Stope amortizacije???!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jasko__

#1 Stope amortizacije???!!!

Post by jasko__ »

Zanima me zna li neko postoje li ograničenja za minimalne stope amortizacije...znam da postoje ograničenja za maksimalne porezno dopustive stope preko kojih se ti rashodi ne priznaju u poreznom bilansu...ali postoji li neka donja granica...npr. građevine koje služe za obavljanje uslužnih djelatnosti-maximalna stopa je 3%...ali mogu li ja amortizovati sa npr.1,5%...
Ricken

#2 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by Ricken »

jasko__ wrote:Zanima me zna li neko postoje li ograničenja za minimalne stope amortizacije...znam da postoje ograničenja za maksimalne porezno dopustive stope preko kojih se ti rashodi ne priznaju u poreznom bilansu...ali postoji li neka donja granica...npr. građevine koje služe za obavljanje uslužnih djelatnosti-maximalna stopa je 3%...ali mogu li ja amortizovati sa npr.1,5%...
Jedino ograničenje (osim onog za porezne svrhe) iz MRS da vijek treba biti realno procjenjen. Neko konkretnije ograničenje na određenu stopu nema, jer je uprava dužna da utvrdi vijek trajanja.
drugarica_tz

#3 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by drugarica_tz »

jasko__ wrote:Zanima me zna li neko postoje li ograničenja za minimalne stope amortizacije...znam da postoje ograničenja za maksimalne porezno dopustive stope preko kojih se ti rashodi ne priznaju u poreznom bilansu...ali postoji li neka donja granica...npr. građevine koje služe za obavljanje uslužnih djelatnosti-maximalna stopa je 3%...ali mogu li ja amortizovati sa npr.1,5%...

Ma mozes :) samim tim ce ti biti manji troskovi i veci porez na dobit, sto drzavi godi :)
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#4 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by arman1 »

drugarica_tz wrote:

Ma mozes :) samim tim ce ti biti manji troskovi i veci porez na dobit, sto drzavi godi :)
Ako si u nekom periodu gubitaš,a u budučnosti očekuješ plus jednstavno amortizacioi vijek "razvučeš" i lad te krene izvršiš nanovo procjenu korisnog vijeka opreme(uglavnom je o njoj riječ).
To se zove štimanje rezultata i sa sobom nosi neke rizike.
convict

#5 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by convict »

Ne slušaj ovo dvoje, Ricken je u pravu
drugarica_tz

#6 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by drugarica_tz »

convict wrote:Ne slušaj ovo dvoje, Ricken je u pravu
Sta smo to nas dvoje pogresno rekli??
Ricken

#7 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by Ricken »

drugarica_tz wrote:
convict wrote:Ne slušaj ovo dvoje, Ricken je u pravu
Sta smo to nas dvoje pogresno rekli??

Ništa, samo može biti prilično opasno igrati se sa vijekom trajanja, pogotovo ako se radi o industriji gdje tehnologija brzo zastarjeva. Same porezne efekti će uskladiti MRS 12, Porez na dobit, ali MRS 36. i njegova primjena koja je obavezna na svaki datum bilansa, mogu značajno uticati na krajnji ishod rezultata. A s tim se nije igrati samo zarad poreza na dobit.
enx

#8 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by enx »

.
Last edited by enx on 04/04/2012 11:11, edited 1 time in total.
Ricken

#9 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by Ricken »

enx wrote:
Ja imam pred sobom Nomenklaturu koja bi trebala biti važeća tj. još je važeća od 95 godine i produžena 1999. (ako ima neko noviju, nek me ispravi)
i u njoj piše:
član 2: Stope navedene u Nomenklaturi iz člana 1. ove odluke su minimalne stope.

Zakon o porezu na dobit je izmjenen od tada više puta, ali radikalno 2009. godine, te po mom mišljenju te nomenklature ne bi trebale biti aktuelne niti važeće. Ima jedan dio u zakonu koji propisuje maksimalno dopustive stope za porezne svrhe, ali sam zakon se ne referencira na minimalne stope. Cilj zakona u FBiH je bio usklađenje sa MRS. Što recimo nije slučaj za RS, tamo je zakon po mom mišljenju čak i ozbiljniji i puno više sličniji zapadnim rješenjima. Recimo amortizacija građevnskog objekta se za porezne svrhe priznaje tek u narednoj godini, a ne u tekućoj kada je objekat aktiviran.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#10 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by arman1 »

