Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#451 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

kokolina wrote:nemoj se praviti pametan nego ti sebi objasni da tvoju stiropol kutiju možeš ugrijati i sa par dobrih svijeća

evo ti jedno konkretno pitanje: da li znaš koliko je stepeni u tvojoj kući ako u zimskom periodu nikako ne griješ par dana?
naravno ukoliko si imao prilike za to

u mojoj kući je jedne prilike bilo samo 2 stepena nakon 10 dana negrijanja i tek 3 dan nam se kuća ugrijala nakon odličnog grijanja peći

mislim da u tako izolovanoj kući kao što je tvoja temperatura ne može pasti ispod 14 stepeni bez obzira na vanjsku temperaturu
vjerovatno ti nisi bez nekog dobrog razloga stavio svu tu silnu izolaciju

mislim da je nebuloza to što ubjeđuješ ljude da se jedan "normalan" stan može grijati sa 300 KM struje za sezonu (tvoj stan je po meni puno iznad normale)
moja ćerka svoj stan grije sa dvije obične klime i potroši manje nego ti za sezonu ali slučaj je kao i kod tebe - novogradnja sa termo izolacijom i dobrim otvorima
Opet lupas pa lupas.
Citaj sta pisem,zasto samo zelis udarat kontru.Moja dobra volja je prenijet ljudima svoje iskustvo,to nije pametovanje ni obmanjivanje,koji ce sledeci napad biti.
Ja sam detaljno objasnio svoju kucu,a u ocevoj je bila slicna situacija sa stiroporom ali su moji prozori puno bolji.
Ono sto je cinjenica je da se na ovo puno jeftinije grijat nego na pelet,plin,konvektore,pa cak jeftinije nego drva i ugalj,a ja necu nikom nadit cijenu kolko ce ko potrosit.Previse faktora utice na racun.
A sto se tice svijeca jel mislis da ja nemam svijece,da moze se ugrijat tako nebi kupovao tp :-).
MMM1977

#452 Re: Odg: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by MMM1977 »

kokolina wrote:
kokolina wrote:
pa samim tim što kažeš da ti mjesećno potroše 10 KM znači da skoro pa ni ne rade - sam inverter da ti radi to bi bilo 2,5 sata dnevno!!!!
daj kani se čorava posla i prestani sa obmanama
rovac13 wrote: Obmanama koga :-D
Tu fazu smo prosli 2012. godine kad niko nije vjerovao,samo nas mozda 3 na forumu smo se grijali tako,a takvih kao ti je bilo na desetine.Vec prosle zime isti oni koji su pricali kao ti su raspravljali koji inverer da kupe,sad ih ima puno koji se na to griju.

Kokolina po tvojoj prici inverter da radi 2,5 sata dnevno a na minimumu trosi oko 250 W potrosio bi 0,625kw dnevno,to je manje od 10kf .Matematika ti nije jaca strana.
Ja invertere ne gasim,kao sto rekoh od ujutro odrzavaju kucu na 24 a u noci spavaca dlaku nize mozda 23 a ostatak kuce ne preko 20*C.Nama je tako ugodno,ne znam za druge :-D
evo ti proizvođač kaže kolko troši tvoja klima sama a vjerovatno i ta druga je slično
http://www.fujitsu-klime.com.hr/klima-u ... ria-klima/
rovac13 wrote:Ja imam jako dobru izolaciju,stiropor 5cm pod,5cm plafon,8cm zid,prozori pvc 6 komora stakla low-e punjena argonom.
Sve to utice zasto su racuni bas ovoliko mali,kao i sto utice na konfor pa nemamo hladne noge i na svim hladnocama tp rade bez problema.Cak postoje podne unutrasnje jedinice koje jos bolje zagrijavaju pod,pa je konfor jos veci,ja nisam uzeo podne radi bebe(da ne pokvari ) a i bile su skuplje :-D
Meni su za tp zrak-voda trazili 15 000 KM plus sto moram razvest podno,tako sam i odustao.
ovo kako je kod tebe izolovano bi se ugrijalo i sa par dobrih svijeća i to je obmana nas svih jer da ja imam iole izolaciju blizu tvoje vjerovatno bi portošila 1,5 tonu peleta a ne 5 kao sada i ja bih se mogla grijati za 400 - 500 KM a ne za 1500

i evo smo naručili FISOV pelet koji je 320 KM paleta - 1050 kg što bi reklo tona 305 KM bez prevoza
Gdje ste naručili pelet?
kokolina

