Samo si podigao snagu, nista sto utice na granicnu temperaturu vode na kojoj pec ide u modulaciju. Mada, pitanje za iskusnije. Recimo da je snaga vec na 1 i voda se pregrije. Tu nema modulacije? Vec je na najnizoj snazi?Pitarrr82 wrote: Nisam sam mijenjao temp, osim sto sam podigao rad sa 3 na 5 (sad ako to jedino nije nesto promijenilo iako ako dobro shvatam ne bi trebalo), a do sada nekad kad udjem u kotlovnicu pec na modulaciji a nekad ne pa mi zato nije bilo jasno...
Sutra vikend pa imam vise vremena da upratim.
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
sabanss
#1551 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
- Pitarrr82
#1552 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
sabanss wrote:Samo si podigao snagu, nista sto utice na granicnu temperaturu vode na kojoj pec ide u modulaciju. Mada, pitanje za iskusnije. Recimo da je snaga vec na 1 i voda se pregrije. Tu nema modulacije? Vec je na najnizoj snazi?Pitarrr82 wrote: Nisam sam mijenjao temp, osim sto sam podigao rad sa 3 na 5 (sad ako to jedino nije nesto promijenilo iako ako dobro shvatam ne bi trebalo), a do sada nekad kad udjem u kotlovnicu pec na modulaciji a nekad ne pa mi zato nije bilo jasno...
Sutra vikend pa imam vise vremena da upratim.
Jasno, ma prva sezona pa fkt jos ucim i da primjetio sam nekad mi pise "Cekanje na zahtjev" a nekad "Modulacija", moram uputstva procitati pa onda malo cackati
- Filter
#1553 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
"cekanje na zahtjev" vjerovatno ceka signal od sobnog termostata da starta pec. modulacija, ulazi u nizi rezim rada., dostiglo je zadatu temperaturu kotla i sad obara sa 5 na 4,3... smanjuje kolicinu peleta.Pitarrr82 wrote: Jasno, ma prva sezona pa fkt jos ucim i da primjetio sam nekad mi pise "Cekanje na zahtjev" a nekad "Modulacija", moram uputstva procitati pa onda malo cackati
- Pitarrr82
#1554 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Filter wrote:"cekanje na zahtjev" vjerovatno ceka signal od sobnog termostata da starta pec. modulacija, ulazi u nizi rezim rada., dostiglo je zadatu temperaturu kotla i sad obara sa 5 na 4,3... smanjuje kolicinu peleta.Pitarrr82 wrote: Jasno, ma prva sezona pa fkt jos ucim i da primjetio sam nekad mi pise "Cekanje na zahtjev" a nekad "Modulacija", moram uputstva procitati pa onda malo cackati
Da, samo na koji zahtjev ako ja termostat jos nemam i trebam ga tek uraditi u ovo dan, dva? Jel onda nesto u postavkama pogresno?
- Filter
#1555 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
evo ti na stranicama 22-23Pitarrr82 wrote: Da, samo na koji zahtjev ako ja termostat jos nemam i trebam ga tek uraditi u ovo dan, dva? Jel onda nesto u postavkama pogresno?
https://www.dropbox.com/s/fdmyooqo4i6pz ... 6.pdf?dl=0
kod tebe je izgleda ova prva varijanta
- Pitarrr82
#1556 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Filter wrote:evo ti na stranicama 22-23Pitarrr82 wrote: Da, samo na koji zahtjev ako ja termostat jos nemam i trebam ga tek uraditi u ovo dan, dva? Jel onda nesto u postavkama pogresno?
https://www.dropbox.com/s/fdmyooqo4i6pz ... 6.pdf?dl=0
kod tebe je izgleda ova prva varijanta
Da, ocigledno, hvala ti svakako
- Danguba
#1557 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kako mislis da pregrije? Koliko je to stepeni?sabanss wrote:
Samo si podigao snagu, nista sto utice na granicnu temperaturu vode na kojoj pec ide u modulaciju. Mada, pitanje za iskusnije. Recimo da je snaga vec na 1 i voda se pregrije. Tu nema modulacije? Vec je na najnizoj snazi?
Malo ranije smo konstatovali da snaga na P1 nije ista kod svakog kotla. Kod mene je 5-6KW a kod nekih je 11KW.
