Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#951 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Kod roditelja za ovih 7 godina cini mi se......nikad nije taj kotao radio na 4.......90m2.......to je nepotrebno prejaka vatra......temp u dimnjaku bi bila tako skroz visoka.

Najbolji rezultat im je postignut tako sto je pumpa iskljucena,kotao na 1,i tu jedinicu sam podesio na jos slabije,kotao dogrijava vodu na 70*C,a toplota se sama prirodno podize prema radijatorima,termo glave na radijatorima uzimaju samo toliko vode da precizno drze temp sobe,temp na izduvu u dimnjak se krece oko 80-100*C

Ovo kod njih je moguce zato sto je kotao na zemlji......a oni griju sprat koji je bar 3m viši.

Ali ako neko ima slicnu situaciju svima bi preporucio ovakav rad......potrosnja je najmanja do sad od svih sto smo probali.....a probali smo sve haman........od kako kotao radi ovako kondenz u kotlu se nikad nije pojavio.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#952 Termoflux 25 kw ECO

Post by karabajaze »

Termoflux 25 kw ECO

Veliki pozdrav forumašima peletircima :skoljka:
Sezona 2015/2016
Sa grijanjem sam krenuo oko 10.10.. Grijem oko 150 mkv, temperatura kotla 70*C, temperatura vode koja ude u kuću zadata na seltron ACC10 (postavljen ma četvoroputni mješajući ventil) 35*C, sobni nastiman na 23*C. Stiropor 10 cm, u tavanu 25 cm vuna ( prošle sezone 15 cm neki dan dodao još 10 cm) peć radi dvokratno od 7 i 30 do 12 te od 15 do 19 i 30 ( ukupno 9 sati) na snazi P1 (8kW) ( ima od P1 -8kw do P10 -25kw ). potrošnja 1.6 kg/h ili 15 kg/dan. U kući nigdje ispod 22*C (ide do 24*c)

Zbog ova 24*C novi režim i to : 10 sati rada dvokratno, i ka kući umjesto 35*C ide 34*C.
Rezultati za dva protekla dana. na gore navedenim postavkama.
Po zadnjim postavkama radila 18 sati i potrošila 28 kg peleta u dva dana. U kući temperatura od 22*do 23,5*C.

Od sutra(29.10.2015.g) ide rad od 7 do 19 sati bez pauze, T kotla 70*C, u kuću ide voda T 33*C, snaga na P1 (8kw).
Pelet Zavidivići Euroimpex (125 eura/tona sa prevozom) .
Očekujem maksimalnu potrošnju od 3,7 tona za sezonu.
Prošla sezona 2014/2015 potrošeno 4t peleta Nemila. Grijano do 170 mkv
Pozdrav. :run:
Filter

#953 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

pozdrav druze karabaja :-D

detaljan izvjestaj kao i uvijek :thumbup:
adoadop

#954 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Pozdrav Karabaji
Možete li molim vas usporediti pelet Euroimpex i Bioenergy , obzirom na vase iskustvo.
Ja sam kupio u sedmom mjesecu 5 tona Bioenergy po 300 KM po Toni sa prevozom i zadovoljan sam (pepeo je fin i ima ga malo vise nego sto sam očekivao , peć radi odlično i kako su mi rekli potrošnja je ok). Prva mi je sezona grijanja sa peletom.
Kako vidim Euroimpex je 260 po Toni sa prevozom , pa me interesima njegov kvalitet?
Hvala
karabajaze

#955 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

@adoadop
Zadovoljan sam kvalitetom peleta iz Zavidovića, lijepo sagorjeva i malo otpada ostaje u posudi za sagorjevanje. Preporučujem. Vidio sam i proces proizvodnje Bioenergi peleta i mislim da su u istom rangu. Pozz
adoadop

#956 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Hvala Karabaya
Negdje sam pročitao da ste i vi imali pojavu sljake u zdjeli.
Danas sam čistio i u zdjeli je bilo otprilike jedna saka sljake koja se lahko mrvi , ali nije bilo zastoja u radu sto je i mene iznenadilo. Našao sam i nekoliko cijelih komada peleta u lugari.
Šta mislite da li je to zbog toga sto sam prije 5 dana smanjio snagu peci sa p4 na p2. Ostale postavke su zadana temp u kotlu 60. Pumpa krene sa radom na 50, pa se ugasi jer vođa iz radijatora rashladi vodu u kotlu na 45 i onda se ponovo penje do nekih 55. Tada se već u dnevnom boravku postigne temp od 24 i termostat prebaci peć u modulaciju.(čekanje zahtjeva)
Da li treba nešto mijenjati ili da ostavim ovako?
Hvala unaprijed na odgovorima.
karabajaze

