Ulaganje na Forexu
Moderator: anex
-
#1 Ulaganje na Forexu
Početkom ove godine dosta se priča u interesantno ulaganje u u Forex tržište (tržište na kojemu se trguju valute) uz mogućnost mjesečne zarade 10-30%. Da stvar bude interesantnija ne dajete novac brokerima već sami imate kontrolu nad vašim novcem u svakome trenutku. Sve je naravno krenulo preko Amerike da bi u ex YU stiglo početkom ove godine. Osobno sam u tome poslu pa koga interesira mogu mu objasniti o čemu se radi.
-
#2 Re: Ulaganje na Forexu
Mislim da mi je dosta jasno kako funkcionise ali nisam znao da je i kod nas. Jedino sto sam 'pissed off' da Apple Mac kompjuteri jos nisu 'prihvaceni' kao trading tools.Nikola_k wrote:Početkom ove godine dosta se priča u interesantno ulaganje u u Forex tržište (tržište na kojemu se trguju valute) uz mogućnost mjesečne zarade 10-30%. Da stvar bude interesantnija ne dajete novac brokerima već sami imate kontrolu nad vašim novcem u svakome trenutku. Sve je naravno krenulo preko Amerike da bi u ex YU stiglo početkom ove godine. Osobno sam u tome poslu pa koga interesira mogu mu objasniti o čemu se radi.
Kakva bi bila pogodnost da se neko registruje lokalno a ne npr. u Kanadi ili USA? Da li bi bilo prednosti da se registruje u BH sa stanovista taksi i slicno? Koja banka stoji iza lokalnog Forexa?
Vezano za temu ali nesto dalje od subjecta: obzirom da je u ovoj vrsti zarade brzina izvrsenja naloga cesto veoma vazna, i imajuci u vidu komentare na forumu gdje se cuju ozbiljne primjedbe oko kvaliteta i brzinje raznih lokalnih IPa, kako se taj negativni uticaj moze umanjiti?
- kustah
#3 Re: Ulaganje na Forexu
Ti se i registrujes lokalno, kako kazes. Moras imati racun kod lokalne banke, imarijindvorac wrote: Kakva bi bila pogodnost da se neko registruje lokalno a ne npr. u Kanadi ili USA? Da li bi bilo prednosti da se registruje u BH sa stanovista taksi i slicno? Koja banka stoji iza lokalnog Forexa?
Vezano za temu ali nesto dalje od subjecta: obzirom da je u ovoj vrsti zarade brzina izvrsenja naloga cesto veoma vazna, i imajuci u vidu komentare na forumu gdje se cuju ozbiljne primjedbe oko kvaliteta i brzinje raznih lokalnih IPa, kako se taj negativni uticaj moze umanjiti?
njega dajes FX brokeru, kada otvaras racun kod FX brokera. Trgovati sa devizama
je moguce i sa Sjevernog pola ako imas internet vezu i brokera kao i novac na
racunu, nema veze gdje si!
Brzina prenosenja naloga je navodno u "real time" preko platforme-softvera.
Trading pocinje u Londonu. tako da ne bi trebalo da je problem. Kao i sve ostalo
kvalitet usluge zavisi od brokera, za bolje brokere moras imati mnogo para
da bi se "upisao" i dobio kvalitetnu uslugu.
Svicarci imaju svoju firmu, blizu je:http://www.finex.com. Vijesti i analiza:http://www.dailyfx.com
Na izgled, privlacno i lako, u stvarnosti, visoko rizicno. Ne pocinji sa pet-sest hiljada,
praksa je pokazala da gotovo svi izgube. Procitao sam jako mnogo o ovome i
svi preporucuju da dodas barem jenu nulu na ovaj iznos sto sam ga naveo.
Inace, sve same "dobre" vijesti za dolar, pogotovo od 'Axis of Oil' kako ih sada
nazivaju:
-
Istina da je jednom početniku sve to nejasno i da će u 99% slučajeva izgubiti novac. No napravljen je program koji preporučuje kupnju lotova i sa 98% sigurnošću donosi zaradu. Sve što trebate je kupiti lotove i 2-3 puta dnevno pogledati vaše stanje. Nova stvar koja super funkcionira te donosi mjesečnu zaradu 10-30% na uložen novac. Radi se o programu FreedomRocks i može se trgovati preko 4 banke, preporučujem InterbankFX. Možete otvoriti demo račun i 30 dana učiti. Preko Freedomrocksa dobiti ćete upute o kupnji lotova. Više o tome sustavu tejdanja mogu vam poslati na vaš mail ili pogledajete na http://alokin1975.tripod.com
-
Dobro je pokusati samostalno ostvariti zaradu na Forexu,dobar je i ovaj demo-deal.20-30 posto mjesecno,iskreno,skoro pa zvuci nemoguce,barem kad je rijec o konstantnoj dobiti.
