Problem s shopping kraticom
Moderator: anex
-
baron187
#1 Problem s shopping kraticom
Situacija je sljedeca imao sam Rajfajzen shopping karticu sa limitom 2500KM. Koristio neko vrijeme i onda sam trazio papir ( potvrdu ) koliko dugujem po kratici, i dobio sam odgovor oko 1900 sto sam uredno isplatio sljedeci dan i predao zahtjev da ugase karticu. Alii nakon dva mjeseca zovu me iz naplate i tvrde da imam dug od 400 KM. Kao objsnjenje je da su te pare bile sakrivne u sistemu na dan izdavanja potvrde.
Sta da im covjek sad radi dali da ih tuzi i ima li osnova za toga ili da platim!
PS: potvrda mi je trebala za drugu banku u kojoj sam podizao veci kredit i zamolili su me da ugasim tu karticu i iz sretstava sto sam podigao u toj banci sam isplatio shopping karticu.
Sta da im covjek sad radi dali da ih tuzi i ima li osnova za toga ili da platim!
PS: potvrda mi je trebala za drugu banku u kojoj sam podizao veci kredit i zamolili su me da ugasim tu karticu i iz sretstava sto sam podigao u toj banci sam isplatio shopping karticu.
Last edited by baron187 on 22/09/2012 23:14, edited 1 time in total.
-
motorola01
#2 Re: Problem s shopping kraticom
Plati kad ljudi traze i kad nisi u stanju da u svakom trenutku znas sta si kupio tom karticom i koliko si duzan.
-
baron187
#3 Re: Problem s shopping kraticom
motorola01 wrote:Plati kad ljudi traze i kad nisi u stanju da u svakom trenutku znas sta si kupio tom karticom i koliko si duzan.
Hvala na odgovoru
-
Ambrozija
#4 Re: Problem s shopping kraticom
motorola01 wrote:Plati kad ljudi traze i kad nisi u stanju da u svakom trenutku znas sta si kupio tom karticom i koliko si duzan.
Bas tako...Ne bih da pametujem ali si trebao voditi evidenciju sta si i kad kupovao, ovako ti preostaje samo da platis.
-
motorola01
#5 Re: Problem s shopping kraticom
Znam da je malo ruzno i bezobrazno sto sam ovako rekao, ali sjedi i dobro skontaj sta si kupovao sa tom karticom i vidi da li su u pravu. Ako ne znas, onda otidji do njih i neka ti pokazu na sta si sve trosio novac pa se mozda i sjetis jesi li to kupio ili ne. Imas valjda i platne liste pa vidi koliko si uplacivao u navedenom periodu na karticu. Ako nemas, otidji onda do finansija u svojoj firmi pa neka ti oni kazu koliko su uplacivali na tu karticu u navedenom periodu.baron187 wrote:motorola01 wrote:Plati kad ljudi traze i kad nisi u stanju da u svakom trenutku znas sta si kupio tom karticom i koliko si duzan.
Hvala na odgovoru
- Edin H.
#6 Re: Problem s shopping kraticom
Pa zar ne mozes traziti da ti posalju listing kao sto posalju za kreditnu karticu gdje i kada si sta pazario?
-
Ambrozija
#7 Re: Problem s shopping kraticom
Svaki mjesec bi trebalo da dodje izvod iz banke (meni bar dolazi), sa detaljima, tipa sta sam kupila taj mjesec, ili ako nisam kupila nista sa ukupnim dugom i slicno. I slazem se, trazi listing i znat ces na cemu si.Edin H. wrote:Pa zar ne mozes traziti da ti posalju listing kao sto posalju za kreditnu karticu gdje i kada si sta pazario?
Last edited by Ambrozija on 22/09/2012 21:19, edited 1 time in total.
- kadinica
#8 Re: Problem s shopping kraticom
Ovo nije problem, već pokušaj prevare.
Pokušao si prevariti banku tako što si uzeo potvrdu o dugovanjima, nakon toga potrošio 400 KM i otišao ujutro da izmiriš "dug", prije nego što su oni proknjižili iznos koji si noć prije potrošio. Jesam li u pravu?
