Posljednji sprat, pa zato...
Da je ovo ispod puklo bi za dan, a već je 7 dana u ponudi.
Moderator: anex
Sve je pomalo nelogično. Jučer ili prekjučer vijest da je BiH u posljednjih desetak godina napustilo 500.000 ljudi. U Sarajevu je po popisu iz 2013. godine bilo 50.000 praznih stanova. Jeste da je tu dobar dio stanova u kućama po brdima al opet ima podosta praznih stanova koji se ne koriste nikako. U Zenici gledam ima zgrada u centru gdje je po čitav sprat prazan. A cijena kvadrata minimalno 3000 za najlošije lokacije. Do kad,.. ne znam.
Zar ne mozes dobiti 10% preko kupoprodajne cijene? Kolika ti je procjena bila? I samo jos jedno na koji period je ta stopa?made_in_sarajevo wrote: ↑31/07/2025 17:23 Asa banka mi kaze odbor se slaze da mi odobri 234 000 kredit ali odbija da isplati 20 000 dodatno ili bilo kako dodatno za opremanje i renoviranje. Ali zato bi mogli komotno raditi dodatni kredit. Korisnik od 2016 u sberu jos pa sad u asa, placeno sve na vrijeme, jedina banka, zatvorio jedsn kredit prodajom stana i sad opet drugi kredit za drugi stan i kaze gospoda ne moze. Na prvim razgovorima mogao sam i 270 000 dici, samo da predam papire. Sad eto znate nije praksa bas, eto da banka od kupovne cijene daje toliko, ali eto ovih 20 000 koje reklamiraju mozda da i ja ucestvujem u kreditu pa bi dali. Ah da novi kredit je naravno po redovnoj kamati 4.99% fiksna.
Procjena 239 000, ja trazio 254 000 ukupno i niko od bankara i sefice da kaze neces moci ovako. 4.99 je za novi nenamjenski.kredit da iskoristim eto za opremanje, do 10 godina fiksnoCollector1946 wrote: ↑31/07/2025 19:00Zar ne mozes dobiti 10% preko kupoprodajne cijene? Kolika ti je procjena bila? I samo jos jedno na koji period je ta stopa?made_in_sarajevo wrote: ↑31/07/2025 17:23 Asa banka mi kaze odbor se slaze da mi odobri 234 000 kredit ali odbija da isplati 20 000 dodatno ili bilo kako dodatno za opremanje i renoviranje. Ali zato bi mogli komotno raditi dodatni kredit. Korisnik od 2016 u sberu jos pa sad u asa, placeno sve na vrijeme, jedina banka, zatvorio jedsn kredit prodajom stana i sad opet drugi kredit za drugi stan i kaze gospoda ne moze. Na prvim razgovorima mogao sam i 270 000 dici, samo da predam papire. Sad eto znate nije praksa bas, eto da banka od kupovne cijene daje toliko, ali eto ovih 20 000 koje reklamiraju mozda da i ja ucestvujem u kreditu pa bi dali. Ah da novi kredit je naravno po redovnoj kamati 4.99% fiksna.
Pa vidi nece nijedna banka dati preko procjene sredstva to je cinjenica, jer ce narusiti omjer kolaterala. Da ti je procjena 254k ne bi bio problem u slucaju da je u Asi 1:1.made_in_sarajevo wrote: ↑31/07/2025 19:03Procjena 239 000, ja trazio 254 000 ukupno i niko od bankara i sefice da kaze neces moci ovako. 4.99 je za novi nenamjenski.kredit da iskoristim eto za opremanje, do 10 godina fiksnoCollector1946 wrote: ↑31/07/2025 19:00Zar ne mozes dobiti 10% preko kupoprodajne cijene? Kolika ti je procjena bila? I samo jos jedno na koji period je ta stopa?made_in_sarajevo wrote: ↑31/07/2025 17:23 Asa banka mi kaze odbor se slaze da mi odobri 234 000 kredit ali odbija da isplati 20 000 dodatno ili bilo kako dodatno za opremanje i renoviranje. Ali zato bi mogli komotno raditi dodatni kredit. Korisnik od 2016 u sberu jos pa sad u asa, placeno sve na vrijeme, jedina banka, zatvorio jedsn kredit prodajom stana i sad opet drugi kredit za drugi stan i kaze gospoda ne moze. Na prvim razgovorima mogao sam i 270 000 dici, samo da predam papire. Sad eto znate nije praksa bas, eto da banka od kupovne cijene daje toliko, ali eto ovih 20 000 koje reklamiraju mozda da i ja ucestvujem u kreditu pa bi dali. Ah da novi kredit je naravno po redovnoj kamati 4.99% fiksna.