#453 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

rovac13 kolko sam mogla zaključiti u tvom stanu si jedino oprobo to grijanje pa mi nije jasno kako znaš da je to najjeftinije ako nisi probo drugačije

MMM1977 evo ovde http://www.pik.ba/artikal/13770423/pelet-eko-fis/
saiks

#454 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saiks »

Ja placao bijeli pelet 250km po toni,krajem 7 mjeseca
rovac13

#455 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

saiks wrote:Ja placao bijeli pelet 250km po toni,krajem 7 mjeseca
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Tako se i kupuje pellet,mi smo takodje roditeljima nabavili na ljeto,kostalo 260KM sa prevozom po toni,trgovir
rovac13

#456 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

kokolina wrote:rovac13 kolko sam mogla zaključiti u tvom stanu si jedino oprobo to grijanje pa mi nije jasno kako znaš da je to najjeftinije ako nisi probo drugačije
Jel ti imas zivotnu misiju da pobijes moje iskustvo sa ovim stvarima :lol: :lol: :lol: .

U kuci roditelja dok sam zivio isprobao sam sve ove solucije,od plina,grijalica,konvektora,peleta,uglja,drva,inverter klima .....znaci u istom prostoru.......kad sam svoju kucu gradio vec sam znao cime ce se grijat :-D
rovac13

#457 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Evo za kokolinu malo i tehnickih podataka :-D

Neko rece da na vrecama peleta pise 4,8kwh/kg,to pise a koliko stvarno ima to ptice znaju,kad se uracuna i kolika je iskoristivost kotla,ajmo reci da realno dobijemo iskoristenih 4kwh od 1 kg peleta.Ti si pelet platila sa prevozom bar 320 KM po toni,znaci 1kg=0,32KM

Za 1 KM dobijes 3 kg peleta ili 12kwh energije.
S tim sto kotao na pelet trosi i struju,za rad puza dozatora i grijaca koji potpaljuje vatru svaki puta kad ponovo pokrece kotao,u prosjeku trosi bar 100-150w ,dnevno do 3,6kw,odnosno 0,5KM dnevno ili 15 KM struje mjesecno :-D

Inverter,ili toplotna pumpa zrak-zrak :
Za 1 KM moze da izvuce iz uticnice oko 7 kwh struje po srednjoj tarifi,a od tih 7 kwh struje proizvede nekih 25-30 kwh toplote :-D .
kokolina

#458 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

o lamudane jesi li to ti - rovac13 - vidim da su te se svi kanili ali kasno ja to skonta - s tobom je nemoguće pričati, kani se matematike jadan nebio bitan je rezultat na terenu

ispade ti pametan a roditelji ti glupi pa se i dalje griju na pelet i troše peteroduplo više
rovac13

#459 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Znaci sad cemo se vrijedjat.
Ja bi prije rekao da si ti glupa,jer tebi dzaba pricat,nista ne kontas,nit razumijes,nit znas procitat kad se postavi link.
Ali zato volis se pravit pametna isto kao da nesto znas o tome :lol:
Bosanski mentalitet je cudo. :-D :-D
kokolina

#460 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

iskreno i jesam glupa kad nisam odma skontala da si ti onaj lamudan (ne znam jesi svoj nick izbriso pa tako su nestali i tvoji postovi koji su i prije godinu dana bili kontra teme ili su te admini izbrisali)

eto prizmajem ja sam glupa i svi mi koji koristimo pelet a ti si pametan tj. najpametniji
rovac13

