Poštovana raja,
Nekad davno dok sam bio mali , kruzila je prica "ganjaj medicinu ili informatiku, je tu su dobre plate". Obzirom na drasticne promjene na gore u BiH, sve je palo na dno. Neki dan pricam sa kolegom koji je aplicirao u neku od Zenickih kompanija na radnu poziciju odrzavanja opreme, ponudili mu platu od 180KM, zalosno, smijesno, jadno.
Bas sam zainiteresivoan kakva je situacija ljudi koji rade u IT-u, da li ste zadovoljni, na kojoj poziciji radite, radni ugovor, kolika Vam je plata, u kojem gradu ste pozicionirani, da li ste zadovoljni sa odnosima unutar firme, odnosima sa direktorom, nedostaci, prednosti!?
Ko je voljan da odgovori, bio bih mu zadovoljan.
Hvala
Plata u IT-u!?
Moderator: anex
- saiks
#2 Re: Plata u IT-u!?
Moj brat magistar informatike,ili kako se vec kaze,radi kao profesor u gimnaziji.
Imas ti u toj struci posla,ali svi traze min 2 -3godine iskustva,koje on nema
- newlevel
#3 Re: AW: Plata u IT-u!?
To mu se nece poslije uvazavati u radno iskustvo " profesor informatike " kada bude aplicirao za neki it job ?!?saiks wrote:Moj brat magistar informatike,ili kako se vec kaze,radi kao profesor u gimnaziji.
Sent from my nokia 3310
-
zgembudin
#4 Re: Plata u IT-u!?
U Sarajevu je neka polazna plata za fakultetliju oko 800KM
Ovisno o firmi i tipu posla, iskustvu i nerijetko dogovoru... prosjek je neki od 1.2 do 4 i kusur mjesecno.
Ovisno o firmi i tipu posla, iskustvu i nerijetko dogovoru... prosjek je neki od 1.2 do 4 i kusur mjesecno.
-
stidljiv
#5 Re: Plata u IT-u!?
IT je prilicno siroko polje. Koja je specijalizacija, sta znas da radis?
- Chischo
#6 Re: Plata u IT-u!?
Plate u IT su odlicne za one koji su eksperti, tj imaju iskustva u razvoju aplikacija u razlicitim jezicima i okruzenjima, za one koji kontaju mreze, web development i slicno. Te stvari se ipak ne uce na fakultetima, zapravo uce ali samo osnove. Bitna karakteristika tog posla je i stalno ucenje i zelja za gomilanjem iskustva, ne smijes dopustiti da vrijeme pregazi tvoje znanje. Evo naprimjer sad se aktivno traze web developeri i android developeri, a toga nema na fakultetima.
Znam covjeka koji ima Javu i C++ u malom prstu, covjek zaraduje po nekoliko hiljada maraka mjesecno, a po struci je gimnazijalac
Znam covjeka koji ima Javu i C++ u malom prstu, covjek zaraduje po nekoliko hiljada maraka mjesecno, a po struci je gimnazijalac
- newlevel
#7 Re: AW: Plata u IT-u!?
Big like za tog lika.Chischo wrote:Plate u IT su odlicne za one koji su eksperti, tj imaju iskustva u razvoju aplikacija u razlicitim jezicima i okruzenjima, za one koji kontaju mreze, web development i slicno. Te stvari se ipak ne uce na fakultetima, zapravo uce ali samo osnove. Bitna karakteristika tog posla je i stalno ucenje i zelja za gomilanjem iskustva, ne smijes dopustiti da vrijeme pregazi tvoje znanje. Evo naprimjer sad se aktivno traze web developeri i android developeri, a toga nema na fakultetima.
Sent from my nokia 3310
- dinooh
#8 Re: Plata u IT-u!?
Da, sigurno ima tih koji se ne ogranicavaju da rade u BiH nego rade iz BiH ali za firme izvan BiH. Ako si dobar programer mozes dobro proci. Jedan koji se upravo ovim bavi je pricao da mjesecno moze zaradit i do 3000 eura. Ima i neka stranica na kojoj mozes naci posao, ako ti dadnu sansu, uradis posao, dobijes platu i dobru preporuku koja puno znaci kada budes trazio drugi posao na toj stranici. To su kao neki projekti koje moras uraditi i dobijes naknadu za uradeno. Ne sjecam se koja je to stranicaChischo wrote:Plate u IT su odlicne za one koji su eksperti, tj imaju iskustva u razvoju aplikacija u razlicitim jezicima i okruzenjima, za one koji kontaju mreze, web development i slicno. Te stvari se ipak ne uce na fakultetima, zapravo uce ali samo osnove. Bitna karakteristika tog posla je i stalno ucenje i zelja za gomilanjem iskustva, ne smijes dopustiti da vrijeme pregazi tvoje znanje. Evo naprimjer sad se aktivno traze web developeri i android developeri, a toga nema na fakultetima.
- newlevel
#9 Re: AW: Plata u IT-u!?
Ima ih mnostvo, ti freelance servisi. Ja sam malo na odesk.com aktivan, nesto sitno kinte zaradim, ali ko zna i umije moze love i love zaradit.dinooh wrote:Da, sigurno ima tih koji se ne ogranicavaju da rade u BiH nego rade iz BiH ali za firme izvan BiH. Ako si dobar programer mozes dobro proci. Jedan koji se upravo ovim bavi je pricao da mjesecno moze zaradit i do 3000 eura. Ima i neka stranica na kojoj mozes naci posao, ako ti dadnu sansu, uradis posao, dobijes platu i dobru preporuku koja puno znaci kada budes trazio drugi posao na toj stranici. To su kao neki projekti koje moras uraditi i dobijes naknadu za uradeno. Ne sjecam se koja je to stranicaChischo wrote:Plate u IT su odlicne za one koji su eksperti, tj imaju iskustva u razvoju aplikacija u razlicitim jezicima i okruzenjima, za one koji kontaju mreze, web development i slicno. Te stvari se ipak ne uce na fakultetima, zapravo uce ali samo osnove. Bitna karakteristika tog posla je i stalno ucenje i zelja za gomilanjem iskustva, ne smijes dopustiti da vrijeme pregazi tvoje znanje. Evo naprimjer sad se aktivno traze web developeri i android developeri, a toga nema na fakultetima.
Sent from my nokia 3310
-
Bolonjac
#10 Re: Plata u IT-u!?
Mala ispravka na ETF-u imaju predmeti:Chischo wrote:Plate u IT su odlicne za one koji su eksperti, tj imaju iskustva u razvoju aplikacija u razlicitim jezicima i okruzenjima, za one koji kontaju mreze, web development i slicno. Te stvari se ipak ne uce na fakultetima, zapravo uce ali samo osnove. Bitna karakteristika tog posla je i stalno ucenje i zelja za gomilanjem iskustva, ne smijes dopustiti da vrijeme pregazi tvoje znanje. Evo naprimjer sad se aktivno traze web developeri i android developeri, a toga nema na fakultetima.
- Web Tehnologije (BoEE)
- Razvoj mobilnih aplikacija (krece iduce godne) (BoEE)
- Napredne Web Tehnologije (MoEE)