Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
otacxxl

#2326 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by otacxxl »

Februar 41 vreća.
SaltCity__

#2327 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

Pisao sam ranije. 120 m2 grijem.
golfiista

#2328 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Gledam na Pik-u cijena peleta sa 390 u februaru na 299 danas, fabrika peleta Novi Grad... ide to hladno na 220 KM u maju ;)
shheff

#2329 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shheff »

molim kolege za misljenje (imam mali stan kvalitetno izolovan i sa kvalitetnom novom stolarijom, 27m2 - visina plafona 2,5m - duzinski imam blizu 10m vanjskog zida, slabo osuncan, S-Z BIH), e sad pitanje - sta je najbolje rjesenje (po izracunu trebam oko 4,5kW toplote-kupatilo 5m2, veca 12m2 i manja soba 7m2 i hodnik 3m2):

https://s1.postimg.org/4p7h7ecb3/Untitled.jpg
ZANEMARITI PREDVIDJENU KLIMU

SAMO PEC KOJA UPUHUJE TOPLI ZRAK:
- centrometal centropelet-z (5,5kW)
- thermoflux minitherm (8kW)
- Ekoline kamin 7,5 kW na zrak
....
a postoji mogucnost da mi stane u kupatilo
Minitherm AQUA 8,5kW (imam vlastite aluminijske radijatore)
... centropelet zv16 (upitno-previlika snaga?)

ono sto me zabrinjava je kada se jednom zagrije prostor a koji je kvalitetno izolovan, peci ce imati previse viska snage da odrzavaju temperaturu , pa ce samim tim "bacati" pelet, na neki nacin zagusene biti, najprirodnije i najbolje rjesenje bi bilo (Minitherm AQUA?) sa dva radijatora ispod prozora (oko 2,4kw i 1,2kw) kupatilo ne treba jer je tu pec i bojler da se spoji za toplu vodu.
moguce si i ove na upuhivanje zraka, a pec bi se nalazila odmah do ulaza u desnom cosku

molim misljenja, mozda negdje i grijesim ispravite me, da li je ovo previse mali prostor za ova rjesenja?
ima li neko konkretno iskustva sa navedenim pecima? prije svega (centrometal centropelet-z 5,5kW, thermoflux minitherm 8kW, Minitherm AQUA 8,5kw)?
SaltCity__

#2330 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

shheff wrote:molim kolege za misljenje (imam mali stan kvalitetno izolovan i sa kvalitetnom novom stolarijom, 27m2 - visina plafona 2,5m - duzinski imam blizu 10m vanjskog zida, slabo osuncan, S-Z BIH), e sad pitanje - sta je najbolje rjesenje (po izracunu trebam oko 4,5kW toplote-kupatilo 5m2, veca 12m2 i manja soba 7m2 i hodnik 3m2):

https://s1.postimg.org/4p7h7ecb3/Untitled.jpg
ZANEMARITI PREDVIDJENU KLIMU

SAMO PEC KOJA UPUHUJE TOPLI ZRAK:
- centrometal centropelet-z (5,5kW)
- thermoflux minitherm (8kW)
- Ekoline kamin 7,5 kW na zrak
....
a postoji mogucnost da mi stane u kupatilo
Minitherm AQUA 8,5kW (imam vlastite aluminijske radijatore)
... centropelet zv16 (upitno-previlika snaga?)

ono sto me zabrinjava je kada se jednom zagrije prostor a koji je kvalitetno izolovan, peci ce imati previse viska snage da odrzavaju temperaturu , pa ce samim tim "bacati" pelet, na neki nacin zagusene biti, najprirodnije i najbolje rjesenje bi bilo (Minitherm AQUA?) sa dva radijatora ispod prozora (oko 2,4kw i 1,2kw) kupatilo ne treba jer je tu pec i bojler da se spoji za toplu vodu.
moguce si i ove na upuhivanje zraka, a pec bi se nalazila odmah do ulaza u desnom cosku

molim misljenja, mozda negdje i grijesim ispravite me, da li je ovo previse mali prostor za ova rjesenja?
ima li neko konkretno iskustva sa navedenim pecima? prije svega (centrometal centropelet-z 5,5kW, thermoflux minitherm 8kW, Minitherm AQUA 8,5kw)?
Sta god da ugradis racunaj i termostat koji ce ti regulisati temp u stanu. Nece doci ni do kakvog "zagusenja" niit "bacanja" peleta. Pec zagrije stan na zadatu temp i gasi se, kada se stan "ishčadi" do zadate temp. pec se ponovo pali i grije dok ne dostigne opet zeljenu temp. to su oscilacije od 0,5 - 0,8 stepeni. Zavisi kako sebi nastimas. Ako je dobro izolovan stan onda ce duze drzati toplinu i pec ce se manje paliti da dogrije. Kod mene npr. sad na oovim temp. pec se upali 2 ili 3 puta dnevno. Narano kad je hladno to ide cesce.