Jer, ko bi inače tražio potvrdu o dugovanju? Ako želiš zatvoriti karticu, odeš i platiš dug po kartici, ne traži se nikakva potvrda....osim ako ti treba materijalni dokaz.
Pokušao si prevariti banku tako što si uzeo potvrdu o dugovanjima, nakon toga potrošio 400 KM i otišao ujutro da izmiriš "dug", prije nego što su oni proknjižili iznos koji si noć prije potrošio. Jesam li u pravu?
Jer, ko bi inače tražio potvrdu o dugovanju? Ako želiš zatvoriti karticu, odeš i platiš dug po kartici, ne traži se nikakva potvrda....osim ako ti treba materijalni dokaz.
-
motorola01
#9 Re: Problem s shopping kraticom
Ima i tekadinica wrote:Ovo nije problem, već pokušaj prevare.
-
baron187
#10 Re: Problem s shopping kraticom
kadinica wrote:Ovo nije problem, već pokušaj prevare.
Hajd ti meni ovo objasni udzes u banku plati onoliko koliko tvrde da si duzan podneses zahtjev za ukidanje kartice i odmah vratis karticu koju oni odmah izrezu. E sad mi objasni kako da skines s necega cega nemas 400 KM.
Citaj malo pa pisi
-
baron187
#11 Re: Problem s shopping kraticom
Imas li koju pametnu na ovo sve.kakavdanakneiskustvu wrote:pratim
Potrebna mi je !
-
motorola01
#12 Re: Problem s shopping kraticom
Napisao si da si trazio potvrdu o dugovanju i kad si je dobio, onda si platio sve i ponistio karticu. Eh sad ko nekome moze garantovati da ti nisi kupio nesto sat vremena ranije i onda dosao traziti potvrdu o dugovanju( a to sto si platio sat ranije nije proknjizeno) ?! Razumijes sad sta je htjela reci? Nije te bas mislila optuziti, ali moras priznati da je i ovo moguce. Uglavnom idi u banku i trazi da ti izlistaju sta si kupovao i kada, i mozda se sjetis. Nema druge..baron187 wrote:kadinica wrote:Ovo nije problem, već pokušaj prevare.
Hajd ti meni ovo objasni udzes u banku plati onoliko koliko tvrde da si duzan podneses zahtjev za ukidanje kartice i odmah vratis karticu koju oni odmah izrezu. E sad mi objasni kako da skines s necega cega nemas 400 KM.
Citaj malo pa pisi
- kadinica
#13 Re: Problem s shopping kraticom
Ti si uzeo potvrdu dan prije nego što si uplatio dug i vratio karticu?baron187 wrote:kadinica wrote:Ovo nije problem, već pokušaj prevare.
Citaj malo pa pisi
Imao si dovoljno vremena da isti dan potrošiš 400 KM, a najvjerovatnije poslije radnog vremena banke, jer ne mogu proknjižiti prije sutradan.
-
baron187
#14 Re: Problem s shopping kraticom
Po listinzima je uredu samo sto nigdje nisu pokazali tih 400 KM nego tek naknadno kao nek rate ih traze, a u momentu podnosenja zahtjeva kartica je bila u plusu.motorola01 wrote:Napisao si da si trazio potvrdu o dugovanju i kad si je dobio, onda si platio sve i ponistio karticu. Eh sad ko nekome moze garantovati da ti nisi kupio nesto sat vremena ranije i onda dosao traziti potvrdu o dugovanju( a to sto si platio sat ranije nije proknjizeno) ?! Razumijes sad sta je htjela reci? Nije te bas mislila optuziti, ali moras priznati da je i ovo moguce. Uglavnom idi u banku i trazi da ti izlistaju sta si kupovao i kada, i mozda se sjetis. Nema druge..baron187 wrote:kadinica wrote:Ovo nije problem, već pokušaj prevare.
Citaj malo pa pisi
-
baron187
#15 Re: Problem s shopping kraticom
kadinica wrote:Ti si uzeo potvrdu dan prije nego što si uplatio dug i vratio karticu?baron187 wrote:kadinica wrote:Ovo nije problem, već pokušaj prevare.
