Rad studenta u EU

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

-B_S-

#1 Rad studenta u EU

Post by -B_S- »

Šta je sve potrebno studentu kako bi mogao da se zaposli u nekoj od zemalja evropske unije???

Znam samo da imamo pravo na radni odos u toku tri meseca, ali ne znam proceduru...da li se samo poslodavcu daje index ili je to neka veća birokratija???

Hvala
Gray

#2 Re: Rad studenta u EU

Post by Gray »

Nije isto u svim drzavama EU, zavisi od drzave do drzave. Nasta mislis, rad tokom studija ili?
-B_S-

#3 Re: Rad studenta u EU

Post by -B_S- »

Tetka mi je našla neki posao u Njemačkoj gdje bi mogao da radim dva mjeseca. Ali ne znam kome da se obratim za informacije ovog tipa, pa sam mislio da ako neko ima iskustva sa ovim da mi pomogne.
Gray

#4 Re: Rad studenta u EU

Post by Gray »

-B_S- wrote:Tetka mi je našla neki posao u Njemačkoj gdje bi mogao da radim dva mjeseca. Ali ne znam kome da se obratim za informacije ovog tipa, pa sam mislio da ako neko ima iskustva sa ovim da mi pomogne.
A ti si student u BiH ili u Njemaökoj? Ako si student u BiH to je nebitno, moraš imati radnu dozvolu kao i svako van EU ko hoće da se zaposli u Njemačkoj, to što si student u BiH je potpuno nebitno.
Last edited by Gray on 13/06/2011 12:05, edited 2 times in total.
vox-populi

#5 Re: Rad studenta u EU

Post by vox-populi »

-B_S- wrote: Znam samo da imamo pravo na radni odos u toku tri meseca, ali ne znam proceduru...
Odakle ti ovo?

Ako studiras negdje u EU i imas status studenta, onda mozes da radis. I to je ograniceno i mislim da se razlikuje od zemlje do zemlje. Npr. u Njemackoj kao student mozes raditi do 20 sati sedmicno dok traje semestar, na pauzama izmedju semestara mozes i vise. Takodjer si ogranicen koliko mozes zaraditi, cini mi se do 800€ bez da placas poreze.

A ako studiras u BiH, imas BH pasos i nemas boravisnu i radnu dozvolu za neku drzavu u EU, posao mozes zaboraviti. Mozes doci kao turista i boraviti tri mjeseca unutar 6 mjeseci. Ali legalno ne mozes raditi.
-B_S-

#6 Re: Rad studenta u EU

Post by -B_S- »

vox-populi wrote:
-B_S- wrote: Znam samo da imamo pravo na radni odos u toku tri meseca, ali ne znam proceduru...
Odakle ti ovo?

Ako studiras negdje u EU i imas status studenta, onda mozes da radis. I to je ograniceno i mislim da se razlikuje od zemlje do zemlje. Npr. u Njemackoj kao student mozes raditi do 20 sati sedmicno dok traje semestar, na pauzama izmedju semestara mozes i vise. Takodjer si ogranicen koliko mozes zaraditi, cini mi se do 800€ bez da placas poreze.

A ako studiras u BiH, imas BH pasos i nemas boravisnu i radnu dozvolu za neku drzavu u EU, posao mozes zaboraviti. Mozes doci kao turista i boraviti tri mjeseca unutar 6 mjeseci. Ali legalno ne mozes raditi.
Studiram u BiH, imam BiH pasoš i mogu LEGALNO da stupim u radni odnos u bilo kojoj zemlji u EU! Čudime da niste informisani o tome!
vox-populi

#7 Re: Rad studenta u EU

Post by vox-populi »

-B_S- wrote:
Studiram u BiH, imam BiH pasoš i mogu LEGALNO da stupim u radni odnos u bilo kojoj zemlji u EU! Čudime da niste informisani o tome!
:lol:

Hajd dobro. Nek ti je sa srecom.
-B_S-

#8 Re: Rad studenta u EU

Post by -B_S- »

vox-populi wrote:
-B_S- wrote:
:lol:

