Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
hulioko

#526 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

Hvala mukimax na odgovoru. To bi onda ovako izgledalo.
https://www.mediafire.com/?yu8uh49w3rtvhxx
mukimax wrote: Nulu i uzemljenje ostavi slobodno. Kotao će uzemljenje i nulu imati preko svog priključka - utikača.
Znači nije problem ako te dvije žice nigdje ne spojim?!
mukimax wrote: Rezultat će biti da termostat neće moći upaliti pumpu ako kotao nije ugrijao vodu na veću vrijednost od podešene za paljenje pumpe (govorimo o kotlu na pelet).
Razumjeli smo se, zato sam i htio dodati kotao u igru. Imam četverokraki ali on samo ublaži nagli pad temperaure pogotovo u toplim danima. Barem dok ne dođe sklopka za kontrolu i kotla.
Pozdrav!
mukimax

#527 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

Pozdrav,

Upravo kao što si nacrtao na ovoj novoj šemi.
Uz to da kabel(klasični trožlni koji je uključen u utičnicu) kojim je kotao na pelet priključen na mrežu nije nacrtan.

Javi kad ovo pospajaš kako radi,
sretno
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#528 Kovan ecoline 20kW

Post by karabajaze »

Pitanje za vlasnike KOVAN peći.
Jaran mi je kupio EKOLAJN 20 kw peć, interesuje me raspon snage . Čitali smo u upustvu i kaže daje max na 25% (20 kw)na koliko je min % (? kw).
Koji % doziranja peleta preporučujete, objekat je sa dobrom izolacijom ima i četvoroputi miš ventil bez automatike isobnog termostata.
Da li mjenjati fabričke postavke i koje?
Hvala. :?
Last edited by karabajaze on 23/10/2014 10:37, edited 1 time in total.
hulioko

#529 Re: Kovan ecoline 20kW

Post by hulioko »

Pozdrav karabajaze,
karabajaze wrote:Čitali smo u upustvu i kaže daje max na 25% (20 kw)na koliko je min % (? kw).

u uputstvu kotla stoji da je Minimalna termička snaga 8 kw za kotao od 20kw (strana 15), za kotao od 35kw piše 14kw a koliko je u postocima to ti ne znam reći. I mene je to interesovanlo i kako sam skontao iz priče servisera možeš ti smanjiti koliko misliš da je dovoljno ali obavezno smanjiti i zraka gorenja (što je i normalno da bi plamen bio ok).
karabajaze wrote:Koji % doziranja peleta preporučujete, objekat je sa dobrom izolacijom ima i četvoroputi miš ventil bez automatike isobnog termostata.
Kod mene je kotao 35kw a nema potrebe da grije toliko tako da sam smanjio doziranje na 25% (20kw). To mi odgovara prema kvadraturi.
Ranije sam naveo parametre koje sam tada testirao:
http://www.klix.ba/forum/kvalitet-i-cij ... 4s100.html
Sve u svemu, na ovom kotlu nema previše parametara kao na drugim kotlovima tako da nije komplikovano. Sad kad koristim razne vrste peleta, promjenim parametar zrak gorenja i gledam kako se plamen ponaša.
karabajaze wrote:Da li mjenjati fabričke postavke i koje?

Ako je kotao odgovarajući za kvadraturu, mislim da nema potrebe. Ako ti previše grije smanjiš, ako ne, ostaviš kako jeste. Ali u svakom slučaju obavezno pratiti plamen kako gori i štimati odnos 'doziranje gorenja/zrak gorenja' kao i 'doziranje gašenja/zrak gašenja'.

U uputstvu također piše da ako izlazi crni dim (kad se otvore vrata) znači da je zrak gorenja mali što znači da ga treba povećati, a ako izlaze iskrice onda je zrak prevelik te ga treba smanjiti.

