Ulaganje na burzu za početnike

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ahuseino

#351 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

SevdahNinja wrote:Ipak otvorite oci :shock:
Evo otvorih ochi...

Ima on djelimicno pravo u smislu inflacije ali samo djelimichno... Covjek nije pokazao recimo standardizirani graf DOWa with inflation adjustment. Kada se na tome grafu pokaze downward slope onda on morebit' i bIdne u pravu... jer bi to znachilo da apsolutna vrijednost DOW-a ide dole. Ali posto je inflacija u single digit numbers, a DOW dobio 60% u pola godine (120% annualized) onda mu spika u startu ne valja (jer bi inflacija trebala biti vecha od 120% da bi DOW u stvari vidio negative growth).

Eh sad, biche inflacija nije da neche, samo eto i da je na nivou Icelanda od 11%, opet je manja nego je rast DOWa. Inflacija naravno mora da se desi da bi se izashlo iz ovog sranja (printanje novca, vladino petljanje i tako to...).

Chovjek u glavnom spekulise o buduchnosti... gdje che dolar stati i to...

A to dali je dobro ili loshe sto dolar slabi je vrlo diskutabilno. U svijetu americka roba postaje vrlo atraktivna sa slabijom cijenom, sto onda jelTe, jacha americhku industriju u smislu poboljshanog izvoza. Sva Busheva economic policy se zasnivala na slabom dolaru...

Ono sto covjek ni ne zna (izgleda) je puuuuno vechi problem... a to je da ze ovim spasila immediate buduchnost marketa i ekonomije, samo se ista josh uvijek zasniva na dugu... sto samo po sebi i nije problem (to je to sto fuels the economy) samo se leverage ratio mora smanjiti i to dobro debelo... A za ovo treba prochi minimalno decenija (toliko je trebalo da se potone) ako ne i vishe...
Šeha

#352 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Šeha »

user999 wrote:
Jel mi moze neko napisati sta sve trebam uraditi da kupim dionice,to jest koliko ce me kostati potpisivanje ugovora,provizija brokeru,odrzavanje racuna na banci,pa sta trebam u registru vrijednosnih papira uraditi,na oko 1000km otprilike koliko ce to izaci..............lijep pozdrav
Otvori racun sa online brokerima kao sto je Ameritrade, svaka kupnja ili prodaja te dodje $10, odrzavanje racuna sitnica, ali minimum ulozenog novca je $2.500.

Vjezbati trgovanje dionicama mozes na Googlovoj abesplatnoj aplikaciji Google Finance.
Sogo Trade, provizija $3 i nema minimuma. Osim dionica dobijes i mogucnost trgovanja opcijama.

Ali meni se cini da covjek pita za SASE tj. bosansku berzu.
Static-X

#353 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Static-X »

i ja bi se ovoga igro da umijem
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#354 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by corolla02 »

Šeha wrote:
user999 wrote:
Jel mi moze neko napisati sta sve trebam uraditi da kupim dionice,to jest koliko ce me kostati potpisivanje ugovora,provizija brokeru,odrzavanje racuna na banci,pa sta trebam u registru vrijednosnih papira uraditi,na oko 1000km otprilike koliko ce to izaci..............lijep pozdrav
Otvori racun sa online brokerima kao sto je Ameritrade, svaka kupnja ili prodaja te dodje $10, odrzavanje racuna sitnica, ali minimum ulozenog novca je $2.500.

Vjezbati trgovanje dionicama mozes na Googlovoj abesplatnoj aplikaciji Google Finance.
Sogo Trade, provizija $3 i nema minimuma. Osim dionica dobijes i mogucnost trgovanja opcijama.

