Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
RahatHurmašica

#426 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by RahatHurmašica »

Armin2013 wrote:
RahatHurmašica wrote:pljačka. ja za te pare haman kupim četiri tone ćumura sa prevozom :D
Jel isto lopatat ugalj i nasut 2 dvije vreće peleta?
Hoćemo da budemo gospoda za male pare ;) .
nije više za male pare, ode to....
kokolina

#427 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

pa uporedi kolko je poskupila cijena struje, plina, čumura, drva u odnosu na pelet
RahatHurmašica

#428 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by RahatHurmašica »

ugalj i drva nekoliko zadnjih godina miruju. Sada je tako.
kokolina

#429 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

pa i pelet miruje zadnjih nekoliko godina sa cijenom

meni je ovo peta sezona sa peletom i uvijek je ova cijena u Mostaru
najjeftiniji je 330 KM po toni ali meni nije žao dati 200 KM više jer znam da je FIS-ov kvalitetniji
kod nas je i banovićki čumur prije pet godina bio 300 KM po toni jer nas prevoz kolje

po toni 30 do 50 KM dođe prevoz jer nemamo proizvođača peleta u blizini Mostara a onda to trgovci i koriste
bude i kod nas u ljetnom periodu peleta po 270 KM ali nemam ga tada gdje lagerovati i onda plaćam skuplje
rovac13

#430 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Armin2013 wrote:
RahatHurmašica wrote:pljačka. ja za te pare haman kupim četiri tone ćumura sa prevozom :D
Jel isto lopatat ugalj i nasut 2 dvije vreće peleta?
Hoćemo da budemo gospoda za male pare ;) .
Sto svi odma porede sa ćumurom :-D .

Evo primjer,poslije peleta,uglja,plina,konvektora itd....ugradio malo skuplje klima uredjaje,koji su me dosli opet jeftinije nego centralno grijanje.Znaci grijanje na dugme,bez lopatanja ciscenja i zezancija a jeftinije nego na drva ili ugalj,skroz jeftino :-D :-D

Nije sve u uglju :-D
kokolina

#431 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

poredimo sa ćumurom jer nas je većina sa ćumura prešla na pelet
jesi li i u banju ugradio klimu?
moja sama banja je 2,6x4,6 metara

ma dajte ljudi moji lako je ugrijati stan ili neku manju kuću ali ja grijem 150 m2 visine plafona 3,8

imam 9 prostorija i u svakoj hoćemo da je toplo jednako

nije mi žao dati za grijanje 1 500 KM nego za neke druge gluposti

naravno ako ne budem u mogućnosti nekada to plaćati sjest ćemo svi u jednu prostoriju i grijati se pod dekama

i da dodam da se svaki komfor plaća pa i taj da ne moraš po sedam dana pogledati peć
rovac13

#432 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Imao sam ja pelet godinama,otac u toj kuci koristi jos uvijek.
Ja u svoju kucu ugradio 2 toplotne pumpe zrak-zrak,bilo je jeftinije ugradit nego pelet,a puuuuno manje trosi,kao sto rekoh jeftinije nego na ugalj i drva,a poznato je da su drva i ugalj jeftiniji od peleta.Da je pelet ostao na cijeni 170-180KM po toni kao sto je bio 2008.g. kad smo mi ugradili,to bi bilo ok.Ali ovako meni to vise nije ok.
kokolina

#433 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

rovac haj molim te napiši kolko te koštala ugradnja, kolko potrošiš i šta griješ
nightvision

#434 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nightvision »

I mene ovo interesuje, jer sam bacio novce na pelet sistem a isti (nerealno) otisao u tacku s cijenom pa sad opet lozim drva i ugalj. Ove zime mozda samo drva jer imam gdje lagerovati nekih 15m3 a nije mi mrsko cijepati.

Kako fercera taj sistem zrak-zrak i koliko kosta?