Citaj malo pa pisi
Joj ljudi vi niste normalni ko je uspio zajebati banku pa nisam budala ni da pokusam a ne sta drugo.
Imao si dovoljno vremena da isti dan potrošiš 400 KM, a najvjerovatnije poslije radnog vremena banke, jer ne mogu proknjižiti prije sutradan.
-
motorola01
#16 Re: Problem s shopping kraticom
Ako je nakon dva mjeseca, nesto si uzimao na rate (jednu ili vise stvari, probaj se sjetiti mada stvarno ne znam kako je moguce zaboraviti da je nesto kupljeno jos i na rate, ali eto) i kako god okrenes moras otici do njih da ti izlistaju i da ti kazu gdje si to kupio.
Dalje, sad ne znam kako bas funkcionise ta shopping kartica ali mislim da si je morao vezati za neki od racuna (mozda gjde ti plata lijeze). Ako je od plate racun, onda mozes otici i do svojih finansija pa da ti oni kazu koliko si isplatio po osnovu te kupovine i da li su ta dugovanja od te kupovine.
edit: opet ako je nakon dva mjeseca, meni onda nije jasno kako su skontali tek nakon dva mjeseca da je kartica zatvorena???? To mi ne ide u glavu nikako. Trebali su reagovati odmah nakon zahtjeva za prvom ratom.Tu nesto ne stima...
Dalje, sad ne znam kako bas funkcionise ta shopping kartica ali mislim da si je morao vezati za neki od racuna (mozda gjde ti plata lijeze). Ako je od plate racun, onda mozes otici i do svojih finansija pa da ti oni kazu koliko si isplatio po osnovu te kupovine i da li su ta dugovanja od te kupovine.
edit: opet ako je nakon dva mjeseca, meni onda nije jasno kako su skontali tek nakon dva mjeseca da je kartica zatvorena???? To mi ne ide u glavu nikako. Trebali su reagovati odmah nakon zahtjeva za prvom ratom.Tu nesto ne stima...
Last edited by motorola01 on 22/09/2012 23:28, edited 2 times in total.
-
baron187
#17 Re: Problem s shopping kraticom
Preko sutra idem da popricam sa gospodzom u banci. Pa cemo vidjeti jer po mojim racunima sve je uredu, a po njihovim nije.motorola01 wrote:Ako je nakon dva mjeseca, nesto si uzimao na rate (jednu ili vise stvari, probaj se sjetiti mada stvarno ne znam kako je moguce zaboraviti da je nesto kupljeno jos i na rate, ali eto) i kako god okrenes moras otici do njih da ti izlistaju i da ti kazu gdje si to kupio.
-
baron187
#18 Re: Problem s shopping kraticom
navodno neka prikrivena ili sakrivena sredstva od necega (KAD KAZEM SKRIVENA NEMISLIM DA SAM IH JA SAKRIO JER JE TO NEMOGUCE) ovo u zagradi je za ovog sto je ubjedzen da sam pokusao prevariti banku.kakavdanakneiskustvu wrote:tih 400 km,jesu li ti rekli otkud taj dug,jesu li ti pokazali kakav listing?
-
baron187
#19 Re: Problem s shopping kraticom
kakavdanakneiskustvu wrote:baron187 wrote:navodno neka prikrivena ili sakrivena sredstva od necega (KAD KAZEM SKRIVENA NEMISLIM DA SAM IH JA SAKRIO JER JE TO NEMOGUCE) ovo u zagradi je za ovog sto je ubjedzen da sam pokusao prevariti banku.kakavdanakneiskustvu wrote:tih 400 km,jesu li ti rekli otkud taj dug,jesu li ti pokazali kakav listing?
izvini,jesi li pitao šta su to prikrivena sredstva,jer bi ih ja to pitao u takvoj situaciji,čuj prikrivena sredstva,prvi put čujem za to,vidim da si napisao da ih traže kao za neke rate,moraju ti pokazati za kakve rate
Sad cu ti probati objasniti od pocetka.