Paznja:Izbjegavati posrednike,tj. kao neke Forex super-profesionalce,koji vam sigurno donose ogromnu zaradu,a radi se o zapravo o najobicnijoj Ponzi-semi,koja nema veze sa bilo kakvom berzom.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ponzi_scheme
Helem,ko je spreman na veliki rizik,dobre su i kladionice Milenium,Remi etc...Sa dnevnom kamatom od 30% i vise.
Paznja:Izbjegavati posrednike,tj. kao neke Forex super-profesionalce,koji vam sigurno donose ogromnu zaradu,a radi se o zapravo o najobicnijoj Ponzi-semi,koja nema veze sa bilo kakvom berzom.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ponzi_scheme
Helem,ko je spreman na veliki rizik,dobre su i kladionice Milenium,Remi etc...Sa dnevnom kamatom od 30% i vise.
- kustah
Pa, imati mentora kod, ili pri sebi je najbolja moguca stvar, za poceti. Ima
stotine site-ova sa informacija koje nastoje da ti otmu pare na ovan ili onaj
naci.
Ako neko moze priustiti mentora, samo naprijed! Sve ostalo je sumnjivo, osim
ako nemas veliku kolicinu novca sa kojom mozes da eksperimentises, pa tako
da ucis.
stotine site-ova sa informacija koje nastoje da ti otmu pare na ovan ili onaj
naci.
Ako neko moze priustiti mentora, samo naprijed! Sve ostalo je sumnjivo, osim
ako nemas veliku kolicinu novca sa kojom mozes da eksperimentises, pa tako
da ucis.
-
Nekad smo mislili da je zarada na investicijskim fondovima od 100% godišnje nemoguća ali se dogodila.... Naravno postojao je rizik, ali tko ne ulaže niti ne dobiva. Isto je i na forex tržištu. Mimimalni ulog je 500$. Probati samostalno bez iskustva izgubljeni je novac. Zato posjetite moje stranice, pokušajte kako piše u uputstvima pa da onda vidimo kakvi su dojmovi....
Ako ima kakvih nejasnoća pošaljite mi mail.
Ako ima kakvih nejasnoća pošaljite mi mail.
-
ne kontam, ti si neki vid mediatora ? letimicnim pregledom sam zakljucila da se moras preko nekoga prijaviti, to je neka vrsta piramide ili ?
inace zvuci interesantno, mada da bi postigao ono sto je uradio soros (igranje sa valutama) treba ti malo vise od 500$, nama ostaje da se nadamo ratovima ,drzavnim udarima i zemljotresima
inace zvuci interesantno, mada da bi postigao ono sto je uradio soros (igranje sa valutama) treba ti malo vise od 500$, nama ostaje da se nadamo ratovima ,drzavnim udarima i zemljotresima
-
POSTOJE 2 NAČINA ZARADE.
1 način je binarni marketing -legalna stvar, radi se o širenju posla i za to si plaćen 75$ po čovjeku.
2. način zarade je trejdanje po uputstvima Freedomrocksa s mjesečnom zaradom od 10-30%. Stvar je dosta nova pa predlažem svima da probaju jer u roku 14 dana mreža se proširila u svijetu za 15 000 ljudi i trenutno je aktivnih 117 000 koji trejdaju na ovaj način. U HR nas ima cca 1000.
Sve detaljnije na http://alokin1975.tripod.com
1 način je binarni marketing -legalna stvar, radi se o širenju posla i za to si plaćen 75$ po čovjeku.
2. način zarade je trejdanje po uputstvima Freedomrocksa s mjesečnom zaradom od 10-30%. Stvar je dosta nova pa predlažem svima da probaju jer u roku 14 dana mreža se proširila u svijetu za 15 000 ljudi i trenutno je aktivnih 117 000 koji trejdaju na ovaj način. U HR nas ima cca 1000.
Sve detaljnije na http://alokin1975.tripod.com
-
#11 općenito o Forexu
FOREX (foreign exchange) ili tržište gotovine ili spot tržište međubankovno je tržište ustanovljeno 1971. kad su uvedeni plivajući tečajevi. To je tržište na kojem se valuta jedne zemlje mijenja za valutu druge po cijeni koja se zove tečaj. FOREX je grupa od otprilike 4.500 institucija koje se bave trgovanjem valutama, što uključuje međunarodne banke, središnje banke, komercijalne institucije i pojedince. Preko njega se provodi plaćanje izvoza i uvoza te kupnja i prodaja imovine u stranim zemljama. Ovo je potrošački 'consumer' segment tržišta, dok još postoji i 'špekulantski' segment koji čini više od 80% svih transakcija na ovom tržištu. Prije su se pred sudionike na tržištu postavljali veliki financijski zahtjevi što je uvjetovalo da su samo velike banke mogle sudjelovati u trgovini, dok danas i mali špekulanti preko 'trgovanja na maržu' mogu također trgovati na ovom tržištu. Za trgovanje od npr. 100.000 dolara (1 lot, ili ugovorna veličina) nužno je imati na 'marginalnom računu' kao garanciju samo 1.000 dolara. Ili čak i manje. Ovo je efekt zvan 'leverage'.