Pozdrav!
mukimax

#530 Re: Kovan ecoline 20kW

Post by mukimax »

karabajaze wrote:Pitanje za vlasnike KOVAN peći.
Jaran mi je kupio EKOLAJN kw peć, interesuje me raspon snage . Čitali smo u upustvu i kaže daje max na 25% (20 kw)na koliko je min % (? kw).
Koji % doziranja peleta preporučujete, objekat je sa dobrom izolacijom ima i četvoroputi miš ventil bez automatike isobnog termostata.
Da li mjenjati fabričke postavke i koje?
Hvala. :?
Pozdrav!
Mislim da ova podešenja kod kotla Ekoline 20 mogu ići od 10% pa do 25%. Možda bi doziranje gašenja se moglo spuštati i na 8%. Zavisi kakav je pelet, treba probati i vidjeti hoce li se pec gasiti.
Ja bih probao sa doziranjem gorenja 18% a doziranje gašenja 9%. Doziranje paljenja također možda na 9%. Ono čemu bi trebalo težiti jeste da kada je kotao u režimu „jake vatre“ (kada se u kotao ubacuje peleta onoliko koliko je doziranje gorenja) temperatura vode bi trebala da raste i to sa uključenom pumpom.
Kada je u režimu „slabije vatre“ (kada se u kotao ubacuje peleta onoliko koliko je doziranje gašenja) temperatura vode u kotlu bi trebala da lagano opada(opet u slučaju da je pumpa upaljena). Cilj je postići da kada je pumpa uključena i npr ako je temp. vode zadana 60° kotao mijenjajući jačinu vatre održava temperaturu vode od 53°-58°C. Po meni bi na ovaj način se izbjeglo često potpaljivanje kotla električnim upaljačem (grijačem).
Podešenja zraka treba postaviti prema izgledu vatre, ne smije biti crnog dima a opet sa druge strane ne smije biti neizgorenog peleta.
Dobra stvar kovanovih kotlova jeste što se igrajući se sa ovim postotcima kotao može jako dobro prilagoditi peletu koji koristi i objektu koji se grije.
Moj slučaj ekoline 50, kotao grije manju površinu od predviđene pa radi sa manjom snagom,podešenja su slijedeća:doziranje paljenja 10%, doziranje gorenja 30%,doziranje gašenja 12%, Zrak paljenja 40%,zrak gorenja 73%,zrak gašenja 63%.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#531 EKOLINE Kovan 20kw

Post by karabajaze »

Kvadratura koja se grije je 130 kvm, sa dobrom izolacijom i stolarijom. Radijatorsko je grijanje i kombi bojler od 50 l. peć je u utorak stavljena u pogon. Za 18 sati rada potrošila 30 kg peleta ili 1,66 kg/h. Zadata T* kotla bila 50*C, paljenje pumpe na 40*C, podešena snaga na 15 %, dotok zraka nije mjenjan. Prema kući išlo 35-36*C u kući 21*C.
Danguba

#532 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

...a kada uzmete novo auto, je li odmah shtelujete bosh pumpu?
sabanss

#533 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Danguba wrote:...a kada uzmete novo auto, je li odmah shtelujete bosh pumpu?
Da ga proizvode u Gracanici ili Jajcu podesavao bi, vjeruj mi.

Znamo da je svaki Jugo po izlasku iz tvornice morao proci majstora da bi mu popravio fabricke greske :D
Danguba

#534 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

sabanss wrote:
Da ga proizvode u Gracanici ili Jajcu podesavao bi, vjeruj mi.

Znamo da je svaki Jugo po izlasku iz tvornice morao proci majstora da bi mu popravio fabricke greske :D
Nisam znao. :D
Uvijek sam mislio da oni imaju ''strucnjake'' i da su vise od mene eksperimentisali sa postavkama.
Ono sto im se pokazalo najefikasnije, to su ostavili.
Sve drugo su nijanse. :wink:
palikuca

#535 Re: EKOLINE Kovan 20kw

Post by palikuca »

karabajaze wrote:Kvadratura koja se grije je 130 kvm, sa dobrom izolacijom i stolarijom. Radijatorsko je grijanje i kombi bojler od 50 l. peć je u utorak stavljena u pogon. Za 18 sati rada potrošila 30 kg peleta ili 1,66 kg/h. Zadata T* kotla bila 50*C, paljenje pumpe na 40*C, podešena snaga na 15 %, dotok zraka nije mjenjan. Prema kući išlo 35-36*C u kući 21*C.