Ali meni se cini da covjek pita za SASE tj. bosansku berzu.
Ima i ova mozda najpovoljnija, ali uslov je $25'000 minimum a u tom imas 100 tradova besplatno, pristup gotovo cijelom marketu, mada ja nisam sa njima, ali se dvoumim moram recii..

https://www.wellsfargo.com/jump/investm ... 9-3408-334

@static-x; ne znam kako je u BiH ali i ja nista nisam znao iz pocetka ovamo, ali eto malo pomalo, gledaj da dobavis nesto literature i pocmi se educirati, i nesto malo $$ za pocetak pa pomalo, zivom lovom se najbrze nauci ali ne nagli
SevdahNinja

#355 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by SevdahNinja »

@ahuseino

neznam da li sam te dobro razumio...
oko inflacije nisu svi istog misljenja. neki vjeruju oficijelnim brojkama a neki nevjeruju. Evo primjera:
Image

DOW... ako pogledamo npr. historiski chart DOW/Zlato oko velikih sranja (a to je i sada), ratio je bio od 1:1 do 5:1. Te dvije linije ce se opet sastati u tom range-u sto znaci da ce DOW ili pasti na 5000 ili da ce zlato ici na 2000 da dobijemo 5:1. Ako budemo isli cak na 1:1 onda je pad DOW i/ili rast zlata jos intenziviniji. ako se dogovorimo da DOW-u nejma sanse ispod 5000 to znaci da ce zlato kostati isto toliko.

Image
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#356 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by corolla02 »

@sevdahninja; pa dobro, sta si htio da kazes ovdje: inflacija ce ici gore ili ce nastaviti deflirati, ili hoces da kazes da sad svi treba da idemo u Gold a da zaboravimo stockove, ili vec nesto trece?

kao i odakle se javljas?
Mjesanac

#357 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Mjesanac »

agasan wrote:Društvo,
htio bi prodati dionice HT-hrvatski telekom d.d. koje sam kupio kad je hrvatska vlada prodavala. Ali pojma nemam kako se to radi. Ima li neko iskustva na hrvatskoj berzi. Gledo sam malo po internetu njihove brokere i čini mi se da su im Agram Brokeri d.d.(link: http://www.agram-brokeri.hr) najeftiniji. Zna li neko više da mi pomogne ?

Unapred hvala svima.
Pozdrav
Druze posto vidim da ti nema od ovih berzovnih strucnjaka fajde pa reko da ti ja onda pomognem :D :D :D :D
Iskreno nemam nikakvog iskustva na hrvatskoj berzi. Imam iskustva na SASE i NYSE. Izmedju brokerskih kuca ti ne bi trebala biti prevelika razlika. Nego ti izaberi koju god hoces brokersku kucu i potpisi sa njima ugovor. Nakon sto sve formalnosti zavrsis samo im daj nalog da prodaju tvoje dionice. Nakon sto prodaju, uplacuju ti pare na racun ( naravno uzmu i provizije ). Vidim da je zadnja cijena 270,65. Iskreno, ako ti se ne zuri, ja ti preporucujem da malo pricekas.
SevdahNinja

#358 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by SevdahNinja »

@corolla:
kao i na drugoj temi samo preperucujem zlato i srebro. ocekujem da ce se padom dolara dow jedno vrijeme dalje penjati a onda ispuhati. zlato samo zlato i to ne u nekim fondovima nego kod kuce, u podrumum na tavanu, pod zemljom ili bilo gdje. u americi je fakticki dozvoljeno da us army djeluje i protiv svojih drzava u zemlji ako dodje do 'nekakvih' nereda. u njemackoj gdje zivim isto se priprema. nije slucajno ili mislis da jest? znaci ceka nas hiperinflacija, neredi i sve sto ide uz to.

eh sada ako se pitate cega sam se ja napusio :-) evo cega:
http://en.wikipedia.org/wiki/Austrian_School
nonca

#359 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by nonca »

SevdahNinja wrote:Ipak otvorite oci :shock:

zna li neko kako glasi blog od ovog lika, gdje ga mogu redovno pratiti? :-D

hvala!
corolla02

#361 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by corolla02 »

SevdahNinja wrote:@corolla:
kao i na drugoj temi samo preperucujem zlato i srebro. ocekujem da ce se padom dolara dow jedno vrijeme dalje penjati a onda ispuhati. zlato samo zlato i to ne u nekim fondovima nego kod kuce, u podrumum na tavanu, pod zemljom ili bilo gdje. u americi je fakticki dozvoljeno da us army djeluje i protiv svojih drzava u zemlji ako dodje do 'nekakvih' nereda. u njemackoj gdje zivim isto se priprema. nije slucajno ili mislis da jest? znaci ceka nas hiperinflacija, neredi i sve sto ide uz to.