Pokriće trgovine je najčešće samo 1 ili 2 posto
Banke igraju trostruku ulogu na FOREX-u
One olakšavaju transakcije između dviju strana, npr. kompanija koje žele razmijeniti valute da bi platile robu ili usluge (consumer business). One špekuliraju kupujući i prodajući valute. Banke uzimaju pozicije u valutama vjerujući da će valute kasnije vrijediti više (kupnja - long position) ili manje (prodaja - short position). Međunarodne banke ostvaruju više od 70% prihoda ovim špekulativnim trgovanjem (speculator business). George Soros je jedan od najpoznatijih svjetskih špekulanata. Središnje banke raznih zemalja sudjeluju u FOREX-u da bi služile interesu svojih zemalja. Kad središnja banka kupuje ili prodaje devize, ona želi stabilizirati domaću valutu. FOREX je tako velik da ga ni najveće središnje banke ne mogu kontrolirati, tj. svojom snagom znatnije utjecati na kretanje tečajeva valuta. Tako je dnevni promet američkih obveznica oko 300 milijardi dolara, dionica oko 100 milijardi dolara, a promet na FOREX-u je veći od 1.900 milijardi dolara. Ime 'tržište' ovdje je malo pogrešno upotrijebljeno jer ne postoji mjesto na kojem se provode transakcije (kao za futures, dionice, obveznice). Trgovina se odvija telefonom ili češće preko kompjutorskih terminala na tisućama mjesta na svijetu. Većina transakcija se odvija između 300-tinjak banaka koje provode transakcije za kompanije, vlade ili za sebe. One objavljuju cijene (tečajeve), bid za kupnju i ask za prodaju. Posljednja cijena neke od ovih banaka smatra se sadašnjom, najnovijom tržišnom cijenom za tu valutu.
Brojne su prednosti za one koji žele trgovati na ovom tržištu:
Likvidnost - u FOREX-u uvijek postoji kupac ili prodavač. Pozicija se uvijek tijekom 24 sata ili kasnije može zatvoriti (naročito za 'glavne' valute).
Pristup - FOREX je otvoren 24 sata dnevno skoro šest dana u tjednu. Razlog su različite vremenske zone od Sydneyja do New Yorka.
Dvosmjerno tržište - tečajevi valuta se navode u paru, npr. dolar/yen, dolar/franak i dr. Svaka pozicija uključuje prodaju/kupnju jedne valute te kasnije kupnju/prodaju iste. Što će trgovac učiniti prvo, ovisi o planu (strategiji) trgovanja, tj. da li trgovac misli da će bazna valuta padati ili rasti u odnosu na kontra valutu.
Leverage - trgovanje se odvija u određenim iznosima (lot, ugovorena veličina), uglavnom od 100.000 dolara. Da bi se počelo trgovati, treba otvoriti 'margin account' u koji će se staviti novac kao garancija za trgovinu. U taj račun ulaze dobici po trgovini ili se s njega skida novac po gubicima na trgovini. Pokriće (leverage) trgovine je najčešće 1% ili rjeđe 2%. To znači da za trgovanje po jednom lotu treba imati na računu iznos od 1.000 dolara (leverage 100x).
Kvaliteta izvršenja - FOREX je jako likvidan i većina transakcija će se izvršiti po posljednjoj tržišnoj cijeni. Zaštita sigurnosti računa je od najveće važnosti za brokera. Veoma je lako povući svoje novce s računa.[/list][/b]
Pokriće trgovine je najčešće samo 1 ili 2 posto
Banke igraju trostruku ulogu na FOREX-u
One olakšavaju transakcije između dviju strana, npr. kompanija koje žele razmijeniti valute da bi platile robu ili usluge (consumer business). One špekuliraju kupujući i prodajući valute. Banke uzimaju pozicije u valutama vjerujući da će valute kasnije vrijediti više (kupnja - long position) ili manje (prodaja - short position). Međunarodne banke ostvaruju više od 70% prihoda ovim špekulativnim trgovanjem (speculator business). George Soros je jedan od najpoznatijih svjetskih špekulanata. Središnje banke raznih zemalja sudjeluju u FOREX-u da bi služile interesu svojih zemalja. Kad središnja banka kupuje ili prodaje devize, ona želi stabilizirati domaću valutu. FOREX je tako velik da ga ni najveće središnje banke ne mogu kontrolirati, tj. svojom snagom znatnije utjecati na kretanje tečajeva valuta. Tako je dnevni promet američkih obveznica oko 300 milijardi dolara, dionica oko 100 milijardi dolara, a promet na FOREX-u je veći od 1.900 milijardi dolara. Ime 'tržište' ovdje je malo pogrešno upotrijebljeno jer ne postoji mjesto na kojem se provode transakcije (kao za futures, dionice, obveznice). Trgovina se odvija telefonom ili češće preko kompjutorskih terminala na tisućama mjesta na svijetu. Većina transakcija se odvija između 300-tinjak banaka koje provode transakcije za kompanije, vlade ili za sebe. One objavljuju cijene (tečajeve), bid za kupnju i ask za prodaju. Posljednja cijena neke od ovih banaka smatra se sadašnjom, najnovijom tržišnom cijenom za tu valutu.
