Shopping kartica

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

cherrydubz

#1 Shopping kartica

Post by cherrydubz »

Pozdrav,
zanima me kako mogu izvaditi sparkasse ili unicredit shopping karticu? Koja je procedura, šta je potrebno i slično..
JaneEyre

#2 Re: Shopping kartica

Post by JaneEyre »

zapravo, samo rajfajzen koristi izraz šoping kartica inače ti je to kartica na odgođeno plaćanje.

ukratko, ovako je kod mene bilo u unicredit banci: otišla u najbližu poslovnicu i rekla: treba da se informišem u vezi one kartice na rate koja je potrebna dokumentacija...i oni mi rekli, ja prikupila dokumentaciju, podnijela zahtjev i nakon nekog vremena dobila karticu...
cherrydubz

#3 Re: Shopping kartica

Post by cherrydubz »

JaneEyre wrote:zapravo, samo rajfajzen koristi izraz šoping kartica inače ti je to kartica na odgođeno plaćanje.

ukratko, ovako je kod mene bilo u unicredit banci: otišla u najbližu poslovnicu i rekla: treba da se informišem u vezi one kartice na rate koja je potrebna dokumentacija...i oni mi rekli, ja prikupila dokumentaciju, podnijela zahtjev i nakon nekog vremena dobila karticu...
Hvala na informaciji. Koliko je vremena otprilike trebalo i je li potrebno plaćati išta?
kakavdanakneiskustvu

#4 Re: Shopping kartica

Post by kakavdanakneiskustvu »

cherrydubz wrote:
JaneEyre wrote:zapravo, samo rajfajzen koristi izraz šoping kartica inače ti je to kartica na odgođeno plaćanje.

Hvala na informaciji. Koliko je vremena otprilike trebalo i je li potrebno plaćati išta?

mislim da u unicredit banci trebaš imati yes paket da bi dobio tu karticu
Dr.medicine

#5 Re: Shopping kartica

Post by Dr.medicine »

popuniti formular onaj, ili skini s neta, od firme na platu zabrana, mah ista procedura ko za kredit u pm
cherrydubz

#6 Re: Shopping kartica

Post by cherrydubz »

Dr.medicine wrote:popuniti formular onaj, ili skini s neta, od firme na platu zabrana, mah ista procedura ko za kredit u pm
a nista ako je tako.. trebalo mi je za kupovinu mobitela na rate. Ostaje mi samo da u bhtelecomu kupim. hvala
JohnnyS

#7 Re: Shopping kartica

Post by JohnnyS »

kakavdanakneiskustvu wrote:
cherrydubz wrote:

mislim da u unicredit banci trebaš imati yes paket da bi dobio tu karticu
Ne trebaš imati jes paket, ali onda moraš platiti upisninu i godišnju članarinu za karticu...
Dr.medicine

#8 Re: Shopping kartica

Post by Dr.medicine »

cherrydubz wrote:
Dr.medicine wrote:popuniti formular onaj, ili skini s neta, od firme na platu zabrana, mah ista procedura ko za kredit u pm
a nista ako je tako.. trebalo mi je za kupovinu mobitela na rate. Ostaje mi samo da u bhtelecomu kupim. hvala
da, odredis limit po kartici (u zavisnosti od plate), pa ti u firmi potpisu taj limit, odneses u banku, pa iz banke potrvrda o administativnoj zabrani na taj limit.
eto kažem ti klasika ko za kredit :roll: i naravno moras biti zaposlen na neodređeno
JaneEyre

#9 Re: Shopping kartica

Post by JaneEyre »

pošto sam nedavno vadila karticu u Unicredit što se tiče plaćanja besplatna je ako uzmeš Yes paket čije je vođenje 6 KM mjesečno a uključuje i internet bankarstvo dadnu ti onaj token, itd. Tako da sam uzela i taj Yes paket jer mi je i odgovaralo da mogu provjerit račun kad hoću, a odgovara mi i radi plaćanja računa putem interneta jer često nemam vremena da odem npr. do pošte i uplatim račun...inače mislim da trošak vađenja same kartice košta nekih 50 KM-100 KM...

eh sad što se tiče potrebne dokumentacije najbolje je da vidiš s njima jer ti je npr. manje dokumentacije potrebno ako radiš u državnoj službi na neodređeno a više ako si kod privatnika:) i npr. zaključuješ svako malo ugovore na određeno, prekida ti se radni odnos na mjesec dana kad trebaš navršiti 2 godine da ne bi prešao u radni odnos u neodređeno i tako to... :D
manekenka u penziji

