Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
merjem-2006

#2176 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by merjem-2006 »

Juče bio u Penny nije bilo peleta, kažu biće za vikend, čim dođe odmah nestane. Cijena po vreći 6 KM. Obi izgleda neće nabavljati više ove sezone. Na Hifinim pumpama ima "šišarka", cijena 7,5 KM po vreći. Čuo sam da i Kerametalu imaju peleta ali nisam provjeravao.

Poslano sa mog F5 koristeći Tapatalk
merjem-2006

#2177 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by merjem-2006 »

Kondenzator wrote:Kakvo je stanje po trznim centrima u Sarajevu? Ima li kakvih promjena? Penny, obi?
Juče bio u Penny nije bilo peleta, kažu biće za vikend, čim dođe odmah nestane. Cijena po vreći 6 KM. Obi izgleda neće nabavljati više ove sezone. Na Hifinim pumpama ima "šišarka", cijena 7,5 KM po vreći. Čuo sam da i Kerametalu imaju peleta ali nisam provjeravao.

rolenc

#2178 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rolenc »

EN norme propisuju gustinu peleta kao finalne sirovine koja mora biti ispoštovana (vise od 1,12 kg/dm3). Ovaj podatak ustvari definiše koliko minimalno treba komprimirati bukve ili jele. Barata se sa podatkom od cca 2,5 m3 bukve. Ako fiksiramo gustinu komadića peleta za prečnik i dužinu od 6 mm onda ona određuje koliko treba ići bukve ili jele. Ako je pravilno presovan trebalo bi biti isto malih komadića u vreći od 15 kg nebitno o kojem je drvetu riječ. Ako je zapremina veća znači da pelet nije dobro sabijen, ima nižu mehaničku čvrstoću koja treba biti viša od 97,5% (više prašine i mrvi se) i naravno nižu kaloričnu moć po jedinici mase.
armin_jocker

#2179 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by armin_jocker »

merjem-2006 wrote:Juče bio u Penny nije bilo peleta, kažu biće za vikend, čim dođe odmah nestane. Cijena po vreći 6 KM. Obi izgleda neće nabavljati više ove sezone. Na Hifinim pumpama ima "šišarka", cijena 7,5 KM po vreći. Čuo sam da i Kerametalu imaju peleta ali nisam provjeravao.

Ovaj na PEniju je dobar, ja kupio 20 vreca, juce je bilo u Peniju u Vogosci, u Kerametalu je bilo nedavno, ali daju male kolicine, 5 vreca po kupcu, ja prvo nazovem ako mi zatreba pa odem.
Banksy

#2180 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Banksy »

armin_jocker wrote:
merjem-2006 wrote:Juče bio u Penny nije bilo peleta, kažu biće za vikend, čim dođe odmah nestane. Cijena po vreći 6 KM. Obi izgleda neće nabavljati više ove sezone. Na Hifinim pumpama ima "šišarka", cijena 7,5 KM po vreći. Čuo sam da i Kerametalu imaju peleta ali nisam provjeravao.

Ovaj na PEniju je dobar, ja kupio 20 vreca, juce je bilo u Peniju u Vogosci, u Kerametalu je bilo nedavno, ali daju male kolicine, 5 vreca po kupcu, ja prvo nazovem ako mi zatreba pa odem.
Radial pelet, nije loš, dođe im par puta sedmično, Šišarka baca previše pepela... Kerametal je imao neke iz Bratunca.
Last edited by Banksy on 28/01/2017 11:40, edited 1 time in total.
Kondenzator

#2181 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

armin_jocker wrote:

Koja je cijena u Penny-u i ciji je pelet?
proljece101

#2182 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by proljece101 »

kokolina wrote:
proljece101 wrote:Kod mene je kombinovani kotao sa gorionikom za pelet. Ozbiljno razmisljam da zamjenim vrata (imam ih) i predjem na drva i ugalj dok ova skupotinja i nestasica ne prodje. Hvala Bogu pa imam alternativu..samo se treba oko mijenjanja vrata pozabaviti..
mozes li mi rec koja ti je potrosnja, povrsina,pec i slicno jer je i kod mene kombinovana pa me zanima

pozz
Nije problem. Dva sprata, dakle dva zasebna stana po 90 m2, dva bojlera od 80l, kuca samo djelomicno izolirana iznutra, nema termo fasadu..trosimo u prosjeku 2,5 vrece dnevno, dakle oko tone..s tim da je u decembru i vise potroseno, jer prebacivali smo kotao na trojku povremeno i grijali i tokom noci. Trosi nesto viss nego namjenski za pelet, ali ne bas tako kao sto se prica..komsija mi ima namjenski, jedva malo manje trosi na slicnu kucu,
isx

