prijevremena otplata kredita

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

iceman ze

#1 prijevremena otplata kredita

Post by iceman ze »

Da li se moze izvrsiti prijevremena otplata kredita, ako nije ugovorom precizirano, i na koji se nacin vrsi obracun.....thx.. :-)
gurabija78

#2 Re: prijevremena otplata kredita

Post by gurabija78 »

iceman ze wrote:Da li se moze izvrsiti prijevremena otplata kredita, ako nije ugovorom precizirano, i na koji se nacin vrsi obracun.....thx.. :-)
moze, naravno, ali pazljivo procitaj ugovor o kreditu, a i raspitaj se za azurirane tarife i naknade u banci..... uzece ti glavnicu koju nisi otplatio, i vjerovatno jos neki iznos kao obestecenje za prijevremenu otplatu..... ne znam o kojoj se banci radi, i kako to sad funkcionise, ali u RZB je svojevremeno ta naknada iznosila 5% od ostatka, tj od iznosa glavnice koji je preostao za otplatu... budi oprezan, jer ova naknada za prijevremenu otplatu moze ispasti i veca od kamate koju bi platio za nastavak redovne otplate jer u iznosima koje mjesecno dajes banci u ratama, iznos kamate je svakim mjesecom sve manji i manji u odnosu na iznos glavnice koji vracas...
baby24

#3 Re: prijevremena otplata kredita

Post by baby24 »

po novoj odluci agencije, naknada za prijevremeno zatvaranje kredita ne smije biti veca od iznosa obrade kredita, koji je placen na pocetku .... tako da sad pojedine banke, iako im je po tarifama, prijevremeno zatvaranje npr. 3 ili 5% na ostatak glavnice (nedospjela kamata se naravno nigdje ne racuna), a troskovi obrade kredita na pocetku bili 1,5 ili 2%, ne smije uzeti vise od 1,5 tj. 2%...
karanana

#4 Re: prijevremena otplata kredita

Post by karanana »

baby24 wrote:po novoj odluci agencije, naknada za prijevremeno zatvaranje kredita ne smije biti veca od iznosa obrade kredita, koji je placen na pocetku .... tako da sad pojedine banke, iako im je po tarifama, prijevremeno zatvaranje npr. 3 ili 5% na ostatak glavnice (nedospjela kamata se naravno nigdje ne racuna), a troskovi obrade kredita na pocetku bili 1,5 ili 2%, ne smije uzeti vise od 1,5 tj. 2%...

odlicno. ovo nisam znao. iako je i ovo puno za platiti u usporedbi sa zapadom gdje u vecini slucajeva nema nikakve naknade za prijevremeno zatvaranje.

e, a ja prije par godina uzeo nenamjenski kredit u raifeissenu i nakon par mjeseci pitam tetu mogu li svaki mjesec umjesto 300 maraka kolika mi je rata placati 400 ili koliko vec finansijski mogu podnijeti iz mjeseca u mjesec, kako bi mi se glavnica brze smanjivala. a teta mi rece kao placo ja 300 ili 500 isto ce mi ga na kraju doci jer je ukupna suma kredita koju moram vratiti sa kamatom vec odredjena.
baby24

#5 Re: prijevremena otplata kredita

Post by baby24 »

ma ona ti je to glupo objasnila, sve pare koje ti uplatis (mislim na to malo preko rate) stoje na jednom posebnom racunu i povuce se tacno iznos rate kad je dospjece (odreceni dan u mjesecu)... a ostale stoje li stoje....
eh sad, ako imas "viska" novca i namjeru prijevremene otplate, taj visak ostavljas na neki svoj stedni racun, najbolja je a'vista, pa kad skupis odredjenu svotu ili cijeli dug odes i zatvoris...
za slucaj da imas neki bas veliki kredit... lupam 50.000km ti ostatak po glavnici, a ti sa strane skupio npr 5 ili 10.000 odes i trazis reprogram kredita... bankarima je to malo mrsko raditi jer nemaju bas zarade po tome, a mora se oko toga zadavati... i onda ti se npr. smanji glavnica, samim tim i nova obracunata nedospjela kamata se smanji jer time smanjujes i rok otplate (pod uslovom da ti rata ostaje ista)...
ima tih varijacija, nego nece niko da ti objasni detaljno... ali mozes smanjiti ratu, mozes rok, mozes smanjiti glavnicu, povecati ratu (uz saglasnost i kreditnu sposobnost jemca/aca) ...a sve u svrhz lakse i brze otplate kredita... najbolje je rok otplate smanjiti sto vise mozes, jer kamate "zaklase"...
eto, valjda sam dala koji koristan savjet :-)
karanana

