Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mehkoca wrote:Da zaključimo, prema vašem mišljenju plin ne dolazi u obzir?!
U Hrvatskoj se ljudi jeftinije griju na plin nego na pelet.
Ja ne kontam jel tamo isti plin kao i ovdje i kakav je omjer cijena.
Mozda neko zna vise o tome.
A to o sta ce biti sutra niko od nas ne zna.
Mozda plin poskupi,mozda ne..........ove godine je pelet poskupio i zaklao raju,kad dodje ljeto trebao bi se vratit,mozda i nece,ko zna sta ce da bude
Kako je isto Boga ti ugalj i pelet. Prvo meni da bih grijala sprat na ugalj treba supa ili mjesto gdje cu taj cumur i drva da sloziim. Onda je to prljavo, zamisli mene s dvoje djece da danas dva tri puta silazim da lozim. Ovako uzememo 6 tona kad je najjeftiniji pelet (Kupovali po 280 KM u junu ), sve cisto u vrecama, slozili i sad sidjem u kotlovnicu jednom dnevno, naspem pelet zatvorim vrata i gotovo. Ujutro kad ustanem kao gospodja samo termostat pomjerim na zeljenu temperaturu. Sto kaze moj muz u 200-300 KM ga ne bih isao loziti s posla kad dodjem. I naravno jednom sedmicno se pec mora malo detaljnije ocistiti, usisati prasina i to je to.
radenska wrote:od septembra do danas 5,5 tona potrosili, jedan sprat od 120 kv. grijemo. Na kuci je stara fasada. Pec termoflux, 50 kw
Peć ti je predimenzionisana za navedenu kvadraturu koju griješ. Da imaš 25 kW ne bi potrošio više od 4,5 tone, a mislim da bi i sa 4 mogao proći bez problema.
To je pretpostavka.
Ako upoedim sa mojim roditeljima koji griju 90m2 i imaju 5cm izolacije i nije im moglo bit 3 tone pa su uzeli i cetvrtu po najskupljoj cijeni....a imaju tu istu termoflux 25kw.
Covjek je rekao da nema izolacije..........tesko ce on ustedit pelet manjim kotlom ili nekakvim podesavanjima.........stavi iztolaciju manje ces trosit.
radenska wrote:Kako je isto Boga ti ugalj i pelet. Prvo meni da bih grijala sprat na ugalj treba supa ili mjesto gdje cu taj cumur i drva da sloziim. Onda je to prljavo, zamisli mene s dvoje djece da danas dva tri puta silazim da lozim. Ovako uzememo 6 tona kad je najjeftiniji pelet (Kupovali po 280 KM u junu ), sve cisto u vrecama, slozili i sad sidjem u kotlovnicu jednom dnevno, naspem pelet zatvorim vrata i gotovo. Ujutro kad ustanem kao gospodja samo termostat pomjerim na zeljenu temperaturu. Sto kaze moj muz u 200-300 KM ga ne bih isao loziti s posla kad dodjem. I naravno jednom sedmicno se pec mora malo detaljnije ocistiti, usisati prasina i to je to.
Gdje ste procitali da je isti ugodjaj sa ugljem i peletom ?
mehkoca wrote:
Da zaključimo, prema vašem mišljenju plin ne dolazi u obzir?!
E sad, laičko pitanje, da li je moguće imati dvije vrste energenata za grijanje na jednom sistemu? Znači, imam sad peć na ugalj, a onda se doda i plinski bojler na taj isti sitem (kada želim plin - palim plinski bojler, kada Rus zavrne - idem na ugalj)?
ja koristim i plin i pelet. plin mi je odlican (po ovim cijenama) za proljece i jesen. tj, kad su temperature iznad +5C
ako je minus, plin je za nuzde. jednostavno ne moze zagrijati kao sto to ucini pelet... moguce da je i do kubikaze koja se zagrijava
Za ovu informaciju imaš piće
Znači, mogu zadržati ugalj i dodatno ugraditi plin!!! Idem u Vokel tražiti plinski bojler
Koristio bih plin, samo u ekstremin situacijama (kao ovaj januar) pređem na ugalj, odlično
Kupili smo ovu od 50 kw jer je bila na snizenju u Senigoru a i planiramo poslovne prostore grijati s njom. Platili smo je oko 3600 KM. Ako mognemo uradicemo fasadu do jeseni pa cemo onda vidjeti potrosnju, ali smo opet prezadovoljni buduci da smo u stanu od 65 kv. placali godisnje oko 1200 KM grijanja, ovdje grijemo duplu kvadraturu za nekih 1800 KM. Nekad je ukljuceno i do 1 ako sjedimo vikendom duze. Rano ukljucim ujutro oko 7 isto. KAd su bili oni bas minusi trosila je i do 5-6 vreca dnevno. Sad evo na ovoj temperaturu i kad je termostat na 23 stepena potrosi vrecu na 24h. Smanjili smo je na 30 kw (postojala je i ta mogucnost).
