Porezna kartica

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
eoeoide

#1 Porezna kartica

Post by eoeoide »

Pozdrav,

Jel skoro ko vadio poreznu karticu, zna li šta mi sve treba?
Čuo sam treba mi potpis od poslodavca, ali grad gdje sam prijavljen i grad u kojem ću radit su baš daleko pa mi se ne isplati vraćat...
Staylezz

#2 Re: Porezna kartica

Post by Staylezz »

eoeoide wrote: 13/02/2022 21:33 Pozdrav,

Jel skoro ko vadio poreznu karticu, zna li šta mi sve treba?
Čuo sam treba mi potpis od poslodavca, ali grad gdje sam prijavljen i grad u kojem ću radit su baš daleko pa mi se ne isplati vraćat...
Ukoliko prvi put vadiš poreznu karticu, potrebno je sljedeće:
1. Zahtjev za izdavanje porezne kartice (http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... s_int2.pdf) - za ovo ti treba naziv kompanije u kojoj ćeš raditi i njihov JIB broj.
2. CIPS prijava.
3. Kopija LK ili LK na uvid u zavisnosti od toga ko te dočeka u poreznoj upravi na šalteru.

Ukoliko živiš u domaćinstvu sa osobom/osobama koje izdržavaš (supruga, djeca itd..) i želiš ih dodati na svoju por. karticu, potrebno je da za njih dostaviš odgovarajuće dokumente (vjenčani list, uvjerenje sa biroa, CIPS prijave itd..).

S obzirom da predpostavljam da prvi put vadiš poreznu, ukoliko si već prijavljen na nečijoj kartici (velika je vjerovatnoća da si na nekom od roditelja), potrebno je da te on/ona odjave sa svoje kartice, kako bi ti mogao aplicirati za svoju.
Milixxx111

#3 Re: Porezna kartica

Post by Milixxx111 »

Pomoć ako netko zna imam dva pitanja:
1. Da li sa odjavom radnika JS obrascom automatski prestaje vrijediti i porezna kartica tog radnika ili za to poslodavac dodatno mora obavijestiti poreznu?
2. Što ako radnik nije skinuo roditelja s porezne kartice a roditelj je preminuo i porezna nije uočila grešku a ni poslodavac kakva je procedura? :-)
Post Reply