Ne ide ti to bas tako, al hajd nejse...made_in_sarajevo wrote: ↑01/08/2025 05:53 Sve sam im rekao i objasnio, stan je toliko dogovoren i treba mi dodatno para. Ovo je odbijeno na odboru, pravnu, koleteral sve je proslo i na odboru potpis kredita odbiju
Zna bankar da neces dobiti veci kr nego sto je procjenamade_in_sarajevo wrote: ↑01/08/2025 08:45 jebiga ja ti kazem kako je meni receno od strane bankara kojima sam podnio zahtjev. ove sedmice je na odboru i oni vratili da nisu saglasni za dodatnih 20 000KM. ako lazem ja da je odbor odbio, a sve proslo onda lazu i mene iz banke![]()
Neke bi banke rado dale veci kredit nego sto je procjena, njima je posao da plasiraju novac, ali to sada po zakonu nije moguce tj. banka bi krsila zakon koji stiti bankarski sistem od poremecaja kakav smo vidjeli ne tako davno. Banke ce ti dati povoljnije uslove ako imas i ucesce. Mislim da je u EU prosjek ucesca oko 20% na ukupne procijenjene troskove (tj. nekretnina + porezi i ostalo), bez toga nema kredita. I realno je nekako da kad vec kupujes stan, da imas neku ustedjevinu koju si i sam spreman dati i ucestvovati u riziku otplate. Za povecan rizik su povecane kamate. Ali definitivno nije fer obecavati jedno od strane banke a onda ne ispuniti to. Ljudi koji "obecavaju" iznose nisu oni koji odobravaju iznose, pa tu moze doci do nezgodnih situacija. Opet ima i ljudi koji manipulisu i misle da ce im se nekretnina procijeniti na mnogo vise pa traze vece sume...nepass1 wrote: ↑01/08/2025 09:32Zna bankar da neces dobiti veci kr nego sto je procjenamade_in_sarajevo wrote: ↑01/08/2025 08:45 jebiga ja ti kazem kako je meni receno od strane bankara kojima sam podnio zahtjev. ove sedmice je na odboru i oni vratili da nisu saglasni za dodatnih 20 000KM. ako lazem ja da je odbor odbio, a sve proslo onda lazu i mene iz banke![]()
Ali ti sad cekao sta znam 15ak dana i vise sve zavrseno osim tih 20k dodatno. Hoces li ici u drugu banku izgubiti tih 15-20 dana ili ces reci jebi ga daj jos i tih 20k?
Vecina ide na ovo drugo, znaju oni to.
Tako je, to je put u propast banaka. I to se i desilo oko 2006, procjene su bile daleko iznad realnih, ljudi su se zaduzili, donekle vracali a onda prebacili dug na banke, neke od kojih su propale. Ali je tada zamah bio takav, bankari su dobijali bonuse za plasirana sredstva i desio se samopojacavajuci put u bankrot. Sa vlastitim ucescem od 20% to je malo teze, a istovremeno i to ucesce donekle obuzdava cijene nekretnina.
Samo jedan info. Ni pravo ni kolaterali ne daju misljenje o predmetu/odobrenju predmeta. Pravo daje misljenje o zasnivanju hipoteke a kolaterali misljenje o procjeni opcenito i oni nemaju nista sa iznosom kredita. 99% nije nikad ni otislo na misljenje s iznosom koji si ti trazio. Cim dobijes procjenu za predmet znas odmah da li klijent moze dobiti taj iznos za koji aplicira.made_in_sarajevo wrote: ↑02/08/2025 03:47 Sve je to super da nisam prije zahtjeva pricao sa bankom, sta mozemo, koliko mozemo, oni izbacili akciju stambeni reko pise dodatnih do 20 000 za opremanje, moze i to. Sve moze dok eto nije doslo do zadnjeg to jest odbora kad ne moze. U biti svaka banka isto, kao i svaki trgovac sto radi, sve moze ali bas sve do zadnjeg i onda ne moze to tako. Opet ako mene ne lazu, kako je proslo poslovnicu, pravnu, koleteral gdje je sve super i onda odbor kaze nece moci![]()
Odakle ti ovaj podatak? ako se ne varam podaci popisa stanovništva ne uključuju zasebnu evidenciju broja stambenih jedinica.Ci-Nick wrote: ↑31/07/2025 09:11Sve je pomalo nelogično. Jučer ili prekjučer vijest da je BiH u posljednjih desetak godina napustilo 500.000 ljudi. U Sarajevu je po popisu iz 2013. godine bilo 50.000 praznih stanova. Jeste da je tu dobar dio stanova u kućama po brdima al opet ima podosta praznih stanova koji se ne koriste nikako. U Zenici gledam ima zgrada u centru gdje je po čitav sprat prazan. A cijena kvadrata minimalno 3000 za najlošije lokacije. Do kad,.. ne znam.