eh sada ako se pitate cega sam se ja napusio :-) evo cega:
http://en.wikipedia.org/wiki/Austrian_School
Eh eto pa ti si isti ko ovaj gore tvoj... :-) , sto si crn tako ba, cuj hyperinflacija, ja bih rekao prije inflacija da ali hyperinflacija..., ti ovim ko da hoces da prizoves 3 svijetski rat ili reinkranaciju mozda Hitlera na necijoj strani, neredi, Boze sacuvaj..., postivam tvoj fetis - zlato i ostale plemenite metale, ali nije li to period feudalizma, tj. davno proslo vrijeme, jos prije intelektualnog razvoja Evrope ili doba velikih otkrica krajem 15st, jel taj Schiff ima kakvu kristalnu kuglu, ili nesto slicno.

Vidi, ja ne znam zasto ti podcjenjujes DOW, ali sam DOW nije nista drugo nego samo barometar marketa, tj. pokazivac da li ekonomija ide gore ili ne. Svi strucnjaci ce se sloziti da DOW ide ispred ekonomije nekih 6-9 mjeseci i kao takav ti kao individua ne bi treba se mnogo oslanjati. Ali ako ga otkrijes pa vidis njegove komponente, tj. 30 najcesce drzanih kompanija sa SAD marketa, onda ces naci dobre mogucnosti u finansiranu recimo MCD, INTC, KO itd, itd. To su jedino imena koja historijski tuku inflaciju do sad, ali posto su proizvod kapitalizma, vidljivo je njihovo cyclicko/povremeno zakasljavanje kao sto mozes izbjeci dobrim dijelom, i sve se to izbjegne sa razumnim rasporedjivanjem svoga "dobra" na vise sektora pa i zlata koje ne treba da ti predstavlja vise od 5%-10% od tvog ukupnog "dobra", i ne samo da mislim da je zlato vec prenapuhano vec da mu "bubble" tek predstoji, te ako hoces da kupujes u "naturi" strpi se jos biti ce jeftinije!
:D
ahuseino

#362 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

Austrian School of Thought, Von Mises school of thought, UofC school of thought, Miltona Friedmana (oca market kapitalizma) - sve ih treba slushati, chitati i izuchavati, ali ako mislis da ima jedno rjeshenje za ove ekonomske probleme, jedan silver bullet (ili zlatni po tvojoj volji) padash u zabludu kao i milioni kvazi-investitora sto su jucher otvorili rachun sa brokerage firmom pa sad svi postali ekonomisti, popili svu pamet svijeta i prosipaju kojekakve sheme ovuda po forumima.
Najgore je ufatit se jedne strategije i aplicirati je na sve... u ovom sluchaju zlato.

Nije nista neobichno da zlato 'skochi' 100% u jednoj godini, ali je ogromno da DOW padne 50%.

Ne gledash na zlato kao valutu nego kao investiciju, da zlato ode gore 100% ne znachi da je inflacija 100%.

Momentalno chitam B. Graham-a i interesantan clanak / graf inflacije i rasta/pada marketa, te ti samo mogu rechi da nije ni najmanje intuitivno: sa negativnom inflacijom (deflacijom) marked katastrofalno pada, za umjerenom raste znachajno, a sa visokom moze i da raste i da pada - odnosno volatility ide gore i izlaz je nepredvidiv. Ovo su naravno samo istorijske cifre, a istorijske performanse nisu NIKAKVA garancija za buduche...

Ne govorim da ne treba ulagati u zlato; evo vidish da je momentalno skupo, otislo gore, isto kao i na pochetku krize. Jedni che rechi kupuj, jedni - ne. U svakom sluchaju je investicija, ne valuta, i kao i svaka investicija treba uraditi zadachu...

Market (ukljuchujuci zlato) se zasniva na sentimentu i povjerenju. Ako se osjechas da treba kupiti zlato - bujrum, zamo treba pogoditi pravu cijenu, odnosno pravo vrijeme. Mozda su OCEKIVANJA inflacije vech 'ugradjena' u (danasnju) cijenu zlata.
Recimo meni se jako svidjao GE kad je bio ispod $6, pa sad otisho 150% u 7 mjeseci, puno bolje nego sto ja ocekujem od zlata...