#10 Re: Shopping kartica

Post by manekenka u penziji »

Hoću da kupim predmet x u fisu na rate do 12 mjeseci jer mi banka ne naplaćuje kamatu na taj iznos rata. Kada odem u trgovinu, predmet x mogu kupiti po cijeni koja je na akciji samo ako cu ga otplatiti u roku od 6 mjeseci, te dodatni popust od 5% ne vazi ukoliko se placa na rate.
Može li meni neko objasniti kako ova fisova politika ima veze sa zdravom pameti ako ja banci otplacujem rate? Banka ce njima uplatiti puni iznos, a dalje vraćanje rata je izmedju mene i banke.
Meni se čini da me neko pravi budalom.
kakavdanakneiskustvu

#11 Re: Shopping kartica

manekenka u penziji wrote:Hoću da kupim predmet x u fisu na rate do 12 mjeseci jer mi banka ne naplaćuje kamatu na taj iznos rata. Kada odem u trgovinu, predmet x mogu kupiti po cijeni koja je na akciji samo ako cu ga otplatiti u roku od 6 mjeseci, te dodatni popust od 5% ne vazi ukoliko se placa na rate.
Može li meni neko objasniti kako ova fisova politika ima veze sa zdravom pameti ako ja banci otplacujem rate? Banka ce njima uplatiti puni iznos, a dalje vraćanje rata je izmedju mene i banke.
Meni se čini da me neko pravi budalom.

i ja sam to vidio u fisu,ne može se platiti visa classic carticom na rate i koristiti ta fisova kartica koja daje popust od 5 %,nebitno je li nešto od toga što plaćam na akciji ili ne
kakavdanakneiskustvu

#12 Re: Shopping kartica

zna li ko može li se visa classic karticom uniucredit banke u konzumu plaćati na 12 rata?
manekenka u penziji

#13 Re: Shopping kartica

Meni to nema nikakve logike. Meni prodavačica govori da je to plaćanje na rate, a ja nju ubjedjujem da ce njima biti čitav iznos uplacen od strane banke. Kako cu ja rasporediti sebi rate je izmedju mene i banke.
Je li ovo uopce zakonski regularno da oni mene ograničavaju kako cu vršiti uplate?
kakavdanakneiskustvu

#14 Re: Shopping kartica

manekenka u penziji wrote:Meni to nema nikakve logike. Meni prodavačica govori da je to plaćanje na rate, a ja nju ubjedjujem da ce njima biti čitav iznos uplacen od strane banke. Kako cu ja rasporediti sebi rate je izmedju mene i banke.
Je li ovo uopce zakonski regularno da oni mene ograničavaju kako cu vršiti uplate?

možda ne daju tu robu koja je na akciji,na akcijskoj prodaji,kupiti karticom na više od 6 rata,koliko se sjećam i ja sam imao slično iskustvo,neka majica ili nešto slično
Vezirbh

#15 Re: Shopping kartica

Post by Vezirbh »

To što je kupcu besplatno, bez kamata kupovina na rate ne znači da neko to ne mora platiti tu razliku s popustom ili bez. U ovom slučaju prodavač banci plaća tu uslugu i zato prodavač ne daje popust ko što daje na gotovinu

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Shopping kartica

Post by Truba »

manekenka u penziji wrote:Meni to nema nikakve logike. Meni prodavačica govori da je to plaćanje na rate, a ja nju ubjedjujem da ce njima biti čitav iznos uplacen od strane banke. Kako cu ja rasporediti sebi rate je izmedju mene i banke.
i mene su u mobil maniji ovako levatili
možda je to ono APP
ili ljudi daju niže cijene za keš... a kad oćeš s karticom onda je skuplje
mada ne znam u čemu je kvaka kad njima banka istovari sve to odmah

s druge strane u jednoj radnji mi za kež nisu priznavali provlačenje kartice nego sam trebao ići na bankomat dići lovu da bi imao popust od 5% :? :? :?
nisam pametan
Dr.medicine

#17 Re: Shopping kartica

Post by Dr.medicine »

Mislim da njima banka NE isplati odmah novac!