De li neko pravi pelet u kucnoj proizvodnji i da li se isplati nabavljati manju peletirku ako se obezbjedi piljevina? Da li se moze nabaviti piljevina i po kojoj cijeni?
kokolina

#435 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

nightvision kolko si trošio peleta pa ti se nije isplatio u odnosu na loženje?
nightvision

#436 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nightvision »

6 tona za nekih 160m2, centrometalova pec, gracanicki pelet, stiropor 10cm, nova trocal stolarija... odustao nakon prve godine
s druge strane, 5t uglja i nekih 7-8m3 drva je dovoljno ako nije prejaka zima, a imam mogucnost ispod cijene nabaviti i jedno i drugo. Vjerovatno zato... jbga...
rovac13

#437 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

U pitanju su kuce,znaci nema stanova okolo koji griju.
Na 90 m2 smo trosili 1 vrecu do 2 vrece peleta dnevno,znaci mjesecno 30-60 vreca odnosno pola tone do jedne tone peleta mjesecno.

U novoj kuci grijem jednu etazu 85m2,malo bolja izolacija nego u kuci roditelja,ne toliko izolacija zidova koliko su bolji prozori na novoj kuci.
Ugradio jedna fujitsu nocria 14 kostala 1900KM,a u spavaju sam ugradio onako obican inverter koji sam imao nekad u staroj kuci,takva danas nebi kostala daj boze 1000KM.

Kostalo 2900KM sve ukupno plus nesto za ugradnju.

Svih 85m2 je cijelu zimu toplo,otprilike 24*C,na spavanju npr spavaca ostane na 23,dok ostatak kuce bude 20ak.Otprilike smo tako koristili grijanje i na pelet.

Dvije zime se grijem na ovo.Za cijelu zimu ova dva uredjaja potrose oko 200-250KM.Oba uredjaja su spojena na voltmetar,tako da on sve mjeri sabira itd ....

Na mjesecnom nivou to izgleda ovako,obje zajedno potrose 10-30KM u mjesecima kad se zima nije zahuktala,dok decembar januar znaju potrosit i nekih 60 KM za mjesec.Najveci racun za struju bude recimo januarski,nesto ispod 100KM za cijelu kucu.

Samo bih napomenuo,da mi nije u cilju nikog nagovarat ni na sta,niti ubjedjivat u nesto,jer vec sam prosao te faze bosanske,napade ne vjerovanje i slicno.

Nego danas je borba,situacija teska,a ovo mnogima moze pomoci,i mene su odvracali govorili ne moze to tako,ne moze ugrijat,trosi,kvari se itd itd.
Medjutim ja ugradi pa sta bude,ako se ljudi u svedskoj masovno griju na ovo,kontam zasto ja nebi mogao u bih :-D

Nevjerovatno je koliko to malo trosi u odnosu na sve vrste grijanja koje sam do sad probao.A prije svega ne lozim,ne cistim,ne lopatam,ne cade mi zidovi pa ne krecim.
Ima vec tema o tome,ovdje nije ni mjesto o tome pisat.
rovac13

#438 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

nightvision wrote:I mene ovo interesuje, jer sam bacio novce na pelet sistem a isti (nerealno) otisao u tacku s cijenom pa sad opet lozim drva i ugalj. Ove zime mozda samo drva jer imam gdje lagerovati nekih 15m3 a nije mi mrsko cijepati.

De li neko pravi pelet u kucnoj proizvodnji i da li se isplati nabavljati manju peletirku ako se obezbjedi piljevina? Da li se moze nabaviti piljevina i po kojoj cijeni?
Dok sam imao pelet trazio sam solucije raznorazne.
Pronasao sam na netu da ljudi vani loze neki kukuruz koji navodno nije jestiv,i da je jako kalorican i da se ljudi prilicno povoljno griju na to,ali ja ne znam bas to lozenje hrane meni nekako uvrnuto :-D :-D .
Po srbiji ljudi loze kosticu visnje i slicno,navodno je povoljnije nego pelet,nisam nesto detaljisao dalje od toga.