Ako se voda zagrije na 68*C, prije toga ce se ukljuciti pumpa koja ce tjerati vodu u sistem a time i gubiti toplotu. Hipoteticki, mozda bi se to desilo(tvoj scenario) u ljetnom periodu pa su svi termo ventili zatvorili.
Daj Boze da ovi ''normalni'' kotlovi mogu na P1 dogurati do 68-70*C.
-
isx
#1558 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Moj na P1 je cesto znao prebacivati 70 i gasiti se. (zadano je 65).
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Danguba
#1559 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Opet ti sa ''moj P1".isx wrote:Moj na P1 je cesto znao prebacivati 70 i gasiti se. (zadano je 65).
Koliko je tvoj P1 u KW?
-
isx
#1560 kvalitet i cijena peleta u BiH
11.7KW.
Cim postigne zadanu temperaturu prostorija i termoventili zatvore radijatore, temperatura ode gore.
-
adoadop
#1561 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I ja sam slično primijetio. Mada kod mene ima veze sa snagom na kojoj radi.Filter wrote:koliko se sjecam, po uputstvu thermofluxa, moze se desiti da temperatura u kotlu predje zadatu i pored modulacije, ali ce se u tom slucaju kotao ugasiti. vjerovatno se to dogadja i kod tebe.Pitarrr82 wrote: To cu sad preko vikenda provjeriti, kad imam vise vremena ali koliko sam mogao upratiti gasi se...
Nema sljake, zasto mislis da je preniska?
a zasto je preniska 60C temperatura? kod mene konkretno, pec najbolje radi u rasponu od 67-72C, na nizim tepretaurama mi se pojavljivala sljaka u posudi. mislim da je i preporuka thermofluxa 60+ stepeni.
Kad radi na manjoj snazi ima pomalo sljake.
Inače t kotla je 70 stepeni. A snaga P5.
-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#1562 Termoflux pelling 25 eco
Bez problema postigne zadanu temperaturu od 75*C na P1, ovu snagu praktikujem kada su vanjske temperature od 10 pa naviše stepeni, u kuću tada saljem 36-37*C toplu vodu. Kako temperature padaju tako lagano povećavam i snagu. Obično kad krenu temperature ispod 0*C pa do nekih -5 onda ide snaga P5, ako se zadrže niske temperature ispod -10*C onda peć ide u modulaciju pa sama bira snagu rada. U kuću ne šaljem nikad više od 40*C.
Napomena kod moje peći TF 25KW ECO snaga je od P1-P10.
Pojava šljake isključivo ovisna od kvalitete peleta.
-
__Phoenix__
#1563 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Navodno počinje gradnja TE Banovići, s obzirom da se pola države grije na ćumur, a praviće se ti blokovi, može li se očekivati manjak peleta, višak, porast cijena? Malo me sad strah da budem iskren...
-
karabajaze
#1564 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sad gradnja nove termoelektrane mora riješiti višak pare koja nastane, ista se mora iskoristiti za grijanje Banovića, Živinica, kalesije.... tako da mislim da što se tiče TK problem sa peletom ne bi trebao biti.
-
isx
#1565 kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene je ista pec, samo 35KW i uvijek je na modulaciji. Ako je vani plus sama ce drndati na P1 i dizati temperaturu pa se gasiti, a ako je minus sama ce ici do P10 da odrzi T65. Ne znam cemu fiksirati snagu uopste. Ja ne znam sta bih ugrijao sa 36° u polazu. Mozda da mi ne smrzne voda u sobi.karabajaze wrote:Bez problema postigne zadanu temperaturu od 75*C na P1, ovu snagu praktikujem kada su vanjske temperature od 10 pa naviše stepeni, u kuću tada saljem 36-37*C toplu vodu. Kako temperature padaju tako lagano povećavam i snagu. Obično kad krenu temperature ispod 0*C pa do nekih -5 onda ide snaga P5, ako se zadrže niske temperature ispod -10*C onda peć ide u modulaciju pa sama bira snagu rada. U kuću ne šaljem nikad više od 40*C.
-
__Phoenix__
#1566 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pola Sarajeva se grije na Banovićki ugalj...karabajaze wrote:Sad gradnja nove termoelektrane mora riješiti višak pare koja nastane, ista se mora iskoristiti za grijanje Banovića, Živinica, kalesije.... tako da mislim da što se tiče TK problem sa peletom ne bi trebao biti.