U načelu na kraju obračunskog perioda koji je ujedno i porezni period, dužan si da valorizuješ svoje bilansne pozicije.
Dužan si to da uradiš na fer osnovi, uz korištenje svih raspoloživih instrumenata za procjenu.
Koristan vijek nekog uređaja može varirati zavisno od:
- uslova upotrebe,
- kvalitete izrade(posebno važno kod extremnih uslova upotrebe),
- namjene,
- tehničko-tehnološkog progresa,
- zakonske regulative.
Fer procijena ne podrazumijeva razvlačenje radi poreskih razloga. Što se tiće minimalne stope nema ograničenja ali će ti bilo koja kontrola(revizija, inspekcija i sl) postaviti pitanje vezano za nerealno niske stope.
Ima firmi koje još koriste kompjutere sa procesorom 286 dok druge zbog specifičnosti grane moraju imati Top opremu i nikad stariju od 2 godine.
safran

#11 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by safran »

Ricken wrote:
enx wrote: Ja imam pred sobom Nomenklaturu koja bi trebala biti važeća tj. još je važeća od 95 godine i produžena 1999. (ako ima neko noviju, nek me ispravi)
i u njoj piše:
član 2: Stope navedene u Nomenklaturi iz člana 1. ove odluke su minimalne stope.

Zakon o porezu na dobit je izmjenen od tada više puta, ali radikalno 2009. godine, te po mom mišljenju te nomenklature ne bi trebale biti aktuelne niti važeće. Ima jedan dio u zakonu koji propisuje maksimalno dopustive stope za porezne svrhe, ali sam zakon se ne referencira na minimalne stope. Cilj zakona u FBiH je bio usklađenje sa MRS. Što recimo nije slučaj za RS, tamo je zakon po mom mišljenju čak i ozbiljniji i puno više sličniji zapadnim rješenjima. Recimo amortizacija građevnskog objekta se za porezne svrhe priznaje tek u narednoj godini, a ne u tekućoj kada je objekat aktiviran.
Da li se na netu negdje može naći Nomenklatura za amortizaciju - bilo koja relevantna?
djulba

#12 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by djulba »

Ispod su ti najviše porezno dopustive. A ti možeš i trebaš
procijeniti svoja sredstva tj. njihov vijek trajanja i spram toga vršiti obračun amortizacije. A knjiženje ćeš vršiti u skladu sa ovim članom. tj ako pređeš ove stope sve što pređeš ćeš ispraviti u poreznom bilansu.

Član 15 pravilnika o primjeni zakona o porezu na dobit.

2) Amortizacija

Član 15.
(1) Najviše stope amortizacije iz člana 18. stav 2. Zakona, koje se priznaju kao porezno dopustiv rashod po grupama su:
1. Građevine, izuzev 10%
1.1. Upravne, administrativne, uredske i ostale zgrade za obavljanje uslužnih djelatnosti 3%
1.2. Stambene zgrade, hoteli, restorani
1.3. Ceste, komunalni objekti, gornji stroj željezničkih pruga 14,3%
2. Oprema, vozila, mehanizacija, izuzev 20%
2.1.Oprema za vodoprivredu, vodovod i kanalizaciju 4,3%
2.2. Računari i oprema za zaštitu okoliša 33,3%
3. Višegodišnji zasadi 14,3%
4. Osnovna stada 40%
5. Nematerijalna stalna sredstva 20%
(2) Amortizacija koja se priznaje po poreznom bilansu se obračunava za svako stalno sredstvo pojedinačno.
(3) Jednom amortizovana sredstva ne mogu se ponovo uključivati u obračun amortizacije ni kada su ista i dalje u upotrebi, osim za naknadna ulaganja u takvo sredstvo.
(4) Po poreznom bilansu se može koristiti i razlika između stvarne (niže) i pune porezno dozvoljene amortizacije koja se utvrdi na način iz st. 1. i 2. ovog člana, s tim da se za te unaprijed iskorištene iznose amortizacije uvećava porezna osnovica u poreznim bilansima u narednim godinama.
(5) Amortizacija koja nije bila porezno priznata u ranijim godinama, može se koristiti za umanjenje oporezive dobiti u kasnijim godinama.
safran

#13 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by safran »