U mom slucaju imao samo 2500KM
Uzeo sam nekih stvari za 1000 km na rate, tacnije 10 rata i odmah mi je skinulo s limita 1000 znaci imao sam 1500KM jos nakon toga sam uzeo nekoliko puta kes i nakon toga ostalo je oko 500KM nakon toga sam vracao i dizao nekoliko puta da ti neduzim po listingu se fino vidi prva transakcija 1000 to jest jedina stvar na kredit po kartici da je skinuta odmah i onda ja trazim potvrdu za banku gdje mi pise 1900 da sam duzan uredno isplatim i podnesm zahtjev za zatvaranje, i sad nakon dva mjeseca me teret za nekih 400 KM koji navodno nisu izlistani u potvrdi ( to jest skriveni il prikriveni kako mi rece ova sto sam razgovaro s njom , a u ponedeljak idem do glavne da pricam s njom. Meni jedino sto pada napamet je da je ova zeznula nesto i sad pokusava da ispravi krivu drinu da njoj nebi od plate odbili. Imam par prijatelja koji rade u bankama i oni kazu da im se znalo desiti da pogrijese recimo isplate vise covjeku pa onda traze povrat od njga zivkajuci i na kraju oni moraju platiti svoju gresku ako klijen nevrati pare
-
Ambrozija
#20 Re: Problem s shopping kraticom
Kad dizes kes preko bankomata sa shopping kartice placas i masne kamate jer je kartica predvidjena za placanje samo na posebno oznacenim mjestima. Mada mi je tih 400KM previse. Uglavnom, idi do banke i fino trazi da ti lijepo objasne, da ti nacrtaju ako treba 
Istina je ovo da placaju od svog novca ukoliko dodje do greske, ali je isto tako istina da mogu ostati bez posla (pogotovo u toj banci) zbog toga sto ti navodis, tako da sumnjam da bi rizikovala da ostane bez posla zbog tih 400KM.
Istina je ovo da placaju od svog novca ukoliko dodje do greske, ali je isto tako istina da mogu ostati bez posla (pogotovo u toj banci) zbog toga sto ti navodis, tako da sumnjam da bi rizikovala da ostane bez posla zbog tih 400KM.
Last edited by Ambrozija on 23/09/2012 00:11, edited 1 time in total.
-
baron187
#21 Re: Problem s shopping kraticom
Znam ja za masne kamate koliko se sjecam 10 KM po transakciji. Inace sve kamate su masne u Rajfajzen banciAmbrozija wrote:Kad dizes kes preko bankomata sa shopping kartice placas i masne kamate jer je kartica predvidjena za placanje samo na mjestima predvidjenim za to (sa njihovom oznakom).
-
Ambrozija
#22 Re: Problem s shopping kraticom
Ne, 10KM placas ukoliko kasnis sa placanjem. Mislim da ti je Nominalna kamata na dugovno stanje oko 14% na godisnjem nivou,baron187 wrote:Znam ja za masne kamate koliko se sjecam 10 KM po transakciji. Inace sve kamate su masne u Rajfajzen banciAmbrozija wrote:Kad dizes kes preko bankomata sa shopping kartice placas i masne kamate jer je kartica predvidjena za placanje samo na mjestima predvidjenim za to (sa njihovom oznakom).
-
baron187
#23 Re: Problem s shopping kraticom
Hocu obavezno sutra sam ujutru prvi u banci.kakavdanakneiskustvu wrote:javi nam šta su ti rekli u banci
- veljaca
#24 Re: Problem s shopping kraticom
I ......baron187 wrote:Hocu obavezno sutra sam ujutru prvi u banci.kakavdanakneiskustvu wrote:javi nam šta su ti rekli u banci
- Zhurba
#25 Re: Problem s shopping kraticom
Ambrozija wrote:Kad dizes kes preko bankomata sa shopping kartice placas i masne kamate jer je kartica predvidjena za placanje samo na posebno oznacenim mjestima. Mada mi je tih 400KM previse. Uglavnom, idi do banke i fino trazi da ti lijepo objasne, da ti nacrtaju ako treba