Znachi zlato je INVESTICIJA koja, kako ti kazes, raste preko 100% uskoro... ovaj chiko more tisra o DOW-u, ali DOW ne ide dole 50%... a korelacije i interrelacije su izgleda otvorene za interpretaciju.

P.S. Ja sam u martu mislio da DOW pada na $5000... a on stao na $6400... greska u koracima... stamparija proradila - sto znachi da se moze nesto i vjestacki uraditi da se pad obustavi (isto vazi i za inflaciju).
nonca

#363 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by nonca »

hvala za linkove!

nemam bas puno materijala za razgovor o DOW i zlatu, ali vidim da se na ovom mjestu okupilo par ljudi sa konstruktivnim misljenjima.

how ever, ja SIGURNO ove godine necu investirati, cekam da se jos malo spusti prasina.
ponajvise mi nesigurnost daje sto realna ekonomija jos nije stala na noge, dosta nerijesenih problema, veliki unemployment rate u EU a i USA...jedino bankari zaradjuju :-x :-x
mislim da ce DOW morati malo da se koriguje i ohladi, a zlato mi je na ovim cijenama malo preskupo, mada je moguce i da kriticna masa ga opet za 10-20% brzo digne gore... :run:
ahuseino

#364 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

nonca wrote:

hvala za linkove!

nemam bas puno materijala za razgovor o DOW i zlatu, ali vidim da se na ovom mjestu okupilo par ljudi sa konstruktivnim misljenjima.

how ever, ja SIGURNO ove godine necu investirati, cekam da se jos malo spusti prasina.
ponajvise mi nesigurnost daje sto realna ekonomija jos nije stala na noge, dosta nerijesenih problema, veliki unemployment rate u EU a i USA...jedino bankari zaradjuju :-x :-x
mislim da ce DOW morati malo da se koriguje i ohladi, a zlato mi je na ovim cijenama malo preskupo, mada je moguce i da kriticna masa ga opet za 10-20% brzo digne gore... :run:
Onda si upravo dao izjavu da trebas kupiti zlato... mislim ako vjerujes da je DOW skup... samo sto kazes da ches chekati... sto opet znachi da nisi siguran ni u zlato... pare chuvat ti pogotovo nije pametno...

sta chemo sad?
corolla02

#365 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by corolla02 »

ahuseino wrote:
nonca wrote:

hvala za linkove!

Onda si upravo dao izjavu da trebas kupiti zlato... mislim ako vjerujes da je DOW skup... samo sto kazes da ches chekati... sto opet znachi da nisi siguran ni u zlato... pare chuvat ti pogotovo nije pametno...

sta chemo sad?
Rjesenje je Microsoft!
:D

...jer ako ti ne znas sta ces sa parama, oni sigurno znaju!
ahuseino

#366 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

Liz Sonders je rekla da je kraj recesije (u USA) bio u julu-avgustu. Mislim da je tu bila u pravu, oficijelni stav NBER-a chemo saznati tek nekad slijedece godine. Takodjer je 2007-me bila 'zabrinuta' za realestate/financial bubble.
To su joj mogle i biti koincidencije, a za ovo dole chu je pratiti da vidim jeli bila upravu...

Inflation bogeyman not as scary as he looks
http://www.schwab.com/public/schwab/res ... ition=T005

Schwab's Liz Ann Sonders analysis...

...
There's a growing concern about a major inflationary threat posed by our burgeoning deficit, very easy monetary accommodation, and the weakening dollar—further highlighted by the sharp rally in the price of gold.

We remain in the camp that there's no imminent price inflation risk on the horizon, largely thanks to the pressure that remains on wages and unit labor costs (due to weak labor demand), a historically low capacity utilization rate, diminutive lending by financial institutions, and benign market-based indications of inflation risk. Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS) are telling us inflation will be under 2% for the next 10 years.

Many folks with whom I've spoken assume that the budding economic recovery is also inherently inflationary. This is not the case , as the chart below shows. Historically, inflation tends to fall for a full year after recessions have ended.

Inflation generally falls as economy recovers
Image
Click to enlarge
Core CPI is based on year-over-year percent change. Source: FactSet and the US Department of Labor as of October 19, 2009.