Hvala na odgovoru. Ovo sam našla ali mi iz ovoga nije jasno gdje spada laboratorijska oprema i kolika je njena stopa amortizacije (pišem prijedlog projekta). Ovdje spominjete Nomenklaturu, postoji čak i navod za Službeni list FBiH 2/95 ali u tom službenom listu ne nađoh nomenklaturu.
Aha, ovo su "najveće dopustive". Meni je konkretno u interesu brža amortizacija - što i nije van pameti jer je riječ o opremi koja brzo zastarjeva - tipa računara.
lolol

#14 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by lolol »

drugarica_tz wrote:

Istina nema sta ...
Ricken

#15 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by Ricken »

safran wrote:Hvala na odgovoru. Ovo sam našla ali mi iz ovoga nije jasno gdje spada laboratorijska oprema i kolika je njena stopa amortizacije (pišem prijedlog projekta). Ovdje spominjete Nomenklaturu, postoji čak i navod za Službeni list FBiH 2/95 ali u tom službenom listu ne nađoh nomenklaturu.
Aha, ovo su "najveće dopustive". Meni je konkretno u interesu brža amortizacija - što i nije van pameti jer je riječ o opremi koja brzo zastarjeva - tipa računara.
Da se malo nadovežem na druga Djulbu.
Ta nomenklatura iz 1995-e godine je povučena i primjeniva je samo ova Djulbina.

Ubrzana amortizacija je priznata za porezne svrhe ukoliko se oprema koristi većim intenzitetom odnosno u više od jedne stope i ukoliko je riječ o opremi za sprečavanje zagađivanja vazduha, vode, zemljišta i ublažavanje buke i školovanje i obuku kadrova. Porezno priznata ubrzana amortizacija je dopuštena za stope koje su za 50% veće od propisanih. Konkretno laboratorisjka oprema nije navedena pa se uzima stopa od 20%.

Međutim treba razlikovati amortizaciju za potrebe finansijskog izvještavanja i amortizaciju za porezne svrhe. Društvo može izabrati za potrebe sastavljanja izvještaja neku drugu stopu koja je primjerenija npr 33%, ali će mu u poreznom bilansu biti priznata stopa od 20%. Po tom osnovu, osnovu razlika između poreznog bilansa i fina izvještaja će se obračunavati odložena porezna imovina.
safran

#16 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by safran »

Ricken wrote: Da se malo nadovežem na druga Djulbu.

Ubrzana amortizacija je priznata za porezne svrhe ukoliko se oprema koristi većim intenzitetom odnosno u više od jedne stope i ukoliko je riječ o opremi za sprečavanje zagađivanja vazduha, vode, zemljišta i ublažavanje buke i školovanje i obuku kadrova. Porezno priznata ubrzana amortizacija je dopuštena za stope koje su za 50% veće od propisanih. Konkretno laboratorisjka oprema nije navedena pa se uzima stopa od 20%.

Međutim treba razlikovati amortizaciju za potrebe finansijskog izvještavanja i amortizaciju za porezne svrhe. Društvo može izabrati za potrebe sastavljanja izvještaja neku drugu stopu koja je primjerenija npr 33%, ali će mu u poreznom bilansu biti priznata stopa od 20%. Po tom osnovu, osnovu razlika između poreznog bilansa i fina izvještaja će se obračunavati odložena porezna imovina.
Hvala na komentaru ali da vidimo da li sam dobro razumjela (nisam ekonomista):
ako se riječ o sofisticiranoj opremi koja se koristi u istraživačke i edukativne svrhe postoji mogućnost da se primjeni stopa od 33% ?
Ricken

#17 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by Ricken »

safran wrote:
Ricken wrote: Da se malo nadovežem na druga Djulbu.

Hvala na komentaru ali da vidimo da li sam dobro razumjela (nisam ekonomista):
ako se riječ o sofisticiranoj opremi koja se koristi u istraživačke i edukativne svrhe postoji mogućnost da se primjeni stopa od 33% ?
Da za potrebe finansijskih izvještaja, ali ne za potrebe kreiranja poreznog bilansa. Ukoliko nisi porezni obveznik i nepredaješ porezni bilans onda nemaš posljedica.
safran

#18 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by safran »

Hvala! Nadam se da je to to !
Ricken

#19 Re: Stope amortizacije???!!!

Post by Ricken »

safran wrote:Hvala! Nadam se da je to to !
Zakon o porezu na dobit, pravilnik zakona, zakon o računovodstvu i reviziji te MRS su izvori, pa provjeri.
Post Reply