Streptokok wrote:Pelet je trenutno najskuplji nacin grijanja. Cak je i ruski plin jeftiniji.
Na tu temu, evo jedan mail od prodavača kotlova na pelet, kada sam tražio ponudu za svoju kvadraturu:
Pozdrav.ako trošiš 3 tone cumura peleta ces trositi 5 tona ako zelis imati istu sobnu temperaturu.to su stvari koje od trgovaca niko ne govori.cijena tone je od 260 ljeti do 360 zimi.vasa pec bi nadogradnjom pelet seta imala jos tonu vecu potrosnju.ako mislis da vrijedi ta razlika prelaska na pelet idalje onda ce mo pricati o peci i cijeni.
i drugi mail od istog prodavača:
Ako imas mogućnost plina. puno je bolje i jeftinije od peleta i imas grijanje na dugme.kod peleta imas ciscenje peci svake sedmice i sipanje vreca.kad su velki minusi predzes da cumur par dana
Ovi koji su te informisali nemaju pojma. Ne vjeruj priučenim ljudima i onima što ti odokativno po zapremini dimenzionišu broj rebara u prostoriji. Toplotna moć peleta nije dvaput veća od uglja, ali je u rangu npr uglja banovići orah i ako trošiš 3 t uglja nema šanse da potrošiš više od 3 t peleta za potpuno iste uslove (pod uslovom garantovanog kvaliteta peleta) budući da je efikasnost kod peći na pelet viša.
Vezano za ECO verziju pelinga, radi se o unaprijeđenoj verziji Pellinga koja se izvozi i u neke evropske zemlje koje daju subvencije (njemačka, austrijska...), ima 10 nivoa snage, ugrađene senzore plamena i poptunu optimizaciju sagorijevanja. Čim je sagorijevanje optimizirano, nema zagušenja, smanjena je emisija gasova u okolinu i samim tim mora biti bolja (bar za nijansu) efikasnost. Kad pogledaš kataloge jedne i druge, kod ove naprednije možeš vidjeti navedene podatke za emisiju i efikasnost, dok kod osnovne varijante nisu navedene. Ova Ekoline je skuplja jer je puno teža, kotao se radi od lima debljine 8 mm, sa četiri prolaza i 110 lit vode u opticaju. Uglavnom ova težina kotla (vatrostalni čelik), kao najskuplja komponenta, i nosi ukupnu cijenu. I još nešto, u Hrvatskoj trenutno cijena plina treba da ide gore za cca 25%.
mehkoca wrote:Koristio bih plin, samo u ekstremin situacijama (kao ovaj januar) pređem na ugalj, odlično
Ovo se uopce ne cini kao los izbor.
Na plin nemas posla uopce,puno gotivnije nego i pelet.......jedino ako zazimi opasno ja bi uzeo drva umjesto uglja...........manje zagadjuje,manje smeca i posla ima posle drva,malo se cesce lozi nego ugalj,ali tu se radi o lozenju samo ponekad .
Streptokok wrote:Pelet je trenutno najskuplji nacin grijanja. Cak je i ruski plin jeftiniji.
Na tu temu, evo jedan mail od prodavača kotlova na pelet, kada sam tražio ponudu za svoju kvadraturu:
Pozdrav.ako trošiš 3 tone cumura peleta ces trositi 5 tona ako zelis imati istu sobnu temperaturu.to su stvari koje od trgovaca niko ne govori.cijena tone je od 260 ljeti do 360 zimi.vasa pec bi nadogradnjom pelet seta imala jos tonu vecu potrosnju.ako mislis da vrijedi ta razlika prelaska na pelet idalje onda ce mo pricati o peci i cijeni.
i drugi mail od istog prodavača:
Ako imas mogućnost plina. puno je bolje i jeftinije od peleta i imas grijanje na dugme.kod peleta imas ciscenje peci svake sedmice i sipanje vreca.kad su velki minusi predzes da cumur par dana
Ovi koji su te informisali nemaju pojma. Ne vjeruj priučenim ljudima i onima što ti odokativno po zapremini dimenzionišu broj rebara u prostoriji. Toplotna moć peleta nije dvaput veća od uglja, ali je u rangu npr uglja banovići orah i ako trošiš 3 t uglja nema šanse da potrošiš više od 3 t peleta za potpuno iste uslove (pod uslovom garantovanog kvaliteta peleta) budući da je efikasnost kod peći na pelet viša.