Hajd dobro. Nek ti je sa srecom.
Imam rođaka iz Sandžaka koji je otišao i već radi...tako da ono! A i ne verujem da bi studenti sa srpskim državljanstvom mogli, a sa bosanskim ne. Uostalom, ukoliko ste informisani kažite šta imate, a u koliko ne znate (što je slučaj sada) bolje iskulirajte ;)
manki

#9 Re: Rad studenta u EU

Post by manki »

-B_S- wrote:Imam rođaka iz Sandžaka koji je otišao i već radi...tako da ono! A i ne verujem da bi studenti sa srpskim državljanstvom mogli, a sa bosanskim ne. Uostalom, ukoliko ste informisani kažite šta imate, a u koliko ne znate (što je slučaj sada) bolje iskulirajte ;)
Mogao je jedino otići na neki internship ili praksu ako je student, koja je možda djelimično finansijski pokrivena, a da je dobio posao na do tri mjeseca čisto sumnjam, osim ako ne radi ilegalno. ;)
-B_S-

#10 Re: Rad studenta u EU

Post by -B_S- »

Problem Bosanaca je taj što znaju sve, a zapravo znaju...
manki

#11 Re: Rad studenta u EU

Post by manki »

-B_S- wrote:Problem Bosanaca je taj što znaju sve, a zapravo znaju...
lol, pa daj nam ti neki zvaničan dokument ako misliš da znaš bolje od nas ostalih, i ako misliš da nismo u pravu, i riješen problem. :)

Uostalom, što si otvorio temu ako te ne zanimaju mišljenja drugih ljudi već samo hoćeš da ti neko potvrdi tvoje tvrdnje?
vox-populi

#12 Re: Rad studenta u EU

Post by vox-populi »

-B_S- wrote:
Imam rođaka iz Sandžaka koji je otišao i već radi...tako da ono! A i ne verujem da bi studenti sa srpskim državljanstvom mogli, a sa bosanskim ne. Uostalom, ukoliko ste informisani kažite šta imate, a u koliko ne znate (što je slučaj sada) bolje iskulirajte ;)
Drug,

trziste rada svake EU drzave je itekako zasticeno. Pristup tom trzistu nemaju ni drzavljani SAD-a, Japana, Australije, bez prethodno odobrene radne dozvole. Istina, u slucaju ovih drzava ta je procedura nesto kraca i jednostavnija, ali ipak postoji.
Potrazi malo po internetu pa ces vidjeti kakva je zakonska regulativa.

Evo ti za pocetak http://europa.eu/youth/working/index_de_en.html, dobro procitaj ovu stranicu.

Ako tvoj rodjak ima srpsko drzavljanstvo i nema radnu i boravisnu dozvolu za neku drzavu EU, NEMA SANSE da je tek tako dosao i LEGALNO dobio posao. Ako ti on tvrdi da je tako, onda laze.

I malo mi je cudna ta odrednica tri mjeseca. Meni to lici na slijedecu situaciju:

otisao legalno turisticki tri mjeseca.
ilegalno dobio neki poslic (obicno ciscenje ili baustela)
raji prosipa pricu kako administrira mreze na univerzitetu, legalno

Plus, ne postoji zakonska regulativa koja se odnosi na trziste rada EU. Svaka drzava clanica ima svoje zakone. Recimo, ja imam radnu i boravisnu dozvolu za Njemacku. Sa njom ne mogu ni boraviti ni raditi bilo gdje izvan Njemacke (naravno, mogu otici u turisticku posjetu).