#461 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ako cemo iskreno,nisi glupa sto koristis pelet,nego si glupa sto hoces da pricas o necemu o cemu ne znas,glupa si sto tek sad kao skontala neke stvari (lamudan)a te stvari imaju na temi od prije godinu dana samo treba procitat o cemu se radi.
Glupa si sto nazivas moje roditelje glupima i sto pokusavas meni da pripises da sam rekao da su ostali glupi koji koriste pelet,a bas suprotno ja mislim da svako grijanje ima svoje prednosti i mane.Glupa si sto hoces da dokazes da se na toplotne pumpe nije jeftinije grijat,a sve pise crno na bijelo,ne kontam zasto.Imas na drugoj temi puno ljudi koji se sad griju kao ja,odi tamo pa se malo edukuj umjesto sto se brukas ovako.
Predlazem da se ovdje dalje pise o peletu,ovo je otislo predaleko zbog tvoje gluposti :-D
kokolina

#462 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

rovac13 wrote:Ako cemo iskreno,nisi glupa sto koristis pelet,nego si glupa sto hoces da pricas o necemu o cemu ne znas,glupa si sto tek sad kao skontala neke stvari (lamudan)a te stvari imaju na temi od prije godinu dana samo treba procitat o cemu se radi.
Glupa si sto nazivas moje roditelje glupima i sto pokusavas meni da pripises da sam rekao da su ostali glupi koji koriste pelet,a bas suprotno ja mislim da svako grijanje ima svoje prednosti i mane.Glupa si sto hoces da dokazes da se na toplotne pumpe nije jeftinije grijat,a sve pise crno na bijelo,ne kontam zasto.Imas na drugoj temi puno ljudi koji se sad griju kao ja,odi tamo pa se malo edukuj umjesto sto se brukas ovako.
Predlazem da se ovdje dalje pise o peletu,ovo je otislo predaleko zbog tvoje gluposti :-D

ahahahahahahahahahahaha

pa sebi predloži da se piše o peletu jer ovde svi samo o tome i pišemo osim tebe
a postove koje si piso pod nickom lamudan si izbriso ili su ih admini izbrisali tako da ljudi ne mogu viditi da si na ovoj istoj temi o peletu i prije bio uporan i naporan sa svojim tvrdnjama protiv peleta

i ono najvažnije ja nisam rekla da su tvoji roditelji glupi niti to mislim ali sam napisala da to po tebi ispada tako

i opet ti kažem da sam stvarno glupa jer s tobom nema koristi raspravljati, ti si prepametan
titinho

#463 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by titinho »

Daj ba pisite malo o potrosnji peleta, jel isplativo i kakav je odnos prema drvima.

Npr Kamin na pelet Alfa Commo od 21 kw. kolko bi peleta trebalo da grije nekih 80 kvadrata, jer ostalih 80 ne bih grijao ovu zimu. (zato bi kupio ovaj od 21kw a ne od 11kw)

nek grije na 23 stepena preko dana. po noci nek bude oko 19 il nek nikako ne radi.
kokolina

#464 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

titinho stvarno je to teško znati dok neoprobaš
zavisi ti puno od izolacije stana a ja ti mogu reći da je moj slučaj 4-5 tona sa kombinovanim kotlom za površinu od oko 150 m2 ali 3,8 m visina plafona, izolacija nikakva

imaš za svaku peć min. i max. potrošnju i ako ti planiraš neku jaću a ne bi je koristio sa punim kapacitetom uzmi minimalnu potrošnju i otprilike 10-12 sati rada pa izračunaj kolko bi to bilo

ja nisam nikad koristila drva za grijanje ali otprilike kako smo trošili čumur tako je i pelet
rovac13

#465 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

kokolina wrote:rovac haj molim te napiši kolko te koštala ugradnja, kolko potrošiš i šta griješ
Ovako je pocela ova budalastina.
Gori sam ja sto sam pomislio da je neko normalan ko zeli da se informise :-).
titinho