Another sign that inflation risk is low, presently, is the velocity of money argument—one we've used a lot to express our views.

Indeed, money creation has surged during the past year, but there are no signs of inflation … meaning a lot of this excess money is going to shore up banks' capital bases and/or fuel asset price inflation (gold, stocks, etc.).

Velocity of money is also referred to as the money multiplier, which I explained in detail in an earlier report this year on inflation vs. deflation. Mathematically, the money multiplier equals M2 money supply divided by the monetary base. Generically, it's the amount of money getting from the banking system into the economy.

Until the velocity of money begins to accelerate, inflation is unlikely.

Monetary base up dramatically, but velocity of money remains impaired
Image
Image

Click to enlarge
Source: FactSet and the Federal Reserve as of October 9, 2009.

We can keep putting gas in the tank, but if there's a leak in the bottom, it won't help the car run. Our bottom line remains that inflation is not a near-term risk, although it remains a longer-term concern if deficits aren't reined in.

But what about gold's dramatic ascent?
Finally, many are pointing to gold trading at more than $1,057 an ounce as a harbinger of inflation.

Gold bulls abound! (Where were they all four years ago when gold was half its current price?) In contrast to conventional wisdom, gold is a dubious indicator of inflation. Historically, gold prices have risen in both inflationary and deflationary periods as highlighted in a recent report by BCA Research.

The first gold bull market was in the mid-1930s, when gold was revalued upward by 70%. This was a highly deflationary period.

The second gold bull market started in 1971, when the dollar was de-pegged to gold, causing gold prices to soar. This was an inflationary period.

The third gold bull market started in 2001 and has so far lasted for nine years. During this period, the world economy has been confronted with periodic deflation threats, first with the tech bubble bust and more recently with the financial crisis and attending recession.

The only factor that can consistently explain gold price moves is the speed of fiat money creation. Dollar-based liquidity, a measure of global money creation, has had a strong influence on the direction of gold prices since the 1980s. As BCA notes, if money creation cannot lift general inflation, excess money must find its way to asset markets, lifting asset prices. Bingo.

Recently, gold has represented a proxy for risk. If you're jumping on the gold bandwagon, be mindful of the possibility that gold could turn negative once (if?) the world economy has rebounded strongly and central banks are ready to tighten monetary policy...
klixober

#367 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by klixober »

Hoce li vise pozeleniti sase? :D
SevdahNinja

#368 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by SevdahNinja »

sve je receno!
SevdahNinja

#369 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by SevdahNinja »

Zlato: 1215 $ ili 805 €
BiH_mladi

#370 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by BiH_mladi »

spisak firmi za privatizaciju u 2010 njihova imovina,racuni,dugovi i sve ostalo:
http://www.apf.com.ba/info/izvj/1/?cid=1575,2,1
tri firme koje su interesantne:
energoinvest ima supa i zemljista po elitnim gradovima hrvatske obale i inostranstvu.hidrogradnju jedino moze izvuci rad na autocesti inace je dosta toga pod hipotekom.
bosnalijek-vlada zajedno sa IFC i zif-ovima planira prodati svoj dio tako da bi to u stvari bio neka vrsta vecinskog paketa koji bi mogli kupiti libijci ili ko drugi.u toj varijanti bi dionica mogla doseci i 100 km s obzirom da je farmacija sve interesannija iz godine u godinu zbog sve vecih vrsta virusa i zaraza.
Eborg

#371 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Eborg »

Da malo oživimo temu. :)

Zanima me da li je moguće kupovati dionice bez brokera, dakle u nekoj online varijanti i to u inostranstvu. Recimo, otvorim neki račun, položim novac na njega i onda mogu online da kupujem/prodajem dionice Googlea i sličnih kompanija.