Brojne su prednosti za one koji žele trgovati na ovom tržištu:
Likvidnost - u FOREX-u uvijek postoji kupac ili prodavač. Pozicija se uvijek tijekom 24 sata ili kasnije može zatvoriti (naročito za 'glavne' valute).
Pristup - FOREX je otvoren 24 sata dnevno skoro šest dana u tjednu. Razlog su različite vremenske zone od Sydneyja do New Yorka.
Dvosmjerno tržište - tečajevi valuta se navode u paru, npr. dolar/yen, dolar/franak i dr. Svaka pozicija uključuje prodaju/kupnju jedne valute te kasnije kupnju/prodaju iste. Što će trgovac učiniti prvo, ovisi o planu (strategiji) trgovanja, tj. da li trgovac misli da će bazna valuta padati ili rasti u odnosu na kontra valutu.
Leverage - trgovanje se odvija u određenim iznosima (lot, ugovorena veličina), uglavnom od 100.000 dolara. Da bi se počelo trgovati, treba otvoriti 'margin account' u koji će se staviti novac kao garancija za trgovinu. U taj račun ulaze dobici po trgovini ili se s njega skida novac po gubicima na trgovini. Pokriće (leverage) trgovine je najčešće 1% ili rjeđe 2%. To znači da za trgovanje po jednom lotu treba imati na računu iznos od 1.000 dolara (leverage 100x).
Kvaliteta izvršenja - FOREX je jako likvidan i većina transakcija će se izvršiti po posljednjoj tržišnoj cijeni. Zaštita sigurnosti računa je od najveće važnosti za brokera. Veoma je lako povući svoje novce s računa.[/list][/b]
-
#12 stanje mojeg demo računa
U Prilogu Vam šaljem moj demo račun. Račun je otvoren 29.06.2007. godine s 1000$, stanje na dan 20.07.2007. iznosi 1.124$!!!! U roku 21 dana zarada iznosi 12,4%. Slijedeće stanje pokazati ću na kraju mjeseca....
[img][img=http://img75.imageshack.us/img75/7453/2072007demo1mk9.th.gif][/img]
[img][img=http://img75.imageshack.us/img75/7453/2072007demo1mk9.th.gif][/img]
-
Sacekacu da naguras zaradu na 5000$ pa se mozda i zainteresujem...
- kustah
#14 Re: općenito o Forexu
Marco-X
1. Kako i gdje se može otvoriti margin account?
2. Tko vrši transakcije umjesto mene?
3. Koliko sam ja razumio za trgovinu u paru valuta za lot ne trebaš imati
pokriće? Što ako hipotetički završiš trgovanje sa 5% gubitka od ugovorenog
Lota? Kako tu pokrivaš gubitke?
1) Racun otvaras kod FX-brokera, ispunjavas pristupnicu, bankovni racun,
kopiju pasosa itd.
2) FX-broker vrsi transakcije za tebe, na osnovu onoga kako si "igrao".
3) Samo hipoteticki, privid magrin i leverage mogucnosti je opasan, oni koji
trguju devizama nikada ne rizikuju vise od 2% od aktive.
Teorijske postavke - fundamentals, o FX su jednostavne, ali...! Ako mozes
naci "Bird Watching in Lion Country" je vrlo dobra knjiga, iskrena. Nije je
Amerikanac napisao, i to je daje prednost. Tehnicka analiza, je slicna stock
market. Moras pratiti, politku i globalne dogadjaje, sta je rekao guverner
Evropske Centralne Banke i sl.
Sto se mene tice to je kao i stock market, najobicnija spekulacija, meni je to
malo odvratno, pa sam odustao.
1. Kako i gdje se može otvoriti margin account?
2. Tko vrši transakcije umjesto mene?
3. Koliko sam ja razumio za trgovinu u paru valuta za lot ne trebaš imati
pokriće? Što ako hipotetički završiš trgovanje sa 5% gubitka od ugovorenog
Lota? Kako tu pokrivaš gubitke?