Pozz.
mehkoca

#2331 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mehkoca »

isx wrote:
golfiista wrote:
isx wrote:Eco je zakon. Turiš kakav god bi hoćeš pelet uvijek ista vatra. :)
Vrijedi li 500 KM pocetne investicije?
Ne mogu ti sa sigurnoću reći, jer nemam iskustva sa običnim pellingom, samo eco verzijom. I stvarno nikad ni najmanjeg problema što se tiče sagorijevanja i vatre. Nikad ama baš nikad nikakav error nisam imao da se peć ugasila radi peleta i sl. Nema nikakvih podešavanja, elektronika sama dozira zrak i pelet za savršeno sagorijevanje. E kakvih sam sve iskustava i podešavanja čitao po forumima, vjerujem da vrijedi.
Evo šta kažu o ECO verziji Thermoflux Pelling kotla (u subotu otišao do Vokela da pogledam kako to izgleda). Ta ECO verzija u suštini nema nikakve razlike od ''običnog'' Pellinga, ukoliko se ne kupi ''dodatni rezervoar za vodu''. Taj rezervoar, cca 1000 l, se posebno kupuje, oko 1.000,00 KM košta, a služi da se prvo u njemu voda zagrije, pa tek onda da ide u sistem. Na taj način, navodno, se pravi ušteda od 15 do 20% u odnosu na obični Pelling. Tako su meni rekli ljudi iz Vokela, inače jako ljubazno osoblje!
mehkoca

#2332 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mehkoca »

Streptokok wrote:Pelet je trenutno najskuplji nacin grijanja. Cak je i ruski plin jeftiniji.
Na tu temu, evo jedan mail od prodavača kotlova na pelet, kada sam tražio ponudu za svoju kvadraturu:
Pozdrav.ako trošiš 3 tone cumura peleta ces trositi 5 tona ako zelis imati istu sobnu temperaturu.to su stvari koje od trgovaca niko ne govori.cijena tone je od 260 ljeti do 360 zimi.vasa pec bi nadogradnjom pelet seta imala jos tonu vecu potrosnju.ako mislis da vrijedi ta razlika prelaska na pelet idalje onda ce mo pricati o peci i cijeni.
i drugi mail od istog prodavača:
Ako imas mogućnost plina. puno je bolje i jeftinije od peleta i imas grijanje na dugme.kod peleta imas ciscenje peci svake sedmice i sipanje vreca.kad su velki minusi predzes da cumur par dana
mehkoca

#2333 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mehkoca »

Sada se moram raspitati i za uvođenje plina :)

Ko, kako, cijene, ...
golfiista

#2334 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

mehkoca wrote:
Streptokok wrote:Pelet je trenutno najskuplji nacin grijanja. Cak je i ruski plin jeftiniji.
Na tu temu, evo jedan mail od prodavača kotlova na pelet, kada sam tražio ponudu za svoju kvadraturu:
Pozdrav.ako trošiš 3 tone cumura peleta ces trositi 5 tona ako zelis imati istu sobnu temperaturu.to su stvari koje od trgovaca niko ne govori.cijena tone je od 260 ljeti do 360 zimi.vasa pec bi nadogradnjom pelet seta imala jos tonu vecu potrosnju.ako mislis da vrijedi ta razlika prelaska na pelet idalje onda ce mo pricati o peci i cijeni.
Ako imas mogućnost plina. puno je bolje i jeftinije od peleta i imas grijanje na dugme.kod peleta imas ciscenje peci svake sedmice i sipanje vreca.kad su velki minusi predzes da cumur par dana
Ako je taj prodavač kompetentan koliko je pismen, sve je jasno. drugo, taj prodavač kotlova na pelet je vjerovatno maskirani prodavač uglja i treće,
ali ne i manje bitno, taj prodavač je neki lezihljebović koji nije u stanju jednom sedmično usisati malo pepela i istresti vreću od 15 kg jednom dnevno u peć. Naravoučenije: Baci tu šuplju !
mehkoca

#2335 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mehkoca »

golfiista wrote:
mehkoca wrote:
Ako je taj prodavač kompetentan koliko je pismen, sve je jasno. drugo, taj prodavač kotlova na pelet je vjerovatno maskirani prodavač uglja i treće,
ali ne i manje bitno, taj prodavač je neki lezihljebović koji nije u stanju jednom sedmično usisati malo pepela i istresti vreću od 15 kg jednom dnevno u peć. Naravoučenije: Baci tu šuplju !
A šta misliš o ovome što je rekao za plin? Hvala unaprijed!
golfiista