EDIT: http://www.daad.de/en/index.html

jos jedna stranica koju trebas da procitas. Za domacu zadacu :D
missko

#13 Re: Rad studenta u EU

Post by missko »

Mislim da moze al kako to ne znam al cuo sam od dosta studenata da su radili u Svabiji preko studentskih papira. Mislim da ce se vec neko javiti ko ima iskustva s tim.
vox-populi

#14 Re: Rad studenta u EU

Post by vox-populi »

missko wrote:Mislim da moze al kako to ne znam al cuo sam od dosta studenata da su radili u Svabiji preko studentskih papira. Mislim da ce se vec neko javiti ko ima iskustva s tim.
Postoje razni oblici volontiranja koji se placaju. Ali i za to postoji procedura, konkursi na koje se moras prijaviti, pa ako prodjes, dobro je. Tek tako da dodjes iz BiH i sklopis radni ugovor, nema sanse.
missko

#15 Re: Rad studenta u EU

Post by missko »

vox-populi wrote:
missko wrote:Mislim da moze al kako to ne znam al cuo sam od dosta studenata da su radili u Svabiji preko studentskih papira. Mislim da ce se vec neko javiti ko ima iskustva s tim.
Postoje razni oblici volontiranja koji se placaju. Ali i za to postoji procedura, konkursi na koje se moras prijaviti, pa ako prodjes, dobro je. Tek tako da dodjes iz BiH i sklopis radni ugovor, nema sanse.
Sasvim normanlno da mora biti postojati neka procedura, ali kazem da nije nemoguce naci preko studentskog neki posao u Svabiji.
vox-populi

#16 Re: Rad studenta u EU

Post by vox-populi »

missko wrote: Sasvim normanlno da mora biti postojati neka procedura, ali kazem da nije nemoguce naci preko studentskog neki posao u Svabiji.
A gledaj, ne pricamo o tome. Sasvim je moguce i ovako naci posao. Nadjes oglas na internetu, odes na intervju, prime te, potpises ugovor, prodjes kroz proceduru u uredu za strance i na birou rada i dobijes papire.

Ono sto ja govorim je da je NEMOGUCE tek tako sjesti na autobus, doci u Njemacku sa BH pasoses i fakultetskim indexom ( :lol: :lol: :lol: ) i dobiti posao.
missko

#17 Re: Rad studenta u EU

Post by missko »

vox-populi wrote:
missko wrote: Sasvim normanlno da mora biti postojati neka procedura, ali kazem da nije nemoguce naci preko studentskog neki posao u Svabiji.
A gledaj, ne pricamo o tome. Sasvim je moguce i ovako naci posao. Nadjes oglas na internetu, odes na intervju, prime te, potpises ugovor, prodjes kroz proceduru u uredu za strance i na birou rada i dobijes papire.

Ono sto ja govorim je da je NEMOGUCE tek tako sjesti na autobus, doci u Njemacku sa BH pasoses i fakultetskim indexom ( :lol: :lol: :lol: ) i dobiti posao.
Mislim da studenti ne moraju prolaziti te sve procedure zbog sezonskog rada, npr branje spargli kad je sezona i potreba za radnicima na neka 3 mjeseca veca i gdje studenti imaju neku prednost.
Gray

#18 Re: Rad studenta u EU

Post by Gray »

-B_S- wrote:Problem Bosanaca je taj što znaju sve, a zapravo znaju...

Slažem se, samo što ovdje problem nije na onoj strani na kojoj ti misliš ;)

U EU ne možeš raditi bez radne dozvole, naš pasoš ti apsolutno ništa ne znači tu, isto kao ni srpski, hrvatski, makedonski ili bilo koji drugi.

Ti možeš ići turistički u EU i biti do 3 mjeseca u komadu (i max. ukupno tri mjeseca u šest mjeseci). Posao za to vrijeme možeš naći samo ilegalno. Ako hoćeš da radiš legalno moraš naći pravi posao i dobiti radnu dozvolu prije nego dođeš u Njemačku da počneš raditi, indeks ti je za sve to apsolutno nebitan.
vox-populi

#19 Re: Rad studenta u EU

Post by vox-populi »

missko wrote: Mislim da studenti ne moraju prolaziti te sve procedure zbog sezonskog rada, npr branje spargli kad je sezona i potreba za radnicima na neka 3 mjeseca veca i gdje studenti imaju neku prednost.
Moraju. Da bi dobio posao, odnosno da bi ti plata bila isplacena, moras imati racun u banci. Da bi imao racun u banci moras imati registrovanu adresu, da bi registrovao adresu moras imati neku vrstu boravisne dozvole...