Sto se tice peletirke,kad bi sam sebi pravio pelet.Treba mi ta masina a najmanja i najbezveznija kosta par hiljada KM,dok malo bolje kostaju puno hiljada KM,ali onda moras nabavljat piljevinu,sto opet nije jednostavno i plus kakva ce bit,ako je smece slabo ce grijat pa opet problemi.S druge strane ti treba i nekakva drobilica,koja je opet skupa,opet zavisi sta trpas u masinu pa tako i kolko skupa drobilica treba.I na kraju opet sve te masine trose prilicno i struje,pa dok proizvedes pelet povoljnije ode i struje dosta.Ajde sto ode struje nego te masine znaju da puno vuku struje pa ti ne moze obicni kucni prikljucak to podnijet.

Kad sve to zbrojis meni je to bilo prekomplikovano,skupo,a uopce ne znam hocel mi sta ustedit i koliko.

Kad bi se bazirao na proizvodnju peleta i prodaju vjerovatno bi se isplatilo jer se toga puno trazi u bih,a ovako sam za sebe pravit,preskup sport.
Armin2013

#439 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

nightvision wrote:I mene ovo interesuje, jer sam bacio novce na pelet sistem a isti (nerealno) otisao u tacku s cijenom pa sad opet lozim drva i ugalj. Ove zime mozda samo drva jer imam gdje lagerovati nekih 15m3 a nije mi mrsko cijepati.

Što se tiče proizvodnje peleta evo ovako:

Na internetu sam gledo neke te varijante masina oko 5000 KM ne da ja pravim nego sam tražio liniju za pelet za firmu. Piljevina koji bi ti kupovao sigurno je mokra moraš je sušit na nekih do 13% vlažnosti, za sušenje treba peć. Da bi peć radila opet ti trebaju dozatori koji će dozirati peć ravnomjerno i cikloni koji će vadit iz peći tu piljevinu, poslije ti treba mlin čekićar da samelje piljevinu, pa ti treba silos pa tek mašina za pelet. A imaju i varijante masina gdje covjek sjedi kraj nje i fanglom ubacuje piljevinu u peletaru i ona pravi možda 20 kg/h.
A do piljevine je teško doći sada svi prodaju piljevinu firmama koje proizvode pelet i to za dobre pare.
A pelet je skup iz razloga što Italija puno troši i ostale EU zemlje (mada naši uglavnom voze u Italiju) oni imaju subvenciju od države za grijanje.
Mi trenutno izvozimo u Italju po 170 EUR/t plus prevoz.
sabanss

#440 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

nightvision wrote:6 tona za nekih 160m2, centrometalova pec, gracanicki pelet, stiropor 10cm, nova trocal stolarija... odustao nakon prve godine
s druge strane, 5t uglja i nekih 7-8m3 drva je dovoljno ako nije prejaka zima, a imam mogucnost ispod cijene nabaviti i jedno i drugo. Vjerovatno zato... jbga...
I ja da imam sumu iza kuce nikad na pelet ne bih pomislio :D
Filter

#441 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

nightvision wrote:6 tona za nekih 160m2, centrometalova pec, gracanicki pelet, stiropor 10cm, nova trocal stolarija... odustao nakon prve godine
ta centrometalova pec je jako losa za pelet. prvenstveno je namijenjena za cumur i drva.
kokolina

#442 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

po meni definitivno nije dobro naštimana peć ili je taj pelet nula bodova
ja imam neki stari FAMOK kotao iz 2001 na koji smo montirali CM pelet set i potrošim 4-5 tona a grijem oko 150 m2 ali visina je 3,8 m tako da je to puno više m2

fasadu skoro da ni nemam, zidovi kameni 90 %, prozore lani promjenili

rovac13 wrote:U pitanju su kuce,znaci nema stanova okolo koji griju.
Na 90 m2 smo trosili 1 vrecu do 2 vrece peleta dnevno,znaci mjesecno 30-60 vreca odnosno pola tone do jedne tone peleta mjesecno.