#6 Re: prijevremena otplata kredita

Post by karanana »

jesi. hvala.
e jedino recimo u slucaju koji si spomenula kada imas recimo 50-60 hiljada preostale glavnice i imas ustedjenih 5-10 hiljada i hoces da uradis reprogram. hoce li te izaci "skuplja pita nego tepsija" u smislu da ce ti banka prvo naplatiti zatvaranje starog kredita i otvaranje novog reprogramiranog kredita pa te te naknade zatvaranja-reprogramiranja kostaju vise nego sto bi platila kamate koju probavas da izbjegnes reprogramiranjem i smanjenjem glavnice?
baby24

#7 Re: prijevremena otplata kredita

Post by baby24 »

ma ni slucajno, jer se radi samo reprogram vec postojeceg kredita, a ne otvaranje novog (manjeg)... cak ni od dokumentacije nista ne treba (samo u slucaju da povecavas ratu, pa da se provjeri mozes li podnijeti)... cini mi se da je naknada oko 0,5% na iznos uplate, tj. iznos za koliko smanjujes glavnicu, znaci na ovih 10.000km bi bilo 50km, sto je svakako manje nego kamata na tih 10.000 razvucena na sve silne godine otplate....
cak su mudri ljudi to radili kad hoce prijevremeno da otplate kredit... a banke pucale po 5% prijevremenu otplatu... prvo urade smanjenje glavnice po 0,5%...i ostave npr 5-6 rata da uplate redovno (bilo bi ofirno da ostave samo jednu)... tako nadmudris banku i za onih 3-5% :D
elk

#8 Re: prijevremena otplata kredita

Post by elk »

vidim da ima ljudi koji poznaju materiju, ako neko zna molim odgovor. da li je moguce, u svrhu izgjegavanja bilo kakvog placanja banki je li :D , uplatiti kod iste banke na zasebni racun ostatak duga, napraviti neki ugovor s njima ako je potreban i sa tog racuna skidati rate do kraja otplate kredita.
elk

#9 Re: prijevremena otplata kredita

Post by elk »

p.s. razlog ovakvog zahtjeva je odlazak u inostranstvo na neko vrijeme. eto, da ne trpe ziranti :roll:
karanana

#10 Re: prijevremena otplata kredita

Post by karanana »

ovo znam i ja odgovoriti iako nisam ekspert.
moguce je to napraviti sa trajnim nalogom gdje dadnes banci instrukcije da ti svakog tog i tog u mjesecu skida u korist otplate kredita toliko i toliko sa tog i tog racuna.
alcho

#11 Re: prijevremena otplata kredita

Post by alcho »

Pa za tu svrhu u svakoj banci mozes otvoriti trajni nalog koji ti svaki mjesec sa racuna skida ratu kredita.
baby24

#12 Re: prijevremena otplata kredita

Post by baby24 »

elk wrote:vidim da ima ljudi koji poznaju materiju, ako neko zna molim odgovor. da li je moguce, u svrhu izgjegavanja bilo kakvog placanja banki je li :D , uplatiti kod iste banke na zasebni racun ostatak duga, napraviti neki ugovor s njima ako je potreban i sa tog racuna skidati rate do kraja otplate kredita.
kao sto je vec receno, trajni nalog je rjesenje, ali mi nije jasno zasto ces banci placati kamate (ja kao bankar ovo ne bih trebala reci, ali isto tako imam i kredit :D ) ako ces na racun uplatiti cijeli ostatak duga (glavnica+kamate) i otici u inostranstvo?? osim ako ti je ostalo jako malo rata, pa je samim tim skoro sva kamata vec otplacena...
elk

