topli obrok

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
slushatelj

#1 topli obrok

Post by slushatelj »

U proteklom vremenu u protestima uvijek se svi protive smanjenju visine toplog obroka.
Zašto je to tako?Ako se uzme realnost visine,od na primjer 10 - 15 KM,mali broj ljudi
će stvarno pojesti hrane za toliki novac.Dakle,ovo je zapravo uvećanje plate,na koji se
ne uplaćuju doprinosi za PIO i zdravstvo.Mislim da je to neispravno.Treba uvesti da se
po zakonu plaćaju doprinosi.Ima li ovog u zapadnom svijetu?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: topli obrok

Post by PipiDugaDevetka »

Radio sam za strance.
Kakav topli obrok, odvojeni život, prevoz,...Ukinuti sve! Isplatiti veću platu!
Odvojilo ih od života dbgda!
Rimad

#3 Re: topli obrok

Post by Rimad »

Ako se već pozivamo na strane zemlje, gdje ima praksa da vise od 50% bruto plate ide na razna davanja i poreze ? Ovo je veliki teret za poslodavaca. Kad su u pitanju stranci, oni imaju penzione fondove i sam sebi uplacujes penziju, a ne da si na grbaci zaposlenih ljudi.
Sto se tice visine toplog obroka, koliko ko pojede, zavisi od pojedinca. Znam ljudi na poslu pojedu citav topli obrok. S druge strane, ako neko zeli stediti, ko ce mu zabraniti ?

Sta cemo postici povecanjem oporezivanja plata? Nece se smanjiti nezaposlenot, poslodavci ce se vise opteretiti, a za posljedicu imamo da ce ukupna primanja biti manja. Penzionerima ce biti malo vece penzije. Neka oni koji se zale da imaju male penzije prodaju stanove koje su dobili za dzaba, pa neka presele u manje. Ja sad moramo uzeti krediti na 100 godina, jer su starci zacijenili svoje stanove.

Najlakse je reci da treba povecati porez.Neka malo ova vlast smisli kako ce zaposliti veci broj ljudi, pa ce i biti veca primanja od plata. Velika prilika za to je propustena nakon uvođenja PDV-a. Umjesto da se visak od nekoliko stotina miliona usmjeri na razvoj privrede, plate su povecavane. Naravno, tada se niko nije zalio.
zlatan01

#4 Re: topli obrok

Post by zlatan01 »

Topli obrok kakav poznajemo iz BiH (vjerovatno i drugim drzavama ExYu) u Svedskoj ne postoji. Puno firmi daje radnicima mogucnost kupovine kupona uz popust koje vecina restorana prima, pa rucak ispada jeftiniji nekih 15-20 %. Na brutto platu do odredjene sume se placa porez od oko 30%, a preko toga 50 % a poslije ima jos jedna stepenica 55%. U ovo ne ulaze obaveze poslodavca koje iznose oko 40 %. Prevoz se u principu ne placa osim ako se to ne dogovori sa poslodavcem, ali vecina ima na osnovu toga povrat poreza. Isto vazi za odvojen zivot (duplo stanovanje).
Edin H.

#5 Re: topli obrok

Post by Edin H. »

Pretpostavljam da je taj topli obrok finta da se izbjegne placanje poreza na taj dio dohotka.

Ipak fer je, jer su u prosjeku plate nedovoljne.
melb26sa

#6 Re: topli obrok

Post by melb26sa »

Rimad wrote:Ako se već pozivamo na strane zemlje, gdje ima praksa da vise od 50% bruto plate ide na razna davanja i poreze ? Ovo je veliki teret za poslodavaca. Kad su u pitanju stranci, oni imaju penzione fondove i sam sebi uplacujes penziju, a ne da si na grbaci zaposlenih ljudi.
Sto se tice visine toplog obroka, koliko ko pojede, zavisi od pojedinca. Znam ljudi na poslu pojedu citav topli obrok. S druge strane, ako neko zeli stediti, ko ce mu zabraniti ?