#957 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

@adoadop
Probaj spustiti na P1. Što se šljake tiče to je po meni redovna pojava s obzirom da sve vrece nisu jednake po sastavu peleta u nekima se zna naci i necistoca i kore što je jedan od osnovnih razloga nastajanja iste.
To sto si nasao je prihvatljivo bitno je da ne blokira rad gorionika. A pelet u gorioniku, to si ti malo jače otvorio vrata pa je on jedva dočekao da se nadje u posudi za sagorjevanje ;)
AmorJuve

#958 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by AmorJuve »

pozdrav svima, pustam u rad ili se nadam da cu uskoro pustiti u rad pec termoflux 25kw i taman kada mi je covjek koji mi je provodio grijanje htio odraditi sve na garanciji pise da mi mora ovlašteni serviser pustiti u rad. da li on naplacuje i da li se dugo ceka, kakva su vasa iskustva? pec kupljena u ecosu vitez a ja sam iz zenice.
Danguba

#959 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

AmorJuve wrote:pozdrav svima, pustam u rad ili se nadam da cu uskoro pustiti u rad pec termoflux 25kw i taman kada mi je covjek koji mi je provodio grijanje htio odraditi sve na garanciji pise da mi mora ovlašteni serviser pustiti u rad. da li on naplacuje i da li se dugo ceka, kakva su vasa iskustva? pec kupljena u ecosu vitez a ja sam iz zenice.
Kako znam da se probni rad, ustimavanje i ovjera garantnog lista placa.
Ja sam isao drugacijim redoslijedom. Jedan majstor mi uradio razvod i sve do kotlovnice jer se nisam mogao odluciti na sta cu se grijati. Kada sam se odlucio na pelet i odabrao proizvodjaca kotla, potrazio sam njihovog ovlastenog servisera(TK). Sa njim dogovorio zavrsetak posla(od ormarica za podni razvod do kotla, spajanje na kotao, proba i ovjera papira) i na kraju me ispalo jos jeftinije. Nije mi naplatio probno pustanje i ovjeru nego samo rad na spajanju kotla jer sam i kotao nabavio preko njega(jeftinije bilo nego bilo koja radnja koja mi je ponudila).
Potrazi Termofluxovog servisera cim prije i sa njim to zavrsi.
adoadop

#960 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

AmorJuve wrote:pozdrav svima, pustam u rad ili se nadam da cu uskoro pustiti u rad pec termoflux 25kw i taman kada mi je covjek koji mi je provodio grijanje htio odraditi sve na garanciji pise da mi mora ovlašteni serviser pustiti u rad. da li on naplacuje i da li se dugo ceka, kakva su vasa iskustva? pec kupljena u ecosu vitez a ja sam iz zenice.
Pozdrav i tebi
Mora se zvati ovlašteni serviser da pusti peć u rad da ti ovjeri garanciju i da bi garancija važila.
Na stranici thermoflux.ba ćeš naći upute za svoj kotao i spisak servisera.
Ja sam platio 100 KM, a čuo sam da su neki platili manje.
Čekao sam malo duže al mi nije bilo bitno jer je to bilo ljetos.
Sretno i piši iskustva
rovac13

#961 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

U nasem slucaju to nije moralo.

Kotao je spojio lik koji je razvodio grijanje po kuci......i mislim da se prvi put susreo sa tim kotlom........garancija je vrijedila itekako.......to kazem iz prve ruke jer je bilo nekih sema gdje smo ispostovani do maximuma od strane termofluxa.

Jedino sto se ovo kod nas desavalo 2008-2009-2010 ........u medjuvremenu se imalo kad promijeniti stosta.
Filter

#962 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

meni je receno da garancija vrijedi samo sa potpisom ovlastenog servisera. ta manifestacija svecanog pustanja u rad me dosla 100KM 2009.
majstori su prije toga zavrsili sve sto se imalo uraditi. serviser je malo pogledao parametre, pustio je da se par puta upali, ugasi i ovjerio garantni list.
u pitanju je ista pecka .
Magarece_godine

#963 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

Meni ove godine serviser thermofluxa pustio pec u rad bez ikakve naknade...pec je spojio moj majstor za grijanje i zovno servisera...eh sad mozda su oni u nekom talu..ko ce ga znati...