Po meni ovo je velika potrosnja, sada je vrijeme dobro, temp. pozitivna.
Za tu kvadraturu i tu izolaciju moralo bi ici manje na 18 sati
mukimax

#536 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

NE,kad uzmemo novo auto ili bilo koji novi uredjaj prvo pročitam uputstvo za korištenje. A u uputstvu za kotao piše da se trebaju podesiti parametri ovisno o peletu i potrebnoj snazi kotla.
Nisam nista pisao niti preporučivao sto sam proizvođač ne preporučuje, niti da se ulazi u softver kotla.
Veliki plus kovanovih kotlova jeste što pružaju mogućnost finog podešavanja istog prema peletu koji koristimo i prostoru koji grijemo.

Podešavanje kotla ekoline više bi se moglo porediti sa podešenjem retrovizora,sica,visine volana itd., ako pravimo poređenje sa autom.
A ova priča da se u Jajcu i Gračanici ne može napraviti nešto što je kvalitetno, ko nam je kriv što smo ubjeni u pojam.
karabajaze wrote:Kvadratura koja se grije je 130 kvm, sa dobrom izolacijom i stolarijom. Radijatorsko je grijanje i kombi bojler od 50 l. peć je u utorak stavljena u pogon. Za 18 sati rada potrošila 30 kg peleta ili 1,66 kg/h. Zadata T* kotla bila 50*C, paljenje pumpe na 40*C, podešena snaga na 15 %, dotok zraka nije mjenjan. Prema kući išlo 35-36*C u kući 21*C.
,

Mislim da bi trebao podići zadanu temp na 60°C
Potrošnja je subjektivna veličina i teško je šta pametno reći.
sabanss

#537 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Kotlovi su kvalitetno napravljeni, nasim firmama najvise nedostaje postprodajna briga o kupcima.

Ja bih recimo poslao servisera o trosku firme poslije grijne sezone da posjeti kupca.

No, to je druga price...
titinho

#538 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by titinho »

Kako usisavate pepeo iz kamina na pelet ?

sta preporucujete, imaju neki usisivaci u obi-ju 80 km. dal je to pametna ideja ili ima nesto bolje za usisavanje pepela ?
rovac13

#539 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

sabanss wrote:Kotlovi su kvalitetno napravljeni, nasim firmama najvise nedostaje postprodajna briga o kupcima.

Ja bih recimo poslao servisera o trosku firme poslije grijne sezone da posjeti kupca.

No, to je druga price...
Mi smo ugradili kotao termoflux iz jajca 2008.g.,upoznao sam najmanje 5-6 njihovih radnika,jer su nekoliko puta dolazili dok se sve dobro nije postimalo,iako im nije bilo blizu,tad nisu imali servisera na tk,dok sad imaju pa je jos lakse.
sabanss

#540 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Vjerovatno nisam naletio na nagodnog servisera :D

Prica je slozena i briga o kupcu ne prestaje kad prodas pec. Da bi ja kao kupac u konacnici bio zadovoljan firma bi mi trebala preporuciti nekog proizvodjaca peleta recimo, poslati servisera koji bi podesio pec malo bolje od tvornickih postavki i slicno. Ne mogu vjerovati da serviser moze iz knjizice spucati defaultne parametre iako nije svima isti ni dimnjak, ni usis vazduha niti kvalitet peleta kojeg lozimo.
Danguba

#541 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

titinho wrote:Kako usisavate pepeo iz kamina na pelet ?

sta preporucujete, imaju neki usisivaci u obi-ju 80 km. dal je to pametna ideja ili ima nesto bolje za usisavanje pepela ?
Image

To je to.
Ja sam prvo uzeo ovakav ali bez motora i pokajao se. Valja prljati kucni usisivac a ovako ide direktno.