U novoj kuci grijem jednu etazu 85m2,malo bolja izolacija nego u kuci roditelja,ne toliko izolacija zidova koliko su bolji prozori na novoj kuci.
Ugradio jedna fujitsu nocria 14 kostala 1900KM,a u spavaju sam ugradio onako obican inverter koji sam imao nekad u staroj kuci,takva danas nebi kostala daj boze 1000KM.

Kostalo 2900KM sve ukupno plus nesto za ugradnju.

Svih 85m2 je cijelu zimu toplo,otprilike 24*C,na spavanju npr spavaca ostane na 23,dok ostatak kuce bude 20ak.Otprilike smo tako koristili grijanje i na pelet.

Dvije zime se grijem na ovo.Za cijelu zimu ova dva uredjaja potrose oko 200-250KM.Oba uredjaja su spojena na voltmetar,tako da on sve mjeri sabira itd ....

Na mjesecnom nivou to izgleda ovako,obje zajedno potrose 10-30KM u mjesecima kad se zima nije zahuktala,dok decembar januar znaju potrosit i nekih 60 KM za mjesec.Najveci racun za struju bude recimo januarski,nesto ispod 100KM za cijelu kucu.

Samo bih napomenuo,da mi nije u cilju nikog nagovarat ni na sta,niti ubjedjivat u nesto,jer vec sam prosao te faze bosanske,napade ne vjerovanje i slicno.

Nego danas je borba,situacija teska,a ovo mnogima moze pomoci,i mene su odvracali govorili ne moze to tako,ne moze ugrijat,trosi,kvari se itd itd.
Medjutim ja ugradi pa sta bude,ako se ljudi u svedskoj masovno griju na ovo,kontam zasto ja nebi mogao u bih :-D

Nevjerovatno je koliko to malo trosi u odnosu na sve vrste grijanja koje sam do sad probao.A prije svega ne lozim,ne cistim,ne lopatam,ne cade mi zidovi pa ne krecim.
Ima vec tema o tome,ovdje nije ni mjesto o tome pisat.
pa samim tim što kažeš da ti mjesećno potroše 10 KM znači da skoro pa ni ne rade - sam inverter da ti radi to bi bilo 2,5 sata dnevno!!!!
daj kani se čorava posla i prestani sa obmanama
rovac13

#443 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

kokolina wrote:
pa samim tim što kažeš da ti mjesećno potroše 10 KM znači da skoro pa ni ne rade - sam inverter da ti radi to bi bilo 2,5 sata dnevno!!!!
Obmanama koga :-D
Tu fazu smo prosli 2012. godine kad niko nije vjerovao,samo nas mozda 3 na forumu smo se grijali tako,a takvih kao ti je bilo na desetine.Vec prosle zime isti oni koji su pricali kao ti su raspravljali koji inverer da kupe,sad ih ima puno koji se na to griju.

Kokolina po tvojoj prici inverter da radi 2,5 sata dnevno a na minimumu trosi oko 250 W potrosio bi 0,625kw dnevno,to je manje od 10kf .Matematika ti nije jaca strana.
Ja invertere ne gasim,kao sto rekoh od ujutro odrzavaju kucu na 24 a u noci spavaca dlaku nize mozda 23 a ostatak kuce ne preko 20*C.Nama je tako ugodno,ne znam za druge :-D
RahatHurmašica

#444 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by RahatHurmašica »

meni je samo šareno kod tih intertera strujanje zraka. tp jest najjeftiniji vid grijanja, tu nema dileme. ali nisam siguran koliko je ugodno sjediti u prostoriji gdje svako malo klima raspuhuje zrak. pogotovo što ga raspuhuje odozgo, tako da nisam siguran da može npr ugrijati podove npr.
rovac13

