Stambeni kredit
Moderator: anex
- male_okice
#101 Re: Stambeni kredit
a ima i opcija "veza".
kolega kod mene je tako dobio stambeni kredit a sa njegovim primanjima i kreditnom historijom nema sanse da je mogao dobiti kredit isto tako bez ziranta. zena nezaposlena. ali ocuh mu zna direktora banke, drz nedaj tamo vamo ganjali su dobrih pola godine taj kredit i dobio.
kolega kod mene je tako dobio stambeni kredit a sa njegovim primanjima i kreditnom historijom nema sanse da je mogao dobiti kredit isto tako bez ziranta. zena nezaposlena. ali ocuh mu zna direktora banke, drz nedaj tamo vamo ganjali su dobrih pola godine taj kredit i dobio.
- mO k3
#102 Re: Stambeni kredit
ja to ne razumijem i onda se pitate zasto su stambeni krediti toliko skupimale_okice wrote:a ima i opcija "veza".
- 512MB
#103 Re: Stambeni kredit
Sta je tu cudno, ja sam dosad sve i jedan kredit dobio preko veze, a laufaju momentano 4 paralelno...mO k3 wrote:ja to ne razumijem i onda se pitate zasto su stambeni krediti toliko skupimale_okice wrote:a ima i opcija "veza".
- male_okice
#104 Re: Stambeni kredit
nisu stambeni krediti radi toga skupi, a generalno mi imamo najvece kamatne stope u regiji pa i u evropi, i to ne samo na stambene kredite vec na sve. pa moj rodjak je imao oko 2% kamatne stope u svedskoj kad je kupio stan prije 4 godine, jos plata mu je fantasticna i za njihove uslove, a ja i suprug trazili 5000 hiljada, oboje zaposleni na neodredjeno, nismo imali nikakvih drugih kredita dugovanja ma nicega, nijedna banka nam nije htjela dati kredit i na kraju trazili od mikrokreditne i imali 23% kamatnu stopu i dobili 4000 nismo mogli 5 jer eto kao na 2 godine i sa nasim primanjima ne mozemo dobiti petmO k3 wrote:ja to ne razumijem i onda se pitate zasto su stambeni krediti toliko skupimale_okice wrote:a ima i opcija "veza".
zaboravi reci naravno mi smo u bosni
-
merkato
#105 Re: Stambeni kredit
Moja plata 1100,drzavna firma .. rata na 20 godina 470 .. njegova na banku lijeze vec godinama 550-600 km.. stavili stan pod hipoteku..u trenutku uzimanja kredita ni minus na kraticama nismo imali,a kamoli sta drugo ..i opet cekamo skoro 2 sedmice..ocito nam ne valja banka
- mO k3
#106 Re: Stambeni kredit
@male okice
To je apsurdno 23% kada znamo da banke dobijaju kredite po 0.00% , jesi li mi sve ispricala i bila iskrena??
Ali praksa je taka barem na zapadu sto je veci riziko to je vece kamatna stopa
To je apsurdno 23% kada znamo da banke dobijaju kredite po 0.00% , jesi li mi sve ispricala i bila iskrena??
- male_okice
#107 Re: Stambeni kredit
izvoli pogledajmO k3 wrote:@male okice
partner mikrokreditna
https://www.partner.ba/page.aspx?pID=9613
- Sodom1
#108 Re: Stambeni kredit
CUJ 5 000 dici kredit , sta se moze uzeti za te pare?male_okice wrote:nisu stambeni krediti radi toga skupi, a generalno mi imamo najvece kamatne stope u regiji pa i u evropi, i to ne samo na stambene kredite vec na sve. pa moj rodjak je imao oko 2% kamatne stope u svedskoj kad je kupio stan prije 4 godine, jos plata mu je fantasticna i za njihove uslove, a ja i suprug trazili 5000 hiljada, oboje zaposleni na neodredjeno, nismo imali nikakvih drugih kredita dugovanja ma nicega, nijedna banka nam nije htjela dati kredit i na kraju trazili od mikrokreditne i imali 23% kamatnu stopu i dobili 4000 nismo mogli 5 jer eto kao na 2 godine i sa nasim primanjima ne mozemo dobiti petmO k3 wrote:ja to ne razumijem i onda se pitate zasto su stambeni krediti toliko skupimale_okice wrote:a ima i opcija "veza".
zaboravi reci naravno mi smo u bosni
Dobijes 4 000 vratis 6 000 ,dje tu logika ako pameti vec nema
- mO k3
#109 Re: Stambeni kredit
Nikada cuo za ove partner.ba mada je to lopovluk da ga nema veceg
ne kontam zasto niste isli u banku ??
- Sodom1
#110 Re: Stambeni kredit
A tamo sve fini
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#111 Re: Stambeni kredit
Kako si ovo sračunao?Sodom1 wrote: CUJ 5 000 dici kredit , sta se moze uzeti za te pare?
Za dvije godine vratiš 6000? Pa nije kamata 50%
- mO k3
#112 Re: Stambeni kredit
Netsto preko 5000Tomahawk11 wrote:Kako si ovo sračunao?Sodom1 wrote: CUJ 5 000 dici kredit , sta se moze uzeti za te pare?