#13 Re: prijevremena otplata kredita

Post by elk »

hvala svima za brzi odgovor.
iceman ze

#14 Re: prijevremena otplata kredita

Post by iceman ze »

ja cu dizati stambeni kredit pocetkom naredne godine, kojim cu zatvoriti postojeci manji kredit koji trenutno otplacujem, htio sam unaprijed da izracunam koliko im dugujem kada budem uzimao novi, sad mi je jasan dug sa kamatama, koliko iznosi, nadam se da ce ta suma biti manja s obzirom, jer zatvaram stari prije vremena, a uzimam novi..... :-) Na otplatnom planu, na pocetku su rate kamate uz glavnicu vece, i vremenom opadaju, ako sam razumio oni meni ne bi trebali naplacivati kamate, za ono vrijeme koje necu otplacivati..... :roll: . Los sam sa ekonomijom, i na faxu sam izbjegavao ovaj predmet..... :-D
karanana

#15 Re: prijevremena otplata kredita

Post by karanana »

baby24 wrote:ma ni slucajno, jer se radi samo reprogram vec postojeceg kredita, a ne otvaranje novog (manjeg)... cak ni od dokumentacije nista ne treba (samo u slucaju da povecavas ratu, pa da se provjeri mozes li podnijeti)... cini mi se da je naknada oko 0,5% na iznos uplate, tj. iznos za koliko smanjujes glavnicu, znaci na ovih 10.000km bi bilo 50km, sto je svakako manje nego kamata na tih 10.000 razvucena na sve silne godine otplate....
cak su mudri ljudi to radili kad hoce prijevremeno da otplate kredit... a banke pucale po 5% prijevremenu otplatu... prvo urade smanjenje glavnice po 0,5%...i ostave npr 5-6 rata da uplate redovno (bilo bi ofirno da ostave samo jednu)... tako nadmudris banku i za onih 3-5% :D
:kiss: pametnica moja slatka.

sve mi je jasno. ostaje laksi dio posla, skupljanje kakvih finih para pa uraditi reprogram.
gurabija78

#16 Re: prijevremena otplata kredita

Post by gurabija78 »

iceman ze wrote:ja cu dizati stambeni kredit pocetkom naredne godine, kojim cu zatvoriti postojeci manji kredit koji trenutno otplacujem, htio sam unaprijed da izracunam koliko im dugujem kada budem uzimao novi, sad mi je jasan dug sa kamatama, koliko iznosi, nadam se da ce ta suma biti manja s obzirom, jer zatvaram stari prije vremena, a uzimam novi..... :-) Na otplatnom planu, na pocetku su rate kamate uz glavnicu vece, i vremenom opadaju, ako sam razumio oni meni ne bi trebali naplacivati kamate, za ono vrijeme koje necu otplacivati..... :roll: . Los sam sa ekonomijom, i na faxu sam izbjegavao ovaj predmet..... :-D
nece ti naplacivati kamate ukoliko rainje zatvoris kredit, naravno, ali ce ti zaracunati naknadu za ranije zatvaranje, o kojoj sam ti vec pricao.... uzmi otplatni plan, i sracunaj koliko ti je ostalo kamata sa danom prijevremene otplate kredita, a koliko glavnice, i ako je iznos kamate veci od iznosa naknade za prijevremeno zatvaranje kredita, onda ti se isplati ranije zatvoriti... ako je obrnuto, onda je bolje staviti te pare kojim bi zatvorio kredit na avista stedni racun, i dati im trajni nalog da skidaju sa njega mjesecne rate do otplate....
gurabija78