1) Racun otvaras kod FX-brokera, ispunjavas pristupnicu, bankovni racun,
kopiju pasosa itd.
2) FX-broker vrsi transakcije za tebe, na osnovu onoga kako si "igrao".
3) Samo hipoteticki, privid magrin i leverage mogucnosti je opasan, oni koji
trguju devizama nikada ne rizikuju vise od 2% od aktive.
Teorijske postavke - fundamentals, o FX su jednostavne, ali...! Ako mozes
naci "Bird Watching in Lion Country" je vrlo dobra knjiga, iskrena. Nije je
Amerikanac napisao, i to je daje prednost. Tehnicka analiza, je slicna stock
market. Moras pratiti, politku i globalne dogadjaje, sta je rekao guverner
Evropske Centralne Banke i sl.
Sto se mene tice to je kao i stock market, najobicnija spekulacija, meni je to
malo odvratno, pa sam odustao.
- kustah
#15 Re: općenito o Forexu
Ovo jesu dobra pitanja, a ovo sto si naveo kao svoju je nacelno dobraMarco-x wrote:
Na tržištima kapitala imam dosta iskustva. Kad zašpekuliram znam da ulazim u rizik, ako cijenu ne pokrivaju fundamenti.
Većinom rasporedim portfelj malo konzervativno, tj. manje rizične dionice.
Jednostavno me ne može nitko navući, jer kad vidim bilancu firme i povijest kretanja cijene dionice ili pratiš malo informacije okolo - onda ne trebam od nikoga savjete, jer mi je i profesionalno posao vezan uz analizu fin. izvj.
strategija. Nisam se nikada interesovao za "stock market" zbog toga sto
nisam vijerovao u to (sa razlogom ili ne).Ne vijerujem
konsulting/racunovodstvenim kompanijama i njihovim procijenama.
Forex me je privukao zbog svoje likvidnosti i jos vaznije, sto ga niko ne
kontrolise, barem ne direktno. Medjutim kao i u stock marketu faktori:
sentimenta i psjhologija su vrlo vazani. Procitao sam knjigu od Naima
Teleba, Folled by Randomness, ,gdje on sustini kaze da je to
"random" (nasumican, slucajan) proces. Kao i cijeli equity market
To me je nekako nerviralo, mozda nisam "risk taker", mada i dalje mislim
da je to dobar posao ali ako si dobro kapitaliziran.
Pa eto kao sto znas, dvije su skole, fundamentalna i tehnicka analiza. IzgledaAli kako projicirati budući odnos recimo CHF/USD ili EUR/USD ili YEN/USD (slučajni odabir )?
Pratiti geostrateške igre u svijetu, makroekonomske pokazatelje pojedinih gospodarstava?
Ili tehnička analiza - na što se svodi na FOREX-u?
da niti jedna niti druga nemaju prevagu nego treba primjenjivati obje. Moras
biti svjestan u kakvom se okruzenju vuku potezi od politicara, pa onda to
ukalkulirati u tehnicku analizu i sl.
Iskusni preporucuju da imas Trading plan, trebas pratiti izvjestaje Centralnih
banka, ima kalendar vaznih dogadjaje koji imaju uticaja na intervalutni
market.
Po redu vaznosti za Forex 1997. su slijedeci podatci:
1) Nezaposlenost
2) Kamatne stope
3) Inflacija
4) Trgovinski bilans
5) GDP
6) nesto sto se naziva, Money Supply - ja bih to preveo kao, emisija
novcane mase.
Nije lako, ali da jeste, svako bi pravio milione. Mora se uciti dosta o Forex-u
ima tona site-ova na net-u. Ja imam neke knjige na engleskom su pa javi
se, ako si zainteresovan.
-
Ja vam predlažem da probate odigrati demo račun po FreedomRocks strategiji. Automatski vam izračuna koliko lotova kupiti s obzirom na koji postotak rizika igrate jer program prati koleraciju između pojedinih parova valuta zadnjih 10-ak godina i izračunava količinu lota prema kretanju omjera između pojedinih valuta. Samo pratite uputstva i ne treba biti previše pametan, imati stotinu knjiga i pratiti kompletnu situaciju u svijetu. Isplati se probati!
-
#17 tehnicka analiza
Vidim da ima zainteresovanih za forex.
Na ovoj strani http://www.fxsurfer.com naci cete dosta toga o tehnickoj analizi (forum) kao i mogucnost da skinete demo platformu i otvorite real racun.
Na ovoj strani http://www.fxsurfer.com naci cete dosta toga o tehnickoj analizi (forum) kao i mogucnost da skinete demo platformu i otvorite real racun.
-
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Evo kakva su iskustva ljudi sa FOREX-om
Forex ti je jedan dobar nacin da izgubis pare...
