvarne uzroke zagađenja zraka u BiH pa oni troše svoje novce na smiješne projekte.
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=55742

Da citiram:
Mi smo prepoznali dva grada u BiH koji u gradskoj jezgri imaju dva najveća zagađivača, a riječ je o Tuzli i Zenici. U samom početku projekta predviđeno je da se odrade zahvati na okolišu gdje je planirano, u periodu od 26 mjeseci, zasaditi određeni broj stabala koja bi apsorpcijom ugljen-dioksida smanjila zagađenost zraka, pojasnio je predsjednik Nevladine organizacije ˝Eco impuls˝ Slaven Dolić. :run:

Konkretno u Tuzli će da zasade “određeni broj stabala” (valjda oko termoelektrane) i da tako smanje zagađenje zraka uzrokovano loženjem uglja po kućama. Ta stabla će da apsorbuju CO2… :? . Ali nama nije problem CO2, nego SO2. To će sigurno biti neka visoka stabla, možda sekvoje. Treba da izrastu par stotina metara da “zaustave” dim iz termoelektane, a mi ćemo morati sačekati da izastu. :lol:
Tako će evropski poreski obveznici da izdvoje skoro milion maraka za sadnju “određenog broj stabala”. Hvala im i na tome.
Milion maraka bi se moglo potrošiti i na nešto drugo, što bi dalo brže rezultate. Recimo da se stimuliše prelazak na ekološki prihvatljive načine grijanja.
Primjer (jedan od mnogih). Čovjek za kupovinu kotla na pelete dobija subvenciju od 1000KM. Za kupovinu plamenika na pelete dobija subvenciju 800KM. Za kupovinu peći (kamina) na pelete dobija subvenciju 500KM. Čak i uz “troškove implementacije projekta” – čitaj plate, dnevnice, putovanja… to bi omogućilo ukidanje nekih 1000 ložišta na ćumur.
Moglo bi se organizovati i da potencijalni kandidati za subvencije najprije dobiju prigodnu brošuru gdje bi im bilo obašnjena štetnost loženja uglja, alternativni i jeftini izvori energije itd, a da im je uslov da polože kratki test, gdje bi pitanja bila o štetnosti loženja uglja, ekološki prihvatnljivim gorivima, toplinskim pumpama….
Evo i jednog pitanja sa ponuđenim odgovorima.
Kako to da toplinska pumpa (klima uređaj) troši struju a grije jeftinije od uglja?
A. Nije tačno
B. Ko ti je to reko
C. KLIMA NE MOŽE UGRIJATIIIIIIIII JESTEL NORMALNI
D. Struju troši za prenošenje topine iz jedne sredine u drugu… :-D
Post Reply