#17 Re: prijevremena otplata kredita

Post by gurabija78 »

baby24 wrote:ma ni slucajno, jer se radi samo reprogram vec postojeceg kredita, a ne otvaranje novog (manjeg)... cak ni od dokumentacije nista ne treba (samo u slucaju da povecavas ratu, pa da se provjeri mozes li podnijeti)... cini mi se da je naknada oko 0,5% na iznos uplate, tj. iznos za koliko smanjujes glavnicu, znaci na ovih 10.000km bi bilo 50km, sto je svakako manje nego kamata na tih 10.000 razvucena na sve silne godine otplate....
gdje si ti bila u mom zivotu prije par godina :(
:thumbup:
baby24

#18 Re: prijevremena otplata kredita

Post by baby24 »

iceman ze wrote:ja cu dizati stambeni kredit pocetkom naredne godine, kojim cu zatvoriti postojeci manji kredit koji trenutno otplacujem, htio sam unaprijed da izracunam koliko im dugujem kada budem uzimao novi, sad mi je jasan dug sa kamatama, koliko iznosi, nadam se da ce ta suma biti manja s obzirom, jer zatvaram stari prije vremena, a uzimam novi..... :-) Na otplatnom planu, na pocetku su rate kamate uz glavnicu vece, i vremenom opadaju, ako sam razumio oni meni ne bi trebali naplacivati kamate, za ono vrijeme koje necu otplacivati..... :roll: . Los sam sa ekonomijom, i na faxu sam izbjegavao ovaj predmet..... :-D
tacno tako.... znaci ono sto si to tog trenutka platio, platio si, a od ukupnog duga koji ti je ostao, kamate se odbiju a glavnica se zatvara novim kreditom... mislim da ako novi kredit dizes u istoj banci kao prvi, koji zatvaras, ne bi trebalo da ti naplacuju troskove prijevremenog zatvaranja (ali ovo je razlicito od banke do banke)...
znaci uzmi otplatni plan i saberi iznose u koloni "glavnica" od trenutka zatvaranja do kraja i to sto dobijes je suma koliko ces vratiti banci... tj. "preklopiti" :)
iceman ze

#19 Re: prijevremena otplata kredita

Post by iceman ze »

Hvala Vam svima na odgovorima...... :thumbup: :sax:

Nadam se da ce tema ostati, ako jos bude dodatnih pitanja...... :-D
baby24

#20 Re: prijevremena otplata kredita

Post by baby24 »

karanana wrote:
:kiss: pametnica moja slatka.

sve mi je jasno. ostaje laksi dio posla, skupljanje kakvih finih para pa uraditi reprogram.
nauci i mene ovaj "laksi" dio posla... ja jos nikad nisam uspjela skupiti finih para :D ja mogu samo pricati o reprogramu, ali nista na djelu :D
safran

#21 Re: prijevremena otplata kredita

Post by safran »

gurabija78 wrote:
Po svemu sudeći bila je sa druge strane stola :-D
Šalu na stranu - sada ozbiljno pitanje za baby24. Ja imam jedan oveći nenamjenski kredit koji sam digla dok su dobri po zemlji hodali pa je kamata svega 8,99% i nekim čudom me je zaobišlo sistemsko povećavanje kamate u zadnje dvije godine. Sada bih ga rado reprogramirala (vratila dio duga i skratila vrijeme otplate) ali su mi objasnili da je reprogramiranje u biti zatvaranje postojećeg i dizanje novog kredita. Eh, sad, današnje najpovoljnije kamate su daleko više od ovog što sada plaćam pa sam odustala.
Imajući u vidu ovo što si ti navela (a čini mi se da znaš šta pišeš) zanima me još samo da li postoji mogućnost da se pri reprogramiranju napravi nešto kao "usaglašavanje sa tekućim kamatnim stopama" pa da na kraju ispadne skuplja pita no tepsija.