Nisam cak siguran da neki francuz moze tek tako iz Pariza doci u Minhen i dobiti posao. Bar ne bilo koji posao. Bezveze se zanosite idejom da se moze tek tako doci i LEGALNO raditi.
-B_S-

#20 Re: Rad studenta u EU

Post by -B_S- »

edit
Što se tiče zakona, naravno da postoji, otkud vama da nepostoji...vi kao znate!

Postoje agencije koje se bave ovim pitanjem.
edit

IZVINJAVAM SE ŠTO SAM FORUM KORISTIO U KOMERCIJALNE SVRHE!
Last edited by -B_S- on 14/06/2011 00:28, edited 1 time in total.
burekodsira

#21 Re: Rad studenta u EU

Post by burekodsira »

ovo je bila jeftina reklama, ja bi mu jedan ban od uha do uha :D
a sem reklame ovo mi sve lici i na otimacinu studentima
Svejetorokenrol

#22 Re: Rad studenta u EU

Post by Svejetorokenrol »

Vox Populi je sve tacno rek'o, ako nekome stvarno trebaju informacije. :-D
A ovaj post sa ofirnom reklamom pod hitno izbrisati. :x
missko

#23 Re: Rad studenta u EU

Post by missko »

vox-populi wrote:
missko wrote: Mislim da studenti ne moraju prolaziti te sve procedure zbog sezonskog rada, npr branje spargli kad je sezona i potreba za radnicima na neka 3 mjeseca veca i gdje studenti imaju neku prednost.
Moraju. Da bi dobio posao, odnosno da bi ti plata bila isplacena, moras imati racun u banci. Da bi imao racun u banci moras imati registrovanu adresu, da bi registrovao adresu moras imati neku vrstu boravisne dozvole...

Nisam cak siguran da neki francuz moze tek tako iz Pariza doci u Minhen i dobiti posao. Bar ne bilo koji posao. Bezveze se zanosite idejom da se moze tek tako doci i LEGALNO raditi.
Sve to stoji, al zar ne mozes otvoriri racun i u BiH na neku NJemacku banku. Acuo sam da od 1 maja u Svabiji mogu raditi regularno ostali gradjani EU osim ovih novoprimljanih, al sada poljaci nemaju vise nikakvih problema doci i raditi.
vox-populi

#24 Re: Rad studenta u EU

Post by vox-populi »

missko wrote: Sve to stoji, al zar ne mozes otvoriri racun i u BiH na neku NJemacku banku. Acuo sam da od 1 maja u Svabiji mogu raditi regularno ostali gradjani EU osim ovih novoprimljanih, al sada poljaci nemaju vise nikakvih problema doci i raditi.
Mozes ti otvoriti racun u BiH, ali ti to ne pije vode, ali bas nimalo. Recimo Hypo Bank iz BiH i Hypo Vereinsbank iz Njemacke, iako pripadaju istoj grupaciji, iako su isti vlasnici i bla bla, nemaju ama bas nikakve veze. To sam prvo pitao kada sam otvarao racun u DE i lijepo mi u banci objasnili. Druga stvar, da bi primio platu, racun mora biti otvoren u Njemackoj, dakle u nekoj filijali koja se nalazi na tlu Njemacke.

A za pokretaca teme, sto odmah nisi rekao da je reklama u pitanju :lol: . Prijavljen si administraciji.
-B_S-

#25 Re: Rad studenta u EU

Post by -B_S- »

Nije bila reklama u pitanju i vaše mišljenje mi uopšte nije bitno. Uostalom, pa bar mi u BiH smo navikli na pohlepne i zle ljude...u potpunosti sam imun na sve to :D
Post Reply