#466 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by titinho »

kokolina wrote:titinho stvarno je to teško znati dok neoprobaš
zavisi ti puno od izolacije stana a ja ti mogu reći da je moj slučaj 4-5 tona sa kombinovanim kotlom za površinu od oko 150 m2 ali 3,8 m visina plafona, izolacija nikakva

imaš za svaku peć min. i max. potrošnju i ako ti planiraš neku jaću a ne bi je koristio sa punim kapacitetom uzmi minimalnu potrošnju i otprilike 10-12 sati rada pa izračunaj kolko bi to bilo

ja nisam nikad koristila drva za grijanje ali otprilike kako smo trošili čumur tako je i pelet

u pitnaju je kuca, znaci fasada 10 cm stirpor, kuca je nova trebalo bi da je to izolirano fino :)
ovaj kamin trosi od 1.2 kg na sat do 4 kg maksimalne potrosnje po satu. E sad po tome za ovih 80 kvadrata bi trebalo da ugrije lako i da radi otprilike 10 sati na dan. kad je bas zima mozda 12-14. (ne znam jesam li upravu)
to bi znacilo bar 1 vreca na dan il cak malo manje. sto bi izaslo oko 150 vreca. to je 2.5 tone ako je tako onda mi je isplativo.
Ne znam jesam li upravu za ovu racunicu.

tvoj slucaj me navodi da ja ne bi trosio ni za ovih 160 kvadrata 4-5 tona, sto znaci za 80 bi bilo oko 2.5 tone a to je oko 600 km za citavu zimu zar ne
kokolina

#467 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

trebalo bi da si u pravu jer kod mene je kombinovani kotao a kažu za njih da troše nešto više nego kotlovi i peći za pelet
Pljosko

#468 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pljosko »

Pozdrav ljudi, planiram preci na pelet sa uglja, treba kupiti kotao. U pitanje je za sada oko 145 kvadrata, s tim sto se narednim godinama planira dograditi jos oko 60 kvadrata. Interesuje me koja snaga peci bi bila adekvatna za mene?
titinho

#469 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by titinho »

Ima li iko jos da podijeli informaciju o potrosnji peleta. koliko grije kvadrata, na koliko stepeni i koliko peleta trosi

ima li iko iskustva sa alfa plam kaminima na pelet
dam1

#471 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by dam1 »

Evo ja sam prošlu sezonu potrošio 5 t
dva stana jedan caa 50m2 drugi 65 m3 , toplavoda
Peć Thermofluks paljena od 9 mjeseca kad je potrošila 14 vreća do polovine 6 mjeseca.
U 12 mjesecu 63 vreće.
nightvision

#472 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nightvision »

dam1 wrote:Evo ja sam prošlu sezonu potrošio 5 t
dva stana jedan caa 50m2 drugi 65 m3 , toplavoda
Peć Thermofluks paljena od 9 mjeseca kad je potrošila 14 vreća do polovine 6 mjeseca.
U 12 mjesecu 63 vreće.
Kakva ti je izolacija i stolarija? I znas li otrpilike koliku si temperaturu odrzavao? Nije isto 22 i 25 stepeni.
hulioko

#473 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

Ne znam jesam li ranije napisao ali evo opet kad je aktuelno. Kod mene kotao Kovan 35kw, dvije spojene kuće oko 150m2 (90+60), izolacija veće kuće dobra a manje solidna, temperatura u većoj kući 20 u toku dana a poslije posla 21,5-22, u manjoj 21,5-22 cijeli dan, noć 19,5-20 stepeni. Četverokraki stavljen mislim u decembru sa Seltron ACC10 pogonom, i na kraju potrošeno tačno 5t. Mislim da može i manje, pogotovo što prošle zime nije ni bilo zime, ali vidjećemo ove.
dam1

#474 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by dam1 »

Izolacija dobra,prozori novi pvc, temeratura u stanu 22-24
dam1

#475 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by dam1 »

Veći dio dana 24
Post Reply