Sasvim dovoljno za ciscenje lozista.
Filter

#542 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

titinho wrote:Kako usisavate pepeo iz kamina na pelet ?

usisivac tito i partija. imao einhela dok nije crko. sad ganjam nesta kvalitetnije
Danguba

#543 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

sabanss wrote:Vjerovatno nisam naletio na nagodnog servisera :D

Prica je slozena i briga o kupcu ne prestaje kad prodas pec. Da bi ja kao kupac u konacnici bio zadovoljan firma bi mi trebala preporuciti nekog proizvodjaca peleta recimo, poslati servisera koji bi podesio pec malo bolje od tvornickih postavki i slicno. Ne mogu vjerovati da serviser moze iz knjizice spucati defaultne parametre iako nije svima isti ni dimnjak, ni usis vazduha niti kvalitet peleta kojeg lozimo.
Da bi imao tvornicku garanciju, kotao treba da postavi i pusti u rad ovlasteni serviser. U mom slucaju je i spojio cijevi i ostalu opremu, izvrsio hladnu i toplu probu, nastelovao kotao i ovjerio garanciju.

Naravno da svi parametri nisu kao tvornicki ali tu je ovlastena osoba koja ce uzeti sve u razmatranje i podesiti rad na optimalno stanje.

p.s. kada vidim pepeo(sivkast prah) i dim(sivkast) koji izlazi iz dimnjaka vjerujem da su postavke rada dobre. Jedva da i primijetim dim iz dimnjaka. Kolicina pepela minimalna sa vrlo malo ucahurenih granula.
sabanss

#544 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Im'o si srece da ti sve radi kako trebe iz prve...
AmorJuve

#545 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by AmorJuve »

pozdrav, ima li ko dovoljno iskustva i volje da mi preporuci sta da radim.
u kuci imam razvedeno centalno elektricno grijanje, posto bi racuni divljali htio sam kupiti pec, kamin ili sta vec na pelet. donji dio kuce ima 56 m2 a i gornji je tu negdje. kojeg proizvodjaca, snagu itd itd sta je bitno? hvala
Danguba

#546 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

AmorJuve wrote:pozdrav, ima li ko dovoljno iskustva i volje da mi preporuci sta da radim.
u kuci imam razvedeno centalno elektricno grijanje, posto bi racuni divljali htio sam kupiti pec, kamin ili sta vec na pelet. donji dio kuce ima 56 m2 a i gornji je tu negdje. kojeg proizvodjaca, snagu itd itd sta je bitno? hvala
Kolika je bila snaga ovog elektricnog kotla?

Vjerovatno da ti je to neko ranije kada si radio centralno izracunao snagu kotla. To vrijedi bez obzira na koji energent ces se grijati.
Prilikom izracuna uzima se povrsina ili kubikaza prostorija, polozaj objekta, izolacija, stanje stolarije...

Od kotlova na pelet kod nas je najkvalitetniji i najskuplji Kovan Gracanica. Ja imam Termoflux Jajce. Imas jos Lafat Kalesija i mnostvo drugih.

Najbolje je da ti neko uradi precizno proracun snage kotla.
AmorJuve

#547 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by AmorJuve »

Danguba wrote:
AmorJuve wrote:pozdrav, ima li ko dovoljno iskustva i volje da mi preporuci sta da radim.

Vjerovatno da ti je to neko ranije kada si radio centralno izracunao snagu kotla. To vrijedi bez obzira na koji energent ces se grijati.
Prilikom izracuna uzima se povrsina ili kubikaza prostorija, polozaj objekta, izolacija, stanje stolarije...

Od kotlova na pelet kod nas je najkvalitetniji i najskuplji Kovan Gracanica. Ja imam Termoflux Jajce. Imas jos Lafat Kalesija i mnostvo drugih.

Ma nedavno sam kucu kupio i sve sam zatekao ovako. bivsi vlasnik je imao visak para pa je srusio dimnjak i razvede sebi elektricno grijanje. izolacija vanjska 10cm stiropor. stolarija plastika/selecta i znaci dva sprata po 56 m2.
Danguba

#548 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

AmorJuve wrote:
Danguba wrote:

Ma nedavno sam kucu kupio i sve sam zatekao ovako. bivsi vlasnik je imao visak para pa je srusio dimnjak i razvede sebi elektricno grijanje. izolacija vanjska 10cm stiropor. stolarija plastika/selecta i znaci dva sprata po 56 m2.
Odokativno izmedju 20-25 KW a za proizvodjaca kotla moras se sam odluciti.
kokolina