Pretprosle godine sam kupio nesto i ono skidalo se preko trajnog naloga svaki mjesec. I ja bio u suvisku s lovom i reko da anuliram i uplatim sve. Narednih osam mjeseci je meni dolazio izvod kako mi se skida rata i uplacuje toj prodavnici.
Sto ce reci ja sam uplatio u banku all my money, a oni su njima mjesecno davali. Tako da prodavnica ne dobije odmah lovu, nego svaki mjesec onu ratu koja vam se skida sa trajnog naloga :-)
manekenka u penziji

#18 Re: Shopping kartica

Nije tacno. Ti banci plaćaš na rate a banka njima uplati cijeli iznos cim provuces karticu.
Edit: to sto ti na izvodu ima ime prodavnice je čisto radi uvida, tj.da znaš sta otplacujes i dokle si došao sa otplatom :)
kakavdanakneiskustvu

#19 Re: Shopping kartica

Black swan wrote:
i mene su u mobil maniji ovako levatili
možda je to ono APP
ili ljudi daju niže cijene za keš... a kad oćeš s karticom onda je skuplje
mada ne znam u čemu je kvaka kad njima banka istovari sve to odmah

s druge strane u jednoj radnji mi za kež nisu priznavali provlačenje kartice nego sam trebao ići na bankomat dići lovu da bi imao popust od 5% :? :? :?
nisam pametan

malo je čudno da negdje plaćanje tim karticama ispada skuplje nego kešom kad u npr. bingu možeš sve platiti na 12 rata bez kamata i platiš istu cijenu kao i da si platio kešom
Truba

#20 Re: Shopping kartica

Post by Truba »

u konzumu je minimum 100 a maksimum rata 3
kod moje kartice

ne znam u čemu je kvaka... možda neke firme banka moli da potpišu ugovor a neke firme mole banku :D ako me kontate

ili neku petljaju i dodatno zarađuju na tim razlikama cijena...
GarfieldLover

#21 Re: Shopping kartica

Post by GarfieldLover »

Kad sam zadnji put kupovala na rate (komplet suđa u DOMODu), rekli su mi da je za keš 20% jeftinije, a karticom sam platila punu cijenu...
Pretpostavljam da ima nekih troškova kad novac ide preko banke (čini mi se da je neko spominjao neku proviziju od 2-3% koju banka naplaćuje prodavnici za kartično plaćanje?!)
A pretpostavljam da ima nekih prodavnica i koje uredno NE izdaju fiskalni račun pa je onda pitanje kako prikažu dobijeni keš, i tada im se on naravno više isplati...
Truba

#22 Re: Shopping kartica

Post by Truba »

ko će to znati
veliki su to lopovi u pitanju

jesu banke i poduzetnici zaslužni za stvaranje mnogih radnih mjesta i napretka

međutim jasno je kako su to veeelike lopine ako pitate obične ljude i mnoge su uništili svojim
objašnjavanjem samo pozitivnih stvari

ja sam super zadovoljan inspire intesa karticom
iskreno nemam ni pojma jel shoping ili kako već drugačije ali piči i prolazi skoro svuda
Last edited by Truba on 28/02/2014 15:13, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#23 Re: Shopping kartica

Black swan wrote:u konzumu je minimum 100 a maksimum rata 3
kod moje kartice

ne znam u čemu je kvaka... možda neke firme banka moli da potpišu ugovor a neke firme mole banku :D ako me kontate

ili neku petljaju i dodatno zarađuju na tim razlikama cijena...

prije tri godine se u konzumu visa classis karticom unicredit banke moglo plaćati do 6 rata,a mene zanima može li se i do 12 rata
kakavdanakneiskustvu

#24 Re: Shopping kartica

GarfieldLover wrote:Kad sam zadnji put kupovala na rate (komplet suđa u DOMODu), rekli su mi da je za keš 20% jeftinije, a karticom sam platila punu cijenu...
Pretpostavljam da ima nekih troškova kad novac ide preko banke (čini mi se da je neko spominjao neku proviziju od 2-3% koju banka naplaćuje prodavnici za kartično plaćanje?!)
A pretpostavljam da ima nekih prodavnica i koje uredno NE izdaju fiskalni račun pa je onda pitanje kako prikažu dobijeni keš, i tada im se on naravno više isplati...

u bingu je cijena ista šta god da kupio i koliko god da kupio,istina nisam kupovaio namještaj i slične stvari
Dr.medicine

#25 Re: Shopping kartica

Post by Dr.medicine »

Ma vecina ima drugu cijenu za shoping kartice.
Gledam po katalozima cijena za kesh je uglavnom za nekih 50ak maraka niža, sto ce reci da ti to dođe ko neka kamata na "bez kamatnu" karticu.

Al eto, npr, ja staroj prosle godine kupio u gorenju štednjak/šporet kako ko hoće, em sam dobio na 12 rata, em su mi dali još 5% popusta, em odnijeli staro govno iz kuće :lol:
Post Reply