Nije to vidjelo stancine. Ima na nekoj slici tu soba, isto ko da je stradala od poplave sa krova, vidi se par slika nekako sumnjivi coskovi kao da je vlaga/voda....smetljarnik obicni
Ima podatak, našao sam, u popisu, 194.000 stambenih jedinica a koristi se 144.000. U taj broj su uključene i vikendice oko 6000 i ne znam koliko stanova koji se povremeno koriste.VladaFBiH wrote: ↑04/08/2025 10:18Odakle ti ovaj podatak? ako se ne varam podaci popisa stanovništva ne uključuju zasebnu evidenciju broja stambenih jedinica.Ci-Nick wrote: ↑31/07/2025 09:11Sve je pomalo nelogično. Jučer ili prekjučer vijest da je BiH u posljednjih desetak godina napustilo 500.000 ljudi. U Sarajevu je po popisu iz 2013. godine bilo 50.000 praznih stanova. Jeste da je tu dobar dio stanova u kućama po brdima al opet ima podosta praznih stanova koji se ne koriste nikako. U Zenici gledam ima zgrada u centru gdje je po čitav sprat prazan. A cijena kvadrata minimalno 3000 za najlošije lokacije. Do kad,.. ne znam.
Čisto za info Toplane Sarajevo zagrijavaju nešto malo više od 51.000 stanova - nema teorije da ima ovoliko praznih stanova u Sarajevu. Grad Sarajevo ima po popisu 275.000 stanovnika uz prosjećnu veličinu porodice od 2,6 osobe po stambenoj jedinici što nas vodi na to da svi stanu u nekih 105k stambenih jedinica ukljućujući i kuće (kanton 450k stanovnika - 173k stambenih jedinica).
Ne postoji tačna evidencija broja stanova a da ih je prazno 50.000 nema teorije.
ja fakat nisam nikada naletio na taj podatak ali mi je nerealno da je 50.000 prazno ako znamo da toplane pokrivaju skoro sve stanove u velikim naseljima a pokrivaju nešto više od 51.000 (postoje dijelovi grada bez toplana tipa stari grad i dio centra ali tu nije masovna gradnja stanova tako da to nije preveliki broj istih). Više mi ima smilsa da je razlika između 194.000 i 173.000 potencijalno prazna ali to uključuje i stanove i kuće i vikendiceCi-Nick wrote: ↑04/08/2025 11:45Ima podatak, našao sam, u popisu, 194.000 stambenih jedinica a koristi se 144.000. U taj broj su uključene i vikendice oko 6000 i ne znam koliko stanova koji se povremeno koriste.VladaFBiH wrote: ↑04/08/2025 10:18Odakle ti ovaj podatak? ako se ne varam podaci popisa stanovništva ne uključuju zasebnu evidenciju broja stambenih jedinica.Ci-Nick wrote: ↑31/07/2025 09:11
Sve je pomalo nelogično. Jučer ili prekjučer vijest da je BiH u posljednjih desetak godina napustilo 500.000 ljudi. U Sarajevu je po popisu iz 2013. godine bilo 50.000 praznih stanova. Jeste da je tu dobar dio stanova u kućama po brdima al opet ima podosta praznih stanova koji se ne koriste nikako. U Zenici gledam ima zgrada u centru gdje je po čitav sprat prazan. A cijena kvadrata minimalno 3000 za najlošije lokacije. Do kad,.. ne znam.
Čisto za info Toplane Sarajevo zagrijavaju nešto malo više od 51.000 stanova - nema teorije da ima ovoliko praznih stanova u Sarajevu. Grad Sarajevo ima po popisu 275.000 stanovnika uz prosjećnu veličinu porodice od 2,6 osobe po stambenoj jedinici što nas vodi na to da svi stanu u nekih 105k stambenih jedinica ukljućujući i kuće (kanton 450k stanovnika - 173k stambenih jedinica).
Ne postoji tačna evidencija broja stanova a da ih je prazno 50.000 nema teorije.
Broj je visok jer vjerovatno mnogo kuća oko Sarajeva sa dva ili tri sprata ima odvojene ulaze i računa se kao dvije ili tri stambene jedinice. Pa ako djeca nisu stasala da žive odvojeno na drugom ili trećem spratu onda se to broji kao prazan stan.
Praznih stanova je vjerovatno manje od pola od tog broja.