Unaprijed zahvalna
baby24

#22 Re: prijevremena otplata kredita

Post by baby24 »

safran wrote:
gurabija78 wrote:
Po svemu sudeći bila je sa druge strane stola :-D
Šalu na stranu - sada ozbiljno pitanje za baby24. Ja imam jedan oveći nenamjenski kredit koji sam digla dok su dobri po zemlji hodali pa je kamata svega 8,99% i nekim čudom me je zaobišlo sistemsko povećavanje kamate u zadnje dvije godine. Sada bih ga rado reprogramirala (vratila dio duga i skratila vrijeme otplate) ali su mi objasnili da je reprogramiranje u biti zatvaranje postojećeg i dizanje novog kredita. Eh, sad, današnje najpovoljnije kamate su daleko više od ovog što sada plaćam pa sam odustala.
Imajući u vidu ovo što si ti navela (a čini mi se da znaš šta pišeš) zanima me još samo da li postoji mogućnost da se pri reprogramiranju napravi nešto kao "usaglašavanje sa tekućim kamatnim stopama" pa da na kraju ispadne skuplja pita no tepsija.

Unaprijed zahvalna
nazalost, danas je svako bankar, pa ga neko (jos "strucniji") nauci da je reprogramiranje dizanje novog kredita i tu je kraj... reprogramiranje je sve sto sam gore navela, znaci mijenjas nesto, neki dio prvog kredita i naravno ugovora... ne smijem tvrditi da sve banke rade ovo smanjenje glavnice na zahtjev klijenta, po mojoj logici bi to moralo da se odobri klijentu, ali opet ne smijem tvrditi... vise ne radim na kreditima (malo sam napredovala :D ) pa ponavljam, ne znam radi li se to na svaki zahtjev klijenta, ali ono sto znam je da to bankari ne preporucuju (iskreno nisam ni ja, osim svojoj raji da im olaksam) jer ja moram sve da uradim, analizu, knjizenja, sve, a banka od toga nema koristi jer "gubi" kamate... zato se o tome "suti"...
uglavnom, trazi u svojoj banci da razgovaras sa nekim ko zna i pitaj bas to, ne preklapanje starog kredita novim, nego smanjenje glavnice... i ako ti se to odobri onda je pod istom kamatom kao sto je bilo - ovo ti pricam iz iskustva, znaci ono sto je bilo 100% (jer na kraju krajeva nisi ti luda pa da svjesno pristanes da im placas puno vecu kamatu, jer slijedi jednostavno pitanje: pa sto bih ja smanjivala dug nego da platim manje kamata, sta se pravite kao da svi ne znamo sta je svrha tog smanjenja glavnice?)
eh, ako su banke tu "uslugu" ukinule, to je druga stvar... ali mislim da ne bi smjelo...
safran

#23 Re: prijevremena otplata kredita

Post by safran »

Baby, hvala puno .
krizvan

#24 Re: prijevremena otplata kredita

Post by krizvan »

Pozdrav,

Uzeo sam novi kredit i zelim da izvrsim prijevremeno zatvaranje postojeceg.
Kada sam dobio novi kredit, odmah je novac za postojeci kredit prebacen na racun tog kredita (valjda ona hrpa u medjuprostoru, gdje stoje viskovi para, o kojima je bilo govora iznad u post-ovima).
Bio sam u banci neki dan, da pitam mogu li ja po zelji probrati koji dan da se izvrsi prijevremena otplata kredita.
Rekli su mi da ne moze. Da su pare tu, na tom racunu i kada se proknjize automatski ce ici prema kreditu.
Mora li ovo ici ovako?
Mogu li kako ja otici u banku i reci koji dan da mi zatvore kredit?

Malo pojasnjenje.
Postojeci kredit mi je u CHF, i "cicam" kad je CHF pao u odnosu na KM pa da manje otplatim :).

Unaprijed hvala, sve informacije se dobrodosle...
sarajevowintwr

#25 Re: prijevremena otplata kredita

Post by sarajevowintwr »

Da ne otvaram novu temu, naime imam stambeni kredit kos union banke po fixnoj kamati 5,49, a sada je neka akcija istog kredita sa kamatom 3,99, da li bi se isplatilo i kako, uraditi zamjenu ili sta vec... Do sada sam otplatio dvije godine od planiranih 15 :-D
Post Reply