-
gidra
#113 Re: Stambeni kredit
Nije tačno da moraš imati dokumentovan mjesečni prihod za sve vrste kreditaTomahawk11 wrote:Kad odeš u banku, moraš imati dokumentovani prihod.Black swan wrote:Garant ima. Primanja koja ne racuna u platu
Tojest ne zivi od plate samo
Priliv svakog mjeseca na račun.
Sve ostalo je dodatno, ali bez dokaza o svakodnevnom prilivu, slikaj se.
Neće mu dati ratu 900 ako on ima 1200 mjesečno.
Lombardni kredit.
Lično ja vratio 50k za dvije godine.
Otac položio keš za mene kao osiguranje (100% u odnosu na traženi iznos) a ja dvije godine nosio novac na šalter i sam plaćao u kešu ratu.
Nit su me pitali gdje radim niti kolika mi je plata. 1% mi kamata bila.
Jedina obaveza mi je bila da idem i plaćam ratu na šalter u banci. Dobio kredit kroz 7 dana.
- mO k3
#114 Re: Stambeni kredit
Cek da razumijem , otac ti je 50k ostavio kao kauciju u banci ??gidra wrote:Nije tačno da moraš imati dokumentovan mjesečni prihod za sve vrste kreditaTomahawk11 wrote:Kad odeš u banku, moraš imati dokumentovani prihod.Black swan wrote:Garant ima. Primanja koja ne racuna u platu
Tojest ne zivi od plate samo
Neće mu dati ratu 900 ako on ima 1200 mjesečno..
Lombardni kredit.
Otac položio keš za mene kao osiguranje (100% u odnosu na traženi iznos) a ja dvije godine nosio novac na šalter i sam plaćao u kešu ratu.
Jedina obaveza mi je bila da idem i plaćam ratu na šalter u banci. Dobio kredit kroz 7 dana.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#115 Re: Stambeni kredit
BiH je zemlja sa niskim kreditnim rejtingom.
Možemo mi to nazivati prevarom, zavalom, kako hoćemo, ali sve je legalno, dakle potpisuješ ugovor, sve je crno na bijelo.
Ima izbor, ima konkurencija. Ne valja ti ova banka, idi u drugu. Treću. Desetu.
E sad, drugi problem je što neki ne mogu nikako dobiti kredit u banci.
Onda idu dalje. Kaže vidi kolika je kamata?! Pa nemoj nikako uzimati kredit. To tržište nudi, uzmi ili ostavi.
Ili uzme kredit tako u mikrokreditnoj i onda poslije...kolike su im kamate. Pa šta ti potpisa? Nije valjda bilo sa pištoljem na čelu kad si potpisivao.
I generalno kod nas svijet diže puno kredita, uvaljuje se i zašta treba i zašta ne treba. Poslije je svako kriv i država i banka i mikrokreditna....
I da, mikrokreditne ne daju stambene kredite (za kupovinu nekretnine), tako da nije za ovu temu.
Možemo mi to nazivati prevarom, zavalom, kako hoćemo, ali sve je legalno, dakle potpisuješ ugovor, sve je crno na bijelo.
Ima izbor, ima konkurencija. Ne valja ti ova banka, idi u drugu. Treću. Desetu.
E sad, drugi problem je što neki ne mogu nikako dobiti kredit u banci.
Onda idu dalje. Kaže vidi kolika je kamata?! Pa nemoj nikako uzimati kredit. To tržište nudi, uzmi ili ostavi.
Ili uzme kredit tako u mikrokreditnoj i onda poslije...kolike su im kamate. Pa šta ti potpisa? Nije valjda bilo sa pištoljem na čelu kad si potpisivao.
I generalno kod nas svijet diže puno kredita, uvaljuje se i zašta treba i zašta ne treba. Poslije je svako kriv i država i banka i mikrokreditna....
I da, mikrokreditne ne daju stambene kredite (za kupovinu nekretnine), tako da nije za ovu temu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#116 Re: Stambeni kredit
OK, ali moraš imati garanciju, to je poenta.gidra wrote: Nije tačno da moraš imati dokumentovan mjesečni prihod za sve vrste kredita.
Lombardni kredit.
Taj polog je bio garancija tvog kredita.
To je bolja garancija nego administrativna na platu i slično.
- male_okice
#117 Re: Stambeni kredit
pa ovako mi smo za te pare uradili estrih i postavili plocice, opremili kupatilo, kupili seciju, kuhinju (elemente) i kupili kamin i preselili u kucu da ne budemo vise podstanari a na 4000 vatis njima oko 1500 kamate, ali kad nemas drugog izbora uzmes onaj koji imas.Sodom1 wrote: CUJ 5 000 dici kredit , sta se moze uzeti za te pare?
- Sodom1
#118 Re: Stambeni kredit
Decki nadam se da se razumimomO k3 wrote:Netsto preko 5000Tomahawk11 wrote:Kako si ovo sračunao?Sodom1 wrote: CUJ 5 000 dici kredit , sta se moze uzeti za te pare?