#445 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

RahatHurmašica wrote:meni je samo šareno kod tih intertera strujanje zraka. tp jest najjeftiniji vid grijanja, tu nema dileme. ali nisam siguran koliko je ugodno sjediti u prostoriji gdje svako malo klima raspuhuje zrak. pogotovo što ga raspuhuje odozgo, tako da nisam siguran da može npr ugrijati podove npr.
Bravo :thumbup: :thumbup: .Ovo je vec realno pitanje.
Tu se vec moze desit da neko voli duvanje neko ne voli,bitno je gdje postavit uredjaj,izbjeci da duva u mjesto gdje sjedis i tako.Iako danasnji uredjaji su toliko usavrseni da skoro i ne cujes da rade ni da duvaju,samo zubori.
Mi imamo malog koji je sad 2,5 godine i vec smo 2 zime proveli s njim ovdje i nismo imali nikakav problem ni sa zagrijavanjem ni sa duvanjem ni sa razbolijevanjem (neki su i to spominjali :-D )

Ali iz tog razloga po meni je bolje centralno podno grijanje uz TP zrak-voda,to je savrseno sto se tice rasporeda toplote konfora,nema duvanja uopce,ALI puno je skupo i ipak malo vise trosi od zrak-zrak.
RahatHurmašica

#446 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by RahatHurmašica »

rovac13 wrote:
RahatHurmašica wrote:meni je samo šareno kod tih intertera strujanje zraka. tp jest najjeftiniji vid grijanja, tu nema dileme. ali nisam siguran koliko je ugodno sjediti u prostoriji gdje svako malo klima raspuhuje zrak. pogotovo što ga raspuhuje odozgo, tako da nisam siguran da može npr ugrijati podove npr.
Bravo :thumbup: :thumbup: .Ovo je vec realno pitanje.
Tu se vec moze desit da neko voli duvanje neko ne voli,bitno je gdje postavit uredjaj,izbjeci da duva u mjesto gdje sjedis i tako.Iako danasnji uredjaji su toliko usavrseni da skoro i ne cujes da rade ni da duvaju,samo zubori.
Mi imamo malog koji je sad 2,5 godine i vec smo 2 zime proveli s njim ovdje i nismo imali nikakav problem ni sa zagrijavanjem ni sa duvanjem ni sa razbolijevanjem (neki su i to spominjali :-D )

Ali iz tog razloga po meni je bolje centralno podno grijanje uz TP zrak-voda,to je savrseno sto se tice rasporeda toplote konfora,nema duvanja uopce,ALI puno je skupo i ipak malo vise trosi od zrak-zrak.
kakvi su ti podovi, je li zima s nogu, što bi rekli?

zrak voda je bez konkurencije, kad malo spadnu cijene opreme... :roll:
rovac13

#447 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ja imam jako dobru izolaciju,stiropor 5cm pod,5cm plafon,8cm zid,prozori pvc 6 komora stakla low-e punjena argonom.
Sve to utice zasto su racuni bas ovoliko mali,kao i sto utice na konfor pa nemamo hladne noge i na svim hladnocama tp rade bez problema.Cak postoje podne unutrasnje jedinice koje jos bolje zagrijavaju pod,pa je konfor jos veci,ja nisam uzeo podne radi bebe(da ne pokvari ) a i bile su skuplje :-D
Meni su za tp zrak-voda trazili 15 000 KM plus sto moram razvest podno,tako sam i odustao.
kokolina

#448 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

kokolina wrote:
rovac13 wrote: Obmanama koga :-D
Tu fazu smo prosli 2012. godine kad niko nije vjerovao,samo nas mozda 3 na forumu smo se grijali tako,a takvih kao ti je bilo na desetine.Vec prosle zime isti oni koji su pricali kao ti su raspravljali koji inverer da kupe,sad ih ima puno koji se na to griju.