#2183 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Jel' ko probavao smanjenje doziranja u fazi rada kod pelling eco kotla?
kokolina

#2184 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

@proljece101
kod mene je centrometal set za pelet i izgleda da oni trose puno vise

evo mi smo sad za ova dva mjeseca potrosili tri tone a slicne su karakteristike tvojim s tim sto sam ja u mostaru a pretpostavljam da si ti u bosni pa tako i u vecem minusu

hvala na podjeljenom iskustvu
anes66

#2185 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by anes66 »

kokolina wrote:@proljece101

evo mi smo sad za ova dva mjeseca potrosili tri tone a slicne su karakteristike tvojim s tim sto sam ja u mostaru a pretpostavljam da si ti u bosni pa tako i u vecem minusu

Cuj predpostavljam da si ti u bosni wtf kralju moj a gdje si ti u Spaniji? sry morao sam

Gesendet von meinem X5 mit Tapatalk
belfy

#2186 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

ako je kombinovani on uvijek trosi vise. vise puta sam pisao o tome na ovoj temi. ako nije, tada bi za Mostar ta potrosnja bila velika po mom misljenju.
nemezis

#2187 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nemezis »

Ima li iko ovdje da je nekoliko godina koristio ugalj (Banovići ili sličan, ne lignit) i da je prešao na pelet i da realno moze uporediti ugalj i pelet.

Imam dojam da su ljudi nerealni kada ih pitas o potrosnji. Kada uvedu pelet pocnu preciznije regulisati temperaturu pa im sada odjednom dovoljno 21-22 stepena, u medjuvremenu dodaju izolaciju jer tvrde da je izolacija vrlo bitan faktor (mislim, ovo je tacno ali je bitan faktor i kada se koristi ugalj), "navlace" temperaturu, iskljucuju grijanje 22-06 (ja kada ubacim kantu uglja u 21 ona grije do jutra).

Pokusavam procijeniti koliko bih trosio peleta ako sada trosim 4 tone uglja iz Banovica za 200 kvadrata. Vidim ja ove izracune koliko kJ ima ugalj ili pelet ali ugalj je prilicno ujednacen kriz godine a pet varira od vrece do vrece.
peletiisamopelet

#2188 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

Svaka cast kad toliko potrosite za te kvadrate, peleta ces sigurno trositi vise. Ako je kuca neizolovana preko 5 tona

Послато са LG-D290 уз помоћ Тапатока
probook

#2189 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by probook »

anes66 wrote:

Cuj predpostavljam da si ti u bosni wtf kralju moj a gdje si ti u Spaniji? sry morao sam

Hercegovac nece nikada reci da je u Bosni :D Moze samo reci da zivi u BiH ili u Hercegovini
almirkoba

#2190 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

@nemezis
trosio sam ja djurdjevik koji je bolji ugalj od banovica i skuplji naravno.
prije izolacije 8t i plus drva
poslije izolacije 3t djurdjevik i 3t dubrave i plus drva naravno
pelet bez 5t se necu upustati u zimu a mislim da mi moze biti 4t, narocito radi izbjegavanja kriza sa peletom.

pelet je samo komforni za lozenje ostalih prednosti nema.
Kondenzator

#2191 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

nemezis wrote:Ima li iko ovdje da je nekoliko godina koristio ugalj (Banovići ili sličan, ne lignit) i da je prešao na pelet i da realno moze uporediti ugalj i pelet.

Imam dojam da su ljudi nerealni kada ih pitas o potrosnji. Kada uvedu pelet pocnu preciznije regulisati temperaturu pa im sada odjednom dovoljno 21-22 stepena, u medjuvremenu dodaju izolaciju jer tvrde da je izolacija vrlo bitan faktor (mislim, ovo je tacno ali je bitan faktor i kada se koristi ugalj), "navlace" temperaturu, iskljucuju grijanje 22-06 (ja kada ubacim kantu uglja u 21 ona grije do jutra).