Inacr thermoflux 25 grijem 120 kv stiropor osmica malo vise od jedne vrece dnevno...u kuci u sorcu hodam :-D
Filter

#964 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Magarece_godine wrote:Meni ove godine serviser thermofluxa pustio pec u rad bez ikakve naknade...pec je spojio moj majstor za grijanje i zovno servisera...eh sad mozda su oni u nekom talu..ko ce ga znati...

Inacr thermoflux 25 grijem 120 kv stiropor osmica malo vise od jedne vrece dnevno...u kuci u sorcu hodam :-D

c c c c erotika pod stare dane :mrgreen: :mrgreen:

ma ko bi im znao, ja sam imao posla sa dva servisera i svaki svoju politiku vodi
kokolina

#965 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

ima li ko iskustva sa ovim kotlovima, turska proizvodnja

http://www.olx.ba/artikal/5198596/kotao ... -grijanje/
karabajaze

#966 "Nemouća misija je i tekako moguća"

Post by karabajaze »

Svaki objekat koji se grije je poseban, mnogo faktora utiče na količinu toplotne energije koju je potrebno obezbjediti da bi se zagrijao određeni prostor. Ovih mojih 35*C je moguća misija ali u mom prostoru i na snazi P1 koji je extra izolovan bar za nase bosanske uslove. Grijanje na ovim parametrima ima i svoja ograničenja, nisam govorio da se sa ovim parametrima može grijati kad krenu minusi. Pratili ste moje postove i vidje li ste da se to odnosi na trenutne uslove koji vladaju u okruženju.
Od kada su krenuli minusi a to je od početka novembra P1 i 35*C nisu dovoljni da se održi stabilna temperatura u prostoru preko 22*C, daleko više vremena treba da se postigne zadata temperatura u kotlu 73*C.
Trenutno su sljedeći parametri P3, zadata u kotlu 73*C, prema kući ide :
-prizemlje 35*C, temperatura uvjek 23*C i više ( kameni zid 60 cm, izolacija 5 cm s vana (tri vanjska zida) i 3 cm unutra na jednom zidu po širini kuće, te četvrti zid u prizemlju 25 betonski blok + 10cm stiropr izolacije, i u podu 3-5 cm stiropora i estrihu.
U prizemlju 6 radijatora površina 2x28 kvadrata =55 kvadrata(jednosobna dva stana)
-Sprat i potkrovlje 36*C, temperatura 22*C pa ide do 23*C, izolacija 10 cm na zidu od betonskih blokova sprat i cigla blok 25 cm potkrovlje, u tavanu 25 cm izolacije ( 5 cm stiropor + 20 cm staklena vuna), u podu 4-5 cm stiropora ispod estriha i na spratu i u potkrovlju.
Sprat 2 radijatora, 2 registra (kupatilo) + podno komplet ukupno 65 kvadrata.
Potkrovlje 3 radijatora, 1 registar (kupatilo) bez podnog, ukupno 40 kvadrata.
Grijanje radi bez prekida od 7 do 20 sati (prosječna potrošnja 1,8 kg/satu) ili ti 23.4 kg/dan.
Napomena. :run: :mel:
Kako jutarnje i dnevne temperature budu padale snagu peći dizati po potrebi, a kada krene žestoka zima i hladnoća onda peć ide u modulaciju pa nek sam određuje snagu u skladu sa potrebama.
Naravno i vodu koja ide ka kući povećavati temperaturu polaza ali nikad iznad 40*C bez obzira koja je hladnoća vani.
Takođe produžavati vrijeme grijanja i bez pauza u radu, a najduže od 6 do 23 sata uveče. Ovako ja radim i praktikujem.
:skoljka: :clam:
Zaključak: snagu peći, temperaturu polaza i dužinu rada u toku dana diktiraju VANJSKE TEMPERATURE. :kokice:

ja ovdje prezentiram način na koji ja radim i grijem se : :idea: s ciljem da i vas potaknem na razmišljanje , eksperimentisanje, ugradnju automatike i svega onoga što će doprinjeti da se što bolje ugrijemo a što manje potrošimo peleta i da vas uvjerim da nemoguće itekako postaje moguće.
struja1968