#2336 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Plin je Ruski energent, a to znači da:

1. ti ga može zavrnuti kada hoće
2. ti ga može zacijeniti koliko hoće
3. ti ga može kako hoće, jer mu se može
4. da moraš kupiti bojler i platiti priključak
5. ZAVISIŠ OD TREĆEG KOJI BI TE SUTRA UDAVI DA MU SE UKAŽE PRILIKA

PELET
1. cijene će ići sa vremenom dole
2. domaći proizvod
3. dostupan u bilo koje vrijeme
4. brzo će na red za subvencioniranje
5. obnovljiv izvor energije
6. ekološki prihvatljiv
7. kaloričniji od uglja 2x ( dva puta manja potrošnja )
8. NAJVAŽNIJE - Ne zavisiš od trećeg koji bi te najradije udavio da mu se ukaže prilika.
rovac13

#2337 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

golfiista wrote: PELET
2. domaći proizvod
6. ekološki prihvatljiv
8. NAJVAŽNIJE - Ne zavisiš od trećeg koji bi te najradije udavio da mu se ukaže prilika.
1. Mi ugradili pelet 2008. cijena bila 170 KM/tona......vremenom cini mi se da cijena nije isla dole :D
3. ove zime ne mozes doci do njeg,po 10 vreca uzimali samo
4. dao Bog da i to dozivimo u ovoj vukojebini
7. potrosnja mozda jest manja ali je zato skuplje nego na ugalj
8. NAJVAZNIJE -ove zime nas podavise cim im se ukazala prilika :D
golfiista

#2338 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Uslov za jeftiniji energent je da ga ima dovoljno. 2008, koliko je bilo proizvođača? Koliko ih ima danas?

Pelet se kupuje van sezone, cijena u maju 2016 je bila 220 KM Ferky - Foča - jedan od najkvalitetnijih

Subvenciniranje će biti možda i od iduće grijne sezone ( kada može ruski plin, može i domaći pelet )

Potrošnja je manja od uglja, tako da cijena tone uglja bude i skuplja od tone peleta

Najvažnije-zavrnuti će ga kad tad, i da, ne bi im bio prvi put ;)
Filter

#2339 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Lukavi Plan wrote: To znaju vrabci na grani, dajete za tonu peleta zimi 400 maraka i da kupujete za 200 maraka opet se isplati grijat na struju tj klime/invertere, tako da ispada tona peleta + potrošnja struje dođe vas grijanje skupo do bola.

Meni u kući (120 kvadrata) gdje nema fasade i nikakve izolacije a 4 klime rade 10 sati dnevno dođe 250 maraka mjesečno najviše.

Dok malo dalje u komšije stan novogradnja i izolacija 130 kvadrata i podne klime plaća mjesečno 120-170 maraka.
add foe... i tako...
golfiista

#2340 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Lukavi Plan wrote:
golfiista wrote:Uslov za jeftiniji energent je da ga ima dovoljno. 2008, koliko je bilo proizvođača? Koliko ih ima danas?

Pelet se kupuje van sezone, cijena u maju 2016 je bila 220 KM Ferky - Foča - jedan od najkvalitetnijih

Subvenciniranje će biti možda i od iduće grijne sezone ( kada može ruski plin, može i domaći pelet )

Potrošnja je manja od uglja, tako da cijena tone uglja bude i skuplja od tone peleta

Najvažnije-zavrnuti će ga kad tad, i da, ne bi im bio prvi put ;)
van sezone kažeš pa eto 99% ovde kupuje pelet u sred zime, jebiga ne može svak u cugu pet tona iskeširat i na kraju opet 220 u maju + struja skuplje se grijete 2 puta nego oni na klime.
Pa ne mora se grijati 200 m2, ići na more po 10/15 dana, a pelet kupovati u januaru...bjaži ba...
rovac13

#2341 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

2008. u mojoj okolini skoro da i nije bilo proizvodjaca peleta,jedva jedan,narucivalo se iz daleka ali cijena bila 170-180 KM
Danas u mom kraju ima puno proizvodjaca,znaci ima ga dovoljno,a cijena 260 KM van sezone odnosno 400-500KM u ovoj sezoni :D

A to da na pelet jeftinije nego na ugalj stvarno ne razumijem tu stavku.
Ovdje oko mene nikom nije jeftinije na pelet ni kad se nabavlja van sezone,a da ne pricam o tome ako mora u sezoni nabavljat.
golfiista