Pokusavam procijeniti koliko bih trosio peleta ako sada trosim 4 tone uglja iz Banovica za 200 kvadrata. Vidim ja ove izracune koliko kJ ima ugalj ili pelet ali ugalj je prilicno ujednacen kriz godine a pet varira od vrece do vrece.
Drug, do ove godine smo trosili 3,5 do 4,5 tone zavisno kolilo se boravilo kuci. Prosle godine se povecalo na 4,5 dolaskom bebe :).

Ove godine smo vec sprzili 4,5 i potrosit cemo jos 1t ja mislim do marta znaci 5,5 tona.

Sto se tics temperature u kuci hodamo u sorcu, potkosuljama i sl :). Kuca je dobro izolovana. Grijale su se dvije etaze ove godine cca 160m2.
kokolina

#2192 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

anes66 wrote:

u hercegovini
probook

#2193 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by probook »

Kako god okrenes pelet je skuplji od drva prilicno, ali je i komfornijim...jbg ugodjaj da jednom dnevno saspes vrecu peleta i pec sve automatski radi od paljenja vatre do doziranja, moras da platis :D
SaltCity__

#2194 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

Januar 2017.
Potrošena 51 vreća peleta.
temp 23 stepena.
Pojede ovaj januar kao dec i nov. zajedno.
isx

#2195 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Dobar si. Ja sam vise od tone spucao.
adoadop

#2196 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

SaltCity__ wrote:Januar 2017.
temp 23 stepena.
SaltCity__ wrote:Peć Stilmetal 25kw
Dvije etaže ukupno 120 m2 prostora kojeg grijem
rfegulisano sobnim termostatom Salus
Rezim 05:00 -07:00 i 16:00 - 23:00 vikendom od 06:-23:00 temp 23 stepena.
Izolacija 10 cm stiropor, krov mi je slabo izolira.
POtrošnja
Oktobar 18 vreća
Novembar 24 vreće
Decembar 42 vreće

Ne mogu se požalit. Stvarno mi strašno izgleda kod pojednih koji sprže 70+ vreća za mjesec.
Ne znam šta ti je bila matematika u školi ali račun ti nije dobar.
Ima ljudi sa većom kvadraturom i onih koji griju čitav dan pa potroše vise.
Januar 2017. TF 25 , 175 kvadrata, sobna konstantno 22,5 stepeni u najhladnijoj sobi a u dnevnom 24.
Potrošeno 93 vrece Fis-ovog peleta.
nemezis

#2197 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nemezis »

adoadop wrote:
temp 23 stepena.
POtrošnja
Oktobar 18 vreća
Novembar 24 vreće
Decembar 42 vreće

Ne mogu se požalit. Stvarno mi strašno izgleda kod pojednih koji sprže 70+ vreća za mjesec.
Januar 2017. TF 25 , 175 kvadrata, sobna konstantno 22,5 stepeni u najhladnijoj sobi a u dnevnom 24.
Izolacija?
Filter

#2198 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

skrckane 3.5 tone, ostala jos 1.5t... gadan ovaj minus.
adoadop

#2199 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

nemezis wrote:
adoadop wrote:
temp 23 stepena.
POtrošnja
Oktobar 18 vreća
Novembar 24 vreće
Decembar 42 vreće

Izolacija?
Krov pakovani i po gredama 10 staklena vuna, Sprat thermofasada, prizemlje , poslovni prostor obična fasada ali su dvije strane vanjske.
@Filter i meni ostala tona i po a potrošio 3,5. Morat ćemo još uzimati. Kad i gdje?
SaltCity__

#2200 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

adoadop wrote:
temp 23 stepena.
POtrošnja
Oktobar 18 vreća
Novembar 24 vreće
Decembar 42 vreće

Racunica mi je ta da sam potrosio 51 vrecu peleta u Januaru.
A to sto sam reko da je ko nov. i dec. skupa sam vise mislio figurativno. Eto onda je kao okt. i novembar.
Post Reply