#967 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by struja1968 »

Postovani forumasi,

Prilazem sliku Kovan Ekoline gorionika kod kojeg je pocela erozija materijala na gornjem, unutrasnjem obodu. Radi se o kotlu snage 35 kW. Molim da svi vi koji posjedujete kotao ovog proizvodjaca slikate svoje gorionike i prilozite ih na ovom forumu. Radi se o situaciji u kojoj proizvodjac tvrdi da je ovo normalno stanje gorionika kotla koji je instaliran pocetkom ove godine i u kojem nije spaljeno vise od 2800 kg peleta.

Hvala svima koji se odazovu.

Image
Danguba

#968 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

struja1968 wrote:Postovani forumasi,

Prilazem sliku Kovan Ekoline gorionika kod kojeg je pocela erozija materijala na gornjem, unutrasnjem obodu. Radi se o kotlu snage 35 kW. Molim da svi vi koji posjedujete kotao ovog proizvodjaca slikate svoje gorionike i prilozite ih na ovom forumu. Radi se o situaciji u kojoj proizvodjac tvrdi da je ovo normalno stanje gorionika kotla koji je instaliran pocetkom ove godine i u kojem nije spaljeno vise od 2800 kg peleta.

Image
Mislim da je to normalno.
Kod mene je drugi proizvodjac pa samim time i drugacija posuda koja izgleda kao da je pojela korozija a nije. gusana posuda koja je crna.
Danguba

#969 Re: "Nemouća misija je i tekako moguća"

Post by Danguba »

karabajaze wrote:Svaki objekat koji se grije je poseban, mnogo faktora utiče na količinu toplotne energije koju je potrebno obezbjediti da bi se zagrijao određeni prostor. Ovih mojih 35*C je moguća misija ali u mom prostoru i na snazi P1 koji je extra izolovan bar za nase bosanske uslove. Grijanje na ovim parametrima ima i svoja ograničenja, nisam govorio da se sa ovim parametrima može grijati kad krenu minusi. Pratili ste moje postove i vidje li ste da se to odnosi na trenutne uslove koji vladaju u okruženju.
Od kada su krenuli minusi a to je od početka novembra P1 i 35*C nisu dovoljni da se održi stabilna temperatura u prostoru preko 22*C, daleko više vremena treba da se postigne zadata temperatura u kotlu 73*C.
Trenutno su sljedeći parametri P3, zadata u kotlu 73*C, prema kući ide :
-prizemlje 35*C, temperatura uvjek 23*C i više ( kameni zid 60 cm, izolacija 5 cm s vana (tri vanjska zida) i 3 cm unutra na jednom zidu po širini kuće, te četvrti zid u prizemlju 25 betonski blok + 10cm stiropr izolacije, i u podu 3-5 cm stiropora i estrihu.
U prizemlju 6 radijatora površina 2x28 kvadrata =55 kvadrata(jednosobna dva stana)
-Sprat i potkrovlje 36*C, temperatura 22*C pa ide do 23*C, izolacija 10 cm na zidu od betonskih blokova sprat i cigla blok 25 cm potkrovlje, u tavanu 25 cm izolacije ( 5 cm stiropor + 20 cm staklena vuna), u podu 4-5 cm stiropora ispod estriha i na spratu i u potkrovlju.
Sprat 2 radijatora, 2 registra (kupatilo) + podno komplet ukupno 65 kvadrata.
Potkrovlje 3 radijatora, 1 registar (kupatilo) bez podnog, ukupno 40 kvadrata.
Grijanje radi bez prekida od 7 do 20 sati (prosječna potrošnja 1,8 kg/satu) ili ti 23.4 kg/dan.
Napomena. :run: :mel:
Kako jutarnje i dnevne temperature budu padale snagu peći dizati po potrebi, a kada krene žestoka zima i hladnoća onda peć ide u modulaciju pa nek sam određuje snagu u skladu sa potrebama.
Naravno i vodu koja ide ka kući povećavati temperaturu polaza ali nikad iznad 40*C bez obzira koja je hladnoća vani.
Takođe produžavati vrijeme grijanja i bez pauza u radu, a najduže od 6 do 23 sata uveče. Ovako ja radim i praktikujem.
:skoljka: :clam:
Zaključak: snagu peći, temperaturu polaza i dužinu rada u toku dana diktiraju VANJSKE TEMPERATURE. :kokice:

ja ovdje prezentiram način na koji ja radim i grijem se : :idea: s ciljem da i vas potaknem na razmišljanje , eksperimentisanje, ugradnju automatike i svega onoga što će doprinjeti da se što bolje ugrijemo a što manje potrošimo peleta i da vas uvjerim da nemoguće itekako postaje moguće.
Kolega @karabaja, mene interesuje par stvari ovdje.
Uvijek spominjes da odlazna ne bi trebala prelaziti 40*C a ako moze i manje a mene interesuje ''zasto onda grijes kotao na 73*C''? Onda mozes komotno zadati i manju temperaturu je se ionako prezagrijana voda odmah vraca nazad. Zasto ne smanjis snagu na P1 ili P2 pa bi potrosnja bila jos manja.
Drugo, ako saljes 40*C tolika ti je i u bojleru sto recimo meni nije dovoljna za kupanje.

Sjetim se @rovca koji kaze da mu roditelji drze na P1 i pec polako radi cijeli dan ali i tu je neznatna potrosnja na tom programu. Mislim da na toj snazi temperatura vode u kotlu ne moze prijeci ni 40*C.

Ja imam Termoflux 30. Ugradio ga 2011 sa nenajnovijim softverom(tada je bio najnoviji ali odmah je izasao onaj sa 10 programa). Ugradio sam mijesajuci troputni ventil bez elektronike. Na radijatorima termo glave. Kuca izolovana 10 cm stiropor a i tavan sa 8 cm stiropora.
Zadana temeratura kotla je 70*C. Kada startujem hladnu pec pustim je na P4 da nabije temperaturu. Mislim da na 45*C ukljucuje se pumpa. Kada malo zagrije ja okrenem troputi ventil na 50/50 i smanjim program na P3. Nakon izvjesnog vremena vidim da mi je povratna temperatura 45-50*C a u kotlu se vrti od 65-69*C. To znaci da ja tu rasipam toplotu jer kotao jos radi. Znaci da bi mjesanje mogao podesiti i na 30*C tople odlazne vode i 70*C povratne vode. U tom slucaju zagrijana voda 70% bi se vracala u kotao na dogrijavanje a kotao bi ubrzo registrovao da je postignuta zadana temperatura. Kada postigne temeraturu 69*C pojavi se H20 sto znaci da je postigla zadanu temeraturu i tu pec miruje dok tem. malo ne padne. Znam da su ti stari softveri malo glupi ali takvi su. Mijenjam ga cim stignem.
Jedno vece bilo malo hladnije i kako da ga ostavim da radi a da se puno ne rasipam. Ostavim ga na P1 samo da vergla. Ujutro ustajem temperatura u kotlu 50 i nesto*C, pogledam u silos kad ono veoma malo potroseno. Opet se sjetim @rovca. Zasto bi kotao radio na P5 ili 4 kada 50*C moze drzati i sa P1 ili P2.

Hajmo malo o ovome.
Magarece_godine

#970 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

Ja sam do sada kotao držao na maksimalnoj snazi ... dva puta dnevno palio ... od sutra cu probati smanjiti na tricu ili dvicu i nek vergla povazdan ... da vidim moze li ugrijati ....
Danguba

#971 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Mene kao laika interesuje, zasto kotao drzati na 70*C ili 73*C kada prema radijatorima saljes 40*C?
Moze li se drzati na 50-60*C koje ces zagrijati i sa manje snage a time i sa manjom potrosnjom.

Ako u kotlu imas 60*C a prema radijatorima saljes 40*C znaci da moras ''razblaziti'' tu vodu sa 2/3 tople vode i 1/3 povratne vode pa cak i manje jer je i povratna vec zagrijana. 1/3 te zagrijane vode se automatski vraca na dogrijavanje sa 2/3 povratne.