Vezano za ECO verziju pelinga, radi se o unaprijeđenoj verziji Pellinga koja se izvozi i u neke evropske zemlje koje daju subvencije (njemačka, austrijska...), ima 10 nivoa snage, ugrađene senzore plamena i poptunu optimizaciju sagorijevanja. Čim je sagorijevanje optimizirano, nema zagušenja, smanjena je emisija gasova u okolinu i samim tim mora biti bolja (bar za nijansu) efikasnost. Kad pogledaš kataloge jedne i druge, kod ove naprednije možeš vidjeti navedene podatke za emisiju i efikasnost, dok kod osnovne varijante nisu navedene. Ova Ekoline je skuplja jer je puno teža, kotao se radi od lima debljine 8 mm, sa četiri prolaza i 110 lit vode u opticaju. Uglavnom ova težina kotla (vatrostalni čelik), kao najskuplja komponenta, i nosi ukupnu cijenu. I još nešto, u Hrvatskoj trenutno cijena plina treba da ide gore za cca 25%.
Zahvaljujem na odgovoru! Zbog toga i tražim više vaših mišljenja i savjeta. O ECO verziji Pelling kotla sam prenio ono što mi je rečeno u Vokelu...
I dalje sam pod dojmom da mogu ugraditi dodatno plin i zadržati ugalj
mehkoca wrote:
Da zaključimo, prema vašem mišljenju plin ne dolazi u obzir?!
E sad, laičko pitanje, da li je moguće imati dvije vrste energenata za grijanje na jednom sistemu? Znači, imam sad peć na ugalj, a onda se doda i plinski bojler na taj isti sitem (kada želim plin - palim plinski bojler, kada Rus zavrne - idem na ugalj)?
ja koristim i plin i pelet. plin mi je odlican (po ovim cijenama) za proljece i jesen. tj, kad su temperature iznad +5C
ako je minus, plin je za nuzde. jednostavno ne moze zagrijati kao sto to ucini pelet... moguce da je i do kubikaze koja se zagrijava
Za ovu informaciju imaš piće
Znači, mogu zadržati ugalj i dodatno ugraditi plin!!! Idem u Vokel tražiti plinski bojler
Koristio bih plin, samo u ekstremin situacijama (kao ovaj januar) pređem na ugalj, odlično
ma naravno da moze drug. gledaj da ti majstor ventilima napravi da ne grijes dzaba vodu u kotlu plinom i pici
radenska wrote:od septembra do danas 5,5 tona potrosili, jedan sprat od 120 kv. grijemo. Na kuci je stara fasada. Pec termoflux, 50 kw
Peć ti je predimenzionisana za navedenu kvadraturu koju griješ. Da imaš 25 kW ne bi potrošio više od 4,5 tone, a mislim da bi i sa 4 mogao proći bez problema.
Onda ovaj nema nikakvih problema ni sa potrosnjom ni sa predimenzionisanim kotlom.
Ovaj nema izolacije uopce,i rekao bih da ima odlicnu potrosnju u odnosu na onog sa izolacijom.
Magarece_godine wrote:Do sada 4.5 tone. 120 kvadrate Termoflux 25 kw....
Imas li izolacije na kuci ?
Da. 8cm stiropor. Jedan sprat drvena stolarija, drugi plasticna. Iznad potkrovlje bez izolacije sa golom plocom...kontam i to raditi bilo bi bolje....al i ovako nije lose...ne zalim marku...kad se sjetim cumura...
Grijano 180m2 korisnog prostora( otprillike jedan mjesec grijano svih 245m2)..temperatura 25+°C Izolacija 12cm, pvc stolarija. pec thermoflux 25kw. potrosnja do danas 4.2tone. sa grijanjem se pocelo 16.09. pec radi od 05:30-23:00h...jedno vrijeme radila od 06:00-21:30h. herz termo glave na svim radijatorima bez sobnog termostata.
mehkoca wrote:Evo šta kažu o ECO verziji Thermoflux Pelling kotla (u subotu otišao do Vokela da pogledam kako to izgleda). Ta ECO verzija u suštini nema nikakve razlike od ''običnog'' Pellinga, ukoliko se ne kupi ''dodatni rezervoar za vodu''. Taj rezervoar, cca 1000 l, se posebno kupuje, oko 1.000,00 KM košta, a služi da se prvo u njemu voda zagrije, pa tek onda da ide u sistem. Na taj način, navodno, se pravi ušteda od 15 do 20% u odnosu na obični Pelling. Tako su meni rekli ljudi iz Vokela, inače jako ljubazno osoblje!
Vala ko ti to izvali nek se odmah batali posla sa termo instalacijama. Puffer na savremenim kotlovima na pelet gdje se savrseno dozira potrosnja energenta je gotovo pa suvišan. Ali ne mogu se načuditi da neko može izvaliti takvu glupost, nevjerovatno. Da je rekao da je pri predimenzioniranosti kotla pozeljno imati puffer da akumulira višak toplotne energije i da se peć ne pregrijava i u modulaciji, pa hajde, ali to.
rovac13 wrote:Ali stvarno nemate potrebe mijesta klime ovdje na temi.