Kokolina po tvojoj prici inverter da radi 2,5 sata dnevno a na minimumu trosi oko 250 W potrosio bi 0,625kw dnevno,to je manje od 10kf .Matematika ti nije jaca strana.
Ja invertere ne gasim,kao sto rekoh od ujutro odrzavaju kucu na 24 a u noci spavaca dlaku nize mozda 23 a ostatak kuce ne preko 20*C.Nama je tako ugodno,ne znam za druge :-D
evo ti proizvođač kaže kolko troši tvoja klima sama a vjerovatno i ta druga je slično
http://www.fujitsu-klime.com.hr/klima-u ... ria-klima/
rovac13 wrote:Ja imam jako dobru izolaciju,stiropor 5cm pod,5cm plafon,8cm zid,prozori pvc 6 komora stakla low-e punjena argonom.
Sve to utice zasto su racuni bas ovoliko mali,kao i sto utice na konfor pa nemamo hladne noge i na svim hladnocama tp rade bez problema.Cak postoje podne unutrasnje jedinice koje jos bolje zagrijavaju pod,pa je konfor jos veci,ja nisam uzeo podne radi bebe(da ne pokvari ) a i bile su skuplje :-D
Meni su za tp zrak-voda trazili 15 000 KM plus sto moram razvest podno,tako sam i odustao.
ovo kako je kod tebe izolovano bi se ugrijalo i sa par dobrih svijeća i to je obmana nas svih jer da ja imam iole izolaciju blizu tvoje vjerovatno bi portošila 1,5 tonu peleta a ne 5 kao sada i ja bih se mogla grijati za 400 - 500 KM a ne za 1500

i evo smo naručili FISOV pelet koji je 320 KM paleta - 1050 kg što bi reklo tona 305 KM bez prevoza
rovac13

#449 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

kokolina wrote:
evo ti proizvođač kaže kolko troši tvoja klima sama a vjerovatno i ta druga je slično
http://www.fujitsu-klime.com.hr/klima-u ... ria-klima/
Ja se sve nadam da se ti zezas,a ti jos vise pokazujes da ne znas nista o toplotnim pumpama.Pa me cudi zasto forsiras da pises ono o cemu ne znas pa me samim tim tjeras na odgovor :? :?
Na linku ti pise,ali ti ne znas procitat,trebas samo reci da ne znas ja bi tebi rado pomogao.

Ljudi napisali kapacitet grijanja nominalni 6kw a minimalni i maximalni su od 0,9 - 9,1KW
Ljudi napisali potrosnja struje u grijanju 1,35KW,ovdje nisu naveli min i max,ali ja sam mjerio pa znam tacno.
Ljudi su napisali da uredjaj ima COP 4,44 . To znaci da uredjaj daje toplote 4,44 puta vise nego sto potrosi struje.
Pa mozes izracunat min i max potrosnju.
Ako je max kapacitet grijanja 9,1 kw prema ovom COP znaci da je max potrosnja struje oko 2 KW
Ako je min kapacitet grijanja 0,9kw znaci da je minimalna potrosnja struje oko 200w.
Sve ovo je teoretski,u praksi je to puno kompleksnije,ali bice ti previse odjednom.

Nadam se da shvacas poentu pa da zavrsimo sa tim,trebas prvo malo prostudirat rad toplotne pumpe,potrosnju,kapacitet,cop .........pa ako se i dalje ne budes slagao/la samnom onda opet pitaj pa cu ti objasnit :-D
kokolina

#450 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

nemoj se praviti pametan nego ti sebi objasni da tvoju stiropol kutiju možeš ugrijati i sa par dobrih svijeća

evo ti jedno konkretno pitanje: da li znaš koliko je stepeni u tvojoj kući ako u zimskom periodu nikako ne griješ par dana?
naravno ukoliko si imao prilike za to

u mojoj kući je jedne prilike bilo samo 2 stepena nakon 10 dana negrijanja i tek 3 dan nam se kuća ugrijala nakon odličnog grijanja peći

mislim da u tako izolovanoj kući kao što je tvoja temperatura ne može pasti ispod 14 stepeni bez obzira na vanjsku temperaturu
vjerovatno ti nisi bez nekog dobrog razloga stavio svu tu silnu izolaciju

mislim da je nebuloza to što ubjeđuješ ljude da se jedan "normalan" stan može grijati sa 300 KM struje za sezonu (tvoj stan je po meni puno iznad normale)
moja ćerka svoj stan grije sa dvije obične klime i potroši manje nego ti za sezonu ali slučaj je kao i kod tebe - novogradnja sa termo izolacijom i dobrim otvorima
Post Reply