Znaci forex je mesto gde se trejduje valutama. Menaj se EUR za Dolare, Doalr za Yen, Yen za CHF, EUR za CHF, i sta skoro svaka druga svetska valuta, a sve u cilju ostvarivanja profita.
O cemu se radi... Ti stavis recimo $5,000 na racun. I sada sa $500 ti imas priliku da kontrolises $100,000. Da pojasnim:
Vi na forexu recimo zelite da 'zamenite' $100,000, vi te pare ne morate imati na racunu nego vam to forex kuca 'pozajmljuje'... Odnosno vi konvertujete $100,000, kuca vam uzme $500 kao depozit. i stavi vam da ste vi 'kupili' $100,000 po kursu 1.1704. vama je u cilju da 1.1704 krene da se smanjuje kako bi izvukli sto vise novca, ali ako kurs krene protiv vas vi cete imati 0.005 poena fore dok vas kuca ne pocisti.. Znaci ako ste vi kupili na 1.1704, i za pola sata kurs poraste na 1.1755, i za narednih pola sata se spusti na 1.051, vama to nista ne vredi... jer ce kuca vama da ocisti poziciju cim sjebete taj secutiry depozit od $500... To je uglavnom trik gde se vecina ljudi za***e...
Zato mnoge forex kuce koje imaju tako racune, uopste i ne pustaju vase narudzbine na globalno trziste... Kad ti postavis order, kuca kaze O.K. na toliko i toliko si kupio, ako zaradis, isplaticemo ti kes, ako izgubis, mi zadrzavamo taj novac kao profit... Ja znam coveka koji je vlasnik GlobalForexa, i oni rade na upravo taj nacin... imaju oko 10,000 trejdera, od toga je 9,900 izgubilo barem $5,000 u proseku, 95 mozda trejduje oko nule, a ovih 5 su profesionalci koji zaradjuju, i njihovi orderi se pustaju na market instant...
Ja bi ti preporucio da skines demo software, tu su trejding uslovi skoro identicki realnim, i trejduj jedno 3 meseca... Tu ustvari vidis dali si ti sposoban da napravis pare ili ne, koja strategija ti najvise odgovara itd... Najgluplje je da veze nemas sa forexom, a da otvoris real-money account, i da spicis sve pare za 2-3 dana...
07.06.2003. u 10:47
Vidi, sto se tice tog pustanja na global market..
Ti kad kupis sa $1,000 lot od $100,000 ... Kompanja ne mora da bukvalno izbroji $99,000 da bi isfinansirala tvoj trade... vec se tih $99k pise kao zaduzenje u tom globalnom marketu, ili kako vec to ide... naravno sitnim slovima u ugovoru tebi stoji kamata koju ti placas i sl. kad trejdujes na margin, proveri i to... to isto nije zanemarljiva cifra..
Ali recimo ti kupis lot od $100,000 i kompanija te pusti na market. Cim market krene protiv tebe i tvoj order dostigne vrednost $99,001 odnosno, ti si izgubio svojih $999.99, forex broker zatvara tvoj order kako bi se on zastitio od gubitka. Znaci niukom slucaju nece izgubiti forex broker, osim ako mu se ne desi neka greska u software-u. I kad ti dobijas pare, sve sto dobijes ide tebi, a ti kompaniji 'vratis' $99,000 + kamatu (kamatu isto placas i kad gubis, ali se to uracunabva u closing price).
U ovom slucaju kada forex broker tvoje ordere pusta na market, on zivi onda iskljucivo od commisiona, i kamata koje ti naplacuje za 'pozajmljen' novac.
U slucaju kada forex broker tebe ne zeli pustiti na market, on ti da lot po trenutnoj market ceni, i broker sam prihvata rizik da ukoliko ti ostvaris pozitivan trade, da ti isplati onoliko koliko si zaradio minus kamate za pozajmljen novac, a ukoliko izgubis pare, te pare ostaju brokeru...
Skoro svi ovi online forex brokeri te ne pustaju na market, vec imas neki 'virtualni' trading koga ti nisi svestan, jer sve sto ti vidis je trading platforma... Imas i ove institucionalne mreze na koje se direkt kacis, i za koje si 100% siguran da si na marketu, ali je to dosta kompllikovanije, a i u sustini ne zanima te mnogo... ako ti napravs pare, tebi ce pare biti isplacene, a ako izgubis, ti te pare vise nemas i apsolutno je dali su te pare zavrsile u dzepu laze iz moskve, ili zike iz hongkonga..
cela rasprava na:
http://www.elitesecurity.org/t23856-0-V ... a-FOREX-om[/list]
Forex ti je jedan dobar nacin da izgubis pare...
Znaci forex je mesto gde se trejduje valutama. Menaj se EUR za Dolare, Doalr za Yen, Yen za CHF, EUR za CHF, i sta skoro svaka druga svetska valuta, a sve u cilju ostvarivanja profita.