#549 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

mukimax wrote:Pozdrav
@hulioko
Odlično se razumijemo. Tačno si opisao ovaj način kada kotao radi sa dvije pumpe i dva termostata.
Krenimo od onog jednostavnog slučaja kada je na kotao priključena jedna pumpa i jedan termostat, i kada su npr. uključenje pumpe podešeno na 42°C i temperatura vode u kotlu na 60°C.
Tada situacija izgleda ovako,kada se u prostoriji dostigne zadana temperatura i termostat isključi svoj kontakt loženje kotla odnosno doziranje peleta se zaustavlja odmah. Međutim pumpa nastavlja da radi sve dok je u kotlu voda na većoj temperaturi od 42°C. Kada se termostat isključio voda je u kotlu bila recimo 57°C i tada će pumpa i dalje da radi i ovu vruću vodu će da tjera kroz radijatore i na taj način će toplota iz kotla otići u prostor koji se grije a neće ostati u kotlovnici. Dakle ovo je situacija kada je na kotao povezan jedan termostat i jedna pumpa.
Ako bi se i pumpa odmah zaustavila kada se termostat isključio, toplota iz kotla bi prestala da se penosi u prostor koji se grije, voda u kotlu bi ostala na temperaturi 57° i kotao bi se polahko hladio do slijedećeg paljenja. Ako je slijedeće paljenje recimo za 24 sata voda u kotlu će se ohladiti do nekih 22°C. Na ovaj način energija koja je bila u kotlu je ostala u kotlovnici a nije prebačena u prostor koji se grije, i po mom mišljenju to je gubitak.Ovo je situacija koju ces imati sa sklopom od 2 releja i prilikom gasenja zadnje pumpe od dvije.
Konkretno u slučaju kotla Kovan 50 kW u kojem ima 200 litara vode, ako je voda u kotlu ostala na 57°C a ne na 42°C, u kotlu je ostalo 3,5 kWh energije viška, koja će grijati kotlovnicu. Ako uzmemo u obzir da je jedan kWh toplotne energije dobijen iz kotla na pelet oko 0,071 KM, množenjem broja startova kotla, izgubljene enrgije i cijene,dobije se konkretan iznos gubitka.
Naravno, ovdje je pretpostavka da je vrijeme između paljenja kotla veliko, što je slučaj u ovom prelaznom periodu kada se kotao pali samo ujutro i radi dva sata.
Sa druge strane tačno je to što ti govoriš ako kotao ostane vreo u sljedećem paljenju će trebati manje peleta da dostigne zadanu temperaturu,međutim mislim da izolacija kotla nije dobra da bi uspjela za 24 sata održati temperaturu kotla i spriječiti potpuno hlađenje kotla i pad temperature na 22°C. Tako da će kotao uvijek startati iz hladnog stanja.
Sve ovo je možda i cjepidlačenje (jer ta količina toplote koja će ostati u kotlovnici je možda reda desetak KM godišnje) ali meni je smetalo i to što mi kotao ne radi onako kako bi radio da je priključen samo jedan termostat i jedna pumpa. Npr na displeju kotla blinka simbol da pumpa radi a ona ne radi itd.

Opet napisah esej, nadam se da ce koristiti

Hulioko ako ti jos kako mogu pomoci pisi.
L.P.
upravo smo se iznenadili da nam kotao nakon nekih 17-18 sati ostaje sa temperaturom vode na 44 tepena što do sada nikad nije bio slučaj
prije par dana nam je bio majstor i mjenjao expanzionu posudu, bio otvoreni sistem pa ga "zatvorio"
uz to je ugradio nepovratni ventil pored pumpe pa bi to vjerovatno mogao biti razlog a vjerovatno doprinosi i to što mi se muž nakanio staviti turbulatore u kombi peć nakon 5 godina :D
kotao je neki stari famok a vanjska temperatura je bila oko 6-7 stepeni ali uz jak vjetar pa kao da je nula
mukimax

#550 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

@kokolina
Pozdrav

Kod mene temperatura u kotlovnici varira od 20 do 23,5, zavisi da li kotao radi ili ne.
Temperatura vode u kotlu za 8 sati opadne sa 41° na 27°. Imam i expanzionu posudu i nepovratne ventile. Mislim da je glavni razlog nesavršena izolacija kotla.
Hvala na informacijama i savjetima.
Post Reply