sta radite s ustedjevinom?
Moderator: anex
- duspi
#1 sta radite s ustedjevinom?
dakle, prilično jednostavno i direktno pitanje, šta radite s ušteđevinom? da li je čuvate u banci, ispod kreveta, oročavate za neke kamate, počastite se nečim, čuvate za crne dane, ulažete u neki biznis itd?
skupila se neka sumica koja je trenutno 'višak' i interesuje me konkretno mogućnost nekih ulaganja. za pokretanje vlastitog privatluka nemam niti vremena, a mislim niti šlifa, tako da to najvjerovatnije nije opcija. ulaganje u dionice ili tako neku sličnu ublehu je kod nas na mizernom nivou, tako da ni to ne dolazi u obzir, više sam imao u vidu nešto tipa investicijskih fondova, sa relativno sigurnom i umjerenom zaradom (ali ipak većom od bankovnog oročenja)
da li takvo nešto uopšte postoji kod nas i ako da, koliko je podložno korupciji, poznanstvima i svim ostalim metodama na koje dobri bošnjo završava poslove ili stvarno i vulgaris pojedinac bez takvih veza može nešto profitirati?
skupila se neka sumica koja je trenutno 'višak' i interesuje me konkretno mogućnost nekih ulaganja. za pokretanje vlastitog privatluka nemam niti vremena, a mislim niti šlifa, tako da to najvjerovatnije nije opcija. ulaganje u dionice ili tako neku sličnu ublehu je kod nas na mizernom nivou, tako da ni to ne dolazi u obzir, više sam imao u vidu nešto tipa investicijskih fondova, sa relativno sigurnom i umjerenom zaradom (ali ipak većom od bankovnog oročenja)
da li takvo nešto uopšte postoji kod nas i ako da, koliko je podložno korupciji, poznanstvima i svim ostalim metodama na koje dobri bošnjo završava poslove ili stvarno i vulgaris pojedinac bez takvih veza može nešto profitirati?
- Aleluja
#2 Re: sta radite s ustedjevinom?
...ništa jer iste nemam 
- drndalo
#3 Re: sta radite s ustedjevinom?
Pa stekam je brate... 
-
talić
#4 Re: sta radite s ustedjevinom?
Vjeruješ u ulaganje u fondove a ne vjeruješ u dionice konkretnih firmi ?duspi wrote:dakle, prilično jednostavno i direktno pitanje, šta radite s ušteđevinom? da li je čuvate u banci, ispod kreveta, oročavate za neke kamate, počastite se nečim, čuvate za crne dane, ulažete u neki biznis itd?
Većina ljudi u Europi u USA koji su ostali bez ušteđevine a koju su željeli sačuvati za stare dane su upravo ulagali u fondove jer su im obećavali "nešto više od oročenja".
- int21
#5 Re: sta radite s ustedjevinom?
Banka brate.
Od zadnje provale u stan, ne drzim vise od 50Km u kuci.
A ulaganje? Nemam slifa za to, a ni toliko para viska da se zajebajem sa njima, a drugim ljudima ne vjerujem toliko da dam da se igraju mojim parama.
Zakljucak, ono sto si zaradio rukama i radom u banku, a kockanje u kasinu ili fondovima ostavljam za neki drugi zivot.
Pozz
Od zadnje provale u stan, ne drzim vise od 50Km u kuci.
A ulaganje? Nemam slifa za to, a ni toliko para viska da se zajebajem sa njima, a drugim ljudima ne vjerujem toliko da dam da se igraju mojim parama.
Zakljucak, ono sto si zaradio rukama i radom u banku, a kockanje u kasinu ili fondovima ostavljam za neki drugi zivot.
Pozz
- Karabaja
#6 Re: sta radite s ustedjevinom?
jarane, štekaj
sve ostalo je nesigurno 
kud ćeš dalje kad je došlo vrijeme da ulaganje u nekretnine više nije sigurno
- CaneBos
#7 Re: sta radite s ustedjevinom?
Kakva bre ustedjevina?? misaona imenica samo
Blago tebi, to je sve sto ti mogu reci kad te mori briga sta ces sa ustedjevinom
Blago tebi, to je sve sto ti mogu reci kad te mori briga sta ces sa ustedjevinom
-
nookey
#8 Re: sta radite s ustedjevinom?
Kojom ušteđevinom?
-
zahr
#9 Re: sta radite s ustedjevinom?
Pa nısta ako tı nıje bas prıjeko potrebno ne dıras je uopste samo nastavljas sa stednjomduspi wrote:dakle, prilično jednostavno i direktno pitanje, šta radite s ušteđevinom? da li je čuvate u banci, ispod kreveta, oročavate za neke kamate, počastite se nečim, čuvate za crne dane, ulažete u neki biznis itd?
- drndalo
#10 Re: sta radite s ustedjevinom?