Mozda i grijesim :roll: ali idem logicno.

p.s. ja povremeno(ali cesto) boravim u objektu i tada mi treba jaca teperatura vode u kotlu da bih zagrijao brze a poslije moze ''verglanje''
Filter

#972 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

struja1968 wrote:Postovani forumasi,

Image
kod mene je thermoflux i nema tih "ostecenja" ali me vise interesuje sta ti je to po vanjskoj strani.
jel to takva finalna obrada ili se usljed kondenza polijepila sljaka ili nesto trece
struja1968

#973 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by struja1968 »

To im je "zavrsna obrada" na kojoj je i pocela erozija. Kotao je potpuno suh i izvana i iznutra, nema kondenza. Mene brine da ce ovo progoriti malo poslije isteka garantnog perioda. A garancija je 24 mjeseca za sve dijelove fiksirane na plast kotla u sta spada i gorionik.
rovac13

#974 Re: "Nemouća misija je i tekako moguća"

Post by rovac13 »

Danguba wrote: Sjetim se @rovca koji kaze da mu roditelji drze na P1 i pec polako radi cijeli dan ali i tu je neznatna potrosnja na tom programu. Mislim da na toj snazi temperatura vode u kotlu ne moze prijeci ni 40*C.

Jedno vece bilo malo hladnije i kako da ga ostavim da radi a da se puno ne rasipam. Ostavim ga na P1 samo da vergla. Ujutro ustajem temperatura u kotlu 50 i nesto*C, pogledam u silos kad ono veoma malo potroseno. Opet se sjetim @rovca. Zasto bi kotao radio na P5 ili 4 kada 50*C moze drzati i sa P1 ili P2.
Mislim da je vrlo vazna stvar izostavljena sto se tice rovca :-D

Kod mojih roditelja pumpa koja gura vodu uopce nije u funkciji....iskljucena je........prakticno pec samo dogrijava vodu u sebi......topla voda se skroz lagano dize prirodno......jer je kotao nize bar 3 metra od radijatora........zidni termostat je ugasio pumpu i ona ne krece uopce.......termoglave postavljene mislim na 4 ili 4,5 (od 6)......tako imaju temp oko 24*C.

Jos jedna stvar.......ne sjecam se vise kako fabricki dodje nastelovan nivo vatre 1.....2...3.....itd......ja sam svaki nivo prestelovao na manje.

Kotao je termoflux 25.......nivo 1 sam postavio.......doziranje pužem 0,2 sekunde.......pauza ili mirovanje puža 6 sekundi.......ventilator na 25 (ne moze manje).

Stalno radi na jedinici......voda zadata 70......ali ova elektronika radi tako da dozvoljava da voda predje 5 stepeni preko zadate pa onda se gasi......znaci mislim da voda doseze do 75........temp u izlazu u dimnjak se krece 80-100 *C.......na ovaj nacin nema ni traga kondenzu.......prije je znalo biti dok smo drugacije koristili kotao.

Znaci pec radi na jedinici.....koja je modifikovana na jos slabije nego sto dodje fabricki.......i jos pravi pauze jer pregrije vodu......znaci ne vergla non stop........ali se grije 24h dnevno na istu temp......ne gasi se kao kod vecine preko noci.

Dok sam pravio varijante sa gasenjem preko noci.......sa zidnim termostatom i pumpom u pogonu.......tad nije bilo sanse da pec na jedinici ujutro ugrije vodu.......ako i bi trebalo bi joj bog zna koliko vremena......to je posve lagana vatra........ali oni mislim da manje trose peleta ovako grijuci 24/7.......nego prije kad se gasila preko noci pa ujutro se potjera pec jace........ konfor je ovako neuporedivo bolji.
AmorJuve

#975 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by AmorJuve »

adoadop wrote:
Pozdrav i tebi
Mora se zvati ovlašteni serviser da pusti peć u rad da ti ovjeri garanciju i da bi garancija važila.
Na stranici thermoflux.ba ćeš naći upute za svoj kotao i spisak servisera.
Ja sam platio 100 KM, a čuo sam da su neki platili manje.
Čekao sam malo duže al mi nije bilo bitno jer je to bilo ljetos.
Sretno i piši iskustva

80 KM serviser dosao odradio pustanje u pogon, nastimao je na 60 stepeni, snaga 5, tako mi objasnio da stoji(pec tflux 25). nemam pojma da li da cackam i smanjim malo snagu. temp na termostatu 23 stepena u toku rada od 14 do 23h.
Post Reply