Sta cemo postici povecanjem oporezivanja plata? Nece se smanjiti nezaposlenot, poslodavci ce se vise opteretiti, a za posljedicu imamo da ce ukupna primanja biti manja. Penzionerima ce biti malo vece penzije. Neka oni koji se zale da imaju male penzije prodaju stanove koje su dobili za dzaba, pa neka presele u manje. Ja sad moramo uzeti krediti na 100 godina, jer su starci zacijenili svoje stanove.

Najlakse je reci da treba povecati porez.Neka malo ova vlast smisli kako ce zaposliti veci broj ljudi, pa ce i biti veca primanja od plata. Velika prilika za to je propustena nakon uvođenja PDV-a. Umjesto da se visak od nekoliko stotina miliona usmjeri na razvoj privrede, plate su povecavane. Naravno, tada se niko nije zalio.
Ne znam bas za ove penzione fondove - meni uzimaju % koji sam ja rekla za 401k (fond) ali ide i obavezni postotak za SSA sto ce reci da ja opet placam za penzionere koji sada primaju penzije.

Jedino sto se ne oporezuje je prevoz jer iz moje place uzimaju prije nego sto se oporezuje sa ostalim pa na kraju godine imam umanjenu osnovicu za koliko sam vec platila prevoz (1200).
mayab

#7 Re: topli obrok

Post by mayab »

Znam iskustva iz Njemačke npr.nema tamo topli obrok i prevoz i sta ti ja znam sta, tamo imas bruto satnicu i to je to-dakle placen si po satu.Porez ti odrezu zavisno od porodicnog statusa, broja djece i radi li ti i supruznik ili ne.Prevoz i tzv. odvojeni zivot ti nesto priznaju kod prijave godisnjeg poreza.
Kupalo

#8 Re: topli obrok

Post by Kupalo »

Kod nas je procenat poreza i doprinosa na neto platu 70%, a na Zapadu naviše do 50%.

Dalje na Zapadu postoji progresivno oporezivanje, veći dohodak veći porez, kod nas je obrnuto manji dohodak veći porez.

Na Zapadu možeš birati kakvo ćeš zdravstveno osiguranje imati, kod nas ga plačaš obavezno, plus participacija, plus ko želi koverta za ljekaru.

Ah da na Zapadu postoji nešto što se zove povrat poreza, a to se dešava ako uzmeš np. kredit da gradiš kuću ili kupiš stan, obavezan doplatak za dijete...itd. Porodiljsko odsussvo mogu uzeti i majka i otac......

Poenta svega je da neki ljudi kod nas žive od toplog obroka, topli obrok ti dođe kao satisfakcija da ti političari bar nešto nisu opuhali.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: topli obrok

Rimad wrote: Penzionerima ce biti malo vece penzije. Neka oni koji se zale da imaju male penzije prodaju stanove koje su dobili za dzaba, pa neka presele u manje. Ja sad moramo uzeti krediti na 100 godina, jer su starci zacijenili svoje stanove.
:D

Umirovljeni penzioner sam, da prostiš. Nikada nisam dobio stan, a stavka SIZ stanovanja i Fond solidarnosti za izgradnju stanova je uvijek bila među najvećim kod obračuna plate. Dakle, plaćao sam. Isto tako i, sada rahmetli brat, nikada nije dobio stan. Oko 140 godina staža (I plaćanja SIZ-u=Samoupravna interesna zajednica) je u ovom mom stanu koji sam naslijedio. Kirija bila oko 20KM.

Eto, pa ti vidi jesam li dobio ili platio svoj sadašnji stan.
Alhemicarkaa

#10 Re: topli obrok

Post by Alhemicarkaa »

Kupalo wrote:Ah da na Zapadu postoji nešto što se zove povrat poreza, a to se dešava ako uzmeš np. kredit da gradiš kuću ili kupiš stan, obavezan doplatak za dijete...itd. Porodiljsko odsussvo mogu uzeti i majka i otac......
I kod nas porodiljsko odsustvo mogu uzeti i majka i otac, imas pravo na povrat, odnosno smanjenje poreza u slucajevima koje si nabrojao, to sto mi svi radimo, a ne znamo svoja prava, mozemo dopisati u ovom dugom spisku kod nas tako, kod njih ovako.
Sto me nervira ovo parcijalno poredjenje sa zapadom. Na zapadu imaju i vece plate, u tu satnicu je uracunat i topli obrok, kod nas kad bi ukinuli TO ostavili bi samo osnovicu, niko ne bi povecao platu za TO.
I ne znam koji problem neki imaju sa tim TO. Ljubomora, zavist? Fakat ne kontam? Nek komsiji krepa krava?
Super Hik