#2342 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Lukavi Plan wrote:Smješno je i raspravljat na ovu temu, najgore je da ljudi misle da sve znaju a još su gori kada skontaju da su se debelo zajebali, neupućenost je mnogima dohakala, ja kad sam vidio da kod mene komšija uvodi centralno reko sebi ovaj nije normalan nikako ali eto hoće da se čovjek napravi pametan da odskače od drugih, jadan ne bio govorim mu ovo je Mostar šta će ti centralno i pelet :lol: uzmi klime, kaže pusti ti mene, ok nema problema, kad ono neki dan otvori se čovjek, tona peleta u drvosječe 340 maraka+struja, vidim vazda nešto čisti prosipa, žao mi čovjeka zajebo se pravo.
Dođi u Sarajevo i ponesi te četiri klime da se ugriješ...
golfiista

#2343 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

rovac13 wrote:2008. u mojoj okolini skoro da i nije bilo proizvodjaca peleta,jedva jedan,narucivalo se iz daleka ali cijena bila 170-180 KM
Danas u mom kraju ima puno proizvodjaca,znaci ima ga dovoljno,a cijena 260 KM van sezone odnosno 400-500KM u ovoj sezoni :D

A to da na pelet jeftinije nego na ugalj stvarno ne razumijem tu stavku.
Ovdje oko mene nikom nije jeftinije na pelet ni kad se nabavlja van sezone,a da ne pricam o tome ako mora u sezoni nabavljat.
Ne znam što se ti sikiraš, ti se griješ na klime za 15 KM Mjesečno, jesi ono ti taj?
rovac13

#2344 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

golfiista wrote:Ne znam što se ti sikiraš, ti se griješ na klime za 15 KM Mjesečno, jesi ono ti taj?
Prvo sam se grijao na pelet,kad je postalo skupo presao sam na to jer je puno jeftinije.
Ali roditelji se jos uvijek griju na pelet,pa moram bit u toku zbog njih,meni je u interesu da im nabavim jeftinije,ili bilo sta da im unaprijedim.
radenska

#2345 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by radenska »

od septembra do danas 5,5 tona potrosili, jedan sprat od 120 kv. grijemo. Na kuci je stara fasada. Pec termoflux, 50 kw
mehkoca

#2346 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mehkoca »

Sad mi tek ništa nije jasno :)

Odoh danas ponovo u Vokel!
rovac13

#2347 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ali stvarno nemate potrebe mijesta klime ovdje na temi.
Isto tako nema potrebe ni bajkovito pisati o peletu.

Meni upade u oko gore komentar da se jeftinije grijatna pelet nego na ugalj,sto naravno nije istina.
Nije lijepo da neko procita taj komentar i onda ulozi 4000-5000 KM u kotao na pelet,i tek onda skonta da mu je ustvari skuplje nego na drva i ugalj
mehkoca

#2348 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mehkoca »

golfiista wrote:Plin je Ruski energent, a to znači da:

1. ti ga može zavrnuti kada hoće
2. ti ga može zacijeniti koliko hoće
3. ti ga može kako hoće, jer mu se može
4. da moraš kupiti bojler i platiti priključak
5. ZAVISIŠ OD TREĆEG KOJI BI TE SUTRA UDAVI DA MU SE UKAŽE PRILIKA

PELET
2. domaći proizvod
6. ekološki prihvatljiv
Da zaključimo, prema vašem mišljenju plin ne dolazi u obzir?!

E sad, laičko pitanje, da li je moguće imati dvije vrste energenata za grijanje na jednom sistemu? Znači, imam sad peć na ugalj, a onda se doda i plinski bojler na taj isti sitem (kada želim plin - palim plinski bojler, kada Rus zavrne - idem na ugalj)?
rolenc

#2349 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rolenc »

radenska wrote:od septembra do danas 5,5 tona potrosili, jedan sprat od 120 kv. grijemo. Na kuci je stara fasada. Pec termoflux, 50 kw
Peć ti je predimenzionisana za navedenu kvadraturu koju griješ. Da imaš 25 kW ne bi potrošio više od 4,5 tone, a mislim da bi i sa 4 mogao proći bez problema.
Filter

#2350 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

mehkoca wrote: Da zaključimo, prema vašem mišljenju plin ne dolazi u obzir?!

E sad, laičko pitanje, da li je moguće imati dvije vrste energenata za grijanje na jednom sistemu? Znači, imam sad peć na ugalj, a onda se doda i plinski bojler na taj isti sitem (kada želim plin - palim plinski bojler, kada Rus zavrne - idem na ugalj)?
ja koristim i plin i pelet. plin mi je odlican (po ovim cijenama) za proljece i jesen. tj, kad su temperature iznad +5C
ako je minus, plin je za nuzde. jednostavno ne moze zagrijati kao sto to ucini pelet... moguce da je i do kubikaze koja se zagrijava :roll:
Post Reply