Kad spomenu fondove, malo ih je, posebno malo onih koji mogu nesto puno pametno raditi... Kada su pokusali praviti otvorene fondove prije par godina, trziste je bilo (kasnije ce se pokazati) na vrhuncu, pa su i osnovani fondovi ulagajuci u dionice/akcije kupovali po najvisim cijenama, a cijene su se onda strmoglavile na komplet trzistu, tako da i fondovi koji su jos zivi ne prelaze 50-ak% svoje inicijalne vrijednosti uplate... Dakle, ko je ulozio tada, sada je na gubitku, na dobitku tesko da ce biti bar jos 3-5 godina, ako se vrate ljudi "na svojku" dobro ce biti...
To ne znaci da kada bi neko sada napravio fond i znao raditi, da se ne bi moglo zaraditi, ali ko su ti ? I gdje su ? Mrka kapa...
Trenutno, ja ne vidim sigurnijeg rjesenja od Telekoma (BH i TS)... Zbog dividende... Dakle dugorocno, na > 5 godina... Tu bi trebalo u totalu da mozes imati vise zarade nego na solo kamati iz banaka... Opet, nije pametno sve uloziti u istu stvar... Moras voditi racuna i tome da ako ti zatreba dio tih para iz tih ulaganja, kako mozes najbrze do njih, i sa najmanje gubitaka...
Dio mozda i u zivotno osiguranje, ako imas familiju, za svaki slucaj (za ne daj boze, a i da ih sklonis od sebe), ali ne previse... Dio u banku, dio u akcije/dionice... Ja sam pokusao takvu disperziju napraviti, i za sada ne ide lose... I pored djelimicnog gubitka ulaganjem u fond... Ostale stvari su to do sada pokrile, i presle...
To ne znaci da kada bi neko sada napravio fond i znao raditi, da se ne bi moglo zaraditi, ali ko su ti ? I gdje su ? Mrka kapa...
Trenutno, ja ne vidim sigurnijeg rjesenja od Telekoma (BH i TS)... Zbog dividende... Dakle dugorocno, na > 5 godina... Tu bi trebalo u totalu da mozes imati vise zarade nego na solo kamati iz banaka... Opet, nije pametno sve uloziti u istu stvar... Moras voditi racuna i tome da ako ti zatreba dio tih para iz tih ulaganja, kako mozes najbrze do njih, i sa najmanje gubitaka...
Dio mozda i u zivotno osiguranje, ako imas familiju, za svaki slucaj (za ne daj boze, a i da ih sklonis od sebe), ali ne previse... Dio u banku, dio u akcije/dionice... Ja sam pokusao takvu disperziju napraviti, i za sada ne ide lose... I pored djelimicnog gubitka ulaganjem u fond... Ostale stvari su to do sada pokrile, i presle...
-
SPQR.SA
#12 Re: sta radite s ustedjevinom?
zaštekana kod Đemidžića podrumu...
Last edited by SPQR.SA on 03/10/2012 14:11, edited 1 time in total.
-
duboka_misao
#14 Re: sta radite s ustedjevinom?
to ti iz iskustva? osh kupiit garazu ?Karabaja wrote:jarane, štekajsve ostalo je nesigurno
- drndalo
#15 Re: sta radite s ustedjevinom?
Gdje prodajes garazu ? Ch.Willa ? Ponude na PP...
-
duboka_misao
#16 Re: sta radite s ustedjevinom?
grbavica dervisa numica ,na cwili jos ne , treba nam .drndalo wrote:Gdje prodajes garazu ? Ch.Willa ? Ponude na PP...
- O'zone
- Globalni moderator
#17 Re: sta radite s ustedjevinom?
Oženiš se i dobiješ dijete i onda možeš zaboraviti na ušteđevinu plane dok kažeš keks 
-
skaut_83
#18 Re: sta radite s ustedjevinom?
Pola u banci pola kuci
Crnacki sam ih zaradio pa ne vjerujem nikome, najradije bih da su mi u dzepu stalno
Crnacki sam ih zaradio pa ne vjerujem nikome, najradije bih da su mi u dzepu stalno
- duspi
#19 Re: sta radite s ustedjevinom?
hahahah to vjerujemO'zone wrote:Oženiš se i dobiješ dijete i onda možeš zaboraviti na ušteđevinu plane dok kažeš keks
ideja upravo i jest bila iskoristiti priliku dok još uvijek nemam većih stalnih troškova pa zaštekati maksimum para koji mogu, umjesto ga trošiti na mladalačke zajebancije
@talić, sa stanjem na našoj berzi sam nažalost dobro upoznat, zato ih i nazivam ublehom
sa stanjem u kakvom nam je država sada i sa stalnim poskupljenjima svega iz godine u godinu, ni oročenja štednja nije bajno rješenje, 10 hiljada prije 5 godina je vrijedilo puno više nego recimo 12 hiljada danas, vjerujem da se ništa bitno neće promijeniti ni u sljedećih nekoliko godina..ne može čovjek bit pametan
- hermina od pozorista
#20 Re: sta radite s ustedjevinom?