Isto tako nema potrebe ni bajkovito pisati o peletu.
Meni upade u oko gore komentar da se jeftinije grijatna pelet nego na ugalj,sto naravno nije istina.
Nije lijepo da neko procita taj komentar i onda ulozi 4000-5000 KM u kotao na pelet,i tek onda skonta da mu je ustvari skuplje nego na drva i ugalj
Taman da je i dva puta skuplje (a nije) ne može se porediti komfor grijanja na pelet i drva/ugalj. Imao oboje znam šta pričam. Ja bih bio spreman i duplo plaćati pelet za ono šta pruža u odnosu na drvo/ugalj.
Meni upade u oko gore komentar da se jeftinije grijatna pelet nego na ugalj,sto naravno nije istina.
Nije lijepo da neko procita taj komentar i onda ulozi 4000-5000 KM u kotao na pelet,i tek onda skonta da mu je ustvari skuplje nego na drva i ugalj
neupućenost je čudo kada kreneš u nešto ko tele, kasno shvatiš da si se dobro zajebo, evo jedan primjer nevezano za pelet ali kao pouka, prošle godine maj mjesec odem u tehnošop da kupim tv, unaprijed znam šta hoću a budžet mi je 2000 maraka, dakle full HD, LG Marka, svi tuneri, 50 inča itd, dok razgledam sretnem i prijatelja i on tv kupuje, elem ko iz topa zaleti se čovjek na Filipsov tv neko sniženje svi Filips obuhvaćeni( za 1000 maraka 55 inča), rekoh da se umješam i kažem mu da imaju problem sa hardverom i OS koji ih pokreće nevalja, iz iskustva ujdeoh se za usnu i prešutih, eno ga jedno 10 puta nosio na opravku dok mu nisu dali drugi tv.
Prije bilo kakve kupovine i roštilja a ne stvari koja košta, sve pomno provjeriti od A do Ž ima milion posvećenih foruma na kojima možete sve provjeriti u detalje.
Jarane ja dok sam studirao u Mostaru grijao sam 120 kvadrata stana kvarcnom grijalicom. Ne znam kako bi te tvoje klime ugrijale mojih 220 neizolovanih kvadrata na -26 prije mjesec dana.
Taman da je i dva puta skuplje (a nije) ne može se porediti komfor grijanja na pelet i drva/ugalj. Imao oboje znam šta pričam. Ja bih bio spreman i duplo plaćati pelet za ono šta pruža u odnosu na drvo/ugalj.
Tako je
Ugalj je najgore rjesenje,puno posla,puno smeca,puno zagadjuje.
Pelet je puno bolja varijanta od uglja.
Manje posla,manje smeca,manje zagadjuje,ali skuplje.
Hame_ wrote:Upravo zato, sve termo-elektrane na svijetu koje proizvedu maltene sve struje na planeti, rade na (pazi sad) pelet
Rade, al' u šipcima!
90% EU struju dobija iz TE na presovanu piljevinu - pelet. Šala, na ugalj.
Ko ne zna ložit mrki ugalj duplo kešira pelet. Jednom nahajcam i 24 sata u potkošulji - 4 tone banovića i 1,5 metara bukve. Kuća čitava.
Kad se već kurčimo
P.S. Ložim - ugalj dolje, drva i potpala gore. Tako preporučuje Rudarski institut Tuzla.
Zaboravio si napisat da se poslije svakog lozenja valja tusirat, a nakon ciscenja peci valja i nos ocistti...Druze vrijedi pelet svake marke kad se sjetim koliko je ugalj prljav i kako smrdi..
Hame_ wrote:Upravo zato, sve termo-elektrane na svijetu koje proizvedu maltene sve struje na planeti, rade na (pazi sad) pelet
Rade, al' u šipcima!
90% EU struju dobija iz TE na presovanu piljevinu - pelet. Šala, na ugalj.
Ko ne zna ložit mrki ugalj duplo kešira pelet. Jednom nahajcam i 24 sata u potkošulji - 4 tone banovića i 1,5 metara bukve. Kuća čitava.
Kad se već kurčimo
P.S. Ložim - ugalj dolje, drva i potpala gore. Tako preporučuje Rudarski institut Tuzla.
Haha. Vidi ti njega, ja bi tebe za ložača u TE, vidim uživaš u onom smradu i prljavštini.
Ja ne znam što ova tema tangira ove čumuraše i klimaše, imate brate teme za to pa se hvalite kako znate ložiti tamo, odnosno kako se grijete na 16KM struje.