-
sabanss
#1567 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma jasno mi je da su snage razlicite, naveo sam P1 kao minimalnu snagu. Scenario je da su sve termoglave zatvorile radijatore i kotao dosta brzo dostigne zadanu temperaturu (defaultnih 65 u mom slucaju). Pumpa meni svakako uvijek radi ukoliko je temperatura preko 50 stepeni, nemam termostata.Danguba wrote:Kako mislis da pregrije? Koliko je to stepeni?sabanss wrote:
Samo si podigao snagu, nista sto utice na granicnu temperaturu vode na kojoj pec ide u modulaciju. Mada, pitanje za iskusnije. Recimo da je snaga vec na 1 i voda se pregrije. Tu nema modulacije? Vec je na najnizoj snazi?
Malo ranije smo konstatovali da snaga na P1 nije ista kod svakog kotla. Kod mene je 5-6KW a kod nekih je 11KW.
Ako se voda zagrije na 68*C, prije toga ce se ukljuciti pumpa koja ce tjerati vodu u sistem a time i gubiti toplotu. Hipoteticki, mozda bi se to desilo(tvoj scenario) u ljetnom periodu pa su svi termo ventili zatvorili.![]()
Daj Boze da ovi ''normalni'' kotlovi mogu na P1 dogurati do 68-70*C.
Ne znam zasto je scenario nezamisliv za manji prostor sa dobrom izolacijom pri sadasnjim vanjskim temperaturama. Vani je +10, ne moze se stan bas brzo ohladiti.
-
adoadop
#1568 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Prilikom čišćenja primijetio sam u lugari sa strane ispod gorionika šaku čitavog peleta i saka ugljenisanog peleta. Ugljenisani se zalijepio za lugaru (posudu za pepeo).
Jučer nismo imali struje i kotao sam pola sata uključio na mali agregat snage 800 W. Za to vrijeme postigao t 70 i ugasio se. Izgledalo mi je sve u redu.
Da li je moguće da mu struja nije bila odgovarajuća i da se ovo desilo?
Kako vi riješavate probleme sa nestankom struje? Koja je dovoljna snaga potrebna za normalan rad kotla Peling 25 KW?
Jučer nismo imali struje i kotao sam pola sata uključio na mali agregat snage 800 W. Za to vrijeme postigao t 70 i ugasio se. Izgledalo mi je sve u redu.
Kako vi riješavate probleme sa nestankom struje? Koja je dovoljna snaga potrebna za normalan rad kotla Peling 25 KW?
- Danguba
#1569 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To sto si nasao nesagoren ili samo ugljenisan pepeo a nakon nestanka sruje, mozes traziti u programu u kojem je nestalo struje. Ako ti je kotao radio na najvecoj snazi P5 ili P10 i nestane napajanja, u momentu kada napajanje dodje on nastavlja u istom programu. U tom(najjacem) programu on dozira previse peleta koji ne moze da sagori.adoadop wrote:Prilikom čišćenja primijetio sam u lugari sa strane ispod gorionika šaku čitavog peleta i saka ugljenisanog peleta. Ugljenisani se zalijepio za lugaru (posudu za pepeo).
Na drugo pitanje, ne znam tacno koliko elektricne energije trosi grijac i pumpa. Bilo je nekada govora o tome ali nista konkretno nije receno ''sta ako nestane el.energije''.
Ja isto planiram kupovinu bilo kojeg agregata.
- sargon
#1570 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ove godine prelazim na grijanje na pelet. Dajte neke savjete gdje je najbvolje u Sarajevu i okolini nabaviti isti?
-
aris 8
#1571 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jel moze neko da mi objasni kako vratiti tvornicke postavke ili koliko iznose po stavkama npr dozator snaga 1 ....npr ....kamina na pelet interio 14 Termoflux.?
Hvala...
Hvala...
- Filter
#1572 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
sto si mucko kolu ?aris 8 wrote:Jel moze neko da mi objasni kako vratiti tvornicke postavke ili koliko iznose po stavkama npr dozator snaga 1 ....npr ....kamina na pelet interio 14 Termoflux.?
Hvala...
- Filter
#1573 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
vjerovatno imas password kojim ulazis u sistemski meny.
ovo su ti postavke.

ovo su ti postavke.

-
karabajaze
#1575 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Potrošnja, oktobar-novembar, 58 vreća, u prosjeku peć radila 7,5 sati po danu, potrošnja 14,5 kg. Grijano 135 kvm.