#11 Re: topli obrok

Post by Super Hik »

PipiDugaDevetka wrote:
Rimad wrote: Penzionerima ce biti malo vece penzije. Neka oni koji se zale da imaju male penzije prodaju stanove koje su dobili za dzaba, pa neka presele u manje. Ja sad moramo uzeti krediti na 100 godina, jer su starci zacijenili svoje stanove.

Umirovljeni penzioner sam, da prostiš. Nikada nisam dobio stan, a stavka SIZ stanovanja i Fond solidarnosti za izgradnju stanova je uvijek bila među najvećim kod obračuna plate. Dakle, plaćao sam. Isto tako i, sada rahmetli brat, nikada nije dobio stan. Oko 140 godina staža (I plaćanja SIZ-u=Samoupravna interesna zajednica) je u ovom mom stanu koji sam naslijedio. Kirija bila oko 20KM.

da izvineš i moj otac 30-ak godina je izdvajao za taj famozni fond, kao i moja majka, a kuću su pravili od onoga što im je preostajalo dok namire raznorazne fondove. trebam li napominjati da po osnovu izdvajanja za stanogradnju nisu dobili NIŠTA. no treba biti realan, ta izdvajanja nisu ni 5% vrijednosti stana kojeg su pojedinci dobili guzovače, ponavljam GUZOVAČE.
PipiDugaDevetka

#12 Re: topli obrok

Super Hik wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

da izvineš i moj otac 30-ak godina je izdvajao za taj famozni fond, kao i moja majka, a kuću su pravili od onoga što im je preostajalo dok namire raznorazne fondove. trebam li napominjati da po osnovu izdvajanja za stanogradnju nisu dobili NIŠTA. no treba biti realan, ta izdvajanja nisu ni 5% vrijednosti stana kojeg su pojedinci dobili guzovače, ponavljam GUZOVAČE.
Ni povoljne kredite nisu dobijali za ''rješavanje stambenog pitanja'' koje su bolje firme ili državne firme davale svojim uposlenicima?
Ko je uzimao ove kredite, nije mogao biti na listi za dodjelu stana.
5%?!...hm,...Ja bih rekao da je moj stan plaćen 250%, ali ko će sada to računati.

Tema je TO i raznorazna davanja mimo ''sirovog kapitalizma'', pa neću više o ovome.
potpuni stranac

#13 Re: topli obrok

Post by potpuni stranac »

PipiDugaDevetka wrote: Ni povoljne kredite nisu dobijali za ''rješavanje stambenog pitanja'' koje su bolje firme ili državne firme davale svojim uposlenicima?
5%?!...hm,...Ja bih rekao da je moj stan plaćen 250%, ali ko će sada to računati.

Tema je TO i raznorazna davanja mimo ''sirovog kapitalizma'', pa neću više o ovome.
porediti "povoljne kredite" i džaba stan je krajnje drsko.
PipiDugaDevetka

#14 Re: topli obrok

potpuni stranac wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Ni povoljne kredite nisu dobijali za ''rješavanje stambenog pitanja'' koje su bolje firme ili državne firme davale svojim uposlenicima?

porediti "povoljne kredite" i džaba stan je krajnje drsko.
Pa, liste bile. U mojoj državnoj firmi, pardon, društvenoj firmi, bile dvije liste. Ko se odlučio da gradi kuću, svake godine je mogao kredit dobiti, ako je bio oko vrha te liste (Ili, ako je imao štelu).
Nije mogao na listu za stan ko je bio na listi za kredit. Ja bio na listi za stan i ''izvisio'' u životu.
Kredit bio dugogodišnji, a inflacija ga smanjivala do besmisla,...Rata u vrijednosti kutije cigareta.
Bila je i treća lista za kredite za rekonstrukciju stana/kuće,...
Lični izbor je bio hoćeš li na listu za stan ili na listu za kredit za kuću.
Post Reply