Moja stednja nije toliko velika da bih mogla sa njom nesto previse pametno uraditi. S druge strane nasa drzava ne pruza nista cime bi covjek zaista mogao nesto napraviti od svoje ustedjevine. Primjera radi, u bankama za orocenje npr 3000 km, mozes u godinama koje slijede dobiti stotku ili nesto vise od stotke maraka, i iz tih razloga to mi je potpuno neprihvatljivo. Stoga svoju ustedjevinu cuvam i cekam bolje prilike i vremena za nesto konkretno.
Kada citate strane knjige o ustedi novca, nailazite na mnostvo ideja, savjeta i tome slicno. Iskreno, 90 % savjeta o ustedi vec primjenjujem tako mi tu i ne pomazu previse, a oko "obrtanja" novca , 90% njihovih savjeta jednostavno nije primjenjivo u ovom haosu od zemlje u kojoj se 50% stanovnistva bori za goli opstanak a ne za povecanje vec nagomilanog novca. Stoga, hvala Bogu i na ovome, a do neke nove prilike...mozemo se samo truditi biti inventivni u zaostalom okruzenju u kojem se nalazimo.
Kada citate strane knjige o ustedi novca, nailazite na mnostvo ideja, savjeta i tome slicno. Iskreno, 90 % savjeta o ustedi vec primjenjujem tako mi tu i ne pomazu previse, a oko "obrtanja" novca , 90% njihovih savjeta jednostavno nije primjenjivo u ovom haosu od zemlje u kojoj se 50% stanovnistva bori za goli opstanak a ne za povecanje vec nagomilanog novca. Stoga, hvala Bogu i na ovome, a do neke nove prilike...mozemo se samo truditi biti inventivni u zaostalom okruzenju u kojem se nalazimo.
-
sarajevo999999
#21 Re: sta radite s ustedjevinom?
Ulozio sam na kvotu 2
-
rimano
#22 Re: sta radite s ustedjevinom?
Bolje i stotka godisnje nego nista. Makar mozes pokriti inflaciju.hermina od pozorista wrote:Moja stednja nije toliko velika da bih mogla sa njom nesto previse pametno uraditi. S druge strane nasa drzava ne pruza nista cime bi covjek zaista mogao nesto napraviti od svoje ustedjevine. Primjera radi, u bankama za orocenje npr 3000 km, mozes u godinama koje slijede dobiti stotku ili nesto vise od stotke maraka, i iz tih razloga to mi je potpuno neprihvatljivo. Stoga svoju ustedjevinu cuvam i cekam bolje prilike i vremena za nesto konkretno.
Takodje mozes orociti u takvu stenju da si uvijek u mogucnosti dodati love ili povuci bez placanja penala ukoilko ti izleti to nesto konkretno. Trenutno imam takvu stednju sa kamatom 3.5%. Jedini minus je sto ti je 50KM blokirano do isteka orocenja. Znaci mozes sve podici osim tih 50KM. S obzirom na tvoju cifru tih 50Km ces pokriti za 6 mjeseci kroz kamatu. Po meni je to bolja i sigurnija opcija od cuvanja kod kuce ili negdje drugo.
-
milojicabrzi
#23 Re: sta radite s ustedjevinom?
Solidna je opcija ulozit npr. 5000 KM na 12 mjeseci, uz kamatu od 5%.
Tako sam nekada radio...to donosi cca 250 KM godisnje, pa ti pokrije pola registracije za auto, kupnju par zimskih guma itd. a u svakom slucaju je bolja opcija od stajanja u kuci...
Tako sam nekada radio...to donosi cca 250 KM godisnje, pa ti pokrije pola registracije za auto, kupnju par zimskih guma itd. a u svakom slucaju je bolja opcija od stajanja u kuci...
- vozač
#24 Re: sta radite s ustedjevinom?
nešto slično je i kod mene, malo banka, malo životno, bez fondova jer nisam u tim vodama niti vjerujem bilo kome,drndalo wrote:Kad spomenu fondove, malo ih je, posebno malo onih koji mogu nesto puno pametno raditi... Kada su pokusali praviti otvorene fondove prije par godina, trziste je bilo (kasnije ce se pokazati) na vrhuncu, pa su i osnovani fondovi ulagajuci u dionice/akcije kupovali po najvisim cijenama, a cijene su se onda strmoglavile na komplet trzistu, tako da i fondovi koji su jos zivi ne prelaze 50-ak% svoje inicijalne vrijednosti uplate... Dakle, ko je ulozio tada, sada je na gubitku, na dobitku tesko da ce biti bar jos 3-5 godina, ako se vrate ljudi "na svojku" dobro ce biti...
banke opet imaju državnu garanciju iza sebe, ima onaj nekakav depozit koji garantuju i to je to
-
duboka_misao
#25 Re: sta radite s ustedjevinom?
mislim do 15 hiljada da garantujuvozač wrote:
nešto slično je i kod mene, malo banka, malo životno, bez fondova jer nisam u tim vodama niti vjerujem bilo kome,
banke opet imaju državnu garanciju iza sebe, ima onaj nekakav depozit koji garantuju i to je to