O cemu se radi... Ti stavis recimo $5,000 na racun. I sada sa $500 ti imas priliku da kontrolises $100,000. Da pojasnim:
Vi na forexu recimo zelite da 'zamenite' $100,000, vi te pare ne morate imati na racunu nego vam to forex kuca 'pozajmljuje'... Odnosno vi konvertujete $100,000, kuca vam uzme $500 kao depozit. i stavi vam da ste vi 'kupili' $100,000 po kursu 1.1704. vama je u cilju da 1.1704 krene da se smanjuje kako bi izvukli sto vise novca, ali ako kurs krene protiv vas vi cete imati 0.005 poena fore dok vas kuca ne pocisti.. Znaci ako ste vi kupili na 1.1704, i za pola sata kurs poraste na 1.1755, i za narednih pola sata se spusti na 1.051, vama to nista ne vredi... jer ce kuca vama da ocisti poziciju cim sjebete taj secutiry depozit od $500... To je uglavnom trik gde se vecina ljudi za***e...
Zato mnoge forex kuce koje imaju tako racune, uopste i ne pustaju vase narudzbine na globalno trziste... Kad ti postavis order, kuca kaze O.K. na toliko i toliko si kupio, ako zaradis, isplaticemo ti kes, ako izgubis, mi zadrzavamo taj novac kao profit... Ja znam coveka koji je vlasnik GlobalForexa, i oni rade na upravo taj nacin... imaju oko 10,000 trejdera, od toga je 9,900 izgubilo barem $5,000 u proseku, 95 mozda trejduje oko nule, a ovih 5 su profesionalci koji zaradjuju, i njihovi orderi se pustaju na market instant...
Ja bi ti preporucio da skines demo software, tu su trejding uslovi skoro identicki realnim, i trejduj jedno 3 meseca... Tu ustvari vidis dali si ti sposoban da napravis pare ili ne, koja strategija ti najvise odgovara itd... Najgluplje je da veze nemas sa forexom, a da otvoris real-money account, i da spicis sve pare za 2-3 dana...
07.06.2003. u 10:47
Vidi, sto se tice tog pustanja na global market..
Ti kad kupis sa $1,000 lot od $100,000 ... Kompanja ne mora da bukvalno izbroji $99,000 da bi isfinansirala tvoj trade... vec se tih $99k pise kao zaduzenje u tom globalnom marketu, ili kako vec to ide... naravno sitnim slovima u ugovoru tebi stoji kamata koju ti placas i sl. kad trejdujes na margin, proveri i to... to isto nije zanemarljiva cifra..
Ali recimo ti kupis lot od $100,000 i kompanija te pusti na market. Cim market krene protiv tebe i tvoj order dostigne vrednost $99,001 odnosno, ti si izgubio svojih $999.99, forex broker zatvara tvoj order kako bi se on zastitio od gubitka. Znaci niukom slucaju nece izgubiti forex broker, osim ako mu se ne desi neka greska u software-u. I kad ti dobijas pare, sve sto dobijes ide tebi, a ti kompaniji 'vratis' $99,000 + kamatu (kamatu isto placas i kad gubis, ali se to uracunabva u closing price).
U ovom slucaju kada forex broker tvoje ordere pusta na market, on zivi onda iskljucivo od commisiona, i kamata koje ti naplacuje za 'pozajmljen' novac.
U slucaju kada forex broker tebe ne zeli pustiti na market, on ti da lot po trenutnoj market ceni, i broker sam prihvata rizik da ukoliko ti ostvaris pozitivan trade, da ti isplati onoliko koliko si zaradio minus kamate za pozajmljen novac, a ukoliko izgubis pare, te pare ostaju brokeru...
Skoro svi ovi online forex brokeri te ne pustaju na market, vec imas neki 'virtualni' trading koga ti nisi svestan, jer sve sto ti vidis je trading platforma... Imas i ove institucionalne mreze na koje se direkt kacis, i za koje si 100% siguran da si na marketu, ali je to dosta kompllikovanije, a i u sustini ne zanima te mnogo... ako ti napravs pare, tebi ce pare biti isplacene, a ako izgubis, ti te pare vise nemas i apsolutno je dali su te pare zavrsile u dzepu laze iz moskve, ili zike iz hongkonga..
cela rasprava na:
http://www.elitesecurity.org/t23856-0-V ... a-FOREX-om[/list]
-
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Marko, ovo gore nisam ja pisao već sam kopirao sa jednog foruma čiji sam link dao.
Uglavnom, pročitah celu raspravu i zaključih da od toga nema ´leba.
Bavim se već trgovinom preko Interneta, prilično dugo i umem da namirišem.
Poenta je u ovome. Ti imaš $1100 na računu. Tvoja forex platforma te pušta u zaduživanje do 100 puta (dok ti obična berza može dati maksimalan margin ulog x2).