- male_okice
#119 Re: Stambeni kredit
Partner mikrokreditna fondacija ti je puno naziv i oni rade sigurno oko 20 godina u bih, morao si barem nekad vidjeti sluzbeno im auto. oni su samo jedna od more mikrokreditnih fondacija koje su nikle poslije rata i koje uzimaju extra lovu na konto toga da obicni smrtnici koji ne rade u drzavnoj firmi nego kod privatnika ne mogu dobiti kredit u banci.mO k3 wrote:Nikada cuo za ove partner.ba mada je to lopovluk da ga nema veceg
pa isli smo u 4 banke, ali svi su htjeli da imamo ziranta po mogucnosti da je zaposlen u nekoj drzavnoj firmi da bi dobili kredit. posto mi nismo imali nikog da pitamo niti smo iskreno da ti kazem htjeli jer oboje smo zaposleni imamo legalna primanja sve lijeze na racun ali eto njima to nije bilo sigurno, kao sta ce oni ako mi dobijemo otkaz, valjda ovi u drzavnim firmama ne mogu dobiti otkaz nikad
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#120 Re: Stambeni kredit
Dizu keedu?
Trebaju kes?
Trebaju kes?
-
gidra
#121 Re: Stambeni kredit
Da, namjenski oročio novac i dao ih u zalog za moj kredit. Raiffiasen banka.mO k3 wrote:Cek da razumijem , otac ti je 50k ostavio kao kauciju u banci ??gidra wrote:Nije tačno da moraš imati dokumentovan mjesečni prihod za sve vrste kreditaTomahawk11 wrote: Kad odeš u banku, moraš imati dokumentovani prihod.
Neće mu dati ratu 900 ako on ima 1200 mjesečno..
Lombardni kredit.
Trebao mi novac za kupovinu nekretnine. MIslim mogao je on meni dati sav taj novac i da prodjem bez kamate ali htio me naučiti malo disciplini jer nije isto kada dođeš banci i ocu
Nakon 2 godine ja otplatio kredit a njemu ostao njegov novac plus nešto sitno kamate.
- djevojka bez imena
#122 Re: Stambeni kredit
Podaj im bolan sto si skrt?mad_max_ba wrote:ma nedam im, neka proći će, od 12 rate kamate mi ukupno bilo 450 Kera, sad mi ostalo nešta ko 5 jal 10 eura......djevojka bez imena wrote:Ja da sam na maxovom mjestu ja ne bih mogla cekati septembar, iskesirala bih te dvije rate i![]()
Ja se bojim tih rata, skoro kad sam uplacivala onu edukaciju a pozamasan iznos, kaze gdja, mozete i na 12 rata.... znam al uzmi, dok su na stolu, ako u mene ostanu nema ih za 3 dana.
- Sodom1
#123 Re: Stambeni kredit
pa ovako mi smo za te pare uradili estrih i postavili plocice, opremili kupatilo, kupili seciju, kuhinju (elemente) i kupili kamin i preselili u kucu da ne budemo vise podstanari a na 4000 vatis njima oko 1500 kamate, ali kad nemas drugog izbora uzmes onaj koji imas.[/quote]male_okice wrote: CUJ 5 000 dici kredit , sta se moze uzeti za te pare?
Ima izbor , i to stalno.Fora je sto raja nije strpljiva
Ja to ne bih nikad uradio ,dati lihvarima milju i po
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#124 Re: Stambeni kredit
Banke prave kategorizaciju klijenata.male_okice wrote:Partner mikrokreditna fondacija ti je puno naziv i oni rade sigurno oko 20 godina u bih, morao si barem nekad vidjeti sluzbeno im auto. oni su samo jedna od more mikrokreditnih fondacija koje su nikle poslije rata i koje uzimaju extra lovu na konto toga da obicni smrtnici koji ne rade u drzavnoj firmi nego kod privatnika ne mogu dobiti kredit u banci.mO k3 wrote:Nikada cuo za ove partner.ba mada je to lopovluk da ga nema veceg
pa isli smo u 4 banke, ali svi su htjeli da imamo ziranta po mogucnosti da je zaposlen u nekoj drzavnoj firmi da bi dobili kredit. posto mi nismo imali nikog da pitamo niti smo iskreno da ti kazem htjeli jer oboje smo zaposleni imamo legalna primanja sve lijeze na racun ali eto njima to nije bilo sigurno, kao sta ce oni ako mi dobijemo otkaz, valjda ovi u drzavnim firmama ne mogu dobiti otkaz nikad
Prva kategorija su budžetlije. Koliko god to izgledalo glupo i balon koji može lahko pući, ali tako je.
Dakle, svi oni koji primaju sredstva od države, uključujući i penzionere.
I onda redom....dakle, možeš ti privatno imati stabilan posao, sve super, ali oni te ne vide kao klijenta prve kategorije i onda ti traže svašta nešto da dobiješ kredit, pogotovo veću sumu, stambeni recimo.
-
kredenac-ac
#125 Re: Stambeni kredit
Ako oboje imaju platu oko 2000KM, koja je opcija najbolja? 2 odvojena kredita, 1 veliki zajednicki? Koliko najvise dopustaju da bude rata