Interesuje me kako se plaća porez kada recimo radimo za strane klijente neki software.
Bubam, klijent je u Americi i napravimo mu software kojeg naplatimo 1000 dolara. Kako se porezuje to čudo?
Prodaja software-a stranim klijentima
Moderator: anex
- Alfons Kauders
#2 Re: Prodaja software-a stranim klijentima
zavisi kako radis druze...jahh wrote:Interesuje me kako se plaća porez kada recimo radimo za strane klijente neki software.
Bubam, klijent je u Americi i napravimo mu software kojeg naplatimo 1000 dolara. Kako se porezuje to čudo?
ako je na firmu, faktura... mislim da placas redovno, kao i na domace fakture... od firme i iznosa zavisi pdv, pa onda porez na dobit itd... u biti pogledaj kako se to radi kod izvoza bilo kakve druge robe... ja sam npr. imao problem s placanjem ljudi vani, jer bi ovi nasi hajvani oporezovali mada ne bi trebali (falilo misljenje ministarstva)... sve u svemu zajebancija i to svi izbjegavaju, gubljenje vremena i para
medjutim, ako imas mogucnost da ne ides preko firme (ovisi od klijenta), to ti je jos bolje rjesenje... stigne lova na devizni, banke uzmu par dolara i to je to... nema poreza, samo ti legnu pare na racun i cao... tako sam ja radio i nikad me niko nista nije pitao - jedino je bio problem prije 4-5 godina dok su po starom dokazu oporezovali ako predjes odredjeni limit po racunu, lupam ako ti je leglo 25000 godisnje, ali toga vise nema... shit je sto klijenti nece uplatiti lupam $10000 dolara na neciji racun, vec traze firmu, najcesce LLC, odnosno DOO kod nas... dakle zavisi od iznosa... ako namjeravas raditi stranice ili mobilne aplikacije za par milja po komadu, ne bi trebao biti problem... ili ako radis preko nekog posrednika, vazda s istim ljudima - onda se moze sve dogovoriti
imam par poznanika koji rade nesto slicno, softver takodjer... radim i ja al nisam programer... isti kurac u biti, izvozis intelektualnu uslugu, ili proizvod... sad da li se naplacuje po satu kodiranja, ili kao cijeli proizvod? tj da li je usluga ili proizvod? ima i tu caka... al u biti ako se ne radi o nekom strahota iznosu, onda ces vjerovatno moci otvoriti devizni stedni racun, eventualno uvezati karticu i to je to... treba ti CIPS, licna i gotovo sve u roku od 15 minuta
ako je ogroman iznos i ako mora ici preko firme, jebaji ga jarane, plati porez i budi sretan sto ne radis za milju i topli obrok ko neki programeri kod nas
-
jahh
#3 Re: Prodaja software-a stranim klijentima
Ma za jednog klijenta mi je lahko, nisu velike pare. Nego sam kontao napraviti jedan gotov proizvoid pa nuditi i prodavati stranim firmama. Ne mislim nista zaobilaziti, kako ide porez?
10% na dobit, jel to sve?
10% na dobit, jel to sve?
- bude
#4 Re: Prodaja software-a stranim klijentima
obzirom da se radi o izvozu, ne placas pdv na takve isporuke a ako je udio izvoza veci od 30% u ukupnom prometu u obracunskom periodu ne placas ni porez na dobit
-
jahh
#5 Re: Prodaja software-a stranim klijentima
Pa ako bi se samo time bavio recimo, nista drzavi ne bi placao (mimo dadzbina za radnika/e)?
- bude
#6 Re: Prodaja software-a stranim klijentima
to se zove poticanje izvoza 
- Alfons Kauders
#7 Re: Prodaja software-a stranim klijentima
manje vise da, drzavi ce se placati samo neke simbolicne pizdarije, ali imas opet troskova... (ovo za porez na dobit sam znao, ali sam mislio da pdv ide povrat ili nesh, ne da se nikako ne placa, tim bolje)... dakle nemas poreza vec troskova oko firme... registracija par milja, pa neko da vodi knjige, pa fiskalizacija kurci palci... onda prijavis radnika na neku bezze cifru, recimo bruto da te izadje oko milje... (kad skontas koliki su doprinosi i ostale pizdarije, vjerovatno ces drzavi platiti oko 4 milje godisnje cak i na tako nisku platu)... onda racunovodja, mada nece imati puno posla ako je samo izvoz i nekoliko faktura godisnje, opet ti valja platiti barem milju godisnje...jahh wrote:Pa ako bi se samo time bavio recimo, nista drzavi ne bi placao (mimo dadzbina za radnika/e)?
i ne zaboravi da je firmu teze zatvoriti nego otvoriti
dalje je vec do tebe, skontaj koliko ocekujes prometa i dobiti, te koliko se isplati... baci na papir i sracunaj koliko bi te izaslo da registrujes firmu (jednokratni trosak) i koliko je to na godisnjem nivou... ako je nesto dugorocno, onda se svakako isplati, ali otvoriti firmu radi jednog proizvoda koji ces mozda prodavati godinu-dvije bas i ne znam
-
jahh
#8 Re: Prodaja software-a stranim klijentima
Hvala na odgovorima, pozitivniji su nego što sam očekivao (mislio sam da ide 10% ukupno, što opet nije puno).