Volio bih saznati više o svemu ovome pa ću iščitati temu no kakav je savjet za neka manja ulaganja, recimo do 300 KM? Ovo izvlačim iz jedne diskusije sa jednim starijim američkim doktorom koji mi je rekao da je uvijek sigurnije ulagati u neke velike kompanije tipa Coca-Cola koja bilježi rast ali jako sporo i u modernim uslovima života gotovo je nemoguće da dionice drastično padnu u kratkom roku. Dakle, neke manje sume koje su rizičnije od štednje u banci ali opet daju veći povrat.
klixober

#372 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by klixober »

Trguje li iko na banjaluckoj berzi? Prijedlozi za ulaganja?
corolla02

#373 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by corolla02 »

Eborg wrote:Da malo oživimo temu. :)

Zanima me da li je moguće kupovati dionice bez brokera, dakle u nekoj online varijanti i to u inostranstvu. Recimo, otvorim neki račun, položim novac na njega i onda mogu online da kupujem/prodajem dionice Googlea i sličnih kompanija.

Volio bih saznati više o svemu ovome pa ću iščitati temu no kakav je savjet za neka manja ulaganja, recimo do 300 KM? Ovo izvlačim iz jedne diskusije sa jednim starijim američkim doktorom koji mi je rekao da je uvijek sigurnije ulagati u neke velike kompanije tipa Coca-Cola koja bilježi rast ali jako sporo i u modernim uslovima života gotovo je nemoguće da dionice drastično padnu u kratkom roku. Dakle, neke manje sume koje su rizičnije od štednje u banci ali opet daju veći povrat.
koliko je meni poznato, mislim da kao Bosanac iz BiH je prakticno nemoguce investirati u SAD ako nemas americke papire, mozda da oprobas neku stranicu u Nemackoj ili recimo Holandiji, ali opet sumnjam. Do tad jedino ti je rijesenje da na lokalnoj banci da to orocis, vidim ovo zivotno osiguranje takodjer vrijedi ili mozda vec postoji neki program preko neke od banaka sa sjedistem na Zapadu da preko njih investiras, eto recimo na Google ili Caterpillar.

Sto se tice Kole ili bilo kog drugog giganta, to je istina, neko ko investira u Kolu to uglavnom radi radi preservacije svog kapitala a ne radi njegovog rasta. Takodjer, racunaj da veca dobit iziskuje i veci rizik, tako da imas neki red malih kompanija koje su bukvalno na margini tj. ne zna im se ime, a prave recimo pica bas ko i Kola, kod njih je veca mogucnost zarade ali i nestanka istih pa kad investiras tih 300KM mogu nestati prekonoci. I da transakcije na Zapadu se uglavnom placaju za kupovinu i prodaju stocka, sto itekako se osjeti na maloj investiranoj sumi.
Eborg

#374 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Eborg »

Ma mislio sam da sa 300 KM ispipavam tržište pošto nemam nikakvog iskustva u toj oblasti, to je neki relativno bezbolni početak. U BiH se ne može kupovati online?

Evo recimo ja bih volio kupiti dionice Applea jer imaju dobar rast i vjerujem da će porasti još više ako u junu objave da izlazi novi iPhone. Nadam se da do tada ovaj bubble neće puknuti jer raste i raste.

Navodno se ovdje može trgovati online samo ne znam da li to podrazumijeva i nas iz BiH - http://www.etrade.com.
corolla02

#375 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by corolla02 »

hehehe da to je to, recimo Etrade, ako je moguce iz BiH

inace ovo direktno investiranje, sto ti trazis, to je nekad bilo rasireno kad su transakcije na ovim brokerage kucama iznosile recimo $20-$30 pa bi ljudi postom spremali pare za pojedine kompanije. Medjutim, tu nisi mogao kupiti ili prodati stock pod najbolju cjenu ili istog momenta, jer je bio period vakuuma od onog momenta kad ti spremis postom te pare pa dok oni to dobiju te ukucaju u sistem. Danas je to prevazidjeno, ali vjerujem da ima jos tih 70 godisnjaka koji to rade :-) Sad na kompijuteru to je mnogo lakse, ali nisam radio pa i ne znam.

nego ako bas hoces da direktno investiras, onda otidji na kompaniju koja te interesuje i klikni na investors tab, pa slijedi dalje upute ili informacije. Evo recimo Kola:

http://www.thecoca-colacompany.com/inve ... wners.html

PS
i da, slazem se da je 300KM dobro za isprobati, i sam pocinjao tako, jer me nije imo ko uputiti te radi nedostataka jezika. Evo idi i ovdje za jos informacija:

http://www.directinvesting.com/
Post Reply