Evo situacije u kojoj se nasla moja porodica. Tipican primjer Bankarskog kriminala. Treba mi vas savjet, sta dalje:
Prije 2-3 godine, stari je podigao kredit u ProCredit Banci za razvoj privatnog biznisa (farma pilica). Kada je podizao kredit, bio mu je potreban jedan zirant. Posto mama radi u jednom kantonalnom preduzecu, ona mu je bila zirant. Medjutim, pri predaji papira za kredit, iz banke su trazili dodatno osiguranje kredita. Kao politika banke je da ako su zirant i duznik iz iste porodice, da se onda jos jedan clan porodice koji ima redovna primanja "prijavi" i bude kao neki garant, nesto izmedju ziranta i suduznika. Posto je jedini ukucanin pored mame koji ima redovna primanja bila baka sa svojom penzijom, prijavili su nju.
Pare smo dobili, stari je ulozio i posao je krenuo. Islo je odlicno, kredit smo ureno vracali, dobijali zahvalnice od banke kao dobar klijent itd.
Medjutim, pojavila se pticija gripa, i narod naglo prestao kupovati pilece meso, i starom stane posao. Onda se jos pojavi i ekonomska kriza i dotuce ga skroz. Propalo. I poceli su problemi sa vracanjem kredita. Stari je otisao u banku, uradili su mu reprogram pod istim uslovima, samo na duzi period, da bi se smanjila rata. Medjutim, kako posao nikako nije uspijevao da krene, opet su nastali problemi sa vracanjem kredita.
Tada su stari i stara otisli u banku i ponudili im sljedece:
Posto je duznik(stari) i zirant (mama) iz istog domacinstva, ponudili smo im da se aktivira administrativna zabrana na maminu platu, tako da cim plata legne, rata se uplati i mirna Bosna. Njihov odgovor je bio da to ne praktikuju, ali posto su njih dvoje iz istog domacinstva, a i u istom poslu, postigli smo dogovor i od tada se rata otplacuje preko mamine plate. I sve je OK.
Trenutno je ostalo duga jos nekih 5300 KM, sa ratom od 161KM, narednih 33 mjeseca.
Medjutim, prosli mjesec odbije se od bakine penzije, bez ikakve najave ili pismene obavijesti 161KM. Nama ni na kraj pameti sta bi moglo biti, kontamo neka greska. Mislili smo da nije baba kakve gluposti kupovala od onih prodavaca sto dolaze na vrata, znate kakvi su penzioneri. Medjutim, i ovaj mjesec joj se odbije isti iznos, i stari ode u PIO da vidi u cemu je stvar. Kad tamo:
"Gospodja je bila zirant gospodinu X, i odbija joj se rata 161KM naredna 33 mjeseca!!!" (Gospodin X je moj stari
Znaci, kako su gospoda iz banke to zamislil: Odbijace mojoj staroj prema onom dogovoru 161KM mjesecno naredna 33 mjeseca, a sad su poceli odbijati i baki isti iznos naredna 33 mjeseca. Kad se to sabere, banka ce umjesto 5300KM duga sa kamatama naplatiti 10600KM!!! Mislim da ovo nije uredu. Prvo sto baka nije zirant, vec garant, a drugo, ako vec zele da odbijaju obadvijema, trebali su podijeliti ratu na dva dijela i jedan odbiti mami, drugi baki, i tako 33 mjeseca, a ne punu ratu i od jedne i od druge, naredna 33 mjeseca.
E sad da vidim, ima li iko pametan savjet, sta raditi i kako rijesiti ovo?
Hvala