Pošto ti treba rezerva na računu, ti sa 1000 dolara kupuješ 100,000 dolara, i ostavljaš 100 za rezervu. Međutim, poenta je u tome što čim ta tvoja pozicija od 100,000 dolara izgubi 0,1% (a dnevni movement je opušteno 1%), oni automatski počiste tvoju poziciju, i zadrže rezervu koji si izgubio.
Ukoliko razumeš berzansko poslovanje, bolje gledaj kako se može postati ovlašteni broker ili diler na nekoj berzi. Dobro bi mi došao takav podatak. Dakle da radim za ozbiljnu kuću, da oni snose faktor rizika, a ne da budem freelancer i da se kockam. To mogu i u kladionici sa manjim parama.
Uglavnom, pročitah celu raspravu i zaključih da od toga nema ´leba.
Bavim se već trgovinom preko Interneta, prilično dugo i umem da namirišem.
Poenta je u ovome. Ti imaš $1100 na računu. Tvoja forex platforma te pušta u zaduživanje do 100 puta (dok ti obična berza može dati maksimalan margin ulog x2).
Pošto ti treba rezerva na računu, ti sa 1000 dolara kupuješ 100,000 dolara, i ostavljaš 100 za rezervu. Međutim, poenta je u tome što čim ta tvoja pozicija od 100,000 dolara izgubi 0,1% (a dnevni movement je opušteno 1%), oni automatski počiste tvoju poziciju, i zadrže rezervu koji si izgubio.
Ukoliko razumeš berzansko poslovanje, bolje gledaj kako se može postati ovlašteni broker ili diler na nekoj berzi. Dobro bi mi došao takav podatak. Dakle da radim za ozbiljnu kuću, da oni snose faktor rizika, a ne da budem freelancer i da se kockam. To mogu i u kladionici sa manjim parama.
- pitt
Ljudi shvatite da je ForEx veliki rizik za obicne ljude. Igrate protiv velikih igraca i ma kako mislili da ste iskusni, ako i dobijete nesto to je cista sreca. Banke, invest. co's, hedge funds, i razne intl. kompanije su najveci igraci koji imaju stotine, cak i hiljade ljudi zaduzenih samo za foreign exchange i koji trose ogromne pare na research. Cak se i njima omakne pa izgube milione. Nije da se ne moze zaraditi, ali treba biti oprezan i biti spreman prihvatiti veliki gubitak i to za veoma kratko vrijeme. Nije to za svakoga.
-
Tako je. Nema šanse da se napravi ozbiljna lova za početnim kapitalom od nekoliko hiljada $. Za taj hobi treba imati veliki inicijani kapital. Ko je lud ( bar u našim uslovima ) da se kocka. Ako već neko ima tolike pare, pa bolje da ulaže u tržište nekretnina. Pa kod nas se isplati samo tako. Računao sam i došao do frapantnih podataka. Joj da mi je da nađem nekoga sa kapitalom pa da krenemo. To je lova. Tu se pare udvostruče, a sve sigurno i legalno.
- pitt
nekretnine su vazda bile bolja investicija bez obzira o kojem se marketu radi. i dan danss se u americi, u jeku ove krize sa subprime marketom, moze dobro zaraditi ko ima capital. Fondovi koji su se nasli na udaru sa redemprtions (kada investitori povlace ulozeni novac) su prisiljeni da prodaju visoko kvalitetne investicije iz svojih portfolia za cente na dolar samo da bi mogli obezbjediti cash za redemptions.
- pitt
u londonu je real estate boom nezapamcen zadnjih nekoliko godina Prosle godine je jedna nasa klijentica odlucila da kupi stan u londonu. Trebalo joj je oko $750,000. Pitala nas je da li bi joj se isplatilo da to uradi preko ForExa, a mi smo joj preporucili da ne rizikuje vec da odmah uzme pare sa svog racuna kod nas (posudi dolare od nas), kupi funte za spot price i uzme stan. Sada se vrijednost tog stana haman udvostrucila, ona zaradjuje u funtama, a placa ratu za zajam u dolarima. Kako funta jaca u odnosu na dolarf, njen zajam sve jeftiniji izgleda. to se tako najbolje i najlakse radi.....bez margins i ostalih zajebancija.
-
... i u Sarajevu. U poslednje 3 godine cena kvadrata je skočila duplo, a još će da skače i to o-ho-ho.
Evo u Crnoj Gori je pravi boom, cena kvadrata ide čak i do 4000€ !
U Podgorici je oko 3000€, a na primorju i do 4000€.
Tu se pravi lova.
Evo u Crnoj Gori je pravi boom, cena kvadrata ide čak i do 4000€ !
U Podgorici je oko 3000€, a na primorju i do 4000€.
Tu se pravi lova.